Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 521
Organizacja żywienia i usług …

W analizie metodą analityczną do oceny diety stosuje się

A. wyniki obliczeń wartości odżywczych spożywanych potraw oraz napojów.
B. zestawienie częstotliwości konsumowania wybranych grup produktów w okresie 10 dni.
C. zestawienie miesięcznych kosztów poniesionych na żywność przez jedną osobę.
D. wyniki badań laboratoryjnych dotyczących wartości energetycznej oraz odżywczej posiłków.
HGT.12 Pytanie 522
Organizacja żywienia i usług …

Nadmiar cholesterolu w diecie prowadzi do

A. nadmiernego obciążenia nerek i wątroby.
B. zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
C. wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej - miażdżycy.
D. predyspozycji do owrzodzeń.
HGT.12 Pytanie 523
Organizacja żywienia i usług …

Kto w Polsce odpowiada za nadzór sanitarny nad produkcją żywności?

A. Instytut Żywności i Żywienia
B. Światowa Organizacja Zdrowia
C. Państwowa Inspekcja Sanitarna
D. Państwowa Inspekcja Pracy
HGT.12 Pytanie 524
Organizacja żywienia i usług …

W przypadku gdy restauracja otrzymała zlecenie na zorganizowanie "garden party", jakie miejsce będzie najbardziej stosowne do przeprowadzenia tego typu wydarzenia?

A. sala restauracyjna z widokiem na ogród
B. sala bankietowa z aranżacją wiejskiego ogrodu
C. ogród wiejski zleceniodawcy
D. taras restauracji z widokiem na ogród
HGT.12 Pytanie 525
Organizacja żywienia i usług …

Jak nazywa się zakład gastronomiczny o charakterze żywieniowym?

A. cukiernia
B. jadłodajnia
C. kawiarnia
D. piwiarnia
HGT.12 Pytanie 526
Organizacja żywienia i usług …

W przypadku spożywania 3 lub 4 posiłków dziennie, wartość energetyczna obiadu powinna stanowić dzienne zapotrzebowanie na energię

A. w 35-40%
B. w 45-50%
C. w 40-45%
D. w 30-35%
HGT.12 Pytanie 527
Organizacja żywienia i usług …

O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?

A. O 90 kcal
B. O 50 kcal
C. O 40 kcal
D. O 20 kcal
HGT.12 Pytanie 528
Organizacja żywienia i usług …

Jakie produkty stanowią źródło białka pochodzenia roślinnego?

A. mleko, fasola, ryby
B. groch, soja, jaja
C. ser, bób, soczewica
D. fasola, ciecierzyca, soja
HGT.12 Pytanie 529
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość netto ceny gastronomicznej uroczystej kolacji dla jednej osoby, jeśli całkowity wydatek na przygotowanie posiłku dla 20 osób wyniósł 1 000,00 zł, a firma stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 100%?

A. 100,00 zł
B. 50,00 zł
C. 200,00 zł
D. 25,00 zł
HGT.12 Pytanie 530
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę uiści klient w barze za zestaw dnia, przy uwzględnieniu 20% zniżki, w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu wynosi 15,00 zł.

A. 20,00 zł
B. 12,00 zł
C. 15,00 zł
D. 17,00 zł
HGT.12 Pytanie 531
Organizacja żywienia i usług …

Wzrost temperatury ciała, obniżona sprawność umysłowa oraz zatrucie niebezpiecznymi produktami metabolizmu to przykłady objawów wywołanych

A. nadmiernym spożyciem prostych węglowodanów
B. ujemnym bilansem wody w organizmie.
C. nadmiernym przyjmowaniem chloru, sodu i potasu.
D. niedoborem witamin B1 i PP.
HGT.12 Pytanie 532
Organizacja żywienia i usług …

W jakim systemie samoobsługowym dania oraz napoje są podawane przez "okienko" łączące kuchnię z częścią konsumpcyjną?

A. Szwedzkim
B. Polskim
C. Francuskim
D. Czeskim
HGT.12 Pytanie 533
Organizacja żywienia i usług …

Do jednostek gastronomicznych o charakterze uzupełniającym zaliczają się

A. bistra i kawiarnie
B. cukiernie i kawiarnie
C. bistra i jadłodajnie
D. cukiernie i jadłodajnie
HGT.12 Pytanie 534
Organizacja żywienia i usług …

Jakie instytucje zapewniają niekompletne wyżywienie?

A. szpitale
B. sanatoria
C. zakłady karne
D. szkolne stołówki
HGT.12 Pytanie 535
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej lampki koniaku o objętości 100 ml, jeżeli koszt zakupu 1 butelki koniaku o pojemności 0,7 l wynosi 140 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?

A. 40 zł
B. 80 zł
C. 98 zł
D. 20 zł
HGT.12 Pytanie 536
Organizacja żywienia i usług …

Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy

A. smażalnia
B. lodziarnia
C. kawiarnia
D. jadłodajnia
HGT.12 Pytanie 537
Organizacja żywienia i usług …

Ile wody powinno być spożywane dziennie przez osobę dorosłą?

A. od 1 l do 1,5 l
B. od 4 l do 4,5 l
C. od 3 l do 3,5 l
D. od 2 l do 2,5 l
HGT.12 Pytanie 538
Organizacja żywienia i usług …

Wyznacz cenę końcową brutto 200 ml soku, jeśli koszt zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna to 300% przy stawce VAT 23%?

A. 3,69 zł
B. 4,92 zł
C. 9,84 zł
D. 9,23 zł
HGT.12 Pytanie 539
Organizacja żywienia i usług …

Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?

A. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do wody - goblety
B. Kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
C. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku
D. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
HGT.12 Pytanie 540
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".

Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego
Nazwa posiłkuLiczba posiłków w ciągu dnia
3 posiłki4 posiłki5 posiłków
I śniadanie30-35%25-30%25-30%
II śniadanie-5-10%5-10%
Obiad35-40%35-40%30-35%
Podwieczorek--5-10%
Kolacja25-30%25-30%15-20%

A. 300 kcal
B. 200 kcal
C. 150 kcal
D. 250 kcal
HGT.12 Pytanie 541
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 15 porcji schabu pieczonego ze śliwkami, korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli.

Normatyw surowcowy
na 10 porcji schabu pieczonego
ze śliwkami
Nazwa
produktu
Ilość
[g]
schab b/k1 200
śliwki suszone200
olej40

A. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,03 kg, olej 0,006 kg
B. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,06 k
C. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,006 kg
D. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,60 kg
HGT.12 Pytanie 542
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego

A. przed serwowaniem dania głównego
B. po podaniu przystawki z wieprzowiny
C. po podaniu dania głównego
D. po serwowaniu deseru
HGT.12 Pytanie 543
Organizacja żywienia i usług …

Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?

A. 130 cm x 90 cm
B. 150 cm x 100 cm
C. 170 cm x 130 cm
D. 160 cm x 110 cm
HGT.12 Pytanie 544
Organizacja żywienia i usług …

W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę

A. łatwostrawną
B. niskoenergetyczną
C. bogatoresztkową
D. bogatobiałkową
HGT.12 Pytanie 545
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się świadomym zmniejszeniem masy ciała oraz obecnością psychicznego jadłowstrętu, nazywane jest terminem

A. anemia
B. anoreksja
C. celiakia
D. bulimia
HGT.12 Pytanie 546
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów miodu można użyć zamiast 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?

A. 16 g
B. 25 g
C. 62,5 g
D. 50 g
HGT.12 Pytanie 547
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?

A. 0,12 kg
B. 0,24 kg
C. 1,20 kg
D. 2,40 kg
HGT.12 Pytanie 548
Organizacja żywienia i usług …

W wyniku odwodnienia w organizmie człowieka mogą występować braki

A. cynku oraz jodu
B. sodu i potasu
C. żelaza oraz witaminy C
D. białek prostych
HGT.12 Pytanie 549
Organizacja żywienia i usług …

System, w którym klient samodzielnie wybiera sałatki i desery w bufecie, a pozostałe dania i napoje są serwowane przez kelnera, nazywa się

A. system zespołowo-kompleksowy
B. system zespołów specjalistycznych
C. system samoobsługowy typu francuskiego
D. system samoobsługi z obsługą kelnerską
HGT.12 Pytanie 550
Organizacja żywienia i usług …

Jaką formę promocji wprowadziła kawiarnia, oferując w piątki do godziny 16.00 wszystkie desery z rabatem 20%?

A. Sponsoring
B. Promocję sprzedaży
C. Marketing bezpośredni
D. Public relations
HGT.12 Pytanie 551
Organizacja żywienia i usług …

Jakiego naczynia należy użyć do podania porcji zupy jarzynowej?

A. nelsonki
B. talerza głębokiego
C. bulionówki
D. wazy
HGT.12 Pytanie 552
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi wartość energetyczna 50 g pieczywa.

Tabela zawartości składników odżywczych w 100 g produktu
Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
6250

A. 242 kcal
B. 222 kcal
C. 111 kcal
D. 121 kcal
HGT.12 Pytanie 553
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość będzie miała cena gastronomiczna netto jednej porcji zapiekanki, jeżeli całkowity wydatek na przygotowanie 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, a zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% oraz marżę gastronomiczną równą 150%?

A. 2,52 zł
B. 3,30 zł
C. 3,18 zł
D. 1,98 zł
HGT.12 Pytanie 554
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel cukierni zredukował ceny lodów w okresie zimowym. Jakiego typu rabat został wprowadzony?

A. Promocyjny
B. Ilościowy
C. Handlowy
D. Sezonowy
HGT.12 Pytanie 555
Organizacja żywienia i usług …

Ile grama mąki należy zastosować do zagęszczenia jednej porcji zupy grzybowej, skoro do przygotowania 300 porcji wymaga się 0,9 kg mąki?

A. 30,0 g
B. 9,0 g
C. 90,0 g
D. 3,0 g
HGT.12 Pytanie 556
Organizacja żywienia i usług …

W jaki sposób można zmniejszyć straty witamin podczas gotowania warzyw?

A. Długotrwałe gotowanie
B. Smażenie na głębokim oleju
C. Gotowanie w dużej ilości wody
D. Gotując na parze
HGT.12 Pytanie 557
Organizacja żywienia i usług …

Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż

A. telefoniczną
B. sugerowaną
C. ruchomą
D. sieciową
HGT.12 Pytanie 558
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?

A. 600,00 zł
B. 540,00 zł
C. 660,00 zł
D. 480,00 zł
HGT.12 Pytanie 559
Organizacja żywienia i usług …

Jaką formę promocji zastosowała pizzeria, która świadczy usługi dostawy pizzy do klientów?

A. Publicity
B. Sponsoring
C. Marketing bezpośredni
D. Public relations
HGT.12 Pytanie 560
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów błonnika pokarmowego znajduje się w jednej porcji 0,3 kg zupy fasolowej, jeśli 100 gramów zupy dostarcza 2,4 grama tego składnika?

A. 0,7 g
B. 17,2 g
C. 12,7 g
D. 7,2 g