Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. cukrzycy
B. celiakii
C. anemii
D. próchnicy
Organizacja żywienia i usług …
System a la carte w restauracji dotyczący produkcji potraw obejmuje
A. przygotowywanie, zamrażanie, podgrzewanie i ekspedycję
B. przygotowywanie i ekspedycję
C. przygotowywanie, schładzanie, podgrzewanie i ekspedycję
D. przygotowywanie, przechowywanie i ekspedycję
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1 000 kalorii".
| Nazwa posiłku | Udział posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | ||
|---|---|---|---|
| 3 posiłki dziennie | 4 posiłki dziennie | 5 posiłków dziennie | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
A. 250 kcal
B. 200 kcal
C. 150 kcal
D. 300 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Menu, które zawiera dania przeznaczone m.in. dla wegetarian lub dzieci, nazywamy
A. specjalnym dnia
B. specjalnym
C. okazjonalnym
D. zwykłym
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 55 porcji mleczka czekoladowego.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji mleczka czekoladowego | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | J.m. | Ilość |
| Mleko | ml | 500 |
| Jaja | szt. | 3 |
| Cukier | g | 35 |
| Czekolada | g | 75 |
A. Mleko 5,5 l, jaja 165 szt., cukier 3,85 kg, czekolada 8,25 kg
B. Mleko 27,5 l, jaja 165 szt., cukier 1,93 kg, czekolada 4,13 kg
C. Mleko 5,5 l, jaja 33 szt., cukier 0,385 kg, czekolada 0,825 kg
D. Mleko 27,5 l, jaja 33 szt., cukier 19,3 kg, czekolada 41,3 kg
HGT.12 Pytanie 486
Organizacja żywienia i usług …
Według zasad przygotowywania jadłospisu, do obiadu zawierającego boeuf Strogonowa, kaszę jęczmienną, sałatkę z buraków oraz kompot morelowy należy zaproponować
A. zupę gulaszową
B. krupnik na mięsie
C. barszcz z botwinki
D. krem brokułowy
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?
A. mleko, fasola, ryby
B. fasola, ciecierzyca, soja
C. ser, bób, soczewica
D. groch, soja, jaja
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami tworzenia jadłospisów nie powinno się wymieniać porcji mięsa na ziemniaki
A. na makaron z sosem pomidorowym
B. na ryż z kurczakiem w sosie koperkowym
C. na rybę z ziemniakami
D. na kaszę gryczaną z gulaszem
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę promocji zastosowała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na sezonowe dania?
A. Promocję sprzedaży
B. Reklamę
C. Sponsoring
D. Sprzedaż osobistą
Organizacja żywienia i usług …
Na którym etapie układu trawiennego u człowieka pepsyna zaczyna proces rozkładu białek?
A. W dwunastnicy
B. W żołądku
C. W jamie ustnej
D. W jelicie cienkim
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie człowieka witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu
A. syntezy barwnika skóry
B. widzenia
C. tworzenia krwi
D. krzepnięcia krwi
Organizacja żywienia i usług …
Ile wyniesie rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób?
| Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
|---|---|
| Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
| Cena brutto obsługi kelnerskiej | 100,00 zł |
| Udzielony opust | 10% |
A. 750,00 zł
B. 600,00 zł
C. 850,00 zł
D. 765,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Lipoproteiny o niskiej gęstości określane są jako "zły cholesterol" i zaliczane są
A. do kwasów omega-6
B. do frakcji LDL
C. do kwasów omega-3
D. do frakcji HDL
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi 1 porcja makaronu carbonara.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję makaronu carbonara | |||
|---|---|---|---|
| L.p. | Nazwa produktu | Ilość [g] | Zawartość białka w 100 g produktu |
| 1. | Śmietanka 30% | 150 | 2 |
| 2. | Boczek wędzony | 100 | 15 |
| 3. | Makaron penne | 100 | 12 |
| 4. | Ser żółty | 10 | 26 |
| 5. | Żółtko | 10 | 16 |
A. 71,00 g
B. 34,20 g
C. 33,12 g
D. 69,20 g
Organizacja żywienia i usług …
Na imprezie typu "lampka wina" można podawać bezpośrednio z tacy
A. tartinki z łososiem
B. łososia z grilla
C. suflet z łososia
D. łososia w galarecie
Organizacja żywienia i usług …
Kelner powinien serwować potrawy oraz napoje gościom siedzącym przy stole, podchodząc w odpowiedniej kolejności
A. do gościa honorowego, kobiety, mężczyzny, gospodarza
B. do gościa honorowego, kobiety, gospodarza, mężczyzny
C. do kobiety, gościa honorowego, mężczyzny, gospodarza
D. do gospodarza, kobiety, gościa honorowego, mężczyzny
HGT.12 Pytanie 497
Organizacja żywienia i usług …
Ozdobne, podłużne serwety, które kładzie się na obrusie, to
A. skirtingi
B. napperony
C. laufry
D. moltony
Organizacja żywienia i usług …
Co jest podstawą diety wegańskiej?
A. Drób
B. Ryby
C. Rośliny
D. Nabiał
Organizacja żywienia i usług …
Na imprezie organizowanej dla przedszkolaków nie powinno się podawać
A. ciastka piaskowego
B. kompotu francuskiego
C. chrupków z makiem
D. muszczyków ze śmietaną
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli wskaźnik masy ciała - BMI wynosi 29, co to oznacza?
A. prawidłową wagę
B. otylność umiarkowaną
C. nadwagę
D. niedożywienie
Organizacja żywienia i usług …
Pan Andrzej Kowalski zlecił restauracji "Kolorowa" organizację balu z okazji Dnia Dziecka dla 30 dzieci. Z oferty restauracji wybrał menu, występ iluzjonisty oraz zabawę z animatorem. Oblicz cenę gastronomiczną brutto tej usługi.
| Cennik usług restauracji „Kolorowa" | |
|---|---|
| Wyszczególnienie | Cena gastronomiczna brutto (zł) |
| Menu | 22,00 za 1 dziecko |
| Animator | 120,00 za 10 dzieci |
| Iluzjonista – występ | 200,00 |
| Pokaz baniek mydlanych | 100,00 |
| Przestawienie muzyczne | 200,00 |
| Nagłośnienie, oświetlenie i DJ | 600,00 |
A. 1 220 zł
B. 1 120 zł
C. 1 320 zł
D. 1 020 zł
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość II stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
A. Wychudzenie organizmu.
B. Otyłość skrajna.
C. Niedowaga.
D. Nadwaga.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie należy zaplanować do zestawu śniadaniowego, który składa się z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej oraz herbaty, zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
A. mineralną wodę
B. sałatkę z brokułów
C. owsiankę na mleku
D. dżem truskawkowy
HGT.12 Pytanie 504
Organizacja żywienia i usług …
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
A. propagowanie racjonalnego żywienia
B. ochrona praw konsumentów
C. nadzorowanie stanu placówek żywieniowych
D. nadzorowanie produktów spożywczych, które są w obrocie handlowym
Organizacja żywienia i usług …
Jakie białko można znaleźć w mleku?
A. glutenina
B. gliadyna
C. kolagen
D. kazeina
Organizacja żywienia i usług …
Niedobór w organizmie człowieka prowadzi do zaburzeń funkcjonowania tarczycy?
A. magnezu
B. wapnia
C. jodu
D. żelaza
Organizacja żywienia i usług …
Składnik odżywczy, który jest przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu, to
A. kwas linolowy
B. żelazo
C. glukoza
D. kwas linolenowy
Organizacja żywienia i usług …
Obiekt gastronomiczny w ramach akcji promocyjnej
A. organizuje spotkania z specjalistami w dziedzinie żywienia
B. organizuje konferencje w branży
C. proponuje dania dnia w korzystnej cenie
D. publikuje reklamę w lokalnych mediach
Organizacja żywienia i usług …
Pracownicy stołówki płacąc 9,00 zł za zestaw obiadowy, który w cenniku zakładowym wynosi 15,00 zł, otrzymują zniżkę w wysokości
A. 40%
B. 50%
C. 30%
D. 60%
Organizacja żywienia i usług …
Wykorzystując informacje zawarte w tabeli, oblicz jakie są wymagania surowcowe dla przygotowania 40 porcji frytek.
| ||||||||
A. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
C. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
D. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
HGT.12 Pytanie 511
Organizacja żywienia i usług …
Do przygotowania stołów na przyjęcie zasiadane, oprócz obrusów, jakie elementy powinny być wykorzystane?
