Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 561
Organizacja żywienia i usług …

Trawienie skrobi w dwunastnicy przebiega z udziałem

A. amylazy trzustkowej.
B. amylazy jelitowej.
C. lipazy trzustkowej.
D. lipazy jelitowej.
HGT.12 Pytanie 562
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Ilustracja do pytania 2
A. niedoboru potasu.
B. nadmiaru miedzi.
C. nadmiaru cynku.
D. niedoboru żelaza.
HGT.12 Pytanie 563
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zamieszczoną na rysunku Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej podstawą żywienia człowieka powinny być

Ilustracja do pytania 3
A. warzywa i owoce, z czego 3/4 warzywa, a 1/4 owoce.
B. warzywa i owoce, z czego 1/4 warzywa, a 3/4 owoce.
C. kasze i makarony.
D. mleko i przetwory mleczne.
HGT.12 Pytanie 564
Organizacja żywienia i usług …

Obiad złożony z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną, kompotu z rabarbaru, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, należy uzupełnić

A. sosem pomidorowym.
B. serem panierowanym.
C. pierogami z mięsem.
D. sałatką z buraków.
HGT.12 Pytanie 565
Organizacja żywienia i usług …

Stosując zasadę zamienności produktów spożywczych, olej można zastąpić

A. masłem.
B. maślanką.
C. jajami.
D. śmietaną.
HGT.12 Pytanie 566
Organizacja żywienia i usług …

Ile kg miodu naturalnego należy przygotować do zastąpienia 0,6 kg cukru, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego zastępuje 100 g cukru?

A. 7,50 kg
B. 0,75 kg
C. 4,80 kg
D. 0,48 kg
HGT.12 Pytanie 567
Organizacja żywienia i usług …

Ile białka dostarczy 1 porcja żurku o masie 300 g, jeżeli zawartość tego składnika w 100 g zupy wynosi 7,40 g?

A. 88,80 g
B. 22,20 g
C. 74,00 g
D. 14,80 g
HGT.12 Pytanie 568
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi wartość energetyczna 100 g sera twarogowego chudego, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?

A. 112,80 kcal
B. 178,20 kcal
C. 136,30 kcal
D. 154,80 kcal
HGT.12 Pytanie 569
Organizacja żywienia i usług …

W diecie owowegetarian uwzględnia się warzywa, owoce oraz

A. drób.
B. jaja.
C. ryby.
D. nabiał.
HGT.12 Pytanie 570
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.

Ilustracja do pytania 10
A. 120,80 kcal
B. 250,00 kcal
C. 308,00 kcal
D. 261,80 kcal
HGT.12 Pytanie 571
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.

Ilustracja do pytania 11
A. Podejrzenie o stan niedożywienia organizmu.
B. Otyłość umiarkowana II stopnia.
C. Otyłość duża III stopnia.
D. Nadwaga, podejrzenie o przekarmienie.
HGT.12 Pytanie 572
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie odżywiania, polegające na celowej utracie masy ciała i występowaniu jadłowstrętu psychicznego, określane jest terminem

A. anemia.
B. anoreksja.
C. celiakia.
D. bulimia.
HGT.12 Pytanie 573
Organizacja żywienia i usług …

Podmiotem odpowiedzialnym za opracowanie tabel składu i wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw jest

A. Państwowa Inspekcja Sanitarna.
B. Państwowy Zakład Higieny.
C. Instytut Żywności i Żywienia.
D. Ministerstwo Zdrowia.
HGT.12 Pytanie 574
Organizacja żywienia i usług …

W schemacie technologicznym produkcji marchwi zasmażanej, po etapie pobrania surowców z magazynu, kolejnym etapem będzie

A. obróbka wykończeniowa.
B. obróbka wstępna brudna.
C. obróbka wstępna czysta.
D. obróbka cieplna.
HGT.12 Pytanie 575
Organizacja żywienia i usług …

Którą potrawę należy zaplanować w menu dla osoby chorej na celiakię?

A. Bulgur z kurczakiem i cukinią.
B. Kuskus z wieprzowiną i papryką.
C. Ryż z indykiem i brokułami.
D. Pęczak z dorszem i pomidorami.
HGT.12 Pytanie 576
Organizacja żywienia i usług …

Befsztyk tatarski należy umieścić w karcie menu restauracji w pozycji

A. dania jarskie.
B. zakąski zimne.
C. zakąski gorące.
D. dania drobiowe.
HGT.12 Pytanie 577
Organizacja żywienia i usług …

Który przyrząd należy zastosować do pomiaru temperatury w środku mięsa podczas pieczenia?

Ilustracja do pytania 17
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
HGT.12 Pytanie 578
Organizacja żywienia i usług …

Plan produkcji kuchni przewiduje zużycie 20 kg obranych ziemniaków do sporządzenia placków ziemniaczanych. Ile surowca powinien pobrać z magazynu szef kuchni, jeżeli ubytek masy podczas obróbki wstępnej ziemniaków wynosi 20%?

A. 22,00 kg
B. 25,00 kg
C. 27,00 kg
D. 20,00 kg
HGT.12 Pytanie 579
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 15 porcji schabu pieczonego ze śliwkami, korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli.

Ilustracja do pytania 19
A. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,03 kg, olej 0,006 kg
B. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,006 kg
C. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,06 k
D. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,60 kg
HGT.12 Pytanie 580
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.

