Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.09 Pytanie 81
Prowadzenie działalności tury…

Oblicz wartość podatku VAT za usługi przewodnickie, jeżeli całkowity koszt tych usług wynosi 290,00 zł, a stawka VAT wynosi 23%?

A. 54,23 zł
B. 21,48 zł
C. 235,77 zł
D. 268,52 zł
HGT.10 Pytanie 82
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W kontekście sprzedaży bezpośredniej rolnik ma możliwość sprzedaży

A. serów dojrzewających
B. surowego mleka
C. produktów wędliniarskich
D. chleba
HGT.10 Pytanie 83
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Nowoczesna wiejska zagroda, która pełni funkcję agroturystyczną, powinna integrować cechy siedliska rolniczego oraz przestrzeni rekreacyjnej poprzez

A. poszerzenie dotychczasowych stref zagrody m.in. o strefę inwentarską oraz strefę parkingową
B. zachowanie układu strefowego zagrody wiejskiej bez powiększania jej stref
C. rozszerzenie dotychczasowych stref zagrody m.in. o strefę rekreacyjną i strefę parkingową
D. rozszerzenie obecnych stref o większą strefę działalności typowo rolniczej
HGT.09 Pytanie 84
Prowadzenie działalności tury…

W teczce dotyczącej imprezy turystycznej brakuje

A. kserokopii paszportu uczestnika wycieczki.
B. umowy o uczestnictwo w wydarzeniu.
C. programu imprezy turystycznej.
D. notatki służbowej pilota dotyczącej sytuacji.
HGT.09 Pytanie 85
Prowadzenie działalności tury…

Piątym, ważnym elementem marketingu mix, który występuje w działalności usługowej, jest

A. personel, gdyż ma istotny wpływ na jakość świadczonych usług
B. produkt bądź zestaw produktów
C. cena, ponieważ klient zadowolony z towaru, szybko o niej zapomina
D. promocja, czyli informowanie o firmie oraz jej produktach
HGT.10 Pytanie 86
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jak brzmi nazwa aktu prawnego, który reguluje prawo turystyczne w Polsce?

A. Ustawa o działalności turystycznej
B. Ustawa o turystyce
C. Ustawa o świadczeniu usług dla turystów
D. Ustawa o usługach turystycznych
HGT.10 Pytanie 87
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na śniadanie gościom podaje się świeże soki owocowe, wodę, kawę, herbatę, rogaliki, masło, miód oraz dżem

A. francuskie
B. amerykańskie
C. angielskie
D. wiedeńskie
HGT.10 Pytanie 88
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca agroturystykę zamierzająca dodać do swojej oferty usługę aromaterapii, powinna

A. założyć plantację aronii
B. wprowadzić hodowlę egzotycznych zwierząt
C. posadzić brzozy oraz wiklinę
D. rozpocząć hodowlę różnych ziół
HGT.10 Pytanie 89
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakiej rasy koni dotyczy program ochrony zasobów genetycznych?

A. arabskich
B. angielskich
C. huculskich
D. trakeńskich
HGT.10 Pytanie 90
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel obiektu agroturystycznego, który zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinien je wyposażyć łącznie w

A. 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
B. 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
C. 8 pojedynczych łóżek
D. 8 podwójnych łóżek
HGT.10 Pytanie 91
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką typową potrawę narodową powinna zaserwować gospodyni podczas czeskiego wieczoru dla swoich gości?

A. Kopytka
B. Zeppeliny
C. Kartacze
D. Knedliki
HGT.09 Pytanie 92
Prowadzenie działalności tury…

Która z poniższych metod promocji jest najbardziej efektywna dla małego gospodarstwa agroturystycznego?

