Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?

kawa po wiedeńsku,
pieczywo pszenne,
masło, miód, dżem
kawa z dodatkami,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
masło, dżem, miód
kawa ze śmietanką,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
wędliny, sery, masło
czarna kawa,
sok pomarańczowy,
pieczywo,
owsianka,
masło, dżem, miód
ABCD

A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?

A. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
B. Potrawkę z kurczaka
C. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
D. Gulasz węgierski
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu

A. i śmietankę podgrzaną
B. i mleko skondensowane
C. i czekoladę w płynie
D. i lody śmietankowe
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego fragmentu karty menu wskaż danie główne mięsne, które należy zaproponować gościom preferującym mięsne potrawy smażone.

Dania główne mięsne
Sztuka mięsa15,00 zł
Ragout baranie17,00 zł
Schab nadziewany19,00 zł
Eskalopki cielęce22,00 zł

A. Schab nadziewany.
B. Ragout baranie.
C. Sztuka mięsa.
D. Eskalopki cielęce.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?

A. Białe półwytrawne
B. Czerwone półwytrawne
C. Białe półsłodkie
D. Czerwone półsłodkie
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki dodatek należy zasugerować do bitych zrazów wołowych dla gościa, który nie lubi ziemniaków oraz produktów z pszenicy?

A. Frytki
B. Kluski śląskie
C. Kaszę gryczaną
D. Kaszę kuskus
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki dodatek skrobiowy warto zaproponować klientowi, jeśli zamówił on sznycla wiedeńskiego jako danie główne?

A. Ryż na sypko
B. Kaszę gryczaną
C. Ziemniaki puree
D. Kluski śląskie
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką witaminową przystawkę powinien zasugerować kelner do wołowych zrazów zawijanych serwowanych z kaszą gryczaną?

A. Buraczki zasmażane
B. Karczochy duszone
C. Brokuły gotowane
D. Bakłażany grillowane
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?

A. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
B. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
C. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
D. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas składania zamówienia na wino, kelner powinien zaproponować klientowi...

A. Dodatkowy kieliszek do degustacji
B. Zamówienie bez konieczności degustacji
C. Degustację przed podaniem
D. Inny rodzaj wina do porównania