Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 361
Organizacja żywienia i usług …

Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają

A. sacharyd o nazwie sacharoza
B. białko pszenicy
C. cukier mleczny, czyli laktoza
D. białko jaja kurzego
HGT.12 Pytanie 362
Organizacja żywienia i usług …

Który z poniższych składników żywnościowych jest uważany za balastowy?

A. gluten
B. skrobia
C. błonnik
D. glikogen
HGT.12 Pytanie 363
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?

A. 61,50 zł
B. 6,25 zł
C. 50,00 zł
D. 8,25 zł
HGT.12 Pytanie 364
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z tabelą zamiany produktów, masło można zamienić na

A. smalec
B. oliwę z oliwek
C. olej słonecznikowy
D. śmietankę tortową
HGT.12 Pytanie 365
Organizacja żywienia i usług …

Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?

A. 130 cm x 90 cm
B. 170 cm x 130 cm
C. 160 cm x 110 cm
D. 150 cm x 100 cm
HGT.12 Pytanie 366
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli wg tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?

A. 25,0 g
B. 62,5 g
C. 50,0 g
D. 16,5 g
HGT.12 Pytanie 367
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?

A. 0,12 kg
B. 0,24 kg
C. 1,20 kg
D. 2,40 kg
HGT.12 Pytanie 368
Organizacja żywienia i usług …

Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest

A. maltoza
B. fruktoza
C. błonnik
D. skrobia
HGT.12 Pytanie 369
Organizacja żywienia i usług …

Do jednostek gastronomicznych o charakterze uzupełniającym zaliczają się

A. bistra i kawiarnie
B. cukiernie i kawiarnie
C. bistra i jadłodajnie
D. cukiernie i jadłodajnie
HGT.12 Pytanie 370
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości

A. od 60 do 80 g
B. od 0 do 20 g
C. od 20 do 40 g
D. od 40 do 60 g
HGT.12 Pytanie 371
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość odżywczą może mieć obiad składający się z zupy ogórkowej, pierogów leniwych z masłem oraz deseru z świeżych truskawek?

A. papryka grillowana
B. kalafior z wody
C. surówka z marchwi
D. sałata po polsku
HGT.12 Pytanie 372
Organizacja żywienia i usług …

Ilościowe metody służące do analizy diety danej grupy ludzi lub konkretnej osoby, dostarczają danych

A. o ilości produktów spożywczych przyjmowanych dziennie lub ich cenie
B. o liczbie posiłków spożywanych w okresie 24 godzin
C. na temat liczby posiłków jedzonych w ciągu dnia
D. na temat rodzajów produktów spożywczych lub częstotliwości ich konsumpcji
HGT.12 Pytanie 373
Organizacja żywienia i usług …

Jaką metodę stosuje się do oceny jakościowej menu?

A. analizy składu chemicznego potraw
B. przeprowadzenia wywiadu z klientem na temat dziennego spożycia posiłków i napojów
C. porównania zestawień magazynowych z codziennymi racjami żywieniowymi
D. punktowej oceny menu
HGT.12 Pytanie 374
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz długość stołu dla dziesięciu gości, gdy odległość między środkami sąsiednich nakryć wynosi 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu to 40 cm. Goście zajmą miejsca po obu stronach stołu?

A. 410 cm
B. 720 cm
C. 600 cm
D. 400 cm
HGT.12 Pytanie 375
Organizacja żywienia i usług …

Cennym źródłem białka roślinnego o największej wartości biologicznej po zjedzeniu są

A. rośliny strączkowe
B. rośliny korzeniowe
C. produkty owocowe
D. produkty zbożowe
HGT.12 Pytanie 376
Organizacja żywienia i usług …

Jaką barwę ma sok z pieczonego mięsa, jeśli temperatura wewnętrzna nie wzrośnie ponad

A. 79 °C
B. 63 °C
C. 69 °C
D. 73 °C
HGT.12 Pytanie 377
Organizacja żywienia i usług …

Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?

A. Zupa krem z marchewki, naleśniki z dżemem brzoskwiniowym oraz bita śmietana, woda mineralna
B. Rosół z kołdunami, pierogi z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy
C. Zupa krem z marchewki, potrawka z kurczaka, ryż sypki, sałata z jogurtem, kompot jabłkowy
D. Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kluski kładzione, buraki posypane, woda mineralna
HGT.12 Pytanie 378
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?

A. 36 000,00 zł
B. 38 000,00 zł
C. 42 000,00 zł
D. 44 000,00 zł
HGT.12 Pytanie 379
Organizacja żywienia i usług …

Jakie posiłki powinny być uwzględnione w menu dla młodzieży w przedziale wiekowym 16-20 lat?

A. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja
B. I. śniadanie, obiad i kolacja
C. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad i kolacja
D. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad
HGT.12 Pytanie 380
Organizacja żywienia i usług …

Jakie enzymy rozkładają wiązania estrowe?

