Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 361
Organizacja żywienia i usług …

Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Ilustracja do pytania 1
A. koktajli mlecznych.
B. orzeszków ziemnych.
C. napojów chłodzonych.
D. płatków śniadaniowych.
HGT.12 Pytanie 362
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość miligramów potasu zapewni człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków ważącej 150 g, jeśli 100 g tego dania zawiera 443 mg tego składnika mineralnego?

A. 354,5 mg
B. 664,5 mg
C. 243,0 mg
D. 753,0 mg
HGT.12 Pytanie 363
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kartę menu wybierzesz, aby zobaczyć dania serwowane podczas uroczystości?

A. Karta standardowa
B. Karta dnia
C. Karta specjalna
D. Karta okolicznościowa
HGT.12 Pytanie 364
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów karkówki trzeba nabyć, aby uzyskać 10 kg pieczeni, jeżeli straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 25%?

A. 10,00 kg
B. 12,50 kg
C. 15,00 kg
D. 8,50 kg
HGT.12 Pytanie 365
Organizacja żywienia i usług …

Lipaza trzustkowa prowadzi do rozkładu

A. tłuszczy
B. makroelementów
C. węglowodanów
D. białek
HGT.12 Pytanie 366
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować boeuf Strogonow, co należy uwzględnić?

A. łopatkę wołową
B. polędwicę wołową
C. filet drobiowy
D. polędwicę wieprzową
HGT.12 Pytanie 367
Organizacja żywienia i usług …

Zmiany w organizmie człowieka przedstawione w tabeli są objawami głównie
Zmiany zachodzące w organizmie człowieka
Niedokrwistość
Obniżenie sprawności fizycznej
Pogorszenie koncentracji

A. niedoboru żelaza.
B. niedoboru potasu.
C. nadmiaru cynku.
D. nadmiaru miedzi.
HGT.12 Pytanie 368
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla

Zestaw obiadowy
Zakąska zimnaTatar ze świeżych warzyw z pumperniklem
ZupaAksamitny krem porowo-gruszkowy z dodatkiem oliwy truflowej
Danie główneKotlety z ciecierzycy panierowane w orzechach na ostrym musie z dyni z karmelizowanymi warzywami
DeserRacuchy z mleka sojowego z bananami i syropem klonowym

A. semiwegetarian.
B. wegan.
C. owowegetarian.
D. futurian.
HGT.12 Pytanie 369
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?

A. 44 kcal
B. 60 kcal
C. 250 kcal
D. 2 kcal
HGT.12 Pytanie 370
Organizacja żywienia i usług …

Za ustabilizowanie poziomu glukozy w krwi u człowieka odpowiedzialna jest

A. żółć
B. limfa
C. pepsyna
D. insulina
HGT.12 Pytanie 371
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?

A. 112,80 kcal
B. 178,20 kcal
C. 154,80 kcal
D. 136,30 kcal
HGT.12 Pytanie 372
Organizacja żywienia i usług …

Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?

A. Fasola biała
B. Śliwka żółta
C. Papryka zielona
D. Porzeczka czerwona
HGT.12 Pytanie 373
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 55 porcji mleczka czekoladowego.

Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka czekoladowego
Nazwa surowcaJ.m.Ilość
Mlekoml500
Jajaszt.3
Cukierg35
Czekoladag75

A. Mleko 5,5 l, jaja 33 szt., cukier 0,385 kg, czekolada 0,825 kg
B. Mleko 27,5 l, jaja 33 szt., cukier 19,3 kg, czekolada 41,3 kg
C. Mleko 5,5 l, jaja 165 szt., cukier 3,85 kg, czekolada 8,25 kg
D. Mleko 27,5 l, jaja 165 szt., cukier 1,93 kg, czekolada 4,13 kg
HGT.12 Pytanie 374
Organizacja żywienia i usług …

Jakie posiłki powinny być planowane dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat?

A. Śniadanie, podwieczorek, lunch, kolacja
B. Śniadanie, lunch, podwieczorek, kolacja
C. Śniadanie, drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek
D. Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
HGT.12 Pytanie 375
Organizacja żywienia i usług …

Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu

A. na oficjalne przyjęcie państwowe
B. na przyjęcie rodzinne zasiadane
C. na konferencję
D. na przyjęcie cocktailowe
HGT.12 Pytanie 376
Organizacja żywienia i usług …

Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze

A. skrobi i białka
B. skrobi i potasu
C. witaminy C i potasu
D. witaminy C i białka
HGT.12 Pytanie 377
Organizacja żywienia i usług …

Do kategorii usług dodatkowych oferowanych w lokalach gastronomicznych można zaliczyć

A. organizację wydarzeń rozrywkowych
B. przygotowywanie potraw i napojów
C. obsługę cateringową
D. sprzedaż dań i napojów w lokalu
HGT.12 Pytanie 378
Organizacja żywienia i usług …

Dieta Dukana polega na zmniejszeniu spożycia produktów

A. węglowodanowych i wody
B. tłuszczowych i wody
C. węglowodanowych i tłuszczowych
D. tłuszczowych i białkowych
HGT.12 Pytanie 379
Organizacja żywienia i usług …

Ile procent dziennego zapotrzebowania na kalorie oraz składniki odżywcze powinny zapewniać posiłki podawane dzieciom w przedszkolu?

