Filtrowanie pytań
HGT.02 Pytanie 41
Przygotowanie i wydawanie dań
A. Kotlet de volaile
B. Indyk w maladze
C. Befsztyk po angielsku
D. Pstrąg w galarecie
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką potrawę powinno się serwować z cząstką cytryny?
A. Kurczaka po krakowsku
B. Jaja po wiedeńsku
C. Ziemniaki po nelsońsku
D. Rybę po polsku
Przygotowanie i wydawanie dań
W marcu bieżącego roku ujawniono, że w pensjonacie "Na Mazurach" zarezerwowane jest 10% miejsc dostępnych dla turystów na sezon letni (w tym samym czasie w roku ubiegłym zarezerwowane było 80% miejsc). Jakie działania marketingowe powinien podjąć właściciel pensjonatu, aby zwiększyć sprzedaż swoich usług?
A. Promować pensjonat w prasie krajowej oraz w Internecie
B. Uatrakcyjnić menu, wprowadzając nowe potrawy regionalne
C. Nabyć nowoczesny sprzęt rekreacyjny oraz kuce do hipoterapii
D. Zaaranżować przestrzeń wokół pensjonatu, m.in. stworzyć ogródek dla dzieci
Przygotowanie i wydawanie dań
Czym jest tartinka?
A. pasta z solonej ikry tuńczyka
B. mała dekoracyjna kanapka
C. kruchy placek ze słonym farszem
D. gotowany pasztet z ryby
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką potrawę wykonaną z mielonej masy mięsnej powinno się zakończyć panierką z bułki tartej oraz grzankami?
A. Kotlet pożarski
B. Sznycel ministerski
C. Pieczeń
D. Klops
Przygotowanie i wydawanie dań
Czym jest Tournedos?
A. małe, okrągłe befsztyki z polędwicy wołowej
B. wołowy pasztet w delikatnym cieście
C. wołowa pieczeń w sosie grzybowym
D. kotlet z mielonej lub siekanej wołowiny
Przygotowanie i wydawanie dań
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
A. żurek
B. polewka
C. rosół
D. barszcz
HGT.02 Pytanie 48
Przygotowanie i wydawanie dań
Skomponuj menu na angielskie przyjęcie bankietowe (stojące)?
A. Pstrąg w galarecie, sałatka warzywna, koreczki, tartinki
B. Tymbaliki z mięsa drobiowego, bulion z kołdunami, deser owocowy z lodami
C. Barszcz czerwony z pasztecikami, galantyna z kurczaka, koreczki
D. Półmisek wędlin, pieczony indyk z frytkami, tort makowy
Przygotowanie i wydawanie dań
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
A. zupa ogonowa, kotlet pożarski, tort
B. żurek, ryba w szarym sosie, piernik
C. zupa cebulowa, bigos, suflet
D. zupa pomidorowa, gulasz, naleśniki
Przygotowanie i wydawanie dań
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
A. jadłodajnia
B. bar espresso
C. restauracja folklorystyczna
D. pub piwny
Przygotowanie i wydawanie dań
Zupy postne w tradycji staropolskiej, przygotowywane na bazie piwa, to jakie?
A. barszcze i kapuśniaki
B. biermuszki i gramotki
C. gramotki i krupniki
D. biermuszki i barszcze
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?
A. Schab pieczony ze śliwkami
B. Pieczone jabłka z rodzynkami
C. Zupa cebulowa
D. Gulaszowa zupa
Przygotowanie i wydawanie dań
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
A. ravioli
B. polenta
C. spaghetti
D. lasagne
Przygotowanie i wydawanie dań
W tradycyjnej kuchni polskiej wysoko cenione były dania przygotowywane
A. z kasz i dziczyzny
B. z ziemniaków i papryki
C. z makaronu i ryżu
D. z krewetek i ryb
Przygotowanie i wydawanie dań
Potrawą, którą nie można uznać za typową dla kuchni włoskiej jest
A. ravioli
B. krostata
C. musaka
D. rizotto
HGT.02 Pytanie 56
Przygotowanie i wydawanie dań
Dipy to rodzaj sosów
A. ostre i gorące
B. słodkie i gorące
C. słodkie i zimne
D. ostre i zimne
Przygotowanie i wydawanie dań
Leczo to tradycyjna potrawa z Węgier. Kluczowe składniki to cebula, pomidory oraz
A. ziemniaki
B. jaja
C. papryka
D. mięso
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie przystawki serwuje się na koktajl - party?
