Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 641
Organizacja żywienia i usług …
A. 5,70 zł
B. 4,86 zł
C. 6,48 zł
D. 3,24 zł
HGT.12 Pytanie 642
Organizacja żywienia i usług …
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
A. jajecznicę na parze.
B. kiełbasę smażoną z cebulą.
C. jaja na twardo.
D. kiełbasę gotowaną z musztardą.
HGT.12 Pytanie 643
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych procesów jest częścią systemu GMP (Good Manufacturing Practice)?
A. Kontrola jakości surowców
B. Dekorowanie sali
C. Marketing i reklama
D. Obsługa gości
HGT.12 Pytanie 644
Organizacja żywienia i usług …
Cukier, który znajduje się w mleku to
A. glukoza
B. fruktoza
C. celuloza
D. laktoza
HGT.12 Pytanie 645
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
A. smażalnia
B. pijalnia
C. jadłodajnia
D. piwiarnia
HGT.12 Pytanie 646
Organizacja żywienia i usług …
Zestaw śniadaniowy składający się z chleba razowego z masłem, jajka sadzonego oraz kakao jest ubogi pod względem
A. tłuszczów
B. składników mineralnych
C. witamin
D. białka pełnowartościowego
HGT.12 Pytanie 647
Organizacja żywienia i usług …
Jakim gruczołem w organizmie jest miejsce produkcji insuliny?
A. trzustce
B. jajnikach
C. nadnerczach
D. tarczycy
HGT.12 Pytanie 648
Organizacja żywienia i usług …
Na imprezie typu "lampka wina" można podawać bezpośrednio z tacy
A. łososia w galarecie
B. tartinki z łososiem
C. suflet z łososia
D. łososia z grilla
HGT.12 Pytanie 649
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.
Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g produktu |
---|---|---|
filet z indyka | 120 g | 20 g |
mąka | 10 g | 10 g |
olej | 10 g | 0 |
A. 35 g
B. 20 g
C. 25 g
D. 30 g
HGT.12 Pytanie 650
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.
Zawartość witamin w 100 g czarnej porzeczki | |
---|---|
Witamina A | 14,00 μg |
Witamina E | 1,00 mg |
Witamina B₁ | 0,062 mg |
Witamina B₂ | 0,032 mg |
Witamina B5 | 0,398 mg |
Witamina C | 182,60 mg |
A. Tokoferol.
B. Kwas askorbinowy.
C. Retinol.
D. Kwas pantotenowy.
HGT.12 Pytanie 651
Organizacja żywienia i usług …
Na przyjęcie dla czterdziestu osób zaplanowano stół bankietowy o długości 16m. Restauracja dysponuje dziesięcioma stołami o długości 180 cm oraz dwoma stołami o długości 160 cm. Jakie stoły powinny zostać wybrane do zorganizowania stołu bankietowego?
A. 10 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
B. 8 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
C. 8 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
D. 9 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
HGT.12 Pytanie 652
Organizacja żywienia i usług …
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
A. Knedle ze śliwkami
B. Naleśniki z dżemem
C. Jaja garnirowane
D. Jabłka pieczone
HGT.12 Pytanie 653
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość tłuszczu zawiera 100 g rogala maślanego, który ma wartość energetyczną 330 kcal oraz zawartość 8 g białka i 61 g węglowodanów?
A. 6,0 g
B. 54,0 g
C. 5,4 g
D. 60,0 g
HGT.12 Pytanie 654
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Zmiany w organizmie człowieka |
---|
– zahamowanie wzrostu – opóźnienie rozwoju fizycznego – pogorszenie gojenia ran |
A. niedoboru białek.
B. nadmiaru jodu.
C. nadmiaru witaminy C.
D. niedoboru tłuszczów.
HGT.12 Pytanie 655
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów żywnościowych nie pełni funkcji zamiennika jaj?
A. Filet z ryby
B. Napój mleczny
C. Kasza
D. Ser biały
HGT.12 Pytanie 656
Organizacja żywienia i usług …
Elementy, które nie są stosowane do dekoracji stołu podczas eleganckiej kolacji, to
A. świeczniki z woskowymi świecami
B. papierowe gastronomiczne serwetki
C. ozdobne kartoniki z nazwami potraw i napojów menu
D. płócienne serwetki złożone w wysokie formy
HGT.12 Pytanie 657
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość wywaru trzeba przygotować, aby uzyskać 50 porcji zupy jarzynowej, biorąc pod uwagę, że na 10 porcji wymagana jest ilość 2,5 l wywaru?
A. 1,251
B. 5,001
C. 12,51
D. 25,01
HGT.12 Pytanie 658
Organizacja żywienia i usług …
W strategii działań public relations, w celu kształtowania wizerunku pizzerii, trzeba uwzględnić
A. wyposażenie obiektu w nowoczesny piec
B. zmianę wystroju wnętrza lokalu
C. wprowadzenie rabatów dla stałych klientów
D. zorganizowanie dni kuchni włoskiej
HGT.12 Pytanie 659
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenia są typowym wyposażeniem lokali gastronomicznych rodzaju 'fast food'?
A. Frytownica ciśnieniowa, grill kontaktowy
B. Pakowarka próżniowa, cyrkulator temperatury
C. Tunel wielofunkcyjny, schładzarka szokowa
D. Piec konwekcyjno - parowy, zamrażarka szokowa
HGT.12 Pytanie 660
Organizacja żywienia i usług …
W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?
