Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 161
Organizacja żywienia i usług …
A. 1,04 g błonnika
B. 6,20 g błonnika
C. 3,10 g błonnika
D. 9,30 g błonnika
HGT.12 Pytanie 162
Organizacja żywienia i usług …
Wprowadzając kaszę zamiast ziemniaków, należy włączyć do posiłku większą ilość warzyw, aby zbalansować składniki odżywcze
A. witaminy C i potasu
B. skrobi i potasu
C. skrobi i białka
D. witaminy C i białka
HGT.12 Pytanie 163
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z tradycyjnym układem menu, przed ciepłymi przekąskami w propozycji restauracyjnej powinny znajdować się
A. przekąski zimne
B. zupy z dodatkami
C. potrawy mięsne
D. potrawy wegetariańskie
HGT.12 Pytanie 164
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę netto zapłaci się za gastronomiczny obiad uroczysty dla jednej osoby, jeśli całkowity koszt przygotowania posiłku dla 15 osób wyniósł 240,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną równą 150%?
A. 56,00 zł
B. 75,00 zł
C. 31,00 zł
D. 40,00 zł
HGT.12 Pytanie 165
Organizacja żywienia i usług …
Czym jest HACCP?
A. systemem zabezpieczeń zdrowotnych w żywności
B. instytucją zajmującą się normalizacją
C. standardem jakości produktów spożywczych
D. amerykańskim prawodawstwem dotyczącym żywności
HGT.12 Pytanie 166
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie należy zaplanować do zestawu śniadaniowego, który składa się z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej oraz herbaty, zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
A. dżem truskawkowy
B. owsiankę na mleku
C. sałatkę z brokułów
D. mineralną wodę
HGT.12 Pytanie 167
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość odżywczą może mieć obiad składający się z zupy ogórkowej, pierogów leniwych z masłem oraz deseru z świeżych truskawek?
A. sałata po polsku
B. kalafior z wody
C. papryka grillowana
D. surówka z marchwi
HGT.12 Pytanie 168
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów żywnościowych nie pełni funkcji zamiennika jaj?
A. Napój mleczny
B. Ser biały
C. Filet z ryby
D. Kasza
HGT.12 Pytanie 169
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami tworzenia jadłospisów nie powinno się wymieniać porcji mięsa na ziemniaki
A. na rybę z ziemniakami
B. na ryż z kurczakiem w sosie koperkowym
C. na kaszę gryczaną z gulaszem
D. na makaron z sosem pomidorowym
HGT.12 Pytanie 170
Organizacja żywienia i usług …
Nadmiar cholesterolu w diecie prowadzi do
A. predyspozycji do owrzodzeń.
B. nadmiernego obciążenia nerek i wątroby.
C. zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
D. wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej - miażdżycy.
HGT.12 Pytanie 171
Organizacja żywienia i usług …
Jaka będzie cena netto gastronomiczna 125 ml płynnej czekolady, jeśli koszt zakupu 1,0 litra wynosi 80,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 100%?
A. 20,00 zł
B. 10,00 zł
C. 30,00 zł
D. 40,00 zł
HGT.12 Pytanie 172
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę uiści klient w barze za zestaw dnia, przy uwzględnieniu 20% zniżki, w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu wynosi 15,00 zł.
A. 20,00 zł
B. 12,00 zł
C. 15,00 zł
D. 17,00 zł
HGT.12 Pytanie 173
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych składników odżywczych można uznać za antyodżywczy?
A. kwas szczawiowy
B. kwas linolowy
C. karoten
D. laktoza
HGT.12 Pytanie 174
Organizacja żywienia i usług …
Aby serwować jajka garnirowane z półmiska na talerz klienta, należy używać serwisu
A. niemieckiego
B. francuskiego
C. rosyjskiego
D. angielskiego
HGT.12 Pytanie 175
Organizacja żywienia i usług …
Kto wydaje atest zezwalający na stosowanie tworzywa sztucznego w kontakcie z żywnością?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Instytut Żywności i Żywienia
C. Państwowy Zakład Higieny
D. Państwowa Inspekcja Handlowa
HGT.12 Pytanie 176
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji cena jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Każdego poniedziałku restauracja oferuje 50% zniżki dla studentów, którzy zamówią przynajmniej pięć zestawów obiadowych. Jaką kwotę zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?
A. 180,00 zł
B. 90,00 zł
C. 135,00 zł
D. 45,00 zł
HGT.12 Pytanie 177
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów miodu można użyć zamiast 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 62,5 g
B. 25 g
C. 50 g
D. 16 g
HGT.12 Pytanie 178
Organizacja żywienia i usług …
Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić
A. od 55 % do 60 % dziennego zapotrzebowania na energię
B. od 35 % do 40 % dziennego zapotrzebowania na energię
C. od 25 % do 30 % dziennego zapotrzebowania na energię
D. od 45 % do 50 % dziennego zapotrzebowania na energię
HGT.12 Pytanie 179
Organizacja żywienia i usług …
Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?
