Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 42
Organizacja usług gastronomic…

Ile kg truskawek jest potrzebnych do przygotowania 30 porcji koktajlu truskawkowego, jeśli z 250 g tego składnika można uzyskać 5 porcji koktajlu?

A. 1,50 kg
B. 1,25 kg
C. 0,18 kg
D. 2,50 kg
HGT.11 Pytanie 43
Organizacja usług gastronomic…

Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć

A. kawiarnie w hotelach
B. bufety z popcornem w kinach
C. stołówki dla pracowników w biurowcach
D. jadłodajnie w schroniskach górskich
Organizacja usług gastronomic…

W dokumentacji wykorzystywanej podczas rozmowy pomiędzy zleceniobiorcą a zleceniodawcą na temat organizacji usługi cateringowej powinien znajdować się

A. plan obiektu z podziałem na sale
B. spis recept na potrawy i napoje
C. spis kontrahentów
D. lista członków personelu
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.

Nazwa potrawyIlość
porcji
Cena 1 porcji
[zł]
Zupa krem ze szparagów1015,00
Rosół z makaronem510,00
Roladka z indyka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki1524,00
Puchar lodowy z owocami i bitą śmietanką910,00
Sałatka owocowa68,00
Razem: ?

A. 710,00 zł
B. 650,00 zł
C. 725,00 zł
D. 698,00 zł
HGT.11 Pytanie 46
Organizacja usług gastronomic…

Jakie danie powinno znaleźć się w ofercie cateringu na przyjęcie dyplomatyczne?

A. Kotlety ministerialne
B. Pieczoną pierś z perliczki
C. Cynadry duszone
D. Flaki warszawskie
HGT.11 Pytanie 47
Organizacja usług gastronomic…

Ile kilogramów surowego mięsa mielonego trzeba przygotować do wyprodukowania 30 porcji kotletów mielonych, jeśli 500 g tego surowca wystarcza na 5 porcji dania?

A. 0,30 kg
B. 0,25 kg
C. 3,00 kg
D. 2,50 kg
Organizacja usług gastronomic…

Ile tumblerów trzeba przygotować do rozdzielenia wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, przy założeniu, że jedna porcja napoju wynosi 250 ml?

A. 66 sztuk
B. 48 sztuk
C. 12 sztuk
D. 30 sztuk
HGT.11 Pytanie 51
Organizacja usług gastronomic…

Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?

A. 1500 l
B. 1,5 l
C. 15 l
D. 150 l
Organizacja usług gastronomic…

Jakie są kluczowe etapy organizacji dużej imprezy okolicznościowej w restauracji?

A. Planowanie, rezerwacja, realizacja
B. Reklamacja, sprzedaż, wynajem
C. Tworzenie menu, obsługa klienta, zamknięcie
D. Zamawianie składników, gotowanie, serwowanie
HGT.11 Pytanie 53
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość netto jednej butelki rumu, która została zakupiona za 45,00 złotych brutto, przy założeniu, że stawka podatku VAT na napoje alkoholowe wynosi 23%?

A. 36,59 zł
B. 10,35 zł
C. 23,00 zł
D. 55,58 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?

A. Transmiter pagerów
B. Terminal przenośny
C. Czytnik kodów
D. Pager przywoławczy
HGT.11 Pytanie 55
Organizacja usług gastronomic…

Reklamą zewnętrzną usług gastronomicznych może być

A. zniżki na wybrane potrawy
B. niepowtarzalny wystrój wnętrz lokalu
C. bezpłatne próbki potraw
D. billboard z nazwą lokalu
HGT.11 Pytanie 56
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wskaźnik Fc (Food cost) dla jednej porcji gulaszu wołowego, mając na uwadze, że koszt surowców na jedną porcję wynosi 5,40 zł, a cena gastronomiczna netto tej porcji to 12,00 zł?

A. 55%
B. 35%
C. 45%
D. 65%
HGT.11 Pytanie 58
Organizacja usług gastronomic…

Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć

A. pęczak zapiekany z brokułami
B. jaja nadziewane pieczarkami
C. spaghetti z pomidorami i bazylią
D. roladki z cukinii i bakłażana
Organizacja usług gastronomic…

Jaką potrawę warto umieścić w menu restauracji, tworząc ofertę dla osób z celiakią?

