Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 721
Organizacja żywienia i usług …

Stosowanie której zasady żywienia zapewni dostarczenie organizmowi człowieka wszystkich niezbędnych składników pokarmowych?

A. Unikanie w diecie nadmiaru soli, cukru i tłuszczu.
B. Regularne spożywanie posiłków.
C. Spożywanie produktów z każdej grupy żywności.
D. Zapewnienie organizmowi zerowego bilansu energetycznego.
HGT.12 Pytanie 722
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, której zapotrzebowanie na energię wynosi 2 400 kcal, przy zaleceniu, aby węglowodany dostarczały 45 – 65% ogółu energii?

A. 390 g
B. 1 080 g
C. 1 560 g
D. 270 g
HGT.12 Pytanie 723
Organizacja żywienia i usług …

Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?

Ilustracja do pytania 3
A. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
B. Składniki mineralne.
C. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
D. Kwasy tłuszczowe nienasycone.
HGT.12 Pytanie 724
Organizacja żywienia i usług …

Jadłospisy składające się z 3 posiłków dedykowane są

A. młodzieży szkolnej.
B. dorosłym o małej aktywności fizycznej.
C. dzieciom w wieku 1 - 3 lat.
D. kobietom ciężarnym.
HGT.12 Pytanie 725
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.

Ilustracja do pytania 5
A. 52,65 g
B. 58,50 g
C. 47,45 g
D. 61,75 g
HGT.12 Pytanie 726
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami zamiany produktów rybę panierowaną można zastąpić

A. szaszłykami warzywnymi.
B. krokietami z pęczakiem.
C. kotletami jajecznymi.
D. kotletami z kalafiora.
HGT.12 Pytanie 727
Organizacja żywienia i usług …

Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?

Ilustracja do pytania 7
A. Jadłospis obiadowy III.
B. Jadłospis obiadowy IV.
C. Jadłospis obiadowy I.
D. Jadłospis obiadowy II.
HGT.12 Pytanie 728
Organizacja żywienia i usług …

Ile g sera twarogowego należy przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego zastępuje 100 g mleka?

A. 1 500 g
B. 75 g
C. 150 g
D. 750 g
HGT.12 Pytanie 729
Organizacja żywienia i usług …

Która dieta alternatywna opiera się na spożywaniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?

A. Dieta Dukana.
B. Dieta Montignaca.
C. Dieta wegańska.
D. Dieta makrobiotyczna.
HGT.12 Pytanie 730
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.

Ilustracja do pytania 10
A. 98,97 kcal
B. 134,60 kcal
C. 133,00 kcal
D. 110,31 kcal
HGT.12 Pytanie 731
Organizacja żywienia i usług …

Niedostateczne spożycie produktów zwierzęcych bogatych w witaminę B12 zwiększa ryzyko wystąpienia

A. pelagry.
B. niedokrwistości.
C. osteoporozy.
D. kurczów mięśni.
HGT.12 Pytanie 732
Organizacja żywienia i usług …

Instytucją podejmującą działania na rzecz poprawy stanu odżywienia ludności świata jest

A. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych FAO.
B. Komitet Żywienia Człowieka PAN.
C. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
D. Światowa Organizacja Zdrowia WHO.
HGT.12 Pytanie 733
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile żelaza i witaminy C dostarczą organizmowi człowieka produkty spożyte na śniadanie.

Ilustracja do pytania 13
A. 2,30 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
B. 2,30 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
C. 1,66 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
D. 1,66 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
HGT.12 Pytanie 734
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.

Ilustracja do pytania 14
A. Jadłospis w I tygodniu.
B. Jadłospis w II tygodniu.
C. Jadłospis w III tygodniu.
D. Jadłospis w IV tygodniu.
HGT.12 Pytanie 735
Organizacja żywienia i usług …

Jadłospis dekadowy jest podstawą planowania produkcji gastronomicznej

A. w barach.
B. w stołówkach.
C. w restauracjach.
D. w jadłodajniach.
HGT.12 Pytanie 736
Organizacja żywienia i usług …

Które urządzenia stanowią typowe wyposażenie zakładów gastronomicznych typu "fast food"?

A. Piec konwekcyjno - parowy, zamrażarka szokowa.
B. Tunel wielofunkcyjny, schładzarka szokowa.
C. Pakowarka próżniowa, cyrkulator temperatury.
D. Frytownica ciśnieniowa, grill kontaktowy.
HGT.12 Pytanie 737
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru

Ilustracja do pytania 17
A. biotyny.
B. wapnia.
C. glukozy.
D. białka.
HGT.12 Pytanie 738
Organizacja żywienia i usług …

Przygotowanie stanowiska pracy w sposób określany jako "mise en place" poprawia skuteczność działania w procesie produkcji gastronomicznej na etapie

A. planowania zakupów.
B. procesu technologicznego.
C. serwowania potraw i napojów.
D. magazynowania surowców i półproduktów.
HGT.12 Pytanie 739
Organizacja żywienia i usług …

Który przyrząd należy zastosować do pomiaru ciśnienia pary wodnej w kotle warzelnym?

A. I.
B. III.
C. IV.
D. II.
HGT.12 Pytanie 740
Organizacja żywienia i usług …

Która karta menu zawiera spis potraw serwowanych podczas przyjęcia?

