Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.

Lp.Wyszczególnione kosztyKwota [zł]
1.Koszt wyżywienia 30 osób3 000,00
2.Wynajem sali konferencyjnej1 000,00
3.Wynajem sprzętu konferencyjnego500,00
4.Nocleg dla 30 osób1 500,00

A. 1 320,00 zł
B. 1 120,00 zł
C. 1 080,00 zł
D. 1 200,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?

Zakąski zimne
Tartinki z łososiem wędzonym
Koreczki z sera Brie
Mini roladki z szynki i szparagów
Ptysie z musem z wątróbki
Krakersy z pastą rybną
Zakąski gorące
Pieczarki faszerowane
Kruche rożki ze szpinakiem
Słodycze i owoce
Mini szaszłyki owocowe
Praliny
Kruche ciastka
Napoje zimne bezalkoholowe
Woda mineralna
Sok pomarańczowy
Napoje zimne alkoholowe
Cosmopolitan
Whisky & Cola
Mojito

A. Mieszane.
B. Bufet dinner.
C. Cocktail party.
D. Przyjęcie typu toast.
Organizacja usług gastronomic…

Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?

Menu przyjęcia zasiadanego
Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance
Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej
Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami
Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami
Wino wytrawne białe
Woda mineralna niegazowana

Ilustracja do pytania 5
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kwotę zaliczki powinien uiścić zleceniodawca za realizację usługi gastronomicznej, jeśli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?

A. 1 540,00 zł
B. 3 080,00 zł
C. 30 800,00 zł
D. 15400,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?

Okres cofnięcia zamówieniaKoszty wynikające z anulowania zlecenia organizacji imprezy okolicznościowej
Na 30 dni i więcej dni roboczych przed imprezą.Nie są ponoszone żadne koszty.
Na 16 do 29 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 30% kosztów oszacowania imprezy.
Na 11 do 15 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 60% kosztów oszacowania imprezy.
Na 5 do 10 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 80% kosztów oszacowania imprezy.
Na mniej niż 5 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 100% kosztów oszacowania imprezy.

A. 30 dni.
B. 20 dni.
C. 10 dni.
D. 5 dni.
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz łączny koszt usług dodatkowych przyjęcia weselnego wyszczególnionych w tabeli.

Usługi dodatkowe
Lp.Element zamówieniaIlośćCena jednostkowa
1DJ8 godzin250,00 zł/ za godzinę
2Nocleg10 pokoi120,00zł/ za pokój
3Kamerzysta6 godzin150,00 zł/ za godzinę
4Dekoracja saliopłata jednorazowa1000,00 zł

A. 4 000,00 zł
B. 4 400,00 zł
C. 3 500,00 zł
D. 4 100,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego trzeba przygotować do przygotowania napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób, jeśli do sporządzenia jednej porcji napoju wymaga się 125 ml koncentratu soku?

A. 10 szt.
B. 20 szt.
C. 15 szt.
D. 25 szt.
Organizacja usług gastronomic…

Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.

Zamówienie usługi gastronomicznej
Data przyjęcia: 10 maja 2019 r.
Forma przyjęcia: bankiet angielski
Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy
Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa
Liczba gości: 100 osób
Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł

A. Ilości zastawy stołowej.
B. Nazwisk personelu.
C. Liczby kucharzy.
D. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
Organizacja usług gastronomic…

W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się

A. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
B. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
C. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
D. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.

UsługaIlośćCena
[zł]
Obiad1 osoba20,00
Przerwa kawowa1 osoba8,00
Wynajem sali konferencyjnej dla 50-100 osób1 godz.200,00
Wynajem sali konferencyjnej dla 100-150 osób1 godz.300,00

A. 3 600,00 zł
B. 4 560,00 zł
C. 4 200,00 zł
D. 5 160,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Podczas przygotowywania przyjęcia firmowego, menedżer zdecydował się na ustawienie bufetu. Jaka jest główna zaleta takiej formy serwisu?

