Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 81
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.

UsługaIlośćCena
[zł]
Obiad1 osoba20,00
Przerwa kawowa1 osoba8,00
Wynajem sali konferencyjnej dla 50-100 osób1 godz.200,00
Wynajem sali konferencyjnej dla 100-150 osób1 godz.300,00

A. 5 160,00 zł
B. 4 560,00 zł
C. 3 600,00 zł
D. 4 200,00 zł
HGT.11 Pytanie 82
Organizacja usług gastronomic…

W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się

A. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
B. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
C. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
D. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
HGT.11 Pytanie 83
Organizacja usług gastronomic…

System przywoławczy GPS (Guest Pagin System) jest wykorzystywany do

A. wzywania obsługi przez gości
B. informowania gości o gotowości dania do odbioru
C. interakcji pomiędzy kucharzem a kelnerem
D. wezwania kierownika restauracji
HGT.11 Pytanie 84
Organizacja usług gastronomic…

Jakie akcesoria serwisowe powinny być dobrane do talerza zakąskowego, gdy planowane jest podanie jednoporcjowe terriny z dorsza wraz z pieczywem i masłem?

A. Talerz na odpady, widelec do ryby, nóż do ryby
B. Talerz do pieczywa, nóż do masła, widelec do ryby, nóż do ryby
C. Talerz do pieczywa, nóż do masła, średni widelec stołowy, średni nóż stołowy
D. Talerz na odpady, średni nóż stołowy, średni widelec stołowy
HGT.11 Pytanie 85
Organizacja usług gastronomic…

Zamawiający dostarczył dostawcy dwa banknoty o nominale 20 zł oraz monety: jedną 2-złotową i jedną 20-groszową. Jaką kwotę powinien wydać dostawca zamawiającemu, jeśli rachunek za usługę wyniósł 37,20 zł?

A. 2,80 zł
B. 4,80 zł
C. 5,00 zł
D. 7,00 zł
HGT.11 Pytanie 86
Organizacja usług gastronomic…

Aby zweryfikować liczbę wprowadzonych poprawek do paragonów fiskalnych w oprogramowaniu do rozliczania sprzedaży w gastronomii, konieczne jest wygenerowanie raportu

A. sprzedaży na karty rabatowe
B. utargu
C. wykonanych storn
D. udzielonych rabatów
HGT.11 Pytanie 87
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednej porcji wody mineralnej, jeśli cena netto za jedną porcję zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość porcji to 300 ml, a marża gastronomiczna wynosi 300%?

A. 5,40 zł
B. 1,44 zł
C. 1,08 zł
D. 7,20 zł
HGT.11 Pytanie 88
Organizacja usług gastronomic…

Jaką formą promocji charakteryzuje się płatność, brak osobistego podejścia i skierowanie do szerokiego grona odbiorców?

A. sponsoring.
B. strategia marketingowa.
C. promocja sprzedaży.
D. reklama.
HGT.11 Pytanie 89
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę.

Kalkulacja kosztów organizacji przyjęcia dla 50 osób
Oferta 1Oferta 2Oferta 3Oferta 4
Wynajem sali250,00 zł300,00 zł250,00 zł300,00 zł
Parking50,00 zł250,00 zł50,00 zł250,00 zł
Koszt konsumpcji3 825,00 zł3 600,00 zł3 375,00 zł4 050,00 zł
Zespół muzyczny550,00 zł550,00 zł500,00 zł550,00 zł
Dekoracja250,00 zł150,00 zł200,00 zł150,00 zł
Razem????
A.B.C.D.

A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
HGT.11 Pytanie 90
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?

A. śniadań
B. uroczystej kolacji
C. przyjęcia weselnego
D. konferencji
HGT.11 Pytanie 91
Organizacja usług gastronomic…

W obszarze produkcyjnym zakładu gastronomicznego ulokowany jest

A. magazyn warzyw
B. zmywalnia naczyń stołowych
C. przedmagazyn
D. magazyn podręczny
HGT.11 Pytanie 92
Organizacja usług gastronomic…

Usługą gastronomiczną, która stanowi uzupełnienie, jest zorganizowanie przez lokal gastronomiczny

A. wernisażu
B. cateringu
C. koncertu
D. wystawy
HGT.11 Pytanie 93
Organizacja usług gastronomic…

Jaką przystawkę warto dodać do zupy krem z kalafiora?

