Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 161
Organizacja żywienia i usług …

Makro elementem jest

A. mangan.
B. magnez.
C. molibden.
D. miedź.
HGT.12 Pytanie 162
Organizacja żywienia i usług …

Cukrem występującym w mleku jest

A. celuloza.
B. fruktoza.
C. laktoza.
D. glukoza.
HGT.12 Pytanie 163
Organizacja żywienia i usług …

Które cukry proste powstaną w wyniku hydrolizy maltozy?

A. Glukoza-galaktoza.
B. Glukoza-glukoza.
C. Fruktoza-galaktoza.
D. Glukoza-fruktoza.
HGT.12 Pytanie 164
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt należy do grupy "pustych kalorii", dostarczających organizmowi tylko węglowodanów przyswajalnych?

Ilustracja do pytania 4
A. Jogurt.
B. Krówki.
C. Jabłka.
D. Kasza jęczmienna.
HGT.12 Pytanie 165
Organizacja żywienia i usług …

Lipaza trzustkowa rozkłada

A. makroelementy.
B. tłuszcze.
C. białka.
D. węglowodany.
HGT.12 Pytanie 166
Organizacja żywienia i usług …

Którego produktu zbożowego nie należy stosować w diecie łatwostrawnej?

A. Kaszy krakowskiej.
B. Kaszy manny.
C. Ryżu białego.
D. Kaszy pęczak.
HGT.12 Pytanie 167
Organizacja żywienia i usług …

W diecie laktowegetarian należy uwzględnić

A. mięso drobiowe.
B. jaja.
C. owoce morza.
D. mleko.
HGT.12 Pytanie 168
Organizacja żywienia i usług …

W którym zestawie zaplanowano potrawy różniące się barwą, smakiem i metodą obróbki cieplnej?

Ilustracja do pytania 8
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
HGT.12 Pytanie 169
Organizacja żywienia i usług …

Planując jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić

A. mlekiem w proszku.
B. jajami.
C. mięsem bez kości.
D. owocami.
HGT.12 Pytanie 170
Organizacja żywienia i usług …

Ile tłuszczu znajduje się w 100 g rogala maślanego o wartości energetycznej 330 kcal i zawartości 8 g białka i 61 g węglowodanów?

A. 60,0 g
B. 54,0 g
C. 5,4 g
D. 6,0 g
HGT.12 Pytanie 171
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka i 4 g tłuszczu to wartość energetyczna 300 g deseru wyniesie

A. 84 kcal
B. 168 kcal
C. 126 kcal
D. 42 kcal
HGT.12 Pytanie 172
Organizacja żywienia i usług …

W metodzie analitycznej do oceny sposobu żywienia wykorzystuje się

A. wyniki obliczeń wartości odżywczej spożytych potraw i napojów.
B. zestawienie częstotliwości spożywania określonych grup produktów w ciągu 10 dni.
C. zestawienie miesięcznych wydatków poniesionych na żywność przez 1 osobę.
D. wyniki badań laboratoryjnych wartości energetycznej i odżywczej posiłków.
HGT.12 Pytanie 173
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku.

Ilustracja do pytania 13
A. 23,9 g
B. 40,5 g
C. 17,4 g
D. 27,0 g
HGT.12 Pytanie 174
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli wskaźnik Body Mass Index - BMI wynosi 29, to oznacza to

A. niedożywienie.
B. nadwagę.
C. wagę prawidłową.
D. otyłość umiarkowaną.
HGT.12 Pytanie 175
Organizacja żywienia i usług …

Dieta Dukana polega na ograniczeniu spożywania produktów

A. tłuszczowych i wody.
B. węglowodanowych i tłuszczowych.
C. węglowodanowych i wody.
D. tłuszczowych i białkowych.
HGT.12 Pytanie 176
Organizacja żywienia i usług …

W organizmie człowieka wchłanianie żelaza zwiększa

A. kwas fitynowy.
B. wapń.
C. błonnik pokarmowy.
D. witamina C.
HGT.12 Pytanie 177
Organizacja żywienia i usług …

Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane w żywieniu chorych

A. na miażdżycę.
B. na osteoporozę.
C. na cukrzycę.
D. na niedokrwistość.
HGT.12 Pytanie 178
Organizacja żywienia i usług …

Instytucją odpowiedzialną za opracowanie polskich tabel składu i wartości odżywczej produktów spożywczych jest

A. GIS
B. FAO
C. IŻiŻ
D. WHO
HGT.12 Pytanie 179
Organizacja żywienia i usług …

W technologii cook-freeze potrawy po obróbce cieplnej zamraża się

A. powoli i przechowuje w chłodni, w temperaturze +4°C.
B. powoli i przechowuje w zamrażarce, w temperaturze -18°C.
C. gwałtownie i przechowuje w chłodni, w temperaturze +4°C.
D. gwałtownie i przechowuje w zamrażarce, w temperaturze -18°C.
HGT.12 Pytanie 180
Organizacja żywienia i usług …

Wyżywienie niepełne prowadzą

A. szpitale.
B. szkolne stołówki.
C. zakłady karne.
D. sanatoria.
HGT.12 Pytanie 181
Organizacja żywienia i usług …

Ile powinna wynosić minimalna temperatura serwowania zup gorących?

