Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja usług gastronomic…

Jak wiele butelek wina o pojemności 0,7 l trzeba zakupić na oficjalną kolację dla 42 osób, jeśli na jedną osobę przewiduje się 200 ml wina?

A. 6 butelek
B. 9 butelek
C. 17 butelek
D. 12 butelek
HGT.11 Pytanie 82
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.

Stawki podatku VAT
8%23%
Zupy
Dania zasadnicze
Desery
Napoje alkoholowe
Kawa, herbata
Napoje gazowane
Wody mineralne

A. 3,44 zł
B. 3,92 zł
C. 5,20 zł
D. 4,58 zł
HGT.11 Pytanie 84
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego, mając na uwadze, że koszt składnika wynosi 2,00 zł, a marża to 300%?

A. 8,00 zł
B. 4,00 zł
C. 6,00 zł
D. 9,00 zł
HGT.11 Pytanie 85
Organizacja usług gastronomic…

Aby skonsumować szarlotkę z lodami waniliowymi podaną na talerzu deserowym, jakie naczynia powinny być przygotowane?

A. mały widelec i mała łyżka
B. duża łyżka stołowa oraz średni widelec stołowy
C. mały widelec
D. mała łyżka
HGT.11 Pytanie 86
Organizacja usług gastronomic…

W lokalu gastronomicznym, gdzie klienci otrzymali kupony do konkursu, które uprawniają ich do wzięcia udziału w losowaniu, zastosowano

A. promocję sprzedaży
B. reklamę wewnętrzną
C. sprzedaż osobista
D. promocję bezpośrednią
HGT.11 Pytanie 87
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kluczową informację należy uwzględnić w zamówieniu na pięciodniowy pobyt w hotelu dla grupy turystów przybyłych z Izraela?

A. Planowane atrakcje turystyczne
B. Preferencje żywieniowe gości
C. Zalecenia dotyczące diety
D. Ustawienie wystroju sali jadalnej
Organizacja usług gastronomic…

Która z poniższych usług świadczonych przez restaurację jest traktowana jako działalność dodatkowa?

A. Sprzedaż napojów w butelkach
B. Przygotowanie potraw na życzenie klienta
C. Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem
D. Zorganizowanie występu grupy muzycznej
Organizacja usług gastronomic…

Jakie rodzaje zakładów gastronomicznych można zaliczyć do zamkniętych?

A. bary kawowe i smażalnie ryb
B. kawiarnie i cukiernie
C. stołówki oraz bufety dla pracowników
D. winiarnie oraz bary szybkiej obsługi
Organizacja usług gastronomic…

Ilu pracowników gastronomii powinno zostać przydzielonych do obsługi przyjęcia bufetowego dla 160 gości, biorąc pod uwagę, że jeden kelner obsługuje dziesięciu gości?

A. 14 pracowników gastronomii
B. 15 pracowników gastronomii
C. 17 pracowników gastronomii
D. 16 pracowników gastronomii
HGT.11 Pytanie 91
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z normatywu surowcowego ujętego w tabeli, oblicz ile kilogramów marchwi i pomarańczy potrzeba do sporządzenia 36 porcji surówki.

Normatyw surowcowy na surówkę
z marchwi i pomarańczy
na - 4 porcje
Składniki surówkiIlość
Marchew300 g
Jabłka150 g
Pomarańcze250 g
Olej30 ml
Cukier, sóldo smaku

A. Marchew 2,70 kg, pomarańcze 2,25 kg
B. Marchew 2,40 kg, pomarańcze 2,00 kg
C. Marchew 24,00 kg, pomarańcze 20,00 kg
D. Marchew 0,27 kg, pomarańcze 0,225 kg
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz długość bufetu, jaką należy przygotować dla 100 gości na przyjęcie bufetowe.

Liczba gości na przyjęciu bufetowymDługość bufetu
pierwsze 20 osób3 metry
każde dodatkowe 10 osób1 metr

A. 15 m
B. 11 m
C. 20 m
D. 13 m
HGT.11 Pytanie 93
Organizacja usług gastronomic…

W skład usług dodatkowych oferowanych przez bar kawowy wchodzi

A. sprzedaż akcesoriów do parzenia kawy
B. handel wyrobami cukierniczymi
C. organizowanie spotkań literackich
D. obsługa klientów w pojazdach
HGT.11 Pytanie 94
Organizacja usług gastronomic…

Przy ustalaniu ceny sprzedaży butelki wina musującego w sklepie, do ceny detalicznej trzeba dodać marżę gastronomiczną?