A. Karta standardowa.
B. Karta specjalna.
C. Karta okolicznościowa.
D. Karta dnia.
HGT.12 Pytanie 741
Organizacja żywienia i usług …

Do zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego należą

A. bistra i kawiarnie.
B. bistra i jadłodajnie.
C. cukiernie i kawiarnie.
D. cukiernie i jadłodajnie.
HGT.12 Pytanie 742
Organizacja żywienia i usług …

Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji truskawek w galaretce, jeżeli koszt zakupu surowców na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 150%?

A. 9,00 zł
B. 3,00 zł
C. 7,50 zł
D. 1,80 zł
HGT.12 Pytanie 743
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę gastronomiczną brutto butelki szampana, jeżeli koszt jej zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna 50%, a stawka podatku VAT 23%.

A. 73,80 zł
B. 113,00 zł
C. 61,50 zł
D. 98,40 zł
HGT.12 Pytanie 744
Organizacja żywienia i usług …

Którą formę promocji zastosowała restauracja wprowadzając w ramach happy hours promocyjną obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?

A. Sponsoring.
B. Public relations.
C. Marketing bezpośredni.
D. Promocję sprzedaży.
HGT.12 Pytanie 745
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée.

Ilustracja do pytania 25
A. Ziemniaki 25,5 kg, masło 0,85 kg, mleko 2,55 l, koperek 0,17 kg
B. Ziemniaki 2,55 kg, masło 0,85 kg, mleko 2,55 l, koperek 0,17 kg
C. Ziemniaki 25,5 kg, masło 8,5 kg, mleko 2,55 l, koperek 1,7 kg
D. Ziemniaki 2,55 kg, masło 8,5 kg, mleko 25,5 l, koperek 127 kg
HGT.12 Pytanie 746
Organizacja żywienia i usług …

Który rodzaj napoju alkoholowego należy podać na zakończenie przyjęcia?

A. Digestif.
B. Aperitif.
C. Diverse drinks.
D. Long drink.
HGT.12 Pytanie 747
Organizacja żywienia i usług …

Do czynności przygotowawczych kelnera w sali bankietowej przed przyjściem gości należy

A. sprawdzenie stanu i kompletności dekoracji sali.
B. zebranie brudnej zastawy stołowej.
C. opracowanie standów kart menu.
D. serwowanie wina z oryginalnych butelek.
HGT.12 Pytanie 748
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji.

Ilustracja do pytania 28
A. 546,00 zł
B. 520,00 zł
C. 494,00 zł
D. 468,00 zł
HGT.12 Pytanie 749
Organizacja żywienia i usług …

Do nakrywania stolików koktajlowych służą

A. skirtingi.
B. laufry płócienne.
C. coversy.
D. obrusy bankietowe.
HGT.12 Pytanie 750
Organizacja żywienia i usług …

System obsługi, w którym gość sam wybiera w bufecie sałatki, desery i przynosi do stolika, a pozostałe potrawy i napoje podaje kelner, to

A. system zespołowo-kompleksowy.
B. system samoobsługowy typu francuskiego.
C. system zespołów specjalistycznych.
D. system samoobsługi z obsługą kelnerską.
HGT.12 Pytanie 751
Organizacja żywienia i usług …

W której metodzie obsługi gości stosuje się stolik pomocniczy przedstawiony na ilustracji?

Ilustracja do pytania 31
A. Metodzie francuskiej.
B. Metodzie rosyjskiej.
C. Metodzie niemieckiej.
D. Metodzie angielskiej.
HGT.12 Pytanie 752
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.

Ilustracja do pytania 32
A. 16 m
B. 8 m
C. 15 m
D. 14 m
HGT.12 Pytanie 753
Organizacja żywienia i usług …

Na ilustracji przedstawiony jest

Ilustracja do pytania 33
A. widelec półmiskowy do mięs.
B. widelec stołowy średni.
C. widelec półmiskowy do ryb.
D. widelec stołowy duży.
HGT.12 Pytanie 754
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony na ilustracji sprzęt służy do parzenia kawy

Ilustracja do pytania 34
A. po wiedeńsku.
B. po adwokacku.
C. po turecku.
D. po irlandzku.
HGT.12 Pytanie 755
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych surowców zawiera w 100 g najwięcej białka?

A. Fasola biała.
B. Śliwka żółta.
C. Papryka zielona.
D. Porzeczka czerwona.
HGT.12 Pytanie 756
Organizacja żywienia i usług …

W którym odcinku układu pokarmowego człowieka pepsyna rozpoczyna trawienie białka?

A. W jamie ustnej.
B. W dwunastnicy.
C. W jelicie cienkim.
D. W żołądku.
HGT.12 Pytanie 757
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw obiadowy przeznaczony dla dzieci w wieku przedszkolnym, został opracowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?

A. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż na sypko, surówka z marchwi.
B. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła z chrzanem.
C. Zupa ogórkowa, polędwica po angielsku, frytki z ziemniaków, sałata ze śmietaną.
D. Zupa fasolowa, zrazy w sosie grzybowym, kasza gryczana na sypko, sałatka z buraków.
HGT.12 Pytanie 758
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów chleba zastąpi 2 kg kaszy, jeżeli zgodnie z tabelą zamiany produktów 100 g kaszy zastępuje 135 g chleba?

A. 1,35 kg
B. 27,00 kg
C. 2,70 kg
D. 13,50 kg
HGT.12 Pytanie 759
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?

Ilustracja do pytania 39
A. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
B. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
C. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
D. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
HGT.12 Pytanie 760
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi wartość energetyczna jogurtu owocowego zawierającego 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?

A. 445 kcal
B. 270 kcal
C. 310 kcal
D. 220 kcal