Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie powinno się zaproponować

A. bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód oraz herbatę owocową
B. chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
C. pumpernikiel, masło i herbatę z cytryną
D. płatki kukurydziane z mlekiem
Organizacja żywienia i usług …

Zwiększenie wchłaniania żelaza przez organizm człowieka następuje przy spożywaniu produktów, które są bogate

A. w szczawiany
B. w witaminę B
C. w fityniany
D. w witaminę C
Organizacja żywienia i usług …

Jakie posiłki powinny być uwzględnione w menu dla młodzieży w przedziale wiekowym 16-20 lat?

A. I. śniadanie, obiad i kolacja
B. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja
C. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad
D. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad i kolacja
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw dań na kolację został zaplanowany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dzieci w wieku szkolnym?

A. Chleb razowy, masło, wędzony węgorz, cebula, bawarka
B. Chleb razowy, pasta z fasoli i buraków, herbata, banan
C. Chleb pszeniczny, pasta z jajek, pomidor, kawa z mlekiem
D. Chleb pszeniczny, masło, dżem z wiśni, kakao, pączek
Organizacja żywienia i usług …

Do przygotowania jednej porcji sufletu jabłkowego potrzebne jest 135 g pieczonych, przetartych jabłek. Ile jabłek należy wykorzystać do sporządzenia 80 porcji deseru, biorąc pod uwagę, że odpady wynoszą 10%?

A. 12,00 kg
B. 10,80 kg
C. 1,20 kg
D. 1,08 kg
Organizacja żywienia i usług …

Nadmiar jodu w organizmie może skutkować

A. zahamowaniem syntezy hormonów tarczycy
B. zawałem mięśnia sercowego
C. opóźnieniem w rozwoju umysłowym i fizycznym
D. powstawaniem wola
Organizacja żywienia i usług …

Która witamina spełnia w organizmie funkcje wymienione w zamieszczonym opisie?

n n nn
n
    n
  • „Witamina płodności" - jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.
  • n
  • „Witamina młodości" - opóźnia proces starzenia się skóry.
  • n
  • Przeciwutleniacz - chroni organizm przed nowotworami.
  • n
n

A. Witamina PP.
B. Witamina A.
C. Witamina E.
D. Witamina B2.
Organizacja żywienia i usług …

Cennym źródłem białka roślinnego o największej wartości biologicznej po zjedzeniu są

A. produkty owocowe
B. produkty zbożowe
C. rośliny korzeniowe
D. rośliny strączkowe
Organizacja żywienia i usług …

Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?

A. Metoda ankietowa
B. Ocena punktowa
C. Metoda szacunkowa
D. Metoda analityczna
Organizacja żywienia i usług …

W lokalu gastronomicznym zauważono wzrost cen surowców. Głównymi klientami tego miejsca są stali bywalcy. Jakie kroki powinny zostać podjęte, aby zachować stałe ceny serwowanych potraw oraz zyski restauracji?

A. Zaktualizować menu
B. Wprowadzić darmowe dodatki do zamówień powyżej 80 zł
C. Zmienić nazwę lokalu
D. Poszukiwać tańszych dostawców surowców
Organizacja żywienia i usług …

Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest

A. Komitet Żywienia Człowieka PAN
B. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
C. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych FAO
D. Światowa Organizacja Zdrowia WHO
Organizacja żywienia i usług …

Gastronomia, która na sprzedaż napojów alkoholowych ustala marżę w wysokości 200%, nabyła butelkę wódki "Starki" o objętości 0,5 l za cenę detaliczną 50,00 zł. Jaką cenę gastronomiczną netto będzie miała porcja 25 ml "Starki"?

A. 2,50 zł
B. 7,50 zł
C. 5,00 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego

A. po podaniu przystawki z wieprzowiny
B. po podaniu dania głównego
C. po serwowaniu deseru
D. przed serwowaniem dania głównego
Organizacja żywienia i usług …

Jaka jest cena brutto za 150 ml wina, jeśli zakup butelki wina o pojemności 1,5 l kosztuje 250,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 100% oraz stawka VAT wynosi 23%?

A. 6,25 zł
B. 61,50 zł
C. 8,25 zł
D. 50,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?

A. 250 kcal
B. 60 kcal
C. 44 kcal
D. 2 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość sera twarogowego trzeba przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, skoro według tabeli zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego odpowiada 100 g mleka?

A. 750 g
B. 1 500 g
C. 150 g
D. 75 g
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?

A. 199,20 kcal
B. 238,70 kcal
C. 415,70 kcal
D. 206,20 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają

A. cukier mleczny, czyli laktoza
B. białko pszenicy
C. sacharyd o nazwie sacharoza
D. białko jaja kurzego
Organizacja żywienia i usług …

Jaka kwota będzie do zapłacenia przez grupę 40 studentów za obiadokolację, jeśli cena jednego zestawu wynosi 20,00 zł, a grupy zorganizowane otrzymują rabat w wysokości 10%?

A. 800,00 zł
B. 880,00 zł
C. 720,00 zł
D. 400,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Zalecana ilość błonnika do spożycia przez piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g dziennie. W 100 g puree z grochu znajduje się 9,0 g błonnika. Jaką ilość puree z grochu należy spożyć, aby zaspokoić dzienne potrzeby błonnika tego chłopca?

A. 212,11 g
B. 300,00 g
C. 120,20 g
D. 21,20 g
HGT.12 Pytanie 200
Organizacja żywienia i usług …

Jaki opis najlepiej określa system samoobsługowy francuskiego typu?

A. Dania i napoje są odbierane w okienku wydawczym, a konsumpcja odbywa się przy stolikach
B. Dania i napoje serwowane są gościom przy ladzie barowej, gdzie może mieć miejsce konsumpcja
C. Dania i napoje są prezentowane w bufetach ustawionych w sposób schodkowy
D. Dania i napoje są prezentowane w bufetach ustawionych w jednej linii