Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 481
Organizacja żywienia i usług …

Jakie danie można określić jako typowe dla kuchni włoskiej?

A. Gulasz węgierski
B. Spaghetti Carbonara
C. Zupa cebulowa
D. Makaron z serem
HGT.12 Pytanie 482
Organizacja żywienia i usług …

Ile talerzy na przekąski powinien przygotować serwisant na angielski bankiet dla 100 osób, biorąc pod uwagę zapas w wysokości 120%?

A. 220 sztuk
B. 320 sztuk
C. 100 sztuk
D. 120 sztuk
HGT.12 Pytanie 483
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?

A. Jabłko
B. Orzechy włoskie
C. Miód
D. Mąka pszenna
HGT.12 Pytanie 484
Organizacja żywienia i usług …

Który obiad dla dzieci w wieku przedszkolnym został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego żywienia?

A. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła z chrzanem
B. Zupa fasolowa, zrazy w sosie grzybowym, kasza gryczana na sypko, sałatka z buraków
C. Zupa ogórkowa, polędwica po angielsku, frytki z ziemniaków, sałata ze śmietaną
D. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż na sypko, surówka z marchwi
HGT.12 Pytanie 485
Organizacja żywienia i usług …

Aby zrealizować produkcję potraw w metodzie sous-vide, jakie wyposażenie jest niezbędne?

A. pakowarkę próżniową.
B. mixer.
C. kocioł do gotowania.
D. dyspenser.
HGT.12 Pytanie 486
Organizacja żywienia i usług …

Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania

A. witaminy A
B. witaminy B
C. witaminy C
D. witaminy D
HGT.12 Pytanie 487
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?

A. 1,2 kg
B. 0,8 kg
C. 2,4 kg
D. 8,0 kg
HGT.12 Pytanie 488
Organizacja żywienia i usług …

Z prawej strony gościa znajduje się kelner

A. układa talerzyk na pieczywo
B. przedstawia danie na półmisku
C. serwuje zupę z wazy
D. wlewa kawę do filiżanki
HGT.12 Pytanie 489
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli całkowity wydatek na zorganizowanie uroczystego obiadu wyniósł 2 045,00 zł, to jaką kwotę powinien uiścić zleceniodawca, który według ustaleń wpłacił zaliczkę w wysokości 20% tych wydatków?

A. 1 636,50 zł
B. 1 636,00 zł
C. 1 663,50 zł
D. 1 663,00 zł
HGT.12 Pytanie 490
Organizacja żywienia i usług …

Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie

A. być wykorzystywane przez kucharzy do wystawienia przekąsek
B. umożliwić gościom spożywanie jedzenia i napojów z bufetu
C. służyć barmanom do prezentacji napojów alkoholowych
D. posłużyć kelnerom do podawania potraw w stylu angielskim
HGT.12 Pytanie 491
Organizacja żywienia i usług …

Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na

A. cukrzycę
B. miażdżycę
C. celiakię
D. nadciśnienie
HGT.12 Pytanie 492
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o

Tabela wartości wskaźników BMI
Niedowaga<18
Norma18,5÷24,9
Nadwaga25÷29,9
Otyłość I i II stopnia30÷40
Otyłość III stopnia>40

A. niedowadze.
B. otyłości dużej.
C. otyłości umiarkowanej.
D. nadwadze.
HGT.12 Pytanie 493
Organizacja żywienia i usług …

Największą zawartość błonnika pokarmowego mają

A. oliwki
B. otręby
C. orzechy
D. ostrygi
HGT.12 Pytanie 494
Organizacja żywienia i usług …

Element dekoracyjny bielizny stołowej, który znajduje zastosowanie na stołach bufetowych, to

A. napperon
B. molton
C. skirting
D. laufer
HGT.12 Pytanie 495
Organizacja żywienia i usług …

Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia

A. węglowodanów
B. białek
C. tłuszczów
D. składników mineralnych
HGT.12 Pytanie 496
Organizacja żywienia i usług …

Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne na rzecz klientów nie zalicza się

