Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 841
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzeniem odżywiania, polegającym na celowej utracie masy ciała i występowaniu jadłowstrętu psychicznego jest

A. anoreksja.
B. celiakia.
C. anemia.
D. bulimia.
HGT.12 Pytanie 842
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw urządzeń należy zaplanować do wyposażenia food tracka, w którego ofercie znajdują się zapiekanki i frytki?

A. Opiekacz elektryczny i frytownicę.
B. Rożen gazowy i frytownicę.
C. Opiekacz elektryczny i toster.
D. Rożen gazowy i toster.
HGT.12 Pytanie 843
Organizacja żywienia i usług …

Do kontroli którego parametru należy użyć przyrządu przedstawionego na ilustracji?

Ilustracja do pytania 3
A. Masa potrawy po obróbce cieplnej.
B. Wilgotność w magazynie produktów suchych.
C. Ciśnienie w płaszczu wodnym kotła.
D. Temperatura wewnątrz gotowanej potrawy.
HGT.12 Pytanie 844
Organizacja żywienia i usług …

Menu przygotowane na przyjęcie weselne to karta

A. dnia.
B. tradycyjna.
C. standardowa.
D. okolicznościowa.
HGT.12 Pytanie 845
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi cena gastronomiczna netto 1 zestawu, jeżeli koszt surowców niezbędnych do sporządzenia 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna 250%?

A. 10,00 zł
B. 6,50 zł
C. 14,00 zł
D. 20,50 zł
HGT.12 Pytanie 846
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.

Ilustracja do pytania 6
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
B. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
HGT.12 Pytanie 847
Organizacja żywienia i usług …

Który instrument promocyjny zastosowała pizzeria oferując dostawę pizzy do domu?

A. Marketing bezpośredni.
B. Public relations.
C. Sponsoring.
D. Publicity.
HGT.12 Pytanie 848
Organizacja żywienia i usług …

Którą kwotę rabatu otrzyma zamawiający korzystający z karty lojalnościowej ze stałą zniżką w wysokości 15%, jeżeli jego rachunek wyniósł 600,00 zł?

A. 90,00 zł
B. 60,00 zł
C. 30,00 zł
D. 120,00 zł
HGT.12 Pytanie 849
Organizacja żywienia i usług …

Który rodzaj sprzedaży prowadzi firma, której klienci cyklicznie odbierają zamówienia opłacone z "góry" za cały cykl?

A. Ruchomą.
B. Abonamentową.
C. Bezpośrednią.
D. Sugerowaną.
HGT.12 Pytanie 850
Organizacja żywienia i usług …

Którą z wymienionych potraw kelner powinien wyserwować stosując chwyt szczypcowy boczny?

A. Pieczarki faszerowane.
B. Pierogi z serem.
C. Placki ziemniaczane.
D. Naleśniki z dżemem.
HGT.12 Pytanie 851
Organizacja żywienia i usług …

Serwując zupę z wazy do talerzy głębokich ustawionych przed gośćmi kelner stosuje serwis

A. angielski.
B. francuski.
C. rosyjski.
D. niemiecki.
HGT.12 Pytanie 852
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.

Ilustracja do pytania 12
A. 2 700,00 zł
B. 2 400,00 zł
C. 3 100,00 zł
D. 1 700,00 zł
HGT.12 Pytanie 853
Organizacja żywienia i usług …

W którym systemie samoobsługowym potrawy i napoje wydawane są przez "okienko" łączące kuchnię z salą konsumencką?

