Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 121
Organizacja żywienia i usług …

Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?

A. Produkty zbożowe.
B. Mleko i jego przetwory.
C. Cukier i słodycze.
D. Warzywa i owoce.
HGT.12 Pytanie 122
Organizacja żywienia i usług …

Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu?

A. Glukoza.
B. Globulina.
C. Glutelina.
D. Gliadyna.
HGT.12 Pytanie 123
Organizacja żywienia i usług …

Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw

A. z ryb morskich.
B. z kaszy jaglanej.
C. z mięsa wieprzowego.
D. z mięsa wołowego.
HGT.12 Pytanie 124
Organizacja żywienia i usług …

Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?

A. 45%
B. 75%
C. 60%
D. 90%
HGT.12 Pytanie 125
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie należy zaplanować

A. chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao.
B. bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód, herbatę owocową.
C. płatki kukurydziane z mlekiem.
D. pumpernikiel, masło, herbatę z cytryną.
HGT.12 Pytanie 126
Organizacja żywienia i usług …

Dzienne spożycie wody przez osobę dorosłą powinno wynosić

A. od 2 l do 2,5 l
B. od 1 l do 1,5 l
C. od 3 l do 3,5 l
D. od 4 l do 4,5 l
HGT.12 Pytanie 127
Organizacja żywienia i usług …

Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?

A. I śniadanie.
B. Kolacja.
C. II śniadanie.
D. Obiad.
HGT.12 Pytanie 128
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?

A. Ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką.
B. Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty.
C. Pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka.
D. Makaron z serem twarogowym i szpinakiem.
HGT.12 Pytanie 129
Organizacja żywienia i usług …

Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione

A. wieprzowiną.
B. serem.
C. drobiem.
D. rybami.
HGT.12 Pytanie 130
Organizacja żywienia i usług …

Ile energii dostarczy organizmowi człowieka 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli wartość energetyczna 100 g pasztecików wynosi 343 kcal?

A. 1 372 kcal
B. 1 029 kcal
C. 643 kcal
D. 343 kcal
HGT.12 Pytanie 131
Organizacja żywienia i usług …

W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku?

A. 370,00 mg
B. 250,00 mg
C. 180,00 mg
D. 270,00 mg
HGT.12 Pytanie 132
Organizacja żywienia i usług …

Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy.

A. 324 kcal
B. 300 kcal
C. 100 kcal
D. 162 kcal
HGT.12 Pytanie 133
Organizacja żywienia i usług …

Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?

A. Atkinsa.
B. Diamondów.
C. Wegetariańska.
D. Makrobiotyczna.
HGT.12 Pytanie 134
Organizacja żywienia i usług …

Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz

A. ryb.
B. podrobów.
C. jaj.
D. drobiu.
HGT.12 Pytanie 135
Organizacja żywienia i usług …

Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?

Ilustracja do pytania 15
A. 45,00 g
B. 27,00 g
C. 42,00 g
D. 30,00 g
HGT.12 Pytanie 136
Organizacja żywienia i usług …

Która choroba jest efektem spożywania zbyt małej ilości białka w stosunku do zapotrzebowania organizmu?

A. Szkorbut.
B. Kwashiorkor.
C. Krzywica.
D. Pelagra.
HGT.12 Pytanie 137
Organizacja żywienia i usług …

HACCPto

A. organ normalizacyjny.
B. norma jakości żywności.
C. amerykańska ustawa żywnościowa.
D. system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
HGT.12 Pytanie 138
Organizacja żywienia i usług …

Która karta menu powinna być ofertą potraw i napojów podawanych podczas przyjęcia?

A. Karta standardowa.
B. Karta dnia.
C. Karta okresowa.
D. Karta okolicznościowa.
HGT.12 Pytanie 139
Organizacja żywienia i usług …

Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?

A. Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka.
B. Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot.
C. Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot.
D. Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek.
HGT.12 Pytanie 140
Organizacja żywienia i usług …

Normatyw surowcowy na 10 porcji filetów z dorsza w panierce przewiduje zużycie 1 000 g filetów. Ile surowca potrzeba do sporządzenia 100 porcji tej potrawy?

A. 10,0 kg
B. 100,0 kg
C. 1,0 kg
D. 0,1 kg
HGT.12 Pytanie 141
Organizacja żywienia i usług …

Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%?

