Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 641
Organizacja żywienia i usług …

Glicerol w organizmie człowieka powstaje w wyniku

A. resyntezy tłuszczu.
B. syntezy białek.
C. hydrolizy tłuszczu.
D. hydrolizy białek.
HGT.12 Pytanie 642
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Ilustracja do pytania 2
A. nadmiaru tłuszczu.
B. niedoboru cukrów prostych.
C. nadmiaru białka.
D. niedoboru cukrów złożonych.
HGT.12 Pytanie 643
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami zamiany produktów mleko można zastąpić

A. mięsem.
B. makaronem.
C. masłem.
D. maślanką.
HGT.12 Pytanie 644
Organizacja żywienia i usług …

Do potrawy z jaj sadzonych należy zaplanować dodatek, który uzupełni w potrawie brak

A. węglowodanów złożonych.
B. białka pełnowartościowego.
C. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
D. składników mineralnych, głównie fosforu.
HGT.12 Pytanie 645
Organizacja żywienia i usług …

Ile kg pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa zastępuje 100 g kaszy?

A. 0,53 kg
B. 0,76 kg
C. 7,65 kg
D. 5,30 kg
HGT.12 Pytanie 646
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi wartość energetyczna kotleta schabowego, który dostarcza organizmowi 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów ?

A. 238,70 kcal
B. 199,20 kcal
C. 206,20 kcal
D. 415,70 kcal
HGT.12 Pytanie 647
Organizacja żywienia i usług …

Ile węglowodanów dostarczy organizmowi 1 porcja surówki z buraków i jabłek o masie 150 g, jeżeli 100 g tej surówki zawiera 12,10 g węglowodanów?

A. 15,00 g
B. 12,10 g
C. 18,15 g
D. 16,21 g
HGT.12 Pytanie 648
Organizacja żywienia i usług …

W diecie laktowegetarian uwzględnia się warzywa, owoce oraz

A. ryby.
B. jaja.
C. nabiał.
D. drób.
HGT.12 Pytanie 649
Organizacja żywienia i usług …

Do oceny jakościowej sposobu żywienia należy zastosować metodę

A. analityczną.
B. inwentarzową.
C. wagową.
D. punktową.
HGT.12 Pytanie 650
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie odżywiania, polegające na celowej utracie masy ciała i występowaniu jadłowstrętu psychicznego to

A. anemia.
B. celiakia.
C. bulimia.
D. anoreksja.
HGT.12 Pytanie 651
Organizacja żywienia i usług …

Która instytucja kontroluje stan sanitarny zakładu i stan higieny pracowników?

A. Państwowy Zakład Higieny.
B. Państwowa Inspekcja Pracy.
C. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
D. Instytut Żywności i Żywienia.
HGT.12 Pytanie 652
Organizacja żywienia i usług …

Do obowiązków sommeliera należy

A. produkcja wyrobów garmażeryjnych.
B. parzenie kawy i herbaty.
C. sporządzanie napojów alkoholowych.
D. doradzanie i serwowanie win do potraw.
HGT.12 Pytanie 653
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.

Ilustracja do pytania 13
A. 305,00 kcal
B. 670,00 kcal
C. 235,40 kcal
D. 805,00 kcal
HGT.12 Pytanie 654
Organizacja żywienia i usług …

Który przyrząd służy do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?

A. Pirometr.
B. Manometr.
C. Termometr.
D. Higrometr.
HGT.12 Pytanie 655
Organizacja żywienia i usług …

Próbki kontrolne potraw przeznaczone do celów sanitarno-epidemiologicznych należy pobierać w ilości nie mniejszej niż

A. 250 g
B. 150 g
C. 200 g
D. 100 g
HGT.12 Pytanie 656
Organizacja żywienia i usług …

W karcie menu restauracji należy umieścić informację o

A. wartości VAT.
B. objętości porcji napoju.
C. wysokości marży.
D. zawartości składników mineralnych.
HGT.12 Pytanie 657
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.

Ilustracja do pytania 17
A. powyżej 75°C
B. powyżej 63°C
C. 10°C
D. 0 do 4°C
HGT.12 Pytanie 658
Organizacja żywienia i usług …

Ile należy zakupić mrożonych ryb pokrytych wodną glazurą, jeżeli normatyw surowcowy przewiduje użycie 35 kg surowca, a ubytki wody podczas rozmrażania wynoszą 30%?

A. 35,00 kg
B. 50,00 kg
C. 30,00 kg
D. 70,00 kg
HGT.12 Pytanie 659
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.

Ilustracja do pytania 19
A. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 kg
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 kg
C. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 kg
D. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 kg
HGT.12 Pytanie 660
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi cena gastronomiczna netto 50 ml wódki, jeżeli koszt zakupu butelki wódki o pojemności 1,0 litra wyniósł 200,00 zł, a firma stosuje marżę w wysokości 100%?

