Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. 25 kg
B. 2,5 kg
C. 250 g
D. 0,25 kg
Organizacja usług gastronomic…
Jakie są efektywne metody kontroli jakości usług gastronomicznych?
A. Regularne szkolenia i audyty jakości
B. Zwiększenie liczby dań w menu
C. Zwiększenie liczby pracowników
D. Redukcja kosztów produkcji
Organizacja usług gastronomic…
Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?
A. 4-5 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
B. 5-7 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
C. 2-3 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
D. 3-4 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrów soku pomarańczowego należy zakupić, aby sporządzić 200 porcji napoju Bronx zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
| Receptura na 1 porcję napoju Bronx | |
|---|---|
| Gin | 30 ml |
| Martini Rosso | 20 ml |
| Martini Dry | 10 ml |
| Sok pomarańczowy | 15 ml |
A. 3 l
B. 2 l
C. 4 l
D. 6 l
Organizacja usług gastronomic…
Zamawiający dostarczył dostawcy dwa banknoty o nominale 20 zł oraz monety: jedną 2-złotową i jedną 20-groszową. Jaką kwotę powinien wydać dostawca zamawiającemu, jeśli rachunek za usługę wyniósł 37,20 zł?
A. 5,00 zł
B. 4,80 zł
C. 2,80 zł
D. 7,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Podając jedną porcję zupy krem ze szparagów, kelner korzysta z serwisu
A. niemieckiego
B. rosyjskiego
C. angielskiego
D. francuskiego
Organizacja usług gastronomic…
Które z poniższych działań jest kluczowe dla zminimalizowania strat surowców w kuchni?
A. Ograniczenie dostawców
B. Regularna inwentaryzacja
C. Skrócenie godzin pracy
D. Zwiększenie liczby zamówień
Organizacja usług gastronomic…
Przestawiony w tabeli opis wskazuje, że podczas przyjęcia zasiadanego zastosowano obsługę serwisem
| Sposób obsługi |
|---|
| Potrawy zimne oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe ustawia się na stole bankietowym. Dania gorące są przygotowywane w kuchni i podawane uczestnikom po rozpoczęciu przyjęcia. |
A. angielskim.
B. niemieckim.
C. rosyjskim.
D. francuskim.
Organizacja usług gastronomic…
Gotówkowej płatności dokonuje klient, który opłaca swoje zobowiązanie przy użyciu
A. karty płatniczej
B. banknotów NBP
C. telefonu komórkowego
D. bonów podarunkowych
Organizacja usług gastronomic…
Jakie jest podstawowe zadanie menedżera restauracji w kontekście zarządzania personelem?
A. Projektowanie wnętrza restauracji
B. Motywowanie zespołu i zarządzanie grafikami pracy
C. Zastępowanie każdego pracownika w razie absencji
D. Zakup składników do kuchni
Organizacja usług gastronomic…
Podczas organizacji przyjęcia weselnego menedżer decyduje się na dodatkową atrakcję w postaci pokazu kulinarnego. Jakie jest główne założenie takiej usługi?
A. Zminimalizowanie zapotrzebowania na sprzęt
B. Zmniejszenie liczby gości
C. Zwiększenie atrakcyjności wydarzenia
D. Redukcja kosztów obsługi
Organizacja usług gastronomic…
Klient zamówił posiłek za sumę 70,00 zł, a z tego tytułu otrzymał 15% zniżki. Jaką kwotę reszty dostanie, płacąc za to banknotem 200 zł?
A. 130,00 zł
B. 140,50 zł
C. 170,00 zł
D. 119,50 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jakie akcesoria trzeba przewidzieć do spożycia koktajlu z krewetek serwowanego w kieliszku koktajlowym?
A. widelec stołowy średni
B. widelec i łyżkę deserową
C. łyżkę deserową
D. widelec i nóż stołowy średni
Organizacja usług gastronomic…
Na bankiet należy przygotować moltony, serwety i obrusy płócienne dla gości?
A. rodzaju koktajl party
B. rodzaju lampka wina
C. angielski
D. zasiadany
Organizacja usług gastronomic…
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy trzeba zaplanować, aby dostarczyć 2 200 porcji napoju, jeśli jedna porcja ma pojemność 200 ml?
A. 12 szt.
B. 22 szt.
C. 30 szt.
D. 10 szt.
Organizacja usług gastronomic…
Jakiego trunku alkoholowego powinno się użyć do aperitifu?
