Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 721
Organizacja żywienia i usług …

Jakie produkty stanowią najlepsze źródło pełnowartościowego białka?

A. Mięso i fasola
B. Mleko i ryż
C. Jaja oraz soja
D. Mięso i mleko
HGT.12 Pytanie 722
Organizacja żywienia i usług …

Jakie posiłki powinny być uwzględnione w menu dla młodzieży w przedziale wiekowym 16-20 lat?

A. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad i kolacja
B. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad
C. I. śniadanie, obiad i kolacja
D. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja
HGT.12 Pytanie 723
Organizacja żywienia i usług …

Lipoproteiny o niskiej gęstości określane są jako "zły cholesterol" i zaliczane są

A. do frakcji HDL
B. do kwasów omega-6
C. do kwasów omega-3
D. do frakcji LDL
HGT.12 Pytanie 724
Organizacja żywienia i usług …

Która z wymienionych chorób nie jest skutkiem nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych w odniesieniu do potrzeb fizjologicznych organizmu?

A. Cukrzyca
B. Nadciśnienie tętnicze
C. Miażdżyca
D. Otyłość
HGT.12 Pytanie 725
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.

Normatyw surowcowy na 4 porcje kisielu karmelowegoWartość energetyczna
w 100 g produktu
[kcal]
Nazwa produktuIlość
[g]
Mleko 3,2 % tł.50061
Cukier100386
Mąka ziemniaczana70358

A. 670,00 kcal
B. 805,00 kcal
C. 305,00 kcal
D. 235,40 kcal
HGT.12 Pytanie 726
Organizacja żywienia i usług …

Podając zupę z wazy do głębokich talerzy umieszczonych przed gośćmi, kelner wykorzystuje serwis

A. rosyjski
B. niemiecki
C. angielski
D. francuski
HGT.12 Pytanie 727
Organizacja żywienia i usług …

Jaki z podanych produktów ma działanie alkalizujące na pH płynów ustrojowych człowieka?

A. Ser gouda
B. Szynka wędzona
C. Sałata liściasta
D. Płatki zbożowe
HGT.12 Pytanie 728
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować espresso, potrzebne jest

A. ekspres przelewowy.
B. czajniczek.
C. kawiarka.
D. ekspres ciśnieniowy.
HGT.12 Pytanie 729
Organizacja żywienia i usług …

W jakiej sekwencji powinny być uporządkowane wina w karcie win?

A. Białe, czerwone, różowe, deserowe
B. Białe, różowe, czerwone, deserowe
C. Czerwone, białe, różowe, deserowe
D. Czerwone, różowe, białe, deserowe
HGT.12 Pytanie 730
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to

A. anoreksja
B. bulimia
C. niedokrwistość
D. choroba trzewna
HGT.12 Pytanie 731
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.

Nazwa potrawyIlość potrawy (w g)Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy
Zupa jarzynowa3002
Filet z łososia smażony15020
Ziemniaki z wody1502
Surówka z pomidorów1501

A. 40,5 g
B. 45,5 g
C. 30,5 g
D. 35,5 g
HGT.12 Pytanie 732
Organizacja żywienia i usług …

Który z produktów ma najwyższą zawartość cholesterolu?

A. Chleb żytni
B. Żółtko jaja
C. Tłusta ryba
D. Całe jajo
HGT.12 Pytanie 733
Organizacja żywienia i usług …

Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić

A. serem
B. drobiem
C. rybami
D. wieprzowiną
HGT.12 Pytanie 734
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?

A. 2 g
B. 9 g
C. 84 g
D. 18 g
HGT.12 Pytanie 735
Organizacja żywienia i usług …

Jaki typ sprzedaży realizuje firma, której klienci regularnie odbierają zamówienia opłacone z "góry" na cały okres?

A. Ruchomą
B. Sugerowaną
C. Abonamentową
D. Bezpośrednią
HGT.12 Pytanie 736
Organizacja żywienia i usług …

Emulgacja tłuszczu w układzie pokarmowym zachodzi pod wpływem

A. śliny
B. żółci
C. insuliny
D. lipazy
HGT.12 Pytanie 737
Organizacja żywienia i usług …

Wąska, podłużna dekoracyjna tkanina kładziona na obrusie nazywa się

A. napperon
B. skirting
C. molton
D. laufer
HGT.12 Pytanie 738
Organizacja żywienia i usług …

W diecie osób starszych nie powinno się uwzględniać

A. jogurtu naturalnego
B. zupy grzybowej
C. margaryny miękkiej
D. pulpetów cielęcych
HGT.12 Pytanie 739
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 100 g kabanosów, w których znajduje się 30,9 g białka oraz 16,0 g tłuszczu?

A. 146,9 kcal
B. 267,6 kcal
C. 187,6 kcal
D. 422,1 kcal
HGT.12 Pytanie 740
Organizacja żywienia i usług …

Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację

A. koncertów muzycznych
B. występów artystycznych
C. imprez kulturalnych
D. przyjęć okolicznościowych
HGT.12 Pytanie 741
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do

A. określenia rodzaju otyłości u dorosłych
B. określenia odpowiedniej masy ciała
C. oceny rozwoju fizycznego dzieci oraz młodzieży
D. oceny gęstości mineralnej kości u dorosłych