Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 441
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?

A. Jabłko
B. Miód
C. Orzechy włoskie
D. Mąka pszenna
HGT.12 Pytanie 442
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw śniadaniowy składający się z chleba razowego z masłem, jajka sadzonego oraz kakao jest ubogi pod względem

A. witamin
B. tłuszczów
C. białka pełnowartościowego
D. składników mineralnych
HGT.12 Pytanie 443
Organizacja żywienia i usług …

Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę

A. przekąsek zimnych
B. dań z mięsa
C. przekąsek gorących
D. dań wegetariańskich
HGT.12 Pytanie 444
Organizacja żywienia i usług …

Do lokali gastronomicznych o charakterze żywieniowym zaliczają się

A. kawiarnia oraz restauracja
B. kawiarnia oraz bufet
C. bar mleczny oraz restauracja
D. bar mleczny oraz bufet
HGT.12 Pytanie 445
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych systemów zarządzania jakością wymaga analizy zagrożeń i określenia krytycznych punktów kontrolnych?

A. GHP
B. HACCP
C. BRC
D. ISO 9001
HGT.12 Pytanie 446
Organizacja żywienia i usług …

System zapewnienia jakości, który wymaga stworzenia wewnętrznego planu higieny w formie instrukcji oraz kart monitorujących, to

A. GHP
B. HACCP
C. ISO
D. GMP
HGT.12 Pytanie 447
Organizacja żywienia i usług …

Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?

A. Kucharz.
B. Barista.
C. Barman.
D. Sommelier
HGT.12 Pytanie 448
Organizacja żywienia i usług …

Który z produktów ma najwyższą zawartość cholesterolu?

A. Tłusta ryba
B. Chleb żytni
C. Całe jajo
D. Żółtko jaja
HGT.12 Pytanie 449
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość rabatu przy zakupie 8 zestawów obiadowych, gdy cena jednego zestawu na karcie menu wynosi 25,00 zł, a liczba zamówionych zestawów uprawnia do 10% zniżki?

A. 180,00 zł
B. 220,00 zł
C. 80,00 zł
D. 20,00 zł
HGT.12 Pytanie 450
Organizacja żywienia i usług …

Jeżeli wskaźnik masy ciała - BMI wynosi 29, co to oznacza?

A. nadwagę
B. prawidłową wagę
C. otylność umiarkowaną
D. niedożywienie
HGT.12 Pytanie 451
Organizacja żywienia i usług …

Która z witamin należy do grupy substancji rozpuszczających się w tłuszczach?

A. Kwas pantotenowy
B. Kwas foliowy
C. Niacyna
D. Prowitamina A
HGT.12 Pytanie 452
Organizacja żywienia i usług …

Wydatki na przygotowanie 1,0 kg frytek wynoszą 10,00 zł, a marża w gastronomii to 100%. Jaką cenę netto ma porcja frytek o wadze 100 g?

A. 4,00 zł
B. 3,00 zł
C. 1,00 zł
D. 2,00 zł
HGT.12 Pytanie 453
Organizacja żywienia i usług …

Jaki zestaw składników nie powinien być używany do przyrządzania potraw na śniadanie?

A. Jajka, dżem z truskawek, jabłko
B. Marchewka, chleb pełnoziarnisty, jogurt bez dodatków
C. Płatki owsiane, masło, jajka
D. Bób, groch, ser
HGT.12 Pytanie 454
Organizacja żywienia i usług …

Jaka jest klasyfikacja gastronomiczna stołówki w domu pomocy społecznej?

A. otwartego o pełnym wyżywieniu
B. zamkniętego o pełnym wyżywieniu
C. zamkniętego o niepełnym wyżywieniu
D. otwartego o niepełnym wyżywieniu
HGT.12 Pytanie 455
Organizacja żywienia i usług …

Dieta Dukana polega na zmniejszeniu spożycia produktów

A. węglowodanowych i tłuszczowych
B. tłuszczowych i wody
C. tłuszczowych i białkowych
D. węglowodanowych i wody
HGT.12 Pytanie 456
Organizacja żywienia i usług …

Do sektora prywatnego rynku usług kulinarnych należy żywienie

A. w więzieniach
B. w placówkach medycznych
C. w obiektach hotelowych
D. w instytucjach militarnych
HGT.12 Pytanie 457
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie powinno się zaproponować

A. pumpernikiel, masło i herbatę z cytryną
B. chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
C. bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód oraz herbatę owocową
D. płatki kukurydziane z mlekiem
HGT.12 Pytanie 458
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel cukierni zredukował ceny lodów w okresie zimowym. Jakiego typu rabat został wprowadzony?

A. Sezonowy
B. Handlowy
C. Promocyjny
D. Ilościowy
HGT.12 Pytanie 459
Organizacja żywienia i usług …

Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?

A. Budyń z sera
B. Kompot z truskawek
C. Kisiel z jabłek
D. Galaretka pomarańczowa
HGT.12 Pytanie 460
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?

