Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 481
Organizacja żywienia i usług …
A. niemieckiej
B. angielskiej
C. francuskiej
D. rosyjskiej
HGT.12 Pytanie 482
Organizacja żywienia i usług …
Jaki procent rabatu oferuje jadłodajnia stałym klientom, sprzedając zestaw dnia za 18,75 zł, gdy w standardowej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
A. 6,25%
B. 20,00%
C. 25,00%
D. 8,25%
HGT.12 Pytanie 483
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw posiłków dostarcza ludzkiemu organizmowi 15 g białka, 5 g tłuszczu oraz 45 g węglowodanów przyswajalnych. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego zestawu w kilodżulach (kJ), znając, że 1 kcal to 4,19 kJ.
A. 1 068,45 kJ
B. 1 089,40 kJ
C. 1 257,00 kJ
D. 1 194,15 kJ
HGT.12 Pytanie 484
Organizacja żywienia i usług …
Ilu pracowników kuchni trzeba przydzielić do przygotowania 75 kg kopytek oraz 40 kg uszek w ciągu jednego dnia, jeśli jeden kucharz jest w stanie wykonać 15 kg kopytek i 8 kg uszek dziennie?
A. 4
B. 3
C. 5
D. 2
HGT.12 Pytanie 485
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji zasada FIFO (first in, first out) jest stosowana
A. do zbierania zastawy stołowej po posiłkach ze stołów w sali konsumenckiej
B. do organizowania etapów produkcji potraw w kuchni
C. do wydawania surowców i półproduktów z magazynów
D. do oceny czystości elementów zastawy stołowej w zmywalni
HGT.12 Pytanie 486
Organizacja żywienia i usług …
Jaką czynność serwisową powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa z lewej strony?
A. Przekazanie karty menu
B. Serwowanie zakąski podanej na talerzu
C. Serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
D. Podanie gorącego napoju w filiżance umieszczonej na podstawce
HGT.12 Pytanie 487
Organizacja żywienia i usług …
Na którym etapie układu trawiennego u człowieka pepsyna zaczyna proces rozkładu białek?
A. W dwunastnicy
B. W żołądku
C. W jelicie cienkim
D. W jamie ustnej
HGT.12 Pytanie 488
Organizacja żywienia i usług …
Ile kaszy trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli normatyw surowcowy przewiduje 50 g suchego surowca na jedną porcję?
A. 1,2 kg
B. 12,0 kg
C. 3,0 kg
D. 6,0 kg
HGT.12 Pytanie 489
Organizacja żywienia i usług …
Jaka będzie cena netto gastronomiczna 125 ml płynnej czekolady, jeśli koszt zakupu 1,0 litra wynosi 80,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 100%?
A. 30,00 zł
B. 10,00 zł
C. 20,00 zł
D. 40,00 zł
HGT.12 Pytanie 490
Organizacja żywienia i usług …
Wskaź punkt usług gastronomicznych?
A. Zajazd
B. Lodziarnia
C. Punkt barowy
D. Kantyna
HGT.12 Pytanie 491
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych pierwiastków jest makroelementem?
A. molibden
B. mangan
C. miedź
D. magnez
HGT.12 Pytanie 492
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość netto ceny gastronomicznej uroczystej kolacji dla jednej osoby, jeśli całkowity wydatek na przygotowanie posiłku dla 20 osób wyniósł 1 000,00 zł, a firma stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 100%?
A. 100,00 zł
B. 25,00 zł
C. 50,00 zł
D. 200,00 zł
HGT.12 Pytanie 493
Organizacja żywienia i usług …
Weganizm to typ diety, który zezwala na spożycie
A. wyłącznie składników pochodzenia roślinnego
B. produktów pochodzenia roślinnego, mleka oraz jego przetworów
C. wyłącznie składników zwierzęcych
D. produktów roślinnych, mleka i jego przetworów oraz jaj
HGT.12 Pytanie 494
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?
A. 1,2 kg
B. 2,4 kg
C. 0,8 kg
D. 8,0 kg
HGT.12 Pytanie 495
Organizacja żywienia i usług …
Jaką masę powinna mieć próbka gulaszu pobrana do badań sanitarno-epidemiologicznych?
A. 250 g
B. 200 g
C. 150 g
D. 50 g
HGT.12 Pytanie 496
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie jest zalecane w diecie 1000 kcal?
A. ser żółty panierowany
B. rolada z pieczonego boczku
C. karkówka saute z cebulą
D. dorsz gotowany w porach
HGT.12 Pytanie 497
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej lampki koniaku o objętości 100 ml, jeżeli koszt zakupu 1 butelki koniaku o pojemności 0,7 l wynosi 140 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?
A. 20 zł
B. 40 zł
C. 80 zł
D. 98 zł
HGT.12 Pytanie 498
Organizacja żywienia i usług …
Jakie z wymienionych artykułów spożywczych stanowią najlepsze źródło białka pełnowartościowego?
A. Mięso i fasolka
B. Mięso i mleko
C. Jaja oraz soja
D. Mleko oraz ryż
HGT.12 Pytanie 499
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, biorąc pod uwagę, że według tabeli zamienników produktów spożywczych 135 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
A. 0,76 kg
B. 5,30 kg
C. 0,53 kg
D. 6,75 kg
HGT.12 Pytanie 500
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
A. 250 kcal
B. 60 kcal
C. 2 kcal
D. 44 kcal
HGT.12 Pytanie 501
Organizacja żywienia i usług …
Jaki deser powinien być przygotowany dla osoby intensywnie pracującej fizycznie?
