Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. na tacy dla kelnerów.
B. na dużym daniu.
C. w specjalnym pokrowcu.
D. bezpośrednio w ręce.
Organizacja usług gastronomic…
Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?
A. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
B. poinformować, że bankomat jest w holu
C. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
D. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
Organizacja usług gastronomic…
W barze przewidziano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa od godziny 16:00 do 18:00.
W związku z tym w tych godzinach
A. cena piwa zostanie obniżona
B. przekąski serwowane do piwa będą tańsze
C. bar zaproponuje szerszy wybór piwa
D. odbędzie się degustacja nowych rodzajów piwa
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino powinno być użyte do wołowiny po burgundzku?
A. białe wytrawne
B. czerwone wytrawne
C. białe słodkie
D. czerwone słodkie
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.
| Lp. | Wyszczególnione koszty | Kwota [zł] |
|---|---|---|
| 1. | Koszt wyżywienia 30 osób | 3 000,00 |
| 2. | Wynajem sali konferencyjnej | 1 000,00 |
| 3. | Wynajem sprzętu konferencyjnego | 500,00 |
| 4. | Nocleg dla 30 osób | 1 500,00 |
A. 1 320,00 zł
B. 1 080,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 1 120,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?
| Zakąski zimne Tartinki z łososiem wędzonym Koreczki z sera Brie Mini roladki z szynki i szparagów Ptysie z musem z wątróbki Krakersy z pastą rybną |
| Zakąski gorące Pieczarki faszerowane Kruche rożki ze szpinakiem |
| Słodycze i owoce Mini szaszłyki owocowe Praliny Kruche ciastka |
| Napoje zimne bezalkoholowe Woda mineralna Sok pomarańczowy |
| Napoje zimne alkoholowe Cosmopolitan Whisky & Cola Mojito |
A. Cocktail party.
B. Przyjęcie typu toast.
C. Bufet dinner.
D. Mieszane.
Organizacja usług gastronomic…
Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć
A. jadłodajnie
B. lodziarnie
C. kawiarnie
D. cukiernie
Organizacja usług gastronomic…
Na wydarzeniach okolicznościowych oficjalne toasty są wznoszone
A. winem musującym
B. winem deserowym
C. likierem
D. koniakiem
Organizacja usług gastronomic…
Kelner odbiera gotowe dania z kuchni po wcześniejszym wydrukowaniu
A. bonu kelnerskiego
B. czeka kelnerskiego
C. rachunku konsumpcyjnego
D. raportu sprzedażowego
Organizacja usług gastronomic…
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
| Menu przyjęcia zasiadanego | |
| Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance | |
| Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej | |
| Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami | |
| Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami | |
| Wino wytrawne białe | |
| Woda mineralna niegazowana |

A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.
| Napój alkoholowy | Pojemność butelki | Cena gastronomiczna brutto |
|---|---|---|
| Gin | 0,7 l | 140,00 zł |
| Wermut | 1,0 l | 100,00 zł |
A. 25,00 zł
B. 22,00 zł
C. 15,00 zł
D. 13,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednej porcji wody mineralnej, jeśli cena netto za jedną porcję zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość porcji to 300 ml, a marża gastronomiczna wynosi 300%?
A. 5,40 zł
B. 1,44 zł
C. 1,08 zł
D. 7,20 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kwotę zaliczki powinien uiścić zleceniodawca za realizację usługi gastronomicznej, jeśli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?
