Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 441
Organizacja żywienia i usług …
A. w mrożonym szpinaku
B. w kozim mleku
C. w suszonych bananach
D. w cielęcej wątrobie
HGT.12 Pytanie 442
Organizacja żywienia i usług …
Do serwowania śniadania wiedeńskiego wymagane są widelce i noże
A. duże
B. specjalne
C. małe
D. średnie
HGT.12 Pytanie 443
Organizacja żywienia i usług …
W diecie laktovegetariańskiej powinny znaleźć się
A. mleko
B. jaja
C. owoc morza
D. mięso drobiowe
HGT.12 Pytanie 444
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
A. orzechy, produkty zbożowe oraz świeże owoce
B. mięso, warzywa strączkowe oraz mleko
C. soki warzywne, owoce suszone i przetwory mleczne
D. kawa, pieczywo i migdały
HGT.12 Pytanie 445
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość białka można znaleźć w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli w 100 g tego dania znajduje się 20,10 g białka?
A. 20,10 g
B. 2,21 g
C. 22,11 g
D. 18,27 g
HGT.12 Pytanie 446
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
Cennik usług żywieniowych | ||
---|---|---|
Usługa | Forma usługi | Cena brutto dla 1 osoby [zł] |
Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
całodzienna | 25,00 | |
Lunch | serwowany | 30,00 |
w formie bufetu | 50,00 | |
Kolacja | serwowana | 30,00 |
w formie bufetu | 50,00 | |
uroczysta | 80,00 |
A. 1 700,00 zł
B. 3 100,00 zł
C. 2 700,00 zł
D. 2 400,00 zł
HGT.12 Pytanie 447
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz netto koszt gastronomiczny jednej porcji deseru, jeżeli całkowity wydatek na surowce do przygotowania 10 porcji tego deseru wynosi 80 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
A. 8 zł
B. 12 zł
C. 28 zł
D. 20 zł
HGT.12 Pytanie 448
Organizacja żywienia i usług …
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
A. Bankiet amerykański
B. Przyjęcie koktajlowe
C. Bankiet angielski
D. Przyjęcie bufetowe
HGT.12 Pytanie 449
Organizacja żywienia i usług …
Planowanie produkcji gastronomicznej opiera się na jadłospisie dekadowym?
A. w stołówkach
B. w restauracjach
C. w barach
D. w jadłodajniach
HGT.12 Pytanie 450
Organizacja żywienia i usług …
Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?
A. 21 000,00 zł
B. 19 000,00 zł
C. 23 000,00 zł
D. 21 200,00 zł
HGT.12 Pytanie 451
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt po spożyciu dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
Produkt [100 g] | Węglowodany ogółem [g] | Błonnik [g] |
---|---|---|
Banan | 23,5 | 1,7 |
Porzeczka czerwona | 13,8 | 7,7 |
Chleb żytni razowy | 51,5 | 5,9 |
Kasza jęczmienna | 75,0 | 6,2 |
A. Banan.
B. Chleb żytni razowy.
C. Porzeczka czerwona.
D. Kasza jęczmienna.
HGT.12 Pytanie 452
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
Wartości wskaźników BMI | |
---|---|
Wyszczególnienie | Zakres wartości wskaźnika BMI |
Norma | 20 - 24,9 |
Nadwaga | 25 - 29,9 |
Otyłość I stopnia | 30 - 34,9 |
Otyłość II stopnia | 35 - 39,9 |
Otyłość III stopnia | > 40 |
A. stan odżywienia badanej osoby jest w normie.
B. badana osoba jest wychudzona.
C. badana osoba cierpi na otyłość.
D. badana osoba ma nadwagę.
HGT.12 Pytanie 453
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadą wymiany produktów spożywczych, olej można zamienić na
A. masło
B. jajka
C. śmietanę
D. maślankę
HGT.12 Pytanie 454
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zaleceniami polskich norm dotyczących żywienia, maksymalna zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna być większa niż
A. 50 g/dzień
B. 15 g/dzień
C. 150 g/dzień
D. 5 g/dzień
HGT.12 Pytanie 455
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?
