Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. przyjęć weselnych
B. wieczorków literackich
C. całodziennego wyżywienia
D. wystaw artystycznych
Organizacja usług gastronomic…
Ile kg truskawek jest potrzebnych do przygotowania 30 porcji koktajlu truskawkowego, jeśli z 250 g tego składnika można uzyskać 5 porcji koktajlu?
A. 1,50 kg
B. 1,25 kg
C. 0,18 kg
D. 2,50 kg
Organizacja usług gastronomic…
Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć
A. kawiarnie w hotelach
B. bufety z popcornem w kinach
C. stołówki dla pracowników w biurowcach
D. jadłodajnie w schroniskach górskich
Organizacja usług gastronomic…
W dokumentacji wykorzystywanej podczas rozmowy pomiędzy zleceniobiorcą a zleceniodawcą na temat organizacji usługi cateringowej powinien znajdować się
A. plan obiektu z podziałem na sale
B. spis recept na potrawy i napoje
C. spis kontrahentów
D. lista członków personelu
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.
| Nazwa potrawy | Ilość porcji | Cena 1 porcji [zł] |
|---|---|---|
| Zupa krem ze szparagów | 10 | 15,00 |
| Rosół z makaronem | 5 | 10,00 |
| Roladka z indyka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki | 15 | 24,00 |
| Puchar lodowy z owocami i bitą śmietanką | 9 | 10,00 |
| Sałatka owocowa | 6 | 8,00 |
| Razem: ? | ||
A. 710,00 zł
B. 650,00 zł
C. 725,00 zł
D. 698,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno znaleźć się w ofercie cateringu na przyjęcie dyplomatyczne?
A. Kotlety ministerialne
B. Pieczoną pierś z perliczki
C. Cynadry duszone
D. Flaki warszawskie
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów surowego mięsa mielonego trzeba przygotować do wyprodukowania 30 porcji kotletów mielonych, jeśli 500 g tego surowca wystarcza na 5 porcji dania?
A. 0,30 kg
B. 0,25 kg
C. 3,00 kg
D. 2,50 kg
Organizacja usług gastronomic…
Obliczając kosztorys przyjęcia, menedżer stwierdził, że cena netto wynosi 4000 zł, a VAT wynosi 8%. Jaka jest całkowita kwota brutto?
A. 4480 zł
B. 4800 zł
C. 4320 zł
D. 4200 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ile tumblerów trzeba przygotować do rozdzielenia wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, przy założeniu, że jedna porcja napoju wynosi 250 ml?
A. 66 sztuk
B. 48 sztuk
C. 12 sztuk
D. 30 sztuk
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?
A. śniadań
B. konferencji
C. przyjęcia weselnego
D. uroczystej kolacji
Organizacja usług gastronomic…
Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?
A. 1500 l
B. 1,5 l
C. 15 l
D. 150 l
Organizacja usług gastronomic…
Jakie są kluczowe etapy organizacji dużej imprezy okolicznościowej w restauracji?
A. Planowanie, rezerwacja, realizacja
B. Reklamacja, sprzedaż, wynajem
C. Tworzenie menu, obsługa klienta, zamknięcie
D. Zamawianie składników, gotowanie, serwowanie
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wartość netto jednej butelki rumu, która została zakupiona za 45,00 złotych brutto, przy założeniu, że stawka podatku VAT na napoje alkoholowe wynosi 23%?
A. 36,59 zł
B. 10,35 zł
C. 23,00 zł
D. 55,58 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?
A. Transmiter pagerów
B. Terminal przenośny
C. Czytnik kodów
D. Pager przywoławczy
Organizacja usług gastronomic…
Reklamą zewnętrzną usług gastronomicznych może być
A. zniżki na wybrane potrawy
B. niepowtarzalny wystrój wnętrz lokalu
C. bezpłatne próbki potraw
D. billboard z nazwą lokalu
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wskaźnik Fc (Food cost) dla jednej porcji gulaszu wołowego, mając na uwadze, że koszt surowców na jedną porcję wynosi 5,40 zł, a cena gastronomiczna netto tej porcji to 12,00 zł?
A. 55%
B. 35%
C. 45%
D. 65%
Organizacja usług gastronomic…
Który z wymienionych obiektów stanowi punkt gastronomiczny?
A. Jadłodajnia
B. Bistro
C. Smażalnia
D. Bar mleczny
Organizacja usług gastronomic…
Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć
A. pęczak zapiekany z brokułami
B. jaja nadziewane pieczarkami
C. spaghetti z pomidorami i bazylią
D. roladki z cukinii i bakłażana
Organizacja usług gastronomic…
Tort weselny składający się z trzech pięter z palącymi się racami powinien być serwowany w języku
A. rosyjskim
B. angielskim
C. francuskim
D. niemieckim
Organizacja usług gastronomic…
W gastronomii międzynarodowej, co oznacza termin lunch roboczy?
A. obiad
B. śniadanie
C. podwieczorek
D. kolację
Organizacja usług gastronomic…
Jaką przystawkę warto dodać do zupy krem z kalafiora?
A. Groszek ptysiowy
B. Kołduny mięsne
C. Pasztecik z kapustą
D. Kluski lane
Organizacja usług gastronomic…
Jaką potrawę warto umieścić w menu restauracji, tworząc ofertę dla osób z celiakią?