A. 3 080,00 zł
B. 30 800,00 zł
C. 1 540,00 zł
D. 15400,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?
| Okres cofnięcia zamówienia | Koszty wynikające z anulowania zlecenia organizacji imprezy okolicznościowej |
|---|---|
| Na 30 dni i więcej dni roboczych przed imprezą. | Nie są ponoszone żadne koszty. |
| Na 16 do 29 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 30% kosztów oszacowania imprezy. |
| Na 11 do 15 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 60% kosztów oszacowania imprezy. |
| Na 5 do 10 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 80% kosztów oszacowania imprezy. |
| Na mniej niż 5 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 100% kosztów oszacowania imprezy. |
A. 5 dni.
B. 20 dni.
C. 30 dni.
D. 10 dni.
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz łączny koszt usług dodatkowych przyjęcia weselnego wyszczególnionych w tabeli.
| Usługi dodatkowe | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Element zamówienia | Ilość | Cena jednostkowa |
| 1 | DJ | 8 godzin | 250,00 zł/ za godzinę |
| 2 | Nocleg | 10 pokoi | 120,00zł/ za pokój |
| 3 | Kamerzysta | 6 godzin | 150,00 zł/ za godzinę |
| 4 | Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 1000,00 zł |
A. 4 400,00 zł
B. 3 500,00 zł
C. 4 100,00 zł
D. 4 000,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji hol i sala dla gości to pomieszczenia, które należą do działu
A. ekspedycyjnego
B. administracyjnego
C. produkcyjnego
D. handlowego
Organizacja usług gastronomic…
Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?
A. Program lojalnościowy
B. Kupon promocyjny
C. Bon zniżkowy
D. Happy hours
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?
A. Antrykot pieczony
B. Pieczeń z szynki
C. Roladę z boczku
D. Schab faszerowany
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego trzeba przygotować do przygotowania napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób, jeśli do sporządzenia jednej porcji napoju wymaga się 125 ml koncentratu soku?
A. 10 szt.
B. 25 szt.
C. 20 szt.
D. 15 szt.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.
| Zamówienie | |||
|---|---|---|---|
| Potrawa | Ilość | Cena/porcję | Koszt |
| Sałatka grecka | 2 | 12,00 zł | 24,00 zł |
| Pizza Capricciosa | 3 | 15,00 zł | 45,00 zł |
| Mus z truskawek | 3 | 8,00 zł | 24,00 zł |
| Kawa espresso | 2 | 10,00 zł | 20,00 zł |
| Sok pomarańczowy | 1 | 6,00 zł | 6,00 zł |
A. 95,20 zł
B. 123,80 zł
C. 100,40 zł
D. 119,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Flair bartending połączony z próbą koktajli klasyfikuje się jako usługa
A. kulturalno-rozrywkowych
B. uzupełniających
C. podstawowych
D. żywieniowo-cateringowych
Organizacja usług gastronomic…
Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.
| Zamówienie usługi gastronomicznej | |
|---|---|
| − | Data przyjęcia: 10 maja 2019 r. |
| − | Forma przyjęcia: bankiet angielski |
| − | Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy |
| − | Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa |
| − | Liczba gości: 100 osób |
| − | Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł |
A. Liczby kucharzy.
B. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
C. Ilości zastawy stołowej.
D. Nazwisk personelu.
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz wartość 20% zaliczki z tytułu realizacji usługi o kwocie 25 000,00 zł.
A. 5 000,00 zł
B. 6 000,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 7 000,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Podstawowym wyposażeniem lokalu gastronomicznego, który sprzedaje mieszane napoje alkoholowe, jest
A. kolumna nalewakowa
B. mikser ręczny
C. shaker bostoński
D. ekspres przelewowy
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.
| Surowiec | Ilość na jedną porcję | Cena jednostkowa |
|---|---|---|
| jaja | 2 szt. | 0,30 zł/szt. |
| masło | 20 g | 24,00 zł/kg |
| szczypiorek | 10 g | 30,00 zł/kg |
A. 11,00 zł
B. 7,50 zł
C. 6,90 zł
D. 30,50 zł
Organizacja usług gastronomic…
Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane
A. owoce
B. zimne przekąski
C. desery
D. dania główne
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?