A. 400,00 zł
B. 720,00 zł
C. 800,00 zł
D. 880,00 zł
HGT.12 Pytanie 142
Organizacja żywienia i usług …

Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki?

A. 90,0 g
B. 30,0 g
C. 3,0 g
D. 9,0 g
HGT.12 Pytanie 143
Organizacja żywienia i usług …

Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g.

A. 3,00 zł
B. 2,00 zł
C. 1,00 zł
D. 4,00 zł
HGT.12 Pytanie 144
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.

Ilustracja do pytania 24
A. Ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
B. Ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
C. Ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
D. Ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
HGT.12 Pytanie 145
Organizacja żywienia i usług …

Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki "Starki" o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml "Starki".

A. 2,50 zł
B. 10,00 zł
C. 7,50 zł
D. 5,00 zł
HGT.12 Pytanie 146
Organizacja żywienia i usług …

Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy

A. sprzedaż potraw na wynos.
B. usługa cateringowa.
C. organizacja przyjęć.
D. występ kabaretowy.
HGT.12 Pytanie 147
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach

A. dystrybucji bezpośredniej.
B. promocji sprzedaży.
C. reklamy prasowej.
D. sprzedaży osobistej.
HGT.12 Pytanie 148
Organizacja żywienia i usług …

Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat "Zdrowie na talerzu", to działania zgodne ze strategią

A. dystrybucji.
B. ceny.
C. promocji.
D. personalną.
HGT.12 Pytanie 149
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakładu są stali klienci. Jakie działania należy wykonać, aby utrzymać ceny oferowanych potraw na stałym poziomie i zysk restauracji?

A. Zmienić nazwę zakładu.
B. Poszukiwać tańszych dostawców surowców.
C. Wprowadzić gratisy przy zamówieniach powyżej 80 zł.
D. Zmodyfikować kartę dań.
HGT.12 Pytanie 150
Organizacja żywienia i usług …

Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%?

A. 42 000,00 zł
B. 44 000,00 zł
C. 38 000,00 zł
D. 36 000,00 zł
HGT.12 Pytanie 151
Organizacja żywienia i usług …

Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?

A. Podanie karty menu.
B. Serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego.
C. Podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce.
D. Serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu.
HGT.12 Pytanie 152
Organizacja żywienia i usług …

Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?

A. Lampka wina.
B. Przyjęcie koktajlowe.
C. Przyjęcie typu stół angielski.
D. Uroczysty obiad.
HGT.12 Pytanie 153
Organizacja żywienia i usług …

Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:

A. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery.
B. przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser.
C. przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser.
D. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser.
HGT.12 Pytanie 154
Organizacja żywienia i usług …

Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina

Ilustracja do pytania 34
A. czerwonego.
B. musującego.
C. różowego.
D. wzmocnionego.
HGT.12 Pytanie 155
Organizacja żywienia i usług …

Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu

A. na konferencję.
B. na przyjęcie oficjalne państwowe.
C. na przyjęcie rodzinne zasiadane.
D. na przyjęcie cocktailowe.
HGT.12 Pytanie 156
Organizacja żywienia i usług …

Na zdjęciu przedstawiono

Ilustracja do pytania 36
A. łyżeczkę barmańską.
B. łyżeczkę do kawioru.
C. łopatkę do homara.
D. miarkę barmańską.
HGT.12 Pytanie 157
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do

Ilustracja do pytania 37
A. flambirowania.
B. grilowania.
C. tranżerowania.
D. bemarowania.
HGT.12 Pytanie 158
Organizacja żywienia i usług …

W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać

Ilustracja do pytania 38
A. fondue serowe.
B. zupę gulaszową.
C. sos pomidorowy.
D. zrazy zawijane.
HGT.12 Pytanie 159
Organizacja żywienia i usług …

Najwięcej tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g

A. schabu gotowanego.
B. dorsza wędzonego.
C. sera twarogowego tłustego.
D. sera podpuszczkowego.
HGT.12 Pytanie 160
Organizacja żywienia i usług …

Która witamina należy do grupy składników rozpuszczalnych w tłuszczach?

A. Kwas foliowy.
B. Prowitamina A.
C. Kwas pantotenowy.
D. Niacyna.