A. Gołąbki z ryżu i mięsa
B. Kaszę bulgur z sosem mięsnym
C. Mus z kaszy manny
D. Kuskus zapiekany z warzywami
Organizacja usług gastronomic…
Styl serwowania w Rosji może być wykorzystany do serwowania potraw podczas przyjęcia
A. koktajlowym
B. zasiadanym
C. angielskim
D. lampka wina
Organizacja usług gastronomic…
Jaką wartość brutto będzie miało 6 litrów soku jabłkowego, jeśli cena netto za litr wynosi 3,00 zł, a VAT to 23%?
A. 18,00 zł
B. 24,60 zł
C. 20,00 zł
D. 22,14 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jakiego rodzaju serwisu używa się, gdy kelner podaje klientowi dania bezpośrednio z kuchni na stół, bez użycia tac?
A. Serwis amerykański
B. Serwis szwedzki
C. Serwis francuski
D. Serwis rosyjski
Organizacja usług gastronomic…
Do aranżacji wnętrz w stylu rustykalnym w lokalach gastronomicznych nie powinno się używać
A. surowej cegły
B. kamienia
C. drewna
D. blachy ryflowanej
Organizacja usług gastronomic…
Jakie sekwencje reakcji konsumenta na produkt opisuje model promocyjny AIDA?
A. Przygotowanie, przeprowadzenie, rozbudzenie, sprawdzenie
B. Identyfikacja, zainteresowanie, promocja, działanie
C. Podział, przygotowanie, przeprowadzenie, sprawdzenie
D. Uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie
Organizacja usług gastronomic…
Jaka powinna być minimalna temperatura wody używanej do mycia naczyń w zmywarce przemysłowej?
A. 55°C
B. 75°C
C. 85°C
D. 65°C
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.
| Cennik wypożyczenia zastawy | |
|---|---|
| Element zastawy | Koszt wypożyczenia |
| Talerz płaski Ø 24 cm | 0,80 zł |
| Talerz płaski Ø 19 cm | 0,50 zł |
| Talerz głęboki | 0,70 zł |
| Bulionówka | 0,60 zł |
A. 1 650,00 zł
B. 2 250,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 2 100,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ekonomiczną i szybką metodą na promocję lokalu gastronomicznego jest
A. ulotka reklamowa
B. reklama telewizyjna
C. reklama na telebimie
D. reklama na billboardzie
Organizacja usług gastronomic…
Aby serwować zupę pomidorową czystą z diablotką, trzeba przygotować średnią łyżkę stołową, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz
A. bulionówkę z talerzykiem
B. talerz głęboki z talerzem płaskim
C. kokilkę z talerzykiem
D. filiżankę do mokki z talerzykiem
Organizacja usług gastronomic…
Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?
A. 793,60 zł
B. 396,80 zł
C. 992,00 zł
D. 496,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Ile talerzy na przekąski trzeba przewidzieć na przyjęcie zasiadane dla 120 osób, uwzględniając 20% zapasu?
A. 144 sztuki
B. 156 sztuk
C. 168 sztuk
D. 132 sztuki
Organizacja usług gastronomic…
Podczas obsługi klientów, kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z
A. przygotowalni czystej
B. magazynu sprzętu
C. rozdzielni kelnerskiej
D. kuchni gorącej
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.
| Waga 1 porcji sernika | 100 g |
| Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika | 25,00 zł |
| Marża gastronomiczna | 60% |
| Stawka podatku VAT | 23% |
A. 4,92 zł
B. 3,45 zł
C. 20,75 zł
D. 18,45 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jak wysoki będzie koszt transportu, jeśli miejsce wykonania usługi cateringowej znajduje się w odległości 150 km od siedziby zleceniobiorcy, a opłata za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za każde 10 km?
A. 750,00 zł
B. 1500,00 zł
C. 500,00 zł
D. 30,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jakie elementy dekoracyjne powinny zostać pominięte przy przygotowywaniu stołu na eleganckie śniadanie w ogrodzie?
A. Kartki z imionami gości
B. Lampiony ze świecami
C. Wazy z kwiatami
D. Kolorowe obrusy z bieżnikami
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.
| Lp. | Element zamówienia | Ilość | Cena jednostkowa |
|---|---|---|---|
| 1. | Konsumpcja | 18 osób | 55,00 zł /za osobę |
| 2. | Wynajęcie sali restauracyjnej | 3 godziny | 300,00 zł/za godzinę |
| 3. | Obsługa kelnerska | 6 godzin | 30,00 zł/za godzinę |
| 4. | Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 150,00 zł |
A. 1 620,00 zł
B. 1 890,00 zł
C. 2 220,00 zł
D. 2 070,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
W obszarze produkcyjnym zakładu gastronomicznego ulokowany jest
A. zmywalnia naczyń stołowych
B. magazyn podręczny
C. przedmagazyn
D. magazyn warzyw
Organizacja usług gastronomic…
Termin finger food odnosi się do
A. metody siekania świeżych ziół
B. rodzaju potraw głównych
C. rodzaju mini przystawek
D. metody krojenia surowych ziemniaków