Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 1
Organizacja usług gastronomic…

Kelner wręcza rachunek klientowi?

A. na tacy dla kelnerów.
B. na dużym daniu.
C. w specjalnym pokrowcu.
D. bezpośrednio w ręce.
Organizacja usług gastronomic…

Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?

A. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
B. poinformować, że bankomat jest w holu
C. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
D. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
HGT.11 Pytanie 3
Organizacja usług gastronomic…

W barze przewidziano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa od godziny 16:00 do 18:00.
W związku z tym w tych godzinach

A. cena piwa zostanie obniżona
B. przekąski serwowane do piwa będą tańsze
C. bar zaproponuje szerszy wybór piwa
D. odbędzie się degustacja nowych rodzajów piwa
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.

Lp.Wyszczególnione kosztyKwota [zł]
1.Koszt wyżywienia 30 osób3 000,00
2.Wynajem sali konferencyjnej1 000,00
3.Wynajem sprzętu konferencyjnego500,00
4.Nocleg dla 30 osób1 500,00

A. 1 320,00 zł
B. 1 080,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 1 120,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?

Zakąski zimne
Tartinki z łososiem wędzonym
Koreczki z sera Brie
Mini roladki z szynki i szparagów
Ptysie z musem z wątróbki
Krakersy z pastą rybną
Zakąski gorące
Pieczarki faszerowane
Kruche rożki ze szpinakiem
Słodycze i owoce
Mini szaszłyki owocowe
Praliny
Kruche ciastka
Napoje zimne bezalkoholowe
Woda mineralna
Sok pomarańczowy
Napoje zimne alkoholowe
Cosmopolitan
Whisky & Cola
Mojito

A. Cocktail party.
B. Przyjęcie typu toast.
C. Bufet dinner.
D. Mieszane.
Organizacja usług gastronomic…

Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?

Menu przyjęcia zasiadanego
Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance
Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej
Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami
Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami
Wino wytrawne białe
Woda mineralna niegazowana

Ilustracja do pytania 10
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HGT.11 Pytanie 11
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.

Napój
alkoholowy
Pojemność
butelki
Cena
gastronomiczna
brutto
Gin0,7 l140,00 zł
Wermut1,0 l100,00 zł

A. 25,00 zł
B. 22,00 zł
C. 15,00 zł
D. 13,00 zł
HGT.11 Pytanie 12
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednej porcji wody mineralnej, jeśli cena netto za jedną porcję zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość porcji to 300 ml, a marża gastronomiczna wynosi 300%?

A. 5,40 zł
B. 1,44 zł
C. 1,08 zł
D. 7,20 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kwotę zaliczki powinien uiścić zleceniodawca za realizację usługi gastronomicznej, jeśli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?

A. 3 080,00 zł
B. 30 800,00 zł
C. 1 540,00 zł
D. 15400,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?

Okres cofnięcia zamówieniaKoszty wynikające z anulowania zlecenia organizacji imprezy okolicznościowej
Na 30 dni i więcej dni roboczych przed imprezą.Nie są ponoszone żadne koszty.
Na 16 do 29 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 30% kosztów oszacowania imprezy.
Na 11 do 15 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 60% kosztów oszacowania imprezy.
Na 5 do 10 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 80% kosztów oszacowania imprezy.
Na mniej niż 5 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 100% kosztów oszacowania imprezy.

A. 5 dni.
B. 20 dni.
C. 30 dni.
D. 10 dni.
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz łączny koszt usług dodatkowych przyjęcia weselnego wyszczególnionych w tabeli.

Usługi dodatkowe
Lp.Element zamówieniaIlośćCena jednostkowa
1DJ8 godzin250,00 zł/ za godzinę
2Nocleg10 pokoi120,00zł/ za pokój
3Kamerzysta6 godzin150,00 zł/ za godzinę
4Dekoracja saliopłata jednorazowa1000,00 zł

A. 4 400,00 zł
B. 3 500,00 zł
C. 4 100,00 zł
D. 4 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 17
Organizacja usług gastronomic…

Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?

A. Program lojalnościowy
B. Kupon promocyjny
C. Bon zniżkowy
D. Happy hours
HGT.11 Pytanie 18
Organizacja usług gastronomic…

Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?

A. Antrykot pieczony
B. Pieczeń z szynki
C. Roladę z boczku
D. Schab faszerowany
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego trzeba przygotować do przygotowania napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób, jeśli do sporządzenia jednej porcji napoju wymaga się 125 ml koncentratu soku?

