Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.11 Pytanie 161
Organizacja usług gastronomic…

Który zakład gastronomiczny oferuje szeroki asortyment napojów alkoholowych mieszanych?

A. Aperitif bar.
B. Bar uniwersalny.
C. Snack bar.
D. Bar piwny.
HGT.11 Pytanie 162
Organizacja usług gastronomic…

Usługą gastronomiczną uzupełniającą jest zorganizowanie przez restaurację

A. cateringu.
B. wernisażu.
C. koncertu.
D. wystawy.
HGT.11 Pytanie 163
Organizacja usług gastronomic…

Które z wymienionych potraw należy zaplanować na dni kuchni greckiej?

A. Tortellini i zabaglione.
B. Moussakę i baklavę.
C. Bliny i paschę.
D. Czulent i kugel.
HGT.11 Pytanie 164
Organizacja usług gastronomic…

Suflet czekoladowy należy podać gościowi metodą

A. angielską.
B. francuską.
C. niemiecką.
D. rosyjską.
HGT.11 Pytanie 165
Organizacja usług gastronomic…

Do dokumentacji wykorzystywanej w trakcie rozmowy zleceniobiorcy ze zleceniodawcą dotyczącej organizacji usługi gastronomicznej należy

A. wykaz receptur potraw i napojów.
B. lista imienna personelu.
C. plan budynku z podziałem na sale.
D. wykaz kontrahentów.
HGT.11 Pytanie 166
Organizacja usług gastronomic…

Któremu pracownikowi należy zlecić obsługę baru kawowego na przyjęciu okolicznościowym, w menu którego znajduje się szeroki asortyment napojów kawowych?

A. Kelnerowi.
B. Sommelierowi.
C. Bariście.
D. Barmanowi.
HGT.11 Pytanie 167
Organizacja usług gastronomic…

Do podania zupy pomidorowej czystej z diablotką należy zaplanować łyżkę stołową średnią, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz

A. bulionówkę z podstawką.
B. kokilkę z podstawką.
C. talerz głęboki z talerzem płaskim.
D. filiżankę do mokki z podstawką.
HGT.11 Pytanie 168
Organizacja usług gastronomic…

Które danie należy usunąć z oferty menu, jeżeli zleceniodawca poprosił o wykluczenie potraw z wołowiny?

A. Schab faszerowany.
B. Antrykot pieczony.
C. Pieczeń z szynki.
D. Roladę z boczku.
HGT.11 Pytanie 169
Organizacja usług gastronomic…

Opracowując kosztorys potraw wchodzących w skład menu przyjęcia okolicznościowego, należy wziąć pod uwagę

A. formę rozliczenia usługi.
B. sposób wydania potraw.
C. aktualne ceny surowców.
D. termin zapłaty za usługę.
HGT.11 Pytanie 170
Organizacja usług gastronomic…

Do wołowiny po burgundzku należy zaplanować wino

A. czerwone słodkie.
B. białe słodkie.
C. białe wytrawne.
D. czerwone wytrawne.
HGT.11 Pytanie 171
Organizacja usług gastronomic…

W restauracji, w której goście otrzymali kupony konkursowe upoważniające posiadaczy do wzięcia udziału w loterii, zastosowano

A. promocję sprzedaży.
B. sprzedaż osobistą.
C. reklamę wewnętrzną.
D. promocję bezpośrednią.
HGT.11 Pytanie 172
Organizacja usług gastronomic…

W barze zaplanowano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa w godzinach 16.00-18.00.
W związku z tym w godzinach tych

A. odbędzie się degustacja nowych gatunków piwa.
B. podawane do piwa przekąski będą miały obniżoną cenę.
C. bar będzie oferował szerszy asortyment piwa.
D. cena piwa będzie obniżona.
HGT.11 Pytanie 173
Organizacja usług gastronomic…

Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?

