Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 681
Organizacja żywienia i usług …

Która witamina spełnia w organizmie funkcje wymienione w zamieszczonym opisie?

Ilustracja do pytania 1
A. Witamina B2.
B. Witamina E.
C. Witamina A.
D. Witamina PP.
HGT.12 Pytanie 682
Organizacja żywienia i usług …

Proces emulgacji tłuszczu w przewodzie pokarmowym zachodzi pod wpływem

A. śliny.
B. lipazy.
C. insuliny.
D. żółci.
HGT.12 Pytanie 683
Organizacja żywienia i usług …

Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?

A. Zupa krem z marchwi, naleśniki z dżemem brzoskwiniowym i bitą śmietanką, woda mineralna.
B. Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kluski kładzione, buraki oprószane, woda mineralna.
C. Rosół z kołdunami, pierogi z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy.
D. Zupa krem z marchwi, potrawka z kurczaka, ryż na sypko, sałata z jogurtem, kompot jabłkowy.
HGT.12 Pytanie 684
Organizacja żywienia i usług …

Do zestawu śniadaniowego składającego się: z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej 1 herbaty, zgodnie z zasadami planowania jadłospisów, należy zaplanować

A. dżem truskawkowy.
B. wodę mineralną.
C. sałatkę z brokułu.
D. owsiankę na mleku.
HGT.12 Pytanie 685
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów mleka może zastąpić spożycie 150 g serka homogenizowanego, jeżeli zgodnie z tabelą wzajemnej zamiany produktów 100 g mleka zastępuje 30 g serka homogenizowanego?

A. 300 g
B. 500 g
C. 450 g
D. 150 g
HGT.12 Pytanie 686
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt można zastąpić produktami wyłącznie w obrębie tej samej grupy żywności?

A. Mąkę.
B. Soję.
C. Mleko.
D. Jaja.
HGT.12 Pytanie 687
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety 0 masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.

Ilustracja do pytania 7
A. 245 ml
B. 2,45 l
C. 265 ml
D. 2,65 l
HGT.12 Pytanie 688
Organizacja żywienia i usług …

0 ile kcal wzrośnie wartość energetyczna naparu z herbaty posłodzonego 2 łyżeczkami cukru, jeśli masa 1 łyżeczki cukru wynosi 5 g?

A. O 50 kcal
B. O 90 kcal
C. O 20 kcal
D. O 40 kcal
HGT.12 Pytanie 689
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje -zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia.

Ilustracja do pytania 9
A. 2260 kcal
B. 3240 kcal
C. 2225 kcal
D. 2405 kcal
HGT.12 Pytanie 690
Organizacja żywienia i usług …

W jadłospisie dla osób w podeszłym wieku nie należy planować

A. jogurtu naturalnego.
B. margaryny miękkiej.
C. pulpetów wołowych.
D. zupy pieczarkowej.
HGT.12 Pytanie 691
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej.

Ilustracja do pytania 11
A. 227,5 mg
B. 14,6 mg
C. 45,5 mg
D. 73,0 mg
HGT.12 Pytanie 692
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Ilustracja do pytania 12
A. 184 kcal
B. 289 kcal
C. 46 kcal
D. 240 kcal
HGT.12 Pytanie 693
Organizacja żywienia i usług …

Która dieta alternatywna opiera się na spożywaniu głównie wyrobów zbożowych pełnoziarnistych z dodatkiem warzyw, roślin strączkowych i innych nasion oraz owoców przy znacznym ograniczeniu mięsa i mleka?

A. Dieta optymalna.
B. Dieta makrobiotyczna.
C. Dieta frutariańska.
D. Dieta Dukana.
HGT.12 Pytanie 694
Organizacja żywienia i usług …

Semiwegetarianizm to dieta wykluczająca z jadłospisu

A. miód pszczeli.
B. mięso czerwone.
C. jaja kurze.
D. ryby hodowlane.
HGT.12 Pytanie 695
Organizacja żywienia i usług …

Niskie spożycie produktów będących źródłem żelaza zwiększa głównie ryzyko wystąpienia

A. cukrzycy.
B. próchnicy.
C. celiakii.
D. anemii.
HGT.12 Pytanie 696
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.

