Filtrowanie pytań
Przygotowanie i wydawanie dań
A. Wino deserowe, półsłodkie lub słodkie
B. Wino czerwone stołowe wytrawne lub półwytrawne
C. Wino ziołowe wytrawne lub słodkie
D. Wino białe stołowe wytrawne lub półwytrawne
Przygotowanie i wydawanie dań
Kawa serwowana w szerokich filiżankach z uchwytem, tworząca z ciepłym mlekiem trójwarstwowy napój, to kawa
A. po brazylijsku
B. po arabsku
C. espresso
D. latte
Przygotowanie i wydawanie dań
Narodowy napój orzeźwiający Rosji, przygotowywany z chleba żytniego z dodatkiem drożdży oraz cukru to
A. orszada
B. poncz
C. kwas chlebowy
D. podpiwek
HGT.02 Pytanie 4
Przygotowanie i wydawanie dań
Do przygotowania klusek potrzebne są składniki takie jak mąka krupczatka, masło, jaja oraz sól?
A. francuskich
B. półfrancuskich
C. kładzionych
D. lanych
Przygotowanie i wydawanie dań
Pilaw, kebab oraz zupa jogurtowa to typowe dania kuchni
A. rosyjskiej
B. włoskiej
C. tureckiej
D. bułgarskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
A. jajka na bekonie oraz herbata z mlekiem
B. rogaliki z ciasta francuskiego z masłem i dżem
C. płatki kukurydziane z zimnym mlekiem
D. tosty i świeżo wyciskany sok pomarańczowy
Przygotowanie i wydawanie dań
Zylc, prażnica, pieczony śledź oraz pierśniki są charakterystyczne dla kuchni
A. wielkopolskiej
B. kaszubskiej
C. mazowieckiej
D. podhalańskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
W tradycyjnym przygotowaniu sałatki caprese, obok pomidorów, należy użyć sera
A. parmezan
B. camembert
C. brie
D. mozarella
Przygotowanie i wydawanie dań
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
A. sałatek z śledziem
B. sosów zimnych
C. owoców krajowych
D. mięsa po angielsku
Przygotowanie i wydawanie dań
Potrawy takie jak zupa żółwiowa, ogonowa, pudding oraz zapiekanka "pie" są typowe dla kuchni
A. greckiej
B. chińskiej
C. angielskiej
D. arabskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Risotto oraz lasagne to dania pochodzące z kuchni
A. francuskiej
B. rosyjskiej
C. hiszpańskiej
D. włoskiej
HGT.02 Pytanie 12
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakiego naczynia należy używać do zaparzania kawy w stylu tureckim?
A. tygielek miedziany
B. termos
C. ekspres ciśnieniowy
D. dzbanek
Przygotowanie i wydawanie dań
Paja to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem z wiśni lub czereśni, typowe dla konkretnej kuchni
A. niemieckiej
B. francuskiej
C. angielskiej
D. bułgarskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Bliny w tradycyjny sposób powinny być przyrządzane z mąki
A. ryżowej
B. gryczanej
C. jaglanej
D. kukurydzianej
Przygotowanie i wydawanie dań
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
A. Niemiecka
B. Rosyjska
C. Angielska
D. Francuska
Przygotowanie i wydawanie dań
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu
A. francuski
B. amerykański
C. angielski
D. rosyjski
Przygotowanie i wydawanie dań
Aby przygotować tiramisu, należy zastosować
A. likier amaretto
B. likier kokosowy
C. wino czerwone
D. wino białe
Przygotowanie i wydawanie dań
Na uroczystości typu lampka wina serwuje się
A. napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz lekkie przekąski
B. dania ciepłe oraz napoje alkoholowe
C. napoje alkoholowe i bezalkoholowe, kawę oraz wyroby cukiernicze
D. kawę, herbatę oraz słodycze
Przygotowanie i wydawanie dań
Czy kuchnia góralska jest znana
A. z pierników
B. z kwaśnicy
C. z kartaczy
D. z farszynek
Przygotowanie i wydawanie dań
Obiekt gastronomiczny, który serwuje kawę, ciastka, torty oraz napoje alkoholowe, określa się mianem
A. jadłodajnia
B. espresso
C. bar mleczny
D. pijalnia
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
A. Zupa cebulowa
B. Carpaccio
C. Zupa gulaszowa
D. Boeuf Strogonow
HGT.02 Pytanie 22
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?
