Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Halibut w cieście, cielęce medaliony, placuszki jabłkowe, kompot
B. Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż z ziołami, mizeria, kompot
C. Sałatka z kurczaka, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
D. Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchewki i jabłek
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
| białko | 13 g |
| tłuszcz | 21 g |
| węglowodany | 12 g |
A. 289 kcal
B. 240 kcal
C. 184 kcal
D. 46 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| Nadwaga Rozwój procesów miażdżycowych Wzrost ryzyka nadciśnienia Zawał serca |
A. niedoboru cukrów prostych.
B. nadmiaru białka.
C. niedoboru cukrów złożonych.
D. nadmiaru tłuszczu.
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 100 g kabanosów, w których znajduje się 30,9 g białka oraz 16,0 g tłuszczu?
A. 146,9 kcal
B. 267,6 kcal
C. 422,1 kcal
D. 187,6 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
A. 10 g
B. 5 g
C. 25 g
D. 15 g
Organizacja żywienia i usług …
Przygotowując standardową kartę menu w restauracji, listę dostępnych dań powinno się rozpocząć od pozycji z kategorii
A. przekąski zimne
B. przekąski gorące
C. dania mięsne
D. dania jarskie
Organizacja żywienia i usług …
Jaki zestaw składników nie powinien być używany do przyrządzania potraw na śniadanie?
A. Bób, groch, ser
B. Jajka, dżem z truskawek, jabłko
C. Marchewka, chleb pełnoziarnisty, jogurt bez dodatków
D. Płatki owsiane, masło, jajka
Organizacja żywienia i usług …
Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka
A. z mięsa wieprzowego
B. z kaszy jaglanej
C. z ryb morskich
D. z mięsa wołowego
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?
A. 84 g
B. 9 g
C. 18 g
D. 2 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką rolę pełni błonnik pokarmowy w organizmie człowieka?
A. zwiększa ruchliwość jelit
B. podwyższa poziom cholesterolu we krwi
C. wpływa na prawidłowy rytm serca
D. reguluje równowagę kwasowo-zasadową
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji cena jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Każdego poniedziałku restauracja oferuje 50% zniżki dla studentów, którzy zamówią przynajmniej pięć zestawów obiadowych. Jaką kwotę zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?
A. 180,00 zł
B. 90,00 zł
C. 135,00 zł
D. 45,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji frytek | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] |
| Ziemniaki | 3 500 |
| Olej | 750 |
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 kg
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 kg
C. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 kg
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.
| Racje pokarmowe dla produktów zbożowych | |
|---|---|
| Grupa ludności | Racja pokarmowa dla produktów zbożowych w g |
| Dziewczęta 16 – 20 lat | 290 |
| Chłopcy 16 – 20 lat | 380 |
A. 670 g
B. 335 g
C. 344 g
D. 228 g
Organizacja żywienia i usług …
Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?
A. Ichtiowegetarianizm
B. Semiwegetarianizm
C. Witarianizm
D. Laktoowowegetarianizm
Organizacja żywienia i usług …
O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?
A. O 20 kcal
B. O 90 kcal
C. O 40 kcal
D. O 50 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Najlepsza forma przyswajalnego żelaza dla ludzi znajduje się
A. w mrożonym szpinaku
B. w cielęcej wątrobie
C. w kozim mleku
D. w suszonych bananach
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
| Cennik usług żywieniowych | ||
|---|---|---|
| Usługa | Forma usługi | Cena brutto dla 1 osoby [zł] |
| Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
| całodzienna | 25,00 | |
| Lunch | serwowany | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| Kolacja | serwowana | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| uroczysta | 80,00 | |
A. 1 700,00 zł
B. 2 700,00 zł
C. 2 400,00 zł
D. 3 100,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.
| Cennik usług cateringowych | ||
|---|---|---|
| Lp. | Czas trwania usługi cateringowej | Cena jednostkowa brutto |
| 1. | 1 godzina | 400,00 zł |
| 2. | 2 ÷ 3 godziny | 500,00 zł |
| 3. | 4 ÷ 5 godzin | 600,00 zł |
A. 500,00 zł
B. 450,00 zł
C. 550,00 zł
D. 400,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Kiedy zakład gastronomiczny identyfikuje swoje atuty oraz słabości, a także analizuje szanse i zagrożenia związane z otoczeniem, to dokonuje
A. marketingu 4P
B. strategii PUSH
C. analizy SWOT
D. strategii PULL
Organizacja żywienia i usług …
Kelner zbliżając się z prawej strony klienta
A. przekazuje kartę menu
B. nakłada dania na talerz klienta
C. nalewa zupę z wazy
D. prezentuje dania na półmisku
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość energii zapewni ludzkiemu organizmowi 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli energetyczna wartość 100 g tych pasztecików wynosi 343 kcal?
