Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 721
Organizacja żywienia i usług …
A. 15 g/dzień
B. 150 g/dzień
C. 50 g/dzień
D. 5 g/dzień
HGT.12 Pytanie 722
Organizacja żywienia i usług …
Gdy właściciel dwóch zyskownych restauracji otworzy nowe lokale w innym mieście, to stosuje jaką strategię?
A. penetracji rynku
B. zbierania "śmietanki"
C. dywersyfikacji
D. rozwoju rynku
HGT.12 Pytanie 723
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | ||
---|---|---|
Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego [g] | |
białko | 13 | |
tłuszcze | 21 | |
węglowodany | 12 |
A. 244 kcal
B. 46 kcal
C. 184 kcal
D. 289 kcal
HGT.12 Pytanie 724
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | Wartość energetyczna 100 g surowca [kcal] | |
---|---|---|
Nazwa surowca | Ilość [g] | |
mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
masło | 20 | 735,00 |
jaja | 50 | 139,00 |
sól | do smaku |
A. 355,30 kcal
B. 424,80 kcal
C. 347,00 kcal
D. 138,80 kcal
HGT.12 Pytanie 725
Organizacja żywienia i usług …
Które z wymienionych witamin są rozpuszczalne w wodzie?
A. witaminę E i witaminę A
B. witaminę PP i witaminę A
C. kwas foliowy i witaminę E
D. kwas foliowy i witaminę PP
HGT.12 Pytanie 726
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.
Stanowisko pracy | Liczba pracowników | Koszt pracy 1 pracownik/1h [zł] | Czas pracy [h] |
---|---|---|---|
Kelner | 2 | 25,00 | 5 |
Barman | 1 | 50,00 | 4 |
Kucharz | 1 | 50,00 | 3 |
A. 600,00 zł
B. 450,00 zł
C. 475,00 zł
D. 325,00 zł
HGT.12 Pytanie 727
Organizacja żywienia i usług …
Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty
Karta menu (fragment) | |
---|---|
Jajecznica na szynce ze szczypiorkiem (ogórek, pomidor, masło, koszyk pieczywa) | 14,00 zł |
Parówki po parysku z serem zapiekane w cieście naleśnikowym (masło, koszyk pieczywa) | 9,00 zł |
Kiełbasa smażona z cebulką (sałatka z pomidorów, frytki) | 15,00 zł |
A. z karty sezonowej.
B. w grupie dań jarskich.
C. w grupie dań obiadowych.
D. z karty śni adaniowej.
HGT.12 Pytanie 728
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób.
Wyszczególnienie | Cena netto |
---|---|
Produkty i napoje dla 1 osoby | 25,00 zł |
Obsługa kelnerska przerwy kawowej dla 25 osób | 50,00 zł |
A. 1 400,00 zł
B. 1 350,00 zł
C. 1 250,00 zł
D. 1 300,00 zł
HGT.12 Pytanie 729
Organizacja żywienia i usług …
Największą ilość żelaza organizm człowieka otrzyma z 100 gramów
A. kaszy gryczanej
B. pieczywa razowego
C. sera podpuszczkowego
D. wątroby cielęcej
HGT.12 Pytanie 730
Organizacja żywienia i usług …
Typowym zakładem gastronomicznym zajmującym się żywieniem jest
A. stołówka
B. kafejka
C. bistro
D. ciastkarnia
HGT.12 Pytanie 731
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów śmietany o zawartości tłuszczu 36% można użyć zamiast 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu?
A. 46,0 g
B. 8,2 g
C. 36,0 g
D. 16,4 g
HGT.12 Pytanie 732
Organizacja żywienia i usług …
W diecie laktowegetariańskiej uwzględnia się owoce, warzywa oraz
A. jaja
B. ryby
C. drób
D. nabiał
HGT.12 Pytanie 733
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę netto zapłaci się za gastronomiczny obiad uroczysty dla jednej osoby, jeśli całkowity koszt przygotowania posiłku dla 15 osób wyniósł 240,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną równą 150%?
A. 40,00 zł
B. 31,00 zł
C. 56,00 zł
D. 75,00 zł
HGT.12 Pytanie 734
Organizacja żywienia i usług …
Na jakie z wymienionych wydarzeń trzeba przygotować bufety z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla uczestników?
A. Bankiet amerykański
B. Koktajl party
C. Bankiet angielski
D. Obiad zasiadany
HGT.12 Pytanie 735
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.
Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość białka w 100 g produktu |
---|---|---|
filet z indyka | 120 g | 20 g |
mąka | 10 g | 10 g |
olej | 10 g | 0 |
A. 25 g
B. 30 g
C. 35 g
D. 20 g
HGT.12 Pytanie 736
Organizacja żywienia i usług …
Na którym etapie układu trawiennego u człowieka pepsyna zaczyna proces rozkładu białek?
A. W jelicie cienkim
B. W dwunastnicy
C. W jamie ustnej
D. W żołądku
HGT.12 Pytanie 737
Organizacja żywienia i usług …
Po lewej stronie przy stoliku znajduje się gość, a co robi kelner?
A. serwuje porcjowaną potrawę
B. przekazuje kartę menu
C. napełnia filiżankę kawą
D. nalewa zupę z wazy
HGT.12 Pytanie 738
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, fundamentem diety osoby dorosłej są
A. mleko i jego przetwory
B. owoce i warzywa
C. ryby oraz mięso
D. kasze i płatki zbożowe
HGT.12 Pytanie 739
Organizacja żywienia i usług …
Według zasad przygotowywania jadłospisu, do obiadu zawierającego boeuf Strogonowa, kaszę jęczmienną, sałatkę z buraków oraz kompot morelowy należy zaproponować
A. krupnik na mięsie
B. krem brokułowy
C. zupę gulaszową
D. barszcz z botwinki
HGT.12 Pytanie 740
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji bitej śmietany z owocami.
Normatyw surowcowy: Bita śmietana z owocami | ||
---|---|---|
Surowiec | Ilość na 10 porcji (g) | |
śmietanka | 500 | |
poziomki | 530 | |
bezy | 30 |
A. Śmietanka 1,25 kg, poziomki 1,325 kg, bezy 7,5 kg
B. Śmietanka 12,5 kg, poziomki 13,25 kg, bezy 0,75 kg
C. Śmietanka 12,5 kg, poziomki 13,25 kg, bezy 0,075 kg
D. Śmietanka 1,25 kg, poziomki 1,325 kg, bezy 0,075 kg
HGT.12 Pytanie 741
Organizacja żywienia i usług …
Który z wymienionych zestawów obiadowych został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania dla dzieci w przedszkolach?
A. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła, napój miętowy
B. Zupa pomidorowa, polędwica po angielsku, ziemniaki, sałata z sosem vinaigrette
C. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka z marchwi
D. Zupa fasolowa, wołowina w sosie grzybowym, kasza gryczana, sałatka z buraków