Filtrowanie pytań
HGT.09 Pytanie 161
Prowadzenie działalności tury…
A. 2 369,00 zł
B. 2 050,00 zł
C. 2 300,00 zł
D. 2 200,00 zł
HGT.09 Pytanie 162
Prowadzenie działalności tury…
Teczka dotycząca wydarzenia turystycznego nie zawiera
A. harmonogramu imprezy turystycznej
B. notatki służbowej przewodnika dotyczącej okoliczności zdarzenia
C. paszportów oraz wiz uczestników wycieczki
D. danych o kontrahentach oferujących usługi
HGT.09 Pytanie 163
Prowadzenie działalności tury…
Którą nazwę narodowej waluty Ukrainy należy wpisać w pierwszej kolumnie tabeli?
Nazwa waluty | kraj | Symbol waluty |
---|---|---|
........... | Ukraina | UAH |
korona | Czechy | CZK |
funt | Wielka Brytania | GBP |
forint | Węgry | HUF |
A. euro.
B. lej.
C. hrywna.
D. lit.
HGT.10 Pytanie 164
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel agroturystyki oferującej jazdę konną powinien zmienić produkcję rolniczą poprzez
A. nabycie zabronionych gatunków zwierząt egzotycznych, by poszerzyć ofertę
B. rozszerzenie oraz zróżnicowanie hodowli koni w gospodarstwie i rozwój związanej z tym infrastruktury
C. wprowadzenie całodziennego catering w ofercie agroturystyki
D. zakup większej ilości pasz, aby zróżnicować produkcję rolniczą
HGT.10 Pytanie 165
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie narzędzie używa się do pielęgnacji kopyt koni?
A. wygładzacz
B. zdzierak
C. kopystka
D. tarnik
HGT.10 Pytanie 166
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie powinny być minimalne wymiary materaca w łóżku dwuosobowym w pokoju gościnnym najwyższej klasy w gospodarstwie agroturystycznym?
A. 120/200 cm
B. 80/180 cm
C. 90/190 cm
D. 140/200 cm
HGT.09 Pytanie 167
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz wartość marży brutto, jeśli przychody z organizacji obozu wędrownego wyniosły 13 000,00 zł, a wydatki na usługi turystyczne to 10 500,00 zł?
A. 2 500,00 zł
B. 3 056,91 zł
C. 1 500,00 zł
D. 8 536,58 zł
HGT.10 Pytanie 168
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pole namiotowe przyzagrodowe powinno być wyposażone w
A. punkt dostępu do wody pitnej
B. możliwość podłączenia do prądu
C. miejsca na parking
D. budynek stołówki
HGT.10 Pytanie 169
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką usługę oferuje się bezpłatnie w obiekcie noclegowym?
A. Pranie ubrań
B. Wypożyczenie żelazka
C. Usługa dostawy do pokoju
D. Opieka nad dziećmi
HGT.09 Pytanie 170
Prowadzenie działalności tury…
Dokument KP jest używany do weryfikacji
A. wypłaty w gotówce
B. przelewu bankowego
C. wypłaty wynagrodzenia
D. wpłaty w gotówce
HGT.10 Pytanie 171
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania powinien przygotować gospodarz dla gości, którzy wybrali obiad wegetariański?
