Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Jaka jest klasyfikacja gastronomiczna stołówki w domu pomocy społecznej?

A. zamkniętego o pełnym wyżywieniu
B. otwartego o niepełnym wyżywieniu
C. otwartego o pełnym wyżywieniu
D. zamkniętego o niepełnym wyżywieniu
Organizacja żywienia i usług …

Wskaź sformułowanie, które jest sprzeczne z zasadami zdrowego odżywiania?

A. Zdrowa, dorosła osoba powinna spożywać około czterech posiłków dziennie
B. Śniadanie powinno zapewniać połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego
C. Kobiety w ciąży mogą jeść posiłki co 3 godziny
D. Posiłki należy równomiernie rozłożyć w ciągu dnia
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.

Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw
Nazwa potrawyBiałko
[g]
Błonnik
[g]
Witamina C
[mg]
Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami20120
Ziemniaki z wody224
Surówka z kiszonej kapusty0210

A. 18,0 g białka pełnowartościowego, 4,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
B. 20,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 30 mg witaminy C.
C. 16,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
D. 22,0 g białka pełnowartościowego, 6,0 g błonnika, 39 mg witaminy C.
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zaleceniami polskich norm dotyczących żywienia, maksymalna zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna być większa niż

A. 150 g/dzień
B. 50 g/dzień
C. 5 g/dzień
D. 15 g/dzień
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy zakładu, oblicz ile pierogów i klusek śląskich można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 8 kg pierogów i 15 kg klusek śląskich.

Harmonogram pracy zakładu
ZmianaGodziny pracy przy produkcji pierogów i klusek śląskichLiczba osób zatrudnionych przy produkcji
Pierwsza7.00 - 13.001
Druga14.00 – 20.002

A. 16 kg pierogów i 30 kg kopytek.
B. 8 kg pierogów i 15 kg kopytek.
C. 32 kg pierogów i 60 kg kopytek.
D. 24 kg pierogów i 45 kg kopytek.
Organizacja żywienia i usług …

Jakie metody służą do zagęszczania zupy owocowej?

A. Zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody
B. Zawiesiną z mąki pszennej i wody
C. Podprawą zacieraną z mąki pszennej i masła
D. Oprószaniem mąką pszenną
Organizacja żywienia i usług …

W analizie metodą analityczną do oceny diety stosuje się

A. wyniki obliczeń wartości odżywczych spożywanych potraw oraz napojów.
B. zestawienie miesięcznych kosztów poniesionych na żywność przez jedną osobę.
C. wyniki badań laboratoryjnych dotyczących wartości energetycznej oraz odżywczej posiłków.
D. zestawienie częstotliwości konsumowania wybranych grup produktów w okresie 10 dni.
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?

A. 0,24 kg
B. 0,12 kg
C. 1,20 kg
D. 2,40 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę zapłaci zleceniodawca za obsługę 50 gości na przyjęciu urodzinowym, które odbędzie się w godzinach od 1700 do 2100, jeśli cena brutto za usługi kelnerskie wynosi 30,00 zł za godzinę dla 1 kelnera obsługującego 10 osób?

A. 120,00 zł
B. 150,00 zł
C. 750,00 zł
D. 600,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Dieta eliminująca z diety potrawy poddane obróbce cieplnej, oparta głównie na spożywaniu owoców i warzyw, nazywa się

A. lakto wegetarianizm
B. witarianizm
C. weganizm
D. semiwegetarianizm
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania

A. jajkiem na bekonie
B. pomidorem i papryką
C. śledziem w oleju
D. jajecznicą z boczkiem
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z buraków.

Sałatka z buraków
Lp.Nazwa surowcaIlość na
1 porcję [g]
Wartość energetyczna
100 g produktu [kcal]
1.buraki ćwikłowe10043
2.jabłka5027
3.olej10884
4.sól, pieprz, sok z cytrynydo smaku

A. 954,0 kcal
B. 144,9 kcal
C. 158,4 kcal
D. 940,5 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jaką sumę należy wpisać na fakturę za bufetowe śniadanie dla dwóch dorosłych oraz trojga dzieci w wieku 5, 8 i 10 lat, podając wartość brutto, jeżeli cena brutto śniadania wynosi 25,00 zł od osoby, a posiłek dla dzieci do 6 roku życia jest darmowy?

A. 75,00 zł
B. 150,00 zł
C. 100,00 zł
D. 125,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.

Dane o diecie Dukana i normach WHO
SkładnikDieta DukanaNormy spożycia
wg WHO
Białko50-60% energii10-15% energii
Tłuszcz25-30% energiido 30% energii

A. Niskobiałkowa.
B. Niskotłuszczowa.
C. Wysokobiałkowa.
D. Wysokotłuszczowa.
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?

Nazwa produktuIlość produktu spożyta w ciągu dnia [g]Zawartość białka w 100 g produktu [g]
fasola biała8021
jaja12013
chleb mazowiecki2208
makrela10019

A. Jaja.
B. Makrela.
C. Fasola biała.
D. Chleb mazowiecki.
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zamieszczonymi zaleceniami, dopuszczalna maksymalna zawartość soli kuchennej, w żywieniu przedszkolnym dzieci w wieku od 4 do 6 lat wynosi

Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolu
Dziecko w przedszkolu powinno mieć zapewnione śniadanie, obiad i podwieczorek.
Zawartość soli kuchennej w całodziennej diecie dzieci w wieku 4-6 lat:
– na poziomie AI (wystarczające spożycie) – 2,50 g soli, czyli 1 000 mg sodu,
– na poziomie UL (najwyższy tolerowany) – 3,75 g soli, czyli 1 500 mg sodu.
Żywienie w przedszkolu powinno pokryć 75% dziennej normy na energię i niezbędne składniki odżywcze.

A. 1,87 g
B. 3 750 mg
C. 2 500 mg
D. 2,81 g