Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Która potrawa z zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?

Lunch
Tatar z łososia
Kaczka pieczona
Buraczki zasmażane
Sorbet z kiwi

A. Kaczka pieczona.
B. Tatar z łososia.
C. Sorbet z kiwi.
D. Buraczki zasmażane.
Organizacja żywienia i usług …

Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?

A. 9,30 g błonnika
B. 6,20 g błonnika
C. 3,10 g błonnika
D. 1,04 g błonnika
HGT.12 Pytanie 48
Organizacja żywienia i usług …

Który z następujących składników jest odpowiedzialny za zagęszczanie sosu?

A. Woda
B. Mąka pszenna
C. Olej
D. Cukier
Organizacja żywienia i usług …

Kelner korzystając z francuskiej obsługi gości powinien

A. na talerz gościa nałożyć porcję potrawy z półmiska
B. umieścić na stole półmiski z potrawami, patery z ciastami oraz dzbanki z napojami
C. wręczyć gościowi talerz z porcjowaną potrawą
D. ustawić przy stole gościa wózek kelnerski i flambirować danie
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów prostych.
B. niedoboru cukrów złożonych.
C. nadmiaru białka.
D. nadmiaru tłuszczu.
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.

A. 90,00 zł
B. 1 200,00 zł
C. 120,00 zł
D. 1 500,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?

A. 480,00 zł
B. 660,00 zł
C. 600,00 zł
D. 540,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?

Jadłospis obiadowy I.Jadłospis obiadowy II.Jadłospis obiadowy III.Jadłospis obiadowy IV.
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
pęczak, surówka
z kapusty kiszonej,
kompot truskawkowy
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
ziemniaki z wody,
surówka z kapusty
kiszonej, kompot
truskawkowy
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
ziemniaki z wody,
marchew oprószana,
mus z kaszy manny
i truskawek, woda
stołowa
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
pęczak, marchew
oprószana, mus z kaszy
manny i truskawek,
woda stołowa

A. Jadłospis obiadowy IV.
B. Jadłospis obiadowy III.
C. Jadłospis obiadowy I.
D. Jadłospis obiadowy II.
HGT.12 Pytanie 64
Organizacja żywienia i usług …

Jakie obiekty zalicza się do kategorii usług uzupełniających?

A. restauracje, jadłodajnie
B. cukiernie, kawiarnie
C. bistra, herbaciarnie
D. stołówki, bufety
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest odpowiedzialne za stworzenie polskich tabel składu oraz wartości odżywczych produktów spożywczych?

A. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
B. Światowa Organizacja Zdrowia
C. Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła
D. Ministerstwo Zdrowia
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto 100 ml wina, jeżeli koszt zakupu przez lokal gastronomiczny jednej butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 75,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 200%?

A. 10,00 zł
B. 5,00 zł
C. 20,00 zł
D. 15,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?

A. Zupa ogórkowa, słodko-kwaśny kurczak, ryż, surówka z marchwi, sok pomarańczowy
B. Botwina, pierogi leniwe ze śmietaną, surówka ze świeżych truskawek, kompot ze świeżych śliwek
C. Zupa jarzynowa, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, kasza gryczana, sok jabłkowy
D. Zupa porowa, cielęcina w sosie ziołowym, ziemniaki, surówka z buraków, kompot z suszu
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?

A. synteza związku ATP, który przechowuje energię
B. zapobieganie próchnicy zębów
C. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
D. regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej