Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. ketchup
B. musztardę
C. ocet spirytusowy
D. ocet balsamiczny
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino należy podać do czerwonego mięsa?
A. Czerwone wytrawne
B. Różowe
C. Musujące
D. Białe słodkie
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
| kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
| A | B | C | D |
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
Wykonywanie usług kelnerskich
Znany włoski deser o wyraźnym smaku kawy to
A. tort Pavlowa
B. churros
C. tort Sachera
D. tiramisu
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?
A. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
B. Potrawkę z kurczaka
C. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
D. Gulasz węgierski
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien polecić kelner osobie z nietolerancją laktozy?
A. Suflet jabłkowy
B. Lody truskawkowe
C. Krem bawarski
D. Sernik wiedeński
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy serwowaniu win obowiązuje następująca hierarchia:
A. wina słodkie przed winami wytrawnymi
B. wina złożone przed winami prostymi
C. wina czerwone przed winami białymi
D. wina młode przed winami starymi
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu
A. i śmietankę podgrzaną
B. i mleko skondensowane
C. i czekoladę w płynie
D. i lody śmietankowe
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, należy stworzyć mocną esencję herbacianą, dodać cukier oraz
A. mleko
B. miód
C. koniak
D. konfiturę
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
A. paschę
B. parfait
C. mus
D. galaretkę
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonego fragmentu karty menu wskaż danie główne mięsne, które należy zaproponować gościom preferującym mięsne potrawy smażone.
| Dania główne mięsne | |
|---|---|
| Sztuka mięsa | 15,00 zł |
| Ragout baranie | 17,00 zł |
| Schab nadziewany | 19,00 zł |
| Eskalopki cielęce | 22,00 zł |
A. Schab nadziewany.
B. Ragout baranie.
C. Sztuka mięsa.
D. Eskalopki cielęce.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki składnik jest używany do przygotowania tradycyjnej pizzy Margherita?
A. Pomidory
B. Szynka
C. Salami
D. Kukurydza
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?
A. Białe półwytrawne
B. Czerwone półwytrawne
C. Białe półsłodkie
D. Czerwone półsłodkie
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba w restauracji, która zajmuje się doborem win do potraw oraz ich serwowaniem gościom, to
A. barman
B. sommelier
C. barista
D. bufetowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych napojów powinien być serwowany w kieliszku typu flute?
A. Whisky
B. Czerwone wino
C. Koniak
D. Szampan
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...
A. Cukier i śmietankę
B. Inny rodzaj napoju
C. Degustację herbaty
D. Dodatkowy deser
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner planujący serwis dla wegan powinien unikać potraw zawierających...
A. Laktozę
B. Gluten
C. Orzechy
D. Produkty odzwierzęce
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować grog, należy zastosować
A. ginu
B. likieru
C. araku
D. wermutu
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
A. dżem.
B. plasterki cytryny.
C. śmietanę ubitą.
D. gorące mleko.
Wykonywanie usług kelnerskich
Do flambirowania naleśników należy zastosować
A. białego wina
B. koniaku
C. czerwonego wina
D. piwa
Wykonywanie usług kelnerskich
Czy ser feta jest częścią sałatki
A. jarzynowej
B. szopskiej
C. greckiej
D. nicejskiej
Wykonywanie usług kelnerskich
Menu potraw stworzone dla osób z cukrzycą należy umieścić w karcie
A. okolicznościowej
B. specjalnej
C. dnia
D. standardowej
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zaproponować kawę konsumentowi, który preferuje napoje z whisky
A. po irlandzku
B. po rosyjsku
C. po turecku
D. po angielsku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek należy zasugerować do bitych zrazów wołowych dla gościa, który nie lubi ziemniaków oraz produktów z pszenicy?
A. Frytki
B. Kluski śląskie
C. Kaszę gryczaną
D. Kaszę kuskus
Wykonywanie usług kelnerskich
Dla gościa, który woli mały poranny posiłek składający się z świeżych croissantów i mocnej kawy, jakiego śniadania powinien zalecić kelner?
A. amerykańskie
B. angielskie
C. francuskie
D. wiedeńskie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zaproponować kelner do kaczki konfitowanej?
A. czerwone wytrawne
B. białe półsłodkie
C. czerwone półsłodkie
D. białe wytrawne
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobom preferującym dania kuchni hiszpańskiej powinno się zaproponować
A. tartę
B. paellę
C. kebabczetę
D. musakę
Wykonywanie usług kelnerskich
Czym jest tartinka?
A. pasztet z królika
B. mała ozdobna kanapka
C. kruchy wypiek z słonym nadzieniem
D. pasta z solonej ikry tuńczyka
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim odcieniem wyróżnia się młode czerwone wino?
A. brązowym
B. rubinowym
C. ceglastym
D. fioletowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinien zasugerować kelner klientowi zamawiającemu dania wegetariańskie?
A. Tymbaliki.
B. Ruskie pierogi.
C. Bigos.
D. Galantynę.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek skrobiowy warto zaproponować klientowi, jeśli zamówił on sznycla wiedeńskiego jako danie główne?
A. Ryż na sypko
B. Kaszę gryczaną
C. Ziemniaki puree
D. Kluski śląskie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką witaminową przystawkę powinien zasugerować kelner do wołowych zrazów zawijanych serwowanych z kaszą gryczaną?
A. Buraczki zasmażane
B. Karczochy duszone
C. Brokuły gotowane
D. Bakłażany grillowane
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?
A. Piwo grzane
B. Likier ziołowy
C. Piwo zimne
D. Likier owocowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?
A. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
B. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
C. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
D. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dodatki serwuje się do galarety mięsnej?
A. pieczywo ciemne i likier
B. pieczywo ciemne i wino wytrawne
C. pieczywo jasne i wódka
D. pieczywo jasne i wino wytrawne
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim kwaśnym składnikiem charakteryzuje się barszcz ukraiński?
A. przecier pomidorowy
B. kapusta kiszona
C. żytny zakwas
D. szczaw
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie informacje w karcie win są opcjonalne?
A. nazwa win
B. rok produkcji wina
C. nazwa wytwórcy lub eksportera wina
D. nazwa odmiany winogron, z których powstało wino
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinno być polecone do wołowej pieczeni?
A. Białe brut
B. Czerwone dry
C. Różowe semi sweet
D. Wermut
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?
A. Czerwone dry
B. Białe dry
C. Różowe semi sweet
D. Różowe semi dry
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas składania zamówienia na wino, kelner powinien zaproponować klientowi...
A. Dodatkowy kieliszek do degustacji
B. Zamówienie bez konieczności degustacji
C. Degustację przed podaniem
D. Inny rodzaj wina do porównania