Filtrowanie pytań
Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli wymiany produktów 100 g kaszy można zastąpić 135 g chleba?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?
Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić
Zatrudnieni w stołówce, płacąc 10,00 zł za obiad, którego cena w cenniku zakładu wynosi 12,50 zł, korzystają z zniżki w wysokości
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.
Stanowisko pracy | Liczba pracowników | Koszt pracy 1 pracownik/1h [zł] | Czas pracy [h] |
---|---|---|---|
Kelner | 2 | 25,00 | 5 |
Barman | 1 | 50,00 | 4 |
Kucharz | 1 | 50,00 | 3 |
Podając zupę z wazy do głębokich talerzy umieszczonych przed gośćmi, kelner wykorzystuje serwis
Jakie urządzenia są typowym wyposażeniem lokali gastronomicznych rodzaju 'fast food'?
Ile gramów miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli wg tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
Jaką instytucję wyznaczono do nadzorowania przestrzegania norm BHP w lokalu gastronomicznym?
Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?
Ile wynosi wartość energetyczna 200 g potrawy z 100 g papryki nadziewanej mięsem, która zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu oraz 14 g węglowodanów?
W restauracji zadania dotyczące realizacji planu nabywania artykułów spożywczych, materiałów pomocniczych oraz drobnego sprzętu wykonują pracownicy działu
Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu
Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.
Wytyczne restauracji do planowania stołu okolicznościowego | |
---|---|
− odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 50 cm − odległość między środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić 70 cm |
Zestaw kolacji, składający się z parówek, chleba razowego, masła i herbaty, powinien być wzbogacony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania
Kto jest instytucją odpowiedzialną za stworzenie polskich tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności?
W diecie osób starszych nie powinno się uwzględniać
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.
Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej na 10 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość surowca |
Szynka wieprzowa b/k | 1 400 g |
Olej | 80 ml |
Cebula | 100 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia wchodzi
Czym jest HACCP?
Zimnych przystawek z jaj nie powinno się serwować na półmiskach
W jakiej sekwencji powinny być uporządkowane wina w karcie win?
Aby przygotować espresso, konieczne jest użycie
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée.
Normatyw surowcowy na 10 porcji ziemniaków purée | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
ziemniaki | 3 000 g |
masło | 100 g |
mleko | 300 cm³ |
koperek | 20 g |
sól | do smaku |
W restauracji oferta dań i napojów dedykowana dzieciom powinna być umieszczona w karcie
Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.
Normatyw surowcowy na 4 porcje sosu beszamelowego | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
masło | 30 g |
mąka pszenna | 30 g |
mleko | 500 ml |
sól, gałka muszkatołowa | do smaku |
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabelach, oblicz wartość energetyczną 100 g chleba graham oraz całego zestawu śniadaniowego.
Zestaw śniadaniowy dla 1 osoby | ||
---|---|---|
Potrawa lub napój | Wielkość porcji | Wartość energetyczna |
sok z marchwi i jabłek | 200 ml | 46 kcal |
jajko na miękko | 1 szt. | 75 kcal |
chleb graham | 100 g | |
margaryna „Flora" | 10 g | 54 kcal |
herbata zielona bez cukru | 200 ml | 2 kcal |
Zawartość składników odżywczych w 100 g chleba graham | ||
białko 8 g | tłuszcze 1 g | węglowodany 50 g |
Ilu pracowników kuchni trzeba przydzielić do przygotowania 75 kg kopytek oraz 40 kg uszek w ciągu jednego dnia, jeśli jeden kucharz jest w stanie wykonać 15 kg kopytek i 8 kg uszek dziennie?
Oblicz długość stołu dla dziesięciu gości, gdy odległość między środkami sąsiednich nakryć wynosi 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu to 40 cm. Goście zajmą miejsca po obu stronach stołu?
Aby przygotować pierogi leniwe, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy uwzględnić:
Ile grama mąki należy zastosować do zagęszczenia jednej porcji zupy grzybowej, skoro do przygotowania 300 porcji wymaga się 0,9 kg mąki?
Jaka będzie cena netto za 1 porcję zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt przygotowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę 200%?
Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wapnia dostarczy organizmowi 1 porcja dipu serowego.
Dip serowy | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa surowca | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość wapnia w 100 g produktu [mg] |
1. | Ser pleśniowy | 100 | 96 |
2. | Ser twarogowy | 150 | 600 |
3. | Jogurt naturalny | 50 | 170 |
4. | Sól, pieprz, papryka | do smaku |