Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 41
Organizacja żywienia i usług …

Jakie posiłki powinny być planowane dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat?

A. Śniadanie, podwieczorek, lunch, kolacja
B. Śniadanie, drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek
C. Śniadanie, lunch, podwieczorek, kolacja
D. Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
HGT.12 Pytanie 42
Organizacja żywienia i usług …

Ilu pracowników kuchni trzeba przydzielić do przygotowania 75 kg kopytek oraz 40 kg uszek w ciągu jednego dnia, jeśli jeden kucharz jest w stanie wykonać 15 kg kopytek i 8 kg uszek dziennie?

A. 3
B. 5
C. 2
D. 4
HGT.12 Pytanie 43
Organizacja żywienia i usług …

Serwis angielski do serwowania dań można zastosować podczas przyjęcia rodzaju

A. aperitif
B. koktajlowego
C. zasiadanego
D. lampka wina
HGT.12 Pytanie 44
Organizacja żywienia i usług …

Jaka ilość soli powinna być dodana do potrawy ważącej 1 kg, jeśli zalecane jest użycie 1% soli w masie potrawy?

A. 5 g
B. 10 g
C. 100 g
D. 50 g
HGT.12 Pytanie 45
Organizacja żywienia i usług …

Jakie urządzenia umożliwiają w lokalu gastronomicznym przygotowanie zapiekanek oraz frytek?

A. Opiekacz elektryczny i frytownica
B. Patelnia elektryczna oraz toster
C. Piec konwekcyjny oraz gyros grill
D. Rożen gazowy oraz trzon kuchenny
HGT.12 Pytanie 46
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, fundamentem diety osoby dorosłej są

A. mleko i jego przetwory
B. kasze i płatki zbożowe
C. owoce i warzywa
D. ryby oraz mięso
HGT.12 Pytanie 47
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość netto ceny gastronomicznej uroczystej kolacji dla jednej osoby, jeśli całkowity wydatek na przygotowanie posiłku dla 20 osób wyniósł 1 000,00 zł, a firma stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 100%?

A. 100,00 zł
B. 200,00 zł
C. 50,00 zł
D. 25,00 zł
HGT.12 Pytanie 48
Organizacja żywienia i usług …

Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate

A. w magnez.
B. w witaminę C.
C. w cynk.
D. w witaminę K.
HGT.12 Pytanie 49
Organizacja żywienia i usług …

Średnica talerzyka do pieczywa powinna wynosić

A. 17 cm
B. 26 cm
C. 21 cm
D. 28 cm
HGT.12 Pytanie 50
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?

A. 12,50 zł
B. 28,80 zł
C. 34,00 zł
D. 19,20 zł
HGT.12 Pytanie 51
Organizacja żywienia i usług …

Rola błonnika w ludzkim organizmie

A. wpływa na równowagę kwasowo-zasadową.
B. ma wpływ na prawidłową pracę serca.
C. zwiększa ruchliwość jelit.
D. podnosi poziom cholesterolu we krwi.
HGT.12 Pytanie 52
Organizacja żywienia i usług …

Która metoda płatności jest najmniej popularna w przypadku uiszczania rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?

A. Gotówką
B. Przelewem bankowym
C. Kartą płatniczą
D. Kartą kredytową
HGT.12 Pytanie 53
Organizacja żywienia i usług …

Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić

A. mięsem bez kości
B. mlekiem w proszku
C. owocami
D. jajami
HGT.12 Pytanie 54
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 100 ml wina, jeżeli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?

A. 60,00 zł
B. 6,00 zł
C. 10,00 zł
D. 100,00 zł
HGT.12 Pytanie 55
Organizacja żywienia i usług …

Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie

A. węglowodanów złożonych
B. białka pełnowartościowego
C. składników mineralnych, głównie fosforu
D. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
HGT.12 Pytanie 56
Organizacja żywienia i usług …

Karta stworzona z myślą o przyjęciu weselnym to menu

A. okolicznościowa
B. standardowa
C. dnia
D. tradycyjna
HGT.12 Pytanie 57
Organizacja żywienia i usług …

Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?

A. Nadmiar witaminy D w diecie
B. Niewystarczające spożycie tłuszczu
C. Zbyt małe spożywanie białka
D. Zbyt duża ilość węglowodanów
HGT.12 Pytanie 58
Organizacja żywienia i usług …

Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?

A. jaja na twardo.
B. jajecznicę na parze.
C. kiełbasę smażoną z cebulą.
D. kiełbasę gotowaną z musztardą.
HGT.12 Pytanie 59
Organizacja żywienia i usług …

Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia

A. składników mineralnych
B. węglowodanów
C. białek
D. tłuszczów
HGT.12 Pytanie 60
Organizacja żywienia i usług …

Cennym źródłem białka roślinnego o największej wartości biologicznej po zjedzeniu są

A. produkty owocowe
B. rośliny korzeniowe
C. rośliny strączkowe
D. produkty zbożowe
HGT.12 Pytanie 61
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość wywaru trzeba przygotować do zrobienia 50 porcji zupy jarzynowej, skoro na 10 porcji potrzeba 2,5 l wywaru?

