Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 721
Organizacja żywienia i usług …

W cateringu do transportu potraw powinno się używać

A. szafy chłodnicze, szafy przelotowe
B. podgrzewacze stołowe, warniki do wody
C. kociołki stołowe, zmywarki do naczyń
D. patelnie elektryczne, szafy grzejne
HGT.12 Pytanie 722
Organizacja żywienia i usług …

Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne na rzecz klientów nie zalicza się

A. kompleksowej obsługi konferencji w cateringu
B. organizowania w lokalu oglądania transmisji meczów
C. wypożyczania kompletów zastawy i bielizny stołowej
D. przygotowywania przyjęć okolicznościowych u zleceniodawcy
HGT.12 Pytanie 723
Organizacja żywienia i usług …

Niedobór w organizmie człowieka prowadzi do zaburzeń funkcjonowania tarczycy?

A. magnezu
B. wapnia
C. żelaza
D. jodu
HGT.12 Pytanie 724
Organizacja żywienia i usług …

Wartość składnika odżywczego, która zaspokaja potrzeby 97,5% zdrowych, odpowiednio odżywionych ludzi, definiuje norma żywieniowa na poziomie

A. RDA
B. EAR
C. AL
D. UL
HGT.12 Pytanie 725
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość mięsa w kilogramach należy uwzględnić do przygotowania 70 porcji gulaszu, mając na uwadze, że jedna porcja waży 100 gramów, a straty podczas obróbki wynoszą 30%?

A. 13 kg
B. 10 kg
C. 17 kg
D. 7 kg
HGT.12 Pytanie 726
Organizacja żywienia i usług …

Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu

A. na przyjęcie cocktailowe
B. na przyjęcie rodzinne zasiadane
C. na konferencję
D. na oficjalne przyjęcie państwowe
HGT.12 Pytanie 727
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.

Wartość odżywcza 100 g bobu
wartość energetyczna102 kcal
białka7 g
węglowodany ogółem14 g

A. 18 g
B. 9 g
C. 2 g
D. 84 g
HGT.12 Pytanie 728
Organizacja żywienia i usług …

Jaka jest wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej, która zawiera 20,7 g białka oraz 15,5 g tłuszczu?

A. 325,8 kcal
B. 248,3 kcal
C. 326,0 kcal
D. 222,3 kcal
HGT.12 Pytanie 729
Organizacja żywienia i usług …

Zamawiający organizację przyjęcia weselnego określił, że o godzinie 22.00 ma nastąpić podział tortu weselnego przez nowożeńców. Zleceniobiorca jest zobowiązany zaproponować metodę serwowania tortu gościom

A. niemiecką
B. amerykańską
C. rosyjską
D. angielską
HGT.12 Pytanie 730
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.

Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw
Nazwa potrawyBiałko
[g]
Błonnik
[g]
Witamina C
[mg]
Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami20120
Ziemniaki z wody224
Surówka z kiszonej kapusty0210

A. 18,0 g białka pełnowartościowego, 4,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
B. 20,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 30 mg witaminy C.
C. 22,0 g białka pełnowartościowego, 6,0 g błonnika, 39 mg witaminy C.
D. 16,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
HGT.12 Pytanie 731
Organizacja żywienia i usług …

Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?

A. 100%
B. 248%
C. 200%
D. 300%
HGT.12 Pytanie 732
Organizacja żywienia i usług …

Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?

A. 2 miesiące
B. 3 miesiące
C. 6 miesięcy
D. 4 miesiące
HGT.12 Pytanie 733
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji zadania dotyczące realizacji planu nabywania artykułów spożywczych, materiałów pomocniczych oraz drobnego sprzętu wykonują pracownicy działu

A. zaopatrzeniowego
B. handlowego
C. magazynowego
D. produkcyjnego
HGT.12 Pytanie 734
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z tabelami zamienności mleka spożywczego brak możliwości zastąpienia

A. maślanką owocową
B. mlekiem kokosowym
C. serem podpuszczkowym
D. jogurtem naturalnym
HGT.12 Pytanie 735
Organizacja żywienia i usług …

Do spożywania śniadania w stylu wiedeńskim należy zapewnić widelce oraz noże do stołu?

