Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 681
Organizacja żywienia i usług …
A. 7 godzin
B. 6 godzin
C. 4 godziny
D. 1,5 godziny
HGT.12 Pytanie 682
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wspólną rolę odgrywają sód, potas i chlor w ludzkim organizmie?
A. regulacja równowagi wodno-elektrolitowej
B. synteza ATP, który przechowuje energię
C. ochrona uzębienia przed demineralizacją
D. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
HGT.12 Pytanie 683
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt po spożyciu dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
Produkt [100 g] | Węglowodany ogółem [g] | Błonnik [g] |
---|---|---|
Banan | 23,5 | 1,7 |
Porzeczka czerwona | 13,8 | 7,7 |
Chleb żytni razowy | 51,5 | 5,9 |
Kasza jęczmienna | 75,0 | 6,2 |
A. Porzeczka czerwona.
B. Banan.
C. Chleb żytni razowy.
D. Kasza jęczmienna.
HGT.12 Pytanie 684
Organizacja żywienia i usług …
Do serwowania śniadania wiedeńskiego wymagane są widelce i noże
A. średnie
B. małe
C. specjalne
D. duże
HGT.12 Pytanie 685
Organizacja żywienia i usług …
Tematyczne dania, na przykład: "Grzybowe przysmaki jesieni", powinny być umieszczane w karcie
A. okolicznościowej
B. specjalnej
C. dnia
D. standardowej
HGT.12 Pytanie 686
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczów oraz 7 g węglowodanów, to jaka będzie wartość energetyczna 200 g tej potrawy?
A. 158 kcal
B. 48 kcal
C. 116 kcal
D. 166 kcal
HGT.12 Pytanie 687
Organizacja żywienia i usług …
W jamie ustnej, pod wpływem enzymu a-amylazy zawartej w ślinie, proces trawienia rozpoczyna się od
A. węglowodanów
B. tłuszczy
C. białek
D. aminokwasów
HGT.12 Pytanie 688
Organizacja żywienia i usług …
Stoiska z napojami oraz słodyczami funkcjonujące w kinach to jednostki gastronomiczne klasyfikowane jako
A. typ żywnościowy
B. punkty gastronomiczne
C. zakłady gastronomiczne
D. sieci zamknięte
HGT.12 Pytanie 689
Organizacja żywienia i usług …
Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest
A. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych FAO
B. Światowa Organizacja Zdrowia WHO
C. Komitet Żywienia Człowieka PAN
D. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
HGT.12 Pytanie 690
Organizacja żywienia i usług …
Kiedy zakład gastronomiczny identyfikuje swoje atuty oraz słabości, a także analizuje szanse i zagrożenia związane z otoczeniem, to dokonuje
A. strategii PUSH
B. strategii PULL
C. analizy SWOT
D. marketingu 4P
HGT.12 Pytanie 691
Organizacja żywienia i usług …
Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
A. nadciśnienie
B. celiakię
C. cukrzycę
D. miażdżycę
HGT.12 Pytanie 692
Organizacja żywienia i usług …
Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?
A. duże
B. specjalne
C. średnie
D. małe
HGT.12 Pytanie 693
Organizacja żywienia i usług …
Kelner powinien serwować potrawy oraz napoje gościom siedzącym przy stole, podchodząc w odpowiedniej kolejności
A. do gospodarza, kobiety, gościa honorowego, mężczyzny
B. do gościa honorowego, kobiety, mężczyzny, gospodarza
C. do kobiety, gościa honorowego, mężczyzny, gospodarza
D. do gościa honorowego, kobiety, gospodarza, mężczyzny
HGT.12 Pytanie 694
Organizacja żywienia i usług …
Który tłuszcz zawiera największą ilość NNKT, zgodnie z danymi zamieszczonymi w tabeli?
Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w wybranych produktach (g/100 g produktu) | |||
---|---|---|---|
Produkt | Kwasy nasycone | Kwasy jednonienasycone | Kwasy wielonienasycone |
Tran | 21 | 57 | 16,00 |
Smalec | 46,54 | 42,48 | 6,52 |
Masło | 54,72 | 22,41 | 1,16 |
Oliwa | 14,86 | 70,12 | 10,61 |
A. Masło.
B. Smalec.
C. Oliwa
D. Tran.
HGT.12 Pytanie 695
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
A. 4,80 kg
B. 7,50 kg
C. 0,75 kg
D. 0,48 kg
HGT.12 Pytanie 696
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz całkowitą kwotę za usługę cateringową, jeśli wartość netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, a wartość netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT to 1 000,00 zł, przy czym zleceniobiorca udzielił klientowi zniżki w wysokości 190 zł?
A. 3 580 zł
B. 3 390 zł
C. 3 200 zł
D. 2 810 zł
HGT.12 Pytanie 697
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenie powinno być zainstalowane w miejscu przygotowywania potraw przy zastosowaniu technologii sous-vide?
A. kocioł warzelny
B. pakowarkę próżniową
C. blender
D. dyspenser
HGT.12 Pytanie 698
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli do asortymentu restauracji zamierza się dodać dania przygotowywane techniką sous-vide, to lokal należy wyposażyć
A. w zamrażarkę szokową oraz piec konwekcyjny
B. w zamrażarkę szokową oraz cyrkulator temperatury
C. w pakowaczkę próżniową oraz płytę grillową
D. w pakowaczkę próżniową oraz cyrkulator temperatury
HGT.12 Pytanie 699
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę będzie musiał uiścić gość w barze za zestaw dnia, korzystając z 20% zniżki w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu w menu wynosi 15,00 zł?
A. 15,00 zł
B. 17,00 zł
C. 20,00 zł
D. 12,00 zł
HGT.12 Pytanie 700
Organizacja żywienia i usług …
Zbyt małe spożycie błonnika podnosi ryzyko wystąpienia
A. żółtaczki pokarmowej
B. celiakii
C. raka jelita grubego
D. anemii
HGT.12 Pytanie 701
Organizacja żywienia i usług …
Aby zapewnić odpowiednią organizację pracy oraz stosowanie zasad zdrowego żywienia w szkolnych stołówkach, konieczne jest planowanie jadłospisów z co najmniej
A. miesięcznym wyprzedzeniem
B. kwartalnym wyprzedzeniem
C. jednodniowym wyprzedzeniem
D. tygodniowym wyprzedzeniem
HGT.12 Pytanie 702
Organizacja żywienia i usług …
Kto w Polsce odpowiada za nadzór sanitarny nad produkcją żywności?
A. Instytut Żywności i Żywienia
B. Światowa Organizacja Zdrowia
C. Państwowa Inspekcja Sanitarna
D. Państwowa Inspekcja Pracy
HGT.12 Pytanie 703
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.
Normatyw surowcowy na 5 porcji pierogów leniwych | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
ser twarogowy | 800 g |
jaja | 4 szt. |
cukier | 60 g |
mąka pszenna | 250 g |
A. Ser twarogowy - 6 kg, jaja - 300 szt., cukier - 4,50 kg, mąka pszenna - 1,88 kg
B. Ser twarogowy - 12 kg, jaja - 60 szt., cukier - 0,90 kg, mąka pszenna - 3,75 kg
C. Ser twarogowy - 60 kg, jaja - 300 szt., cukier - 0,45 kg, mąka pszenna - 18,75 kg
D. Ser twarogowy - 120 kg, jaja - 60 szt., cukier - 9,00 kg, mąka pszenna - 37,50 kg
HGT.12 Pytanie 704
Organizacja żywienia i usług …
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego | |
---|---|
Posiłek | Wartość energetyczna [kcal] |
Śniadanie | 662,50 kcal |
II śniadanie | 265,00 kcal |
Obiad | 927,50 kcal |
Kolacja | 795,00 kcal |
A. 35%
B. 25%
C. 40%
D. 30%
HGT.12 Pytanie 705
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest naturalne źródło retinolu?