A. Makaron, sos boloński, galaretka
B. Sos boloński, galaretka, makaron
C. Galaretka, sos boloński, makaron
D. Makaron, galaretka, sos boloński
HGT.12 Pytanie 180
Organizacja żywienia i usług …
Normy żywieniowe nie są używane do opracowywania planów żywieniowych
A. w stołówce
B. w sanatorium
C. w restauracji
D. w internacie
HGT.12 Pytanie 181
Organizacja żywienia i usług …
Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?
A. 160 cm x 110 cm
B. 130 cm x 90 cm
C. 150 cm x 100 cm
D. 170 cm x 130 cm
HGT.12 Pytanie 182
Organizacja żywienia i usług …
Produktem spożywczym, który zawiera cholesterol, jest
A. orzech laskowy
B. ryż długoziarnisty
C. masło śmietankowe
D. olej rzepakowy
HGT.12 Pytanie 183
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie można przygotować, używając metodę sous-vide?
A. Zupa pomidorowa
B. Stek wołowy
C. Sałatka grecka
D. Ciasto czekoladowe
HGT.12 Pytanie 184
Organizacja żywienia i usług …
Insulina to hormon, który wpływa na regulację poziomu we krwi
A. cholesterolu
B. glukozy
C. wapnia
D. adrenaliny
HGT.12 Pytanie 185
Organizacja żywienia i usług …
Jakie grupy produktów, według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez IŻŻ, powinny być spożywane w największych ilościach przez zdrową osobę?
A. Mięsne
B. Warzywne
C. Nabiałowe
D. Tłuszczowe
HGT.12 Pytanie 186
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować do 150 porcji zupy, jeżeli przewidziano 15 gramów tego składnika na jedną porcję?
A. 0,25 kg
B. 1,50 kg
C. 0,75 kg
D. 2,25 kg
HGT.12 Pytanie 187
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się
A. piwiarnia
B. kawiarnia
C. stołówka
D. frytownia
HGT.12 Pytanie 188
Organizacja żywienia i usług …
Jakiego rodzaju systemu obsługi używa restauracja, w której przestrzeń dla gości jest podzielona na sekcje, a w każdej z nich jeden kelner niezależnie obsługuje klientów?
A. System kelnerów rewirowych
B. System brygadowo-kompleksowy
C. System brygadowy
D. System zespołów specjalistycznych
HGT.12 Pytanie 189
Organizacja żywienia i usług …
Jakie naczynie powinno być wykorzystane do serwowania wody?
A. kubka.
B. stopki.
C. pucharu.
D. gobletu.
HGT.12 Pytanie 190
Organizacja żywienia i usług …
Po lewej stronie przy stoliku znajduje się gość, a co robi kelner?
A. napełnia filiżankę kawą
B. serwuje porcjowaną potrawę
C. nalewa zupę z wazy
D. przekazuje kartę menu
HGT.12 Pytanie 191
Organizacja żywienia i usług …
W sali bankietowej powinien być przygotowany bufet z różnorodnym wyborem tartinek, ciasteczek, owoców, napojów bezalkoholowych oraz z alkoholem
A. na przyjęcie koktajlowe
B. na przerwę kawową
C. na śniadanie bufetowe
D. na przyjęcie typu lampka wina
HGT.12 Pytanie 192
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
A. dystrybucji bezpośredniej
B. promocji sprzedaży
C. sprzedaży osobistej
D. reklamy prasowej
HGT.12 Pytanie 193
Organizacja żywienia i usług …
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
A. sera podpuszczkowego
B. dorsza wędzonego
C. sera twarogowego tłustego
D. schabu gotowanego
HGT.12 Pytanie 194
Organizacja żywienia i usług …
Jaki zestaw składników nie powinien być używany do przyrządzania potraw na śniadanie?
A. Płatki owsiane, masło, jajka
B. Marchewka, chleb pełnoziarnisty, jogurt bez dodatków
C. Bób, groch, ser
D. Jajka, dżem z truskawek, jabłko
HGT.12 Pytanie 195
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość węglowodanów w gramach dostarczy porcja sałatki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeśli w 100 g tej sałatki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
A. 18,15 g
B. 15,00 g
C. 12,10 g
D. 16,21 g
HGT.12 Pytanie 196
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
A. 220 kcal
B. 310 kcal
C. 270 kcal
D. 445 kcal
HGT.12 Pytanie 197
Organizacja żywienia i usług …
Ile kaszy trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli normatyw surowcowy przewiduje 50 g suchego surowca na jedną porcję?
A. 3,0 kg
B. 6,0 kg
C. 12,0 kg
D. 1,2 kg
HGT.12 Pytanie 198
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy są zaangażowane w proces trawienia węglowodanów?
A. Amylazy
B. Lipazy
C. Nukleazy
D. Proteazy
HGT.12 Pytanie 199
Organizacja żywienia i usług …
Jaka jest klasyfikacja gastronomiczna stołówki w domu pomocy społecznej?
A. zamkniętego o pełnym wyżywieniu
B. zamkniętego o niepełnym wyżywieniu
C. otwartego o niepełnym wyżywieniu
D. otwartego o pełnym wyżywieniu
HGT.12 Pytanie 200
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli zamiany 100 g kaszy jest równoważne 135 g chleba?
A. 1,35 kg
B. 27,00 kg
C. 2,70 kg
D. 13,50 kg