Ilustracja do pytania 16
A. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.
B. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
C. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
D. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
HGT.12 Pytanie 697
Organizacja żywienia i usług …

Którą potrawę zaplanowaną w menu bankietu można po sporządzeniu zamrozić i poddać restytucji bezpośrednio przed konsumpcją?

A. Schab pieczony.
B. Jaja faszerowane.
C. Suflet czekoladowy.
D. Tymbaliki drobiowe.
HGT.12 Pytanie 698
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw urządzeń umożliwi w zakładzie gastronomicznym produkcję zapiekanek i frytek?

A. Opiekacz elektryczny i frytownica.
B. Piec konwekcyjny i gyros grill.
C. Patelnia elektryczna i toster.
D. Rożen gazowy i trzon kuchenny.
HGT.12 Pytanie 699
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie

Ilustracja do pytania 19
A. elastyny.
B. witaminy C.
C. witaminy A.
D. glukozy.
HGT.12 Pytanie 700
Organizacja żywienia i usług …

Jaką masę powinna mieć próbka kontrolna gulaszu pobrana do celów sanitarno-epidemiologicznych?

A. 200 g
B. 250 g
C. 50 g
D. 150 g
HGT.12 Pytanie 701
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę gastronomiczną brutto 200 ml soku, jeżeli cena zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna 300%, a stawka podatku VAT 23%.

A. 3,69 zł
B. 9,84 zł
C. 9,23 zł
D. 4,92 zł
HGT.12 Pytanie 702
Organizacja żywienia i usług …

Koszt sporządzenia 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Ile wynosi cena gastronomiczna netto 1 zestawu, jeżeli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?

A. 10,00 zł
B. 6,50 zł
C. 14,00 zł
D. 20,50 zł
HGT.12 Pytanie 703
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.

Ilustracja do pytania 23
A. Ser twarogowy - 12 kg, jaja - 60 szt., cukier - 0,90 kg, mąka pszenna - 3,75 kg
B. Ser twarogowy - 6 kg, jaja - 300 szt., cukier - 4,50 kg, mąka pszenna - 1,88 kg
C. Ser twarogowy - 60 kg, jaja - 300 szt., cukier - 0,45 kg, mąka pszenna - 18,75 kg
D. Ser twarogowy - 120 kg, jaja - 60 szt., cukier - 9,00 kg, mąka pszenna - 37,50 kg
HGT.12 Pytanie 704
Organizacja żywienia i usług …

Do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego należy zaliczyć

A. kawiarnię i restaurację.
B. kawiarnię i bufet.
C. bar mleczny i bufet.
D. bar mleczny i restaurację.
HGT.12 Pytanie 705
Organizacja żywienia i usług …

Działalnością uzupełniającą świadczoną przez restaurację nie jest

A. usługa cateringowa.
B. usługa drive - through sprzedaż zestawów posiłków konsumentom zmotoryzowanym.
C. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów i napojów do konsumpcji na miejscu.
D. zaopatrywanie innych zakładów gastronomicznych w wyroby garmażeryjne.
HGT.12 Pytanie 706
Organizacja żywienia i usług …

Którą formę promocji zastosowała kawiarnia oferując w piątki, do godziny 16.00 wszystkie desery taniej o 20%?

A. Sponsoring.
B. Public relations.
C. Marketing bezpośredni.
D. Promocję sprzedaży.
HGT.12 Pytanie 707
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz kwotę udzielonego rabatu za 8 zestawów obiadowych, jeżeli cena 1 zestawu w karcie menu wynosi 25,00 zł, a ilość zamówionych zestawów upoważnia do 10% rabatu?

