Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Halibut w cieście, cielęce medaliony, placuszki jabłkowe, kompot
B. Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż z ziołami, mizeria, kompot
C. Sałatka z kurczaka, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
D. Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchewki i jabłek
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
| białko | 13 g |
| tłuszcz | 21 g |
| węglowodany | 12 g |
A. 240 kcal
B. 184 kcal
C. 46 kcal
D. 289 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| Nadwaga Rozwój procesów miażdżycowych Wzrost ryzyka nadciśnienia Zawał serca |
A. niedoboru cukrów złożonych.
B. niedoboru cukrów prostych.
C. nadmiaru białka.
D. nadmiaru tłuszczu.
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 100 g kabanosów, w których znajduje się 30,9 g białka oraz 16,0 g tłuszczu?
A. 422,1 kcal
B. 187,6 kcal
C. 146,9 kcal
D. 267,6 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Stek o wadze 100 g zawiera 20 g białka oraz zapewnia 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu w jednej porcji tej potrawy.
A. 5 g
B. 15 g
C. 25 g
D. 10 g
Organizacja żywienia i usług …
Przygotowując standardową kartę menu w restauracji, listę dostępnych dań powinno się rozpocząć od pozycji z kategorii
A. dania mięsne
B. przekąski zimne
C. przekąski gorące
D. dania jarskie
Organizacja żywienia i usług …
Jaki zestaw składników nie powinien być używany do przyrządzania potraw na śniadanie?
A. Bób, groch, ser
B. Marchewka, chleb pełnoziarnisty, jogurt bez dodatków
C. Jajka, dżem z truskawek, jabłko
D. Płatki owsiane, masło, jajka
Organizacja żywienia i usług …
Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka
A. z mięsa wieprzowego
B. z kaszy jaglanej
C. z mięsa wołowego
D. z ryb morskich
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?
A. 2 g
B. 18 g
C. 84 g
D. 9 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką rolę pełni błonnik pokarmowy w organizmie człowieka?
A. wpływa na prawidłowy rytm serca
B. zwiększa ruchliwość jelit
C. podwyższa poziom cholesterolu we krwi
D. reguluje równowagę kwasowo-zasadową
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji cena jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Każdego poniedziałku restauracja oferuje 50% zniżki dla studentów, którzy zamówią przynajmniej pięć zestawów obiadowych. Jaką kwotę zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?
A. 180,00 zł
B. 45,00 zł
C. 90,00 zł
D. 135,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji frytek | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] |
| Ziemniaki | 3 500 |
| Olej | 750 |
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 kg
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 kg
C. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 kg
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 kg
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.
| Racje pokarmowe dla produktów zbożowych | |
|---|---|
| Grupa ludności | Racja pokarmowa dla produktów zbożowych w g |
| Dziewczęta 16 – 20 lat | 290 |
| Chłopcy 16 – 20 lat | 380 |
A. 344 g
B. 670 g
C. 228 g
D. 335 g
Organizacja żywienia i usług …
Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?
A. Ichtiowegetarianizm
B. Witarianizm
C. Semiwegetarianizm
D. Laktoowowegetarianizm
Organizacja żywienia i usług …
O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?
A. O 90 kcal
B. O 40 kcal
C. O 20 kcal
D. O 50 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Najlepsza forma przyswajalnego żelaza dla ludzi znajduje się
A. w suszonych bananach
B. w kozim mleku
C. w cielęcej wątrobie
D. w mrożonym szpinaku
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
| Cennik usług żywieniowych | ||
|---|---|---|
| Usługa | Forma usługi | Cena brutto dla 1 osoby [zł] |
| Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
| całodzienna | 25,00 | |
| Lunch | serwowany | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| Kolacja | serwowana | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| uroczysta | 80,00 | |
A. 3 100,00 zł
B. 1 700,00 zł
C. 2 400,00 zł
D. 2 700,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.
| Cennik usług cateringowych | ||
|---|---|---|
| Lp. | Czas trwania usługi cateringowej | Cena jednostkowa brutto |
| 1. | 1 godzina | 400,00 zł |
| 2. | 2 ÷ 3 godziny | 500,00 zł |
| 3. | 4 ÷ 5 godzin | 600,00 zł |
A. 550,00 zł
B. 400,00 zł
C. 450,00 zł
D. 500,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Kiedy zakład gastronomiczny identyfikuje swoje atuty oraz słabości, a także analizuje szanse i zagrożenia związane z otoczeniem, to dokonuje
A. strategii PULL
B. analizy SWOT
C. marketingu 4P
D. strategii PUSH
Organizacja żywienia i usług …
Kelner zbliżając się z prawej strony klienta
A. nakłada dania na talerz klienta
B. przekazuje kartę menu
C. nalewa zupę z wazy
D. prezentuje dania na półmisku
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość energii zapewni ludzkiemu organizmowi 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli energetyczna wartość 100 g tych pasztecików wynosi 343 kcal?
