Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 761
Organizacja żywienia i usług …

Dieta eliminująca z diety potrawy poddane obróbce cieplnej, oparta głównie na spożywaniu owoców i warzyw, nazywa się

A. witarianizm
B. weganizm
C. semiwegetarianizm
D. lakto wegetarianizm
HGT.12 Pytanie 762
Organizacja żywienia i usług …

Elementy, które nie są stosowane do dekoracji stołu podczas eleganckiej kolacji, to

A. świeczniki z woskowymi świecami
B. papierowe gastronomiczne serwetki
C. płócienne serwetki złożone w wysokie formy
D. ozdobne kartoniki z nazwami potraw i napojów menu
HGT.12 Pytanie 763
Organizacja żywienia i usług …

Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?

A. Ryż z indykiem i brokułami
B. Pęczak z dorszem oraz pomidorami
C. Kuskus z wieprzowiną i papryką
D. Bulgur z kurczakiem oraz cukinią
HGT.12 Pytanie 764
Organizacja żywienia i usług …

Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?

A. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
B. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku
C. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do wody - goblety
D. Kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
HGT.12 Pytanie 765
Organizacja żywienia i usług …

W jamie ustnej, pod wpływem enzymu a-amylazy zawartej w ślinie, proces trawienia rozpoczyna się od

A. tłuszczy
B. aminokwasów
C. węglowodanów
D. białek
HGT.12 Pytanie 766
Organizacja żywienia i usług …

Skąd pochodzi kolagen?

A. mięso i ryby
B. owoce i makarony
C. produkty mleczne oraz sery
D. ryż oraz warzywa
HGT.12 Pytanie 767
Organizacja żywienia i usług …

Jaki instrument jest używany do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?

A. Higrometr
B. Pirometr
C. Manometr
D. Termometr
HGT.12 Pytanie 768
Organizacja żywienia i usług …

Na imprezie typu "lampka wina" można podawać bezpośrednio z tacy

A. łososia z grilla
B. tartinki z łososiem
C. suflet z łososia
D. łososia w galarecie
HGT.12 Pytanie 769
Organizacja żywienia i usług …

Zwiększone obciążenie nerek oraz wątroby u człowieka powoduje nadmierne przyjmowanie

A. składników mineralnych
B. węglowodanów
C. wody
D. białek
HGT.12 Pytanie 770
Organizacja żywienia i usług …

Jakie działania powinien wykonać kelner w sali bankietowej przed przybyciem gości?

A. sprawdzenie stanu i kompletności dekoracji sali
B. zbieranie brudnej zastawy stołowej
C. opracowanie standów kart menu
D. podawanie wina z oryginalnych butelek
HGT.12 Pytanie 771
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel lokalu gastronomicznego oferując 30% rabatu dla grupy turystów, która zamówi przynajmniej 10 zestawów obiadowych, wykorzystuje strategię

A. produktu
B. ceny
C. promocji
D. dystrybucji