Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja usług gastronomic…

Jaki serwis powinien być użyty, aby efektywnie i szybko zaserwować jednoporcjowo zamówiony posiłek dla grupy wycieczkowej liczącej 40 osób?

A. Rosyjski
B. Francuski
C. Angielski
D. Niemiecki
Organizacja usług gastronomic…

Wprowadzenie usługi live cooking podczas rodzinnych przyjęć ma na celu

A. ograniczenie liczby pracowników obsługi
B. zmniejszenie wydatków związanych z przyjęciem
C. przyciągnięcie większej liczby gości
D. polepszenie atrakcyjności oferty
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt brutto obsługi kelnerskiej i barmańskiej 6-ciogodzinnego przyjęcia zasiadanego dla 400 gości.

Usługi kelnerskie/barmańskie
Kelner – przyjęcie zasiadane1 kelner/8 gości
Kelner – przyjęcie stojące1 kelner/10 gości
Barman1 barman/50 gości
Stawka wynagrodzenia kelnera/barmana20,00 zł brutto/1 godzinę

A. 4 960,00 zł
B. 6 960,00 zł
C. 5 760,00 zł
D. 1 160,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Który z dokumentów musi być zatwierdzony przez zleceniodawcę?

A. Lista kontrolna prac
B. Plan organizacji przyjęcia
C. Umowa wstępna organizacji przyjęcia
D. Lista kontrolna sprzętu oraz wyposażenia
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.

Rodzaj usługiJ. m.Cena brutto
Animator zabaw dzieci1 godz.100,00 zł
Zespół muzyczny4 godz.1 000,00 zł
Fotobudka1 godz.250,00 zł
Dekoracja saliopłata jednorazowa500,00 zł

A. 2 150,00 zł
B. 2 900,00 zł
C. 1 850,00 zł
D. 5 900,00 zł
HGT.11 Pytanie 48
Organizacja usług gastronomic…

Kiedy tworzymy menu na przyjęcie weselne, kluczowe jest uwzględnienie

A. sezonowości i dostępności surowców
B. liczby miejsc parkingowych
C. składu chemicznego i kaloryczności produktów
D. wyposażenia magazynów
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.

Wielkość 1 porcji zupy
Zupa krem200 ml
Zupa czysta250 ml
Zupa zagęszczana450 ml

A. 16,00 litrów.
B. 19,50 litra.
C. 18,00 litrów.
D. 17,50 litra.
HGT.11 Pytanie 50
Organizacja usług gastronomic…

Jaki jest pierwszy krok przy planowaniu menu tematycznego na imprezę?

A. Określenie tematyki imprezy
B. Rezerwacja sali
C. Zakup surowców
D. Zatrudnienie dodatkowej obsługi
Organizacja usług gastronomic…

Która z informacji jest niepotrzebna w karcie zlecenia przyjęcia?

A. Lista usług dodatkowych
B. Typ przyjęcia okolicznościowego
C. Harmonogram pracy kelnerów
D. Metoda płatności za usługę
Organizacja usług gastronomic…

Wykorzystując informacje zamieszczone w tabeli określ, kiedy kelnerzy powinni podać zakąski zimne.

Plan obsługi przyjęcia
PotrawaMetoda podania
Przystawka: śledź w śmietanieniemiecka
Zupa: rosół z makaronemfrancuska B
Danie główne: roladka z indyka z serem, ziemniaki pieczone, brokuły z wodyniemiecka
Deser: tort śmietankowyangielska
Zakąski zimne: sałatka z kurczaka, pstrąg faszerowany, półmisek wędlin, jaja z pastą z tuńczykarosyjska

A. Po sprzątnięciu zastawy po konsumpcji deseru.
B. Po podaniu dania głównego, przed deserem.
C. Po podaniu przystawki, przed zupą.
D. Przed przybyciem gości.
HGT.11 Pytanie 53
Organizacja usług gastronomic…

Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?

A. 4-5 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
B. 3-4 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
C. 5-7 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
D. 2-3 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
Organizacja usług gastronomic…

Przestawiony w tabeli opis wskazuje, że podczas przyjęcia zasiadanego zastosowano obsługę serwisem

Sposób obsługi
Potrawy zimne oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe ustawia się na stole bankietowym. Dania gorące są przygotowywane w kuchni i podawane uczestnikom po rozpoczęciu przyjęcia.

A. angielskim.
B. niemieckim.
C. francuskim.
D. rosyjskim.
Organizacja usług gastronomic…

Jakie jest podstawowe zadanie menedżera restauracji w kontekście zarządzania personelem?

A. Motywowanie zespołu i zarządzanie grafikami pracy
B. Zakup składników do kuchni
C. Projektowanie wnętrza restauracji
D. Zastępowanie każdego pracownika w razie absencji
Organizacja usług gastronomic…

Podczas organizacji przyjęcia weselnego menedżer decyduje się na dodatkową atrakcję w postaci pokazu kulinarnego. Jakie jest główne założenie takiej usługi?

A. Zwiększenie atrakcyjności wydarzenia
B. Zminimalizowanie zapotrzebowania na sprzęt
C. Redukcja kosztów obsługi
D. Zmniejszenie liczby gości
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz długość stołu ułożonego w literę "I" dla 24 osób, które usiądą przy obu dłuższych bokach, jeśli odległość od krawędzi stołu do centrum pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a przestrzeń między środkami sąsiadujących nakryć to 80 cm?