Ilustracja do pytania 13
A. Przyjęcie typu toast.
B. Bufet dinner.
C. Mieszane.
D. Cocktail party.
HGT.11 Pytanie 174
Organizacja usług gastronomic…

Podczas obsługi gości kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z

A. magazynu sprzętu.
B. przygotowalni czystej.
C. kuchni gorącej.
D. rozdzielni kelnerskiej.
HGT.11 Pytanie 175
Organizacja usług gastronomic…

Przed rozpoczęciem przyjęcia kierownik sali nie sprawdza

A. zgodności przygotowanych nakryć z zamówieniem.
B. poprawności ułożenia dań na talerzach.
C. temperatury przygotowanych dań gorących.
D. smaku sporządzonych potraw i napojów.
HGT.11 Pytanie 176
Organizacja usług gastronomic…

Ile tumblerów należy zaplanować do wyporcjowania wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, jeżeli 1 porcja napoju ma 250 ml objętości?

A. 12 sztuk.
B. 66 sztuk.
C. 48 sztuk.
D. 30 sztuk.
HGT.11 Pytanie 177
Organizacja usług gastronomic…

Ile kilogramów liści herbaty należy użyć do sporządzenia 50 porcji naparu, jeżeli na 1 porcję przeznacza się 2 g liści?

A. 0,10 kg
B. 1,00 kg
C. 10,00 kg
D. 0,01 kg
HGT.11 Pytanie 178
Organizacja usług gastronomic…

Na której ilustracji przedstawiono sztućce, które należy zaplanować do serwowania tortu metodą angielską?

Ilustracja do pytania 18
A. Na ilustracji 2.
B. Na ilustracji 3.
C. Na ilustracji 4.
D. Na ilustracji 1.
HGT.11 Pytanie 179
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz minimalną długość stołu ustawionego w blok w kształcie litery "I" dla 30 osób na uroczystą kolację korzystając z danych zamieszczonych na schemacie

Ilustracja do pytania 19
A. 10,95 m
B. 11,25 m
C. 11,40 m
D. 10,50 m
HGT.11 Pytanie 180
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.

Ilustracja do pytania 20
A. 135,6 m2
B. 120,0 m2
C. 123,6 m2
D. 132,0 m2
HGT.11 Pytanie 181
Organizacja usług gastronomic…

Sprzęt przedstawiony na ilustracji służy do podawania potraw podczas

Ilustracja do pytania 21
A. przyjęcia koktajlowego.
B. obiadu zasiadanego.
C. lampki wina.
D. bankietu amerykańskiego.
HGT.11 Pytanie 182
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile kilogramów sera podpuszczkowego należy zamówić do sporządzenia 40 porcji sufletu serowego i 35 porcji sera panierowanego.

Ilustracja do pytania 22
A. 0,8 kg
B. 3,6 kg
C. 4,0 kg
D. 2,8 kg
HGT.11 Pytanie 183
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów soku pomarańczowego należy zakupić, aby sporządzić 200 porcji napoju Bronx zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?

Ilustracja do pytania 23
A. 2 l
B. 4 l
C. 6 l
D. 3 l
HGT.11 Pytanie 184
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.

Ilustracja do pytania 24
A. 3,45 zł
B. 18,45 zł
C. 20,75 zł
D. 4,92 zł
HGT.11 Pytanie 185
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.

Ilustracja do pytania 25
A. 4,58 zł
B. 3,44 zł
C. 5,20 zł
D. 3,92 zł
HGT.11 Pytanie 186
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.

Ilustracja do pytania 26
A. 13,00 zł
B. 25,00 zł
C. 22,00 zł
D. 15,00 zł
HGT.11 Pytanie 187
Organizacja usług gastronomic…

Którą kwotę zaliczki powinien wpłacić zleceniodawca za wykonanie usługi gastronomicznej, jeżeli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?

A. 3 080,00 zł
B. 30 800,00 zł
C. 15400,00 zł
D. 1 540,00 zł
HGT.11 Pytanie 188
Organizacja usług gastronomic…

Która informacja jest zbędna w karcie zlecenia przyjęcia?

A. Harmonogram pracy kelnerów.
B. Forma przyjęcia okolicznościowego.
C. Sposób zapłaty za usługę.
D. Wykaz usług dodatkowych.
HGT.11 Pytanie 189
Organizacja usług gastronomic…

Którą kwotę powinien zapłacić zleceniodawca, jeżeli otrzymał rabat 20% na usługę gastronomiczną o koszcie całkowitym 40 000,00 zł?

A. 32 000,00 zł
B. 48 000,00 zł
C. 36 000,00 zł
D. 44 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 190
Organizacja usług gastronomic…

Dostawca otrzymał od zamawiającego dwa banknoty 20-złotowe oraz monety: jedną 2-złotową i jedną 20-groszową. Którą kwotę dostawca powinien wydać zamawiającemu, jeżeli rachunek za usługę wyniósł 37,20 zł?

A. 7,00 zł
B. 5,00 zł
C. 4,80 zł
D. 2,80 zł
HGT.11 Pytanie 191
Organizacja usług gastronomic…

Ile wyniesie koszt transportu, jeżeli miejsce realizacji usługi cateringowej jest oddalone od siedziby zleceniobiorcy o 150 km, a stawka za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za 10 km?

A. 750,00 zł
B. 30,00 zł
C. 500,00 zł
D. 1500,00 zł
HGT.11 Pytanie 192
Organizacja usług gastronomic…

Obliczając cenę sprzedaży butelki wina musującego w sklepie, marżę gastronomiczną należy dodać do ceny

A. gastronomicznej brutto.
B. detalicznej netto.
C. gastronomicznej netto.
D. detalicznej brutto.
HGT.11 Pytanie 193
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.

Ilustracja do pytania 33
A. 4 200,00 zł
B. 3 600,00 zł
C. 5 160,00 zł
D. 4 560,00 zł
HGT.11 Pytanie 194
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.

Ilustracja do pytania 34
A. 2 100,00 zł
B. 1 800,00 zł
C. 2 250,00 zł
D. 1 650,00 zł
HGT.11 Pytanie 195
Organizacja usług gastronomic…

Zleceniodawca reguluje należność za usługę gotówkowo, jeżeli

A. dokonuje przelewu na rachunek bankowy restauracji.
B. wpłaca należność przy kasie pracownikowi restauracji.
C. zleca obciążenie konta bankowego.
D. uiszcza należność kartą kredytową.
HGT.11 Pytanie 196
Organizacja usług gastronomic…

W celu sprawdzenia ilości wprowadzonych korekt paragonów fiskalnych w programie do rozliczeń sprzedaży w gastronomii, należy wydrukować raport

A. sprzedaży na karty rabatowe.
B. utargu.
C. wykonanych storn.
D. udzielonych rabatów.
HGT.11 Pytanie 197
Organizacja usług gastronomic…

Które urządzenie powinien podać kelner, jeżeli gość za wykonaną usługę gastronomiczną zaproponował uregulowanie należności płatnością zbliżeniową?

A. Czytnik kodów.
B. Transmiter pagerów.
C. Terminal przenośny.
D. Pager przywoławczy.
HGT.11 Pytanie 198
Organizacja usług gastronomic…

Ostateczny termin zapłaty za zamieszczoną fakturę VAT to

Ilustracja do pytania 38
A. 17 listopada 2021 r.
B. 15 listopada 2021 r.
C. 14 listopada 2021 r.
D. 16 listopada 2021 r.
HGT.11 Pytanie 199
Organizacja usług gastronomic…

Program, którego zrzut ekranu przedstawiono na ilustracji, powinien zastosować w pracy

Ilustracja do pytania 39
A. kucharz.
B. magazynier.
C. menager.
D. kelner.