A. Codzienne reklamy telewizyjne
B. Wydrukowanie ulotek w lokalnej drukarni
C. Reklamy radiowe w dużych miastach
D. Współpraca z lokalnymi organizacjami turystycznymi
HGT.09 Pytanie 93
Prowadzenie działalności tury…

Podczas zagranicznej wycieczki jeden z turystów potrzebuje pomocy medycznej. W takiej sytuacji pilot wycieczki

A. informuje ambasadę o zaistniałym zdarzeniu
B. zapisuje incydent w zeszycie skarg i uwag
C. sporządza notatkę służbową z tego zdarzenia
D. nie musi podejmować żadnych działań, ponieważ sytuacja nie stanowi zagrożenia dla życia turysty
HGT.10 Pytanie 94
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż rodzaj owocowych drzew, które rolnik hoduje w ogrodzie, aby przygotować cydr dla swoich gości?

A. Grusze
B. Czereśnie
C. Śliwy
D. Jabłonie
HGT.10 Pytanie 95
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoby prowadzące działalność agroturystyczną mają obowiązek zarejestrowania swoich gości na czas pobytu. W chwili przybycia czteroosobowej rodziny (dwie dorosłe osoby oraz sześcioletnie i czteroletnie dziecko) właściciel gospodarstwa agroturystycznego powinien przeprowadzić rejestrację

A. czterech osób
B. jednej osoby
C. trzech osób
D. dwóch osób
HGT.10 Pytanie 96
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przygotowując sos beszamelowy, kucharka sięgnie głównie po:

A. masło, musztardę, ocet
B. masło, mleko, mąkę
C. majonez, maślankę, musztardę
D. śmietanę, majonez, mąkę
HGT.09 Pytanie 97
Prowadzenie działalności tury…

Planując wycieczkę krajoznawczą po Krakowie, touroperator powinien zarezerwować

A. przewodnika miejskiego
B. animatora krajoznawstwa
C. instruktora kultury
D. pilota wycieczek
HGT.10 Pytanie 98
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z definicją zawartą w ustawie o usługach turystycznych, pole biwakowe powinno być

A. strzeżone
B. ogrodzone
C. zadrzewione
D. oświetlone
HGT.09 Pytanie 99
Prowadzenie działalności tury…

Osobie zamawiającej wycieczkę śladami Fryderyka Chopina warto zaproponować wizytę w miejscowościach

A. Kudowa-Zdrój
B. Szklarska Poręba
C. Sucha Beskidzka
D. Żelazowa Wola
HGT.10 Pytanie 100
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie wino najczęściej podaje się do potraw z cielęciny?

A. czerwone ciężkie słodkie
B. białe lekkie wytrawne
C. czerwone wytrawne
D. białe słodkie
HGT.10 Pytanie 101
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podejmując się klasyfikacji wiejskiego obiektu noclegowego, agroturystyczne gospodarstwo musi zrealizować minimalne wymagania określone w ustawie?

A. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
B. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych
C. o gospodarce nieruchomościami
D. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
HGT.10 Pytanie 102
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką usługę oferuje się bezpłatnie w obiekcie noclegowym?

A. Opieka nad dziećmi
B. Pranie ubrań
C. Usługa dostawy do pokoju
D. Wypożyczenie żelazka
HGT.10 Pytanie 103
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby uzyskać pastwisko o maksymalnej wartości odżywczej dla bydła, rolnik powinien posiać

A. koniczynę
B. seradelę
C. rzeżuchę
D. bobik
HGT.10 Pytanie 104
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kluczową suchą paszą objętościową potrzebną w zimowym żywieniu koni

A. są ziarna zbóż
B. jest siano
C. są warzywa korzeniowe
D. jest kiszonka
HGT.10 Pytanie 105
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dwa oddzielne łóżka bliźniacze (element wyposażenia pokoju gościnnego) to łóżka klasy

A. roll-bed
B. double
C. soft-bed
D. twin
HGT.10 Pytanie 106
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie dania są polecane dla osób stosujących dietę niskokaloryczną i lekkostrawną?