A. 10 szt.
B. 25 szt.
C. 20 szt.
D. 15 szt.
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.

Zamówienie
PotrawaIlośćCena/porcjęKoszt
Sałatka grecka212,00 zł24,00 zł
Pizza Capricciosa315,00 zł45,00 zł
Mus z truskawek38,00 zł24,00 zł
Kawa espresso210,00 zł20,00 zł
Sok pomarańczowy16,00 zł6,00 zł

A. 95,20 zł
B. 123,80 zł
C. 100,40 zł
D. 119,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.

Zamówienie usługi gastronomicznej
Data przyjęcia: 10 maja 2019 r.
Forma przyjęcia: bankiet angielski
Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy
Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa
Liczba gości: 100 osób
Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł

A. Liczby kucharzy.
B. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
C. Ilości zastawy stołowej.
D. Nazwisk personelu.
HGT.11 Pytanie 23
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz wartość 20% zaliczki z tytułu realizacji usługi o kwocie 25 000,00 zł.

A. 5 000,00 zł
B. 6 000,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 7 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 24
Organizacja usług gastronomic…

Podstawowym wyposażeniem lokalu gastronomicznego, który sprzedaje mieszane napoje alkoholowe, jest

A. kolumna nalewakowa
B. mikser ręczny
C. shaker bostoński
D. ekspres przelewowy
HGT.11 Pytanie 25
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.

SurowiecIlość na jedną porcjęCena jednostkowa
jaja2 szt.0,30 zł/szt.
masło20 g24,00 zł/kg
szczypiorek10 g30,00 zł/kg

A. 11,00 zł
B. 7,50 zł
C. 6,90 zł
D. 30,50 zł
HGT.11 Pytanie 26
Organizacja usług gastronomic…

Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane

A. owoce
B. zimne przekąski
C. desery
D. dania główne
HGT.11 Pytanie 27
Organizacja usług gastronomic…

Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?

A. czerwone półsłodkie
B. białe wytrawne
C. czerwone wytrawne
D. białe półsłodkie
Organizacja usług gastronomic…

W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się

A. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
B. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
C. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
D. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.

UsługaIlośćCena
[zł]
Obiad1 osoba20,00
Przerwa kawowa1 osoba8,00
Wynajem sali konferencyjnej dla 50-100 osób1 godz.200,00
Wynajem sali konferencyjnej dla 100-150 osób1 godz.300,00

A. 4 560,00 zł
B. 3 600,00 zł
C. 5 160,00 zł
D. 4 200,00 zł
HGT.11 Pytanie 30
Organizacja usług gastronomic…

O ile % zmniejszy się koszt surowca pasztetu wieprzowego, jeżeli cena materiałów wynosi 3,00 zł, a cena netto wzrośnie z 12,00 zł do 15,00 zł?

A. O 10%
B. O 20%
C. O 15%
D. O 5%
HGT.11 Pytanie 31
Organizacja usług gastronomic…

Zalecenie dotyczące usługi gastronomicznej przekazywane jest przede wszystkim przez

A. public relations
B. promocję osobistą
C. promocję handlową
D. kanał dystrybucji
Organizacja usług gastronomic…

Podczas przygotowywania przyjęcia firmowego, menedżer zdecydował się na ustawienie bufetu. Jaka jest główna zaleta takiej formy serwisu?

A. Zmniejsza koszty dekoracji
B. Ogranicza wybór napojów
C. Zwiększa zatrudnienie personelu
D. Umożliwia gościom samodzielny wybór potraw
Organizacja usług gastronomic…

Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy

A. wpłaca kwotę bezpośrednio przy kasie obsługi restauracji
B. instruuje obciążenie swojego konta bankowego
C. realizuje przelew na konto bankowe restauracji
D. wykonuje płatność przy użyciu karty kredytowej
HGT.11 Pytanie 36
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile kilogramów sera podpuszczkowego należy zamówić do sporządzenia 40 porcji sufletu serowego i 35 porcji sera panierowanego.

SurowiecIlość na 5 porcji
Suflet serowySer panierowany
Ser podpuszczkowy100 g400 g
Ser pleśniowy50 g---
Masło40 g---
Mąka pszenna40 g---
Mleko 3,2%400 ml---
Jaja5 szt.1 szt.
Bułka tarta---100 g
Olej---100 ml

A. 2,8 kg
B. 4,0 kg
C. 3,6 kg
D. 0,8 kg
Organizacja usług gastronomic…

W obiekcie gastronomicznym mogą się krzyżować drogi

A. surowców i gotowych dań
B. czystych naczyń kuchennych i klientów
C. surowców i półproduktów
D. czystych naczyń kuchennych i półproduktów
Organizacja usług gastronomic…

W celu serwowania gorących potraw na przyjęciu w formie bufetu, należy przygotować

A. podgrzewacze oraz wazy
B. etażerki i kociołki
C. kociołki oraz podgrzewacze
D. termosy i etażerki