Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 401
Organizacja żywienia i usług …
A. sos z sosjerki
B. surówkę z salaterki
C. tort z patery
D. frytki z półmiska
HGT.12 Pytanie 402
Organizacja żywienia i usług …
Rola błonnika w ludzkim organizmie
A. podnosi poziom cholesterolu we krwi.
B. ma wpływ na prawidłową pracę serca.
C. wpływa na równowagę kwasowo-zasadową.
D. zwiększa ruchliwość jelit.
HGT.12 Pytanie 403
Organizacja żywienia i usług …
Podczas realizacji usługi bankietowej najważniejsze jest zapewnienie
A. rozrywek dla gości
B. odpowiedniej organizacji i koordynacji
C. dekoracji sali
D. muzyki na żywo
HGT.12 Pytanie 404
Organizacja żywienia i usług …
Jednym z powodów niedoczynności tarczycy jest
A. nadmiar magnezu
B. nadmiar jodu
C. niedobór magnezu
D. niedobór jodu
HGT.12 Pytanie 405
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
A. 16,21 g
B. 15,00 g
C. 12,10 g
D. 18,15 g
HGT.12 Pytanie 406
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml wina, jeżeli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
A. 60,00 zł
B. 100,00 zł
C. 10,00 zł
D. 6,00 zł
HGT.12 Pytanie 407
Organizacja żywienia i usług …
GHP jest uznawane za właściwą metodę
A. higieniczną
B. produkcyjną
C. ekspedycyjną
D. magazynową
HGT.12 Pytanie 408
Organizacja żywienia i usług …
Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu
A. przekazywania potraw z kuchni do działu wydania
B. pobierania surowców z magazynu
C. wydawania gorących dań przekazanych do ekspedycji
D. przyjmowania surowców od dostawców do magazynu
HGT.12 Pytanie 409
Organizacja żywienia i usług …
Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?
A. 248%
B. 100%
C. 200%
D. 300%
HGT.12 Pytanie 410
Organizacja żywienia i usług …
Jaką masę odpadów uzyskano podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli strata masy surowca wyniosła 40%?
A. 4 kg
B. 1 kg
C. 2 kg
D. 3 kg
HGT.12 Pytanie 411
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy biorą udział w trawieniu skrobi w dwunastnicy?
A. lipazy trzustkowej
B. amylazy jelitowej
C. lipazy jelitowej
D. amylazy trzustkowej
HGT.12 Pytanie 412
Organizacja żywienia i usług …
Jaki obrus powinien być dobrany do stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm?
A. Okrągły o średnicy 180 cm
B. Okrągły o średnicy 160 cm
C. Prostokątny o wymiarach 140 cm x 180 cm
D. Prostokątny o wymiarach 120 cm x 160 cm
HGT.12 Pytanie 413
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
A. 20,50 zł
B. 14,00 zł
C. 6,50 zł
D. 10,00 zł
HGT.12 Pytanie 414
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?
A. 1 560 g
B. 1 080 g
C. 390 g
D. 270 g
HGT.12 Pytanie 415
Organizacja żywienia i usług …
Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu
A. na przyjęcie cocktailowe
B. na konferencję
C. na oficjalne przyjęcie państwowe
D. na przyjęcie rodzinne zasiadane
HGT.12 Pytanie 416
Organizacja żywienia i usług …
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
A. 14,80 g
B. 22,20 g
C. 88,80 g
D. 74,00 g
HGT.12 Pytanie 417
Organizacja żywienia i usług …
Ile stołów o wymiarach 100 cm x 80 cm trzeba ustawić krótszymi bokami w formie litery I na 20 nakryć, jeśli planowane jest ich umiejscowienie przy dłuższych bokach stołu, odległość między sąsiednimi nakryciami ma wynosić 80 cm, a pierwsze nakrycie ma być oddalone od krawędzi stołu o 40 cm?
A. 4 stoły
B. 9 stołów
C. 5 stołów
D. 8 stołów
HGT.12 Pytanie 418
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw śniadaniowy, który nie zawiera wszystkich składników, składający się z jajecznicy, chleba razowego, masła oraz kakao, wymaga uzupełnienia
A. salsą pomidorową
B. tymbalikiem drobiowym
C. zupą mleczną
D. rogalikiem croissant
HGT.12 Pytanie 419
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę uiści klient w barze za zestaw dnia, przy uwzględnieniu 20% zniżki, w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu wynosi 15,00 zł.
A. 17,00 zł
B. 12,00 zł
C. 15,00 zł
D. 20,00 zł
HGT.12 Pytanie 420
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
A. mięso, warzywa strączkowe oraz mleko
B. kawa, pieczywo i migdały
C. orzechy, produkty zbożowe oraz świeże owoce
D. soki warzywne, owoce suszone i przetwory mleczne
HGT.12 Pytanie 421
Organizacja żywienia i usług …
Ile mrożonych ryb pokrytych wodną glazurą trzeba zakupić, jeśli normatyw surowcowy wskazuje na użycie 35 kg surowca, a straty wody podczas rozmrażania wynoszą 30%?