A. 70°C
B. 60°C
C. 65°C
D. 75°C
HGT.12 Pytanie 182
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilością śmietany o zawartości tłuszczu 36% można zastąpić 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu?

A. 36,0 g
B. 46,0 g
C. 16,4 g
D. 8,2 g
HGT.12 Pytanie 183
Organizacja żywienia i usług …

Zakład gastronomiczny świadcząc usługi cateringowe, do transportu zup gorących powinien stosować

A. podgrzewacze.
B. termosy.
C. kociołki.
D. warniki.
HGT.12 Pytanie 184
Organizacja żywienia i usług …

Do sporządzenia 4 porcji kawy latte użyto 160 ml kawy espresso i 1 200 ml mleka. Ile kawy i mleka należy przygotować dla 17 osób?

A. Kawy 680 ml, mleka 5 100 ml
B. Kawy 6 800 ml, mleka 510 ml
C. Kawy 6 800 ml, mleka 5 100 ml
D. Kawy 680 ml, mleka 510 ml
HGT.12 Pytanie 185
Organizacja żywienia i usług …

Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?

Ilustracja do pytania 25
A. Cukrzycy.
B. Otyłości.
C. Nadciśnienia tętniczego.
D. Choroby wieńcowej.
HGT.12 Pytanie 186
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw należy stosować w żywieniu dziewcząt w wieku 14 lat, o małej aktywności fizycznej, jeśli ich dzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 2 100 kcal?

Ilustracja do pytania 26
A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
HGT.12 Pytanie 187
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji bitej śmietany z owocami.

Ilustracja do pytania 27
A. Śmietanka 1,25 kg, poziomki 1,325 kg, bezy 7,5 kg
B. Śmietanka 12,5 kg, poziomki 13,25 kg, bezy 0,075 kg
C. Śmietanka 1,25 kg, poziomki 1,325 kg, bezy 0,075 kg
D. Śmietanka 12,5 kg, poziomki 13,25 kg, bezy 0,75 kg
HGT.12 Pytanie 188
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 ml wina, jeśli zakupiona butelka o pojemności 0,75 1 kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?

A. 100,00 zł
B. 60,00 zł
C. 10,00 zł
D. 6,00 zł
HGT.12 Pytanie 189
Organizacja żywienia i usług …

Do grupy zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego zalicza się

A. kawiarnię.
B. smażalnię.
C. lodziarnię.
D. jadłodajnię.
HGT.12 Pytanie 190
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel restauracji wprowadzając 20% upust cenowy dla rodziny z dziećmi, która zamówi co najmniej 3 zestawy obiadowe dnia, stosuje strategię

A. promocji.
B. produktu.
C. dystrybucji.
D. ceny.
HGT.12 Pytanie 191
Organizacja żywienia i usług …

Koszty organizacji bankietu wynoszą 2 500,00 zł. Oblicz zadatek w wysokości 20%, który powinien wpłacić zleceniodawca bankietu korzystający z 10% rabatu.

A. 500,00 zł
B. 550,00 zł
C. 495,00 zł
D. 450,00 zł
HGT.12 Pytanie 192
Organizacja żywienia i usług …

Ilu kelnerów powinna zatrudnić restauracja do obsługi 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli rewir kelnerski składa się z 12 gości?

A. 15 kelnerów.
B. 11 kelnerów.
C. 8 kelnerów.
D. 13 kelnerów.
HGT.12 Pytanie 193
Organizacja żywienia i usług …

Do serwowania jaj garnirowanych z półmiska na talerz gościa, należy stosować serwis

A. francuski.
B. rosyjski.
C. niemiecki.
D. angielski.
HGT.12 Pytanie 194
Organizacja żywienia i usług …

Stoliki koktajlowe ustawione na przyjęciu służą

A. barmanom do ekspozycji napojów alkoholowych.
B. kucharzom do ekspozycji przekąsek.
C. kelnerom do serwowania potraw serwisem angielskim.
D. gościom do konsumpcji potraw i napojów pobranych z bufetu.
HGT.12 Pytanie 195
Organizacja żywienia i usług …

Talerzyk do pieczywa powinien mieć średnicę

A. 17 cm
B. 21 cm
C. 26 cm
D. 28 cm
HGT.12 Pytanie 196
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw naczyń przedstawionych na zdjęciu przygotowano do sporządzenia i podania herbaty

Ilustracja do pytania 36
A. po rosyjsku.
B. po arabsku.
C. po japońsku.
D. po angielsku.
HGT.12 Pytanie 197
Organizacja żywienia i usług …

Nakrycie przedstawione na schemacie przygotowano na przyjęcie typu

Ilustracja do pytania 37
A. koktajlowego.
B. garden party.
C. zasiadanego.
D. lampka wina.
HGT.12 Pytanie 198
Organizacja żywienia i usług …

Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy

Ilustracja do pytania 38
A. do smażenia omletów.
B. do podgrzewania półmisków.
C. do schładzania deserów.
D. do przechowywania dodatków.
HGT.12 Pytanie 199
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt zawiera najwięcej cholesterolu?

A. Całe jajo.
B. Tłusta ryba.
C. Chleb żytni.
D. Żółtko jaja.
HGT.12 Pytanie 200
Organizacja żywienia i usług …

Wchłanianie żelaza w organizmie człowieka zwiększa spożywanie produktów bogatych

A. w witaminę B.
B. w szczawiany.
C. w fityniany.
D. w witaminę C.