Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 401
Organizacja żywienia i usług …

Źródłem kolagenu są

A. ryż i warzywa.
B. mięso i ryby.
C. owoce i kasze.
D. mleko i sery.
HGT.12 Pytanie 402
Organizacja żywienia i usług …

Witamina K w organizmie człowieka zapewnia prawidłowy przebieg procesu

A. syntezy barwnika skóry.
B. tworzenia krwi.
C. krzepnięcia krwi.
D. widzenia.
HGT.12 Pytanie 403
Organizacja żywienia i usług …

Lipazy to enzymy trawiące

A. tłuszcze.
B. witaminy.
C. węglowodany.
D. białka.
HGT.12 Pytanie 404
Organizacja żywienia i usług …

Insulina to hormon, który we krwi reguluje poziom

A. cholesterolu.
B. glukozy.
C. wapnia.
D. adrenaliny.
HGT.12 Pytanie 405
Organizacja żywienia i usług …

Z jadłospisu osoby chorej na celiakię należy wyeliminować produkty zawierające

A. białko jaja kurzego.
B. laktozę.
C. białko pszenicy.
D. sacharozę.
HGT.12 Pytanie 406
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz średnie zapotrzebowanie na białko dla dorosłego mężczyzny o masie ciała 82 kg.

Ilustracja do pytania 6
A. 59,86 g
B. 82,00 g
C. 66,42 g
D. 68,88 g
HGT.12 Pytanie 407
Organizacja żywienia i usług …

Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny unikać spożywania

A. placków ziemniaczanych.
B. grillowanego bakłażana.
C. potrawki cielęcej.
D. pulpetów drobiowych.
HGT.12 Pytanie 408
Organizacja żywienia i usług …

Która potrawa z zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?

Ilustracja do pytania 8
A. Kaczka pieczona.
B. Buraczki zasmażane.
C. Sorbet z kiwi.
D. Tatar z łososia.
HGT.12 Pytanie 409
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".

Ilustracja do pytania 9
A. 200 kcal
B. 150 kcal
C. 250 kcal
D. 300 kcal
HGT.12 Pytanie 410
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadą zamienności produktów, mięso można zastąpić

A. kaszą.
B. ryżem.
C. serem.
D. mąką.
HGT.12 Pytanie 411
Organizacja żywienia i usług …

Zalecane spożycie błonnika dla piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g na dobę. Zawartość błonnika w 100 g puree z grochu wynosi 9,0 g. Ile puree z grochu pokryje zalecane dobowe spożycie błonnika dla tego chłopca?

A. 300,00 g
B. 212,11 g
C. 120,20 g
D. 21,20 g
HGT.12 Pytanie 412
Organizacja żywienia i usług …

Ile białka znajduje się w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli zawartość białka w 100 g tej potrawy wynosi 20,10 g?

A. 18,27 g
B. 22,11 g
C. 2,21 g
D. 20,10 g
HGT.12 Pytanie 413
Organizacja żywienia i usług …

Laktoowowegetarianie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem

A. ryb i przetworów mlecznych.
B. mięsa drobiu i ryb.
C. jaj i przetworów mlecznych.
D. mięsa drobiu i jaj.
HGT.12 Pytanie 414
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.

Ilustracja do pytania 14
A. 122,2 kcal
B. 324,9 kcal
C. 549,9 kcal
D. 72,2 kcal
HGT.12 Pytanie 415
Organizacja żywienia i usług …

Do oceny sposobu żywienia opartej na jakościowej analizie jadłospisów służy metoda

A. punktowa.
B. wagowa
C. inwentarzowa.
D. analityczna.
HGT.12 Pytanie 416
Organizacja żywienia i usług …

Nadmierne spożywanie soli kuchennej może być przyczyną

A. nadciśnienia tętniczego i osteoporozy.
B. próchnicy i dysfunkcji nerek.
C. nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek.
D. próchnicy i osteoporozy.
HGT.12 Pytanie 417
Organizacja żywienia i usług …

Instytucją odpowiedzialną za nowelizację norm żywienia dla populacji polskiej jest

A. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
B. Światowa Organizacja Zdrowia.
C. Ministerstwo Zdrowia.
D. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
HGT.12 Pytanie 418
Organizacja żywienia i usług …

Ile kaszy należy pobrać z magazynu do ugotowania 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli na jedną porcję potrawy normatyw surowcowy przewiduje zużycie 50 g suchego surowca?

A. 12,0 kg
B. 3,0 kg
C. 1,2 kg
D. 6,0 kg
HGT.12 Pytanie 419
Organizacja żywienia i usług …

Zasada FIFO "first in, first out" dotyczy kolejności

A. wydawania potraw gorących przekazanych do ekspedycji.
B. przekazywania potraw z kuchni do ekspedycji.
C. pobierania surowców z magazynu.
D. rozmieszczania w magazynach przyjętych surowców.
HGT.12 Pytanie 420
Organizacja żywienia i usług …

GHP to dobra praktyka

A. magazynowa.
B. produkcyjna.
C. higieniczna.
D. ekspedycyjna.
HGT.12 Pytanie 421
Organizacja żywienia i usług …

Maksymalny czas magazynowania potraw w stanie zamrożonym w systemie "cook-freeze" produkcji potraw wynosi

A. 5 dni.
B. 72 godziny.
C. 21 dni.
D. 3 miesiące.
HGT.12 Pytanie 422
Organizacja żywienia i usług …

Ile świeżych filetów z dorsza należy przygotować do sporządzenia 30 porcji dorsza w sosie greckim, jeśli receptura tej potrawy przewiduje zużycie 750 g filetów na 10 porcji?

