Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Mięsne
B. Warzywne
C. Nabiałowe
D. Tłuszczowe
Organizacja żywienia i usług …
Co oznacza usługa room service?
A. wiąże się z naprawą urządzeń elektrycznych w pokoju gościa
B. odnosi się do serwowania posiłków oraz obsługi gości w pokoju hotelowym
C. dotyczy sprzątania pokoju hotelowego gościa
D. jest związana z organizowaniem przestrzeni w restauracji
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile żelaza i witaminy C dostarczą organizmowi człowieka produkty spożyte na śniadanie.
| Śniadanie: nazwa produktu | Ilość (g) | Zawartość składników pokarmowych w 100 g produktu | |
|---|---|---|---|
| Żelazo (mg) | Wit. C (mg) | ||
| pieczywo | 100 | 1,2 | 0,0 |
| masło | 10 | 0,1 | 0,0 |
| szynka drobiowa | 40 | 0,5 | 0,0 |
| pomidor | 50 | 0,5 | 23,0 |
A. 2,30 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
B. 1,66 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
C. 2,30 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
D. 1,66 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
Organizacja żywienia i usług …
Który z wymienionych systemów zarządzania jakością wymaga analizy zagrożeń i określenia krytycznych punktów kontrolnych?
A. ISO 9001
B. HACCP
C. GHP
D. BRC
Organizacja żywienia i usług …
Ile pęczków rzodkiewek, każdy o wadze 0,25 kg, trzeba przygotować, aby uzyskać 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzebne jest 30 g tego składnika?
A. 6 pęczków
B. 2 pęczki
C. 8 pęczków
D. 4 pęczki
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wagę powinny mieć próbki kontrolne żywności?
A. 100 g
B. 25 g
C. 50 g
D. 150 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką cenę brutto będzie miała 250 ml soku jabłkowego, jeśli koszt zakupu opakowania soku o pojemności 5 l wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna wynosi 300%, a stawka VAT to 23%?
A. 2,46 zł
B. 61,50 zł
C. 24,60 zł
D. 6,16 zł
HGT.12 Pytanie 688
Organizacja żywienia i usług …
Który z serwisów wymaga zorganizowania stołu pomocniczego oraz obsługi klientów przez wysoko wykwalifikowanych kelnerów?
A. Francuski
B. Niemiecki
C. Rosyjski
D. Angielski
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla kobiety w wieku 20 lat i masie ciała 55 kg.
| Wzory Schofielda do obliczania PPM zależnie od płci i wieku | |||
|---|---|---|---|
| Chłopcy/mężczyźni | Dziewczęta/kobiety | ||
| Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) | Wiek (lata) | PPM (kcal/dobę) |
| <3 | (59,512 x W ) – 30,4 | <3 | (58,317 x W ) – 31,1 |
| 3-10 | (22,706 x W ) + 504,3 | 3-10 | (20,315 x W ) + 485,9 |
| 11-18 | (17,686 x W ) + 658,2 | 11-18 | (13,384 x W ) + 692,6 |
| 19-30 | (15,057 x W ) + 692,2 | 19-30 | (14,818 x W ) + 486,6 |
| 31-60 | (11,472 x W ) + 873,1 | 31-60 | (8,126 x W ) + 845,6 |
| >60 | (11,711 x W ) + 587,7 | >60 | (9,082 x W ) + 658,5 |
| W – masa ciała [kg] | |||
A. 1603,23 kcal
B. 1428,72 kcal
C. 1301,59 kcal
D. 1520,34 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Według tabeli zamienników produktów, mleko powinno być wymienione na
A. szynkę wieprzową
B. polędwicę
C. dorsza
D. ser twarogowy
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.
| Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g produktu |
|---|---|---|
| filet z indyka | 120 g | 20 g |
| mąka | 10 g | 10 g |
| olej | 10 g | 0 |
A. 30 g
B. 35 g
C. 20 g
D. 25 g
Organizacja żywienia i usług …
Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?
A. Kolekalcyferol
B. Sole wapnia
C. Potas
D. Kwas askorbinowy
Organizacja żywienia i usług …
Filozofia żywienia, która opiera się na całkowitym usunięciu mięsnych produktów oraz tych pochodzących od zwierząt, to
A. weganizm
B. lakto wegetarianizm
C. semiwegetarianizm
D. witarianizm
HGT.12 Pytanie 694
Organizacja żywienia i usług …
Średnica talerzyka do pieczywa powinna wynosić
A. 26 cm
B. 17 cm
C. 28 cm
D. 21 cm
Organizacja żywienia i usług …
Weganizm to typ diety, który zezwala na spożycie
A. wyłącznie składników pochodzenia roślinnego
B. wyłącznie składników zwierzęcych
C. produktów pochodzenia roślinnego, mleka oraz jego przetworów
D. produktów roślinnych, mleka i jego przetworów oraz jaj
Organizacja żywienia i usług …
Do lokali gastronomicznych o charakterze żywieniowym zaliczają się
A. bar mleczny oraz bufet
B. kawiarnia oraz restauracja
C. bar mleczny oraz restauracja
D. kawiarnia oraz bufet
Organizacja żywienia i usług …
Klasycznym sposobem serwowania węgierskiej zupy gulaszowej jest podanie jej w
A. kokilce
B. bulionówce
C. nelsonce
D. kociołku
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz netto koszt gastronomiczny jednej porcji deseru, jeżeli całkowity wydatek na surowce do przygotowania 10 porcji tego deseru wynosi 80 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?
