Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych zestawów obiadowych został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania dla dzieci w przedszkolach?

A. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła, napój miętowy
B. Zupa pomidorowa, polędwica po angielsku, ziemniaki, sałata z sosem vinaigrette
C. Zupa fasolowa, wołowina w sosie grzybowym, kasza gryczana, sałatka z buraków
D. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka z marchwi
Organizacja żywienia i usług …

Który surowiec należy wpisać do zamieszczonego wykazu, aby sporządzić budyń z sera twarogowego?

Wykaz surowców do sporządzenia budyniu
z sera twarogowego
Ser twarogowy
Cukier
Kasza manna
Masło
?
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Masło do smarowania formy
Bułka tarta do posypania formy
Cukier waniliowy

A. Mąkę ziemniaczaną.
B. Jaja.
C. Budyń waniliowy.
D. Mąkę pszenną.
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że

Wartości wskaźników BMI
WyszczególnienieZakres wartości wskaźnika BMI
Norma20 - 24,9
Nadwaga25 - 29,9
Otyłość I stopnia30 - 34,9
Otyłość II stopnia35 - 39,9
Otyłość III stopnia> 40

A. badana osoba ma nadwagę.
B. badana osoba jest wychudzona.
C. stan odżywienia badanej osoby jest w normie.
D. badana osoba cierpi na otyłość.
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość witaminy C zawiera porcja zasmażanych buraczków, biorąc pod uwagę, że przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej wynoszą 60%, a zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków to 10 mg, natomiast do przygotowania jednej porcji potrawy potrzebne jest 200 g buraków?

A. 20 mg
B. 8 mg
C. 12 mg
D. 6 mg
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.

średnica stołów konsumenckich 8-osobowych140 cm
% liczby miejsc siedzących75%

A. 28 stołów konsumenckich.
B. 16 stołów konsumenckich.
C. 21 stołów konsumenckich.
D. 15 stołów konsumenckich.
HGT.12 Pytanie 89
Organizacja żywienia i usług …

Jakie zjawisko kulinarne polega na reakcjach chemicznych zachodzących podczas smażenia mięsa i tworzeniu się brązowej skórki?

A. Karmelizacja
B. Emulgacja
C. Fermentacja
D. Reakcja Maillarda
HGT.12 Pytanie 90
Organizacja żywienia i usług …

Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?

A. System kelnerów rewirowych
B. System brygadowo-kompleksowy
C. System brygadowy
D. System zespołów specjalistycznych
Organizacja żywienia i usług …

Który system obsługi umożliwia gościom samodzielne pobieranie jedzenia z bufetu, a kelnerom podawanie dań i napojów przy stolikach z dostępnej oferty?

A. Zespołowa obsługa
B. System obsługi mieszanej
C. Indywidualna obsługa kelnerska
D. System samoobsługi
Organizacja żywienia i usług …

Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?

Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego
PosiłekWartość energetyczna
[kcal]
Śniadanie662,50 kcal
II śniadanie265,00 kcal
Obiad927,50 kcal
Kolacja795,00 kcal

A. 40%
B. 30%
C. 35%
D. 25%
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?

A. 34,00 zł
B. 19,20 zł
C. 12,50 zł
D. 28,80 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, biorąc pod uwagę, że według tabeli zamienników produktów spożywczych 135 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?

A. 5,30 kg
B. 0,76 kg
C. 0,53 kg
D. 6,75 kg
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz całkowitą kwotę za usługę cateringową, jeśli wartość netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, a wartość netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT to 1 000,00 zł, przy czym zleceniobiorca udzielił klientowi zniżki w wysokości 190 zł?

A. 3 390 zł
B. 2 810 zł
C. 3 200 zł
D. 3 580 zł
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje -zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia.

Zapotrzebowanie na energię
wiekmasa ciałamała aktywność fizyczna
19 - 30 lat50 kg1750 kcal/dobę
19 - 30 lat60 kg1900 kcal/dobę
Okres ciąży i karmieniaDodatek energii
II trymestr ciąży+ 360 kcal/dobę
III trymestr ciąży+ 475 kcal/dobę
Laktacja 0 - 6 miesięcy+ 505 kcal/dobę

A. 2225 kcal
B. 2260 kcal
C. 3240 kcal
D. 2405 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?

A. Dieta frutariańska
B. Dieta optymalna
C. Dieta Dukana
D. Dieta makrobiotyczna
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość mięsa w kilogramach należy uwzględnić do przygotowania 70 porcji gulaszu, mając na uwadze, że jedna porcja waży 100 gramów, a straty podczas obróbki wynoszą 30%?

A. 10 kg
B. 17 kg
C. 13 kg
D. 7 kg
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie normatywu surowcowego sporządzania gorącego kakao, oblicz zapotrzebowanie na surowce i półprodukty niezbędne do przygotowania 40 porcji tego napoju.

Nazwa surowcaNormatyw surowcowy
na 5 porcji
mleko1 000 ml
kakao40 g

A. Mleko 8,00 l, kakao 0,32 kg
B. Mleko 8,00 l, kakao 0,20 kg
C. Mleko 20,00 l, kakao 1,60 kg
D. Mleko 40,00 l, kakao 1,60 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?

A. 390 g
B. 1 080 g
C. 1 560 g
D. 270 g
Organizacja żywienia i usług …

Organizacją międzynarodową, która zajmuje się zagadnieniami zdrowia, kontrolą jakości żywności oraz walką z epidemiami chorób zakaźnych, jest

A. NFZ
B. IEA
C. FAO
D. WHO
Organizacja żywienia i usług …

Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?

A. wprowadzenie oferty potraw na wynos do sprzedaży
B. finansowanie paczek świątecznych dla dzieci z domu dziecka
C. publikacja informacji o nowym wystroju wnętrza w mediach
D. zamontowanie nowego szyldu przy wejściu do lokalu