Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 601
Organizacja żywienia i usług …
A. Weganizm
B. Frutarianizm
C. Owowegetarianizm
D. Laktowegetarianizm
HGT.12 Pytanie 602
Organizacja żywienia i usług …
Jaką formę promocji wprowadziła kawiarnia, oferując w piątki do godziny 16.00 wszystkie desery z rabatem 20%?
A. Public relations
B. Promocję sprzedaży
C. Sponsoring
D. Marketing bezpośredni
HGT.12 Pytanie 603
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw posiłków dostarcza ludzkiemu organizmowi 15 g białka, 5 g tłuszczu oraz 45 g węglowodanów przyswajalnych. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego zestawu w kilodżulach (kJ), znając, że 1 kcal to 4,19 kJ.
A. 1 257,00 kJ
B. 1 089,40 kJ
C. 1 194,15 kJ
D. 1 068,45 kJ
HGT.12 Pytanie 604
Organizacja żywienia i usług …
Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?
A. O 50 kcal
B. O 40 kcal
C. O 90 kcal
D. O 20 kcal
HGT.12 Pytanie 605
Organizacja żywienia i usług …
Która z diet zaleca nielimitowane przyjmowanie białka, eliminując węglowodany?
A. Diamondów
B. Wegetariańska
C. Atkinsa
D. Makrobiotyczna
HGT.12 Pytanie 606
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenia powinny być uwzględnione w planowaniu wyposażenia food trucka, w którym serwowane są zapiekanki i frytki?
A. Frytownica i rożen gazowy
B. Frytownica i opiekacz elektryczny
C. Toster oraz rożen gazowy
D. Toster i opiekacz elektryczny
HGT.12 Pytanie 607
Organizacja żywienia i usług …
W jadłospisie laktowegetarian znajdują się produkty roślinne oraz
A. ryby i konserwy rybne
B. mleko i przetwory mleczne
C. drób i wędliny drobiowe
D. jaja i potrawy z jaj
HGT.12 Pytanie 608
Organizacja żywienia i usług …
Zimnych przystawek z jaj nie powinno się serwować na półmiskach
A. platerowych
B. szklanych
C. porcelanowych
D. porcelitowych
HGT.12 Pytanie 609
Organizacja żywienia i usług …
Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?
A. 180 g
B. 600 g
C. 1 800 g
D. 500 g
HGT.12 Pytanie 610
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
A. smażalnia
B. lodziarnia
C. kawiarnia
D. jadłodajnia
HGT.12 Pytanie 611
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw posiłków został zaplanowany według zasad żywienia?
A. Zupa pomidorowa z ryżem, risotto z warzywami oraz mięsem, surówka z pomidorów
B. Zupa jarzynowa, pulpety w sosie koperkowym, kluski kładzione, surówka z marchwi
C. Rosół z kurczaka, kotlet de volaille, ziemniaki, marchewka podsmażana
D. Krupnik, wołowe zrazy z kaszą gryczaną, surówka z ogórków kiszonych
HGT.12 Pytanie 612
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych procesów jest częścią systemu GMP (Good Manufacturing Practice)?
A. Obsługa gości
B. Marketing i reklama
C. Dekorowanie sali
D. Kontrola jakości surowców
HGT.12 Pytanie 613
Organizacja żywienia i usług …
Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?
A. Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchewki i jabłek
B. Sałatka z kurczaka, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
C. Halibut w cieście, cielęce medaliony, placuszki jabłkowe, kompot
D. Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż z ziołami, mizeria, kompot
HGT.12 Pytanie 614
Organizacja żywienia i usług …
Jaką formę promocji zastosowała pizzeria, która świadczy usługi dostawy pizzy do klientów?
A. Publicity
B. Sponsoring
C. Public relations
D. Marketing bezpośredni
HGT.12 Pytanie 615
Organizacja żywienia i usług …
W trakcie przyjmowania reklamacji od gościa, kelner nie powinien
A. uważnie wysłuchać i powtórzyć treść skargi
B. proponować metody naprawy zaistniałych problemów
C. przerywać składania skargi, ponieważ gość nie ma racji
D. przepraszać za powstałe problemy
HGT.12 Pytanie 616
Organizacja żywienia i usług …
Czy kelner powinien stać po prawej stronie gościa?
A. wlać zupę z wazy do talerza gościa
B. wyeksponować potrawę na półmisku
C. przenieść danie z półmiska na talerz gościa
D. zaprezentować kartę menu
HGT.12 Pytanie 617
Organizacja żywienia i usług …
Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to
A. masło śmietankowe
B. polędwica wołowa
C. ser twarogowy
D. fasolka szparagowa
HGT.12 Pytanie 618
Organizacja żywienia i usług …
Jaki instrument powinien być użyty do pomiaru ciśnienia pary wodnej w kotle warzelnym?