A. Rosół domowy, filet z łososia w panierce bursztynowej, frytki, surówka z kiszonej kapusty
B. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody
C. Zupę jarzynową, kotlet drobiowy w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia
D. Barszcz czerwony, kotlet de volaille z serem w środku, sos koperkowy, kluski śląskie, surówka wiosenna
HGT.09 Pytanie 172
Prowadzenie działalności tury…
Jednym z elementów turystyki trampingowej jest
A. żywienie w formie all inclusive
B. używanie lokalnych środków transportu
C. nocowanie w drogich hotelach
D. dokładne przestrzeganie programu wycieczki
HGT.09 Pytanie 173
Prowadzenie działalności tury…
Program wyjazdu szlakiem etnograficznym w regionie Kaszub powinien obejmować
A. arboretum w Kórniku
B. alpinarium w Rogowie
C. skansen we Wdzydzach Kiszewskich
D. zamek krzyżacki w Gniewie
HGT.09 Pytanie 174
Prowadzenie działalności tury…
Pracownik biura podróży zrealizował wysyłkę do hotelu potwierdzenia rezerwacji noclegów dla grupy turystów razem z zaliczką. To będzie rezerwacja
A. wstępna
B. gwarantowana
C. potwierdzona
D. bieżąca
HGT.09 Pytanie 175
Prowadzenie działalności tury…
Voucher nie zawiera informacji dotyczących
A. pierwszego oraz ostatniego świadczenia
B. liczby świadczeń
C. świadczeń dodatkowych
D. daty wystawienia voucheru
HGT.10 Pytanie 176
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując się do siewu zbóż, jakie czynności agrotechniczne powinien wykonać rolnik w odpowiedniej kolejności?
A. orka, bronowanie, kultywatorowanie, podorywka
B. podorywka, orka, bronowanie, kultywatorowanie
C. podorywka, kultywatorowanie, orka, bronowanie
D. bronowanie, podorywka, orka, kultywatorowanie
HGT.09 Pytanie 177
Prowadzenie działalności tury…
Jakie działania podejmuje gospodarstwo agroturystyczne w ramach polityki cenowej?
A. Remont pokoi gościnnych
B. Zamieszczenie danych o obiekcie w katalogu
C. Przyznawanie rabatów lojalnym klientom
D. Organizacja imprezy dla turystów
HGT.10 Pytanie 178
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Proces przyjmowania gościa do agroturystyki rozpoczyna się w momencie
A. dokonywania rezerwacji zamówionych usług
B. sporządzenia potwierdzenia rezerwacji usług
C. złożenia przez gościa podpisu na karcie rejestracyjnej
D. przybycia gościa do gospodarstwa agroturystycznego
HGT.09 Pytanie 179
Prowadzenie działalności tury…
W którym wierszu tabeli przedstawiono poprawne obliczenie podatku VAT przy stawce 23%?
A. | (cena brutto x 23): 23 = wartość podatku |
B. | cena brutto x (123:23) = wartość podatku |
C. | (cena brutto x 23): 123 = wartość podatku |
D. | (cena brutto x 23) x 123 = wartość podatku |
A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
HGT.10 Pytanie 180
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gdy właściciel gospodarstwa chce skorzystać ze zwolnienia z podatku dochodowego z tytułu prowadzenia działalności agroturystycznej, dostosuje do wynajmu liczbę pokoi, która nie może przekroczyć
A. 12
B. 8
C. 10
D. 5
HGT.10 Pytanie 181
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W hodowli wykorzystuje się woliery
A. ślimaki
B. szynszyle
C. króliki
D. gołębie
HGT.09 Pytanie 182
Prowadzenie działalności tury…
Podawane przez pilotów wycieczek informacje o atrakcjach turystycznych Kaszub dotyczą
A. szlaków kajakowych w Borach Tucholskich
B. walorów przyrody Giżycka
C. zabytków w Toruniu
D. walorów przyrodniczych w okolicach Koszalina
HGT.09 Pytanie 183
Prowadzenie działalności tury…
Korzystając z fragmentu faktury za świadczone usługi turystyczne, oblicz wartość usługi netto.
Lp. | Nazwa towaru/usługi | J.m. | Ilość | Cena jednostkowa netto (w zł) | Wartość usługi netto (w zł) | VAT (w %) | Wartość podatku (w zł) | Wartość usługi brutto (w zł) |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | usługa noclegowa | szt. | 25 | 274,07 | ...... | 8% | 548,15 | 7 400,00 |
A. 6 577,78 zł
B. 7 125,93 zł
C. 7 400,00 zł
D. 6 851,85 zł
HGT.10 Pytanie 184
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najbardziej odpowiednią polską rasą kur, która sprawdzi się w niewielkich hodowlach, jest
A. Brabant zagrodowy
B. Bantamka
C. Czubata polska
D. Zielononożka kuropatwiana
HGT.10 Pytanie 185
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Usuwanie kretowisk, kopców oraz innych nierówności na powierzchni łąk odbywa się w trakcie
