Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. 6 butelek
B. 9 butelek
C. 17 butelek
D. 12 butelek
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.
| Stawki podatku VAT | |
|---|---|
| 8% | 23% |
| Zupy Dania zasadnicze Desery | Napoje alkoholowe Kawa, herbata Napoje gazowane Wody mineralne |
A. 3,44 zł
B. 3,92 zł
C. 5,20 zł
D. 4,58 zł
Organizacja usług gastronomic…
Karta menu na specjalne okazje jest niezbędnym elementem nakrycia stołowego do
A. lampki wina
B. bankietu angielskiego
C. cocktail party
D. obiadu dyplomatycznego
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wartość gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego, mając na uwadze, że koszt składnika wynosi 2,00 zł, a marża to 300%?
A. 8,00 zł
B. 4,00 zł
C. 6,00 zł
D. 9,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Aby skonsumować szarlotkę z lodami waniliowymi podaną na talerzu deserowym, jakie naczynia powinny być przygotowane?
A. mały widelec i mała łyżka
B. duża łyżka stołowa oraz średni widelec stołowy
C. mały widelec
D. mała łyżka
Organizacja usług gastronomic…
W lokalu gastronomicznym, gdzie klienci otrzymali kupony do konkursu, które uprawniają ich do wzięcia udziału w losowaniu, zastosowano
A. promocję sprzedaży
B. reklamę wewnętrzną
C. sprzedaż osobista
D. promocję bezpośrednią
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kluczową informację należy uwzględnić w zamówieniu na pięciodniowy pobyt w hotelu dla grupy turystów przybyłych z Izraela?
A. Planowane atrakcje turystyczne
B. Preferencje żywieniowe gości
C. Zalecenia dotyczące diety
D. Ustawienie wystroju sali jadalnej
Organizacja usług gastronomic…
Która z poniższych usług świadczonych przez restaurację jest traktowana jako działalność dodatkowa?
A. Sprzedaż napojów w butelkach
B. Przygotowanie potraw na życzenie klienta
C. Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem
D. Zorganizowanie występu grupy muzycznej
Organizacja usług gastronomic…
Jakie rodzaje zakładów gastronomicznych można zaliczyć do zamkniętych?
A. bary kawowe i smażalnie ryb
B. kawiarnie i cukiernie
C. stołówki oraz bufety dla pracowników
D. winiarnie oraz bary szybkiej obsługi
Organizacja usług gastronomic…
Ilu pracowników gastronomii powinno zostać przydzielonych do obsługi przyjęcia bufetowego dla 160 gości, biorąc pod uwagę, że jeden kelner obsługuje dziesięciu gości?
A. 14 pracowników gastronomii
B. 15 pracowników gastronomii
C. 17 pracowników gastronomii
D. 16 pracowników gastronomii
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego ujętego w tabeli, oblicz ile kilogramów marchwi i pomarańczy potrzeba do sporządzenia 36 porcji surówki.
| Normatyw surowcowy na surówkę z marchwi i pomarańczy na - 4 porcje | |
|---|---|
| Składniki surówki | Ilość |
| Marchew | 300 g |
| Jabłka | 150 g |
| Pomarańcze | 250 g |
| Olej | 30 ml |
| Cukier, sól | do smaku |
A. Marchew 2,70 kg, pomarańcze 2,25 kg
B. Marchew 2,40 kg, pomarańcze 2,00 kg
C. Marchew 24,00 kg, pomarańcze 20,00 kg
D. Marchew 0,27 kg, pomarańcze 0,225 kg
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz długość bufetu, jaką należy przygotować dla 100 gości na przyjęcie bufetowe.
| Liczba gości na przyjęciu bufetowym | Długość bufetu |
| pierwsze 20 osób | 3 metry |
| każde dodatkowe 10 osób | 1 metr |
A. 15 m
B. 11 m
C. 20 m
D. 13 m
Organizacja usług gastronomic…
W skład usług dodatkowych oferowanych przez bar kawowy wchodzi
A. sprzedaż akcesoriów do parzenia kawy
B. handel wyrobami cukierniczymi
C. organizowanie spotkań literackich
D. obsługa klientów w pojazdach
Organizacja usług gastronomic…
Przy ustalaniu ceny sprzedaży butelki wina musującego w sklepie, do ceny detalicznej trzeba dodać marżę gastronomiczną?
