Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła, napój miętowy
B. Zupa pomidorowa, polędwica po angielsku, ziemniaki, sałata z sosem vinaigrette
C. Zupa fasolowa, wołowina w sosie grzybowym, kasza gryczana, sałatka z buraków
D. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka z marchwi
Organizacja żywienia i usług …
Dieta, która opiera się na produktach roślinnych i nie obejmuje mięsa, jaj oraz nabiału, to dieta
A. wegańska
B. laktowegetariańska
C. owolaktowegetariańska
D. semiwegetariańska
Organizacja żywienia i usług …
Który surowiec należy wpisać do zamieszczonego wykazu, aby sporządzić budyń z sera twarogowego?
| Wykaz surowców do sporządzenia budyniu z sera twarogowego | |
| Ser twarogowy | |
| Cukier | |
| Kasza manna | |
| Masło | |
| ? | |
| Kandyzowana skórka pomarańczowa | |
| Masło do smarowania formy | |
| Bułka tarta do posypania formy | |
| Cukier waniliowy | |
A. Mąkę ziemniaczaną.
B. Jaja.
C. Budyń waniliowy.
D. Mąkę pszenną.
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
| Wartości wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wyszczególnienie | Zakres wartości wskaźnika BMI |
| Norma | 20 - 24,9 |
| Nadwaga | 25 - 29,9 |
| Otyłość I stopnia | 30 - 34,9 |
| Otyłość II stopnia | 35 - 39,9 |
| Otyłość III stopnia | > 40 |
A. badana osoba ma nadwagę.
B. badana osoba jest wychudzona.
C. stan odżywienia badanej osoby jest w normie.
D. badana osoba cierpi na otyłość.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie monosacharydy uzyskamy poprzez hydrolizę maltozy?
A. Galaktoza-fruktoza
B. Galaktoza-glukoza
C. Fruktoza-glukoza
D. Glukoza-glukoza
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość witaminy C zawiera porcja zasmażanych buraczków, biorąc pod uwagę, że przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej wynoszą 60%, a zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków to 10 mg, natomiast do przygotowania jednej porcji potrawy potrzebne jest 200 g buraków?
A. 20 mg
B. 8 mg
C. 12 mg
D. 6 mg
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.
| średnica stołów konsumenckich 8-osobowych | 140 cm |
| % liczby miejsc siedzących | 75% |
A. 28 stołów konsumenckich.
B. 16 stołów konsumenckich.
C. 21 stołów konsumenckich.
D. 15 stołów konsumenckich.
Organizacja żywienia i usług …
Kelner powinien zaserwować danie po prawej stronie gościa
A. sos z sosjerki
B. frytki z półmiska
C. tort z patery
D. surówkę z salaterki
Organizacja żywienia i usług …
Jakie zjawisko kulinarne polega na reakcjach chemicznych zachodzących podczas smażenia mięsa i tworzeniu się brązowej skórki?
A. Karmelizacja
B. Emulgacja
C. Fermentacja
D. Reakcja Maillarda
Organizacja żywienia i usług …
Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?
A. System kelnerów rewirowych
B. System brygadowo-kompleksowy
C. System brygadowy
D. System zespołów specjalistycznych
Organizacja żywienia i usług …
Do serwowania śniadania wiedeńskiego wymagane są widelce i noże
A. duże
B. specjalne
C. małe
D. średnie
Organizacja żywienia i usług …
Kwestie żywienia ludzi na całym świecie są przedmiotem badań.
A. PHZ
B. WHO
C. IŻiŻ
D. FAO
Organizacja żywienia i usług …
Który system obsługi umożliwia gościom samodzielne pobieranie jedzenia z bufetu, a kelnerom podawanie dań i napojów przy stolikach z dostępnej oferty?
A. Zespołowa obsługa
B. System obsługi mieszanej
C. Indywidualna obsługa kelnerska
D. System samoobsługi
Organizacja żywienia i usług …
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
| Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego | |
|---|---|
| Posiłek | Wartość energetyczna [kcal] |
| Śniadanie | 662,50 kcal |
| II śniadanie | 265,00 kcal |
| Obiad | 927,50 kcal |
| Kolacja | 795,00 kcal |
A. 40%
B. 30%
C. 35%
D. 25%
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?
A. 34,00 zł
B. 19,20 zł
C. 12,50 zł
D. 28,80 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, biorąc pod uwagę, że według tabeli zamienników produktów spożywczych 135 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
A. 5,30 kg
B. 0,76 kg
C. 0,53 kg
D. 6,75 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenia są typowym wyposażeniem lokali gastronomicznych rodzaju 'fast food'?
A. Piec konwekcyjno - parowy, zamrażarka szokowa
B. Frytownica ciśnieniowa, grill kontaktowy
C. Pakowarka próżniowa, cyrkulator temperatury
D. Tunel wielofunkcyjny, schładzarka szokowa
Organizacja żywienia i usług …
W trakcie trawienia tłuszcze rozkładane są na
A. glicerol oraz kwasy tłuszczowe
B. aminokwasy oraz glikogen
C. glukozę i peptydy
D. aminokwasy i dekstryny
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz całkowitą kwotę za usługę cateringową, jeśli wartość netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, a wartość netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT to 1 000,00 zł, przy czym zleceniobiorca udzielił klientowi zniżki w wysokości 190 zł?
A. 3 390 zł
B. 2 810 zł
C. 3 200 zł
D. 3 580 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaki instrument powinien być użyty do pomiaru ciśnienia pary wodnej w kotle warzelnym?