A. specjalne
B. duże
C. średnie
D. małe
HGT.12 Pytanie 736
Organizacja żywienia i usług …

Podczas tranżerowania, filetowania oraz flambirowania, kelner obsługuje gości serwisem

A. francuskim pełnym.
B. francuskim niepełnym.
C. angielskim.
D. rosyjskim.
HGT.12 Pytanie 737
Organizacja żywienia i usług …

Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu

A. wydawania gorących dań przekazanych do ekspedycji
B. pobierania surowców z magazynu
C. przekazywania potraw z kuchni do działu wydania
D. przyjmowania surowców od dostawców do magazynu
HGT.12 Pytanie 738
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość odżywczą może mieć obiad składający się z zupy ogórkowej, pierogów leniwych z masłem oraz deseru z świeżych truskawek?

A. surówka z marchwi
B. sałata po polsku
C. kalafior z wody
D. papryka grillowana
HGT.12 Pytanie 739
Organizacja żywienia i usług …

Pan Andrzej Kowalski zlecił restauracji "Kolorowa" organizację balu z okazji Dnia Dziecka dla 30 dzieci. Z oferty restauracji wybrał menu, występ iluzjonisty oraz zabawę z animatorem. Oblicz cenę gastronomiczną brutto tej usługi.

Cennik usług restauracji „Kolorowa"
WyszczególnienieCena gastronomiczna brutto (zł)
Menu22,00 za 1 dziecko
Animator120,00 za 10 dzieci
Iluzjonista – występ200,00
Pokaz baniek mydlanych100,00
Przestawienie muzyczne200,00
Nagłośnienie, oświetlenie i DJ600,00

A. 1 020 zł
B. 1 120 zł
C. 1 220 zł
D. 1 320 zł
HGT.12 Pytanie 740
Organizacja żywienia i usług …

Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu

A. rosyjskiej
B. niemieckiej
C. francuskiej
D. angielskiej
HGT.12 Pytanie 741
Organizacja żywienia i usług …

Jak nazywa się zakład gastronomiczny o charakterze żywieniowym?

A. jadłodajnia
B. cukiernia
C. piwiarnia
D. kawiarnia
HGT.12 Pytanie 742
Organizacja żywienia i usług …

Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate

A. w cynk.
B. w witaminę K.
C. w witaminę C.
D. w magnez.
HGT.12 Pytanie 743
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować espresso, potrzebne jest

A. ekspres przelewowy.
B. ekspres ciśnieniowy.
C. kawiarka.
D. czajniczek.
HGT.12 Pytanie 744
Organizacja żywienia i usług …

Ilościowe metody służące do analizy diety danej grupy ludzi lub konkretnej osoby, dostarczają danych

A. o liczbie posiłków spożywanych w okresie 24 godzin
B. o ilości produktów spożywczych przyjmowanych dziennie lub ich cenie
C. na temat rodzajów produktów spożywczych lub częstotliwości ich konsumpcji
D. na temat liczby posiłków jedzonych w ciągu dnia
HGT.12 Pytanie 745
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 10 porcji ziemniaków pieczonych oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji tej potrawy.

Normatyw surowcowy
na 10 porcji ziemniaków
pieczonych
Nazwa produktuIlość
ziemniaki1 500 g
czosnek50 g
olej100 ml
sól, majeranekdo smaku

A. Ziemniaki 3,750 kg, czosnek 0,125 kg, olej 0,250 l.
B. Ziemniaki 2,100 kg, czosnek 0,130 kg, olej 0,250 l.
C. Ziemniaki 3,750 kg, czosnek 1,250 kg, olej 2,500 l.
D. Ziemniaki 2,100 kg, czosnek 1,300 kg, olej 2,500 l.
HGT.12 Pytanie 746
Organizacja żywienia i usług …

Jaką czynność serwisową powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa z lewej strony?

A. Serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
B. Podanie gorącego napoju w filiżance umieszczonej na podstawce
C. Przekazanie karty menu
D. Serwowanie zakąski podanej na talerzu
HGT.12 Pytanie 747
Organizacja żywienia i usług …

Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?

