Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Obiad, który składa się z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, powinien być zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i wymaga dodatkowego uzupełnienia

A. pierogami z mięsem
B. sosem pomidorowym
C. serem panierowanym
D. sałatką z buraków
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?

Nazwa produktuIlość produktu spożyta w ciągu dnia (g)Zawartość w 100 g produktu (g)
węglowodany ogółembłonnik pokarmowy
Kasza gryczana5070,06,0
Groszek zielony10017,06,0
Miód pszczeli1080,00,0
Mleko w proszku3551,00,0

A. Kasza gryczana.
B. Groszek zielony.
C. Mleko w proszku.
D. Miód pszczeli.
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami

Zmiany zachodzące w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. nadmiaru tłuszczu.
B. nadmiaru białka.
C. niedoboru cukrów złożonych.
D. niedoboru cukrów prostych.
Organizacja żywienia i usług …

Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka

Zestaw kolacyjny
ProduktIlość produktu [g]Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg]
chleb razowy1000,00
masło20248,00
jajo25360,00
węgorz wędzony50140,00
pasztet pieczony20370,00

A. pasztet pieczony.
B. masło.
C. jajo.
D. węgorz wędzony.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.

Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskichWartość energetyczna
100 g surowca
[kcal]
Nazwa surowcaIlość
[g]
mąka krupczatka40347,00
masło20735,00
jaja50139,00
sóldo smaku

A. 355,30 kcal
B. 424,80 kcal
C. 347,00 kcal
D. 138,80 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?

A. 154,80 kcal
B. 136,30 kcal
C. 112,80 kcal
D. 178,20 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Całkowity koszt przygotowania 10 zestawów obiadowych wyniósł 100,00 zł. Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednego zestawu obiadowego, przy założeniu, że zakład stosuje marżę gastronomiczną na poziomie 100%?

A. 20,00 zł
B. 200,00 zł
C. 10,00 zł
D. 100,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.

Stanowisko pracyLiczba pracownikówKoszt pracy
1 pracownik/1h
[zł]
Czas pracy
[h]
Kelner225,005
Barman150,004
Kucharz150,003

A. 325,00 zł
B. 475,00 zł
C. 450,00 zł
D. 600,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić

A. od 35 % do 40 % dziennego zapotrzebowania na energię
B. od 25 % do 30 % dziennego zapotrzebowania na energię
C. od 55 % do 60 % dziennego zapotrzebowania na energię
D. od 45 % do 50 % dziennego zapotrzebowania na energię
Organizacja żywienia i usług …

Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?

A. Mąka kukurydziana, kasza perłowa, sałata
B. Cukier puder, kawa zbożowa, melon
C. Mąka ziemniaczana, kasza manna, groch
D. Truskawki, fasola szparagowa, orzechy
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.

Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii
Nazwa surowcaIlość
[g]
Zawartość witaminy A
w 100 g surowca
[μg]
Ogórek świeży11028
Śmietana20150
Koper2350

A. 65,0 µg
B. 67,8 µg
C. 130,8 µg
D. 528,0 µg
Organizacja żywienia i usług …

Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?

A. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów oraz napojów do spożycia na miejscu
B. świadczenie usług cateringowych
C. dostarczanie wyrobów garmażeryjnych do innych lokali gastronomicznych
D. usługa drive - through oferująca sprzedaż zestawów posiłków dla kierowców
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?

A. 0,48 kg
B. 7,50 kg
C. 4,80 kg
D. 0,75 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wspólną rolę odgrywają sód, potas i chlor w ludzkim organizmie?

A. regulacja równowagi wodno-elektrolitowej
B. synteza ATP, który przechowuje energię
C. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
D. ochrona uzębienia przed demineralizacją
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.

Nazwa surowcaSurowce po obróbce wstępnej na 1 porcjęZawartość energii w 100 g produktu
kalafior120 g22 kcal
masło10 g735 kcal
bułka tarta3 g347 kcal

A. 134,60 kcal
B. 133,00 kcal
C. 98,97 kcal
D. 110,31 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?

A. 36,90 zł
B. 15,00 zł
C. 18,45 zł
D. 30,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę

Cennik usług
Rodzaj usługiJednostka miaryCena brutto [zł]
Lunch1 osoba55,00
Wynajęcie kompleksowo wyposażonej sali konferencyjnej1 godzina50,00

A. 1 250,00 zł
B. 1 625,00 zł
C. 2 875,00 zł
D. 2 750,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?

Funkcje pełnione w organizmie
– Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej.
– Składnik biologicznie aktywnych związków
wpływających na przemiany metaboliczne.
– Udział w procesie tworzenia składników krwi,
głównie hemoglobiny.
– Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów
i paznokci.

A. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
B. Kwasy tłuszczowe nienasycone.
C. Składniki mineralne.
D. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
HGT.12 Pytanie 32
Organizacja żywienia i usług …

Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie

A. prawej gospodarza
B. lewej gospodarza
C. lewej gospodyni
D. prawej gospodyni
Organizacja żywienia i usług …

Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku

A. witamin
B. białka
C. tłuszczów
D. węglowodanów
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym.

Normatyw surowcowy na 1 porcję kaszy jaglanej z musem bananowymWartość energetyczna
100 g produktu
[kcal]
Nazwa surowcaIlość
[g/ml]
kasza jaglana90350
mleko 2%20051
banan8095
miód6324

A. 512,44 kcal
B. 376,00 kcal
C. 820,00 kcal
D. 315,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?

A. 300%
B. 100%
C. 248%
D. 200%
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.

Zestaw obiadowy dla 45 osób
Potrawa/napójWartość w cenach netto dla 45 osób [zł]
Zupa jarzynowa112,50
Naleśniki z serem i musem117,00
Herbata owocowa24,75

A. 5,65 zł
B. 61,02 zł
C. 6,10 zł
D. 56,65 zł
Organizacja żywienia i usług …

W strategii działań public relations, w celu kształtowania wizerunku pizzerii, trzeba uwzględnić

A. wprowadzenie rabatów dla stałych klientów
B. zmianę wystroju wnętrza lokalu
C. wyposażenie obiektu w nowoczesny piec
D. zorganizowanie dni kuchni włoskiej
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.

Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi
Rodzaj usługiJednostka miaryCena jednostkowa brutto [zł]
Przerwa obiadowa1 zestaw obiadowy14,00
Animator zabaw dla dzieci1 godzina25,00

A. 100,00 zł
B. 975,00 zł
C. 450,00 zł
D. 350,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to

A. bulimia
B. niedokrwistość
C. anoreksja
D. choroba trzewna