Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 1 663,50 zł
B. 1 663,00 zł
C. 1 636,00 zł
D. 1 636,50 zł
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować espresso, konieczne jest użycie
A. tygielka
B. ekspresu przelewowego
C. kawiarki
D. ekspresu ciśnieniowego
HGT.12 Pytanie 603
Organizacja żywienia i usług …
Do podawania kawy należy użyć filiżanki o pojemności 40 ml
A. espresso
B. americano
C. cappuccino
D. latte
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie można przygotować, używając metodę sous-vide?
A. Ciasto czekoladowe
B. Zupa pomidorowa
C. Stek wołowy
D. Sałatka grecka
Organizacja żywienia i usług …
Oprócz niewłaściwej higieny jamy ustnej, co jeszcze w codziennym odżywianiu może przyczyniać się do rozwoju próchnicy zębów?
A. niedostateczna ilość fluoru
B. przesyt wapnia
C. niedobór żelaza
D. przesyt potasu
Organizacja żywienia i usług …
Do kluczowych usług gastronomicznych w restauracji zalicza się
A. przygotowywanie potraw i napojów oraz ich konsumpcję na miejscu
B. sprzedaż dań i napojów na wynos.
C. organizowanie działalności rozrywkowej.
D. przekazywanie produkcji gastronomicznej do innych punktów.
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę będzie musiał uiścić gość w barze za zestaw dnia, korzystając z 20% zniżki w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu w menu wynosi 15,00 zł?
A. 20,00 zł
B. 12,00 zł
C. 15,00 zł
D. 17,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Rola błonnika w ludzkim organizmie
A. wpływa na równowagę kwasowo-zasadową.
B. podnosi poziom cholesterolu we krwi.
C. ma wpływ na prawidłową pracę serca.
D. zwiększa ruchliwość jelit.
Organizacja żywienia i usług …
Organizacja regularnych szkoleń dla pracowników kuchni na temat "Wiem co jem" jest zgodna z strategią
A. dystrybucji
B. ceny
C. promocji
D. personelu
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość ziemniaków należy pobrać z magazynu, jeśli przewidziano wykorzystanie 20 kg obranych ziemniaków, a strata masy podczas wstępnej obróbki brudnego surowca wynosi 20%?
A. 2700 kg
B. 22,00 kg
C. 20,00 kg
D. 25,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
A. 36 000,00 zł
B. 38 000,00 zł
C. 44 000,00 zł
D. 42 000,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione na ilustracji urządzenie służy do sporządzania

A. soków owocowych.
B. grzanego wina.
C. gorącej czekolady.
D. napojów mieszanych.
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu śniadaniowego, gdy koszt materiałów na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
A. 20,50 zł
B. 6,50 zł
C. 10,00 zł
D. 14,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych składników jest najbogatszym źródłem białka?
A. Pomidor
B. Masło
C. Kurczak
D. Ryż
Organizacja żywienia i usług …
Czy nadmierna konsumpcja białek prowadzi do
A. kwasicy metabolicznej.
B. przeciążenia wątroby.
C. obniżenia odporności.
D. przeciążenia nerek.
Organizacja żywienia i usług …
Jaką masę odpadów uzyskano podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli strata masy surowca wyniosła 40%?
A. 2 kg
B. 1 kg
C. 4 kg
D. 3 kg
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz cenę końcową brutto za jedną lampkę winiaku o objętości 40 ml, jeżeli restauracja nabyła butelkę winiaku o pojemności 0,5 l za 50,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 200% oraz stawkę VAT równą 23%?
A. 4,00 zł
B. 16,00 zł
C. 9,84 zł
D. 14,76 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest główne zadanie barmanów podczas imprezy okolicznościowej?
A. Przygotowywanie potraw
B. Obsługa gości przy stolikach
C. Dekorowanie sali
D. Przygotowywanie i serwowanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych
HGT.12 Pytanie 619
Organizacja żywienia i usług …
Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

A. napojów chłodzonych.
B. orzeszków ziemnych.
C. koktajli mlecznych.
D. płatków śniadaniowych.
Organizacja żywienia i usług …
W jakim systemie samoobsługowym dania oraz napoje są podawane przez "okienko" łączące kuchnię z częścią konsumpcyjną?
A. Polskim
B. Francuskim
C. Czeskim
D. Szwedzkim
Organizacja żywienia i usług …
Lipazy to enzymy, które rozkładają
A. białka
B. witaminy
C. tłuszcze
D. węglowodany
Organizacja żywienia i usług …
Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?
A. 23 000,00 zł
B. 19 000,00 zł
C. 21 000,00 zł
D. 21 200,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie
A. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
B. składników mineralnych, głównie fosforu
C. węglowodanów złożonych
D. białka pełnowartościowego
Organizacja żywienia i usług …
Która z diet wegetariańskich pozwala na jedzenie mleka oraz jego produktów?
