Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 161
Organizacja żywienia i usług …
A. Makaron z twarogiem i szpinakiem
B. Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
C. Kurczak pieczony z ziołami, sałata oraz pomidor, bułka grahamka
D. Zapiekany ryż z szynką, brokułami i papryką
HGT.12 Pytanie 162
Organizacja żywienia i usług …
Wskaź produkt, który alkalizuje odczyn płynów ustrojowych człowieka?
A. Szynka wędzona
B. Płatki zbożowe
C. Ser gouda
D. Sałata liściasta
HGT.12 Pytanie 163
Organizacja żywienia i usług …
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję
A. grillowanego bakłażana
B. placków ziemniaczanych
C. pulpetów drobiowych
D. potrawki cielęcej
HGT.12 Pytanie 164
Organizacja żywienia i usług …
Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?
A. O 50 kcal
B. O 20 kcal
C. O 90 kcal
D. O 40 kcal
HGT.12 Pytanie 165
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami tworzenia jadłospisów nie powinno się wymieniać porcji mięsa na ziemniaki
A. na ryż z kurczakiem w sosie koperkowym
B. na makaron z sosem pomidorowym
C. na kaszę gryczaną z gulaszem
D. na rybę z ziemniakami
HGT.12 Pytanie 166
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów koncentratu pomidorowego trzeba przygotować, aby zastąpić 4 kg pomidorów, jeśli 60 g koncentratu odpowiada 100 g pomidorów?
A. 4,00 kg
B. 6,00 kg
C. 2,40 kg
D. 1,50 kg
HGT.12 Pytanie 167
Organizacja żywienia i usług …
Kelner zbliżając się z prawej strony klienta
A. przekazuje kartę menu
B. prezentuje dania na półmisku
C. nakłada dania na talerz klienta
D. nalewa zupę z wazy
HGT.12 Pytanie 168
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?
A. Orzechy włoskie
B. Jabłko
C. Miód
D. Mąka pszenna
HGT.12 Pytanie 169
Organizacja żywienia i usług …
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
A. 3,10 g błonnika
B. 6,20 g błonnika
C. 9,30 g błonnika
D. 1,04 g błonnika
HGT.12 Pytanie 170
Organizacja żywienia i usług …
Która z witamin wspiera prawidłowy rozwój oraz mineralizację kości u człowieka?
A. Witamina E
B. Witamina D
C. Witamina A
D. Witamina K
HGT.12 Pytanie 171
Organizacja żywienia i usług …
Która z wymienionych chorób nie jest skutkiem nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych w odniesieniu do potrzeb fizjologicznych organizmu?
A. Otyłość
B. Nadciśnienie tętnicze
C. Cukrzyca
D. Miażdżyca
HGT.12 Pytanie 172
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, biorąc pod uwagę, że według tabeli zamienników produktów spożywczych 135 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
A. 5,30 kg
B. 0,53 kg
C. 6,75 kg
D. 0,76 kg
HGT.12 Pytanie 173
Organizacja żywienia i usług …
Organizacja regularnych szkoleń dla pracowników kuchni na temat "Wiem co jem" jest zgodna z strategią
A. ceny
B. personelu
C. promocji
D. dystrybucji
HGT.12 Pytanie 174
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?
Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
---|---|---|
fasola biała | 80 | 21 |
jaja | 120 | 13 |
chleb mazowiecki | 220 | 8 |
makrela | 100 | 19 |
A. Chleb mazowiecki.
B. Fasola biała.
C. Makrela.
D. Jaja.
HGT.12 Pytanie 175
Organizacja żywienia i usług …
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
A. białka
B. węglowodanów
C. tłuszczów
D. witamin
HGT.12 Pytanie 176
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy biorą udział w trawieniu skrobi w dwunastnicy?
A. lipazy jelitowej
B. amylazy jelitowej
C. amylazy trzustkowej
D. lipazy trzustkowej
HGT.12 Pytanie 177
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
A. piwiarnia
B. jadłodajnia
C. smażalnia
D. pijalnia
HGT.12 Pytanie 178
Organizacja żywienia i usług …
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
A. Witariańskiej
B. Frutariańskiej
C. Laktoowowegetariańskiej
D. Laktowegetariańskiej
HGT.12 Pytanie 179
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?
A. 2 g
B. 9 g
C. 84 g
D. 18 g
HGT.12 Pytanie 180
Organizacja żywienia i usług …
Który z surowców posiada najwięcej białka pochodzenia roślinnego?
A. Fasola biała
B. Porzeczka czerwona
C. Papryka zielona
D. Borówka czarna
HGT.12 Pytanie 181
Organizacja żywienia i usług …
Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację
A. występów artystycznych
B. koncertów muzycznych
C. imprez kulturalnych
D. przyjęć okolicznościowych
HGT.12 Pytanie 182
Organizacja żywienia i usług …
Która z diet zaleca nielimitowane przyjmowanie białka, eliminując węglowodany?
