Filtrowanie pytań
Przygotowanie i wydawanie dań
A. podprawą zacieraną
B. zawiesiną z mąki pszennej
C. zasmażką I stopnia
D. zawiesiną z mąki ziemniaczanej
Przygotowanie i wydawanie dań
Wskaż prawidłowe techniki obróbki termicznej dla wymienionych w tabeli potraw mięsnych.
| Rodzaj potrawy | Pulpety | Klopsiki |
|---|---|---|
| A | gotowanie | duszenie |
| B | duszenie | smażenie |
| C | smażenie | pieczenie |
| D | pieczenie | gotowanie |
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
Przygotowanie i wydawanie dań
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
A. kamionkowych
B. szklanych
C. porcelanowych
D. metalowych
Przygotowanie i wydawanie dań
Kasze powinny być magazynowane w pomieszczeniach o temperaturze
A. 20°C i wilgotności względnej 90%
B. 15°C i wilgotności względnej 60%
C. 5°C i wilgotności względnej 60%
D. 15°C i wilgotności względnej 90%
Przygotowanie i wydawanie dań
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
A. ocet winny
B. cytrynę
C. musztardę
D. ocet stołowy
HGT.02 Pytanie 1486
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
A. kopytka i duszona kapusta
B. frytki oraz sałatka po polsku
C. kasza gryczana oraz brokuły ugotowane
D. puree z grochu oraz szpinak podsmażany
Przygotowanie i wydawanie dań
Do przygotowania ciasta na leniwe pierogi potrzebne są jajka, mąka pszenna oraz
A. surowe ziemniaki
B. kasza manna
C. ser twarogowy
D. ser podpuszczkowy
Przygotowanie i wydawanie dań
Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?
A. przemyć ranę spirytusem, nałożyć jałowy opatrunek i kontynuować pracę
B. przemyć ranę wodą utlenioną, nałożyć jałowy opatrunek i kontynuować pracę w gumowych rękawiczkach
C. nałożyć jałowy opatrunek i kontynuować pracę
D. zdezynfekować ranę spirytusem, nałożyć jałowy opatrunek i wstrzymać dalszą pracę
Przygotowanie i wydawanie dań
Wywar na bazie kości i warzyw powinien być przygotowany w sposób opisany poniżej:
A. kości zalać zimną wodą, gotować powoli, do gotującego się wywaru dodać włoszczyznę i przyprawy, gotować do miękkości, odcedzić
B. kości i warzywa zalać zimną, osoloną wodą z przyprawami, gotować krótko na dużym ogniu
C. kości oraz warzywa zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować na małym ogniu do miękkości, odcedzić
D. kości zalać wrzątkiem, krótko gotować, następnie dodać warzywa, sól oraz przyprawy, gotować na dużym ogniu, odcedzić
Przygotowanie i wydawanie dań
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.
| Optymalne warunki przechowywania żywności | |||
|---|---|---|---|
| Temperatura | 0 ÷ 4°C | 6 ÷ 10°C | 10 ÷ 18°C |
| Wilgotność względna | ok. 60% | ok. 90% | ok. 60% |
| Środki żywnościowe | Drób | Warzywa | Koncentraty |
| Tłuszcze | Owoce | Cukier | |
| Przetwory mleczne | Ziemniaki | Przetwory zbożowe | |
A. Masło.
B. Kasza.
C. Dżem.
D. Sałata.
Przygotowanie i wydawanie dań
W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
A. Wyparzacz, kosze na odpady, zlewozmywak, stoły
B. Stoły, kosze na odpady, zlewozmywak, wyparzacz
C. Wyparzacz, stoły, zlewozmywak, kosze na odpady
D. Stoły, wyparzacz, zlewozmywak, kosze na odpady
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką czynność w procesie mycia naczyń stołowych realizuje się na końcu?
A. Mycie wstępne
B. Płukanie
C. Wyparzanie
D. Mycie zasadnicze
Przygotowanie i wydawanie dań
Deser tiramisu powinien być przygotowywany z sera
A. mascarpone
B. ricotta
C. twarogowego
D. mozarella
Przygotowanie i wydawanie dań
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
A. ustawić wannę patelni w pozycji uchylnej
B. napełnić wannę patelni półproduktem
C. ustawić patelnię w poziomej pozycji
D. napełnić wannę patelni tłuszczem
Przygotowanie i wydawanie dań
Aby poprawić smak filetów rybnych, pod koniec smażenia, należy dodać na każdą porcję
A. masło
B. plantę
C. smalec
D. palmę
Przygotowanie i wydawanie dań
Rodzaj lokalu gastronomicznego, który specjalizuje się w oferowaniu win, miodów pitnych oraz zakąsek, to
A. piwiarnia
B. cukiernia
C. kawiarnia
D. winiarnia
Przygotowanie i wydawanie dań
Jak powinno się podać zupę szczawiową?
A. z lanymi kluskami
B. z ugotowanym jajem
C. z kaszą manną
D. z nitkami makaronu