Filtrowanie pytań
Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?
W jamie ustnej, pod wpływem enzymu a-amylazy zawartej w ślinie, proces trawienia rozpoczyna się od
Aby ocenić jakość żywienia, należy zastosować metodę
System, w którym klient samodzielnie wybiera sałatki i desery w bufecie, a pozostałe dania i napoje są serwowane przez kelnera, nazywa się
Oblicz wartość rabatu przy zakupie 8 zestawów obiadowych, gdy cena jednego zestawu na karcie menu wynosi 25,00 zł, a liczba zamówionych zestawów uprawnia do 10% zniżki?
Serwis angielski do serwowania dań można zastosować podczas przyjęcia rodzaju
Jaka jest wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej, która zawiera 20,7 g białka oraz 15,5 g tłuszczu?
Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?
Zbyt małe spożycie błonnika podnosi ryzyko wystąpienia
Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.
| Wytyczne restauracji do planowania stołu okolicznościowego | |
|---|---|
− odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 50 cm − odległość między środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić 70 cm | |
Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?
Dieta Dukana polega na zmniejszeniu spożycia produktów
Która z technik serwowania gości polega na przygotowaniu zimnych zakąsek, ciast oraz napojów na stole przed przybyciem gości?
Nadmierne przyjmowanie prostych węglowodanów przez człowieka przyczynia się do rozwoju
Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić
Jaką ilość kilogramów karkówki należy nabyć, by uzyskać 10 kg pieczeni, biorąc pod uwagę, że straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu restauracji prowadzącej program "Węgierskie smakołyki"?
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
Która z witamin należy do grupy substancji rozpuszczających się w tłuszczach?
Jaki typ sprzedaży realizuje firma, której klienci regularnie odbierają zamówienia opłacone z "góry" na cały okres?
Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.
| Wytyczne do planowania długości stołu - bufetu | |
| – | stół - bufet dla 20 osób powinien mieć 3 m bieżące długości, |
| – | każde dodatkowe 10 osób to dodatek 1 m bieżącego długości stołu. |