A. detalicznej brutto
B. gastronomicznej brutto
C. gastronomicznej netto
D. detalicznej netto
Organizacja usług gastronomic…

Jaki serwis powinien być użyty, aby efektywnie i szybko zaserwować jednoporcjowo zamówiony posiłek dla grupy wycieczkowej liczącej 40 osób?

A. Rosyjski
B. Francuski
C. Angielski
D. Niemiecki
Organizacja usług gastronomic…

Wprowadzenie usługi live cooking podczas rodzinnych przyjęć ma na celu

A. przyciągnięcie większej liczby gości
B. zmniejszenie wydatków związanych z przyjęciem
C. ograniczenie liczby pracowników obsługi
D. polepszenie atrakcyjności oferty
HGT.11 Pytanie 97
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość netto dla 3 porcji zupy kremu brokułowego, jeśli całkowity wydatki na surowce do przygotowania 12 porcji tej zupy wyniosły 60,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?

A. 37,50 zł
B. 27,50 zł
C. 30,00 zł
D. 45,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt brutto obsługi kelnerskiej i barmańskiej 6-ciogodzinnego przyjęcia zasiadanego dla 400 gości.

Usługi kelnerskie/barmańskie
Kelner – przyjęcie zasiadane1 kelner/8 gości
Kelner – przyjęcie stojące1 kelner/10 gości
Barman1 barman/50 gości
Stawka wynagrodzenia kelnera/barmana20,00 zł brutto/1 godzinę

A. 5 760,00 zł
B. 6 960,00 zł
C. 1 160,00 zł
D. 4 960,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Który z dokumentów musi być zatwierdzony przez zleceniodawcę?

A. Plan organizacji przyjęcia
B. Lista kontrolna prac
C. Lista kontrolna sprzętu oraz wyposażenia
D. Umowa wstępna organizacji przyjęcia
Organizacja usług gastronomic…

Aby zweryfikować liczbę wprowadzonych poprawek do paragonów fiskalnych w oprogramowaniu do rozliczania sprzedaży w gastronomii, konieczne jest wygenerowanie raportu

A. udzielonych rabatów
B. wykonanych storn
C. utargu
D. sprzedaży na karty rabatowe
HGT.11 Pytanie 102
Organizacja usług gastronomic…

Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 50 ml koniaku, jeśli koszt zakupu butelki o pojemności 0,7 litra wynosi 140,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?

A. 20,00 zł
B. 10,00 zł
C. 18,00 zł
D. 15,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.

Rodzaj usługiJ. m.Cena brutto
Animator zabaw dzieci1 godz.100,00 zł
Zespół muzyczny4 godz.1 000,00 zł
Fotobudka1 godz.250,00 zł
Dekoracja saliopłata jednorazowa500,00 zł

A. 2 150,00 zł
B. 5 900,00 zł
C. 1 850,00 zł
D. 2 900,00 zł
HGT.11 Pytanie 105
Organizacja usług gastronomic…

Kiedy tworzymy menu na przyjęcie weselne, kluczowe jest uwzględnienie

A. sezonowości i dostępności surowców
B. liczby miejsc parkingowych
C. wyposażenia magazynów
D. składu chemicznego i kaloryczności produktów
Organizacja usług gastronomic…

Który z poniższych czynników jest kluczowy przy ocenie jakości obsługi kelnerskiej w restauracji?

A. Wielkość sali restauracyjnej
B. Ilość pozycji w menu
C. Liczba dostępnych stolików
D. Profesjonalizm i uprzejmość kelnerów
HGT.11 Pytanie 107
Organizacja usług gastronomic…

Jaką formą promocji charakteryzuje się płatność, brak osobistego podejścia i skierowanie do szerokiego grona odbiorców?

A. sponsoring.
B. promocja sprzedaży.
C. strategia marketingowa.
D. reklama.
Organizacja usług gastronomic…

Klient złożył zamówienie na obiad opiewający na kwotę 120,00 zł, płacąc banknotem o wartości 200,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać, jeśli postanowił dać kelnerowi napiwek równy 20% wartości zamówienia?