Ilustracja do pytania 20
A. 61,02 zł
B. 56,65 zł
C. 5,65 zł
D. 6,10 zł
HGT.12 Pytanie 581
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi cena gastronomiczna brutto 150 ml wina, jeżeli cena zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, zakład stosuje marżę w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?

A. 61,50 zł
B. 6,25 zł
C. 8,25 zł
D. 50,00 zł
HGT.12 Pytanie 582
Organizacja żywienia i usług …

Ile zapłaci w barze gość za zestaw dnia, korzystając z 20% rabatu, w ramach programu lojalnościowego? Cena standardowa zestawu w karcie wynosi 15,00 zł.

A. 15,00 zł
B. 20,00 zł
C. 12,00 zł
D. 17,00 zł
HGT.12 Pytanie 583
Organizacja żywienia i usług …

Do podstawowych usług gastronomicznych restauracji należy

A. sporządzanie potraw i napojów oraz konsumpcja na miejscu.
B. dostarczanie produkcji gastronomicznej do innych zakładów.
C. prowadzenie działalności rozrywkowej.
D. sprzedaż potraw i napojów na wynos.
HGT.12 Pytanie 584
Organizacja żywienia i usług …

Zakład gastronomiczny w ramach promocji sprzedaży

A. umieszcza reklamę w lokalnej prasie.
B. organizuje spotkania z ekspertami do spraw żywienia.
C. oferuje dania dnia w atrakcyjnej cenie.
D. organizuje konferencje branżowe.
HGT.12 Pytanie 585
Organizacja żywienia i usług …

Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest

A. bar mleczny.
B. bar aperitif.
C. smażalnia.
D. kawiarnia.
HGT.12 Pytanie 586
Organizacja żywienia i usług …

Które przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących i bufetów?

A. Bankiet amerykański.
B. Bankiet angielski.
C. Przyjęcie bufetowe.
D. Przyjęcie koktajlowe.
HGT.12 Pytanie 587
Organizacja żywienia i usług …

Do podania potraw i napojów na przedstawionym rysunku zastosowano serwis

Ilustracja do pytania 27
A. rodzinny.
B. angielski.
C. specjalny.
D. niemiecki.
HGT.12 Pytanie 588
Organizacja żywienia i usług …

Ile stolików koktajlowych o powierzchni 0,3 m2 należy przygotować na przyjęcie dla 180 osób, jeżeli jeden stolik jest przeznaczony dla 10 osób

A. 36 szt.
B. 30 szt.
C. 54 szt.
D. 18 szt.
HGT.12 Pytanie 589
Organizacja żywienia i usług …

Który serwis należy zaplanować do podania zupy cebulowej zapiekanej jednoporcjowo?

A. Niemiecki.
B. Rosyjski.
C. Francuski.
D. Angielski.
HGT.12 Pytanie 590
Organizacja żywienia i usług …

Talerz głęboki należy zastosować do podania

A. barszczu czerwonego z krokietem.
B. rosołu wołowego z kołdunami.
C. bulionu drobiowego z żółtkiem.
D. kremu pomidorowego z grzankami.
HGT.12 Pytanie 591
Organizacja żywienia i usług …

Do konsumpcji śniadania wiedeńskiego należy podać widelce i noże

A. średnie.
B. małe.
C. duże.
D. specjalne.
HGT.12 Pytanie 592
Organizacja żywienia i usług …

Kieliszek przedstawiony na rysunku stosuje się do podawania

Ilustracja do pytania 32
A. wody mineralnej.
B. wina musującego.
C. koniaku.
D. wermutu.
HGT.12 Pytanie 593
Organizacja żywienia i usług …

Którym terminem określa się przedstawiony na rysunku sprzęt barmański?

Ilustracja do pytania 33
A. Trybuszon.
B. Nalewak.
C. Muddler.
D. Jigger.
HGT.12 Pytanie 594
Organizacja żywienia i usług …

Wskaż sprzęt, który służy do wyciskania soku z limonki.

Ilustracja do pytania 34
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
HGT.12 Pytanie 595
Organizacja żywienia i usług …

Dozownik przedstawiony na rysunku należy zastosować do

Ilustracja do pytania 35
A. orzeszków ziemnych.
B. koktajli mlecznych.
C. napojów chłodzonych.
D. płatków śniadaniowych.
HGT.12 Pytanie 596
Organizacja żywienia i usług …

Do czego służy przedstawiony na rysunku sprzęt pomocniczy?

Ilustracja do pytania 36
A. Ekspozycji surówek.
B. Chłodzenia potraw.
C. Transportu zakąsek.
D. Podgrzewania potraw.
HGT.12 Pytanie 597
Organizacja żywienia i usług …

Białko pełnowartościowe występuje

A. w kaszy gryczanej.
B. w fasoli białej.
C. w kefirze owocowym.
D. w orzechach laskowych.
HGT.12 Pytanie 598
Organizacja żywienia i usług …

Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zalicza się

A. witaminę E i witaminę A.
B. kwas foliowy i witaminę PP.
C. witaminę PP i witaminę A.
D. kwas foliowy i witaminę E.
HGT.12 Pytanie 599
Organizacja żywienia i usług …

Składnikiem mineralnym o działaniu kwasotwórczym jest

A. magnez.
B. siarka.
C. sód.
D. potas.
HGT.12 Pytanie 600
Organizacja żywienia i usług …

Żelazo w formie najlepiej przyswajalnej dla człowieka występuje

A. w bananach suszonych.
B. w szpinaku mrożonym.
C. w mleku kozim.
D. w wątrobie cielęcej.