A. koreczki, polędwiczki z kurkami
B. koreczki, tartinki
C. tartinki, Boeuf Straganów
D. grillowane kurczaki, tosty
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
A. Gotowanie
B. Duszenie
C. Zapiekanie
D. Smażenie
Przygotowanie i wydawanie dań
W przedstawionej na ilustracji szklance należy podawać herbatę

A. po japońsku.
B. po rosyjsku.
C. po angielsku.
D. po chińsku.
Przygotowanie i wydawanie dań
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
A. Camembert
B. Bundz
C. Oscypek
D. Ricotta
HGT.02 Pytanie 62
Przygotowanie i wydawanie dań
W hotelowej restauracji dostępny jest następujący zestaw na śniadanie: kawa z mlekiem lub śmietanką, pieczywo, masło, dżem, miód oraz jajo gotowane w szklance z masłem. Jakie to śniadanie?
A. kontynentalne proste
B. kontynentalne wzmocnione
C. wiedeńskie
D. angielskie
Przygotowanie i wydawanie dań
Obsługujący gości kelnerzy na bankiecie zasiadanym powinni zaserwować różnorodne potrawy oraz napoje. Jakie wino najlepiej pasuje do kotleta wieprzowego?
A. wino czerwone wytrawne
B. szampan deserowy
C. wino białe półsłodkie
D. wino białe wytrawne
Przygotowanie i wydawanie dań
Kawior serwuje się jako
A. przystawkę kuchni rosyjskiej
B. zupę kuchni węgierskiej
C. napój kuchni bałkańskiej
D. słodki wyrób kuchni włoskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie wino powinno się serwować z potrawami z dziczyzny?
A. Wermut wytrawny
B. Białe półwytrawne
C. Czerwone deserowe
D. Czerwone wytrawne
Przygotowanie i wydawanie dań
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?
A. Pierogi
B. Naleśniki a la Gundel
C. Zupa gulaszowa
D. Risotto
Przygotowanie i wydawanie dań
Najbardziej znanym trunkiem z Japonii jest
A. sake
B. cachaca
C. rum
D. anyżówka
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie słodkie wypieki są typowe dla regionu Podlasia?
A. Rynczoki
B. Pierniczki
C. Sękacze
D. Moskole
Przygotowanie i wydawanie dań
Smażenie potraw w woku jest typowe dla kuchni
A. chińskiej
B. rosyjskiej
C. francuskiej
D. węgierskiej
Przygotowanie i wydawanie dań
Który surowiec powinien być wpisany w miejscu oznaczonym w tabeli symbolem X, by mógł być zastosowany do sporządzenia fasolki po bretońsku?
| Fasolka po bretońsku | |
| Fasola biała | X |
| Smalec | |
| Cebula | |
| Koncentrat pomidorowy 30% | |
| Mąka pszenna | |
| Przyprawy | |
A. Kiełbasa.
B. Cukinia.
C. Pieczarki.
D. Wołowina.
Przygotowanie i wydawanie dań
Czym jest podlaski sękacz?
A. serem regionalnym
B. alkoholowym napojem
C. wędliną suszoną
D. rodzajem wyrobu cukierniczego
Przygotowanie i wydawanie dań
Zupę cebulową powinno się podawać
A. z grzankami
B. z diablotkami
C. z ryżem
D. z ziemniakami
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie danie wywodzi się z kuchni włoskiej?
A. risotto
B. ratatouille
C. rumsztyk
D. ragout
Przygotowanie i wydawanie dań
Lokal gastronomiczny, który specjalizuje się w serwowaniu smażonych ryb, frytek, sałatek, surówek oraz napojów, to
A. stołówka
B. bar
C. gospoda
D. zajazd
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką kategorię reprezentuje zakład gastronomiczny zamkniętego typu?
A. bufet pracowniczy
B. fast food
C. karczma
D. jadłodajnia
HGT.02 Pytanie 76
Przygotowanie i wydawanie dań
Jak nazywa się zakąska przygotowywana z surowego mięsa?
A. Boeuf Stroganow
B. turnedos "a la Rossini"
C. befsztyk tatarski
D. befsztyk po angielsku
Przygotowanie i wydawanie dań
W zależności od sposobu podawania, wina można klasyfikować na:
A. stołowe, deserowe, likierowe
B. lekkie, słabe, mocne
C. wyborowe, gatunkowe, luksusowe
D. wytrawne, półwytrawne, półsłodkie
Przygotowanie i wydawanie dań
Botwinę powinno się serwować
A. z faszerowanymi jajkami
B. z kluseczkami kładzionymi
C. z makaronem z naleśników
D. z jajkami na twardo
Przygotowanie i wydawanie dań
Do pieczonego indyka najlepiej dobierać wino?
A. białe półsłodkie
B. czerwone wytrawne
C. czerwone półsłodkie
D. białe wytrawne
Przygotowanie i wydawanie dań
Jak nazywa się zupa pochodząca z Włoch?
A. zupa gulaszowa
B. szczi
C. zupa cebulowa
D. minestra