A. 238,0 kcal
B. 178,0 kcal
C. 183,0 kcal
D. 356,0 kcal
HGT.12 Pytanie 461
Organizacja żywienia i usług …

Wprowadzenie do asortymentu restauracji dodatkowych usług cateringowych stanowi przykład zastosowania strategii

A. promocji
B. ceny
C. produktu
D. dystrybucji
HGT.12 Pytanie 462
Organizacja żywienia i usług …

Na obiad przewidziano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną oraz kisiel mleczny z sokiem. W jakiej sekwencji powinno się przystąpić do przygotowania tych dań?

A. Kisiel mleczny, kasza, sałata zielona ze śmietaną, gulasz wołowy, zupa jarzynowa
B. Sałata zielona ze śmietaną, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, gulasz wołowy, kasza
C. Kasza, gulasz wołowy, zupa jarzynowa, kisiel mleczny, sałata zielona ze śmietaną
D. Gulasz wołowy, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, kasza, sałata zielona ze śmietaną
HGT.12 Pytanie 463
Organizacja żywienia i usług …

Wprowadzenie rabatów dla lojalnych klientów w zakładzie gastronomicznym odzwierciedla wykorzystanie marketing-mix w obszarze

A. produktu
B. promocji
C. ceny
D. dystrybucji
HGT.12 Pytanie 464
Organizacja żywienia i usług …

Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka

A. z mięsa wieprzowego
B. z kaszy jaglanej
C. z ryb morskich
D. z mięsa wołowego
HGT.12 Pytanie 465
Organizacja żywienia i usług …

Do ozdabiania stołu bufetowego nie powinno się stosować

A. kompozycji pokrojonych owoców
B. kompozycji zimnych przystawek
C. świeżych kwiatów o łagodnym zapachu
D. świeżych kwiatów o silnym zapachu
HGT.12 Pytanie 466
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę należy podać jako cenę gastronomiczną netto dla 50 ml wódki, jeśli koszt zakupu butelki wódki o objętości 1,0 litra wyniósł 200,00 zł, a firma stosuje marżę w wysokości 100%?

A. 5,00 zł
B. 30,00 zł
C. 10,00 zł
D. 20,00 zł
HGT.12 Pytanie 467
Organizacja żywienia i usług …

Do podawania kawy należy użyć filiżanki o pojemności 40 ml

A. americano
B. espresso
C. cappuccino
D. latte
HGT.12 Pytanie 468
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to

A. anoreksja
B. bulimia
C. choroba trzewna
D. niedokrwistość
HGT.12 Pytanie 469
Organizacja żywienia i usług …

Minimalna temperatura gorącej zupy serwowanej klientowi powinna wynosić

A. 75 °C
B. 55 °C
C. 45 °C
D. 65 °C
HGT.12 Pytanie 470
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu śniadaniowego, gdy koszt materiałów na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?

A. 10,00 zł
B. 6,50 zł
C. 20,50 zł
D. 14,00 zł
HGT.12 Pytanie 471
Organizacja żywienia i usług …

Żółć występująca w ciele człowieka ułatwia proces trawienia?

A. skrobi
B. błonnika
C. tłuszczu
D. białka
HGT.12 Pytanie 472
Organizacja żywienia i usług …

Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?

A. specjalne
B. małe
C. duże
D. średnie
HGT.12 Pytanie 473
Organizacja żywienia i usług …

Ile kalorii może dostarczyć organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w mlecznej czekoladzie z migdałami, które posiadają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu oraz 32,3 g węglowodanów?

A. 331,9 kcal
B. 228,4 kcal
C. 151,7 kcal
D. 352,4 kcal
HGT.12 Pytanie 474
Organizacja żywienia i usług …

Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?

A. 21 000,00 zł
B. 23 000,00 zł
C. 21 200,00 zł
D. 19 000,00 zł
HGT.12 Pytanie 475
Organizacja żywienia i usług …

Aby podać szczupaka faszerowanego, pieczywo, masło oraz białe wino, należy przewidzieć

A. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
B. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
C. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
D. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
HGT.12 Pytanie 476
Organizacja żywienia i usług …

Ile tac kelnerskich trzeba przygotować, aby obsłużyć 180 gości na przyjęciu koktajlowym, jeżeli każdy kelner obsłuży 30 gości?

A. 5 sztuk
B. 30 sztuk
C. 6 sztuk
D. 10 sztuk
HGT.12 Pytanie 477
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami substitucji, mleko można zastąpić

A. masłem
B. makaronem
C. maślanką
D. mięsem
HGT.12 Pytanie 478
Organizacja żywienia i usług …

Jakie posiłki powinny być planowane dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat?

A. Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
B. Śniadanie, podwieczorek, lunch, kolacja
C. Śniadanie, drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek
D. Śniadanie, lunch, podwieczorek, kolacja
HGT.12 Pytanie 479
Organizacja żywienia i usług …

Jaki procent zniżki oferuje jadłodajnia dla stałych klientów, gdy zestaw dnia dostępny jest w cenie 18,75 zł, a w stałej ofercie kosztuje 25,00 zł?

A. 6,25%
B. 8,25%
C. 20,00%
D. 25,00%
HGT.12 Pytanie 480
Organizacja żywienia i usług …

W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić

A. białka i witaminy
B. tłuszcze i witaminy
C. witaminy i składniki mineralne
D. węglowodany i składniki mineralne