A. 1 029 kcal
B. 343 kcal
C. 643 kcal
D. 1 372 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje sosu beszamelowego | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| masło | 30 g |
| mąka pszenna | 30 g |
| mleko | 500 ml |
| sól, gałka muszkatołowa | do smaku |
A. Masło 0,30 kg, mąka pszenna 0,30 kg, mleko 5,00 l
B. Masło 1,50 kg, mąka pszenna 1,50 kg, mleko 2,25 l
C. Masło 0,60 kg, mąka pszenna 0,60 kg, mleko 1,00 l
D. Masło 0,15 kg, mąka pszenna 0,15 kg, mleko 2,50 l
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?
A. Miód
B. Mąka pszenna
C. Orzechy włoskie
D. Jabłko
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zapłaci pracownik z 20% zniżką, jeśli cena zestawu obiadowego wynosi 20,00 zł?
A. 12,00 zł
B. 16,00 zł
C. 20,00 zł
D. 24,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakiej zasady żywieniowej należy przestrzegać, aby zapewnić organizmowi człowieka wszystkie niezbędne składniki odżywcze?
A. Utrzymanie zerowego bilansu kalorycznego.
B. Systematyczne jedzenie posiłków.
C. Ograniczanie w diecie ilości soli, cukru i tłuszczu.
D. Konsumpcja produktów ze wszystkich grup żywności.
Organizacja żywienia i usług …
Podstawową usługą oferowaną przez restaurację jest
A. realizacja usług cateringowych
B. zaopatrzenie zakładów w produkty garmażeryjne
C. organizowanie przyjęć zasiadanych
D. sprzedaż potraw i napojów do spożycia na miejscu
Organizacja żywienia i usług …
Która kategoria produktów stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka?
A. Produkty zbożowe
B. Cukier i słodycze
C. Mleko i jego przetwory
D. Warzywa oraz owoce
Organizacja żywienia i usług …
Zorganizowanie obsługi bufetowej wymaga wyznaczenia osób do
A. serwowania zupy z wazy
B. zbierania brudnej zastawy stołowej
C. podawania potraw serwisem francuskim
D. prezentowania dań na półmiskach
Organizacja żywienia i usług …
Gdy 3 lub 4 kelnerów realizuje określony zestaw zadań w sali konsumenckiej, to działają oni w systemie
A. zespołów specjalistycznych
B. rewirowym
C. zespołowo-kompleksowym
D. brygadowym
Organizacja żywienia i usług …
Gdy zakład gastronomiczny oferuje usługi cateringowe, to realizuje usługi
A. rozrywkowe
B. uzupełniające
C. podstawowe
D. konsumenckie
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
A. 445 kcal
B. 270 kcal
C. 220 kcal
D. 310 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką cenę gastronomiczną brutto będzie miało 100 ml wina, jeśli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,75l wyniosła 135,00 zł, a lokal stosuje marżę gastronomiczną równą 200%? Na alkohol nałożono 23% stawkę VAT.
A. 18,14 zł
B. 36,00 zł
C. 66,42 zł
D. 54,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Do zagrożeń chemicznych żywności nie można zaliczyć
A. bakterii i wirusów, które wywołują zatrucia pokarmowe
B. pozostałości pestycydów w owocach oraz warzywach
C. środków czyszczących i dezynfekujących maszyny oraz urządzenia
D. dodatków do żywności w formie konserwantów i barwników
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
A. piwiarnia
B. smażalnia
C. jadłodajnia
D. pijalnia
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenie powinno być zainstalowane w miejscu przygotowywania potraw przy zastosowaniu technologii sous-vide?
A. dyspenser
B. blender
C. kocioł warzelny
D. pakowarkę próżniową
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować 1 porcję sufletu jabłkowego, potrzeba 135 g upieczonych i przetartych jabłek. Ile jabłek będzie potrzebnych do zrobienia 80 porcji deseru, jeśli odpady wynoszą 10%?
A. 12,00 kg
B. 1,08 kg
C. 10,80 kg
D. 1,20 kg
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.
| Wykaz kosztów surowców dla jednej osoby w ośrodku | |
|---|---|
| Rodzaj posiłku | Koszt surowców jednego posiłku [zł] |
| Śniadanie | 2,00 |
| Obiad | 4,00 |
| Kolacja | 3,00 |
A. 1 008,00 zł
B. 151,20 zł
C. 108,00 zł
D. 1 512,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z wykazu kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku, oblicz cenę gastronomiczną netto usługi wyżywienia czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli ośrodek stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%.
| Wykaz kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku | |
|---|---|
| Rodzaj posiłku | Koszt sporządzenia jednego posiłku [zł] |
| Śniadanie | 2,00 |
| Obiad | 4,00 |
| Kolacja | 3,00 |
A. 1512,00 zł
B. 1 008,00 zł
C. 108,00 zł
D. 151,20 zł
Organizacja żywienia i usług …
Motywowanie klientów do nabycia dodatkowej potrawy lub napoju stanowi przykład sprzedaży
A. ruchomej
B. sugestywnej
C. tradycyjnej
D. bezpośredniej
Organizacja żywienia i usług …
Który z podanych produktów wpływa alkalizująco na pH płynów ustrojowych człowieka?
A. Jaja.
B. Rybki.
C. Warzywa.
D. Chleb.