Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 801
Organizacja żywienia i usług …

Błonnik pokarmowy w organizmie człowieka

A. zwiększa aktywność motoryczną jelit.
B. zwiększa zawartość cholesterolu we krwi.
C. reguluje równowagę kwasowo-zasadową.
D. wpływa na prawidłowy rytm pracy serca.
HGT.12 Pytanie 802
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw kolacyjny został zaplanowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci w wieku szkolnym?

A. Pieczywo razowe, masło, węgorz wędzony, cebula, bawarka.
B. Pieczywo razowe, smalec, ogórek małosolny, herbata, banan.
C. Pieczywo pszenne, masło, dżem wiśniowy, kakao, pączek.
D. Pieczywo pszenne, pasta jajeczna, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem.
HGT.12 Pytanie 803
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów miodu zastąpi spożycie 20 g cukru, jeżeli zgodnie z tabelami zamienności 125 g miodu zastępuje 100 g cukru?

A. 25,0 g
B. 62,5 g
C. 50,0 g
D. 16,5 g
HGT.12 Pytanie 804
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami

Ilustracja do pytania 4
A. nadmiaru tłuszczu.
B. niedoboru cukrów prostych.
C. niedoboru cukrów złożonych.
D. nadmiaru białka.
HGT.12 Pytanie 805
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ ile wynosi dobowe zapotrzebowanie na energię dla mężczyzny prowadzącego umiarkowaną aktywność zawodową i dużą aktywność pozazawodową, którego PPM wynosi 1750 kcal/dobę.

Ilustracja do pytania 5
A. 3325 kcal
B. 2800 kcal
C. 2625 kcal
D. 3150 kcal
HGT.12 Pytanie 806
Organizacja żywienia i usług …

Stosując współczynnik Atwatera oblicz, o ile kilokalorii wzrośnie wartość energetyczna naparu z herbaty posłodzonego 2 łyżeczkami cukru, jeżeli masa 1 łyżeczki cukru wynosi 5 g.

A. O 20 kcal
B. O 90 kcal
C. O 40 kcal
D. O 50 kcal
HGT.12 Pytanie 807
Organizacja żywienia i usług …

Ile błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeżeli 100 g zupy zawiera 0,4 g błonnika?

A. 1,20 g
B. 0,75 g
C. 7,50 g
D. 0,12 g
HGT.12 Pytanie 808
Organizacja żywienia i usług …

W jadłospisie dla osób w podeszłym wieku nie należy planować

A. pulpetów cielęcych.
B. zupy grzybowej.
C. margaryny miękkiej.
D. jogurtu naturalnego.
HGT.12 Pytanie 809
Organizacja żywienia i usług …

W diecie laktowegetarian uwzględnia się produkty pochodzenia roślinnego oraz

A. mleko i przetwory mleczne.
B. drób i wędliny drobiowe.
C. ryby i konserwy rybne.
D. jaja i potrawy z jaj.
HGT.12 Pytanie 810
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie odżywiania polegające na obsesyjnym odchudzaniu i występowaniu jadłowstrętu psychicznego to

A. miażdżyca.
B. bulimia.
C. anoreksja.
D. celiakia.
HGT.12 Pytanie 811
Organizacja żywienia i usług …

Niskie spożycie żelaza zwiększa w organizmie człowieka głównie ryzyko wystąpienia

A. anemii.
B. próchnicy zębów.
C. cukrzycy.
D. osteoporozy kości.
HGT.12 Pytanie 812
Organizacja żywienia i usług …

Ilu kucharzy należy zaplanować do sporządzenia w ciągu jednego dnia 75 kg kopytek i 40 kg uszek, jeżeli jeden kucharz produkuje dziennie 15 kg kopytek i 8 kg uszek?

A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
HGT.12 Pytanie 813
Organizacja żywienia i usług …

Ile wywaru należy przygotować do sporządzenia 50 porcji zupy jarzynowej, jeżeli na 10 porcji zupy potrzeba 2,5 l wywaru?

A. 25,0 l
B. 20,0 l
C. 12,5 l
D. 52,5 l
HGT.12 Pytanie 814
Organizacja żywienia i usług …

Ile ziemniaków należy pobrać z magazynu, jeżeli zaplanowano zużycie 20 kg obranych ziemniaków, a ubytek masy podczas obróbki wstępnej brudnej tego surowca wynosi 20%?

A. 25,00 kg
B. 2700 kg
C. 20,00 kg
D. 22,00 kg
HGT.12 Pytanie 815
Organizacja żywienia i usług …

Listę oferowanych potraw w standardowej karcie menu restauracji należy rozpocząć od potraw z grupy

A. dania jarskie.
B. przystawki zimne.
C. przystawki gorące.
D. dania rybne.
HGT.12 Pytanie 816
Organizacja żywienia i usług …

Który przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 16
A. Higrometr.
B. Manometr.
C. Wagę hakową.
D. Sondę temperaturową.
HGT.12 Pytanie 817
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi cena gastronomiczna netto 1 zestawu śniadaniowego, jeżeli koszt surowców na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna 250%?

A. 6,50 zł
B. 10,00 zł
C. 14,00 zł
D. 20,50 zł
HGT.12 Pytanie 818
Organizacja żywienia i usług …

Do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego należą

A. bar mleczny i restauracja.
B. bar mleczny i bufet.
C. kawiarnia i bufet.
D. kawiarnia i restauracja.
HGT.12 Pytanie 819
Organizacja żywienia i usług …

Usługą uzupełniającą restauracji jest

A. sprzedaż na miejscu potraw i napojów.
B. działalność cateringowa.
C. działalność rozrywkowa.
D. sporządzanie potraw i napojów.
HGT.12 Pytanie 820
Organizacja żywienia i usług …

Ile procent rabatu udziela jadłodajnia stałym gościom, sprzedając zestaw dnia w cenie 18,75 zł, jeżeli w stałej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?