A. Groszek ptysiowy
B. Kluski lane
C. Pasztecik z kapustą
D. Kołduny mięsne
HGT.11 Pytanie 94
Organizacja usług gastronomic…

Kiedy tworzymy menu na przyjęcie weselne, kluczowe jest uwzględnienie

A. sezonowości i dostępności surowców
B. wyposażenia magazynów
C. liczby miejsc parkingowych
D. składu chemicznego i kaloryczności produktów
HGT.11 Pytanie 95
Organizacja usług gastronomic…

Wprowadzenie usługi live cooking podczas rodzinnych przyjęć ma na celu

A. ograniczenie liczby pracowników obsługi
B. przyciągnięcie większej liczby gości
C. polepszenie atrakcyjności oferty
D. zmniejszenie wydatków związanych z przyjęciem
HGT.11 Pytanie 96
Organizacja usług gastronomic…

Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć

A. lodziarnie
B. jadłodajnie
C. cukiernie
D. kawiarnie
HGT.11 Pytanie 97
Organizacja usług gastronomic…

Na wydarzeniach okolicznościowych oficjalne toasty są wznoszone

A. winem musującym
B. likierem
C. winem deserowym
D. koniakiem
HGT.11 Pytanie 98
Organizacja usług gastronomic…

Która z poniższych usług świadczonych przez restaurację jest traktowana jako działalność dodatkowa?

A. Przygotowanie potraw na życzenie klienta
B. Zorganizowanie występu grupy muzycznej
C. Sprzedaż napojów w butelkach
D. Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem
HGT.11 Pytanie 99
Organizacja usług gastronomic…

Synchronizacja serwisu jest planowana, aby zwiększyć atrakcyjność obsługi uczestników imprezy

A. rodzaju aperitif.
B. angielskim.
C. rodzaju toast.
D. zasiadanym.
HGT.11 Pytanie 100
Organizacja usług gastronomic…

Kelner wręcza rachunek klientowi?

A. w specjalnym pokrowcu.
B. na tacy dla kelnerów.
C. na dużym daniu.
D. bezpośrednio w ręce.
HGT.11 Pytanie 101
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz wartość 20% zaliczki z tytułu realizacji usługi o kwocie 25 000,00 zł.

A. 5 000,00 zł
B. 6 000,00 zł
C. 7 000,00 zł
D. 4 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 102
Organizacja usług gastronomic…

Tort weselny składający się z trzech pięter z palącymi się racami powinien być serwowany w języku

A. angielskim
B. niemieckim
C. francuskim
D. rosyjskim
HGT.11 Pytanie 103
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.

SurowiecIlość na jedną porcjęCena jednostkowa
jaja2 szt.0,30 zł/szt.
masło20 g24,00 zł/kg
szczypiorek10 g30,00 zł/kg

A. 7,50 zł
B. 6,90 zł
C. 11,00 zł
D. 30,50 zł
HGT.11 Pytanie 104
Organizacja usług gastronomic…

Karta menu na specjalne okazje jest niezbędnym elementem nakrycia stołowego do

A. lampki wina
B. obiadu dyplomatycznego
C. cocktail party
D. bankietu angielskiego
HGT.11 Pytanie 105
Organizacja usług gastronomic…

Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?

A. 2-3 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
B. 3-4 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
C. 4-5 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
D. 5-7 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
HGT.11 Pytanie 106
Organizacja usług gastronomic…

Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy trzeba zaplanować, aby dostarczyć 2 200 porcji napoju, jeśli jedna porcja ma pojemność 200 ml?

A. 12 szt.
B. 30 szt.
C. 22 szt.
D. 10 szt.
HGT.11 Pytanie 107
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kluczową informację należy uwzględnić w zamówieniu na pięciodniowy pobyt w hotelu dla grupy turystów przybyłych z Izraela?

A. Preferencje żywieniowe gości
B. Ustawienie wystroju sali jadalnej
C. Planowane atrakcje turystyczne
D. Zalecenia dotyczące diety
HGT.11 Pytanie 108
Organizacja usług gastronomic…

W barze przewidziano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa od godziny 16:00 do 18:00.
W związku z tym w tych godzinach

A. cena piwa zostanie obniżona
B. bar zaproponuje szerszy wybór piwa
C. przekąski serwowane do piwa będą tańsze
D. odbędzie się degustacja nowych rodzajów piwa
HGT.11 Pytanie 109
Organizacja usług gastronomic…

Do aranżacji wnętrz w stylu rustykalnym w lokalach gastronomicznych nie powinno się używać

A. surowej cegły
B. kamienia
C. drewna
D. blachy ryflowanej
HGT.11 Pytanie 110
Organizacja usług gastronomic…

Podczas organizacji przyjęcia weselnego menedżer decyduje się na dodatkową atrakcję w postaci pokazu kulinarnego. Jakie jest główne założenie takiej usługi?