A. Żołądku
B. Jelicie cienkim
C. Jamie ustnej
D. Dwunastnicy
HGT.12 Pytanie 661
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?
A. 77,50 g błonnika
B. 3,10 g błonnika
C. 31,10 g błonnika
D. 7,75 g błonnika
HGT.12 Pytanie 662
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli zamiany 100 g kaszy jest równoważne 135 g chleba?
A. 1,35 kg
B. 2,70 kg
C. 13,50 kg
D. 27,00 kg
HGT.12 Pytanie 663
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować espresso, konieczne jest użycie
A. ekspresu przelewowego
B. tygielka
C. ekspresu ciśnieniowego
D. kawiarki
HGT.12 Pytanie 664
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości
A. od 20 do 40 g
B. od 0 do 20 g
C. od 60 do 80 g
D. od 40 do 60 g
HGT.12 Pytanie 665
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz na jaką kwotę należy wystawić rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób.
Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
---|---|
Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
Cena brutto usługi kelnerskiej dla 125 osób | 100,00 zł |
Udzielony upust | 10% |
A. 765,00 zł
B. 750,00 zł
C. 850,00 zł
D. 600,00 zł
HGT.12 Pytanie 666
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.
Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie | |
---|---|
I śniadanie | 25-30% |
II śniadanie | 5-10% |
obiad | 35-40% |
kolacja | 25-30% |
A. 750-900 kcal
B. 1 050-1 200 kcal
C. 2 142-2 250 kcal
D. 1 950-1 800 kcal
HGT.12 Pytanie 667
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów stanowi najbogatsze źródło witaminy C?
A. Jabłko
B. Natka pietruszki
C. Bób zielony
D. Śliwka
HGT.12 Pytanie 668
Organizacja żywienia i usług …
Spożywanie produktów obfitych w witaminy wpływa korzystnie na proces widzenia u człowieka
A. w witaminę E
B. w witaminę A
C. w wapń
D. w potas
HGT.12 Pytanie 669
Organizacja żywienia i usług …
W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić
A. tłuszcze i witaminy
B. białka i witaminy
C. węglowodany i składniki mineralne
D. witaminy i składniki mineralne
HGT.12 Pytanie 670
Organizacja żywienia i usług …
Podając zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner wykorzystuje serwis
A. angielski
B. niemiecki
C. francuski
D. rosyjski
HGT.12 Pytanie 671
Organizacja żywienia i usług …
Ile kaszy trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli normatyw surowcowy przewiduje 50 g suchego surowca na jedną porcję?
A. 6,0 kg
B. 3,0 kg
C. 1,2 kg
D. 12,0 kg
HGT.12 Pytanie 672
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość mięsa w kilogramach należy uwzględnić do przygotowania 70 porcji gulaszu, mając na uwadze, że jedna porcja waży 100 gramów, a straty podczas obróbki wynoszą 30%?
A. 7 kg
B. 17 kg
C. 13 kg
D. 10 kg
HGT.12 Pytanie 673
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę promocji wybrała lokalna restauracja, wprowadzając karty lojalnościowe dla swoich stałych klientów?
A. Sponsoring
B. Relacje publiczne
C. Promocję sprzedaży
D. Sprzedaż osobistą
HGT.12 Pytanie 674
Organizacja żywienia i usług …
Który z wymienionych systemów zarządzania jakością wymaga analizy zagrożeń i określenia krytycznych punktów kontrolnych?
A. HACCP
B. ISO 9001
C. BRC
D. GHP
HGT.12 Pytanie 675
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre'a Dukana.
Dane o diecie Dukana i normach WHO | ||
---|---|---|
Składnik | Dieta Dukana | Normy spożycia wg WHO |
Białko | 50-60% energii | 10-15% energii |
Tłuszcz | 25-30% energii | do 30% energii |
A. Wysokotłuszczowa.
B. Niskobiałkowa.
C. Wysokobiałkowa.
D. Niskotłuszczowa.
HGT.12 Pytanie 676
Organizacja żywienia i usług …
Zatrudnieni w stołówce, płacąc 10,00 zł za obiad, którego cena w cenniku zakładu wynosi 12,50 zł, korzystają z zniżki w wysokości
A. 25%
B. 15%
C. 20%
D. 10%
HGT.12 Pytanie 677
Organizacja żywienia i usług …
Karta stworzona z myślą o przyjęciu weselnym to menu
A. tradycyjna
B. dnia
C. okolicznościowa
D. standardowa
HGT.12 Pytanie 678
Organizacja żywienia i usług …
Jakie obiekty gastronomiczne zaliczają się do kategorii żywieniowej?
A. kawiarnia oraz restauracja
B. kawiarnia oraz bufet
C. bar mleczny oraz bufet
D. bar mleczny oraz restauracja
HGT.12 Pytanie 679
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli do asortymentu restauracji zamierza się dodać dania przygotowywane techniką sous-vide, to lokal należy wyposażyć
A. w pakowaczkę próżniową oraz płytę grillową
B. w zamrażarkę szokową oraz piec konwekcyjny
C. w pakowaczkę próżniową oraz cyrkulator temperatury
D. w zamrażarkę szokową oraz cyrkulator temperatury
HGT.12 Pytanie 680
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie powinno się zaproponować
A. płatki kukurydziane z mlekiem
B. pumpernikiel, masło i herbatę z cytryną
C. bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód oraz herbatę owocową
D. chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao