Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 1
Organizacja żywienia i usług …
A. pierogami z mięsem
B. sosem pomidorowym
C. serem panierowanym
D. sałatką z buraków
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia (g) | Zawartość w 100 g produktu (g) | |
|---|---|---|---|
| węglowodany ogółem | błonnik pokarmowy | ||
| Kasza gryczana | 50 | 70,0 | 6,0 |
| Groszek zielony | 100 | 17,0 | 6,0 |
| Miód pszczeli | 10 | 80,0 | 0,0 |
| Mleko w proszku | 35 | 51,0 | 0,0 |
A. Kasza gryczana.
B. Groszek zielony.
C. Mleko w proszku.
D. Miód pszczeli.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest źródło kolagenu?
A. mięso wieprzowe
B. ryż biały
C. mleko tłuste
D. pieczywo pełnoziarniste
Organizacja żywienia i usług …
Wskaź punkt usług gastronomicznych?
A. Lodziarnia
B. Zajazd
C. Kantyna
D. Punkt barowy
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany zachodzące w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Nadwaga | |
| Rozwój procesów miażdżycowych | |
| Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
| Zawał serca | |
A. nadmiaru tłuszczu.
B. nadmiaru białka.
C. niedoboru cukrów złożonych.
D. niedoboru cukrów prostych.
Organizacja żywienia i usług …
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw kolacyjny | ||
|---|---|---|
| Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
| chleb razowy | 100 | 0,00 |
| masło | 20 | 248,00 |
| jajo | 25 | 360,00 |
| węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
| pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
A. pasztet pieczony.
B. masło.
C. jajo.
D. węgorz wędzony.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie instytucje zapewniają niekompletne wyżywienie?
A. zakłady karne
B. szpitale
C. sanatoria
D. szkolne stołówki
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
A. jajami
B. mlekiem
C. warzywami
D. owocami
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych jest elementem analizy SWOT w zarządzaniu lokalem gastronomicznym?
A. Naczynia
B. Sprzęt
C. Okazje
D. Budżet
Organizacja żywienia i usług …
Świadczenie usług kulinarnych dla klientów stanowi działalność gastronomiczną
A. kulturalna
B. rozrywkowa
C. podstawowa
D. uzupełniająca
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować kawę ristretto, konieczne jest użycie
A. ekspresu ciśnieniowego
B. tygielka
C. kawiarki
D. ekspresu przelewowego
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | Wartość energetyczna 100 g surowca [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | |
| mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
| masło | 20 | 735,00 |
| jaja | 50 | 139,00 |
| sól | do smaku | |
A. 355,30 kcal
B. 424,80 kcal
C. 347,00 kcal
D. 138,80 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?
A. 154,80 kcal
B. 136,30 kcal
C. 112,80 kcal
D. 178,20 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Całkowity koszt przygotowania 10 zestawów obiadowych wyniósł 100,00 zł. Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednego zestawu obiadowego, przy założeniu, że zakład stosuje marżę gastronomiczną na poziomie 100%?
A. 20,00 zł
B. 200,00 zł
C. 10,00 zł
D. 100,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Żółć występująca w ciele człowieka ułatwia proces trawienia?
A. błonnika
B. skrobi
C. tłuszczu
D. białka
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.
| Stanowisko pracy | Liczba pracowników | Koszt pracy 1 pracownik/1h [zł] | Czas pracy [h] |
|---|---|---|---|
| Kelner | 2 | 25,00 | 5 |
| Barman | 1 | 50,00 | 4 |
| Kucharz | 1 | 50,00 | 3 |
A. 325,00 zł
B. 475,00 zł
C. 450,00 zł
D. 600,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Ile stolików do koktajli o powierzchni 0,3 m2 powinno się przygotować na wydarzenie dla 180 osób, jeśli jeden stolik jest przeznaczony dla 10 osób?
A. 18 szt.
B. 36 szt.
C. 30 szt.
D. 54 szt.
Organizacja żywienia i usług …
Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić
A. od 35 % do 40 % dziennego zapotrzebowania na energię
B. od 25 % do 30 % dziennego zapotrzebowania na energię
C. od 55 % do 60 % dziennego zapotrzebowania na energię
D. od 45 % do 50 % dziennego zapotrzebowania na energię
Organizacja żywienia i usług …
Gdy zakład gastronomiczny realizuje usługi cateringowe, jakie urządzenia powinien wykorzystać do transportu gorących zup?
A. kociołki
B. termosy
C. warniki
D. podgrzewacze
Organizacja żywienia i usług …
Wprowadzenie do asortymentu restauracji dodatkowych usług cateringowych stanowi przykład zastosowania strategii
A. dystrybucji
B. promocji
C. ceny
D. produktu
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?