A. Dieta makrobiotyczna
B. Dieta frutariańska
C. Dieta optymalna
D. Dieta Dukana
HGT.12 Pytanie 748
Organizacja żywienia i usług …

Wprowadzając kaszę zamiast ziemniaków, należy włączyć do posiłku większą ilość warzyw, aby zbalansować składniki odżywcze

A. skrobi i białka
B. skrobi i potasu
C. witaminy C i potasu
D. witaminy C i białka
HGT.12 Pytanie 749
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do

A. określenia rodzaju otyłości u dorosłych
B. oceny rozwoju fizycznego dzieci oraz młodzieży
C. określenia odpowiedniej masy ciała
D. oceny gęstości mineralnej kości u dorosłych
HGT.12 Pytanie 750
Organizacja żywienia i usług …

Która z diet zaleca nielimitowane przyjmowanie białka, eliminując węglowodany?

A. Makrobiotyczna
B. Diamondów
C. Atkinsa
D. Wegetariańska
HGT.12 Pytanie 751
Organizacja żywienia i usług …

Które z poniższych składników odżywczych należy do grupy energetycznych?

A. pektyny
B. tokoferol
C. karoten
D. skrobia
HGT.12 Pytanie 752
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.

Analiza wskaźników BMI
Wartości BMIInterpretacja
< 19Niedowaga
25 - 29,9Nadwaga
30 - 40Otyłość II stopnia
> 40Otyłość III stopnia

A. Wychudzenie organizmu.
B. Nadwaga.
C. Niedowaga.
D. Otyłość skrajna.
HGT.12 Pytanie 753
Organizacja żywienia i usług …

Ile mrożonych ryb pokrytych wodną glazurą trzeba zakupić, jeśli normatyw surowcowy wskazuje na użycie 35 kg surowca, a straty wody podczas rozmrażania wynoszą 30%?

A. 35,00 kg
B. 30,00 kg
C. 50,00 kg
D. 70,00 kg
HGT.12 Pytanie 754
Organizacja żywienia i usług …

Jaką cenę brutto będzie miała 250 ml soku jabłkowego, jeśli koszt zakupu opakowania soku o pojemności 5 l wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna wynosi 300%, a stawka VAT to 23%?

A. 61,50 zł
B. 6,16 zł
C. 24,60 zł
D. 2,46 zł
HGT.12 Pytanie 755
Organizacja żywienia i usług …

Jaka będzie cena netto za 1 porcję zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt przygotowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę 200%?

A. 9,60 zł
B. 7,20 zł
C. 4,80 zł
D. 2,40 zł
HGT.12 Pytanie 756
Organizacja żywienia i usług …

Który z pracowników w branży gastronomicznej odpowiada za zamawianie win, ich przechowywanie oraz pomoc w doborze win do dań?

A. Barman.
B. Sommelier
C. Kucharz.
D. Barista.
HGT.12 Pytanie 757
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest naturalne źródło retinolu?

A. szpinak
B. dynia
C. wątroba wieprzowa
D. napój migdałowy
HGT.12 Pytanie 758
Organizacja żywienia i usług …

Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT to 8%

A. 12,10 zł
B. 4,43 zł
C. 3,57 zł
D. 32,80 zł
HGT.12 Pytanie 759
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 50 porcji zupy kalafiorowej.

Normatyw surowcowy na 10 porcji zupy kalafiorowej
Nazwa surowcaIlość [g]
kalafior800,00
włoszczyzna50,00
mąka50,00
śmietana 18%200,00
koper20,00

A. kalafior 8,00 kg, włoszczyzna 2,50 kg, mąka 2,50 kg, śmietana 1,00 kg, koper 0,10 kg
B. kalafior 4,00 kg, włoszczyzna 2,50 kg, mąka 0,25 kg, śmietana 0,10 kg, koper 0,10 kg
C. kalafior 8,00 kg, włoszczyzna 2,50 kg, mąka 2,50 kg, śmietana 0,10 kg, koper 0,01 kg
D. kalafior 4,00 kg, włoszczyzna 0,25 kg, mąka 0,25 kg, śmietana 1,00 kg, koper 0,10 kg
HGT.12 Pytanie 760
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest zalecane ograniczenie dziennej ilości cholesterolu jako działania profilaktycznego w chorobach układu krążenia?

A. 400 mg
B. 450 mg
C. 300 mg
D. 350 mg