A. 220,00 zł
B. 80,00 zł
C. 20,00 zł
D. 180,00 zł
HGT.12 Pytanie 708
Organizacja żywienia i usług …

Które czynności kelner powinien wykonywać z prawej strony gościa?

A. Podawanie karty menu, prezentację potraw na półmisku.
B. Ustawianie na stole wazy z zupą, ustawianie na stole talerza do pieczywa.
C. Nalewanie kawy z dzbanka, nalewanie zupy z wazy.
D. Podawanie karty menu, prezentację butelki wina.
HGT.12 Pytanie 709
Organizacja żywienia i usług …

Która z metod obsługi gości polega na ustawieniu na stole zimnych przekąsek, ciast i napojów przed przybyciem gości?

A. Metoda rosyjska.
B. Metoda francuska.
C. Metoda angielska.
D. Metoda niemiecka.
HGT.12 Pytanie 710
Organizacja żywienia i usług …

Który opis charakteryzuje system samoobsługowy typu francuskiego?

A. Potrawy i napoje są eksponowane w bufetach ustawionych schodkowo.
B. Potrawy i napoje są eksponowane w bufetach ustawionych w linii.
C. Potrawy i napoje odbierane są w okienku ekspedycyjnym a konsumpcja odbywa się przy stolikach.
D. Potrawy i napoje podawane są gościom przy ladzie barowej, przy której może odbywać się konsumpcja.
HGT.12 Pytanie 711
Organizacja żywienia i usług …

Obrus o wymiarach 140 cm x 140 cm powinien być używany do nakrycia stołu

A. okrągłego o średnicy 0 90 cm.
B. prostokątnego o wymiarach 120 cm x 90 cm.
C. prostokątnego o wymiarach 60 cm x 90 cm.
D. okrągłego o średnicy 0 125 cm.
HGT.12 Pytanie 712
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wyniesie należność za wyżywienie grupy 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.

Ilustracja do pytania 32
A. 2700,00 zł
B. 1700,00 zł
C. 2400,00 zł
D. 3100,00 zł
HGT.12 Pytanie 713
Organizacja żywienia i usług …

Którego rodzaju bielizny stołowej użyto do nakrycia stołu na przedstawionym rysunku?

Ilustracja do pytania 33
A. Bieżniki.
B. Coversy.
C. Napperony.
D. Podkładki.
HGT.12 Pytanie 714
Organizacja żywienia i usług …

Na rysunku jest przedstawiony

Ilustracja do pytania 34
A. perko lator.
B. granitor.
C. mikser barmański.
D. dyspenser do wody.
HGT.12 Pytanie 715
Organizacja żywienia i usług …

Na którym rysunku przedstawiony jest nóż do masła?

Ilustracja do pytania 35
A. IV.
B. III.
C. II.
D. I.
HGT.12 Pytanie 716
Organizacja żywienia i usług …

Naturalnym źródłem retinolu jest

A. napój migdałowy.
B. wątroba wieprzowa.
C. dynia.
D. szpinak.
HGT.12 Pytanie 717
Organizacja żywienia i usług …

Składnikiem pokarmowym antyodżywczym jest

A. kwas szczawiowy.
B. karoten.
C. kwas linolowy.
D. laktoza.
HGT.12 Pytanie 718
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?

Ilustracja do pytania 38
A. Miód pszczeli.
B. Mleko w proszku.
C. Groszek zielony.
D. Kasza gryczana.
HGT.12 Pytanie 719
Organizacja żywienia i usług …

Która grupa enzymów bierze udział w trawieniu węglowodanów?

A. Amylazy.
B. Nukleazy.
C. Lipazy.
D. Proteazy.
HGT.12 Pytanie 720
Organizacja żywienia i usług …

Za regulację stężenia glukozy we krwi w organizmie człowieka odpowiada

A. limfa.
B. żółć.
C. pepsyna.
D. insulina.