Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 1
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée.

Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków purée
Nazwa surowcaIlość
ziemniaki3 000 g
masło100 g
mleko300 cm³
koperek20 g
sóldo smaku

A. Ziemniaki 2,55 kg, masło 8,5 kg, mleko 25,5 l, koperek 127 kg
B. Ziemniaki 2,55 kg, masło 0,85 kg, mleko 2,55 l, koperek 0,17 kg
C. Ziemniaki 25,5 kg, masło 0,85 kg, mleko 2,55 l, koperek 0,17 kg
D. Ziemniaki 25,5 kg, masło 8,5 kg, mleko 2,55 l, koperek 1,7 kg
HGT.12 Pytanie 2
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.

Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii
Nazwa surowcaIlość
[g]
Zawartość witaminy A
w 100 g surowca
[μg]
Ogórek świeży11028
Śmietana20150
Koper2350

A. 130,8 µg
B. 65,0 µg
C. 67,8 µg
D. 528,0 µg
HGT.12 Pytanie 3
Organizacja żywienia i usług …

Zastąpienie chleba płatkami owsianymi w diecie wymaga sprawdzenia ich zawartości

A. węglowodanów
B. błonnika pokarmowego
C. witaminy C
D. białka ogółem
HGT.12 Pytanie 4
Organizacja żywienia i usług …

W technologii produkcji marchwi zasmażanej, po pobraniu surowców z magazynu, jakim etapem jest następny?

A. obróbka wstępna brudna
B. obróbka wykończeniowa
C. obróbka cieplna
D. obróbka wstępna czysta
HGT.12 Pytanie 5
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.

Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi
Rodzaj usługiJednostka miaryCena jednostkowa brutto [zł]
Przerwa obiadowa1 zestaw obiadowy14,00
Animator zabaw dla dzieci1 godzina25,00

A. 450,00 zł
B. 975,00 zł
C. 100,00 zł
D. 350,00 zł
HGT.12 Pytanie 6
Organizacja żywienia i usług …

Który z surowców posiada najwięcej białka pochodzenia roślinnego?

A. Porzeczka czerwona
B. Borówka czarna
C. Fasola biała
D. Papryka zielona
HGT.12 Pytanie 7
Organizacja żywienia i usług …

Największą zawartość błonnika pokarmowego mają

A. oliwki
B. ostrygi
C. orzechy
D. otręby
HGT.12 Pytanie 8
Organizacja żywienia i usług …

Jakie wymiary obrusu będą odpowiednie do przykrycia stołu o wymiarach 120/80 cm?

A. 150/110 cm
B. 180/150 cm
C. 180/140 cm
D. 150/120 cm
HGT.12 Pytanie 9
Organizacja żywienia i usług …

W trakcie ceremonii obiadowej potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:

A. przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
B. przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
C. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
D. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
HGT.12 Pytanie 10
Organizacja żywienia i usług …

Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić

A. rybami
B. wieprzowiną
C. drobiem
D. serem
HGT.12 Pytanie 11
Organizacja żywienia i usług …

Czy kelner powinien stać po prawej stronie gościa?

A. zaprezentować kartę menu
B. wlać zupę z wazy do talerza gościa
C. wyeksponować potrawę na półmisku
D. przenieść danie z półmiska na talerz gościa
HGT.12 Pytanie 12
Organizacja żywienia i usług …

Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?

A. 4 miesiące
B. 3 miesiące
C. 6 miesięcy
D. 2 miesiące
HGT.12 Pytanie 13
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie odżywiania, które charakteryzuje się świadomą utratą wagi oraz występowaniem psychicznego braku apetytu, to

A. anemia
B. anoreksja
C. bulimia
D. celiakia
HGT.12 Pytanie 14
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość kilogramów karkówki należy nabyć, by uzyskać 10 kg pieczeni, biorąc pod uwagę, że straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?

A. 11,00 kg
B. 12,50 kg
C. 13,00 kg
D. 14,50 kg
HGT.12 Pytanie 15
Organizacja żywienia i usług …

Niewystarczające spożycie żelaza w organizmie człowieka przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienia

A. osteoporozy kości
B. próchnicy zębów
C. anemii
D. cukrzycy
HGT.12 Pytanie 16
Organizacja żywienia i usług …

Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT to 8%

A. 4,43 zł
B. 32,80 zł
C. 12,10 zł
D. 3,57 zł
HGT.12 Pytanie 17
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, biorąc pod uwagę, że według tabeli zamienników produktów spożywczych 135 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?

A. 5,30 kg
B. 6,75 kg
C. 0,53 kg
D. 0,76 kg
HGT.12 Pytanie 18
Organizacja żywienia i usług …

Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?

A. małe
B. duże
C. średnie
D. specjalne
HGT.12 Pytanie 19
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz całkowitą kwotę za usługę cateringową, jeśli wartość netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, a wartość netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT to 1 000,00 zł, przy czym zleceniobiorca udzielił klientowi zniżki w wysokości 190 zł?

A. 3 390 zł
B. 2 810 zł
C. 3 580 zł
D. 3 200 zł
HGT.12 Pytanie 20
Organizacja żywienia i usług …

Jaką formę promocji wybrała pizzeria, aby zapewnić dostarczenie pizzy do klientów?

A. Sponsoring
B. Relacje publiczne
C. Marketing bezpośredni
D. Publicity
HGT.12 Pytanie 21
Organizacja żywienia i usług …

W trakcie przyjmowania reklamacji od gościa, kelner nie powinien

A. uważnie wysłuchać i powtórzyć treść skargi
B. przepraszać za powstałe problemy
C. przerywać składania skargi, ponieważ gość nie ma racji
D. proponować metody naprawy zaistniałych problemów
HGT.12 Pytanie 22
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.

