Filtrowanie pytań
Przygotowanie i wydawanie dań
A. rosyjskiej
B. tureckiej
C. włoskiej
D. bułgarskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
A. bar
B. gospoda
C. stołówka
D. zajazd
HGT.02 Pytanie 3
Przygotowanie i wydawanie dań
Skomponuj menu na angielskie przyjęcie bankietowe (stojące)?
A. Barszcz czerwony z pasztecikami, galantyna z kurczaka, koreczki
B. Pstrąg w galarecie, sałatka warzywna, koreczki, tartinki
C. Półmisek wędlin, pieczony indyk z frytkami, tort makowy
D. Tymbaliki z mięsa drobiowego, bulion z kołdunami, deser owocowy z lodami
Przygotowanie i wydawanie dań
Czym jest Tournedos?
A. wołowy pasztet w delikatnym cieście
B. kotlet z mielonej lub siekanej wołowiny
C. wołowa pieczeń w sosie grzybowym
D. małe, okrągłe befsztyki z polędwicy wołowej
Przygotowanie i wydawanie dań
Beszamel stanowi sos
A. gorący pochodzący z kuchni śródziemnomorskiej
B. zimny pochodzący z kuchni włoskiej
C. gorący pochodzący z kuchni francuskiej
D. zimny pochodzący z kuchni hiszpańskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Zylc, prażnica, pieczony śledź oraz pierśniki są charakterystyczne dla kuchni
A. kaszubskiej
B. wielkopolskiej
C. podhalańskiej
D. mazowieckiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
A. zapiekania
B. pieczenia
C. gotowania
D. smażenia
Przygotowanie i wydawanie dań
W tradycyjnej kuchni polskiej wysoko cenione były dania przygotowywane
A. z kasz i dziczyzny
B. z makaronu i ryżu
C. z krewetek i ryb
D. z ziemniaków i papryki
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dodatki należy wykorzystać przy przygotowywaniu kawy po irlandzku?
A. Rum i cukier
B. Śmietanę i lody waniliowe
C. Cukier brunatny i whisky
D. Cukier puder oraz whisky
Przygotowanie i wydawanie dań
Nadzienie składające się z rozgniecionych ziemniaków, białego sera i cebuli wykorzystuje się do wytwarzania
A. pierogów leniwych
B. kołdunów
C. knedli
D. pierogów ruskich
Przygotowanie i wydawanie dań
Czy kuchnia góralska jest znana
A. z pierników
B. z kwaśnicy
C. z kartaczy
D. z farszynek
HGT.02 Pytanie 12
Przygotowanie i wydawanie dań
Do przygotowania klusek potrzebne są składniki takie jak mąka krupczatka, masło, jaja oraz sól?
A. kładzionych
B. półfrancuskich
C. lanych
D. francuskich
Przygotowanie i wydawanie dań
Ciupka z grochem to danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, przygotowywane
A. Z kapusty oraz grochu
B. Z ziemniaków oraz grzybów
C. Z grzybów oraz grochu
D. Z fasoli oraz grzybów
Przygotowanie i wydawanie dań
Kawa przygotowana w ekspresie, serwowana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa w stylu
A. adwokackim
B. marokańskim
C. tureckim
D. wiedeńskim
Przygotowanie i wydawanie dań
Kuchnia staropolska jest znana
A. z zupy gulaszowej oraz zrazów zawijanych
B. z zupy cebulowej oraz karpia na szaro
C. z żuru oraz schabu pieczonego ze śliwkami
D. z bigosu i blinów gryczanych
HGT.02 Pytanie 16
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie zimne danie powinno się dodać do menu uroczystego obiadu, który obejmuje: barszcz czerwony z pasztecikami, pieczonego indyka, jabłka z borówkami, frytki, sałatę zieloną po francusku, tort makowy oraz kawę naturalną?
A. Kotlet de volaile
B. Befsztyk po angielsku
C. Pstrąg w galarecie
D. Indyk w maladze
Przygotowanie i wydawanie dań
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
A. kutia
B. kulebiak
C. moskalik marynowany
D. timbal drobiowy
Przygotowanie i wydawanie dań
Smażenie potraw w woku jest typowe dla kuchni
A. węgierskiej
B. chińskiej
C. rosyjskiej
D. francuskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
W marcu bieżącego roku ujawniono, że w pensjonacie "Na Mazurach" zarezerwowane jest 10% miejsc dostępnych dla turystów na sezon letni (w tym samym czasie w roku ubiegłym zarezerwowane było 80% miejsc). Jakie działania marketingowe powinien podjąć właściciel pensjonatu, aby zwiększyć sprzedaż swoich usług?
A. Promować pensjonat w prasie krajowej oraz w Internecie
B. Zaaranżować przestrzeń wokół pensjonatu, m.in. stworzyć ogródek dla dzieci
C. Uatrakcyjnić menu, wprowadzając nowe potrawy regionalne
D. Nabyć nowoczesny sprzęt rekreacyjny oraz kuce do hipoterapii
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie potrawy są typowe dla regionu Podhala?
A. Z ryb oraz tłustych zup z zasmażkami na słoninie
B. Z drobiu oraz zupy mleczne i owocowe
C. Z ziemniaków oraz pierogi z różnorodnymi farszami
D. Mączne oraz baranina z dodatkiem kiszonej kapusty
Przygotowanie i wydawanie dań
Obsługujący gości kelnerzy na bankiecie zasiadanym powinni zaserwować różnorodne potrawy oraz napoje. Jakie wino najlepiej pasuje do kotleta wieprzowego?
A. szampan deserowy
B. wino białe wytrawne
C. wino czerwone wytrawne
D. wino białe półsłodkie
Przygotowanie i wydawanie dań
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
A. czeskiej
B. francuskiej
C. włoskiej
D. węgierskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie danie wywodzi się z kuchni włoskiej?
A. risotto
B. ragout
C. ratatouille
D. rumsztyk
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
A. Wrzenie.
B. Duszenie.
C. Pieczenie.
D. Smażenie.
Przygotowanie i wydawanie dań
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
| Sposób wykonania | |
|---|---|
| 1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
| 2. | Słoninę pokroić w słupki. |
| 3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |
A. sztufadę.
B. pieczeń po angielsku.
C. befsztyk.
D. boeuf Straganowa.
Przygotowanie i wydawanie dań
Osoba organizująca rodzinne spotkanie powinna wystroić stół w stylu rustykalnym. Jaki to będzie stół?
A. na ludowo
B. rosyjski
C. prezydialny
D. bankietowy
Przygotowanie i wydawanie dań
Na przyjęciu typu aperitif zaplanowano serwowanie następujących napojów: koktajle z alkoholem i bezalkoholowe, wytrawne napoje orzeźwiające, wody mineralne. Uzupełnij ofertę tego przyjęcia.
A. Półmisek z wędlinami, tartinki
B. Słone paluszki, ciasteczka, tort
C. Sery, owoce tropikalne
D. Słone paluszki, orzeszki, tartinki
Przygotowanie i wydawanie dań
Wskaż właściwą metodę serwowania kawy po turecku?
A. Zaparzoną w tygielku kawę serwuje się z filiżanką oraz szklanką zimnej wody
B. Mieszaną w shakerze kawę z ginem wlewa się do szklanek i ozdabia bitą śmietaną
C. Schłodzoną kawę wlewa się do wysokich szklanek i podaje ze słomką do picia
D. Przed gościem stawia się kawę zaparzoną w szklance oraz śmietankę w dzbanuszku
Przygotowanie i wydawanie dań
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
|
A. tiramisu.
B. krem bawarski.
C. melbę.
D. budyń kakaowy.
Przygotowanie i wydawanie dań
Białe wino nie powinno być serwowane z
A. szparagami
B. dziczyzną
C. rybami
D. cielęciną
HGT.02 Pytanie 31
Przygotowanie i wydawanie dań
Oto propozycja menu na elegancką kolację: zupa kremowa z borowików, halibut po kapitańsku, pieczone ziemniaki oraz bukiet surówek. Wybierz zimną przystawkę z mięsa, która pasowałaby do tego menu.
A. Pasztet z zająca z żurawiną
B. Grillowana polędwica na grzance
C. Boeuf Strogonow
D. Befsztyk po angielsku
Przygotowanie i wydawanie dań
Obiekt gastronomiczny, który serwuje kawę, ciastka, torty oraz napoje alkoholowe, określa się mianem
A. bar mleczny
B. pijalnia
C. espresso
D. jadłodajnia
Przygotowanie i wydawanie dań
Bliny w tradycyjny sposób powinny być przyrządzane z mąki
A. jaglanej
B. gryczanej
C. ryżowej
D. kukurydzianej
Przygotowanie i wydawanie dań
Botwinę powinno się serwować
A. z makaronem z naleśników
B. z jajkami na twardo
C. z faszerowanymi jajkami
D. z kluseczkami kładzionymi
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?
A. Czerwone półwytrawne
B. Białe półwytrawne
C. Białe deserowe
D. Czerwone wytrawne
Przygotowanie i wydawanie dań
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
A. brunch.
B. breakfast.
C. wielka gala bufetów
D. bufet śniadaniowy.
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie danie wigilijne jest tradycyjnym elementem polskiej kuchni?
A. żurek z białą kiełbasą
B. kluski z makiem
C. paszteciki z mięsem oraz grzybami
D. pieczony indyk
HGT.02 Pytanie 38
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
A. frytki oraz sałatka po polsku
B. kopytka i duszona kapusta
C. puree z grochu oraz szpinak podsmażany
D. kasza gryczana oraz brokuły ugotowane
Przygotowanie i wydawanie dań
Restauracja koszerna serwuje dania kuchni
A. niemieckiej
B. rosyjskiej
C. żydowskiej
D. francuskiej
HGT.02 Pytanie 40
Przygotowanie i wydawanie dań
Podczas wystawnej kolacji jako aperitif powinno się serwować wino
A. półsłodkie
B. deserowe
C. wytrawne
D. słodkie