A. Metoda ankietowa
B. Metoda szacunkowa
C. Metoda analityczna
D. Ocena punktowa
HGT.12 Pytanie 456
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę będzie musiał uiścić gość w barze za zestaw dnia, korzystając z 20% zniżki w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu w menu wynosi 15,00 zł?
A. 15,00 zł
B. 17,00 zł
C. 12,00 zł
D. 20,00 zł
HGT.12 Pytanie 457
Organizacja żywienia i usług …
Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy
A. bistra, jadłodajnie oraz bary
B. bistra, jadłodajnie i cukiernie
C. kawiarnie, restauracje oraz bary
D. bistra, piwiarnie oraz bary
HGT.12 Pytanie 458
Organizacja żywienia i usług …
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
A. publicity
B. sponsoringu
C. public relations
D. promocji sprzedaży
HGT.12 Pytanie 459
Organizacja żywienia i usług …
W jadłospisie laktowegetarian znajdują się produkty roślinne oraz
A. ryby i konserwy rybne
B. drób i wędliny drobiowe
C. mleko i przetwory mleczne
D. jaja i potrawy z jaj
HGT.12 Pytanie 460
Organizacja żywienia i usług …
Co powoduje, że ciasto drożdżowe rośnie?
A. Długie mieszanie
B. Dodatek cukru
C. Działanie drożdży
D. Obecność soli
HGT.12 Pytanie 461
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów zbożowych jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
A. Kasza krakowska
B. Kasza pęczak
C. Kasza manna
D. Ryż biały
HGT.12 Pytanie 462
Organizacja żywienia i usług …
Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie
A. składników mineralnych, głównie fosforu
B. białka pełnowartościowego
C. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
D. węglowodanów złożonych
HGT.12 Pytanie 463
Organizacja żywienia i usług …
Jaką cenę brutto będzie miała 250 ml soku jabłkowego, jeśli koszt zakupu opakowania soku o pojemności 5 l wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna wynosi 300%, a stawka VAT to 23%?
A. 2,46 zł
B. 6,16 zł
C. 61,50 zł
D. 24,60 zł
HGT.12 Pytanie 464
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 10 porcji ziemniaków pieczonych oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji tej potrawy.
Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków pieczonych | |
---|---|
Nazwa produktu | Ilość |
ziemniaki | 1 500 g |
czosnek | 50 g |
olej | 100 ml |
sól, majeranek | do smaku |
A. Ziemniaki 3,750 kg, czosnek 0,125 kg, olej 0,250 l.
B. Ziemniaki 2,100 kg, czosnek 1,300 kg, olej 2,500 l.
C. Ziemniaki 3,750 kg, czosnek 1,250 kg, olej 2,500 l.
D. Ziemniaki 2,100 kg, czosnek 0,130 kg, olej 0,250 l.
HGT.12 Pytanie 465
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji cena jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Każdego poniedziałku restauracja oferuje 50% zniżki dla studentów, którzy zamówią przynajmniej pięć zestawów obiadowych. Jaką kwotę zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?
A. 180,00 zł
B. 135,00 zł
C. 45,00 zł
D. 90,00 zł
HGT.12 Pytanie 466
Organizacja żywienia i usług …
W trakcie ceremonii obiadowej potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:
A. przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
B. przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
C. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
D. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
HGT.12 Pytanie 467
Organizacja żywienia i usług …
Wprowadzenie rabatów dla lojalnych klientów w zakładzie gastronomicznym odzwierciedla wykorzystanie marketing-mix w obszarze
A. dystrybucji
B. promocji
C. ceny
D. produktu
HGT.12 Pytanie 468
Organizacja żywienia i usług …
Podczas tranżerowania, filetowania oraz flambirowania, kelner obsługuje gości serwisem
A. francuskim pełnym.
B. rosyjskim.
C. angielskim.
D. francuskim niepełnym.
HGT.12 Pytanie 469
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.
Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę) | |||
---|---|---|---|
Grupa/ lata | Masa ciała (kg) | Zalecane spożycie (RDA) | Średnie zapotrzebowanie (EAR) |
Chłopcy 16 - 18 | 67 | 0,95 | 0,81 |
Mężczyźni ≥ 19 | 50 - 90 | 0,90 | 0,73 |
A. 47,45 g
B. 58,50 g
C. 61,75 g
D. 52,65 g
HGT.12 Pytanie 470
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów błonnika znajduje się w 300 g zupy cebulowej, jeśli w 100 g tej zupy jest 0,4 g błonnika?
A. 0,12 g
B. 7,50 g
C. 0,75 g
D. 1,20 g
HGT.12 Pytanie 471
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.
Normatyw surowcowy na 10 porcji surówki z porów | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | Ilość [g] | Wartość energetyczna w 100 g [kcal] |
Por | 1 000 | 60,90 |
Jabłko | 400 | 52,10 |
Majonez | 150 | 679,70 |
Śmietana 18% | 150 | 189,00 |
Sok z cytryny, sól | do smaku | xxx |
A. 208,40 kcal
B. 609,00 kcal
C. 212,05 kcal
D. 817,40 kcal
HGT.12 Pytanie 472
Organizacja żywienia i usług …
Czy strategią, którą stosuje właściciel restauracji, gdy oferuje 20% rabatu dla rodzin z dziećmi zamawiających przynajmniej 3 zestawy obiadowe dnia, jest
A. promocji
B. ceny
C. dystrybucji
D. produktu
HGT.12 Pytanie 473
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.
średnica stołów konsumenckich 8-osobowych | 140 cm |
% liczby miejsc siedzących | 75% |
A. 21 stołów konsumenckich.
B. 15 stołów konsumenckich.
C. 28 stołów konsumenckich.
D. 16 stołów konsumenckich.
HGT.12 Pytanie 474
Organizacja żywienia i usług …
Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest
A. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
B. Światowa Organizacja Zdrowia WHO
C. Komitet Żywienia Człowieka PAN
D. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych FAO
HGT.12 Pytanie 475
Organizacja żywienia i usług …
Który z wymienionych zestawów obiadowych został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania dla dzieci w przedszkolach?
A. Zupa pomidorowa, polędwica po angielsku, ziemniaki, sałata z sosem vinaigrette
B. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka z marchwi
C. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła, napój miętowy
D. Zupa fasolowa, wołowina w sosie grzybowym, kasza gryczana, sałatka z buraków
HGT.12 Pytanie 476
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest naturalne źródło retinolu?
A. dynia
B. wątroba wieprzowa
C. szpinak
D. napój migdałowy
HGT.12 Pytanie 477
Organizacja żywienia i usług …
Która metoda płatności jest najmniej popularna w przypadku uiszczania rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?
A. Przelewem bankowym
B. Kartą płatniczą
C. Gotówką
D. Kartą kredytową
HGT.12 Pytanie 478
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.
Wytyczne do planowania długości stołu - bufetu | |
– | stół - bufet dla 20 osób powinien mieć 3 m bieżące długości, |
– | każde dodatkowe 10 osób to dodatek 1 m bieżącego długości stołu. |
A. 15 m
B. 16 m
C. 8 m
D. 14 m
HGT.12 Pytanie 479
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz cenę brutto gastronomiczną za jedną lampkę czerwonego wina o objętości 100 ml, jeśli restauracja nabyła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę w wysokości 100%, a stawka VAT wynosi 23%?
A. 10,00 zł
B. 20,00 zł
C. 24,60 zł
D. 12,30 zł
HGT.12 Pytanie 480
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?
A. 50,00 zł
B. 61,50 zł
C. 6,25 zł
D. 8,25 zł