Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Skomponuj menu na angielskie przyjęcie bankietowe (stojące)?

A. Barszcz czerwony z pasztecikami, galantyna z kurczaka, koreczki
B. Pstrąg w galarecie, sałatka warzywna, koreczki, tartinki
C. Półmisek wędlin, pieczony indyk z frytkami, tort makowy
D. Tymbaliki z mięsa drobiowego, bulion z kołdunami, deser owocowy z lodami
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie zimne danie powinno się dodać do menu uroczystego obiadu, który obejmuje: barszcz czerwony z pasztecikami, pieczonego indyka, jabłka z borówkami, frytki, sałatę zieloną po francusku, tort makowy oraz kawę naturalną?

A. Kotlet de volaile
B. Befsztyk po angielsku
C. Pstrąg w galarecie
D. Indyk w maladze
Przygotowanie i wydawanie dań

W marcu bieżącego roku ujawniono, że w pensjonacie "Na Mazurach" zarezerwowane jest 10% miejsc dostępnych dla turystów na sezon letni (w tym samym czasie w roku ubiegłym zarezerwowane było 80% miejsc). Jakie działania marketingowe powinien podjąć właściciel pensjonatu, aby zwiększyć sprzedaż swoich usług?

A. Promować pensjonat w prasie krajowej oraz w Internecie
B. Zaaranżować przestrzeń wokół pensjonatu, m.in. stworzyć ogródek dla dzieci
C. Uatrakcyjnić menu, wprowadzając nowe potrawy regionalne
D. Nabyć nowoczesny sprzęt rekreacyjny oraz kuce do hipoterapii
Przygotowanie i wydawanie dań

Obsługujący gości kelnerzy na bankiecie zasiadanym powinni zaserwować różnorodne potrawy oraz napoje. Jakie wino najlepiej pasuje do kotleta wieprzowego?

A. szampan deserowy
B. wino białe wytrawne
C. wino czerwone wytrawne
D. wino białe półsłodkie
HGT.02 Pytanie 22
Przygotowanie i wydawanie dań

Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni

A. czeskiej
B. francuskiej
C. włoskiej
D. węgierskiej
Przygotowanie i wydawanie dań

Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać

Sposób wykonania
1.Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce.
2.Słoninę pokroić w słupki.
3.Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić.

A. sztufadę.
B. pieczeń po angielsku.
C. befsztyk.
D. boeuf Straganowa.
Przygotowanie i wydawanie dań

Na przyjęciu typu aperitif zaplanowano serwowanie następujących napojów: koktajle z alkoholem i bezalkoholowe, wytrawne napoje orzeźwiające, wody mineralne. Uzupełnij ofertę tego przyjęcia.

A. Półmisek z wędlinami, tartinki
B. Słone paluszki, ciasteczka, tort
C. Sery, owoce tropikalne
D. Słone paluszki, orzeszki, tartinki
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż właściwą metodę serwowania kawy po turecku?

A. Zaparzoną w tygielku kawę serwuje się z filiżanką oraz szklanką zimnej wody
B. Mieszaną w shakerze kawę z ginem wlewa się do szklanek i ozdabia bitą śmietaną
C. Schłodzoną kawę wlewa się do wysokich szklanek i podaje ze słomką do picia
D. Przed gościem stawia się kawę zaparzoną w szklance oraz śmietankę w dzbanuszku
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić

  • Jaja umyj, sprawdź świeżość i oddziel żółtka od białek.
  • Żółtka wymieszaj z cukrem i odrobiną likieru, do masy dodaj ser mascarpone i ucieraj do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany.
  • Zaparz kawę i dodaj pozostały likier, maczaj w kawie biszkopty i układaj na dnie naczynia jednoporcjowego lub wieloporcjowego. Wyłóż część kremu.
  • Na warstwie kremu ułóż biszkopty i przykryj następną warstwą kremu. Deser schładzaj w lodówce, przed podaniem posyp kakao.

A. tiramisu.
B. krem bawarski.
C. melbę.
D. budyń kakaowy.
Przygotowanie i wydawanie dań

Oto propozycja menu na elegancką kolację: zupa kremowa z borowików, halibut po kapitańsku, pieczone ziemniaki oraz bukiet surówek. Wybierz zimną przystawkę z mięsa, która pasowałaby do tego menu.

A. Pasztet z zająca z żurawiną
B. Grillowana polędwica na grzance
C. Boeuf Strogonow
D. Befsztyk po angielsku