Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. zamkniętego o pełnym wyżywieniu
B. otwartego o niepełnym wyżywieniu
C. otwartego o pełnym wyżywieniu
D. zamkniętego o niepełnym wyżywieniu
Organizacja żywienia i usług …
Wskaź sformułowanie, które jest sprzeczne z zasadami zdrowego odżywiania?
A. Zdrowa, dorosła osoba powinna spożywać około czterech posiłków dziennie
B. Śniadanie powinno zapewniać połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego
C. Kobiety w ciąży mogą jeść posiłki co 3 godziny
D. Posiłki należy równomiernie rozłożyć w ciągu dnia
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest zalecane ograniczenie dziennej ilości cholesterolu jako działania profilaktycznego w chorobach układu krążenia?
A. 400 mg
B. 350 mg
C. 300 mg
D. 450 mg
Organizacja żywienia i usług …
Produkty zawierające mąkę są przede wszystkim źródłem
A. błonnika
B. białka
C. tłuszczu
D. skrobi
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest naturalne źródło retinolu?
A. napój migdałowy
B. dynia
C. szpinak
D. wątroba wieprzowa
Organizacja żywienia i usług …
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
A. sera podpuszczkowego
B. dorsza wędzonego
C. schabu gotowanego
D. sera twarogowego tłustego
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
| Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa potrawy | Białko [g] | Błonnik [g] | Witamina C [mg] |
| Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami | 20 | 1 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 2 | 2 | 4 |
| Surówka z kiszonej kapusty | 0 | 2 | 10 |
A. 18,0 g białka pełnowartościowego, 4,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
B. 20,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 30 mg witaminy C.
C. 16,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
D. 22,0 g białka pełnowartościowego, 6,0 g błonnika, 39 mg witaminy C.
Organizacja żywienia i usług …
Wprowadzając zniżki dla stałych klientów, zakład gastronomiczny wykorzystuje marketing-mix w obszarze
A. promocji
B. dystrybucji
C. produktu
D. ceny
Organizacja żywienia i usług …
Jaką strategię promocyjną przyjęła restauracja, wprowadzając w ramach happy hours obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?
A. Public relations.
B. Marketing bezpośredni.
C. Sponsoring.
D. Promocję sprzedaży.
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zaleceniami polskich norm dotyczących żywienia, maksymalna zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna być większa niż
A. 150 g/dzień
B. 50 g/dzień
C. 5 g/dzień
D. 15 g/dzień
HGT.12 Pytanie 451
Organizacja żywienia i usług …
Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
A. skirtingi
B. moltony
C. napperony
D. laufry
Organizacja żywienia i usług …
Do ozdabiania stołu bufetowego nie powinno się stosować
A. świeżych kwiatów o silnym zapachu
B. kompozycji pokrojonych owoców
C. kompozycji zimnych przystawek
D. świeżych kwiatów o łagodnym zapachu
Organizacja żywienia i usług …
Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania
A. witaminy C
B. witaminy A
C. witaminy B
D. witaminy D
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy zakładu, oblicz ile pierogów i klusek śląskich można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 8 kg pierogów i 15 kg klusek śląskich.
| Harmonogram pracy zakładu | ||
|---|---|---|
| Zmiana | Godziny pracy przy produkcji pierogów i klusek śląskich | Liczba osób zatrudnionych przy produkcji |
| Pierwsza | 7.00 - 13.00 | 1 |
| Druga | 14.00 – 20.00 | 2 |
A. 16 kg pierogów i 30 kg kopytek.
B. 8 kg pierogów i 15 kg kopytek.
C. 32 kg pierogów i 60 kg kopytek.
D. 24 kg pierogów i 45 kg kopytek.
Organizacja żywienia i usług …
W menu restauracyjnym powinno się zamieścić informację o
A. stawce VAT.
B. zawartości minerałów.
C. wysokości narzutu.
D. objętości serwowanej napoju.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie metody służą do zagęszczania zupy owocowej?
A. Zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody
B. Zawiesiną z mąki pszennej i wody
C. Podprawą zacieraną z mąki pszennej i masła
D. Oprószaniem mąką pszenną
Organizacja żywienia i usług …
Wskaź produkt, który alkalizuje odczyn płynów ustrojowych człowieka?
A. Sałata liściasta
B. Szynka wędzona
C. Ser gouda
D. Płatki zbożowe
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie jest zalecane w diecie 1000 kcal?
A. karkówka saute z cebulą
B. dorsz gotowany w porach
C. ser żółty panierowany
D. rolada z pieczonego boczku
Organizacja żywienia i usług …
Proces trawienia węglowodanów zaczyna się
A. w żołądku
B. w j elicie cienkim
C. w dwunastnicy
D. w jamie ustnej
Organizacja żywienia i usług …
W analizie metodą analityczną do oceny diety stosuje się
A. wyniki obliczeń wartości odżywczych spożywanych potraw oraz napojów.
B. zestawienie miesięcznych kosztów poniesionych na żywność przez jedną osobę.
C. wyniki badań laboratoryjnych dotyczących wartości energetycznej oraz odżywczej posiłków.
D. zestawienie częstotliwości konsumowania wybranych grup produktów w okresie 10 dni.
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?
