Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Jeśli całkowity wydatek na zorganizowanie uroczystego obiadu wyniósł 2 045,00 zł, to jaką kwotę powinien uiścić zleceniodawca, który według ustaleń wpłacił zaliczkę w wysokości 20% tych wydatków?

A. 1 663,50 zł
B. 1 663,00 zł
C. 1 636,00 zł
D. 1 636,50 zł
Organizacja żywienia i usług …

Oprócz niewłaściwej higieny jamy ustnej, co jeszcze w codziennym odżywianiu może przyczyniać się do rozwoju próchnicy zębów?

A. niedostateczna ilość fluoru
B. przesyt wapnia
C. niedobór żelaza
D. przesyt potasu
Organizacja żywienia i usług …

Do kluczowych usług gastronomicznych w restauracji zalicza się

A. przygotowywanie potraw i napojów oraz ich konsumpcję na miejscu
B. sprzedaż dań i napojów na wynos.
C. organizowanie działalności rozrywkowej.
D. przekazywanie produkcji gastronomicznej do innych punktów.
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę będzie musiał uiścić gość w barze za zestaw dnia, korzystając z 20% zniżki w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu w menu wynosi 15,00 zł?

A. 20,00 zł
B. 12,00 zł
C. 15,00 zł
D. 17,00 zł
HGT.12 Pytanie 608
Organizacja żywienia i usług …

Rola błonnika w ludzkim organizmie

A. wpływa na równowagę kwasowo-zasadową.
B. podnosi poziom cholesterolu we krwi.
C. ma wpływ na prawidłową pracę serca.
D. zwiększa ruchliwość jelit.
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość ziemniaków należy pobrać z magazynu, jeśli przewidziano wykorzystanie 20 kg obranych ziemniaków, a strata masy podczas wstępnej obróbki brudnego surowca wynosi 20%?

A. 2700 kg
B. 22,00 kg
C. 20,00 kg
D. 25,00 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?

A. 36 000,00 zł
B. 38 000,00 zł
C. 44 000,00 zł
D. 42 000,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Wyznacz cenę końcową brutto za jedną lampkę winiaku o objętości 40 ml, jeżeli restauracja nabyła butelkę winiaku o pojemności 0,5 l za 50,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 200% oraz stawkę VAT równą 23%?

A. 4,00 zł
B. 16,00 zł
C. 9,84 zł
D. 14,76 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?

A. 23 000,00 zł
B. 19 000,00 zł
C. 21 000,00 zł
D. 21 200,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie

A. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
B. składników mineralnych, głównie fosforu
C. węglowodanów złożonych
D. białka pełnowartościowego
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.

Zestaw na lunchLiczba porcjiWartość brutto [zł]
Zupa misoshiru2575,00
Omlet tamago nigiri50300,00
Salmon maki50600,00
Sałatka warzywna50200,00
Sok pomarańczowy25100,00
Razem1 275,00

A. 25,50 zł
B. 29,00 zł
C. 51,50 zł
D. 22,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Aby podać szczupaka faszerowanego, pieczywo, masło oraz białe wino, należy przewidzieć

A. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
B. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
C. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
D. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?

A. 238,0 kcal
B. 183,0 kcal
C. 356,0 kcal
D. 178,0 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.

Zestaw obiadowy w przedszkolu
Potrawa, napójWartość brutto dla grupy 68 dzieci [zł]
Barszcz ukraiński166,60
Pierożki z mięsem i kapustą200,60
Kompot owocowy51,00

A. 6,15 zł
B. 2,45 zł
C. 5,40 zł
D. 2,95 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?

A. Ustawianie wazy z zupą na stole, ustawianie talerza na pieczywo
B. Serwowanie menu, prezentowanie potraw na półmisku
C. Nalewanie kawy z dzbanka, serwowanie zupy z wazy
D. Serwowanie menu, prezentowanie butelki wina
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do

A. określenia odpowiedniej masy ciała
B. oceny gęstości mineralnej kości u dorosłych
C. oceny rozwoju fizycznego dzieci oraz młodzieży
D. określenia rodzaju otyłości u dorosłych
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 10 porcji ziemniaków pieczonych oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji tej potrawy.

Normatyw surowcowy
na 10 porcji ziemniaków
pieczonych
Nazwa produktuIlość
ziemniaki1 500 g
czosnek50 g
olej100 ml
sól, majeranekdo smaku

A. Ziemniaki 3,750 kg, czosnek 0,125 kg, olej 0,250 l.
B. Ziemniaki 3,750 kg, czosnek 1,250 kg, olej 2,500 l.
C. Ziemniaki 2,100 kg, czosnek 0,130 kg, olej 0,250 l.
D. Ziemniaki 2,100 kg, czosnek 1,300 kg, olej 2,500 l.