A. 45%
B. 90%
C. 75%
D. 60%
HGT.12 Pytanie 380
Organizacja żywienia i usług …

Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka

Zestaw śniadaniowy
Potrawa/dodatek/napójIlość
omlet naturalny100 g
pieczywo mieszane30 g
masło extra30 g
kawa cappuccino125 ml

A. omlet naturalny.
B. kawa cappuccino.
C. masło extra.
D. pieczywo mieszane.
HGT.12 Pytanie 381
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę zapłaci pracownik z 20% zniżką, jeśli cena zestawu obiadowego wynosi 20,00 zł?

A. 20,00 zł
B. 12,00 zł
C. 16,00 zł
D. 24,00 zł
HGT.12 Pytanie 382
Organizacja żywienia i usług …

Jakim obiektem gastronomicznym o charakterze żywieniowym jest

A. bar mleczny
B. bar aperitif
C. smażalnia
D. kawiarnia
HGT.12 Pytanie 383
Organizacja żywienia i usług …

W menu restauracji dla osób na diecie lekkostrawnej powinna znaleźć się zupa

A. pomidorowa czysta
B. barszcz ukraiński
C. kapuśniak
D. grzybowa z łazankami
HGT.12 Pytanie 384
Organizacja żywienia i usług …

Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować

A. moltony
B. skirtingi
C. laufry
D. napperony
HGT.12 Pytanie 385
Organizacja żywienia i usług …

Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?

A. sera twarogowego tłustego
B. schabu gotowanego
C. dorsza wędzonego
D. sera podpuszczkowego
HGT.12 Pytanie 386
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.

Normatyw surowcowy na 5 porcji pierogów leniwych
Nazwa surowcaIlość
ser twarogowy800 g
jaja4 szt.
cukier60 g
mąka pszenna250 g

A. Ser twarogowy - 120 kg, jaja - 60 szt., cukier - 9,00 kg, mąka pszenna - 37,50 kg
B. Ser twarogowy - 6 kg, jaja - 300 szt., cukier - 4,50 kg, mąka pszenna - 1,88 kg
C. Ser twarogowy - 12 kg, jaja - 60 szt., cukier - 0,90 kg, mąka pszenna - 3,75 kg
D. Ser twarogowy - 60 kg, jaja - 300 szt., cukier - 0,45 kg, mąka pszenna - 18,75 kg
HGT.12 Pytanie 387
Organizacja żywienia i usług …

W technologii cook-freeze dania po obróbce cieplnej są zamrażane

A. powoli i przechowywane w chłodni, w temperaturze +4°C
B. gwałtownie i przechowywane w zamrażarce, w temperaturze -18°C
C. gwałtownie i przechowywane w chłodni, w temperaturze +4°C
D. powoli i przechowywane w zamrażarce, w temperaturze -18°C
HGT.12 Pytanie 388
Organizacja żywienia i usług …

Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?

A. 84 kcal
B. 42 kcal
C. 168 kcal
D. 126 kcal
HGT.12 Pytanie 389
Organizacja żywienia i usług …

Jaka ilość soli powinna być dodana do potrawy ważącej 1 kg, jeśli zalecane jest użycie 1% soli w masie potrawy?

A. 10 g
B. 50 g
C. 5 g
D. 100 g
HGT.12 Pytanie 390
Organizacja żywienia i usług …

Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to

A. ser twarogowy
B. masło śmietankowe
C. fasolka szparagowa
D. polędwica wołowa
HGT.12 Pytanie 391
Organizacja żywienia i usług …

Długotrwały niedobór tiaminy w organizmie człowieka sprzyja wystąpieniu

A. pelagry
B. szkorbutu
C. niedokrwistości
D. beri-beri
HGT.12 Pytanie 392
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami substytucji produktów spożywczych, rybę można zastąpić

A. kaszą
B. oliwkami
C. mlekiem
D. pieczarkami
HGT.12 Pytanie 393
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.

Racje pokarmowe dla produktów zbożowych
Grupa ludnościRacja pokarmowa dla produktów zbożowych w g
Dziewczęta 16 – 20 lat290
Chłopcy 16 – 20 lat380

A. 335 g
B. 344 g
C. 670 g
D. 228 g
HGT.12 Pytanie 394
Organizacja żywienia i usług …

Rodzajem systemu samoobsługowego, w którym dania i napoje wydawane są poprzez "okienko" łączące kuchnię z częścią dla gości, jest

A. system polski
B. system francuski
C. system czeski
D. system szwedzki
HGT.12 Pytanie 395
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione

A. mlekiem
B. owocami
C. jajami
D. warzywami
HGT.12 Pytanie 396
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.

A. 1 500,00 zł
B. 90,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 120,00 zł
HGT.12 Pytanie 397
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wagę powinny mieć próbki kontrolne żywności?

A. 25 g
B. 100 g
C. 150 g
D. 50 g
HGT.12 Pytanie 398
Organizacja żywienia i usług …

Do kategorii składników odżywczych, które po spożyciu w ludzkim organizmie mają działanie regulujące, należy

A. retinol
B. białko
C. laktoza
D. tłuszcz
HGT.12 Pytanie 399
Organizacja żywienia i usług …

W skład jakiego systemu wchodzi metoda FIFO stosowana w gastronomii?

A. Układanie menu
B. Planowanie imprez
C. Zarządzanie zapasami
D. Obsługa klienta
HGT.12 Pytanie 400
Organizacja żywienia i usług …

Zastąpienie chleba płatkami owsianymi w diecie wymaga sprawdzenia ich zawartości

A. błonnika pokarmowego
B. białka ogółem
C. węglowodanów
D. witaminy C