Filtrowanie pytań
HGT.11 Pytanie 41
Organizacja usług gastronomic…
A. Serwis francuski
B. Serwis amerykański
C. Serwis szwedzki
D. Serwis rosyjski
HGT.11 Pytanie 42
Organizacja usług gastronomic…
Jakie czynności powinny zostać wykonane przez kelnerów podczas przyjęcia bufetowego?
A. Serwowanie deserów na talerzach dla gości
B. Korygowanie rozmieszczenia naczyń z potrawami
C. Podawanie przekąsek na tacach
D. Sprzątanie stołów dla konsumentów
HGT.11 Pytanie 43
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego ujętego w tabeli, oblicz ile kilogramów marchwi i pomarańczy potrzeba do sporządzenia 36 porcji surówki.
Normatyw surowcowy na surówkę z marchwi i pomarańczy na - 4 porcje | |
---|---|
Składniki surówki | Ilość |
Marchew | 300 g |
Jabłka | 150 g |
Pomarańcze | 250 g |
Olej | 30 ml |
Cukier, sól | do smaku |
A. Marchew 2,40 kg, pomarańcze 2,00 kg
B. Marchew 0,27 kg, pomarańcze 0,225 kg
C. Marchew 24,00 kg, pomarańcze 20,00 kg
D. Marchew 2,70 kg, pomarańcze 2,25 kg
HGT.11 Pytanie 44
Organizacja usług gastronomic…
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 50 ml koniaku, jeśli koszt zakupu butelki o pojemności 0,7 litra wynosi 140,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?
A. 20,00 zł
B. 10,00 zł
C. 15,00 zł
D. 18,00 zł
HGT.11 Pytanie 45
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.
Lp. | Element zamówienia | Ilość | Cena jednostkowa |
---|---|---|---|
1. | Konsumpcja | 18 osób | 55,00 zł /za osobę |
2. | Wynajęcie sali restauracyjnej | 3 godziny | 300,00 zł/za godzinę |
3. | Obsługa kelnerska | 6 godzin | 30,00 zł/za godzinę |
4. | Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 150,00 zł |
A. 1 890,00 zł
B. 1 620,00 zł
C. 2 220,00 zł
D. 2 070,00 zł
HGT.11 Pytanie 46
Organizacja usług gastronomic…
Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?
A. Tortellini oraz zabaglione
B. Bliny oraz pascha
C. Czulent i kugel
D. Moussaka i baklava
HGT.11 Pytanie 47
Organizacja usług gastronomic…
O ile % zmniejszy się koszt surowca pasztetu wieprzowego, jeżeli cena materiałów wynosi 3,00 zł, a cena netto wzrośnie z 12,00 zł do 15,00 zł?
A. O 15%
B. O 20%
C. O 10%
D. O 5%
HGT.11 Pytanie 48
Organizacja usług gastronomic…
Ilu pracowników gastronomii powinno zostać przydzielonych do obsługi przyjęcia bufetowego dla 160 gości, biorąc pod uwagę, że jeden kelner obsługuje dziesięciu gości?
A. 16 pracowników gastronomii
B. 14 pracowników gastronomii
C. 17 pracowników gastronomii
D. 15 pracowników gastronomii
HGT.11 Pytanie 49
Organizacja usług gastronomic…
Jaką wartość brutto będzie miało 6 litrów soku jabłkowego, jeśli cena netto za litr wynosi 3,00 zł, a VAT to 23%?
A. 24,60 zł
B. 18,00 zł
C. 22,14 zł
D. 20,00 zł
HGT.11 Pytanie 50
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno znaleźć się w ofercie cateringu na przyjęcie dyplomatyczne?
A. Kotlety ministerialne
B. Pieczoną pierś z perliczki
C. Flaki warszawskie
D. Cynadry duszone
HGT.11 Pytanie 51
Organizacja usług gastronomic…
Podczas przygotowywania przyjęcia firmowego, menedżer zdecydował się na ustawienie bufetu. Jaka jest główna zaleta takiej formy serwisu?
A. Zwiększa zatrudnienie personelu
B. Ogranicza wybór napojów
C. Umożliwia gościom samodzielny wybór potraw
D. Zmniejsza koszty dekoracji
HGT.11 Pytanie 52
Organizacja usług gastronomic…
Do składników marketingu mix nie wchodzi
A. cena
B. promocja
C. produkt
D. klient
HGT.11 Pytanie 53
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji zmywalnia naczyń stołowych powinna być połączona
A. wyłącznie z rozdzielnią kelnerską
B. z rozdzielnią kelnerską oraz kuchnią
C. tylko z kuchnią
D. z rozdzielnią kelnerską oraz przygotowalnią
HGT.11 Pytanie 54
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile mleka i cukru kryształu potrzeba do sporządzenia 35 porcji mleczka waniliowego.
Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka waniliowego | |
---|---|
Składniki | Ilość |
mleko | 350 ml |
jaja | 110 g |
cukier kryształ | 60 g |
cukier waniliowy | 100 g |
A. Mleko 0,24 l, cukier kryształ 4,20 kg
B. Mleko 1,75 l, cukier kryształ 0,30 kg
C. Mleko 2,45 l, cukier kryształ 0,42 kg
D. Mleko 17,50 l, cukier kryształ 0,42 kg
HGT.11 Pytanie 55
Organizacja usług gastronomic…
Tort weselny składający się z trzech pięter z palącymi się racami powinien być serwowany w języku
A. francuskim
B. angielskim
C. rosyjskim
D. niemieckim
HGT.11 Pytanie 56
Organizacja usług gastronomic…
Jaki jest pierwszy krok przy planowaniu menu tematycznego na imprezę?
A. Określenie tematyki imprezy
B. Zatrudnienie dodatkowej obsługi
C. Zakup surowców
D. Rezerwacja sali
HGT.11 Pytanie 57
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli, oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego zorganizowanego dla 100 osób, uwzględniając 15% rabat na konsumpcję.
Lp. | Wyszczególnione koszty | Wartość [zł] |
---|---|---|
1 | Koszty usług dodatkowych | 2 400,00 |
2 | Koszty konsumpcji dla jednej osoby | 150,00 |
A. 14 790,00 zł
B. 15 150,00 zł
C. 16 550,00 zł
D. 17 400,00 zł
HGT.11 Pytanie 58
Organizacja usług gastronomic…
Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć
A. spaghetti z pomidorami i bazylią
B. pęczak zapiekany z brokułami
C. roladki z cukinii i bakłażana
D. jaja nadziewane pieczarkami
HGT.11 Pytanie 59
Organizacja usług gastronomic…
Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?
A. 2-3 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
B. 4-5 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
C. 5-7 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
D. 3-4 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
HGT.11 Pytanie 60
Organizacja usług gastronomic…
Jaką metodą należy serwować suflet czekoladowy gościowi?
A. niemiecką
B. angielską
C. francuską
D. rosyjską
HGT.11 Pytanie 61
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.
Lp. | Wyszczególnione koszty | Kwota [zł] |
---|---|---|
1. | Koszt wyżywienia 30 osób | 3 000,00 |
2. | Wynajem sali konferencyjnej | 1 000,00 |
3. | Wynajem sprzętu konferencyjnego | 500,00 |
4. | Nocleg dla 30 osób | 1 500,00 |
A. 1 200,00 zł
B. 1 120,00 zł
C. 1 080,00 zł
D. 1 320,00 zł
HGT.11 Pytanie 62
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien użyć mini POS w trakcie
A. zawierania umowy na przyjęcie
B. obsługi przyjęcia serwowanego
C. przygotowywania stołu na przyjęcie
D. przyjmowania zamówienia
HGT.11 Pytanie 63
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?
A. Antrykot pieczony
B. Pieczeń z szynki
C. Roladę z boczku
D. Schab faszerowany
HGT.11 Pytanie 64
Organizacja usług gastronomic…
W systemie Gastro, który wykorzystują kelnerzy oraz barmani do obsługi sprzedaży napojów, znajduje się moduł
A. LRS
B. SZEF
C. SOGA
D. POS
HGT.11 Pytanie 65
Organizacja usług gastronomic…
Ile stolików koktajlowych trzeba przygotować na przyjęcie koktajlowe dla 160 osób, zakładając, że jeden stolik jest przeznaczony dla 8 gości, a zlecający wymaga przygotowania podwójnej liczby stolików?
A. 16 sztuk
B. 32 sztuki
C. 20 sztuk
D. 40 sztuk
HGT.11 Pytanie 66
Organizacja usług gastronomic…
Zamawiający dostarczył dostawcy dwa banknoty o nominale 20 zł oraz monety: jedną 2-złotową i jedną 20-groszową. Jaką kwotę powinien wydać dostawca zamawiającemu, jeśli rachunek za usługę wyniósł 37,20 zł?