A. dynia
B. napój migdałowy
C. wątroba wieprzowa
D. szpinak
HGT.12 Pytanie 706
Organizacja żywienia i usług …
Zimnych przystawek z jaj nie powinno się serwować na półmiskach
A. porcelanowych
B. szklanych
C. platerowych
D. porcelitowych
HGT.12 Pytanie 707
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
Analiza wskaźników BMI | |
---|---|
Wartości BMI | Interpretacja |
< 19 | Niedowaga |
25 - 29,9 | Nadwaga |
30 - 40 | Otyłość II stopnia |
> 40 | Otyłość III stopnia |
A. Nadwaga.
B. Niedowaga.
C. Wychudzenie organizmu.
D. Otyłość skrajna.
HGT.12 Pytanie 708
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla
Zestaw obiadowy | |
---|---|
Zakąska zimna | Tatar ze świeżych warzyw z pumperniklem |
Zupa | Aksamitny krem porowo-gruszkowy z dodatkiem oliwy truflowej |
Danie główne | Kotlety z ciecierzycy panierowane w orzechach na ostrym musie z dyni z karmelizowanymi warzywami |
Deser | Racuchy z mleka sojowego z bananami i syropem klonowym |
A. semiwegetarian.
B. futurian.
C. wegan.
D. owowegetarian.
HGT.12 Pytanie 709
Organizacja żywienia i usług …
Ile procent dziennego zapotrzebowania na kalorie oraz składniki odżywcze powinny zapewniać posiłki podawane dzieciom w przedszkolu?
A. 60%
B. 90%
C. 75%
D. 45%
HGT.12 Pytanie 710
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli wskaźnik masy ciała - BMI wynosi 29, co to oznacza?
A. niedożywienie
B. prawidłową wagę
C. otylność umiarkowaną
D. nadwagę
HGT.12 Pytanie 711
Organizacja żywienia i usług …
Dieta laktoowowegetariańska, oprócz elementów roślinnych, pozwala na konsumpcję mleka oraz jego produktów i
A. ryb.
B. drobiu.
C. jaj.
D. podrobów.
HGT.12 Pytanie 712
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość kilogramów karkówki należy nabyć, by uzyskać 10 kg pieczeni, biorąc pod uwagę, że straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?
A. 14,50 kg
B. 11,00 kg
C. 13,00 kg
D. 12,50 kg
HGT.12 Pytanie 713
Organizacja żywienia i usług …
Główną usługą oferowaną przez lokale gastronomiczne jest
A. przygotowanie menu imprez
B. sporządzanie potraw i napojów
C. organizowanie imprez i bankietów poza lokalem
D. sprzedaż potraw i napojów na wynos
HGT.12 Pytanie 714
Organizacja żywienia i usług …
Jaki jadłospis na obiad został przygotowany według zasad prawidłowego żywienia?
A. Zupa krem z marchewki, naleśniki z dżemem brzoskwiniowym oraz bita śmietana, woda mineralna
B. Zupa krem z marchewki, potrawka z kurczaka, ryż sypki, sałata z jogurtem, kompot jabłkowy
C. Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kluski kładzione, buraki posypane, woda mineralna
D. Rosół z kołdunami, pierogi z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy
HGT.12 Pytanie 715
Organizacja żywienia i usług …
Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?
A. Laktoowowegetarianizm
B. Ichtiowegetarianizm
C. Semiwegetarianizm
D. Witarianizm
HGT.12 Pytanie 716
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim
Zmiany w organizmie człowieka |
---|
Nadwaga Rozwój procesów miażdżycowych Wzrost ryzyka nadciśnienia Zawał serca |
A. niedoboru cukrów prostych.
B. nadmiaru tłuszczu.
C. niedoboru cukrów złożonych.
D. nadmiaru białka.
HGT.12 Pytanie 717
Organizacja żywienia i usług …
Usługi barmańskie planuje się świadczyć w lokalach
A. sałatkowych
B. rozrywkowych
C. przekąskowych
D. uniwersalnych
HGT.12 Pytanie 718
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
A. 18,15 g
B. 12,10 g
C. 15,00 g
D. 16,21 g
HGT.12 Pytanie 719
Organizacja żywienia i usług …
W przedszkolu na poranny posiłek przewidziano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, co można użyć zamiast szynki?
A. serem tofu
B. pastą z twarogu
C. dżemem wieloowocowym
D. pomidorem ze szczypiorkiem
HGT.12 Pytanie 720
Organizacja żywienia i usług …
Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania
A. witaminy A
B. witaminy D
C. witaminy C
D. witaminy B