A. 22,50 kg
B. 7,50 kg
C. 75,00 kg
D. 2,25 kg
HGT.12 Pytanie 423
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej lampki wina czerwonego o pojemności 100 ml, jeżeli restauracja zakupiła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23%.

A. 24,60 zł
B. 12,30 zł
C. 10,00 zł
D. 20,00 zł
HGT.12 Pytanie 424
Organizacja żywienia i usług …

Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt wyprodukowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%?

A. 2,40 zł
B. 9,60 zł
C. 4,80 zł
D. 7,20 zł
HGT.12 Pytanie 425
Organizacja żywienia i usług …

Bistro to zakład gastronomiczny sieci otwartej z

A. samoobsługą i z obsługą barmańską.
B. obsługą kelnerską.
C. obsługą bufetowo-kelnerską.
D. samoobsługą.
HGT.12 Pytanie 426
Organizacja żywienia i usług …

Wskaż punkt gastronomiczny.

A. Bar.
B. Jadłodajnia.
C. Lodziarnia.
D. Restauracja.
HGT.12 Pytanie 427
Organizacja żywienia i usług …

Świadczenie usług cateringowych na rzecz zleceniodawców to działalność restauracji

A. kulturalna.
B. rozrywkowa.
C. uzupełniająca.
D. podstawowa.
HGT.12 Pytanie 428
Organizacja żywienia i usług …

Który instrument promocji zastosowano zamieszczając nieodpłatnie w mediach pozytywne opinie o działalności zakładu gastronomicznego?

A. Promocję sprzedaży.
B. Reklamę prasową.
C. Publicity.
D. Sponsoring.
HGT.12 Pytanie 429
Organizacja żywienia i usług …

Cena brutto za usługi kelnerskie świadczone przez 1 kelnera dla 10 osób na przyjęciu okolicznościowym wynosi 30,00 zł za 1 godzinę. Ile zapłaci za obsługę 50 gości zleceniodawca przyjęcia urodzinowego, które zaplanowano w godzinach od 1700 do 2100?

A. 150,00 zł
B. 750,00 zł
C. 600,00 zł
D. 120,00 zł
HGT.12 Pytanie 430
Organizacja żywienia i usług …

Kelner stosując serwis francuski obsługi gości powinien

A. wyserwować z półmiska porcję potrawy na talerz gościa.
B. podać gościowi talerz z wyporcjowaną potrawą.
C. ustawić wózek kelnerski przy stole gościa i flambirować potrawę.
D. ustawić na stole półmiski z potrawami, patery z ciastami, dzbanki z napojami.
HGT.12 Pytanie 431
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.

Ilustracja do pytania 31
A. 550,00 zł
B. 400,00 zł
C. 500,00 zł
D. 450,00 zł
HGT.12 Pytanie 432
Organizacja żywienia i usług …

Ile stołów o wymiarach 100 cm x 80 cm należy zestawić krótszymi bokami w kształt litery I na 20 nakryć, jeśli zaplanowano ustawienie nakryć przy dłuższych krawędziach stołu, odległość między kolejnymi nakryciami ma wynosić 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu 40 cm?

A. 5 stołów.
B. 4 stoły.
C. 9 stołów.
D. 8 stołów.
HGT.12 Pytanie 433
Organizacja żywienia i usług …

Na zamieszczonym schemacie przedstawiono ustawienie stołu na przyjęcie weselne. Miejsca dla uczestników przyjęcia oznaczono liczbami. Które miejsca należy zaplanować dla Młodej Pary?

Ilustracja do pytania 33
A. Miejsca 29 i 30
B. Miejsca 1 i 2
C. Miejsca 6 i 25
D. Miejsca 1 i 30
HGT.12 Pytanie 434
Organizacja żywienia i usług …

Element bielizny stołowej o nazwie napperon oznaczono strzałką na rysunku

Ilustracja do pytania 34
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HGT.12 Pytanie 435
Organizacja żywienia i usług …

Talerz płaski o średnicy 17 cm ma zastosowanie do

A. ekspedycji dań barowych.
B. podawania dań zasadniczych.
C. konsumpcji pieczywa.
D. serwowania przystawek.
HGT.12 Pytanie 436
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione na rysunku naczynie do zapiekania to

Ilustracja do pytania 36
A. salaterka.
B. brytfanna.
C. kokilka.
D. nelsonka.
HGT.12 Pytanie 437
Organizacja żywienia i usług …

Sprzęt przedstawiony na rysunku służy do

Ilustracja do pytania 37
A. filetowania.
B. tranżerowania.
C. flambirowania.
D. konfitowania.
HGT.12 Pytanie 438
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione na rysunku naczynie ma zastosowanie w bufetach do ekspozycji

Ilustracja do pytania 38
A. serów.
B. pieczywa.
C. owoców.
D. wędlin.
HGT.12 Pytanie 439
Organizacja żywienia i usług …

Do grupy składników odżywczych pełniących w organizmie człowieka funkcję budulcową należą

A. składniki mineralne i tłuszcze.
B. białka i węglowodany.
C. białka i tłuszcze.
D. składniki mineralne i białka.
HGT.12 Pytanie 440
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenia pracy tarczycy są następstwem niedoboru w organizmie człowieka

A. żelaza.
B. wapnia.
C. magnezu.
D. jodu.