A. detalicznej brutto
B. gastronomicznej brutto
C. gastronomicznej netto
D. detalicznej netto
Organizacja usług gastronomic…
Jaki serwis powinien być użyty, aby efektywnie i szybko zaserwować jednoporcjowo zamówiony posiłek dla grupy wycieczkowej liczącej 40 osób?
A. Rosyjski
B. Francuski
C. Angielski
D. Niemiecki
Organizacja usług gastronomic…
Wprowadzenie usługi live cooking podczas rodzinnych przyjęć ma na celu
A. przyciągnięcie większej liczby gości
B. zmniejszenie wydatków związanych z przyjęciem
C. ograniczenie liczby pracowników obsługi
D. polepszenie atrakcyjności oferty
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wartość netto dla 3 porcji zupy kremu brokułowego, jeśli całkowity wydatki na surowce do przygotowania 12 porcji tej zupy wyniosły 60,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
A. 37,50 zł
B. 27,50 zł
C. 30,00 zł
D. 45,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt brutto obsługi kelnerskiej i barmańskiej 6-ciogodzinnego przyjęcia zasiadanego dla 400 gości.
| Usługi kelnerskie/barmańskie | |
|---|---|
| Kelner – przyjęcie zasiadane | 1 kelner/8 gości |
| Kelner – przyjęcie stojące | 1 kelner/10 gości |
| Barman | 1 barman/50 gości |
| Stawka wynagrodzenia kelnera/barmana | 20,00 zł brutto/1 godzinę |
A. 5 760,00 zł
B. 6 960,00 zł
C. 1 160,00 zł
D. 4 960,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Który z dokumentów musi być zatwierdzony przez zleceniodawcę?
A. Plan organizacji przyjęcia
B. Lista kontrolna prac
C. Lista kontrolna sprzętu oraz wyposażenia
D. Umowa wstępna organizacji przyjęcia
Organizacja usług gastronomic…
Usługą gastronomiczną, która stanowi uzupełnienie, jest zorganizowanie przez lokal gastronomiczny
A. wernisażu
B. koncertu
C. cateringu
D. wystawy
Organizacja usług gastronomic…
Aby zweryfikować liczbę wprowadzonych poprawek do paragonów fiskalnych w oprogramowaniu do rozliczania sprzedaży w gastronomii, konieczne jest wygenerowanie raportu
A. udzielonych rabatów
B. wykonanych storn
C. utargu
D. sprzedaży na karty rabatowe
Organizacja usług gastronomic…
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 50 ml koniaku, jeśli koszt zakupu butelki o pojemności 0,7 litra wynosi 140,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?
A. 20,00 zł
B. 10,00 zł
C. 18,00 zł
D. 15,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Synchronizacja serwisu jest planowana, aby zwiększyć atrakcyjność obsługi uczestników imprezy
A. zasiadanym.
B. angielskim.
C. rodzaju aperitif.
D. rodzaju toast.
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.
| Rodzaj usługi | J. m. | Cena brutto |
|---|---|---|
| Animator zabaw dzieci | 1 godz. | 100,00 zł |
| Zespół muzyczny | 4 godz. | 1 000,00 zł |
| Fotobudka | 1 godz. | 250,00 zł |
| Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 500,00 zł |
A. 2 150,00 zł
B. 5 900,00 zł
C. 1 850,00 zł
D. 2 900,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy tworzymy menu na przyjęcie weselne, kluczowe jest uwzględnienie
A. sezonowości i dostępności surowców
B. liczby miejsc parkingowych
C. wyposażenia magazynów
D. składu chemicznego i kaloryczności produktów
Organizacja usług gastronomic…
Który z poniższych czynników jest kluczowy przy ocenie jakości obsługi kelnerskiej w restauracji?
A. Wielkość sali restauracyjnej
B. Ilość pozycji w menu
C. Liczba dostępnych stolików
D. Profesjonalizm i uprzejmość kelnerów
Organizacja usług gastronomic…
Jaką formą promocji charakteryzuje się płatność, brak osobistego podejścia i skierowanie do szerokiego grona odbiorców?
A. sponsoring.
B. promocja sprzedaży.
C. strategia marketingowa.
D. reklama.
Organizacja usług gastronomic…
W pokojach hotelowych umieszczone są
A. bary w lobby
B. nocne bary
C. minibary
D. snack-bary
Organizacja usług gastronomic…
Klient złożył zamówienie na obiad opiewający na kwotę 120,00 zł, płacąc banknotem o wartości 200,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać, jeśli postanowił dać kelnerowi napiwek równy 20% wartości zamówienia?