A. 35,00 kg
B. 70,00 kg
C. 50,00 kg
D. 30,00 kg
HGT.12 Pytanie 422
Organizacja żywienia i usług …
W analizie metodą analityczną do oceny diety stosuje się
A. zestawienie miesięcznych kosztów poniesionych na żywność przez jedną osobę.
B. wyniki badań laboratoryjnych dotyczących wartości energetycznej oraz odżywczej posiłków.
C. zestawienie częstotliwości konsumowania wybranych grup produktów w okresie 10 dni.
D. wyniki obliczeń wartości odżywczych spożywanych potraw oraz napojów.
HGT.12 Pytanie 423
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz cenę końcową brutto 200 ml soku, jeśli koszt zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna to 300% przy stawce VAT 23%?
A. 9,23 zł
B. 9,84 zł
C. 4,92 zł
D. 3,69 zł
HGT.12 Pytanie 424
Organizacja żywienia i usług …
Plany żywieniowe składające się z 3 dań są przeznaczone dla
A. osób dorosłych z niskim poziomem aktywności fizycznej
B. dzieci w wieku 1 - 3 lat
C. kobiet w ciąży
D. uczniów szkół średnich
HGT.12 Pytanie 425
Organizacja żywienia i usług …
W 100 g podsmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzrośnie wartość omletu naturalnego, jeśli dodamy do niego 150 g podsmażanego szpinaku?
A. 180,00 mg
B. 370,00 mg
C. 250,00 mg
D. 270,00 mg
HGT.12 Pytanie 426
Organizacja żywienia i usług …
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
A. Naleśniki z dżemem
B. Jabłka pieczone
C. Knedle ze śliwkami
D. Jaja garnirowane
HGT.12 Pytanie 427
Organizacja żywienia i usług …
Jak obliczyć wartość gastronomiczną brutto butelki szampana, jeśli jej cena zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna to 50%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?
A. 98,40 zł
B. 73,80 zł
C. 61,50 zł
D. 113,00 zł
HGT.12 Pytanie 428
Organizacja żywienia i usług …
Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to
A. masło śmietankowe
B. polędwica wołowa
C. ser twarogowy
D. fasolka szparagowa
HGT.12 Pytanie 429
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?
A. 2 000 g
B. 50%
C. 200%
D. 4 000 g
HGT.12 Pytanie 430
Organizacja żywienia i usług …
Kucharz przygotował przepis na nową sałatkę warzywną z sosem winegret. Po przeprowadzeniu próbnej produkcji zauważono, że sałatka nie jest wystarczająco soczysta, rozdrobnione warzywa w szybkim czasie tracą wilgoć, a świeże warzywa ciemnieją. Jakie modyfikacje można wprowadzić do przepisu, by wyeliminować te problemy?
A. Dodać cukier
B. Zwiększyć objętość sosu winegret
C. Dodać sok z cytryny
D. Zwiększyć ilość warzyw
HGT.12 Pytanie 431
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
A. Mąkę
B. Jaja
C. Mleko
D. Soję
HGT.12 Pytanie 432
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substytucji produktów można zamiast ryby panierowanej wykorzystać
A. kotlety z kalafiora
B. szaszłyki warzywne
C. krokiety z pęczakiem
D. kotlety jajeczne
HGT.12 Pytanie 433
Organizacja żywienia i usług …
Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?
A. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku
B. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
C. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do wody - goblety
D. Kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
HGT.12 Pytanie 434
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel lokalu gastronomicznego, ufundowując nagrody dla "Najlepszych uczniów w zawodzie kucharz" z okolicznych szkół kulinarnych, działa w obszarze
A. promocji sprzedaży
B. reklamy
C. sprzedaży osobistej
D. public relations
HGT.12 Pytanie 435
Organizacja żywienia i usług …
Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony
A. pierogami z mięsem
B. serem w panierce
C. kotletem z buraków
D. sos pomidorowy
HGT.12 Pytanie 436
Organizacja żywienia i usług …
Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia
A. węglowodanów
B. białek
C. składników mineralnych
D. tłuszczu z mleka krowiego
HGT.12 Pytanie 437
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest zalecane ograniczenie dziennej ilości cholesterolu jako działania profilaktycznego w chorobach układu krążenia?
A. 350 mg
B. 300 mg
C. 450 mg
D. 400 mg
HGT.12 Pytanie 438
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz netto koszt gastronomiczny jednej porcji deseru, jeżeli całkowity wydatek na surowce do przygotowania 10 porcji tego deseru wynosi 80 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
A. 28 zł
B. 8 zł
C. 12 zł
D. 20 zł
HGT.12 Pytanie 439
Organizacja żywienia i usług …
Gdy 3 lub 4 kelnerów realizuje określony zestaw zadań w sali konsumenckiej, to działają oni w systemie
A. rewirowym
B. zespołów specjalistycznych
C. brygadowym
D. zespołowo-kompleksowym
HGT.12 Pytanie 440
Organizacja żywienia i usług …
W jakim systemie samoobsługowym dania oraz napoje są podawane przez "okienko" łączące kuchnię z częścią konsumpcyjną?
A. Czeskim
B. Francuskim
C. Polskim
D. Szwedzkim