Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Cena potraw - 23%; cena napojów i usług kelnerskich - 23%
B. Cena potraw - 23%; cena napojów i usług kelnerskich - 8%
C. Cena potraw - 8%; cena napojów i usług kelnerskich - 23%
D. Cena potraw - 8%; cena napojów i usług kelnerskich - 8%
Organizacja żywienia i usług …
Przezroczysty bilans energetyczny w ciele ludzkim utrzymujący się przez dłuższy czas prowadzi do
A. przyrostu masy ciała
B. spowolnienia wzrostu
C. problemów ze wzrokiem
D. redukcji masy ciała
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii usług dodatkowych oferowanych w lokalach gastronomicznych można zaliczyć
A. organizację wydarzeń rozrywkowych
B. obsługę cateringową
C. przygotowywanie potraw i napojów
D. sprzedaż dań i napojów w lokalu
Organizacja żywienia i usług …
Największą ilość żelaza organizm człowieka otrzyma z 100 gramów
A. sera podpuszczkowego
B. kaszy gryczanej
C. wątroby cielęcej
D. pieczywa razowego
HGT.12 Pytanie 765
Organizacja żywienia i usług …
Jaką czynność powinien wykonać kelner z prawej strony klienta?
A. Układanie talerza na pieczywo
B. Prezentowanie potraw na półmisku
C. Napełnianie filiżanki kawą
D. Serwowanie zupy z wazy
HGT.12 Pytanie 766
Organizacja żywienia i usług …
Z prawej strony gościa znajduje się kelner
A. wlewa kawę do filiżanki
B. serwuje zupę z wazy
C. przedstawia danie na półmisku
D. układa talerzyk na pieczywo
Organizacja żywienia i usług …
Koszty związane z organizacją bankietu wynoszą 2 500,00 zł. Policz zadatek w wysokości 20%, który powinien uiścić zleceniodawca bankietu korzystający z 10% zniżki?
A. 550,00 zł
B. 495,00 zł
C. 500,00 zł
D. 450,00 zł
HGT.12 Pytanie 768
Organizacja żywienia i usług …
Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?
A. 130 cm x 90 cm
B. 150 cm x 100 cm
C. 170 cm x 130 cm
D. 160 cm x 110 cm
HGT.12 Pytanie 769
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.
| Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie | |
|---|---|
| I śniadanie | 25-30% |
| II śniadanie | 5-10% |
| obiad | 35-40% |
| kolacja | 25-30% |
A. 750-900 kcal
B. 1 950-1 800 kcal
C. 1 050-1 200 kcal
D. 2 142-2 250 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką minimalną temperaturę powinny mieć gorące zupy podczas serwowania?
A. 70°C
B. 65°C
C. 60°C
D. 75°C
Organizacja żywienia i usług …
Ilościowe metody służące do analizy diety danej grupy ludzi lub konkretnej osoby, dostarczają danych
A. na temat liczby posiłków jedzonych w ciągu dnia
B. na temat rodzajów produktów spożywczych lub częstotliwości ich konsumpcji
C. o liczbie posiłków spożywanych w okresie 24 godzin
D. o ilości produktów spożywczych przyjmowanych dziennie lub ich cenie
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów śmietany o zawartości tłuszczu 36% można użyć zamiast 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu?
A. 46,0 g
B. 16,4 g
C. 8,2 g
D. 36,0 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
A. 0,53 kg
B. 5,30 kg
C. 7,65 kg
D. 0,76 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jakie właściwości jakościowe potraw są oceniane metodą sensoryczną w skali pięciopunktowej?
A. Zapach, barwę, wartość kaloryczną
B. Zapach, konsystencję, temperaturę w °C
C. Zapach, barwę, wagę w gramach
D. Zapach, konsystencję, intensywność smaku
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
A. 18,15 g
B. 16,21 g
C. 12,10 g
D. 15,00 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę promocji wybrała lokalna restauracja, wprowadzając karty lojalnościowe dla swoich stałych klientów?
A. Sponsoring
B. Relacje publiczne
C. Sprzedaż osobistą
D. Promocję sprzedaży
Organizacja żywienia i usług …
Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?
A. O 40 kcal
B. O 90 kcal
C. O 20 kcal
D. O 50 kcal