Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?

A. Halibut w cieście, cielęce medaliony, placuszki jabłkowe, kompot
B. Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż z ziołami, mizeria, kompot
C. Sałatka z kurczaka, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
D. Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchewki i jabłek
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego
Składnik odżywczyZawartość składnika odżywczego
w 100 g kotleta mielonego
białko13 g
tłuszcz21 g
węglowodany12 g

A. 240 kcal
B. 184 kcal
C. 46 kcal
D. 289 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów złożonych.
B. niedoboru cukrów prostych.
C. nadmiaru białka.
D. nadmiaru tłuszczu.
Organizacja żywienia i usług …

Jaki zestaw składników nie powinien być używany do przyrządzania potraw na śniadanie?

A. Bób, groch, ser
B. Marchewka, chleb pełnoziarnisty, jogurt bez dodatków
C. Jajka, dżem z truskawek, jabłko
D. Płatki owsiane, masło, jajka
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?

A. 2 g
B. 18 g
C. 84 g
D. 9 g
HGT.12 Pytanie 210
Organizacja żywienia i usług …

Jaką rolę pełni błonnik pokarmowy w organizmie człowieka?

A. wpływa na prawidłowy rytm serca
B. zwiększa ruchliwość jelit
C. podwyższa poziom cholesterolu we krwi
D. reguluje równowagę kwasowo-zasadową
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji cena jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Każdego poniedziałku restauracja oferuje 50% zniżki dla studentów, którzy zamówią przynajmniej pięć zestawów obiadowych. Jaką kwotę zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?

A. 180,00 zł
B. 45,00 zł
C. 90,00 zł
D. 135,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.

Normatyw surowcowy
na 10 porcji frytek
Nazwa produktuIlość [g]
Ziemniaki3 500
Olej750

A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 kg
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 kg
C. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 kg
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 kg
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.

Racje pokarmowe dla produktów zbożowych
Grupa ludnościRacja pokarmowa dla produktów zbożowych w g
Dziewczęta 16 – 20 lat290
Chłopcy 16 – 20 lat380

A. 344 g
B. 670 g
C. 228 g
D. 335 g
Organizacja żywienia i usług …

O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?

A. O 90 kcal
B. O 40 kcal
C. O 20 kcal
D. O 50 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.

Cennik usług żywieniowych
UsługaForma usługiCena brutto
dla 1 osoby
[zł]
Przerwa kawowajednorazowa10,00
całodzienna25,00
Lunchserwowany30,00
w formie bufetu50,00
Kolacjaserwowana30,00
w formie bufetu50,00
uroczysta80,00

A. 3 100,00 zł
B. 1 700,00 zł
C. 2 400,00 zł
D. 2 700,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.

Cennik usług cateringowych
Lp.Czas trwania usługi cateringowejCena jednostkowa brutto
1.1 godzina400,00 zł
2.2 ÷ 3 godziny500,00 zł
3.4 ÷ 5 godzin600,00 zł

A. 550,00 zł
B. 400,00 zł
C. 450,00 zł
D. 500,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość energii zapewni ludzkiemu organizmowi 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli energetyczna wartość 100 g tych pasztecików wynosi 343 kcal?

A. 643 kcal
B. 1 029 kcal
C. 343 kcal
D. 1 372 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.

Normatyw surowcowy na 4 porcje sosu beszamelowego
Nazwa surowcaIlość
masło30 g
mąka pszenna30 g
mleko500 ml
sól, gałka muszkatołowado smaku

A. Masło 1,50 kg, mąka pszenna 1,50 kg, mleko 2,25 l
B. Masło 0,15 kg, mąka pszenna 0,15 kg, mleko 2,50 l
C. Masło 0,30 kg, mąka pszenna 0,30 kg, mleko 5,00 l
D. Masło 0,60 kg, mąka pszenna 0,60 kg, mleko 1,00 l
Organizacja żywienia i usług …

Jakiej zasady żywieniowej należy przestrzegać, aby zapewnić organizmowi człowieka wszystkie niezbędne składniki odżywcze?

A. Konsumpcja produktów ze wszystkich grup żywności.
B. Utrzymanie zerowego bilansu kalorycznego.
C. Systematyczne jedzenie posiłków.
D. Ograniczanie w diecie ilości soli, cukru i tłuszczu.
HGT.12 Pytanie 226
Organizacja żywienia i usług …

Podstawową usługą oferowaną przez restaurację jest

A. sprzedaż potraw i napojów do spożycia na miejscu
B. organizowanie przyjęć zasiadanych
C. realizacja usług cateringowych
D. zaopatrzenie zakładów w produkty garmażeryjne
HGT.12 Pytanie 229
Organizacja żywienia i usług …

Gdy 3 lub 4 kelnerów realizuje określony zestaw zadań w sali konsumenckiej, to działają oni w systemie

A. zespołów specjalistycznych
B. rewirowym
C. brygadowym
D. zespołowo-kompleksowym
Organizacja żywienia i usług …

Jaką cenę gastronomiczną brutto będzie miało 100 ml wina, jeśli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,75l wyniosła 135,00 zł, a lokal stosuje marżę gastronomiczną równą 200%? Na alkohol nałożono 23% stawkę VAT.

A. 66,42 zł
B. 54,00 zł
C. 18,14 zł
D. 36,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Do zagrożeń chemicznych żywności nie można zaliczyć

A. dodatków do żywności w formie konserwantów i barwników
B. środków czyszczących i dezynfekujących maszyny oraz urządzenia
C. pozostałości pestycydów w owocach oraz warzywach
D. bakterii i wirusów, które wywołują zatrucia pokarmowe
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować 1 porcję sufletu jabłkowego, potrzeba 135 g upieczonych i przetartych jabłek. Ile jabłek będzie potrzebnych do zrobienia 80 porcji deseru, jeśli odpady wynoszą 10%?

A. 1,08 kg
B. 1,20 kg
C. 10,80 kg
D. 12,00 kg
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.

Wykaz kosztów surowców dla jednej osoby w ośrodku
Rodzaj posiłkuKoszt surowców jednego posiłku
[zł]
Śniadanie2,00
Obiad4,00
Kolacja3,00

A. 108,00 zł
B. 151,20 zł
C. 1 008,00 zł
D. 1 512,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z wykazu kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku, oblicz cenę gastronomiczną netto usługi wyżywienia czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli ośrodek stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%.

Wykaz kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku
Rodzaj posiłkuKoszt sporządzenia jednego posiłku
[zł]
Śniadanie2,00
Obiad4,00
Kolacja3,00

A. 151,20 zł
B. 108,00 zł
C. 1 008,00 zł
D. 1512,00 zł