A. 12 zł
B. 8 zł
C. 28 zł
D. 20 zł
Organizacja żywienia i usług …
Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o
| Tabela wartości wskaźników BMI | |
|---|---|
| Niedowaga | <18 |
| Norma | 18,5÷24,9 |
| Nadwaga | 25÷29,9 |
| Otyłość I i II stopnia | 30÷40 |
| Otyłość III stopnia | >40 |
A. niedowadze.
B. nadwadze.
C. otyłości dużej.
D. otyłości umiarkowanej.
Organizacja żywienia i usług …
Tematyczne dania, na przykład: "Grzybowe przysmaki jesieni", powinny być umieszczane w karcie
A. specjalnej
B. okolicznościowej
C. dnia
D. standardowej
Organizacja żywienia i usług …
W diecie osób starszych nie powinno się uwzględniać
A. pulpetów cielęcych
B. margaryny miękkiej
C. zupy grzybowej
D. jogurtu naturalnego
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?
A. 168 kcal
B. 42 kcal
C. 84 kcal
D. 126 kcal
Organizacja żywienia i usług …
W przedszkolu na poranny posiłek przewidziano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, co można użyć zamiast szynki?
A. serem tofu
B. dżemem wieloowocowym
C. pomidorem ze szczypiorkiem
D. pastą z twarogu
HGT.12 Pytanie 704
Organizacja żywienia i usług …
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
A. Naleśniki z dżemem
B. Jabłka pieczone
C. Jaja garnirowane
D. Knedle ze śliwkami
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej.
| Normatyw surowcowy na 5 porcji sałatki z kapusty czerwonej | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej | Zawartość witaminy C w 100 g produktu |
| kapusta czerwona | 400 g | 54 mg |
| cebula | 50 g | 6 mg |
| ogórek kiszony | 100 g | 4 mg |
| jabłko | 50 g | 9 mg |
| majonez | 100 g | 0 mg |
A. 227,5 mg
B. 14,6 mg
C. 73,0 mg
D. 45,5 mg
Organizacja żywienia i usług …
Befsztyk tatarski powinien znaleźć się w menu restauracji w kategorii
A. dania wegetariańskie
B. dania z drobiu
C. przystawki zimne
D. przystawki gorące
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeśli 100 g tej zupy zawiera 0,4 g błonnika?
A. 7,50 g
B. 0,75 g
C. 0,12 g
D. 1,20 g
HGT.12 Pytanie 708
Organizacja żywienia i usług …
Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?
A. Zupa krem z marchewki, naleśniki z dżemem brzoskwiniowym oraz bita śmietana, woda mineralna
B. Rosół z kołdunami, pierogi z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy
C. Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kluski kładzione, buraki posypane, woda mineralna
D. Zupa krem z marchewki, potrawka z kurczaka, ryż sypki, sałata z jogurtem, kompot jabłkowy
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty stanowią najlepsze źródło pełnowartościowego białka?
A. Mięso i fasola
B. Mięso i mleko
C. Jaja oraz soja
D. Mleko i ryż
Organizacja żywienia i usług …
Jakie obiekty gastronomiczne zaliczają się do kategorii żywieniowej?
A. bar mleczny oraz restauracja
B. kawiarnia oraz restauracja
C. bar mleczny oraz bufet
D. kawiarnia oraz bufet
Organizacja żywienia i usług …
Karta dań, która została stworzona w restauracji na urodziny 6-latka, powinna być umieszczona w menü
A. okolicznościowej
B. standardowej
C. specjalnej
D. dużej
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość tłuszczu zawiera 100 g rogala maślanego, który ma wartość energetyczną 330 kcal oraz zawartość 8 g białka i 61 g węglowodanów?
A. 5,4 g
B. 60,0 g
C. 6,0 g
D. 54,0 g
HGT.12 Pytanie 713
Organizacja żywienia i usług …
Jakiego noża należy użyć do serwowania potraw rybnych w obecności gościa?
A. tranżerowania
B. filetowania
C. trybowania
D. garnirowania
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość wywaru trzeba przygotować do zrobienia 50 porcji zupy jarzynowej, skoro na 10 porcji potrzeba 2,5 l wywaru?
A. 12,5 l
B. 25,0 l
C. 52,5 l
D. 20,0 l
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.
| Potrawa | Temperatura przechowywania [°C] |
|---|---|
| Dania ciepłe do wydania | powyżej 63 |
| Zupy ciepłe do wydania | powyżej 75 |
| Desery owocowe zimne | 10 |
| Desery mleczne zimne | 0 ÷ 4 |
A. powyżej 63°C
B. 10°C
C. powyżej 75°C
D. 0 do 4°C
Organizacja żywienia i usług …
Produktem spożywczym, który zawiera cholesterol, jest
A. ryż długoziarnisty
B. masło śmietankowe
C. olej rzepakowy
D. orzech laskowy
Organizacja żywienia i usług …
Który z posiłków w ciągu dnia powinien zapewniać największą ilość energii?
A. Obiad
B. II śniadanie
C. Kolacja
D. I śniadanie
Organizacja żywienia i usług …
Blokowe diagramy najczęściej wykorzystuje się do wizualizacji
A. obliczania cen
B. wydatków na produkcję
C. efektywności pracy
D. produkcji potraw
Organizacja żywienia i usług …
Placki z mięsem, grzybami i serem przygotowywane według klasycznej receptury, znane jako "Rzucania kaszubskie", są dostępne w lokalu gastronomicznym
A. regionalnej
B. szybkiej obsługi
C. rosyjskiej
D. azjatyckiej
Organizacja żywienia i usług …
Plany żywieniowe składające się z 3 dań są przeznaczone dla
A. uczniów szkół średnich
B. osób dorosłych z niskim poziomem aktywności fizycznej
C. dzieci w wieku 1 - 3 lat
D. kobiet w ciąży