Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż prawidłowe techniki obróbki termicznej dla wymienionych w tabeli potraw mięsnych.

Rodzaj potrawyPulpetyKlopsiki
Agotowanieduszenie
Bduszeniesmażenie
Csmażeniepieczenie
Dpieczeniegotowanie

A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
Przygotowanie i wydawanie dań

Kasze powinny być magazynowane w pomieszczeniach o temperaturze

A. 5°C i wilgotności względnej 60%
B. 15°C i wilgotności względnej 60%
C. 20°C i wilgotności względnej 90%
D. 15°C i wilgotności względnej 90%
Przygotowanie i wydawanie dań

W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć

A. musztardę
B. ocet stołowy
C. cytrynę
D. ocet winny
HGT.02 Pytanie 1488
Przygotowanie i wydawanie dań

Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?

A. zdezynfekować ranę spirytusem, nałożyć jałowy opatrunek i wstrzymać dalszą pracę
B. przemyć ranę spirytusem, nałożyć jałowy opatrunek i kontynuować pracę
C. przemyć ranę wodą utlenioną, nałożyć jałowy opatrunek i kontynuować pracę w gumowych rękawiczkach
D. nałożyć jałowy opatrunek i kontynuować pracę
Przygotowanie i wydawanie dań

Wywar na bazie kości i warzyw powinien być przygotowany w sposób opisany poniżej:

A. kości oraz warzywa zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować na małym ogniu do miękkości, odcedzić
B. kości zalać zimną wodą, gotować powoli, do gotującego się wywaru dodać włoszczyznę i przyprawy, gotować do miękkości, odcedzić
C. kości i warzywa zalać zimną, osoloną wodą z przyprawami, gotować krótko na dużym ogniu
D. kości zalać wrzątkiem, krótko gotować, następnie dodać warzywa, sól oraz przyprawy, gotować na dużym ogniu, odcedzić
Przygotowanie i wydawanie dań

Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.

Optymalne warunki przechowywania żywności
Temperatura0 ÷ 4°C6 ÷ 10°C10 ÷ 18°C
Wilgotność względnaok. 60%ok. 90%ok. 60%
Środki żywnościoweDróbWarzywaKoncentraty
TłuszczeOwoceCukier
Przetwory mleczneZiemniakiPrzetwory zbożowe

A. Kasza.
B. Masło.
C. Dżem.
D. Sałata.
Przygotowanie i wydawanie dań

W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?

A. Wyparzacz, kosze na odpady, zlewozmywak, stoły
B. Wyparzacz, stoły, zlewozmywak, kosze na odpady
C. Stoły, wyparzacz, zlewozmywak, kosze na odpady
D. Stoły, kosze na odpady, zlewozmywak, wyparzacz
Przygotowanie i wydawanie dań

Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?

A. napełnić wannę patelni tłuszczem
B. ustawić wannę patelni w pozycji uchylnej
C. napełnić wannę patelni półproduktem
D. ustawić patelnię w poziomej pozycji