A. 7,00 zł
B. 4,80 zł
C. 5,00 zł
D. 2,80 zł
HGT.11 Pytanie 67
Organizacja usług gastronomic…
Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy
A. realizuje przelew na konto bankowe restauracji
B. wpłaca kwotę bezpośrednio przy kasie obsługi restauracji
C. wykonuje płatność przy użyciu karty kredytowej
D. instruuje obciążenie swojego konta bankowego
HGT.11 Pytanie 68
Organizacja usług gastronomic…
Brutto cena jednej porcji zestawu grillowanych warzyw wynosi 12,00 zł. Jaką marżę uzyskasz, jeżeli koszt zakupu składników do przygotowania 10 porcji wynosi 30,00 zł?
A. 300%
B. 400%
C. 100%
D. 200%
HGT.11 Pytanie 69
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do podgrzewania wody w bufetach z gorącymi napojami?
A. Kocioł warzelny
B. Termos
C. Warnik
D. Saturator bufetowy
HGT.11 Pytanie 70
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?
A. konferencji
B. uroczystej kolacji
C. przyjęcia weselnego
D. śniadań
HGT.11 Pytanie 71
Organizacja usług gastronomic…
Ile kg truskawek jest potrzebnych do przygotowania 30 porcji koktajlu truskawkowego, jeśli z 250 g tego składnika można uzyskać 5 porcji koktajlu?
A. 2,50 kg
B. 1,25 kg
C. 0,18 kg
D. 1,50 kg
HGT.11 Pytanie 72
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy należy przeprowadzić inwentaryzację w magazynie surowców gastronomicznych?
A. Każdego dnia roboczego.
B. Raz na pół roku.
C. Na koniec każdego miesiąca.
D. Podczas każdej dostawy.
HGT.11 Pytanie 73
Organizacja usług gastronomic…
W skład usług dodatkowych oferowanych przez bar kawowy wchodzi
A. handel wyrobami cukierniczymi
B. sprzedaż akcesoriów do parzenia kawy
C. organizowanie spotkań literackich
D. obsługa klientów w pojazdach
HGT.11 Pytanie 74
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile kilogramów wołowiny i cebuli należy zamówić do sporządzenia 15 porcji pieczeni wołowej i 5 porcji sałatki z wołowiną.
Normatyw surowcowy | |||
---|---|---|---|
Pieczeń wołowa 10 porcji | Sałatka z wołowiną 10 porcji | ||
Nazwa surowca | Ilość | Nazwa surowca | Ilość |
Wołowina | 1500 g | Wołowina | 500 g |
Cebula | 100 g | Ogórki kiszone | 300 g |
Słonina | 100 g | Cebula | 100 g |
Musztarda | 20 g | Papryka czerwona | 100 g |
Smalec | 50 g | Majonez | 150 g |
A. 2,25 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
B. 2,25 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
C. 2,50 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
D. 2,50 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
HGT.11 Pytanie 75
Organizacja usług gastronomic…
Aby skonsumować szarlotkę z lodami waniliowymi podaną na talerzu deserowym, jakie naczynia powinny być przygotowane?
A. mała łyżka
B. mały widelec
C. duża łyżka stołowa oraz średni widelec stołowy
D. mały widelec i mała łyżka
HGT.11 Pytanie 76
Organizacja usług gastronomic…
Jakie elementy dekoracyjne powinny zostać pominięte przy przygotowywaniu stołu na eleganckie śniadanie w ogrodzie?
A. Kartki z imionami gości
B. Lampiony ze świecami
C. Kolorowe obrusy z bieżnikami
D. Wazy z kwiatami
HGT.11 Pytanie 77
Organizacja usług gastronomic…
Zalecenie dotyczące usługi gastronomicznej przekazywane jest przede wszystkim przez
A. promocję osobistą
B. public relations
C. kanał dystrybucji
D. promocję handlową
HGT.11 Pytanie 78
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz długość stołu ułożonego w literę "I" dla 24 osób, które usiądą przy obu dłuższych bokach, jeśli odległość od krawędzi stołu do centrum pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a przestrzeń między środkami sąsiadujących nakryć to 80 cm?
A. 970 cm
B. 1 050 cm
C. 700 cm
D. 655 cm
HGT.11 Pytanie 79
Organizacja usług gastronomic…
Jakie elementy powinny zostać przygotowane na przyjęcia w stylu amerykańskim?
A. stoły konsumenckie i stoły dostawcze
B. stoły koktajlowe i stoły dostawcze
C. stoły konsumenckie i stoły bufetowe
D. stoły koktajlowe i stoły bufetowe
HGT.11 Pytanie 80
Organizacja usług gastronomic…
Który z poniższych alkoholi serwuje się jako digestif?
A. Cydr
B. Wino malaga
C. Koniak
D. Likier amaretto