A. III.
B. I.
C. II.
D. IV.
HGT.12 Pytanie 619
Organizacja żywienia i usług …
Nadmiar jodu w organizmie może skutkować
A. opóźnieniem w rozwoju umysłowym i fizycznym
B. zahamowaniem syntezy hormonów tarczycy
C. powstawaniem wola
D. zawałem mięśnia sercowego
HGT.12 Pytanie 620
Organizacja żywienia i usług …
Wprowadzenie do asortymentu restauracji dodatkowych usług cateringowych stanowi przykład zastosowania strategii
A. produktu
B. promocji
C. ceny
D. dystrybucji
HGT.12 Pytanie 621
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie ludzkim przyswajanie żelaza zwiększa
A. wapń
B. błonnik pokarmowy
C. kwas fitynowy
D. witamina C
HGT.12 Pytanie 622
Organizacja żywienia i usług …
Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
A. Dieta makrobiotyczna
B. Dieta Dukana
C. Dieta wegańska
D. Dieta Montignaca
HGT.12 Pytanie 623
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?
A. 480,00 zł
B. 600,00 zł
C. 540,00 zł
D. 660,00 zł
HGT.12 Pytanie 624
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest odpowiedzialne za stworzenie polskich tabel składu oraz wartości odżywczych produktów spożywczych?
A. Ministerstwo Zdrowia
B. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
C. Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła
D. Światowa Organizacja Zdrowia
HGT.12 Pytanie 625
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli klient regularnie odbiera zamówione potrawy, za które zapłacił "z góry", to mamy do czynienia ze sprzedażą
A. ruchomą
B. abonamentową
C. sugerowaną
D. bezpośrednią
HGT.12 Pytanie 626
Organizacja żywienia i usług …
Jaki typ sprzedaży realizuje firma, której klienci regularnie odbierają zamówienia opłacone z "góry" na cały okres?
A. Abonamentową
B. Bezpośrednią
C. Ruchomą
D. Sugerowaną
HGT.12 Pytanie 627
Organizacja żywienia i usług …
Wskaź produkt, który alkalizuje odczyn płynów ustrojowych człowieka?
A. Szynka wędzona
B. Płatki zbożowe
C. Ser gouda
D. Sałata liściasta
HGT.12 Pytanie 628
Organizacja żywienia i usług …
Organizacja regularnych szkoleń dla pracowników kuchni na temat "Wiem co jem" jest zgodna z strategią
A. ceny
B. promocji
C. personelu
D. dystrybucji
HGT.12 Pytanie 629
Organizacja żywienia i usług …
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
A. Dieta Dukana
B. Dieta frutariańska
C. Dieta optymalna
D. Dieta makrobiotyczna
HGT.12 Pytanie 630
Organizacja żywienia i usług …
Wartość składnika odżywczego, która zaspokaja potrzeby 97,5% zdrowych, odpowiednio odżywionych ludzi, definiuje norma żywieniowa na poziomie
A. AL
B. UL
C. RDA
D. EAR
HGT.12 Pytanie 631
Organizacja żywienia i usług …
W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?
A. Dwunastnicy
B. Żołądku
C. Jamie ustnej
D. Jelicie cienkim
HGT.12 Pytanie 632
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę stosuje się do oceny jakościowej menu?
A. porównania zestawień magazynowych z codziennymi racjami żywieniowymi
B. przeprowadzenia wywiadu z klientem na temat dziennego spożycia posiłków i napojów
C. punktowej oceny menu
D. analizy składu chemicznego potraw
HGT.12 Pytanie 633
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?
A. 415,70 kcal
B. 206,20 kcal
C. 199,20 kcal
D. 238,70 kcal
HGT.12 Pytanie 634
Organizacja żywienia i usług …
Plan produkcji potraw w kuchni zakłada użycie 20 kg obranych ziemniaków do przygotowania placków ziemniaczanych. Jaką ilość surowca powinien pobrać z magazynu szef kuchni, jeśli podczas obróbki wstępnej ziemniaków następuje ubytek masy wynoszący 20%?
A. 20,00 kg
B. 22,00 kg
C. 27,00 kg
D. 25,00 kg
HGT.12 Pytanie 635
Organizacja żywienia i usług …
Jak długo maksymalnie można przechowywać potrawy w stanie zamrożonym w systemie "cook-freeze"?
A. 5 dni
B. 3 miesiące
C. 21 dni
D. 72 godziny
HGT.12 Pytanie 636
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie człowieka glicerol powstaje w wyniku
A. resyntezy tłuszczu
B. hydrolizy białek
C. hydrolizy tłuszczu
D. syntezy białek
HGT.12 Pytanie 637
Organizacja żywienia i usług …
W trakcie ceremonii obiadowej potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:
A. przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
B. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
C. przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
D. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
HGT.12 Pytanie 638
Organizacja żywienia i usług …
Jakie stawki VAT powinny być wykorzystane do obliczenia ceny brutto usługi gastronomicznej, która obejmuje sprzedaż potraw, napojów oraz świadczenie usług kelnerskich?
A. Cena potraw - 8%; cena napojów i usług kelnerskich - 8%
B. Cena potraw - 23%; cena napojów i usług kelnerskich - 23%
C. Cena potraw - 23%; cena napojów i usług kelnerskich - 8%
D. Cena potraw - 8%; cena napojów i usług kelnerskich - 23%
HGT.12 Pytanie 639
Organizacja żywienia i usług …
Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu
A. niemieckiej
B. francuskiej
C. angielskiej
D. rosyjskiej
HGT.12 Pytanie 640
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substitucji, mleko można zastąpić
A. maślanką
B. makaronem
C. mięsem
D. masłem