A. czerwone półsłodkie
B. białe wytrawne
C. czerwone wytrawne
D. białe półsłodkie
Organizacja usług gastronomic…
W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się
A. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
B. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
C. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
D. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.
| Usługa | Ilość | Cena [zł] |
|---|---|---|
| Obiad | 1 osoba | 20,00 |
| Przerwa kawowa | 1 osoba | 8,00 |
| Wynajem sali konferencyjnej dla 50-100 osób | 1 godz. | 200,00 |
| Wynajem sali konferencyjnej dla 100-150 osób | 1 godz. | 300,00 |
A. 4 560,00 zł
B. 3 600,00 zł
C. 5 160,00 zł
D. 4 200,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
O ile % zmniejszy się koszt surowca pasztetu wieprzowego, jeżeli cena materiałów wynosi 3,00 zł, a cena netto wzrośnie z 12,00 zł do 15,00 zł?
A. O 10%
B. O 20%
C. O 15%
D. O 5%
Organizacja usług gastronomic…
Zalecenie dotyczące usługi gastronomicznej przekazywane jest przede wszystkim przez
A. public relations
B. promocję osobistą
C. promocję handlową
D. kanał dystrybucji
Organizacja usług gastronomic…
Podczas przygotowywania przyjęcia firmowego, menedżer zdecydował się na ustawienie bufetu. Jaka jest główna zaleta takiej formy serwisu?
A. Zmniejsza koszty dekoracji
B. Ogranicza wybór napojów
C. Zwiększa zatrudnienie personelu
D. Umożliwia gościom samodzielny wybór potraw
Organizacja usług gastronomic…
Na jakie przyjęcie przewiduje się stoły bufetowe bez miejsc dla gości?
A. Lampka wina
B. Angielskie
C. Mieszane
D. Aperitif
Organizacja usług gastronomic…
Urządzenie mobilne, które obsługuje system LRS, to
A. kasa dla obsługi kelnerskiej
B. palmtop
C. transmiter
D. terminal dla kelnerów
Organizacja usług gastronomic…
Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy
A. wpłaca kwotę bezpośrednio przy kasie obsługi restauracji
B. instruuje obciążenie swojego konta bankowego
C. realizuje przelew na konto bankowe restauracji
D. wykonuje płatność przy użyciu karty kredytowej
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile kilogramów sera podpuszczkowego należy zamówić do sporządzenia 40 porcji sufletu serowego i 35 porcji sera panierowanego.
| Surowiec | Ilość na 5 porcji | |
|---|---|---|
| Suflet serowy | Ser panierowany | |
| Ser podpuszczkowy | 100 g | 400 g |
| Ser pleśniowy | 50 g | --- |
| Masło | 40 g | --- |
| Mąka pszenna | 40 g | --- |
| Mleko 3,2% | 400 ml | --- |
| Jaja | 5 szt. | 1 szt. |
| Bułka tarta | --- | 100 g |
| Olej | --- | 100 ml |
A. 2,8 kg
B. 4,0 kg
C. 3,6 kg
D. 0,8 kg
Organizacja usług gastronomic…
W obiekcie gastronomicznym mogą się krzyżować drogi
A. surowców i gotowych dań
B. czystych naczyń kuchennych i klientów
C. surowców i półproduktów
D. czystych naczyń kuchennych i półproduktów
Organizacja usług gastronomic…
Do składników marketingu mix nie wchodzi
A. promocja
B. produkt
C. cena
D. klient
Organizacja usług gastronomic…
Której osobie powinna być powierzona obsługa kawowego stoiska podczas wydarzenia, w którego ofercie znajduje się bogaty wybór napojów na bazie kawy?
A. Sommelierowi
B. Kelnerowi
C. Barmanowi
D. Bariście
Organizacja usług gastronomic…
W celu serwowania gorących potraw na przyjęciu w formie bufetu, należy przygotować
A. podgrzewacze oraz wazy
B. etażerki i kociołki
C. kociołki oraz podgrzewacze
D. termosy i etażerki