| galaretka porzeczkowa, chrzan, musztarda, wino owocowe czerwone, skórka pomarańczowa, kwasek cytrynowy, sól |
A. Deser melba.
B. Deser sorbet.
C. Sos potrawkowy.
D. Sos cumberland.
HGT.02 Pytanie 23
Przygotowanie i wydawanie dań
Zdjęcie przedstawia naczynie szklane do serwisu kawy po

A. irlandzku.
B. turecku.
C. polsku.
D. amerykańsku.
Przygotowanie i wydawanie dań
Obiekt gastronomiczny działający bez obsługi kelnerskiej, serwujący popularne dania bezmięsne oraz ciepłe i zimne napoje bezalkoholowe, które nie są przygotowywane na indywidualne życzenie klienta. Opis ten odnosi się do
A. baru mlecznego
B. coktail baru
C. jadłodajni
D. karczmy
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
A. pieczenia
B. smażenia
C. gotowania
D. zapiekania
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaki produkt powstaje z sardeli?
A. Sztokfisz
B. Kawior
C. Anchois
D. Matias
Przygotowanie i wydawanie dań
Gazpacho to zimna zupa warzywna, która jest typowa dla kuchni
A. rosyjskiej
B. włoskiej
C. francuskiej
D. hiszpańskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Kawa przygotowana w ekspresie, serwowana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa w stylu
A. adwokackim
B. wiedeńskim
C. tureckim
D. marokańskim
Przygotowanie i wydawanie dań
Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas
| Menu: | |
|---|---|
| – | Tartinki z szynką |
| – | Tartinki z tatarem |
| – | Tartinki z sardynką |
| – | Tartinki z rokpolem |
| – | Korki owocowe |
| – | Korki warzywne |
| – | Trójkąty z pizzy |
| – | Soki z owoców cytrusowych |
| – | Woda mineralna |
| – | Napoje alkoholowe |
A. bufetu obiadowego.
B. cocktail party.
C. przyjęcia zasiadanego.
D. bufetu śniadaniowego.
Przygotowanie i wydawanie dań
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
A. restauracja folklorystyczna
B. punkt gastronomiczny
C. bar
D. bufet
HGT.02 Pytanie 31
Przygotowanie i wydawanie dań
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
A. Sałatka z serem Mozzarella i pomidorami
B. Pasztet wiejski z sosem żurawinowym
C. Krewetki królewskie w sosie balsamico
D. Jaja w sosie tatarskim
Przygotowanie i wydawanie dań
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
| Sposób wykonania | |
|---|---|
| 1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
| 2. | Słoninę pokroić w słupki. |
| 3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |
A. sztufadę.
B. pieczeń po angielsku.
C. boeuf Straganowa.
D. befsztyk.
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dania powinny być uwzględnione w menu baru szybkiej obsługi?
A. Pierogi z sera, pyzy, risotto, kotlety de volaille, mięsa pieczone
B. Befsztyki po angielsku, bigos, galaretki mięsne, zapiekanki
C. Bigos, ryby pieczone, barszcz czerwony z pasztecikami, sznycle po wiedeńsku
D. Pierogi półmięsne, gulasze, leczo, pyzy, zrazy duszone
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?
A. Czerwone półwytrawne
B. Białe deserowe
C. Czerwone wytrawne
D. Białe półwytrawne
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaki składnik należy wpisać w miejsce oznaczone symbolem X w tabeli, aby można go było użyć do przygotowania fasolki po bretońsku?
|
A. Cukinia.
B. Wołowina.
C. Kiełbasa.
D. Pieczarki.
Przygotowanie i wydawanie dań
Białe wino nie powinno być serwowane z
A. dziczyzną
B. szparagami
C. rybami
D. cielęciną
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie elementy są niezbędne do aranżacji stołu na Wielkanoc?
A. obrus w różnorodnych kolorach, serpentyny, talerzyki z motywami bajkowymi
B. obrus w kolorze białym, żonkile, zastawę z białej porcelany
C. obrus w kolorze szafirowym, talerzyki w kształcie muszli, kotwice, siatki
D. obrus w kolorze złotym, pióra, zastawę z kolorowego szkła
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakiego rodzaju mięso powinno się wykorzystać do przygotowania potrawy boeuf Stroganow?
A. Rozbratel
B. Polędwicę
C. Szponder
D. Zrazową
HGT.02 Pytanie 39
Przygotowanie i wydawanie dań
Aby przygotować kawę po irlandzku, konieczne jest dodanie
A. cynamonu
B. mleka
C. żółtka i winiaku
D. whiskey
HGT.02 Pytanie 40
Przygotowanie i wydawanie dań
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
A. Małże w salsie pomidorowej
B. Paluszki rybne z frytkami
C. Bliny z kawiorem
D. Terrina z łososiem