Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. Rosyjski
B. Francuski
C. Angielski
D. Niemiecki
Organizacja usług gastronomic…
Wprowadzenie usługi live cooking podczas rodzinnych przyjęć ma na celu
A. ograniczenie liczby pracowników obsługi
B. zmniejszenie wydatków związanych z przyjęciem
C. przyciągnięcie większej liczby gości
D. polepszenie atrakcyjności oferty
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt brutto obsługi kelnerskiej i barmańskiej 6-ciogodzinnego przyjęcia zasiadanego dla 400 gości.
| Usługi kelnerskie/barmańskie | |
|---|---|
| Kelner – przyjęcie zasiadane | 1 kelner/8 gości |
| Kelner – przyjęcie stojące | 1 kelner/10 gości |
| Barman | 1 barman/50 gości |
| Stawka wynagrodzenia kelnera/barmana | 20,00 zł brutto/1 godzinę |
A. 4 960,00 zł
B. 6 960,00 zł
C. 5 760,00 zł
D. 1 160,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Który z dokumentów musi być zatwierdzony przez zleceniodawcę?
A. Lista kontrolna prac
B. Plan organizacji przyjęcia
C. Umowa wstępna organizacji przyjęcia
D. Lista kontrolna sprzętu oraz wyposażenia
Organizacja usług gastronomic…
Usługą gastronomiczną, która stanowi uzupełnienie, jest zorganizowanie przez lokal gastronomiczny
A. cateringu
B. koncertu
C. wystawy
D. wernisażu
Organizacja usług gastronomic…
Synchronizacja serwisu jest planowana, aby zwiększyć atrakcyjność obsługi uczestników imprezy
A. rodzaju toast.
B. rodzaju aperitif.
C. zasiadanym.
D. angielskim.
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.
| Rodzaj usługi | J. m. | Cena brutto |
|---|---|---|
| Animator zabaw dzieci | 1 godz. | 100,00 zł |
| Zespół muzyczny | 4 godz. | 1 000,00 zł |
| Fotobudka | 1 godz. | 250,00 zł |
| Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 500,00 zł |
A. 2 150,00 zł
B. 2 900,00 zł
C. 1 850,00 zł
D. 5 900,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy tworzymy menu na przyjęcie weselne, kluczowe jest uwzględnienie
A. sezonowości i dostępności surowców
B. liczby miejsc parkingowych
C. składu chemicznego i kaloryczności produktów
D. wyposażenia magazynów
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.
| Wielkość 1 porcji zupy | |
|---|---|
| Zupa krem | 200 ml |
| Zupa czysta | 250 ml |
| Zupa zagęszczana | 450 ml |
A. 16,00 litrów.
B. 19,50 litra.
C. 18,00 litrów.
D. 17,50 litra.
Organizacja usług gastronomic…
Jaki jest pierwszy krok przy planowaniu menu tematycznego na imprezę?
A. Określenie tematyki imprezy
B. Rezerwacja sali
C. Zakup surowców
D. Zatrudnienie dodatkowej obsługi
Organizacja usług gastronomic…
Która z informacji jest niepotrzebna w karcie zlecenia przyjęcia?
A. Lista usług dodatkowych
B. Typ przyjęcia okolicznościowego
C. Harmonogram pracy kelnerów
D. Metoda płatności za usługę
Organizacja usług gastronomic…
Wykorzystując informacje zamieszczone w tabeli określ, kiedy kelnerzy powinni podać zakąski zimne.
| Plan obsługi przyjęcia | |
|---|---|
| Potrawa | Metoda podania |
| Przystawka: śledź w śmietanie | niemiecka |
| Zupa: rosół z makaronem | francuska B |
| Danie główne: roladka z indyka z serem, ziemniaki pieczone, brokuły z wody | niemiecka |
| Deser: tort śmietankowy | angielska |
| Zakąski zimne: sałatka z kurczaka, pstrąg faszerowany, półmisek wędlin, jaja z pastą z tuńczyka | rosyjska |
A. Po sprzątnięciu zastawy po konsumpcji deseru.
B. Po podaniu dania głównego, przed deserem.
C. Po podaniu przystawki, przed zupą.
D. Przed przybyciem gości.
Organizacja usług gastronomic…
Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?