A. Mus jabłkowy
B. Pieczone jabłko
C. Sałatkę z jabłek
D. Racuchy z jabłkami
HGT.12 Pytanie 502
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować espresso, potrzebne jest
A. czajniczek.
B. ekspres ciśnieniowy.
C. ekspres przelewowy.
D. kawiarka.
HGT.12 Pytanie 503
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
A. 445 kcal
B. 270 kcal
C. 310 kcal
D. 220 kcal
HGT.12 Pytanie 504
Organizacja żywienia i usług …
Bistro to lokal gastronomiczny działający w systemie otwartym z
A. serwisem bufetowo-kelnerskim
B. serwisem kelnerskim
C. samoobsługą oraz z obsługą barmańską
D. samoobsługą
HGT.12 Pytanie 505
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenia są typowym wyposażeniem lokali gastronomicznych rodzaju 'fast food'?
A. Piec konwekcyjno - parowy, zamrażarka szokowa
B. Tunel wielofunkcyjny, schładzarka szokowa
C. Frytownica ciśnieniowa, grill kontaktowy
D. Pakowarka próżniowa, cyrkulator temperatury
HGT.12 Pytanie 506
Organizacja żywienia i usług …
Która z technik serwowania gości polega na przygotowaniu zimnych zakąsek, ciast oraz napojów na stole przed przybyciem gości?
A. Technika niemiecka
B. Technika angielska
C. Technika francuska
D. Technika rosyjska
HGT.12 Pytanie 507
Organizacja żywienia i usług …
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
A. węglowodanów
B. białka
C. witamin
D. tłuszczów
HGT.12 Pytanie 508
Organizacja żywienia i usług …
Ilu pracowników obsługi musi zatrudnić restauracja, aby obsłużyć 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli jeden kelner obsługuje 12 osób?
A. 15 kelnerów
B. 11 kelnerów
C. 8 kelnerów
D. 13 kelnerów
HGT.12 Pytanie 509
Organizacja żywienia i usług …
Usługi barmańskie planuje się świadczyć w lokalach
A. rozrywkowych
B. przekąskowych
C. uniwersalnych
D. sałatkowych
HGT.12 Pytanie 510
Organizacja żywienia i usług …
Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne na rzecz klientów nie zalicza się
A. kompleksowej obsługi konferencji w cateringu
B. przygotowywania przyjęć okolicznościowych u zleceniodawcy
C. organizowania w lokalu oglądania transmisji meczów
D. wypożyczania kompletów zastawy i bielizny stołowej
HGT.12 Pytanie 511
Organizacja żywienia i usług …
W technologii produkcji marchwi zasmażanej, po pobraniu surowców z magazynu, jakim etapem jest następny?
A. obróbka wykończeniowa
B. obróbka wstępna brudna
C. obróbka wstępna czysta
D. obróbka cieplna
HGT.12 Pytanie 512
Organizacja żywienia i usług …
Ilość próbek kontrolnych potraw, które powinny być pobierane w celach sanitarno-epidemiologicznych, nie może być mniejsza niż
A. 150 g
B. 100 g
C. 250 g
D. 200 g
HGT.12 Pytanie 513
Organizacja żywienia i usług …
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
A. Weganizm
B. Laktowegetarianizm
C. Owowegetarianizm
D. Frutarianizm
HGT.12 Pytanie 514
Organizacja żywienia i usług …
Cukier, który znajduje się w mleku to
A. celuloza
B. glukoza
C. laktoza
D. fruktoza
HGT.12 Pytanie 515
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?
A. 84 g
B. 2 g
C. 18 g
D. 9 g
HGT.12 Pytanie 516
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel lokalu gastronomicznego oferując 30% rabatu dla grupy turystów, która zamówi przynajmniej 10 zestawów obiadowych, wykorzystuje strategię
A. dystrybucji
B. promocji
C. ceny
D. produktu
HGT.12 Pytanie 517
Organizacja żywienia i usług …
Co powoduje, że ciasto drożdżowe rośnie?
A. Działanie drożdży
B. Długie mieszanie
C. Obecność soli
D. Dodatek cukru
HGT.12 Pytanie 518
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii usług dodatkowych oferowanych w lokalach gastronomicznych można zaliczyć
A. sprzedaż dań i napojów w lokalu
B. organizację wydarzeń rozrywkowych
C. przygotowywanie potraw i napojów
D. obsługę cateringową
HGT.12 Pytanie 519
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy inicjują proces trawienia białek w układzie pokarmowym?
A. trypsyna i chymotrypsyna
B. pepsyna i podpuszczka
C. aminopeptydazy
D. karboksypeptydazy
HGT.12 Pytanie 520
Organizacja żywienia i usług …
Przykładem działań związanych z public relations w restauracji jest
A. udostępnienie na stronie internetowej nagranych filmów dotyczących przygotowywania potraw
B. wprowadzenie systemu zniżek na usługi gastronomiczne
C. stworzenie programu lojalnościowego dla regularnych klientów
D. zmiana układu w dziale handlu i w dziale produkcji