A. 643 kcal
B. 1 029 kcal
C. 343 kcal
D. 1 372 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje sosu beszamelowego | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| masło | 30 g |
| mąka pszenna | 30 g |
| mleko | 500 ml |
| sól, gałka muszkatołowa | do smaku |
A. Masło 1,50 kg, mąka pszenna 1,50 kg, mleko 2,25 l
B. Masło 0,15 kg, mąka pszenna 0,15 kg, mleko 2,50 l
C. Masło 0,30 kg, mąka pszenna 0,30 kg, mleko 5,00 l
D. Masło 0,60 kg, mąka pszenna 0,60 kg, mleko 1,00 l
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?
A. Orzechy włoskie
B. Miód
C. Jabłko
D. Mąka pszenna
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zapłaci pracownik z 20% zniżką, jeśli cena zestawu obiadowego wynosi 20,00 zł?
A. 20,00 zł
B. 16,00 zł
C. 24,00 zł
D. 12,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakiej zasady żywieniowej należy przestrzegać, aby zapewnić organizmowi człowieka wszystkie niezbędne składniki odżywcze?
A. Konsumpcja produktów ze wszystkich grup żywności.
B. Utrzymanie zerowego bilansu kalorycznego.
C. Systematyczne jedzenie posiłków.
D. Ograniczanie w diecie ilości soli, cukru i tłuszczu.
Organizacja żywienia i usług …
Podstawową usługą oferowaną przez restaurację jest
A. sprzedaż potraw i napojów do spożycia na miejscu
B. organizowanie przyjęć zasiadanych
C. realizacja usług cateringowych
D. zaopatrzenie zakładów w produkty garmażeryjne
Organizacja żywienia i usług …
Która kategoria produktów stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka?
A. Mleko i jego przetwory
B. Warzywa oraz owoce
C. Cukier i słodycze
D. Produkty zbożowe
Organizacja żywienia i usług …
Zorganizowanie obsługi bufetowej wymaga wyznaczenia osób do
A. serwowania zupy z wazy
B. prezentowania dań na półmiskach
C. podawania potraw serwisem francuskim
D. zbierania brudnej zastawy stołowej
Organizacja żywienia i usług …
Gdy 3 lub 4 kelnerów realizuje określony zestaw zadań w sali konsumenckiej, to działają oni w systemie
A. zespołów specjalistycznych
B. rewirowym
C. brygadowym
D. zespołowo-kompleksowym
Organizacja żywienia i usług …
Gdy zakład gastronomiczny oferuje usługi cateringowe, to realizuje usługi
A. podstawowe
B. rozrywkowe
C. konsumenckie
D. uzupełniające
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma jogurt owocowy, który zawiera 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
A. 270 kcal
B. 445 kcal
C. 310 kcal
D. 220 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką cenę gastronomiczną brutto będzie miało 100 ml wina, jeśli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,75l wyniosła 135,00 zł, a lokal stosuje marżę gastronomiczną równą 200%? Na alkohol nałożono 23% stawkę VAT.
A. 66,42 zł
B. 54,00 zł
C. 18,14 zł
D. 36,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Do zagrożeń chemicznych żywności nie można zaliczyć
A. dodatków do żywności w formie konserwantów i barwników
B. środków czyszczących i dezynfekujących maszyny oraz urządzenia
C. pozostałości pestycydów w owocach oraz warzywach
D. bakterii i wirusów, które wywołują zatrucia pokarmowe
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
A. smażalnia
B. jadłodajnia
C. piwiarnia
D. pijalnia
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenie powinno być zainstalowane w miejscu przygotowywania potraw przy zastosowaniu technologii sous-vide?
A. kocioł warzelny
B. blender
C. dyspenser
D. pakowarkę próżniową
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować 1 porcję sufletu jabłkowego, potrzeba 135 g upieczonych i przetartych jabłek. Ile jabłek będzie potrzebnych do zrobienia 80 porcji deseru, jeśli odpady wynoszą 10%?
A. 1,08 kg
B. 1,20 kg
C. 10,80 kg
D. 12,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.
| Wykaz kosztów surowców dla jednej osoby w ośrodku | |
|---|---|
| Rodzaj posiłku | Koszt surowców jednego posiłku [zł] |
| Śniadanie | 2,00 |
| Obiad | 4,00 |
| Kolacja | 3,00 |
A. 108,00 zł
B. 151,20 zł
C. 1 008,00 zł
D. 1 512,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z wykazu kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku, oblicz cenę gastronomiczną netto usługi wyżywienia czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli ośrodek stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%.
| Wykaz kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku | |
|---|---|
| Rodzaj posiłku | Koszt sporządzenia jednego posiłku [zł] |
| Śniadanie | 2,00 |
| Obiad | 4,00 |
| Kolacja | 3,00 |
A. 151,20 zł
B. 108,00 zł
C. 1 008,00 zł
D. 1512,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Motywowanie klientów do nabycia dodatkowej potrawy lub napoju stanowi przykład sprzedaży
A. sugestywnej
B. ruchomej
C. tradycyjnej
D. bezpośredniej
Organizacja żywienia i usług …
Który z podanych produktów wpływa alkalizująco na pH płynów ustrojowych człowieka?
A. Rybki.
B. Chleb.
C. Jaja.
D. Warzywa.