Filtrowanie pytań
Przygotowanie i wydawanie dań
A. na ludowo
B. bankietowy
C. rosyjski
D. prezydialny
Przygotowanie i wydawanie dań
Gzik to specyficzna potrawa z regionu Wielkopolski, serwowana z ziemniakami i przyrządzana
A. z ciasta drożdżowego i kapusty
B. z mięsa oraz ciasta francuskiego
C. z warzyw strączkowych i jajek
D. z sera twarogowego i śmietanki
Przygotowanie i wydawanie dań
Która z dań jest typowa dla kuchni włoskiej?
A. Ratatouille
B. Boeuf strogonow
C. Gazpacho
D. Spaghetti bolognese
HGT.02 Pytanie 124
Przygotowanie i wydawanie dań
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
A. myśliwskie
B. angielskie
C. wiedeńskie
D. kontynentalne
Przygotowanie i wydawanie dań
Sery określane jako włoskie to jakie?
A. gouda
B. mazdamer
C. gruyere
D. parmezan
HGT.02 Pytanie 126
Przygotowanie i wydawanie dań
Po wyjęciu z zaprawy oczyść wołowinę z warzyw, wypełnij przyprawioną, pokrojoną w cienkie paski słoniną, układając je w rzędach jak na szachownicy. Posól tuż przed obróbką cieplną. Jaką potrawę należy przygotować na podstawie tego przepisu?
A. Sztufadę
B. Wołowinę po angielsku
C. Zrazy
D. Pieczeń na dziko
Przygotowanie i wydawanie dań
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
A. breakfast.
B. wielka gala bufetów
C. bufet śniadaniowy.
D. brunch.
Przygotowanie i wydawanie dań
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
A. polska
B. grecka
C. francuska
D. niemiecka
Przygotowanie i wydawanie dań
Jogurt jest charakterystycznym napojem kuchni
A. bułgarskiej
B. staropolskiej
C. rosyjskiej
D. węgierskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dodatki należy wykorzystać przy przygotowywaniu kawy po irlandzku?
A. Rum i cukier
B. Śmietanę i lody waniliowe
C. Cukier puder oraz whisky
D. Cukier brunatny i whisky
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
A. Pieczeń duszoną
B. Befsztyk po angielsku
C. Sztufadę wołową
D. Zrazy wołowe nadziewane
Przygotowanie i wydawanie dań
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
A. bigos
B. kulebiak
C. kapuśniak
D. gołąbki
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
A. Bryzol, kotlet w panierce, szaszłyk
B. Pasztety, ryby nadziewane, drób w galarecie
C. Tartinki, śliwki owinięte w bekon, vol-au-vent
D. Ryby pieczone, sałatki, grillowane warzywa
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie lokale gastronomiczne serwują alkohole?
A. Kawiarnie oraz bary sałatkowe
B. Cafeterie i bary z przekąskami
C. Cafeterie i bary ogólne
D. Kawiarnie i kluby rozrywkowe
HGT.02 Pytanie 135
Przygotowanie i wydawanie dań
Z wykorzystaniem mąki pszennej, masła, mleka, żółtek oraz przypraw należy przygotować sos
A. remoulade
B. beszamelowy
C. holenderski
D. winegret
Przygotowanie i wydawanie dań
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
A. kawę po turecku
B. kawę latte
C. kawę po wiedeńsku
D. kawę mocha
Przygotowanie i wydawanie dań
Przeczytaj zmieszczony tekst i wskaż, jaką kuchnię opisuje.
| Na samym środku, to co najlepsze, a więc kawior, zawsze w szkle, aby tłusty połysk czarnych lub czerwonych, grubych ziaren cieszył oko i przyspieszył bicie serca. Naczynko z kawiorem zawsze jest ułożone w drugiej czarze wypełnionej lodem, bo kawior lubi chłód. Dekoracja do tego z ćwiartek cytryny, które również leżą wokół płaskiej, wytłoczonej folią lub łososia. Kolej na śledzie, zawsze prezentowanego w kilku gatunkach. Od drobniutkich i bardzo pikantnych kilek, przez mośkaliki i dalekowschodnie wasi do tłustych matjasów. Kilki i mośkaliki w sosie własnym, śledzie w postaci rolmopsów w marynacie, w oleju, z drobno siekaną cebulką, w śmietanie, dekorowane natką pietruszki. W drobnych przybranych półmiskach lub wazach ważne dodatki do darów rzek i morza, od których zaczyna się ucztę. A w nich filmy do kawioru oraz gotowane lub pieczone w mundurkach ziemniaki do śledzi. |
| źródło: T. Olszański: PPodróże z łyżką i widelcem |
A. Polską.
B. Rosyjską.
C. Bułgarską.
D. Norweską.
Przygotowanie i wydawanie dań
Czerwone wino nie powinno być serwowane do
A. sztufady wołowej
B. stęka z dzika
C. kaczki duszonej
D. pstrąga z wody
Przygotowanie i wydawanie dań
Na przyjęciu typu aperitif zaplanowano serwowanie następujących napojów: koktajle z alkoholem i bezalkoholowe, wytrawne napoje orzeźwiające, wody mineralne. Uzupełnij ofertę tego przyjęcia.
A. Słone paluszki, orzeszki, tartinki
B. Słone paluszki, ciasteczka, tort
C. Półmisek z wędlinami, tartinki
D. Sery, owoce tropikalne
Przygotowanie i wydawanie dań
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
A. Kołduny
B. Kebabczeta
C. Bliny gryczane
D. Boef Strogonow
Przygotowanie i wydawanie dań
Nadzienie składające się z rozgniecionych ziemniaków, białego sera i cebuli wykorzystuje się do wytwarzania
A. kołdunów
B. knedli
C. pierogów leniwych
D. pierogów ruskich
Przygotowanie i wydawanie dań
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
A. kotleta schabowego
B. medalionu
C. befsztyka
D. kotleta pożarskiego
HGT.02 Pytanie 143
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
A. frytki oraz sałatka po polsku
B. puree z grochu oraz szpinak podsmażany
C. kasza gryczana oraz brokuły ugotowane
D. kopytka i duszona kapusta
Przygotowanie i wydawanie dań
Rodzaj lokalu gastronomicznego, który specjalizuje się w oferowaniu win, miodów pitnych oraz zakąsek, to
A. kawiarnia
B. winiarnia
C. piwiarnia
D. cukiernia