A. organizowania w lokalu oglądania transmisji meczów
B. kompleksowej obsługi konferencji w cateringu
C. przygotowywania przyjęć okolicznościowych u zleceniodawcy
D. wypożyczania kompletów zastawy i bielizny stołowej
HGT.12 Pytanie 497
Organizacja żywienia i usług …

Świadczenie usług kulinarnych dla klientów stanowi działalność gastronomiczną

A. rozrywkowa
B. uzupełniająca
C. kulturalna
D. podstawowa
HGT.12 Pytanie 498
Organizacja żywienia i usług …

Podczas jakiej czynności w kuchni gastronomicznej należy używać rękawic ochronnych?

A. Krojenie gorących składników
B. Serwowanie napojów
C. Mieszanie sałatek
D. Podawanie pieczywa
HGT.12 Pytanie 499
Organizacja żywienia i usług …

Dzienne potrzeby makroelementów dla jednej osoby przekraczają

A. 9,0 mg
B. 10,0 mg
C. 90,0 mg
D. 100,0 mg
HGT.12 Pytanie 500
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.

Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii
Nazwa surowcaIlość
[g]
Zawartość witaminy A
w 100 g surowca
[μg]
Ogórek świeży11028
Śmietana20150
Koper2350

A. 67,8 µg
B. 65,0 µg
C. 528,0 µg
D. 130,8 µg
HGT.12 Pytanie 501
Organizacja żywienia i usług …

Jakie białko można znaleźć w mleku?

A. gliadyna
B. kolagen
C. glutenina
D. kazeina
HGT.12 Pytanie 502
Organizacja żywienia i usług …

Jakie enzymy inicjują proces trawienia białek w układzie pokarmowym?

A. aminopeptydazy
B. pepsyna i podpuszczka
C. trypsyna i chymotrypsyna
D. karboksypeptydazy
HGT.12 Pytanie 503
Organizacja żywienia i usług …

Jakie urządzenia umożliwiają w lokalu gastronomicznym przygotowanie zapiekanek oraz frytek?

A. Rożen gazowy oraz trzon kuchenny
B. Piec konwekcyjny oraz gyros grill
C. Opiekacz elektryczny i frytownica
D. Patelnia elektryczna oraz toster
HGT.12 Pytanie 504
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami substytucji produktów można zamiast ryby panierowanej wykorzystać

A. szaszłyki warzywne
B. kotlety jajeczne
C. kotlety z kalafiora
D. krokiety z pęczakiem
HGT.12 Pytanie 505
Organizacja żywienia i usług …

Na obiad przewidziano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną oraz kisiel mleczny z sokiem. W jakiej sekwencji powinno się przystąpić do przygotowania tych dań?

A. Gulasz wołowy, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, kasza, sałata zielona ze śmietaną
B. Kisiel mleczny, kasza, sałata zielona ze śmietaną, gulasz wołowy, zupa jarzynowa
C. Kasza, gulasz wołowy, zupa jarzynowa, kisiel mleczny, sałata zielona ze śmietaną
D. Sałata zielona ze śmietaną, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, gulasz wołowy, kasza
HGT.12 Pytanie 506
Organizacja żywienia i usług …

Według zasad przygotowywania jadłospisu, do obiadu zawierającego boeuf Strogonowa, kaszę jęczmienną, sałatkę z buraków oraz kompot morelowy należy zaproponować

A. krem brokułowy
B. zupę gulaszową
C. krupnik na mięsie
D. barszcz z botwinki
HGT.12 Pytanie 507
Organizacja żywienia i usług …

Który z poniższych jest elementem analizy SWOT w zarządzaniu lokalem gastronomicznym?

A. Sprzęt
B. Budżet
C. Naczynia
D. Okazje
HGT.12 Pytanie 508
Organizacja żywienia i usług …

Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?