A. 0,24 kg
B. 0,12 kg
C. 1,20 kg
D. 2,40 kg
Organizacja żywienia i usług …
Obliczając ofertę przyjęcia, jaką stawkę VAT należy zastosować do kosztów usług kelnerskich?
A. 22%
B. 23%
C. 7%
D. 8%
Organizacja żywienia i usług …
Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia
A. tłuszczów
B. składników mineralnych
C. węglowodanów
D. białek
Organizacja żywienia i usług …
Jakie miejsce gastronomiczne uznaje się za typ zamknięty?
A. pizzeria
B. kawiarnia
C. stołówka szkolna
D. bar szybkiej obsługi
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zapłaci zleceniodawca za obsługę 50 gości na przyjęciu urodzinowym, które odbędzie się w godzinach od 1700 do 2100, jeśli cena brutto za usługi kelnerskie wynosi 30,00 zł za godzinę dla 1 kelnera obsługującego 10 osób?
A. 120,00 zł
B. 150,00 zł
C. 750,00 zł
D. 600,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Dieta eliminująca z diety potrawy poddane obróbce cieplnej, oparta głównie na spożywaniu owoców i warzyw, nazywa się
A. lakto wegetarianizm
B. witarianizm
C. weganizm
D. semiwegetarianizm
Organizacja żywienia i usług …
Mocznik jest rezultatem procesów metabolicznych
A. cukrów prostych
B. kwasów tłuszczowych
C. aminokwasów
D. etanolu
Organizacja żywienia i usług …
Według tabeli zamienników produktów, mleko można wymienić na
A. polędwicę
B. dorsza
C. ser twarogowy
D. szynkę wieprzową
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
A. jajkiem na bekonie
B. pomidorem i papryką
C. śledziem w oleju
D. jajecznicą z boczkiem
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z buraków.
| Sałatka z buraków | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] |
| 1. | buraki ćwikłowe | 100 | 43 |
| 2. | jabłka | 50 | 27 |
| 3. | olej | 10 | 884 |
| 4. | sól, pieprz, sok z cytryny | do smaku | |
A. 954,0 kcal
B. 144,9 kcal
C. 158,4 kcal
D. 940,5 kcal
HGT.12 Pytanie 471
Organizacja żywienia i usług …
Płaski talerz o średnicy 17 cm jest stosowany do
A. prezentowania przystawek
B. wysyłki dań barowych
C. spożywania pieczywa
D. serwowania dań głównych
Organizacja żywienia i usług …
Stoiska z napojami oraz słodyczami funkcjonujące w kinach to jednostki gastronomiczne klasyfikowane jako
A. typ żywnościowy
B. zakłady gastronomiczne
C. sieci zamknięte
D. punkty gastronomiczne
Organizacja żywienia i usług …
Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
A. owocami
B. mlekiem w proszku
C. mięsem bez kości
D. jajami
Organizacja żywienia i usług …
Jaką sumę należy wpisać na fakturę za bufetowe śniadanie dla dwóch dorosłych oraz trojga dzieci w wieku 5, 8 i 10 lat, podając wartość brutto, jeżeli cena brutto śniadania wynosi 25,00 zł od osoby, a posiłek dla dzieci do 6 roku życia jest darmowy?
A. 75,00 zł
B. 150,00 zł
C. 100,00 zł
D. 125,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.
| Dane o diecie Dukana i normach WHO | ||
|---|---|---|
| Składnik | Dieta Dukana | Normy spożycia wg WHO |
| Białko | 50-60% energii | 10-15% energii |
| Tłuszcz | 25-30% energii | do 30% energii |
A. Niskobiałkowa.
B. Niskotłuszczowa.
C. Wysokobiałkowa.
D. Wysokotłuszczowa.
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substytucji, produkt olejowy można zastąpić
A. jajami
B. masłem
C. śmietaną
D. maślanką
Organizacja żywienia i usług …
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
A. publicity
B. sponsoringu
C. public relations
D. promocji sprzedaży
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
|---|---|---|
| fasola biała | 80 | 21 |
| jaja | 120 | 13 |
| chleb mazowiecki | 220 | 8 |
| makrela | 100 | 19 |
A. Jaja.
B. Makrela.
C. Fasola biała.
D. Chleb mazowiecki.
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zamieszczonymi zaleceniami, dopuszczalna maksymalna zawartość soli kuchennej, w żywieniu przedszkolnym dzieci w wieku od 4 do 6 lat wynosi
| Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolu | |
| Dziecko w przedszkolu powinno mieć zapewnione śniadanie, obiad i podwieczorek. | |
| Zawartość soli kuchennej w całodziennej diecie dzieci w wieku 4-6 lat: – na poziomie AI (wystarczające spożycie) – 2,50 g soli, czyli 1 000 mg sodu, – na poziomie UL (najwyższy tolerowany) – 3,75 g soli, czyli 1 500 mg sodu. | |
| Żywienie w przedszkolu powinno pokryć 75% dziennej normy na energię i niezbędne składniki odżywcze. |
A. 1,87 g
B. 3 750 mg
C. 2 500 mg
D. 2,81 g
HGT.12 Pytanie 480
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw śniadaniowy, który nie zawiera wszystkich składników, składający się z jajecznicy, chleba razowego, masła oraz kakao, wymaga uzupełnienia
A. salsą pomidorową
B. rogalikiem croissant
C. zupą mleczną
D. tymbalikiem drobiowym