A. Mąka kukurydziana, kasza perłowa, sałata
B. Cukier puder, kawa zbożowa, melon
C. Mąka ziemniaczana, kasza manna, groch
D. Truskawki, fasola szparagowa, orzechy
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT to 8%
A. 3,57 zł
B. 12,10 zł
C. 4,43 zł
D. 32,80 zł
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | Zawartość witaminy A w 100 g surowca [μg] |
| Ogórek świeży | 110 | 28 |
| Śmietana | 20 | 150 |
| Koper | 2 | 350 |
A. 65,0 µg
B. 67,8 µg
C. 130,8 µg
D. 528,0 µg
Organizacja żywienia i usług …
Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?
A. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów oraz napojów do spożycia na miejscu
B. świadczenie usług cateringowych
C. dostarczanie wyrobów garmażeryjnych do innych lokali gastronomicznych
D. usługa drive - through oferująca sprzedaż zestawów posiłków dla kierowców
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
A. 0,48 kg
B. 7,50 kg
C. 4,80 kg
D. 0,75 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wspólną rolę odgrywają sód, potas i chlor w ludzkim organizmie?
A. regulacja równowagi wodno-elektrolitowej
B. synteza ATP, który przechowuje energię
C. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
D. ochrona uzębienia przed demineralizacją
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej na 1 porcję | Zawartość energii w 100 g produktu |
|---|---|---|
| kalafior | 120 g | 22 kcal |
| masło | 10 g | 735 kcal |
| bułka tarta | 3 g | 347 kcal |
A. 134,60 kcal
B. 133,00 kcal
C. 98,97 kcal
D. 110,31 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?
A. 36,90 zł
B. 15,00 zł
C. 18,45 zł
D. 30,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Gdzie można znaleźć białko pełnowartościowe?
A. w kaszy gryczanej
B. w fasoli białej
C. w kefirze owocowym
D. w orzechach laskowych
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę
| Cennik usług | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena brutto [zł] |
| Lunch | 1 osoba | 55,00 |
| Wynajęcie kompleksowo wyposażonej sali konferencyjnej | 1 godzina | 50,00 |
A. 1 250,00 zł
B. 1 625,00 zł
C. 2 875,00 zł
D. 2 750,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?
| Funkcje pełnione w organizmie |
|---|
| – Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej. – Składnik biologicznie aktywnych związków wpływających na przemiany metaboliczne. – Udział w procesie tworzenia składników krwi, głównie hemoglobiny. – Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów i paznokci. |
A. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
B. Kwasy tłuszczowe nienasycone.
C. Składniki mineralne.
D. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
Organizacja żywienia i usług …
Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie
A. prawej gospodarza
B. lewej gospodarza
C. lewej gospodyni
D. prawej gospodyni
Organizacja żywienia i usług …
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
A. witamin
B. białka
C. tłuszczów
D. węglowodanów
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję kaszy jaglanej z musem bananowym | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
| Nazwa surowca | Ilość [g/ml] | |
| kasza jaglana | 90 | 350 |
| mleko 2% | 200 | 51 |
| banan | 80 | 95 |
| miód | 6 | 324 |
A. 512,44 kcal
B. 376,00 kcal
C. 820,00 kcal
D. 315,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Na płaskim talerzu o średnicy 21 cm powinno się serwować
A. grzanki.
B. deser.
C. chleb.
D. masło.
Organizacja żywienia i usług …
Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?
A. 300%
B. 100%
C. 248%
D. 200%
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.
| Zestaw obiadowy dla 45 osób | |
|---|---|
| Potrawa/napój | Wartość w cenach netto dla 45 osób [zł] |
| Zupa jarzynowa | 112,50 |
| Naleśniki z serem i musem | 117,00 |
| Herbata owocowa | 24,75 |
A. 5,65 zł
B. 61,02 zł
C. 6,10 zł
D. 56,65 zł
Organizacja żywienia i usług …
W strategii działań public relations, w celu kształtowania wizerunku pizzerii, trzeba uwzględnić
A. wprowadzenie rabatów dla stałych klientów
B. zmianę wystroju wnętrza lokalu
C. wyposażenie obiektu w nowoczesny piec
D. zorganizowanie dni kuchni włoskiej
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.
| Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena jednostkowa brutto [zł] |
| Przerwa obiadowa | 1 zestaw obiadowy | 14,00 |
| Animator zabaw dla dzieci | 1 godzina | 25,00 |
A. 100,00 zł
B. 975,00 zł
C. 450,00 zł
D. 350,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to
A. bulimia
B. niedokrwistość
C. anoreksja
D. choroba trzewna