A. Mąka ziemniaczana, kasza manna, groch
B. Truskawki, fasola szparagowa, orzechy
C. Cukier puder, kawa zbożowa, melon
D. Mąka kukurydziana, kasza perłowa, sałata
HGT.12 Pytanie 509
Organizacja żywienia i usług …

Który z poniższych składników jest najbogatszym źródłem białka?

A. Masło
B. Ryż
C. Kurczak
D. Pomidor
HGT.12 Pytanie 510
Organizacja żywienia i usług …

Jakie enzymy są zaangażowane w proces trawienia węglowodanów?

A. Proteazy
B. Lipazy
C. Nukleazy
D. Amylazy
HGT.12 Pytanie 511
Organizacja żywienia i usług …

Usługi barmańskie planuje się świadczyć w lokalach

A. sałatkowych
B. uniwersalnych
C. rozrywkowych
D. przekąskowych
HGT.12 Pytanie 512
Organizacja żywienia i usług …

Organizacja regularnych szkoleń dla pracowników kuchni na temat "Wiem co jem" jest zgodna z strategią

A. promocji
B. ceny
C. dystrybucji
D. personelu
HGT.12 Pytanie 513
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.

Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi
Rodzaj usługiJednostka miaryCena jednostkowa brutto [zł]
Przerwa obiadowa1 zestaw obiadowy14,00
Animator zabaw dla dzieci1 godzina25,00

A. 975,00 zł
B. 100,00 zł
C. 450,00 zł
D. 350,00 zł
HGT.12 Pytanie 514
Organizacja żywienia i usług …

Ile stołów o wymiarach 100 cm x 80 cm trzeba ustawić krótszymi bokami w formie litery I na 20 nakryć, jeśli planowane jest ich umiejscowienie przy dłuższych bokach stołu, odległość między sąsiednimi nakryciami ma wynosić 80 cm, a pierwsze nakrycie ma być oddalone od krawędzi stołu o 40 cm?

A. 5 stołów
B. 4 stoły
C. 9 stołów
D. 8 stołów
HGT.12 Pytanie 515
Organizacja żywienia i usług …

Materiał umieszczany pod obrusem, który ma za zadanie tłumienie dźwięków wydawanych przez naczynia na stole, to

A. laufer
B. molton
C. skirting
D. napperon
HGT.12 Pytanie 516
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wspólną rolę odgrywają sód, potas i chlor w ludzkim organizmie?

A. ochrona uzębienia przed demineralizacją
B. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
C. regulacja równowagi wodno-elektrolitowej
D. synteza ATP, który przechowuje energię
HGT.12 Pytanie 517
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować 4 porcje kawy latte, wykorzystano 160 ml espresso oraz 1 200 ml mleka. Jaką ilość kawy i mleka trzeba przygotować dla 17 osób?

A. Kawy 6 800 ml, mleka 5 100 ml
B. Kawy 6 800 ml, mleka 510 ml
C. Kawy 680 ml, mleka 5 100 ml
D. Kawy 680 ml, mleka 510 ml
HGT.12 Pytanie 518
Organizacja żywienia i usług …

Jakie narzędzie służy do analizy mocnych i słabych punktów przedsiębiorstwa gastronomicznego oraz identyfikacji szans i zagrożeń płynących z otoczenia?

A. analiza SWOT
B. model AIDA
C. formuła 4P
D. marketing 7P
HGT.12 Pytanie 519
Organizacja żywienia i usług …

Kto odpowiada za kontrolowanie sanitarnych aspektów produkcji żywności?

A. Światowa Organizacja Zdrowia
B. Federacja Polskich Banków Żywności
C. Instytut Żywności i Żywienia
D. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
HGT.12 Pytanie 520
Organizacja żywienia i usług …

Jakiego rodzaju przyjęcie łączy możliwość korzystania z bufetów oraz zajmowania miejsc przy stołach?

A. Bankiet angielski
B. Przyjęcie bufetowe
C. Przyjęcie koktajlowe
D. Bankiet amerykański