A. Wegetariańska
B. Atkinsa
C. Diamondów
D. Makrobiotyczna
HGT.12 Pytanie 183
Organizacja żywienia i usług …
Klasycznym sposobem serwowania węgierskiej zupy gulaszowej jest podanie jej w
A. bulionówce
B. kokilce
C. kociołku
D. nelsonce
HGT.12 Pytanie 184
Organizacja żywienia i usług …
Co powoduje, że ciasto drożdżowe rośnie?
A. Dodatek cukru
B. Długie mieszanie
C. Obecność soli
D. Działanie drożdży
HGT.12 Pytanie 185
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw dań jest ułożony zgodnie z zasadami tworzenia menu?
A. Zupa ogórkowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki z wody, surówka z pomidorów, napój
B. Barszcz ukraiński, kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, sałatka z buraków, kompot
C. Zupa pomidorowa z ryżem, risotto, surówka z kapusty pekińskiej, napój
D. Rosół z kury z makaronem, potrawka z kurczaka, frytki, surówka z selera, kompot
HGT.12 Pytanie 186
Organizacja żywienia i usług …
Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty
Karta menu (fragment) | |
---|---|
Jajecznica na szynce ze szczypiorkiem (ogórek, pomidor, masło, koszyk pieczywa) | 14,00 zł |
Parówki po parysku z serem zapiekane w cieście naleśnikowym (masło, koszyk pieczywa) | 9,00 zł |
Kiełbasa smażona z cebulką (sałatka z pomidorów, frytki) | 15,00 zł |
A. w grupie dań jarskich.
B. z karty śni adaniowej.
C. w grupie dań obiadowych.
D. z karty sezonowej.
HGT.12 Pytanie 187
Organizacja żywienia i usług …
Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka
A. z mięsa wołowego
B. z mięsa wieprzowego
C. z ryb morskich
D. z kaszy jaglanej
HGT.12 Pytanie 188
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zapłaci zleceniodawca za obsługę 50 gości na przyjęciu urodzinowym, które odbędzie się w godzinach od 1700 do 2100, jeśli cena brutto za usługi kelnerskie wynosi 30,00 zł za godzinę dla 1 kelnera obsługującego 10 osób?
A. 750,00 zł
B. 120,00 zł
C. 600,00 zł
D. 150,00 zł
HGT.12 Pytanie 189
Organizacja żywienia i usług …
W procesie trawienia białek do aminokwasów w układzie pokarmowym, gdzie rozpoczyna się ten proces?
A. w trzustce
B. w przełyku
C. w żołądku
D. w wątrobie
HGT.12 Pytanie 190
Organizacja żywienia i usług …
Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
A. moltony
B. laufry
C. napperony
D. skirtingi
HGT.12 Pytanie 191
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.
Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | Ilość [g] | Zawartość witaminy A w 100 g surowca [μg] |
Ogórek świeży | 110 | 28 |
Śmietana | 20 | 150 |
Koper | 2 | 350 |
A. 130,8 µg
B. 65,0 µg
C. 528,0 µg
D. 67,8 µg
HGT.12 Pytanie 192
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować espresso, potrzebne jest
A. ekspres ciśnieniowy.
B. kawiarka.
C. czajniczek.
D. ekspres przelewowy.
HGT.12 Pytanie 193
Organizacja żywienia i usług …
Weganizm to typ diety, który zezwala na spożycie
A. produktów roślinnych, mleka i jego przetworów oraz jaj
B. wyłącznie składników pochodzenia roślinnego
C. wyłącznie składników zwierzęcych
D. produktów pochodzenia roślinnego, mleka oraz jego przetworów
HGT.12 Pytanie 194
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?
A. 1,2 kg
B. 0,8 kg
C. 2,4 kg
D. 8,0 kg
HGT.12 Pytanie 195
Organizacja żywienia i usług …
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
A. 88,80 g
B. 74,00 g
C. 14,80 g
D. 22,20 g
HGT.12 Pytanie 196
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel cukierni zredukował ceny lodów w okresie zimowym. Jakiego typu rabat został wprowadzony?
A. Promocyjny
B. Sezonowy
C. Ilościowy
D. Handlowy
HGT.12 Pytanie 197
Organizacja żywienia i usług …
Jak nazywa się technika, która polega na zastosowaniu słoniny do nawilżenia chudego mięsa przed jego pieczeniem?
A. Szpikowanie
B. Peklowanie
C. Tablerowanie
D. Bejcowanie
HGT.12 Pytanie 198
Organizacja żywienia i usług …
Jaką z wymienionych dań kelner powinien podać, korzystając z bocznego chwytu szczypcowego?
A. Naleśniki z dżemem
B. Pieczarki faszerowane
C. Pierogi z serem
D. Placki ziemniaczane
HGT.12 Pytanie 199
Organizacja żywienia i usług …
Jaką usługę dodatkową oferuje restauracja?
A. działalność rozrywkowa
B. sprzedaż potraw i napojów na miejscu
C. działalność cateringowa
D. przygotowywanie potraw i napojów
HGT.12 Pytanie 200
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 250 g fasolki po bretońsku, jeżeli 100 g dostarcza 139 kcal?
A. 347,50 kcal
B. 350,00 kcal
C. 239,50 kcal
D. 278,00 kcal