A. Umożliwia gościom samodzielny wybór potraw
B. Zmniejsza koszty dekoracji
C. Ogranicza wybór napojów
D. Zwiększa zatrudnienie personelu
Organizacja usług gastronomic…

W celu serwowania gorących potraw na przyjęciu w formie bufetu, należy przygotować

A. termosy i etażerki
B. kociołki oraz podgrzewacze
C. etażerki i kociołki
D. podgrzewacze oraz wazy
HGT.11 Pytanie 20
Organizacja usług gastronomic…

Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć

A. stołówki dla pracowników w biurowcach
B. kawiarnie w hotelach
C. jadłodajnie w schroniskach górskich
D. bufety z popcornem w kinach
Organizacja usług gastronomic…

W dokumentacji wykorzystywanej podczas rozmowy pomiędzy zleceniobiorcą a zleceniodawcą na temat organizacji usługi cateringowej powinien znajdować się

A. plan obiektu z podziałem na sale
B. lista członków personelu
C. spis recept na potrawy i napoje
D. spis kontrahentów
HGT.11 Pytanie 22
Organizacja usług gastronomic…

Jakie danie powinno znaleźć się w ofercie cateringu na przyjęcie dyplomatyczne?

A. Pieczoną pierś z perliczki
B. Kotlety ministerialne
C. Flaki warszawskie
D. Cynadry duszone
Organizacja usług gastronomic…

Jakie są kluczowe etapy organizacji dużej imprezy okolicznościowej w restauracji?

A. Planowanie, rezerwacja, realizacja
B. Reklamacja, sprzedaż, wynajem
C. Zamawianie składników, gotowanie, serwowanie
D. Tworzenie menu, obsługa klienta, zamknięcie
Organizacja usług gastronomic…

Jak wysoki będzie koszt transportu, jeśli miejsce wykonania usługi cateringowej znajduje się w odległości 150 km od siedziby zleceniobiorcy, a opłata za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za każde 10 km?

A. 30,00 zł
B. 1500,00 zł
C. 750,00 zł
D. 500,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jakie elementy dekoracyjne powinny zostać pominięte przy przygotowywaniu stołu na eleganckie śniadanie w ogrodzie?

A. Wazy z kwiatami
B. Lampiony ze świecami
C. Kartki z imionami gości
D. Kolorowe obrusy z bieżnikami
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.

Lp.Element zamówieniaIlośćCena jednostkowa
1.Konsumpcja18 osób55,00 zł /za osobę
2.Wynajęcie sali restauracyjnej3 godziny300,00 zł/za godzinę
3.Obsługa kelnerska6 godzin30,00 zł/za godzinę
4.Dekoracja saliopłata jednorazowa150,00 zł

A. 1 620,00 zł
B. 1 890,00 zł
C. 2 220,00 zł
D. 2 070,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jak wiele butelek wina o pojemności 0,7 l trzeba zakupić na oficjalną kolację dla 42 osób, jeśli na jedną osobę przewiduje się 200 ml wina?

A. 9 butelek
B. 12 butelek
C. 6 butelek
D. 17 butelek
HGT.11 Pytanie 36
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kluczową informację należy uwzględnić w zamówieniu na pięciodniowy pobyt w hotelu dla grupy turystów przybyłych z Izraela?

A. Planowane atrakcje turystyczne
B. Zalecenia dotyczące diety
C. Ustawienie wystroju sali jadalnej
D. Preferencje żywieniowe gości
Organizacja usług gastronomic…

Która z poniższych usług świadczonych przez restaurację jest traktowana jako działalność dodatkowa?

A. Sprzedaż napojów w butelkach
B. Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem
C. Przygotowanie potraw na życzenie klienta
D. Zorganizowanie występu grupy muzycznej
Organizacja usług gastronomic…

Jakie rodzaje zakładów gastronomicznych można zaliczyć do zamkniętych?

A. stołówki oraz bufety dla pracowników
B. kawiarnie i cukiernie
C. bary kawowe i smażalnie ryb
D. winiarnie oraz bary szybkiej obsługi
Organizacja usług gastronomic…

Ilu pracowników gastronomii powinno zostać przydzielonych do obsługi przyjęcia bufetowego dla 160 gości, biorąc pod uwagę, że jeden kelner obsługuje dziesięciu gości?

A. 16 pracowników gastronomii
B. 14 pracowników gastronomii
C. 17 pracowników gastronomii
D. 15 pracowników gastronomii
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz długość bufetu, jaką należy przygotować dla 100 gości na przyjęcie bufetowe.

Liczba gości na przyjęciu bufetowymDługość bufetu
pierwsze 20 osób3 metry
każde dodatkowe 10 osób1 metr

A. 11 m
B. 13 m
C. 20 m
D. 15 m