A. Zwiększenie atrakcyjności wydarzenia
B. Zmniejszenie liczby gości
C. Redukcja kosztów obsługi
D. Zminimalizowanie zapotrzebowania na sprzęt
HGT.11 Pytanie 111
Organizacja usług gastronomic…

Jakie czynności powinny zostać wykonane przez kelnerów podczas przyjęcia bufetowego?

A. Korygowanie rozmieszczenia naczyń z potrawami
B. Sprzątanie stołów dla konsumentów
C. Serwowanie deserów na talerzach dla gości
D. Podawanie przekąsek na tacach
HGT.11 Pytanie 112
Organizacja usług gastronomic…

Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?

A. 793,60 zł
B. 992,00 zł
C. 496,00 zł
D. 396,80 zł
HGT.11 Pytanie 113
Organizacja usług gastronomic…

Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?

Zakąski zimne
Tartinki z łososiem wędzonym
Koreczki z sera Brie
Mini roladki z szynki i szparagów
Ptysie z musem z wątróbki
Krakersy z pastą rybną
Zakąski gorące
Pieczarki faszerowane
Kruche rożki ze szpinakiem
Słodycze i owoce
Mini szaszłyki owocowe
Praliny
Kruche ciastka
Napoje zimne bezalkoholowe
Woda mineralna
Sok pomarańczowy
Napoje zimne alkoholowe
Cosmopolitan
Whisky & Cola
Mojito

A. Bufet dinner.
B. Mieszane.
C. Cocktail party.
D. Przyjęcie typu toast.
HGT.11 Pytanie 114
Organizacja usług gastronomic…

Jakie akcesoria trzeba przewidzieć do spożycia koktajlu z krewetek serwowanego w kieliszku koktajlowym?

A. łyżkę deserową
B. widelec i łyżkę deserową
C. widelec stołowy średni
D. widelec i nóż stołowy średni
HGT.11 Pytanie 115
Organizacja usług gastronomic…

Zalecenie dotyczące usługi gastronomicznej przekazywane jest przede wszystkim przez

A. promocję osobistą
B. public relations
C. kanał dystrybucji
D. promocję handlową
HGT.11 Pytanie 116
Organizacja usług gastronomic…

Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?

A. Bliny oraz pascha
B. Czulent i kugel
C. Moussaka i baklava
D. Tortellini oraz zabaglione
HGT.11 Pytanie 117
Organizacja usług gastronomic…

Jaką wartość brutto będzie miało 6 litrów soku jabłkowego, jeśli cena netto za litr wynosi 3,00 zł, a VAT to 23%?

A. 24,60 zł
B. 22,14 zł
C. 20,00 zł
D. 18,00 zł
HGT.11 Pytanie 118
Organizacja usług gastronomic…

Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.

Zamówienie usługi gastronomicznej
Data przyjęcia: 10 maja 2019 r.
Forma przyjęcia: bankiet angielski
Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy
Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa
Liczba gości: 100 osób
Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł

A. Nazwisk personelu.
B. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
C. Liczby kucharzy.
D. Ilości zastawy stołowej.
HGT.11 Pytanie 119
Organizacja usług gastronomic…

Przy tworzeniu kosztorysu dań wchodzących w skład oferty na przyjęcie okolicznościowe, należy uwzględnić

A. aktualne ceny surowców.
B. typ rozliczenia usługi.
C. metodę podania potraw.
D. termin płatności za usługę.
HGT.11 Pytanie 120
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.

Lp.Element zamówieniaIlośćCena jednostkowa
1.Konsumpcja18 osób55,00 zł /za osobę
2.Wynajęcie sali restauracyjnej3 godziny300,00 zł/za godzinę
3.Obsługa kelnerska6 godzin30,00 zł/za godzinę
4.Dekoracja saliopłata jednorazowa150,00 zł

A. 1 890,00 zł
B. 1 620,00 zł
C. 2 220,00 zł
D. 2 070,00 zł