Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 521
Organizacja żywienia i usług …

Insulina to hormon wytwarzany w

A. tarczycy.
B. jajnikach.
C. trzustce.
D. nadnerczach.
HGT.12 Pytanie 522
Organizacja żywienia i usług …

Które produkty, zgodnie z opracowaną przez IŻŻ Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, powinny być spożywane przez zdrowego człowieka w największej ilości?

A. Warzywne.
B. Mięsne.
C. Tłuszczowe.
D. Nabiałowe.
HGT.12 Pytanie 523
Organizacja żywienia i usług …

Który deser należy zaplanować dla osoby ciężko pracującej fizycznie?

A. Mus jabłkowy.
B. Surówkę z jabłek.
C. Jabłko pieczone.
D. Racuchy z jabłkami.
HGT.12 Pytanie 524
Organizacja żywienia i usług …

Na śniadanie w diecie łatwo strawnej należy zaplanować

A. jaja gotowane na twardo.
B. jajecznicę na parze.
C. smażoną kiełbasę z cebulą.
D. gotowaną kiełbasę z musztardą.
HGT.12 Pytanie 525
Organizacja żywienia i usług …

Jaj, zgodnie z tabelami zamienności, nie należy zastępować

A. nasionami roślin strączkowych.
B. serkiem homogenizowanym.
C. mlekiem w proszku.
D. rybą wędzoną.
HGT.12 Pytanie 526
Organizacja żywienia i usług …

Ile należy przygotować nektaru, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli zgodnie z tabelami zamienności spożycie 100 g świeżych owoców zastępuje 60 g nektaru?

A. 500 g
B. 1 800 g
C. 180 g
D. 600 g
HGT.12 Pytanie 527
Organizacja żywienia i usług …

Wartość energetyczna 100 g bobu wynosi 102 kcal. Oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy porcja bobu, jeśli białko stanowi 28 kcal, a węglowodany 56 kcal?

A. 9 g
B. 18 g
C. 84 g
D. 2 g
HGT.12 Pytanie 528
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi wartość energetyczna jogurtu owocowego zawierającego 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?

A. 445 kcal
B. 310 kcal
C. 220 kcal
D. 270 kcal
HGT.12 Pytanie 529
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.

Ilustracja do pytania 9
A. 1 950-1 800 kcal
B. 1 050-1 200 kcal
C. 750-900 kcal
D. 2 142-2 250 kcal
HGT.12 Pytanie 530
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeżeli 100 g zupy zawiera 0,4 g błonnika?

A. 0,12 g
B. 1,20 g
C. 0,75 g
D. 7,50 g
HGT.12 Pytanie 531
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.

Ilustracja do pytania 11
A. 130,8 µg
B. 528,0 µg
C. 65,0 µg
D. 67,8 µg
HGT.12 Pytanie 532
Organizacja żywienia i usług …

O który dodatek warzywny należy uzupełnić zestaw potraw składający się z barszczu czerwonego, kotleta z fasoli i ziemniaków z wody?

A. Surówkę z marchwi.
B. Ćwikłę z chrzanem.
C. Bób gotowany.
D. Buraki zasmażane.
HGT.12 Pytanie 533
Organizacja żywienia i usług …

Potrawą polecaną w diecie 1000 kcal jest

A. ser żółty panierowany.
B. karkówka saute z cebulą.
C. dorsz gotowany w porach.
D. pieczona rolada z boczku.
HGT.12 Pytanie 534
Organizacja żywienia i usług …

Spożywanie małej ilości produktów bogatych w wapń i witaminę D może prowadzić do powstania

A. niedokrwistości.
B. cukrzycy.
C. nadciśnienia.
D. osteoporozy.
HGT.12 Pytanie 535
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o

Ilustracja do pytania 15
A. otyłości umiarkowanej.
B. niedowadze.
C. otyłości dużej.
D. nadwadze.
HGT.12 Pytanie 536
Organizacja żywienia i usług …

Kontrolą sanitarną produkcji żywności zajmuje się

A. Światowa Organizacja Zdrowia.
B. Federacja Polskich Banków Żywności.
C. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
D. Instytut Żywności i Żywienia.
HGT.12 Pytanie 537
Organizacja żywienia i usług …

Ryby mrożone do zakładów gastronomicznych należy transportować w temperaturze co najmniej

A. -4°C
B. -10°C
C. -18°C
D. -1°C
HGT.12 Pytanie 538
Organizacja żywienia i usług …

Jak nazywa się zabieg, który polega na użyciu słoniny w celu nawilżenia chudego mięsa przed pieczeniem?

A. Szpikowanie.
B. Peklowanie.
C. Tablerowanie.
D. Bejcowanie.
HGT.12 Pytanie 539
Organizacja żywienia i usług …

W której grupie napojów karty menu należy umieścić Tokaj, Merlot i Chardonnay?

A. Likierów.
B. Drinków.
C. Wódek.
D. Win.
HGT.12 Pytanie 540
Organizacja żywienia i usług …

Do sporządzenia 1 porcji sufletu jabłkowego należy użyć 135 g upieczonych, przetartych jabłek. Ile jabłek należy użyć, aby przygotować 80 porcji deseru, jeżeli odpady stanowią 10%?