A. lipazy
B. peptydazy
C. amylazy
D. nukleazy
HGT.12 Pytanie 381
Organizacja żywienia i usług …

System, w którym klient samodzielnie wybiera sałatki i desery w bufecie, a pozostałe dania i napoje są serwowane przez kelnera, nazywa się

A. system zespołowo-kompleksowy
B. system zespołów specjalistycznych
C. system samoobsługi z obsługą kelnerską
D. system samoobsługowy typu francuskiego
HGT.12 Pytanie 382
Organizacja żywienia i usług …

W menu restauracyjnym powinno się zamieścić informację o

A. objętości serwowanej napoju.
B. wysokości narzutu.
C. zawartości minerałów.
D. stawce VAT.
HGT.12 Pytanie 383
Organizacja żywienia i usług …

Która organizacja nadzoruje warunki sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie oraz stan higieny zatrudnionych?

A. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
B. Instytut Żywności i Żywienia
C. Państwowy Zakład Higieny
D. Państwowa Inspekcja Pracy
HGT.12 Pytanie 384
Organizacja żywienia i usług …

W diecie laktowegetariańskiej uwzględnia się owoce, warzywa oraz

A. nabiał
B. jaja
C. ryby
D. drób
HGT.12 Pytanie 385
Organizacja żywienia i usług …

O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?

A. O 90 kcal
B. O 50 kcal
C. O 20 kcal
D. O 40 kcal
HGT.12 Pytanie 386
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?

A. 206,20 kcal
B. 238,70 kcal
C. 415,70 kcal
D. 199,20 kcal
HGT.12 Pytanie 387
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz całkowitą kwotę za usługę cateringową, jeśli wartość netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, a wartość netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT to 1 000,00 zł, przy czym zleceniobiorca udzielił klientowi zniżki w wysokości 190 zł?

A. 3 390 zł
B. 3 200 zł
C. 2 810 zł
D. 3 580 zł
HGT.12 Pytanie 388
Organizacja żywienia i usług …

W diecie owowegetariańskiej uwzględnia się warzywa, owoce oraz

A. ryby
B. nabiał
C. drób
D. jaja
HGT.12 Pytanie 389
Organizacja żywienia i usług …

Dieta eliminująca z diety potrawy poddane obróbce cieplnej, oparta głównie na spożywaniu owoców i warzyw, nazywa się

A. weganizm
B. lakto wegetarianizm
C. semiwegetarianizm
D. witarianizm
HGT.12 Pytanie 390
Organizacja żywienia i usług …

Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację

A. imprez kulturalnych
B. koncertów muzycznych
C. przyjęć okolicznościowych
D. występów artystycznych
HGT.12 Pytanie 391
Organizacja żywienia i usług …

Jakie metody służą do zagęszczania zupy owocowej?

A. Oprószaniem mąką pszenną
B. Podprawą zacieraną z mąki pszennej i masła
C. Zawiesiną z mąki pszennej i wody
D. Zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody
HGT.12 Pytanie 392
Organizacja żywienia i usług …

Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?

A. Nadmiar witaminy D w diecie
B. Zbyt małe spożywanie białka
C. Zbyt duża ilość węglowodanów
D. Niewystarczające spożycie tłuszczu
HGT.12 Pytanie 393
Organizacja żywienia i usług …

Gdy zakład gastronomiczny realizuje usługi cateringowe, jakie urządzenia powinien wykorzystać do transportu gorących zup?

A. kociołki
B. podgrzewacze
C. termosy
D. warniki
HGT.12 Pytanie 394
Organizacja żywienia i usług …

Kto jest instytucją odpowiedzialną za aktualizację norm żywienia dla populacji w Polsce?

A. Ministerstwo Zdrowia
B. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
C. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
D. Światowa Organizacja Zdrowia
HGT.12 Pytanie 395
Organizacja żywienia i usług …

Dzienne potrzeby makroelementów dla jednej osoby przekraczają

A. 90,0 mg
B. 10,0 mg
C. 9,0 mg
D. 100,0 mg
HGT.12 Pytanie 396
Organizacja żywienia i usług …

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję

A. potrawki cielęcej
B. grillowanego bakłażana
C. pulpetów drobiowych
D. placków ziemniaczanych
HGT.12 Pytanie 397
Organizacja żywienia i usług …

Jakiego naczynia należy użyć do podania porcji zupy jarzynowej?

A. nelsonki
B. talerza głębokiego
C. bulionówki
D. wazy
HGT.12 Pytanie 398
Organizacja żywienia i usług …

Który z następujących składników jest odpowiedzialny za zagęszczanie sosu?

A. Olej
B. Woda
C. Mąka pszenna
D. Cukier
HGT.12 Pytanie 399
Organizacja żywienia i usług …

Jaka będzie cena gastronomiczna netto za 1 porcję truskawek w galaretce, jeśli koszt zakupu składników na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 150%?

A. 3,00 zł
B. 7,50 zł
C. 1,80 zł
D. 9,00 zł
HGT.12 Pytanie 400
Organizacja żywienia i usług …

Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?

A. Dieta optymalna
B. Dieta Dukana
C. Dieta frutariańska
D. Dieta makrobiotyczna