A. 4-5 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
B. 3-4 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
C. 5-7 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
D. 2-3 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
Organizacja usług gastronomic…
Przestawiony w tabeli opis wskazuje, że podczas przyjęcia zasiadanego zastosowano obsługę serwisem
| Sposób obsługi |
|---|
| Potrawy zimne oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe ustawia się na stole bankietowym. Dania gorące są przygotowywane w kuchni i podawane uczestnikom po rozpoczęciu przyjęcia. |
A. angielskim.
B. niemieckim.
C. francuskim.
D. rosyjskim.
Organizacja usług gastronomic…
Jakie jest podstawowe zadanie menedżera restauracji w kontekście zarządzania personelem?
A. Motywowanie zespołu i zarządzanie grafikami pracy
B. Zakup składników do kuchni
C. Projektowanie wnętrza restauracji
D. Zastępowanie każdego pracownika w razie absencji
Organizacja usług gastronomic…
Podczas organizacji przyjęcia weselnego menedżer decyduje się na dodatkową atrakcję w postaci pokazu kulinarnego. Jakie jest główne założenie takiej usługi?
A. Zwiększenie atrakcyjności wydarzenia
B. Zminimalizowanie zapotrzebowania na sprzęt
C. Redukcja kosztów obsługi
D. Zmniejszenie liczby gości
Organizacja usług gastronomic…
Na bankiet należy przygotować moltony, serwety i obrusy płócienne dla gości?
A. angielski
B. rodzaju lampka wina
C. rodzaju koktajl party
D. zasiadany
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz długość stołu ułożonego w literę "I" dla 24 osób, które usiądą przy obu dłuższych bokach, jeśli odległość od krawędzi stołu do centrum pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a przestrzeń między środkami sąsiadujących nakryć to 80 cm?
A. 700 cm
B. 970 cm
C. 1 050 cm
D. 655 cm
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.
| Konfiguracja stołu | Wartość współczynnika powierzchni [m²/osobę] | Powierzchnia dodatkowa |
|---|---|---|
| I (dwustronna) | 1,5 | |
| Grzebień (dwustronna) | ||
| E (dwustronna) | 2,0 | |
| Stoły okrągłe | ||
| U (dwustronna) | 3,0 | |
| Czworobok |
A. 103,5 m2
B. 138,0 m2
C. 207,0 m2
D. 120,0 m2
Organizacja usług gastronomic…
Jakie elementy powinny zostać przygotowane na przyjęcia w stylu amerykańskim?
A. stoły konsumenckie i stoły bufetowe
B. stoły koktajlowe i stoły bufetowe
C. stoły koktajlowe i stoły dostawcze
D. stoły konsumenckie i stoły dostawcze
Organizacja usług gastronomic…
Usługowa działalność lokalu gastronomicznego polega na
A. przygotowywaniu dań i napojów
B. obsłudze klientów w punkcie sprzedaży
C. handel solonymi migdałami i słodyczami
D. dystrybucji wyrobów tytoniowych
Organizacja usług gastronomic…
Jaką placówką gastronomiczną z sektora publicznego usług gastronomicznych możemy określić?
A. restauracja
B. stołówka szpitalna
C. kawiarnia
D. bar przekąskowy
Organizacja usług gastronomic…
Ile stolików koktajlowych trzeba przygotować na przyjęcie koktajlowe dla 160 osób, zakładając, że jeden stolik jest przeznaczony dla 8 gości, a zlecający wymaga przygotowania podwójnej liczby stolików?
A. 20 sztuk
B. 16 sztuk
C. 40 sztuk
D. 32 sztuki
Organizacja usług gastronomic…
Trudności w dotarciu do stołu bufetowego podczas nakładania potraw na talerze w trakcie przyjęcia mogą wynikać z
A. przestronnej sali restauracyjnej
B. braku miejsc przeznaczonych do spożywania posiłków
C. niedostatecznej długości stołu bufetowego
D. nieobecności kucharzy przy stole bufetowym
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę.