A. 1,20 kg
B. 1,08 kg
C. 12,00 kg
D. 10,80 kg
HGT.12 Pytanie 541
Organizacja żywienia i usług …

Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty

Ilustracja do pytania 21
A. z karty śni adaniowej.
B. w grupie dań jarskich.
C. w grupie dań obiadowych.
D. z karty sezonowej.
HGT.12 Pytanie 542
Organizacja żywienia i usług …

Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 125 ml czekolady płynnej, jeżeli cena zakupu 1,0 litra wynosi 80,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 100%?

A. 30,00 zł
B. 40,00 zł
C. 20,00 zł
D. 10,00 zł
HGT.12 Pytanie 543
Organizacja żywienia i usług …

Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zapiekanki, jeśli całkowity koszt sporządzenia 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% i marżę gastronomiczną w wysokości 150%?

A. 2,52 zł
B. 1,98 zł
C. 3,30 zł
D. 3,18 zł
HGT.12 Pytanie 544
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z tabeli oblicz, ile fasoli szparagowej i bułki tartej należy przygotować do sporządzenia 38 porcji fasoli szparagowej z wody.

Ilustracja do pytania 24
A. Fasola 12,35 kg, bułka 0,38 kg
B. Fasola 12,38 kg, bułka 3,80 kg
C. Fasola 24,70 kg, bułka 0,76 kg
D. Fasola 24,70 kg, bułka 7,60 kg
HGT.12 Pytanie 545
Organizacja żywienia i usług …

Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest

A. cukiernia.
B. jadłodajnia.
C. piwiarnia.
D. kawiarnia.
HGT.12 Pytanie 546
Organizacja żywienia i usług …

Zakładem gastronomicznym typu zamkniętego jest

A. stołówka szkolna.
B. pizzeria.
C. kawiarnia.
D. bar przekąskowy.
HGT.12 Pytanie 547
Organizacja żywienia i usług …

Zakład gastronomiczny stosując kupony rabatowe działa w zakresie

A. publicity.
B. public relations.
C. promocji sprzedaży.
D. sponsoringu.
HGT.12 Pytanie 548
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.

Ilustracja do pytania 28
A. 325,00 zł
B. 600,00 zł
C. 450,00 zł
D. 475,00 zł
HGT.12 Pytanie 549
Organizacja żywienia i usług …

Serwując zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner stosuje serwis

A. rosyjski.
B. niemiecki.
C. angielski.
D. francuski.
HGT.12 Pytanie 550
Organizacja żywienia i usług …

Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionym rysunku?

Ilustracja do pytania 30
A. Dekantowanie.
B. Tranżerowani e.
C. Kupażowanie.
D. Flambirowanie.
HGT.12 Pytanie 551
Organizacja żywienia i usług …

Kelner z prawej strony gościa powinien zaserwować

A. surówkę z salaterki.
B. sos z sosjerki.
C. frytki z półmiska.
D. tort z patery.
HGT.12 Pytanie 552
Organizacja żywienia i usług …

Który rysunek przedstawia teatralne ustawienie stołów?

Ilustracja do pytania 32
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
HGT.12 Pytanie 553
Organizacja żywienia i usług …

Który obrus należy zaplanować do nakrycia stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm?

A. Okrągły o średnicy 160 cm.
B. Prostokątny o wymiarach 120 cm x 160 cm.
C. Prostokątny o wymiarach 140 cm x 180 cm.
D. Okrągły o średnicy 180 cm.
HGT.12 Pytanie 554
Organizacja żywienia i usług …

Filiżankę o pojemności 40 ml należy zastosować do podania kawy

A. espresso.
B. latte.
C. cappuccino.
D. americano.
HGT.12 Pytanie 555
Organizacja żywienia i usług …

Który element bielizny stołowej przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 35
A. Molton.
B. Obrus.
C. Napperon.
D. Laufer.
HGT.12 Pytanie 556
Organizacja żywienia i usług …

Młodą parę należy usadzić przy stole z numerem

Ilustracja do pytania 36
A. 3
B. 2
C. 4
D. 1
HGT.12 Pytanie 557
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony na rysunku element stanowi część

Ilustracja do pytania 37
A. ekspresu.
B. blendera.
C. salamandra.
D. podgrzewacza.
HGT.12 Pytanie 558
Organizacja żywienia i usług …

Który środek spożywczy dostarczy organizmowi człowieka największej ilości fruktozy?

A. Jabłko.
B. Miód.
C. Mąka pszenna.
D. Orzechy włoskie.
HGT.12 Pytanie 559
Organizacja żywienia i usług …

Który surowiec zawiera w swoim składzie najwięcej białka roślinnego

A. Papryka zielona.
B. Porzeczka czerwona.
C. Fasola biała.
D. Borówka czarna.
HGT.12 Pytanie 560
Organizacja żywienia i usług …

Wskaż produkt o działaniu alkalizującym na odczyn płynów ustrojowych człowieka.

A. Sałata liściasta.
B. Szynka wędzona.
C. Ser gouda.
D. Płatki zbożowe.