A. Weganizm
B. Owowegetarianizm
C. Frutarianizm
D. Laktowegetarianizm
Organizacja żywienia i usług …
System zapewnienia jakości, który wymaga stworzenia wewnętrznego planu higieny w formie instrukcji oraz kart monitorujących, to
A. GMP
B. GHP
C. ISO
D. HACCP
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.
| Zestaw na lunch | Liczba porcji | Wartość brutto [zł] |
|---|---|---|
| Zupa misoshiru | 25 | 75,00 |
| Omlet tamago nigiri | 50 | 300,00 |
| Salmon maki | 50 | 600,00 |
| Sałatka warzywna | 50 | 200,00 |
| Sok pomarańczowy | 25 | 100,00 |
| Razem | 1 275,00 |
A. 25,50 zł
B. 29,00 zł
C. 51,50 zł
D. 22,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zniżki uzyska klient posiadający kartę lojalnościową z rabatem wynoszącym 15%, jeśli suma jego wydatków osiągnęła 600,00 zł?
A. 60,00 zł
B. 30,00 zł
C. 90,00 zł
D. 120,00 zł
HGT.12 Pytanie 628
Organizacja żywienia i usług …
Aby podać szczupaka faszerowanego, pieczywo, masło oraz białe wino, należy przewidzieć
A. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
B. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
C. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
D. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
A. 238,0 kcal
B. 183,0 kcal
C. 356,0 kcal
D. 178,0 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.
| Zestaw obiadowy w przedszkolu | |
|---|---|
| Potrawa, napój | Wartość brutto dla grupy 68 dzieci [zł] |
| Barszcz ukraiński | 166,60 |
| Pierożki z mięsem i kapustą | 200,60 |
| Kompot owocowy | 51,00 |
A. 6,15 zł
B. 2,45 zł
C. 5,40 zł
D. 2,95 zł
Organizacja żywienia i usług …
Głównym rodzajem węglowodanów obecnych w ziemniakach jest
A. fruktoza
B. maltoza
C. błonnik
D. skrobia
Organizacja żywienia i usług …
Którą potrawę z menu bankietowego można zamrozić po przygotowaniu i poddać restytucji tuż przed spożyciem?
A. Suflet czekoladowy
B. Schab pieczony
C. Jaja faszerowane
D. Tymbaliki drobiowe
HGT.12 Pytanie 633
Organizacja żywienia i usług …
Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?
A. Ustawianie wazy z zupą na stole, ustawianie talerza na pieczywo
B. Serwowanie menu, prezentowanie potraw na półmisku
C. Nalewanie kawy z dzbanka, serwowanie zupy z wazy
D. Serwowanie menu, prezentowanie butelki wina
Organizacja żywienia i usług …
W wyniku odwodnienia w organizmie człowieka mogą występować braki
A. cynku oraz jodu
B. żelaza oraz witaminy C
C. białek prostych
D. sodu i potasu
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substytucji produktów spożywczych, rybę można zastąpić
A. oliwkami
B. mlekiem
C. kaszą
D. pieczarkami
Organizacja żywienia i usług …
Jaką usługę dodatkową oferuje restauracja?
A. przygotowywanie potraw i napojów
B. sprzedaż potraw i napojów na miejscu
C. działalność rozrywkowa
D. działalność cateringowa
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę uiści klient w barze za zestaw dnia, przy uwzględnieniu 20% zniżki, w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu wynosi 15,00 zł.
A. 17,00 zł
B. 15,00 zł
C. 12,00 zł
D. 20,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować do 150 porcji zupy, jeżeli przewidziano 15 gramów tego składnika na jedną porcję?
A. 0,75 kg
B. 2,25 kg
C. 0,25 kg
D. 1,50 kg
Organizacja żywienia i usług …
Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do
A. określenia odpowiedniej masy ciała
B. oceny gęstości mineralnej kości u dorosłych
C. oceny rozwoju fizycznego dzieci oraz młodzieży
D. określenia rodzaju otyłości u dorosłych
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 10 porcji ziemniaków pieczonych oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji tej potrawy.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków pieczonych | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| ziemniaki | 1 500 g |
| czosnek | 50 g |
| olej | 100 ml |
| sól, majeranek | do smaku |
A. Ziemniaki 3,750 kg, czosnek 0,125 kg, olej 0,250 l.
B. Ziemniaki 3,750 kg, czosnek 1,250 kg, olej 2,500 l.
C. Ziemniaki 2,100 kg, czosnek 0,130 kg, olej 0,250 l.
D. Ziemniaki 2,100 kg, czosnek 1,300 kg, olej 2,500 l.