Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Jakie stawki VAT powinny być wykorzystane do obliczenia ceny brutto usługi gastronomicznej, która obejmuje sprzedaż potraw, napojów oraz świadczenie usług kelnerskich?

A. Cena potraw - 23%; cena napojów i usług kelnerskich - 23%
B. Cena potraw - 23%; cena napojów i usług kelnerskich - 8%
C. Cena potraw - 8%; cena napojów i usług kelnerskich - 23%
D. Cena potraw - 8%; cena napojów i usług kelnerskich - 8%
Organizacja żywienia i usług …

Przezroczysty bilans energetyczny w ciele ludzkim utrzymujący się przez dłuższy czas prowadzi do

A. przyrostu masy ciała
B. spowolnienia wzrostu
C. problemów ze wzrokiem
D. redukcji masy ciała
Organizacja żywienia i usług …

Koszty związane z organizacją bankietu wynoszą 2 500,00 zł. Policz zadatek w wysokości 20%, który powinien uiścić zleceniodawca bankietu korzystający z 10% zniżki?

A. 550,00 zł
B. 495,00 zł
C. 500,00 zł
D. 450,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.

Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie
I śniadanie25-30%
II śniadanie5-10%
obiad35-40%
kolacja25-30%

A. 750-900 kcal
B. 1 950-1 800 kcal
C. 1 050-1 200 kcal
D. 2 142-2 250 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Ilościowe metody służące do analizy diety danej grupy ludzi lub konkretnej osoby, dostarczają danych

A. na temat liczby posiłków jedzonych w ciągu dnia
B. na temat rodzajów produktów spożywczych lub częstotliwości ich konsumpcji
C. o liczbie posiłków spożywanych w okresie 24 godzin
D. o ilości produktów spożywczych przyjmowanych dziennie lub ich cenie
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?

A. 0,53 kg
B. 5,30 kg
C. 7,65 kg
D. 0,76 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jakie właściwości jakościowe potraw są oceniane metodą sensoryczną w skali pięciopunktowej?

A. Zapach, barwę, wartość kaloryczną
B. Zapach, konsystencję, temperaturę w °C
C. Zapach, barwę, wagę w gramach
D. Zapach, konsystencję, intensywność smaku
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość węglowodanów zapewni 1 porcja surówki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeżeli w 100 g tej surówki znajduje się 12,10 g węglowodanów?

A. 18,15 g
B. 16,21 g
C. 12,10 g
D. 15,00 g
Organizacja żywienia i usług …

Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?

A. O 40 kcal
B. O 90 kcal
C. O 20 kcal
D. O 50 kcal