A. II.
B. IV.
C. III.
D. I.
Organizacja żywienia i usług …
Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje -zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia.
| Zapotrzebowanie na energię | ||
|---|---|---|
| wiek | masa ciała | mała aktywność fizyczna |
| 19 - 30 lat | 50 kg | 1750 kcal/dobę |
| 19 - 30 lat | 60 kg | 1900 kcal/dobę |
| Okres ciąży i karmienia | Dodatek energii | |
| II trymestr ciąży | + 360 kcal/dobę | |
| III trymestr ciąży | + 475 kcal/dobę | |
| Laktacja 0 - 6 miesięcy | + 505 kcal/dobę | |
A. 2225 kcal
B. 2260 kcal
C. 3240 kcal
D. 2405 kcal
HGT.12 Pytanie 102
Organizacja żywienia i usług …
Do serwowania posiłku z mostkiem cielęcym, puree z ziemniaków oraz kalafiorem w wodzie należy użyć noża i widelca?
A. duży
B. specjalny
C. średni
D. mały
Organizacja żywienia i usług …
Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż
A. sugerowaną
B. telefoniczną
C. sieciową
D. ruchomą
HGT.12 Pytanie 104
Organizacja żywienia i usług …
Zimnych przystawek z jaj nie powinno się serwować na półmiskach
A. porcelitowych
B. szklanych
C. platerowych
D. porcelanowych
Organizacja żywienia i usług …
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
A. Dieta frutariańska
B. Dieta optymalna
C. Dieta Dukana
D. Dieta makrobiotyczna
HGT.12 Pytanie 106
Organizacja żywienia i usług …
Aby serwować jajka garnirowane z półmiska na talerz klienta, należy używać serwisu
A. angielskiego
B. francuskiego
C. niemieckiego
D. rosyjskiego
Organizacja żywienia i usług …
Po lewej stronie gościa znajduje się kelner
A. serwuje danie na talerzu w odpowiednich porcjach
B. pokazuje butelkę z winem
C. prezentuje główny składnik dania na półmisku
D. umieszcza sosjerkę z sosem
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość mięsa w kilogramach należy uwzględnić do przygotowania 70 porcji gulaszu, mając na uwadze, że jedna porcja waży 100 gramów, a straty podczas obróbki wynoszą 30%?
A. 10 kg
B. 17 kg
C. 13 kg
D. 7 kg
Organizacja żywienia i usług …
Emulgacja tłuszczu w układzie pokarmowym zachodzi pod wpływem
A. żółci
B. insuliny
C. śliny
D. lipazy
HGT.12 Pytanie 110
Organizacja żywienia i usług …
Elementy, które nie są stosowane do dekoracji stołu podczas eleganckiej kolacji, to
A. papierowe gastronomiczne serwetki
B. ozdobne kartoniki z nazwami potraw i napojów menu
C. płócienne serwetki złożone w wysokie formy
D. świeczniki z woskowymi świecami
Organizacja żywienia i usług …
Jaka ilość soli powinna być dodana do potrawy ważącej 1 kg, jeśli zalecane jest użycie 1% soli w masie potrawy?
A. 50 g
B. 5 g
C. 10 g
D. 100 g
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie normatywu surowcowego sporządzania gorącego kakao, oblicz zapotrzebowanie na surowce i półprodukty niezbędne do przygotowania 40 porcji tego napoju.
| Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 5 porcji |
|---|---|
| mleko | 1 000 ml |
| kakao | 40 g |
A. Mleko 8,00 l, kakao 0,32 kg
B. Mleko 8,00 l, kakao 0,20 kg
C. Mleko 20,00 l, kakao 1,60 kg
D. Mleko 40,00 l, kakao 1,60 kg
Organizacja żywienia i usług …
Gdy właściciel dwóch zyskownych restauracji otworzy nowe lokale w innym mieście, to stosuje jaką strategię?
A. penetracji rynku
B. dywersyfikacji
C. zbierania "śmietanki"
D. rozwoju rynku
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczów oraz 7 g węglowodanów, to jaka będzie wartość energetyczna 200 g tej potrawy?
A. 166 kcal
B. 48 kcal
C. 158 kcal
D. 116 kcal
HGT.12 Pytanie 115
Organizacja żywienia i usług …
W oparciu o zasady tworzenia jadłospisów do zestawu obiadowego, który obejmuje: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków oraz kompot z moreli, należy przewidzieć
A. krupnik na mięsie
B. krem z brokułów
C. zupę gulaszową
D. barszcz z botwinki
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?
A. 390 g
B. 1 080 g
C. 1 560 g
D. 270 g
Organizacja żywienia i usług …
Niewystarczające spożycie żelaza w organizmie człowieka przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienia
A. próchnicy zębów
B. anemii
C. osteoporozy kości
D. cukrzycy
HGT.12 Pytanie 118
Organizacja żywienia i usług …
Podając zupę z wazy do głębokich talerzy umieszczonych przed gośćmi, kelner wykorzystuje serwis
A. francuski
B. rosyjski
C. angielski
D. niemiecki
Organizacja żywienia i usług …
Organizacją międzynarodową, która zajmuje się zagadnieniami zdrowia, kontrolą jakości żywności oraz walką z epidemiami chorób zakaźnych, jest
A. NFZ
B. IEA
C. FAO
D. WHO
Organizacja żywienia i usług …
Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?
A. wprowadzenie oferty potraw na wynos do sprzedaży
B. finansowanie paczek świątecznych dla dzieci z domu dziecka
C. publikacja informacji o nowym wystroju wnętrza w mediach
D. zamontowanie nowego szyldu przy wejściu do lokalu