A. Szweckim.
B. Czeskim.
C. Polskim.
D. Francuskim.
HGT.12 Pytanie 854
Organizacja żywienia i usług …

Do czynności wykonywanych przez kelnera z prawej strony gościa należą:

A. nalewanie kawy z dzbanka, serwowanie zupy z wazy.
B. podawanie zupy w bulionówce, nalewanie wina z butelki.
C. podawanie deseru w pucharku, ustawianie na stole talerza do pieczywa.
D. ustawianie na stole wazy z zupą, serwowanie potraw z półmiska.
HGT.12 Pytanie 855
Organizacja żywienia i usług …

Podłużna wąska ozdobna tkanina układana na obrusie nosi nazwę

A. molton.
B. laufer.
C. skirting.
D. napperon.
HGT.12 Pytanie 856
Organizacja żywienia i usług …

Do sporządzenia espresso należy zaplanować

A. kawiarkę.
B. ekspres przelewowy.
C. ekspres ciśnieniowy.
D. tygielek.
HGT.12 Pytanie 857
Organizacja żywienia i usług …

Na której ilustracji przedstawiony jest nóż do masła?

Ilustracja do pytania 17
A. Na ilustracji IV.
B. Na ilustracji I.
C. Na ilustracji II.
D. Na ilustracji III.
HGT.12 Pytanie 858
Organizacja żywienia i usług …

Na które z wymienionych przyjęć należy przygotować stoły bufetowe z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla gości?

A. Koktajl party.
B. Obiad zasiadany.
C. Bankiet angielski.
D. Bankiet amerykański.
HGT.12 Pytanie 859
Organizacja żywienia i usług …

Sprzęt przedstawiony na ilustracji przeznaczony jest do sporządzania i ekspedycji

Ilustracja do pytania 19
A. soku.
B. lemoniady.
C. lodów.
D. granity.
HGT.12 Pytanie 860
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych produktów działa alkalizująco na odczyn płynów ustrojowych człowieka?

A. Płatki zbożowe.
B. Ser gouda.
C. Sałata liściasta.
D. Szynka wędzona.
HGT.12 Pytanie 861
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami zamiany produktów olej można zastąpić

A. jajami.
B. maślanką.
C. śmietaną.
D. masłem.
HGT.12 Pytanie 862
Organizacja żywienia i usług …

Ile kg pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 135 g pieczywa zastępuje 100 g kaszy?

A. 0,76 kg
B. 0,53 kg
C. 5,30 kg
D. 6,75 kg
HGT.12 Pytanie 863
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Ilustracja do pytania 23
A. niedoboru żelaza.
B. niedoboru potasu.
C. nadmiaru cynku.
D. nadmiaru miedzi.
HGT.12 Pytanie 864
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.

Ilustracja do pytania 24
A. powyżej 63°C
B. powyżej 75°C
C. 0 ÷ 4°C
D. 10°C
HGT.12 Pytanie 865
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.

Ilustracja do pytania 25
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
B. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
HGT.12 Pytanie 866
Organizacja żywienia i usług …

Do konsumpcji śniadania wiedeńskiego należy podać widelce i noże stołowe

A. specjalne.
B. małe.
C. średnie.
D. duże.
HGT.12 Pytanie 867
Organizacja żywienia i usług …

Którą zupę należy podać w talerzu głębokim?

A. Bulion drobiowy z żółtkiem.
B. Krem pomidorowy z grzankami.
C. Rosół wołowy z kołdunami.
D. Barszcz czerwony z krokietem.
HGT.12 Pytanie 868
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione na ilustracji urządzenie służy do sporządzania

Ilustracja do pytania 28
A. napojów mieszanych.
B. grzanego wina.
C. gorącej czekolady.
D. soków owocowych.
HGT.12 Pytanie 869
Organizacja żywienia i usług …

W kieliszku przedstawionym na ilustracji należy podać

Ilustracja do pytania 29
A. koniak.
B. wermut.
C. wodę mineralną.
D. wino musujące.
HGT.12 Pytanie 870
Organizacja żywienia i usług …

Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Ilustracja do pytania 30
A. orzeszków ziemnych.
B. płatków śniadaniowych.
C. napojów chłodzonych.
D. koktajli mlecznych.
HGT.12 Pytanie 871
Organizacja żywienia i usług …

Na której ilustracji przedstawiono termos transportowy?

Ilustracja do pytania 31
A. Na ilustracji 4.
B. Na ilustracji 1.
C. Na ilustracji 3.
D. Na ilustracji 2.