A. Tequila silver
B. Champagne doux
C. Tequila gold
D. Chardonnay sec
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz długość stołu ułożonego w literę "I" dla 24 osób, które usiądą przy obu dłuższych bokach, jeśli odległość od krawędzi stołu do centrum pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a przestrzeń między środkami sąsiadujących nakryć to 80 cm?
A. 700 cm
B. 1 050 cm
C. 655 cm
D. 970 cm
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę brutto za jedną porcję wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża wynosi 50%, a stawka VAT wynosi 23%?
A. 21,48 zł
B. 3,07 zł
C. 3,69 zł
D. 25,83 zł
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.
| Konfiguracja stołu | Wartość współczynnika powierzchni [m²/osobę] | Powierzchnia dodatkowa |
|---|---|---|
| I (dwustronna) | 1,5 | |
| Grzebień (dwustronna) | ||
| E (dwustronna) | 2,0 | |
| Stoły okrągłe | ||
| U (dwustronna) | 3,0 | |
| Czworobok |
A. 138,0 m2
B. 103,5 m2
C. 120,0 m2
D. 207,0 m2
Organizacja usług gastronomic…
Jakie elementy powinny zostać przygotowane na przyjęcia w stylu amerykańskim?
A. stoły konsumenckie i stoły dostawcze
B. stoły koktajlowe i stoły bufetowe
C. stoły koktajlowe i stoły dostawcze
D. stoły konsumenckie i stoły bufetowe
Organizacja usług gastronomic…
Usługowa działalność lokalu gastronomicznego polega na
A. handel solonymi migdałami i słodyczami
B. przygotowywaniu dań i napojów
C. dystrybucji wyrobów tytoniowych
D. obsłudze klientów w punkcie sprzedaży
Organizacja usług gastronomic…
Jaką placówką gastronomiczną z sektora publicznego usług gastronomicznych możemy określić?
A. kawiarnia
B. bar przekąskowy
C. restauracja
D. stołówka szpitalna
Organizacja usług gastronomic…
Ile stolików koktajlowych trzeba przygotować na przyjęcie koktajlowe dla 160 osób, zakładając, że jeden stolik jest przeznaczony dla 8 gości, a zlecający wymaga przygotowania podwójnej liczby stolików?
A. 40 sztuk
B. 16 sztuk
C. 20 sztuk
D. 32 sztuki
Organizacja usług gastronomic…
Jaką metodę przygotowania wybrał kelner przy sporządzaniu flambirowanych bananów?
A. Niemiecką
B. Francuską
C. Rosyjską
D. Angielską
Organizacja usług gastronomic…
Aby poprawić użyteczność sali konsumenckiej oraz przyspieszyć obsługę gości, należy zainstalować
A. pomocniki kelnerskie
B. stoły bufetowe
C. wózki bemarowe
D. szafy na naczynia
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych.
| Kalkulacja kosztów 1 porcji surówki z owoców mieszanych | |||
|---|---|---|---|
| Surowiec | Ilość [g] | Cena jednostkowa [zł/kg] | Wartość [zł] |
| Pomarańcze | 80 | 5,00 | |
| Banany | 60 | 5,00 | ? |
| Jabłka | 40 | 6,00 | |
| Kiwi | 20 | 4,00 | |
| Ciemne winogrona | 10 | 10,00 | |
| Miód | 4 | 60,00 | |
| Orzechy włoskie | 44 | 20,00 | |
| Razem | |||
A. 1,50 zł
B. 11,20 zł
C. 11,50 zł
D. 0,30 zł
Organizacja usług gastronomic…
Wysokość należnego podatku dochodowego w restauracji powinna być ustalana na podstawie
A. marży gastronomicznej
B. poziomu sprzedaży
C. wyniku finansowego
D. kosztów produkcji
Organizacja usług gastronomic…
Trudności w dotarciu do stołu bufetowego podczas nakładania potraw na talerze w trakcie przyjęcia mogą wynikać z
A. niedostatecznej długości stołu bufetowego
B. przestronnej sali restauracyjnej
C. nieobecności kucharzy przy stole bufetowym
D. braku miejsc przeznaczonych do spożywania posiłków
Organizacja usług gastronomic…
Brutto cena jednej porcji zestawu grillowanych warzyw wynosi 12,00 zł. Jaką marżę uzyskasz, jeżeli koszt zakupu składników do przygotowania 10 porcji wynosi 30,00 zł?
A. 300%
B. 200%
C. 100%
D. 400%
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile kilogramów wołowiny i cebuli należy zamówić do sporządzenia 15 porcji pieczeni wołowej i 5 porcji sałatki z wołowiną.
| Normatyw surowcowy | |||
|---|---|---|---|
| Pieczeń wołowa 10 porcji | Sałatka z wołowiną 10 porcji | ||
| Nazwa surowca | Ilość | Nazwa surowca | Ilość |
| Wołowina | 1500 g | Wołowina | 500 g |
| Cebula | 100 g | Ogórki kiszone | 300 g |
| Słonina | 100 g | Cebula | 100 g |
| Musztarda | 20 g | Papryka czerwona | 100 g |
| Smalec | 50 g | Majonez | 150 g |
A. 2,50 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
B. 2,50 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
C. 2,25 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
D. 2,25 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę.
| Kalkulacja kosztów organizacji przyjęcia dla 50 osób | ||||
|---|---|---|---|---|
| Oferta 1 | Oferta 2 | Oferta 3 | Oferta 4 | |
| Wynajem sali | 250,00 zł | 300,00 zł | 250,00 zł | 300,00 zł |
| Parking | 50,00 zł | 250,00 zł | 50,00 zł | 250,00 zł |
| Koszt konsumpcji | 3 825,00 zł | 3 600,00 zł | 3 375,00 zł | 4 050,00 zł |
| Zespół muzyczny | 550,00 zł | 550,00 zł | 500,00 zł | 550,00 zł |
| Dekoracja | 250,00 zł | 150,00 zł | 200,00 zł | 150,00 zł |
| Razem | ? | ? | ? | ? |
| A. | B. | C. | D. | |
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
Organizacja usług gastronomic…
Jakie akcesoria serwisowe powinny być dobrane do talerza zakąskowego, gdy planowane jest podanie jednoporcjowe terriny z dorsza wraz z pieczywem i masłem?
A. Talerz na odpady, widelec do ryby, nóż do ryby
B. Talerz do pieczywa, nóż do masła, widelec do ryby, nóż do ryby
C. Talerz na odpady, średni nóż stołowy, średni widelec stołowy
D. Talerz do pieczywa, nóż do masła, średni widelec stołowy, średni nóż stołowy
Organizacja usług gastronomic…
Na uroczystościach dyplomatycznych łyżkę do zupy oraz widelec kładzie się stroną wypukłą do góry w
A. Włoszech
B. Anglii
C. Polsce
D. Francji
Organizacja usług gastronomic…
W systemie Gastro, który wykorzystują kelnerzy oraz barmani do obsługi sprzedaży napojów, znajduje się moduł
A. POS
B. SOGA
C. SZEF
D. LRS
Organizacja usług gastronomic…
System ServerPaging w LRS ma na celu umożliwienie bezprzewodowej komunikacji pomiędzy
A. kelnerem a kucharzem.
B. kelnerem a menedżerem restauracji.
C. kelnerem a klientem.
D. kelnerem a właścicielem lokalu.
Organizacja usług gastronomic…
Podczas przyjęć siedzących goście mogą zajmować miejsca po obu stronach stołu, jeśli jego szerokość wynosi minimum
A. 100 cm
B. 90 cm
C. 80 cm
D. 120 cm
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję omletu | |
|---|---|
| Składniki | Ilość [g] |
| Jaja (1 jajo = 50 g) | 100 |
| Mleko | 10 |
| Masło | 100 |
A. 100 sztuk.
B. 50 sztuk.
C. 10 sztuk.
D. 25 sztuk.
Organizacja usług gastronomic…
Aby korzystać z przenośnego terminala płatniczego, konieczne jest nawiązanie połączenia z
A. siecią internetową przewodową
B. systemem GPS
C. siecią Wi-Fi
D. telefonem stacjonarnym
Organizacja usług gastronomic…
Który z wymienionych napojów nie jest typowy dla kuchni włoskiej?
A. Limoncello
B. Espresso
C. Mojito
D. Amaretto
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do podgrzewania wody w bufetach z gorącymi napojami?
A. Saturator bufetowy
B. Warnik
C. Kocioł warzelny
D. Termos