A. 20,00 zł
B. 5,00 zł
C. 10,00 zł
D. 30,00 zł
HGT.12 Pytanie 661
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT 8%.

A. 12,10 zł
B. 32,80 zł
C. 4,43 zł
D. 3,57 zł
HGT.12 Pytanie 662
Organizacja żywienia i usług …

Jeżeli zakład gastronomiczny organizuje konferencję dla przedstawicieli branży gastronomicznej, to stosuje

A. promocję sprzedaży.
B. sprzedaż osobistą.
C. public relations.
D. promocję bezpośrednią.
HGT.12 Pytanie 663
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.

Ilustracja do pytania 23
A. 2,95 zł
B. 5,40 zł
C. 6,15 zł
D. 2,45 zł
HGT.12 Pytanie 664
Organizacja żywienia i usług …

Zakład gastronomiczny wprowadzając rabaty dla stałych gości stosuje, marketing-mix w zakresie

A. promocji.
B. produktu.
C. dystrybucji.
D. ceny.
HGT.12 Pytanie 665
Organizacja żywienia i usług …

Ile zapłaci stały klient za obiad dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta uprawnia go do 10% zniżki?

A. 540,00 zł
B. 660,00 zł
C. 600,00 zł
D. 480,00 zł
HGT.12 Pytanie 666
Organizacja żywienia i usług …

Podając gościom zupę wyporcjowaną w talerzu głębokim, kelner stosuje serwis

A. niemiecki.
B. angielski.
C. francuski.
D. rosyjski.
HGT.12 Pytanie 667
Organizacja żywienia i usług …

Podłużne ozdobne serwety układane na obrusie to

A. moltony.
B. skirtingi.
C. napperony.
D. laufry.
HGT.12 Pytanie 668
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.

Ilustracja do pytania 28
A. 450,00 zł
B. 975,00 zł
C. 350,00 zł
D. 100,00 zł
HGT.12 Pytanie 669
Organizacja żywienia i usług …

Którą potrawę należy wyserwować z półmiska na talerz, stosując chwyt płaski sztućców?

A. Jaja garnirowane.
B. Naleśniki z dżemem.
C. Jabłka pieczone.
D. Knedle ze śliwkami.
HGT.12 Pytanie 670
Organizacja żywienia i usług …

Do konsumpcji zestawu składającego się z mostka cielęcego, puree z ziemniaków i kalafiora z wody należy podać widelec i nóż

A. duży.
B. mały.
C. średni.
D. specjalny.
HGT.12 Pytanie 671
Organizacja żywienia i usług …

Do sporządzenia espresso należy wykorzystać

A. ekspres ciśnieniowy.
B. ekspres przelewowy.
C. tygielek.
D. kawiarkę.
HGT.12 Pytanie 672
Organizacja żywienia i usług …

W kieliszku przedstawionym na rysunku należy podać

Ilustracja do pytania 32
A. napój gazowany.
B. wino musujące.
C. wermut wytrawny.
D. wodę mineralną.
HGT.12 Pytanie 673
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione na rysunku urządzenie służy do sporządzania

Ilustracja do pytania 33
A. grzanego wina.
B. soków owocowych.
C. napojów mieszanych.
D. gorącej czekolady.
HGT.12 Pytanie 674
Organizacja żywienia i usług …

Którą zupę należy podać konsumentowi w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Ilustracja do pytania 34
A. Rosół wołowy z uszkami.
B. Krupnik j ęczmienny.
C. Kapuśniak z prażokami.
D. Barszcz czerwony czysty.
HGT.12 Pytanie 675
Organizacja żywienia i usług …

Na którym rysunku przedstawiono termos transportowy?

Ilustracja do pytania 35
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HGT.12 Pytanie 676
Organizacja żywienia i usług …

Urządzenie przedstawione na rysunku służy do sporządzania i ekspedycji

Ilustracja do pytania 36
A. lodów.
B. soku.
C. granity.
D. lemoniady.
HGT.12 Pytanie 677
Organizacja żywienia i usług …

Składnikiem pokarmowym balastowym jest

A. błonnik.
B. glikogen.
C. skrobia.
D. gluten.
HGT.12 Pytanie 678
Organizacja żywienia i usług …

Do grupy składników pokarmowych, które po spożyciu w organizmie człowieka wykazują działanie regulujące, zalicza się

A. laktozę.
B. retinol.
C. tłuszcz.
D. białko.
HGT.12 Pytanie 679
Organizacja żywienia i usług …

Wspólną funkcją sodu, potasu i chloru w organizmie człowieka jest

A. tworzenie związku ATP, który magazynuje energię.
B. przeciwdziałanie tworzeniu się wolnych rodników.
C. ochrona zębów przed próchnicą.
D. regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej.
HGT.12 Pytanie 680
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?

Ilustracja do pytania 40
A. Jaja.
B. Fasola biała.
C. Chleb mazowiecki.
D. Makrela.