A. 700 cm
B. 970 cm
C. 1 050 cm
D. 655 cm
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.

Konfiguracja stołuWartość współczynnika powierzchni [m²/osobę]Powierzchnia dodatkowa
I (dwustronna)1,5
Grzebień (dwustronna)
E (dwustronna)2,0
Stoły okrągłe
U (dwustronna)3,0
Czworobok

A. 103,5 m2
B. 138,0 m2
C. 207,0 m2
D. 120,0 m2
Organizacja usług gastronomic…

Jakie elementy powinny zostać przygotowane na przyjęcia w stylu amerykańskim?

A. stoły konsumenckie i stoły bufetowe
B. stoły koktajlowe i stoły bufetowe
C. stoły koktajlowe i stoły dostawcze
D. stoły konsumenckie i stoły dostawcze
Organizacja usług gastronomic…

Usługowa działalność lokalu gastronomicznego polega na

A. przygotowywaniu dań i napojów
B. obsłudze klientów w punkcie sprzedaży
C. handel solonymi migdałami i słodyczami
D. dystrybucji wyrobów tytoniowych
Organizacja usług gastronomic…

Ile stolików koktajlowych trzeba przygotować na przyjęcie koktajlowe dla 160 osób, zakładając, że jeden stolik jest przeznaczony dla 8 gości, a zlecający wymaga przygotowania podwójnej liczby stolików?

A. 20 sztuk
B. 16 sztuk
C. 40 sztuk
D. 32 sztuki
Organizacja usług gastronomic…

Trudności w dotarciu do stołu bufetowego podczas nakładania potraw na talerze w trakcie przyjęcia mogą wynikać z

A. przestronnej sali restauracyjnej
B. braku miejsc przeznaczonych do spożywania posiłków
C. niedostatecznej długości stołu bufetowego
D. nieobecności kucharzy przy stole bufetowym
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę.

Kalkulacja kosztów organizacji przyjęcia dla 50 osób
Oferta 1Oferta 2Oferta 3Oferta 4
Wynajem sali250,00 zł300,00 zł250,00 zł300,00 zł
Parking50,00 zł250,00 zł50,00 zł250,00 zł
Koszt konsumpcji3 825,00 zł3 600,00 zł3 375,00 zł4 050,00 zł
Zespół muzyczny550,00 zł550,00 zł500,00 zł550,00 zł
Dekoracja250,00 zł150,00 zł200,00 zł150,00 zł
Razem????
A.B.C.D.

A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.

Osoba/sprzętZajmowana powierzchniaDodatkowe uwagi
gość1,0 m²--------------
kelner1,0 m²1 kelner na 10 gości
stolik koktajlowy0,3 m²1 stolik koktajlowy na 10 gości

A. 132,0 m2
B. 123,6 m2
C. 135,6 m2
D. 120,0 m2
HGT.11 Pytanie 70
Organizacja usług gastronomic…

Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?

A. Czulent i kugel
B. Bliny oraz pascha
C. Tortellini oraz zabaglione
D. Moussaka i baklava
HGT.11 Pytanie 71
Organizacja usług gastronomic…

Komplementarność dań i napojów, uwzględniana przy przygotowywaniu oferty na przyjęcie okolicznościowe, polega na dobraniu

A. potraw i napojów do długości trwania przyjęcia
B. napojów alkoholowych do potraw
C. potraw i napojów akceptowanych przez wszystkich gości
D. dań i napojów zgodnych z porą roku
Organizacja usług gastronomic…

Która z poniższych technik obsługi kelnerskiej polega na serwowaniu potraw bezpośrednio z półmiska na talerz klienta?

A. Serwis francuski
B. Serwis niemiecki
C. Serwis angielski
D. Serwis amerykański
HGT.11 Pytanie 75
Organizacja usług gastronomic…

Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim

A. tortilli z serem gorgonzola i szynką
B. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
C. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
D. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli oblicz, ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi 80-osobowej grupy uczestników przyjęcia zasiadanego z zastosowaniem serwisu francuskiego.

Metoda obsługiLiczba gości przypadająca
na jednego kelnera
niemiecka8-10 osób
francuska6-8 osób
francuska - przyjęcie na stojąco20-30 osób

A. 6-7 kelnerów.
B. 10-14 kelnerów.
C. 8-10 kelnerów.
D. 3-4 kelnerów.
Organizacja usług gastronomic…

Umowa dotycząca organizacji przyjęcia powinna obejmować

A. informacje osobowe personelu
B. listę sal bankietowych
C. datę oraz czas trwania przyjęcia
D. spis gości z imionami
Organizacja usług gastronomic…

Do dodatkowych usług oferowanych w winiarni zalicza się

A. serwowanie zimnych oraz gorących przekąsek
B. organizowanie występów muzycznych
C. organizowanie imprez okolicznościowych
D. serwowanie win owocowych i gronowych
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kwotę będzie musiał uiścić zleceniodawca, jeśli uzyskał 20% zniżki na usługę gastronomiczną o całkowitym koszcie wynoszącym 40 000,00 zł?

A. 48 000,00 zł
B. 44 000,00 zł
C. 36 000,00 zł
D. 32 000,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli, oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego zorganizowanego dla 100 osób, uwzględniając 15% rabat na konsumpcję.

Lp.Wyszczególnione kosztyWartość
[zł]
1Koszty usług dodatkowych2 400,00
2Koszty konsumpcji dla jednej osoby150,00

A. 16 550,00 zł
B. 17 400,00 zł
C. 15 150,00 zł
D. 14 790,00 zł