A. Gołąbki z ryżu i mięsa
B. Kaszę bulgur z sosem mięsnym
C. Mus z kaszy manny
D. Kuskus zapiekany z warzywami
HGT.11 Pytanie 64
Organizacja usług gastronomic…

Jaką wartość brutto będzie miało 6 litrów soku jabłkowego, jeśli cena netto za litr wynosi 3,00 zł, a VAT to 23%?

A. 18,00 zł
B. 24,60 zł
C. 20,00 zł
D. 22,14 zł
HGT.11 Pytanie 65
Organizacja usług gastronomic…

Jakiego rodzaju serwisu używa się, gdy kelner podaje klientowi dania bezpośrednio z kuchni na stół, bez użycia tac?

A. Serwis amerykański
B. Serwis szwedzki
C. Serwis francuski
D. Serwis rosyjski
HGT.11 Pytanie 67
Organizacja usług gastronomic…

Jakie sekwencje reakcji konsumenta na produkt opisuje model promocyjny AIDA?

A. Przygotowanie, przeprowadzenie, rozbudzenie, sprawdzenie
B. Identyfikacja, zainteresowanie, promocja, działanie
C. Podział, przygotowanie, przeprowadzenie, sprawdzenie
D. Uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.

Cennik wypożyczenia zastawy
Element zastawyKoszt wypożyczenia
Talerz płaski Ø 24 cm0,80 zł
Talerz płaski Ø 19 cm0,50 zł
Talerz głęboki0,70 zł
Bulionówka0,60 zł

A. 1 650,00 zł
B. 2 250,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 2 100,00 zł
HGT.11 Pytanie 70
Organizacja usług gastronomic…

Ekonomiczną i szybką metodą na promocję lokalu gastronomicznego jest

A. ulotka reklamowa
B. reklama telewizyjna
C. reklama na telebimie
D. reklama na billboardzie
HGT.11 Pytanie 71
Organizacja usług gastronomic…

Aby serwować zupę pomidorową czystą z diablotką, trzeba przygotować średnią łyżkę stołową, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz

A. bulionówkę z talerzykiem
B. talerz głęboki z talerzem płaskim
C. kokilkę z talerzykiem
D. filiżankę do mokki z talerzykiem
Organizacja usług gastronomic…

Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?

A. 793,60 zł
B. 396,80 zł
C. 992,00 zł
D. 496,00 zł
HGT.11 Pytanie 75
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.

Waga 1 porcji sernika100 g
Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika25,00 zł
Marża gastronomiczna60%
Stawka podatku VAT23%

A. 4,92 zł
B. 3,45 zł
C. 20,75 zł
D. 18,45 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jak wysoki będzie koszt transportu, jeśli miejsce wykonania usługi cateringowej znajduje się w odległości 150 km od siedziby zleceniobiorcy, a opłata za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za każde 10 km?

A. 750,00 zł
B. 1500,00 zł
C. 500,00 zł
D. 30,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jakie elementy dekoracyjne powinny zostać pominięte przy przygotowywaniu stołu na eleganckie śniadanie w ogrodzie?

A. Kartki z imionami gości
B. Lampiony ze świecami
C. Wazy z kwiatami
D. Kolorowe obrusy z bieżnikami
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.

Lp.Element zamówieniaIlośćCena jednostkowa
1.Konsumpcja18 osób55,00 zł /za osobę
2.Wynajęcie sali restauracyjnej3 godziny300,00 zł/za godzinę
3.Obsługa kelnerska6 godzin30,00 zł/za godzinę
4.Dekoracja saliopłata jednorazowa150,00 zł

A. 1 620,00 zł
B. 1 890,00 zł
C. 2 220,00 zł
D. 2 070,00 zł
HGT.11 Pytanie 80
Organizacja usług gastronomic…

Termin finger food odnosi się do

A. metody siekania świeżych ziół
B. rodzaju potraw głównych
C. rodzaju mini przystawek
D. metody krojenia surowych ziemniaków