A. 104,00 zł
B. 80,00 zł
C. 56,00 zł
D. 76,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.

Wielkość 1 porcji zupy
Zupa krem200 ml
Zupa czysta250 ml
Zupa zagęszczana450 ml

A. 17,50 litra.
B. 16,00 litrów.
C. 18,00 litrów.
D. 19,50 litra.
HGT.11 Pytanie 111
Organizacja usług gastronomic…

Jaki jest pierwszy krok przy planowaniu menu tematycznego na imprezę?

A. Zatrudnienie dodatkowej obsługi
B. Rezerwacja sali
C. Określenie tematyki imprezy
D. Zakup surowców
HGT.11 Pytanie 112
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile mleka i cukru kryształu potrzeba do sporządzenia 35 porcji mleczka waniliowego.

Normatyw surowcowy
na 5 porcji mleczka waniliowego
SkładnikiIlość
mleko350 ml
jaja110 g
cukier kryształ60 g
cukier waniliowy100 g

A. Mleko 2,45 l, cukier kryształ 0,42 kg
B. Mleko 0,24 l, cukier kryształ 4,20 kg
C. Mleko 1,75 l, cukier kryształ 0,30 kg
D. Mleko 17,50 l, cukier kryształ 0,42 kg
Organizacja usług gastronomic…

Kelner powinien użyć mini POS w trakcie

A. przygotowywania stołu na przyjęcie
B. przyjmowania zamówienia
C. zawierania umowy na przyjęcie
D. obsługi przyjęcia serwowanego
HGT.11 Pytanie 114
Organizacja usług gastronomic…

Która z informacji jest niepotrzebna w karcie zlecenia przyjęcia?

A. Lista usług dodatkowych
B. Metoda płatności za usługę
C. Harmonogram pracy kelnerów
D. Typ przyjęcia okolicznościowego
HGT.11 Pytanie 115
Organizacja usług gastronomic…

Jakie są powody wprowadzenia oferty Happy Hours przez restaurację?

A. skrócenie godzin otwarcia restauracji oraz oferowanie wykwintnych napojów
B. wydłużenie godzin otwarcia restauracji oraz serwowanie wykwintnych dań
C. obniżenie cen dań i napojów przy zamówieniach grupowych
D. obniżenie cen dań i napojów w wyznaczonych godzinach
Organizacja usług gastronomic…

Zanim przystąpi do przyjęcia, kierownik sali nie weryfikuje

A. temperatury ciepłych potraw przygotowanych.
B. smaku przygotowanych potraw i napojów.
C. prawidłowości rozmieszczenia dań na talerzach.
D. zgodności nakryć z zamówieniem.
HGT.11 Pytanie 117
Organizacja usług gastronomic…

Wykorzystując informacje zamieszczone w tabeli określ, kiedy kelnerzy powinni podać zakąski zimne.

Plan obsługi przyjęcia
PotrawaMetoda podania
Przystawka: śledź w śmietanieniemiecka
Zupa: rosół z makaronemfrancuska B
Danie główne: roladka z indyka z serem, ziemniaki pieczone, brokuły z wodyniemiecka
Deser: tort śmietankowyangielska
Zakąski zimne: sałatka z kurczaka, pstrąg faszerowany, półmisek wędlin, jaja z pastą z tuńczykarosyjska

A. Po podaniu przystawki, przed zupą.
B. Po sprzątnięciu zastawy po konsumpcji deseru.
C. Przed przybyciem gości.
D. Po podaniu dania głównego, przed deserem.
HGT.11 Pytanie 118
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wino powinien zaproponować kelner klientowi do grillowanego sandacza?

A. czerwone półsłodkie
B. białe wytrawne
C. czerwone wytrawne
D. białe półsłodkie
HGT.11 Pytanie 119
Organizacja usług gastronomic…

Ile kilogramów liści herbaty potrzeba do przygotowania 50 porcji naparu, jeśli na jedną porcję potrzeba 2 g liści?

A. 0,10 kg
B. 1,00 kg
C. 0,01 kg
D. 10,00 kg
Organizacja usług gastronomic…

Kiedy należy wystawić notę korygującą?

A. w fakturze VAT dane zleceniobiorcy zostały wpisane błędnie
B. paragon zawiera błąd w liczbie zamówionych potraw
C. faktura VAT została wystawiona na niewłaściwą kwotę
D. gość zrezygnował z części zamówienia