A. Grillowane kiełbaski
B. Warzywa gotowane na parze
C. Smażone ryby
D. Mączne potrawy z serowymi sosami
HGT.10 Pytanie 107
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najlepsze warunki do wzrostu i owocowania dla drzew oraz krzewów owocowych występują na glebach

A. gliniasto-piaszczystych
B. piaszczysto-ilastych
C. podmokłych
D. suchych
HGT.10 Pytanie 108
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sprzątanie pokoju gościnnego gospodyni rozpocznie od

A. wytarcia kurzy i umycia podłogi
B. otwarcia okna i opróżnienia kosza na śmieci
C. pościelenia łóżka i zebrania brudnych naczyń
D. odkurzenia dywanu i zmiany pościeli
HGT.10 Pytanie 109
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką roślinę zaliczamy do gatunków wieloletnich?

A. konwalia majowa
B. groszek pachnący
C. nagietek lekarski
D. lewkonia długopłatkowa
HGT.10 Pytanie 110
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką liczbę posiłków na dzień otrzyma gość, jeśli wybiera ofertę HB?

A. 4
B. 1
C. 2
D. 3
HGT.09 Pytanie 111
Prowadzenie działalności tury…

Na podstawie przedstawionego vouchera podaj prawidłową informację o rodzaju i liczbie wykupionych świadczeń.

Travel Agency, London, 10 Marata Street, Great Britain
First nameJohn
Last nameSmith
AccomodationHotel Lena St. Petersburg Russia
Date of birth01.01.1970
Passport23456781
Number of person (liczba osób)2
Arrival (przyjazd)4.06
Departure (wyjazd)15.06
Services (usługi)Accommodation (zakwaterowanie) – hotel Lena, HB
PriceFully paid
SignatureA. Brown
Date11.05.2015

A. 22 osobonoclegi ze śniadaniami.
B. 11 osobonoclegów z pełnym wyżywieniem.
C. 11 osobonoclegów bez śniadania.
D. 22 osobonoclegi ze śniadaniami i obiadami.
HGT.10 Pytanie 112
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Roślina, którą w Polsce nazywa się cytryną, a z jej owoców przygotowuje się domowe syropy, nalewki oraz konfitury, to

A. pigwa
B. żurawina
C. jeżyna
D. aronia
HGT.10 Pytanie 113
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W menu agroturystyki na Śląsku powinna być uwzględniona tradycyjna zupa znana jako

A. zalewajka
B. bryja
C. solanka
D. kwaśnica
HGT.10 Pytanie 114
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba, która zawiesiła na klamce wynajętego pokoju kartkę z napisem Do not disturb, prosi o

A. posprzątanie pomieszczenia
B. nieprzeszkadzanie
C. zabranie ubrań do prania
D. przyniesienie śniadania do pokoju
HGT.10 Pytanie 115
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki będzie poziom wykorzystania miejsc noclegowych, jeśli w agroturystyce, która dysponuje 20 miejscami, na czerwiec zaplanowano sprzedaż 300 miejsc noclegowych?

A. 60%
B. 25%
C. 80%
D. 50%
HGT.09 Pytanie 116
Prowadzenie działalności tury…

Osobie pragnącej uprawiać rafting należy dostarczyć

A. ponton
B. balon
C. żaglówkę
D. motorówkę
HGT.10 Pytanie 117
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Według angielskiej tradycji herbatę należy serwować

A. w kubkach
B. w czarkach
C. w szklankach
D. w filiżankach
HGT.10 Pytanie 118
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby wyrównać glebę natychmiast po orce, trzeba użyć

A. śrutownika
B. kultywatora
C. bronę
D. głębosza
HGT.10 Pytanie 119
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas porządkowania łazienki?

A. wyczyszczenie lustra
B. oczyszczenie kabiny prysznicowej
C. zebranie brudnych ręczników
D. polerowanie płytek
HGT.10 Pytanie 120
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.

Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g
Mleko51Dżem truskawkowy252
Jogurt60Chleb zwykły245
Ser gouda288Chleb żytni razowy223
Twaróg chudy99Graham226
Jaja133Pomidor14
Parówka301Sałata10
Polędwica sopocka165Ogórek10
Szynka z kurczaka199Rzodkiewka9
Szynka wieprzowa223Masło735
Cukier405Margaryna „Flora"531

A. 324 kcal
B. 535 kcal
C. 435 kcal
D. 447 kcal