A. 20,00%
B. 6,25%
C. 25,00%
D. 8,25%
HGT.12 Pytanie 821
Organizacja żywienia i usług …

Zakład gastronomiczny wprowadzając rabaty dla stałych gości stosuje marketing-mix w zakresie

A. dystrybucji.
B. ceny.
C. produktu.
D. promocji.
HGT.12 Pytanie 822
Organizacja żywienia i usług …

Którą czynność powinien wykonać kelner przy stole z prawej strony gościa?

A. Ustawianie talerza do pieczywa.
B. Prezentowanie potrawy na półmisku.
C. Nalewanie zupy z wazy.
D. Napełnianie filiżanki kawą.
HGT.12 Pytanie 823
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców służy do porcjowania

Ilustracja do pytania 23
A. pizzy.
B. homara.
C. kawioru.
D. tortu.
HGT.12 Pytanie 824
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.

Ilustracja do pytania 24
A. 1 512,00 zł
B. 108,00 zł
C. 151,20 zł
D. 1 008,00 zł
HGT.12 Pytanie 825
Organizacja żywienia i usług …

Która ilustracja przedstawia nóż do masła?

Ilustracja do pytania 25
A. Ilustracja II.
B. Ilustracja III.
C. Ilustracja I.
D. Ilustracja IV.
HGT.12 Pytanie 826
Organizacja żywienia i usług …

Sprzętu przedstawionego na ilustracji należy użyć do

Ilustracja do pytania 26
A. mieszania alkoholu.
B. ochłodzenia wina.
C. dekantacji wina.
D. odmierzania alkoholu.
HGT.12 Pytanie 827
Organizacja żywienia i usług …

Do sporządzenia kawy ristretto należy zaplanować

A. kawiarkę.
B. ekspres przelewowy.
C. ekspres ciśnieniowy.
D. tygielek.
HGT.12 Pytanie 828
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych surowców jest źródłem białka pełnowartościowego?

A. Orzechy włoskie.
B. Jogurt owocowy.
C. Kasza jęczmienna.
D. Fasola czerwona.
HGT.12 Pytanie 829
Organizacja żywienia i usług …

Środkiem spożywczym zawierającym cholesterol jest

A. ryż długoziarnisty.
B. masło śmietankowe.
C. orzech laskowy.
D. olej rzepakowy.
HGT.12 Pytanie 830
Organizacja żywienia i usług …

Wspólna funkcja sodu, potasu i chloru w organizmie człowieka jest

A. regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej.
B. przeciwdziałanie tworzeniu się wolnych rodników.
C. ochrona zębów przed próchnicą.
D. tworzenie związku ATP, który magazynuje energię.
HGT.12 Pytanie 831
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych w tabeli tłuszczów zawiera największą ilość NNKT?

Ilustracja do pytania 31
A. Tran.
B. Oliwa.
C. Smalec.
D. Masło.
HGT.12 Pytanie 832
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Ilustracja do pytania 32
A. niedoboru cukrów prostych.
B. niedoboru cukrów złożonych.
C. nadmiaru białka.
D. nadmiaru tłuszczu.
HGT.12 Pytanie 833
Organizacja żywienia i usług …

Ile miodu zastąpi spożycie 20 g cukru, jeżeli zgodnie z tabelami zamienności 125 g miodu zastępuje 100 g cukru?

A. 62,5 g
B. 50 g
C. 16 g
D. 25 g
HGT.12 Pytanie 834
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami planowania jadłospisu, do zestawu obiadowego składającego się z boeuf Strogonowa, kaszy jęczmiennej, sałatki z buraków, kompotu z moreli należy zaplanować

A. zupę gulaszową.
B. krupnik na mięsie.
C. krem z brokułów.
D. barszcz z botwinki.
HGT.12 Pytanie 835
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie energetyczne 25-letniej kobiety o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę.

Ilustracja do pytania 35
A. 3240 kcal
B. 2260 kcal
C. 2225 kcal
D. 2405 kcal
HGT.12 Pytanie 836
Organizacja żywienia i usług …

Zastępując ziemniaki kaszą należy uwzględnić w posiłku zwiększoną porcję warzyw w celu zrównoważenia zawartości

A. witaminy C i potasu.
B. skrobi i białka.
C. skrobi i potasu.
D. witaminy C i białka.
HGT.12 Pytanie 837
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów węglowodanów dostarczy 1 porcja sałatki z buraków i jabłek o masie 150 g, jeżeli 100 g tej sałatki zawiera 12,10 g węglowodanów?

A. 16,21 g
B. 15,00 g
C. 18,15 g
D. 12,10 g
HGT.12 Pytanie 838
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Ilustracja do pytania 38
A. 244 kcal
B. 184 kcal
C. 289 kcal
D. 46 kcal
HGT.12 Pytanie 839
Organizacja żywienia i usług …

Która z wymienionych diet uwzględnia spożywanie mleka i przetworów mlecznych?

A. Owowegetarianizm.
B. Frutarianizm.
C. Witarianizm.
D. Laktowegetarianizm.
HGT.12 Pytanie 840
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.

Ilustracja do pytania 40
A. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
B. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
C. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
D. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.