A. bronowania.
B. kultywowania.
C. talerzowania.
D. włókowania.
HGT.10 Pytanie 186
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zupę w formie kremu należy podać w
A. bulionówkach
B. kokilkach
C. imbrykach
D. gerydonach
HGT.10 Pytanie 187
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W celu eliminacji chwastów w ekologicznych uprawach zbóż powinny być wykorzystywane
A. herbicydy
B. repelenty
C. brony chwastowniki
D. fungicydy
HGT.10 Pytanie 188
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie danie jest częścią tradycyjnej kuchni litewskiej?
A. kindziuk
B. kwaśnica
C. czarnina
D. czulent
HGT.10 Pytanie 189
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kóz, głównie hodowaną ze względu na mleko, warto utrzymywać w gospodarstwie zajmującym się produkcją serów koźlich?
A. Angorską
B. Burską
C. Hiszpańską
D. Saaneńską
HGT.10 Pytanie 190
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaź, która rasa owiec dostarcza bardzo delikatną i puszystą wełnę najwyższej jakości, charakteryzującą się cienkimi włóknami o długości od 4 do 12 cm?
A. Texel
B. Suffolk
C. Merynos
D. Beriszon
HGT.10 Pytanie 191
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przyznać konkretną kategorię, gospodarstwo agroturystyczne musi być oceniane przez
A. ARiMR
B. PIH
C. WODR
D. PFTWGG
HGT.09 Pytanie 192
Prowadzenie działalności tury…
Impreza fakultatywna to wydarzenie
A. regularnie powtarzane
B. dedykowane dla osób z wykształceniem co najmniej średnim
C. przeznaczone dla zainteresowanych za dodatkową opłatą
D. uzupełniające
HGT.10 Pytanie 193
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która z poniższych roślin nie zalicza się do warzyw cebulowych?
A. Por
B. Czosnek
C. Seler
D. Szczypiorek
HGT.10 Pytanie 194
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Określ maksymalną liczbę osób, która według systemu klasyfikacji Wiejskiej Bazy Noclegowej, może zamieszkiwać jeden pokój gościnny kategorii trzy słoneczka?
A. 3 osoby
B. 12 osób
C. 4 osoby
D. 10 osób
HGT.09 Pytanie 195
Prowadzenie działalności tury…
Który z obszarów charakteryzuje się idealnymi warunkami naturalnymi do uprawiania speleologii?
A. Wielkopolski
B. Podlaski
C. Tatrzański
D. Mazowiecki
HGT.09 Pytanie 196
Prowadzenie działalności tury…
W planie wycieczki autokarowej należy uwzględnić średnią prędkość pojazdu, która wynosi
A. od 50 do 60 km/h
B. od 30 do 40 km/h
C. od 60 do 80 km/h
D. od 30 do 50 km/h
HGT.10 Pytanie 197
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zwiększyć efektywność hodowli, jako element rodzicielski w krzyżowaniu komercyjnym świń, powinno się wybrać knura rasy
A. Polskiej Białej Zwisłouchej
B. Wielkiej Białej Polskiej
C. Puławskiej
D. Duroc
HGT.10 Pytanie 198
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim regionie Polski tradycyjnym daniem jest rolada z czerwoną kapustą?
A. Na Kaszubach
B. Na Podlasiu
C. Na Kurpiach
D. Na Górnym Śląsku
HGT.09 Pytanie 199
Prowadzenie działalności tury…
Który element bagażu podręcznego według zasad obowiązujących w liniach lotniczych należy usunąć przed wejściem na pokład samolotu?
A. Szczotkę do włosów
B. Telefon komórkowy
C. Szampon o pojemności 50 ml
D. Wodę mineralną o pojemności większej niż 100 ml
HGT.10 Pytanie 200
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaż podstawowy składnik używany do produkcji tradycyjnego salcesonu włoskiego?
A. Płuca baranie
B. Serduszka drobiowe
C. Żołądki indycze
D. Głowizna wieprzowa