| Kalkulacja kosztów organizacji przyjęcia dla 50 osób | ||||
|---|---|---|---|---|
| Oferta 1 | Oferta 2 | Oferta 3 | Oferta 4 | |
| Wynajem sali | 250,00 zł | 300,00 zł | 250,00 zł | 300,00 zł |
| Parking | 50,00 zł | 250,00 zł | 50,00 zł | 250,00 zł |
| Koszt konsumpcji | 3 825,00 zł | 3 600,00 zł | 3 375,00 zł | 4 050,00 zł |
| Zespół muzyczny | 550,00 zł | 550,00 zł | 500,00 zł | 550,00 zł |
| Dekoracja | 250,00 zł | 150,00 zł | 200,00 zł | 150,00 zł |
| Razem | ? | ? | ? | ? |
| A. | B. | C. | D. | |
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
Organizacja usług gastronomic…
Na uroczystościach dyplomatycznych łyżkę do zupy oraz widelec kładzie się stroną wypukłą do góry w
A. Francji
B. Polsce
C. Włoszech
D. Anglii
Organizacja usług gastronomic…
Podczas przyjęć siedzących goście mogą zajmować miejsca po obu stronach stołu, jeśli jego szerokość wynosi minimum
A. 100 cm
B. 90 cm
C. 120 cm
D. 80 cm
Organizacja usług gastronomic…
Przy tworzeniu kosztorysu dań wchodzących w skład oferty na przyjęcie okolicznościowe, należy uwzględnić
A. termin płatności za usługę.
B. typ rozliczenia usługi.
C. aktualne ceny surowców.
D. metodę podania potraw.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.
| Osoba/sprzęt | Zajmowana powierzchnia | Dodatkowe uwagi |
|---|---|---|
| gość | 1,0 m² | -------------- |
| kelner | 1,0 m² | 1 kelner na 10 gości |
| stolik koktajlowy | 0,3 m² | 1 stolik koktajlowy na 10 gości |
A. 132,0 m2
B. 123,6 m2
C. 135,6 m2
D. 120,0 m2
Organizacja usług gastronomic…
Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?
A. Czulent i kugel
B. Bliny oraz pascha
C. Tortellini oraz zabaglione
D. Moussaka i baklava
Organizacja usług gastronomic…
Komplementarność dań i napojów, uwzględniana przy przygotowywaniu oferty na przyjęcie okolicznościowe, polega na dobraniu
A. potraw i napojów do długości trwania przyjęcia
B. napojów alkoholowych do potraw
C. potraw i napojów akceptowanych przez wszystkich gości
D. dań i napojów zgodnych z porą roku
Organizacja usług gastronomic…
Która z poniższych technik obsługi kelnerskiej polega na serwowaniu potraw bezpośrednio z półmiska na talerz klienta?
A. Serwis francuski
B. Serwis niemiecki
C. Serwis angielski
D. Serwis amerykański
Organizacja usług gastronomic…
Przerwy na kawę organizuje się w trakcie
A. spotkania przy lampce wina
B. konferencji
C. uroczystej kolacji
D. przyjęcia koktajlowego
Organizacja usług gastronomic…
Jaką metodą należy serwować suflet czekoladowy gościowi?
A. francuską
B. angielską
C. rosyjską
D. niemiecką
Organizacja usług gastronomic…
Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim
A. tortilli z serem gorgonzola i szynką
B. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
C. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
D. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi 80-osobowej grupy uczestników przyjęcia zasiadanego z zastosowaniem serwisu francuskiego.
| Metoda obsługi | Liczba gości przypadająca na jednego kelnera |
|---|---|
| niemiecka | 8-10 osób |
| francuska | 6-8 osób |
| francuska - przyjęcie na stojąco | 20-30 osób |
A. 6-7 kelnerów.
B. 10-14 kelnerów.
C. 8-10 kelnerów.
D. 3-4 kelnerów.
Organizacja usług gastronomic…
Umowa dotycząca organizacji przyjęcia powinna obejmować
A. informacje osobowe personelu
B. listę sal bankietowych
C. datę oraz czas trwania przyjęcia
D. spis gości z imionami
Organizacja usług gastronomic…
Do dodatkowych usług oferowanych w winiarni zalicza się
A. serwowanie zimnych oraz gorących przekąsek
B. organizowanie występów muzycznych
C. organizowanie imprez okolicznościowych
D. serwowanie win owocowych i gronowych
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kwotę będzie musiał uiścić zleceniodawca, jeśli uzyskał 20% zniżki na usługę gastronomiczną o całkowitym koszcie wynoszącym 40 000,00 zł?
A. 48 000,00 zł
B. 44 000,00 zł
C. 36 000,00 zł
D. 32 000,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli, oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego zorganizowanego dla 100 osób, uwzględniając 15% rabat na konsumpcję.
| Lp. | Wyszczególnione koszty | Wartość [zł] |
|---|---|---|
| 1 | Koszty usług dodatkowych | 2 400,00 |
| 2 | Koszty konsumpcji dla jednej osoby | 150,00 |
A. 16 550,00 zł
B. 17 400,00 zł
C. 15 150,00 zł
D. 14 790,00 zł