Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość węglowodanów w gramach dostarczy porcja sałatki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeśli w 100 g tej sałatki znajduje się 12,10 g węglowodanów?

A. 15,00 g
B. 12,10 g
C. 16,21 g
D. 18,15 g
Organizacja żywienia i usług …

Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?

A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Instytut Żywności i Żywienia
C. Państwowy Zakład Higieny
D. Ministerstwo Zdrowia
Organizacja żywienia i usług …

System, w którym klient samodzielnie wybiera sałatki i desery w bufecie, a pozostałe dania i napoje są serwowane przez kelnera, nazywa się

A. system zespołów specjalistycznych
B. system samoobsługi z obsługą kelnerską
C. system zespołowo-kompleksowy
D. system samoobsługowy typu francuskiego
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość rabatu przy zakupie 8 zestawów obiadowych, gdy cena jednego zestawu na karcie menu wynosi 25,00 zł, a liczba zamówionych zestawów uprawnia do 10% zniżki?

A. 180,00 zł
B. 20,00 zł
C. 80,00 zł
D. 220,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach

A. dystrybucji bezpośredniej
B. sprzedaży osobistej
C. reklamy prasowej
D. promocji sprzedaży
Organizacja żywienia i usług …

Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?

A. Zbyt duża ilość węglowodanów
B. Niewystarczające spożycie tłuszczu
C. Nadmiar witaminy D w diecie
D. Zbyt małe spożywanie białka
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.

Wytyczne restauracji do planowania stołu okolicznościowego

− odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 50 cm

− odległość między środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić 70 cm

A. 18,15 m
B. 34,30 m
C. 17,15 m
D. 36,30 m
Organizacja żywienia i usług …

Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?

A. monitorowanie warunków sanitarnych w procesie produkcji żywności
B. nadzorowanie zawartości soli w posiłkach serwowanych przez szkolne stołówki
C. badanie składu oraz wartości odżywczej żywności
D. analizowanie mikrobiologiczne próbek dań pobranych w placówkach żywienia zbiorowego
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość kilogramów karkówki należy nabyć, by uzyskać 10 kg pieczeni, biorąc pod uwagę, że straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?

A. 14,50 kg
B. 12,50 kg
C. 11,00 kg
D. 13,00 kg
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.

Wytyczne do planowania długości stołu - bufetu
stół - bufet dla 20 osób powinien mieć 3 m bieżące długości,
każde dodatkowe 10 osób to dodatek 1 m bieżącego długości stołu.

A. 15 m
B. 14 m
C. 16 m
D. 8 m
Organizacja żywienia i usług …

Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?

A. Ryż z indykiem i brokułami
B. Pęczak z dorszem oraz pomidorami
C. Kuskus z wieprzowiną i papryką
D. Bulgur z kurczakiem oraz cukinią
HGT.12 Pytanie 428
Organizacja żywienia i usług …

Co powoduje, że ciasto drożdżowe rośnie?

A. Obecność soli
B. Działanie drożdży
C. Dodatek cukru
D. Długie mieszanie
Organizacja żywienia i usług …

Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?

A. 32,00 g
B. 205,00 g
C. 97,50 g
D. 227,50 g
Organizacja żywienia i usług …

Kto jest instytucją odpowiedzialną za aktualizację norm żywienia dla populacji w Polsce?

A. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
B. Światowa Organizacja Zdrowia
C. Ministerstwo Zdrowia
D. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Organizacja żywienia i usług …

Aby zapewnić odpowiednią organizację pracy oraz stosowanie zasad zdrowego żywienia w szkolnych stołówkach, konieczne jest planowanie jadłospisów z co najmniej

A. miesięcznym wyprzedzeniem
B. kwartalnym wyprzedzeniem
C. tygodniowym wyprzedzeniem
D. jednodniowym wyprzedzeniem
Organizacja żywienia i usług …

W przypadku gdy restauracja otrzymała zlecenie na zorganizowanie "garden party", jakie miejsce będzie najbardziej stosowne do przeprowadzenia tego typu wydarzenia?

A. ogród wiejski zleceniodawcy
B. taras restauracji z widokiem na ogród
C. sala bankietowa z aranżacją wiejskiego ogrodu
D. sala restauracyjna z widokiem na ogród
Organizacja żywienia i usług …

W trakcie przyjmowania reklamacji od gościa, kelner nie powinien

A. uważnie wysłuchać i powtórzyć treść skargi
B. przerywać składania skargi, ponieważ gość nie ma racji
C. przepraszać za powstałe problemy
D. proponować metody naprawy zaistniałych problemów
Organizacja żywienia i usług …

W 100 g podsmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzrośnie wartość omletu naturalnego, jeśli dodamy do niego 150 g podsmażanego szpinaku?

A. 250,00 mg
B. 180,00 mg
C. 370,00 mg
D. 270,00 mg