A. 1,0 zł
B. 0,5 zł
C. 1,5 zł
D. 2,0 zł
HGT.12 Pytanie 23
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?

A. 0,76 kg
B. 0,53 kg
C. 5,30 kg
D. 7,65 kg
HGT.12 Pytanie 24
Organizacja żywienia i usług …

Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację

A. koncertów muzycznych
B. przyjęć okolicznościowych
C. imprez kulturalnych
D. występów artystycznych
HGT.12 Pytanie 25
Organizacja żywienia i usług …

Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to

A. serwis niemiecki
B. serwis francuski pełny
C. serwis francuski niepełny
D. serwis angielski
HGT.12 Pytanie 26
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.

Normatyw surowcowy na 1 porcję
klusek francuskich
Nazwa produktuIlość
[g]
Wartość energetyczna 100 g produktu
[kcal]
mąka krupczatka40347,00
masło20735,00
jaja50139,00
sóldo smaku

A. 138,80 kcal
B. 355,30 kcal
C. 424,80 kcal
D. 347,00 kcal
HGT.12 Pytanie 27
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę uiści klient w barze za zestaw dnia, przy uwzględnieniu 20% zniżki, w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu wynosi 15,00 zł.

A. 15,00 zł
B. 17,00 zł
C. 12,00 zł
D. 20,00 zł
HGT.12 Pytanie 28
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. nadmiaru białka.
B. niedoboru cukrów złożonych.
C. nadmiaru tłuszczu.
D. niedoboru cukrów prostych.
HGT.12 Pytanie 29
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".

Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego
Nazwa posiłkuLiczba posiłków w ciągu dnia
3 posiłki4 posiłki5 posiłków
I śniadanie30-35%25-30%25-30%
II śniadanie-5-10%5-10%
Obiad35-40%35-40%30-35%
Podwieczorek--5-10%
Kolacja25-30%25-30%15-20%

A. 250 kcal
B. 300 kcal
C. 150 kcal
D. 200 kcal
HGT.12 Pytanie 30
Organizacja żywienia i usług …

Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.

A. 15 g
B. 5 g
C. 25 g
D. 10 g
HGT.12 Pytanie 31
Organizacja żywienia i usług …

Jakie z wymienionych artykułów spożywczych stanowią najlepsze źródło białka pełnowartościowego?

A. Mleko oraz ryż
B. Mięso i fasolka
C. Jaja oraz soja
D. Mięso i mleko
HGT.12 Pytanie 32
Organizacja żywienia i usług …

Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?

A. dostarczanie wyrobów garmażeryjnych do innych lokali gastronomicznych
B. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów oraz napojów do spożycia na miejscu
C. świadczenie usług cateringowych
D. usługa drive - through oferująca sprzedaż zestawów posiłków dla kierowców
HGT.12 Pytanie 33
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?

A. 5,70 zł
B. 4,86 zł
C. 6,48 zł
D. 3,24 zł
HGT.12 Pytanie 34
Organizacja żywienia i usług …

Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka

Zestaw śniadaniowy
Potrawa/dodatek/napójIlość
omlet naturalny100 g
pieczywo mieszane30 g
masło extra30 g
kawa cappuccino125 ml

A. pieczywo mieszane.
B. masło extra.
C. kawa cappuccino.
D. omlet naturalny.
HGT.12 Pytanie 35
Organizacja żywienia i usług …

W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy

Zestaw obiadowy
barszcz czerwony czysty bez dodatków
pstrąg pieczony w folii, ryż czarny na sypko, brokuły z wody
krem cytrynowy z biszkoptami

A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. zupę czystą na zagęszczany krem.
C. ryż czarny na ziemniaki purée.
D. deser na surówkę owocową.
HGT.12 Pytanie 36
Organizacja żywienia i usług …

Jakie informacje na temat napojów gorących, dostępnych każdego dnia w kawiarni, można znaleźć?

A. menu specjalne
B. menu alkoholi
C. menu okolicznościowe
D. menu
HGT.12 Pytanie 37
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety 0 masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.

Wiek kobiet [lata]Zapotrzebowanie na energię [kcal/dobę]
Masa ciała [kg]aktywność fizyczna
małaumiarkowanaduża
19 ÷ 3060190027503300
31 ÷ 5050170024502900
31 ÷ 5060185026503200

A. 2,45 l
B. 245 ml
C. 265 ml
D. 2,65 l
HGT.12 Pytanie 38
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość netto gastronomiczną jednej lampki wina o objętości 100 ml, zakładając, że cena nabycia 1 butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 60 zł, a marża gastronomiczna wynosi 300%?

A. 16,00 zł
B. 4,00 zł
C. 12,00 zł
D. 8,00 zł
HGT.12 Pytanie 39
Organizacja żywienia i usług …

Którą z poniższych potraw powinno się uwzględnić w jadłospisie osoby z celiakią?

A. Kuskus z wieprzowiną i papryką
B. Bulgur z kurczakiem i cukinią
C. Ryż z indykiem i brokułami
D. Pęczak z dorszem i pomidorami
HGT.12 Pytanie 40
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować boeuf Strogonow, co należy uwzględnić?

A. polędwicę wołową
B. łopatkę wołową
C. filet drobiowy
D. polędwicę wieprzową
Strona wykorzystuje pliki cookies do poprawy doświadczenia użytkownika oraz analizy ruchu. Szczegóły