Filtrowanie pytań
HGT.09 Pytanie 241
Prowadzenie działalności tury…
A. linii lotniczych.
B. przewoźnika.
C. hotelu.
D. biura podróży.
HGT.10 Pytanie 242
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Szerokie widły z długimi zębami, które mają kuliste zakończenia, stosowane są do przerzucania roślin okopowych, czyli
A. pikownik
B. gable
C. chwastownik
D. graca
HGT.10 Pytanie 243
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zanim rozpoczniesz czyszczenie maszyny rolniczej połączonej z ciągnikiem, powinieneś
A. ustawić bieg jałowy
B. odpiąć osłonę wału napędowego
C. zaciągnąć hamulec ręczny
D. wyłączyć napęd i silnik
HGT.10 Pytanie 244
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaż rodzaj suchej paszy wykorzystywanej w żywieniu zwierząt?
A. Melasa
B. Siano
C. Zielonka
D. Ziemniak
HGT.09 Pytanie 245
Prowadzenie działalności tury…
Aby zarezerwować bilety na prom, korzysta się z wyszukiwarki dostępnej na stronie
A. skyscanner.pl
B. esky.pl
C. stenaline.pl
D. kayak.pl
HGT.09 Pytanie 246
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz wartość marży brutto, jeśli przychody z organizacji obozu wędrownego wyniosły 13 000,00 zł, a wydatki na usługi turystyczne to 10 500,00 zł?
A. 8 536,58 zł
B. 3 056,91 zł
C. 1 500,00 zł
D. 2 500,00 zł
HGT.09 Pytanie 247
Prowadzenie działalności tury…
Teczka dotycząca wydarzenia turystycznego nie zawiera
A. paszportów oraz wiz uczestników wycieczki
B. danych o kontrahentach oferujących usługi
C. notatki służbowej przewodnika dotyczącej okoliczności zdarzenia
D. harmonogramu imprezy turystycznej
HGT.09 Pytanie 248
Prowadzenie działalności tury…
Planując wycieczkę krajoznawczą po Krakowie, touroperator powinien zarezerwować
A. pilota wycieczek
B. instruktora kultury
C. animatora krajoznawstwa
D. przewodnika miejskiego
HGT.10 Pytanie 249
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodzionka, karminadle, modra kapusta oraz makówki to dania typowe dla kuchni
A. śląskiej
B. wielkopolskiej
C. kaszubskiej
D. góralskiej
HGT.09 Pytanie 250
Prowadzenie działalności tury…
Jaką długość w centymetrach ma odległość pomiędzy dwiema lokalizacjami na mapie w skali 1: 300 000, jeśli w rzeczywistości wynosi 24 kilometry?
A. 8,8 cm
B. 8,0 cm
C. 18,0 cm
D. 1,8 cm
HGT.10 Pytanie 251
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować fondue serowe, potrzebny jest
A. podgrzewacz
B. opiekacz
C. warnik
D. blender
HGT.10 Pytanie 252
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz poziom wykorzystania miejsc noclegowych w czerwcu, jeśli w agroturystyce dysponującej 13 miejscami noclegowymi w tym miesiącu sprzedano 156 noclegów?
A. 50%
B. 55%
C. 35%
D. 40%
HGT.10 Pytanie 253
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego typu sprzątanie powinno się wykonać po zakończeniu malowania ścian oraz cyklinowania podłóg w pokojach w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Specjalne
B. Codzienne
C. Sezonowe
D. Gruntowne
HGT.09 Pytanie 254
Prowadzenie działalności tury…
Jakiego aspektu nie obejmuje umowa między biurem podróży a klientem dotycząca organizacji wydarzenia turystycznego?
A. Harmonogramu imprezy turystycznej
B. Szczegółowego opisu trasy wycieczki.
C. Warunków zatrudnienia przewodnika.
D. Nazwa organizatora turystyki.
HGT.10 Pytanie 255
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pokoje gościnne, które są skierowane do entuzjastów enoturystyki, powinny być ozdobione
A. tatarakiem
B. winoroślami
C. ziołami
D. wikliną
HGT.10 Pytanie 256
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kwaśnica to danie charakterystyczne dla kuchni
A. podlaskiej
B. śląskiej
C. żydowskiej
D. góralskiej
HGT.09 Pytanie 257
Prowadzenie działalności tury…
Jaką strategię powinien obrać właściciel gospodarstwa agroturystycznego w kontekście strategii produktowej?
A. Zamieszczenie oferty w sieci
B. Przyznanie rabatów dla stałych gości
C. Modernizację pokoi
D. Sezonowe obniżenie cen
HGT.09 Pytanie 258
Prowadzenie działalności tury…
Właściciel agroturystyki rejestruje zajętość pokoi w jakim dokumencie?
A. w rachunku uproszczonym
B. w karcie rejestracyjnej
C. w karcie ewidencji obiektu
D. w grafiku pokoi
HGT.10 Pytanie 259
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zwiększyć jakość pozyskiwanego mięsa oraz efektywność uboju, jako rodzaj ojcowski w krzyżowaniu komercyjnym świń, powinien być zastosowany knur rasy
A. Wielkiej Białej Polskiej
B. Puławskiej
C. Polskiej Białej Zwisłouchej
D. Duroc
HGT.10 Pytanie 260
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Metoda zwalczania szkodników przy wykorzystaniu substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu określana jest jako
A. bonitacją
B. deratyzacją
C. fumigacją
D. pielęgnacją
HGT.09 Pytanie 261
Prowadzenie działalności tury…
Program wyjazdu szlakiem etnograficznym w regionie Kaszub powinien obejmować
A. skansen we Wdzydzach Kiszewskich
B. alpinarium w Rogowie
C. arboretum w Kórniku
D. zamek krzyżacki w Gniewie
HGT.10 Pytanie 262
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W kontekście ekologicznej produkcji rolniczej powinno się wykorzystać
A. zaprawy nasienne
B. nawożenie mineralne
C. herbicydy
D. nawożenie obornikiem
HGT.10 Pytanie 263
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakich obiektach, zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, sprzątanie pokoi odbywa się codziennie lub na prośbę gościa?