A. molton, skirting
B. skirting, serwetki płócienne
C. molton, serwetki płócienne
D. skirting, napperon
Organizacja żywienia i usług …
Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw śniadaniowy | |
|---|---|
| Potrawa/dodatek/napój | Ilość |
| omlet naturalny | 100 g |
| pieczywo mieszane | 30 g |
| masło extra | 30 g |
| kawa cappuccino | 125 ml |
A. kawa cappuccino.
B. masło extra.
C. omlet naturalny.
D. pieczywo mieszane.
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym.
| Plan produkcji deserów w barze mlecznym | ||
|---|---|---|
| Deser | Ilość truskawek potrzebna do wykonania 1 porcji deseru | Ilość porcji deseru |
| kisiel truskawkowy | 50 g | 20 porcji |
| omlet z truskawkami | 80 g | 50 porcji |
| galaretka z truskawkami | 50 g | 30 porcji |
| truskawki z bitą śmietaną | 100 g | 40 porcji |
A. 8,0 kg
B. 10,5 kg
C. 7,5 kg
D. 11,0 kg
HGT.12 Pytanie 514
Organizacja żywienia i usług …
Widelec przedstawiony na rysunku służy do serwowania

A. sardynek.
B. sera.
C. wędlin.
D. marynat.
Organizacja żywienia i usług …
Wzrost temperatury ciała, obniżona sprawność umysłowa oraz zatrucie niebezpiecznymi produktami metabolizmu to przykłady objawów wywołanych
A. niedoborem witamin B1 i PP.
B. nadmiernym przyjmowaniem chloru, sodu i potasu.
C. ujemnym bilansem wody w organizmie.
D. nadmiernym spożyciem prostych węglowodanów
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz cenę dwóch porcji zaproponowanego menu doliczając marżę gastronomiczną 100%.
| Lp. | Propozycja menu | Cena netto 1 porcji (w zł) |
|---|---|---|
| 1 | Tatar z łososia z kaparami | 12 |
| 2 | Panierowany camembert z sosem żurawinowym | 13 |
| 3 | Rosół z makaronem | 7 |
| 4 | Stek z polędwicy z frytkami, surówka z warzyw | 28 |
A. 240 zł
B. 360 zł
C. 120 zł
D. 480 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.
| Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej na 10 porcji | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość surowca |
| Szynka wieprzowa b/k | 1 400 g |
| Olej | 80 ml |
| Cebula | 100 g |
| Mąka pszenna | 50 g |
A. Szynka wieprzowa 6 300 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
B. Szynka wieprzowa 14 000 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
C. Szynka wieprzowa 1 400 g, olej 80 ml, cebula 100 g, mąka pszenna 50 g.
D. Szynka wieprzowa 63 000 g, olej 3600 ml, cebula 4 000 g, mąka pszenna 2 250 g.
HGT.12 Pytanie 518
Organizacja żywienia i usług …
Jaki typ obrusów wykorzystuje się do przymocowania na bocznych częściach stołów bankietowych?
A. Napperon
B. Skirting
C. Laufer
D. Molton
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?
A. 24 godziny w temperaturze od 2°C do 6°C
B. 12 godzin w temperaturze od 8°C do 12°C
C. 24 godziny temperaturze od 8°C do 12°C
D. 12 godzin w temperaturze od 2°C do 6°C
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadą wymiany produktów spożywczych, olej można zamienić na
A. śmietanę
B. masło
C. jajka
D. maślankę