A. 104,00 zł
B. 80,00 zł
C. 56,00 zł
D. 76,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.
| Wielkość 1 porcji zupy | |
|---|---|
| Zupa krem | 200 ml |
| Zupa czysta | 250 ml |
| Zupa zagęszczana | 450 ml |
A. 17,50 litra.
B. 16,00 litrów.
C. 18,00 litrów.
D. 19,50 litra.
Organizacja usług gastronomic…
Jaki jest pierwszy krok przy planowaniu menu tematycznego na imprezę?
A. Zatrudnienie dodatkowej obsługi
B. Rezerwacja sali
C. Określenie tematyki imprezy
D. Zakup surowców
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile mleka i cukru kryształu potrzeba do sporządzenia 35 porcji mleczka waniliowego.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka waniliowego | |
|---|---|
| Składniki | Ilość |
| mleko | 350 ml |
| jaja | 110 g |
| cukier kryształ | 60 g |
| cukier waniliowy | 100 g |
A. Mleko 2,45 l, cukier kryształ 0,42 kg
B. Mleko 0,24 l, cukier kryształ 4,20 kg
C. Mleko 1,75 l, cukier kryształ 0,30 kg
D. Mleko 17,50 l, cukier kryształ 0,42 kg
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien użyć mini POS w trakcie
A. przygotowywania stołu na przyjęcie
B. przyjmowania zamówienia
C. zawierania umowy na przyjęcie
D. obsługi przyjęcia serwowanego
Organizacja usług gastronomic…
Która z informacji jest niepotrzebna w karcie zlecenia przyjęcia?
A. Lista usług dodatkowych
B. Metoda płatności za usługę
C. Harmonogram pracy kelnerów
D. Typ przyjęcia okolicznościowego
Organizacja usług gastronomic…
Jakie są powody wprowadzenia oferty Happy Hours przez restaurację?
A. skrócenie godzin otwarcia restauracji oraz oferowanie wykwintnych napojów
B. wydłużenie godzin otwarcia restauracji oraz serwowanie wykwintnych dań
C. obniżenie cen dań i napojów przy zamówieniach grupowych
D. obniżenie cen dań i napojów w wyznaczonych godzinach
Organizacja usług gastronomic…
Zanim przystąpi do przyjęcia, kierownik sali nie weryfikuje
A. temperatury ciepłych potraw przygotowanych.
B. smaku przygotowanych potraw i napojów.
C. prawidłowości rozmieszczenia dań na talerzach.
D. zgodności nakryć z zamówieniem.
Organizacja usług gastronomic…
Wykorzystując informacje zamieszczone w tabeli określ, kiedy kelnerzy powinni podać zakąski zimne.
| Plan obsługi przyjęcia | |
|---|---|
| Potrawa | Metoda podania |
| Przystawka: śledź w śmietanie | niemiecka |
| Zupa: rosół z makaronem | francuska B |
| Danie główne: roladka z indyka z serem, ziemniaki pieczone, brokuły z wody | niemiecka |
| Deser: tort śmietankowy | angielska |
| Zakąski zimne: sałatka z kurczaka, pstrąg faszerowany, półmisek wędlin, jaja z pastą z tuńczyka | rosyjska |
A. Po podaniu przystawki, przed zupą.
B. Po sprzątnięciu zastawy po konsumpcji deseru.
C. Przed przybyciem gości.
D. Po podaniu dania głównego, przed deserem.
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino powinien zaproponować kelner klientowi do grillowanego sandacza?
A. czerwone półsłodkie
B. białe wytrawne
C. czerwone wytrawne
D. białe półsłodkie
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów liści herbaty potrzeba do przygotowania 50 porcji naparu, jeśli na jedną porcję potrzeba 2 g liści?
A. 0,10 kg
B. 1,00 kg
C. 0,01 kg
D. 10,00 kg
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy należy wystawić notę korygującą?
A. w fakturze VAT dane zleceniobiorcy zostały wpisane błędnie
B. paragon zawiera błąd w liczbie zamówionych potraw
C. faktura VAT została wystawiona na niewłaściwą kwotę
D. gość zrezygnował z części zamówienia