A. Pensjonaty
B. Schroniska młodzieżowe
C. Hotele
D. Domy wycieczkowe
HGT.10 Pytanie 264
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto odpowiada za nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w obiektach gospodarskich?
A. lekarz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii
B. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
C. lekarz Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii
D. Inspektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
HGT.10 Pytanie 265
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba, która zawiesiła na klamce wynajętego pokoju kartkę z napisem Do not disturb, prosi o
A. posprzątanie pomieszczenia
B. przyniesienie śniadania do pokoju
C. zabranie ubrań do prania
D. nieprzeszkadzanie
HGT.09 Pytanie 266
Prowadzenie działalności tury…
Brama Brandenburska to jedna z najbardziej znanych atrakcji turystycznych
A. Wiednia
B. Paryża
C. Rzymu
D. Berlina
HGT.09 Pytanie 267
Prowadzenie działalności tury…
Gdzie znajduje się największy zamek krzyżacki w Polsce?
A. w Golubiu-Dobrzyniu
B. w Lidzbarku Warmińskim
C. w Gniewie
D. w Malborku
HGT.09 Pytanie 268
Prowadzenie działalności tury…
Jakie działania podejmuje gospodarstwo agroturystyczne w ramach polityki cenowej?
A. Przyznawanie rabatów lojalnym klientom
B. Zamieszczenie danych o obiekcie w katalogu
C. Remont pokoi gościnnych
D. Organizacja imprezy dla turystów
HGT.09 Pytanie 269
Prowadzenie działalności tury…
Osoby przyjeżdżające na wieś w celach rekreacyjnych oczekują przede wszystkim
A. świeżego powietrza, kontaktu z przyrodą.
B. interakcji z lokalnymi mieszkańcami.
C. czystego powietrza, dostępu do sieci.
D. wysokiej jakości warunków noclegowych.
HGT.10 Pytanie 270
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Określ sekwencję działań, jakie rolnik podejmie w związku z uprawą ziemniaka na wcześniejszy zbiór?
A. Podkiełkowanie, przygotowanie sadzeniaków, zwalczanie chwastów, sadzenie, zwalczanie zarazy ziemniaczanej, zbiór
B. Przygotowanie sadzeniaków, podkiełkowanie, sadzenie, nawożenie, pielęgnacja uprawy, zbiór
C. Sadzenie, przygotowanie sadzeniaków, zbiór, pielęgnacja, zwalczanie stonki ziemniaczanej
D. Zwalczanie alternariozy ziemniaka, sadzenie, pielęgnacja roślin, nawożenie uprawy, zbiór
HGT.09 Pytanie 271
Prowadzenie działalności tury…
Która instytucja jest odpowiedzialna za wydawanie zezwoleń na prowadzenie działalności w zakresie organizacji turystycznych wydarzeń?
A. Prezes Polskiej Izby Turystyki
B. Wojewoda
C. Marszałek województwa
D. Wójt
HGT.09 Pytanie 272
Prowadzenie działalności tury…
W kontekście organizacji wydarzenia turystycznego, do kosztów stałych zaliczamy
A. bilety komunikacji miejskiej, np. za przejazd tramwajem.
B. bilety jednorazowego wstępu, np. do muzeum.
C. wydatki na transport, np. autokar.
D. indywidualne rachunki za konsumpcję turystów, np. za kawę.
HGT.10 Pytanie 273
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do przygotowania klasycznej zasmażki najczęściej wykorzystuje się
A. mąki
B. cebuli
C. mleka
D. boczku
HGT.09 Pytanie 274
Prowadzenie działalności tury…
Wyznacz całkowity wydatek na krajową imprezę turystyczną, gdy łączna suma kosztów bezpośrednich to
5 500,00 zł, a marża wynosi 12%?
A. 6 311,80 zł
B. 6 206,00 zł
C. 6 160,00 zł
D. 6 916,80 zł
HGT.10 Pytanie 275
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby uzyskać pastwisko o maksymalnej wartości odżywczej dla bydła, rolnik powinien posiać
A. rzeżuchę
B. koniczynę
C. seradelę
D. bobik
HGT.10 Pytanie 276
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim regionie Polski tradycyjnym daniem jest rolada z czerwoną kapustą?
A. Na Górnym Śląsku
B. Na Podlasiu
C. Na Kaszubach
D. Na Kurpiach
HGT.09 Pytanie 277
Prowadzenie działalności tury…
Biuro turystyczne zawiera umowę z przewodnikiem turystycznym
A. zgłoszenia
B. pośrednictwa
C. wynajmu
D. zlecenia
HGT.10 Pytanie 278
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Co przyczynia się do poprawienia smaku i zapachu paszy oraz zwiększenia jej konsumpcji przez krowy?
A. sól pastewna
B. melasa
C. kreda pastewna
D. mocznik
HGT.10 Pytanie 279
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Roślina, którą w Polsce nazywa się cytryną, a z jej owoców przygotowuje się domowe syropy, nalewki oraz konfitury, to
A. żurawina
B. jeżyna
C. aronia
D. pigwa
HGT.09 Pytanie 280
Prowadzenie działalności tury…
Gdzie zlokalizowany jest rezerwat Błędne Skały?
A. w Karkonoskim Parku Narodowym
B. w Parku Narodowym Ujście Warty
C. w Roztoczańskim Parku Narodowym
D. w Parku Narodowym Gór Stołowych