A. 12,5 l
B. 25,0 l
C. 20,0 l
D. 52,5 l
HGT.12 Pytanie 62
Organizacja żywienia i usług …

Befsztyk tatarski powinien znaleźć się w menu restauracji w kategorii

A. dania z drobiu
B. przystawki zimne
C. przystawki gorące
D. dania wegetariańskie
HGT.12 Pytanie 63
Organizacja żywienia i usług …

Jakie zjawisko kulinarne polega na reakcjach chemicznych zachodzących podczas smażenia mięsa i tworzeniu się brązowej skórki?

A. Emulgacja
B. Karmelizacja
C. Fermentacja
D. Reakcja Maillarda
HGT.12 Pytanie 64
Organizacja żywienia i usług …

Jaki deser powinien być uwzględniony w menu restauracji prowadzącej program "Węgierskie smakołyki"?

A. Lody cassate
B. Tarta cytrynowa
C. Krem karmelowy
D. Naleśniki a la Gundel
HGT.12 Pytanie 65
Organizacja żywienia i usług …

Kelner korzystając z francuskiej obsługi gości powinien

A. umieścić na stole półmiski z potrawami, patery z ciastami oraz dzbanki z napojami
B. wręczyć gościowi talerz z porcjowaną potrawą
C. ustawić przy stole gościa wózek kelnerski i flambirować danie
D. na talerz gościa nałożyć porcję potrawy z półmiska
HGT.12 Pytanie 66
Organizacja żywienia i usług …

Do usług dodatkowych oferowanych przez zakład gastronomiczny dla klientów nie zalicza się

A. organizacja imprez
B. usługa cateringu
C. występ kabaretowy
D. sprzedaż dań na wynos
HGT.12 Pytanie 67
Organizacja żywienia i usług …

Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?

A. Frutarianizm
B. Weganizm
C. Owowegetarianizm
D. Laktowegetarianizm
HGT.12 Pytanie 68
Organizacja żywienia i usług …

Jaki składnik odżywczy jest przekształcany oraz przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu?

A. Gliadyna
B. Glutelina
C. Globulina
D. Glukoza
HGT.12 Pytanie 69
Organizacja żywienia i usług …

Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?

A. Państwowy Zakład Higieny
B. Ministerstwo Zdrowia
C. Instytut Żywności i Żywienia
D. Państwowa Inspekcja Sanitarna
HGT.12 Pytanie 70
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?

A. 0,12 kg
B. 1,20 kg
C. 2,40 kg
D. 0,24 kg
HGT.12 Pytanie 71
Organizacja żywienia i usług …

Jaką instytucję wyznaczono do nadzorowania przestrzegania norm BHP w lokalu gastronomicznym?

A. Państwowa Inspekcja Handlowa
B. Państwowy Zakład Higieny
C. Instytut Żywności i Żywienia
D. Państwowa Inspekcja Sanitarna
HGT.12 Pytanie 72
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.

A. 2,0 zł
B. 1,0 zł
C. 1,5 zł
D. 0,5 zł
HGT.12 Pytanie 73
Organizacja żywienia i usług …

Jaką cenę gastronomiczną brutto będzie miało 100 ml wina, jeśli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,75l wyniosła 135,00 zł, a lokal stosuje marżę gastronomiczną równą 200%? Na alkohol nałożono 23% stawkę VAT.

A. 54,00 zł
B. 36,00 zł
C. 66,42 zł
D. 18,14 zł
HGT.12 Pytanie 74
Organizacja żywienia i usług …

Jakie zadania wykonuje sommelier?

A. doradzanie i serwowanie win do dań
B. parzenie kawy oraz herbaty
C. wytwarzanie produktów garmażeryjnych
D. przygotowywanie napojów alkoholowych
HGT.12 Pytanie 75
Organizacja żywienia i usług …

Materiał umieszczany pod obrusem, który ma za zadanie tłumienie dźwięków wydawanych przez naczynia na stole, to

A. napperon
B. molton
C. laufer
D. skirting
HGT.12 Pytanie 76
Organizacja żywienia i usług …

Zasada FIFO, czyli "first in, first out", odnosi się do sposobu

A. układania w magazynie przyjętych materiałów
B. pobierania surowców z magazynu
C. przekazywania potraw z kuchni do działu ekspedycji
D. wydawania dań gorących wysyłanych do ekspedycji
HGT.12 Pytanie 77
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami substytucji produktów można zamiast ryby panierowanej wykorzystać

A. szaszłyki warzywne
B. krokiety z pęczakiem
C. kotlety z kalafiora
D. kotlety jajeczne
HGT.12 Pytanie 78
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość energii zapewni ludzkiemu organizmowi 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli energetyczna wartość 100 g tych pasztecików wynosi 343 kcal?

A. 643 kcal
B. 1 372 kcal
C. 1 029 kcal
D. 343 kcal
HGT.12 Pytanie 79
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość tłuszczu zawiera 100 g rogala maślanego, który ma wartość energetyczną 330 kcal oraz zawartość 8 g białka i 61 g węglowodanów?

A. 54,0 g
B. 5,4 g
C. 6,0 g
D. 60,0 g
HGT.12 Pytanie 80
Organizacja żywienia i usług …

Co oznacza usługa room service?

A. jest związana z organizowaniem przestrzeni w restauracji
B. wiąże się z naprawą urządzeń elektrycznych w pokoju gościa
C. odnosi się do serwowania posiłków oraz obsługi gości w pokoju hotelowym
D. dotyczy sprzątania pokoju hotelowego gościa