Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja usług gastronomic…

System przywoławczy GPS (Guest Pagin System) jest wykorzystywany do

A. wezwania kierownika restauracji
B. interakcji pomiędzy kucharzem a kelnerem
C. informowania gości o gotowości dania do odbioru
D. wzywania obsługi przez gości
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.

Osoba/sprzętZajmowana powierzchniaDodatkowe uwagi
gość1,0 m²--------------
kelner1,0 m²1 kelner na 10 gości
stolik koktajlowy0,3 m²1 stolik koktajlowy na 10 gości

A. 135,6 m2
B. 120,0 m2
C. 123,6 m2
D. 132,0 m2
HGT.11 Pytanie 164
Organizacja usług gastronomic…

Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?

A. Bliny oraz pascha
B. Czulent i kugel
C. Moussaka i baklava
D. Tortellini oraz zabaglione
HGT.11 Pytanie 165
Organizacja usług gastronomic…

Do działalności gastronomicznej prowadzonej w barze mlecznym należy przygotowywanie posiłków

A. mącznych, nabiałowych
B. na osobne zamówienie
C. w rodzaju finger food
D. flambirowanych
HGT.11 Pytanie 166
Organizacja usług gastronomic…

Jakie działania powinny zostać podjęte, aby zwiększyć sprzedaż w restauracji w dni powszednie?

A. Zamknięcie restauracji na czas lunchu
B. Wprowadzenie lunchowych promocji
C. Zwiększenie cen dań
D. Ograniczenie liczby pracowników
HGT.11 Pytanie 167
Organizacja usług gastronomic…

Komplementarność dań i napojów, uwzględniana przy przygotowywaniu oferty na przyjęcie okolicznościowe, polega na dobraniu

A. potraw i napojów akceptowanych przez wszystkich gości
B. potraw i napojów do długości trwania przyjęcia
C. dań i napojów zgodnych z porą roku
D. napojów alkoholowych do potraw
HGT.11 Pytanie 168
Organizacja usług gastronomic…

Jakie jest główne zadanie sommeliera w restauracji?

A. Dobór win do potraw
B. Serwowanie deserów
C. Obsługa baru
D. Koordynacja pracy kelnerów
HGT.11 Pytanie 169
Organizacja usług gastronomic…

Która z poniższych technik obsługi kelnerskiej polega na serwowaniu potraw bezpośrednio z półmiska na talerz klienta?

A. Serwis niemiecki
B. Serwis amerykański
C. Serwis francuski
D. Serwis angielski
HGT.11 Pytanie 171
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Normatyw surowcowy 1 porcji napoju Cosmopolitan
Nazwa surowcaIlość
Wódka cytrynowa40 ml
Likier Cointreau15 ml
Sok z żurawiny30 ml
Sok z cytryny15 ml

A. 16 l wódki i 6 l likieru.
B. 16 l wódki i 16 l likieru.
C. 6 l wódki i 16 l likieru.
D. 12 l wódki i 6 l likieru.
HGT.11 Pytanie 173
Organizacja usług gastronomic…

Jakie działania powinny zostać podjęte, aby reklama nowej restauracji dotarła do jak najszerszego grona odbiorców?

A. Zainstalować baner reklamowy na elewacji restauracji.
B. Umieścić reklamę na znanym portalu społecznościowym
C. Rozdać ulotki osobom przechodzącym w pobliżu restauracji.
D. Powiesić plakaty w okolicy.
HGT.11 Pytanie 175
Organizacja usług gastronomic…

Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim

A. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
B. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
C. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
D. tortilli z serem gorgonzola i szynką
HGT.11 Pytanie 176
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji musu czekoladowego, jeśli cena gastronomiczna netto dziesięciu porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT to 8%.

A. 4,29 zł
B. 5,79 zł
C. 5,36 zł
D. 4,93 zł
HGT.11 Pytanie 177
Organizacja usług gastronomic…

Jaka jest najważniejsza cecha pracownika obsługi klienta w restauracji?

A. Komunikatywność i umiejętność pracy w zespole
B. Umiejętność gotowania
C. Znajomość technik marketingowych
D. Zdolność do zarządzania finansami
HGT.11 Pytanie 178
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli oblicz, ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi 80-osobowej grupy uczestników przyjęcia zasiadanego z zastosowaniem serwisu francuskiego.

Metoda obsługiLiczba gości przypadająca
na jednego kelnera
niemiecka8-10 osób
francuska6-8 osób
francuska - przyjęcie na stojąco20-30 osób

A. 8-10 kelnerów.
B. 10-14 kelnerów.
C. 3-4 kelnerów.
D. 6-7 kelnerów.
HGT.11 Pytanie 179
Organizacja usług gastronomic…

Umowa dotycząca organizacji przyjęcia powinna obejmować

A. spis gości z imionami
B. datę oraz czas trwania przyjęcia
C. listę sal bankietowych
D. informacje osobowe personelu
HGT.11 Pytanie 181
Organizacja usług gastronomic…

Który lokal gastronomiczny proponuje bogaty wybór mieszanych napojów alkoholowych?

A. Bar uniwersalny
B. Pub piwny
C. Bar przekąskowy
D. Aperitif bar
HGT.11 Pytanie 182
Organizacja usług gastronomic…

Do dodatkowych usług oferowanych w winiarni zalicza się

A. serwowanie win owocowych i gronowych
B. organizowanie imprez okolicznościowych
C. serwowanie zimnych oraz gorących przekąsek
D. organizowanie występów muzycznych
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kwotę będzie musiał uiścić zleceniodawca, jeśli uzyskał 20% zniżki na usługę gastronomiczną o całkowitym koszcie wynoszącym 40 000,00 zł?

A. 36 000,00 zł
B. 48 000,00 zł
C. 44 000,00 zł
D. 32 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 184
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wino należy przygotować do duszonego udźca wołowego z borowikami?

A. mocne białe wytrawne
B. dojrzałe czerwone wytrawne
C. młode białe półwytrawne
D. lekkie czerwone półwytrawne
Organizacja usług gastronomic…

W restauracji zmywalnia naczyń stołowych powinna być połączona

A. tylko z kuchnią
B. z rozdzielnią kelnerską oraz kuchnią
C. z rozdzielnią kelnerską oraz przygotowalnią
D. wyłącznie z rozdzielnią kelnerską
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli, oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego zorganizowanego dla 100 osób, uwzględniając 15% rabat na konsumpcję.

Lp.Wyszczególnione kosztyWartość
[zł]
1Koszty usług dodatkowych2 400,00
2Koszty konsumpcji dla jednej osoby150,00

A. 17 400,00 zł
B. 14 790,00 zł
C. 16 550,00 zł
D. 15 150,00 zł
HGT.11 Pytanie 192
Organizacja usług gastronomic…

Jakie czynności powinny zostać wykonane przez kelnerów podczas przyjęcia bufetowego?

A. Korygowanie rozmieszczenia naczyń z potrawami
B. Podawanie przekąsek na tacach
C. Serwowanie deserów na talerzach dla gości
D. Sprzątanie stołów dla konsumentów