Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 241
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla kobiety w wieku 20 lat i masie ciała 55 kg.

Wzory Schofielda do obliczania PPM zależnie od płci i wieku
Chłopcy/mężczyźniDziewczęta/kobiety
Wiek (lata)PPM (kcal/dobę)Wiek (lata)PPM (kcal/dobę)
<3(59,512 x W ) – 30,4<3(58,317 x W ) – 31,1
3-10(22,706 x W ) + 504,33-10(20,315 x W ) + 485,9
11-18(17,686 x W ) + 658,211-18(13,384 x W ) + 692,6
19-30(15,057 x W ) + 692,219-30(14,818 x W ) + 486,6
31-60(11,472 x W ) + 873,131-60(8,126 x W ) + 845,6
>60(11,711 x W ) + 587,7>60(9,082 x W ) + 658,5
W – masa ciała [kg]

A. 1301,59 kcal
B. 1520,34 kcal
C. 1428,72 kcal
D. 1603,23 kcal
HGT.12 Pytanie 242
Organizacja żywienia i usług …

W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?

A. Żołądku
B. Dwunastnicy
C. Jamie ustnej
D. Jelicie cienkim
HGT.12 Pytanie 243
Organizacja żywienia i usług …

Cateringowa firma otrzymała zlecenie na organizację spotkania biznesowego dla 30 uczestników. Zlecenie obejmuje przygotowanie bufetu z kawą. Jakie urządzenie należy wykorzystać do zaparzania i serwowania kawy?

A. Warnik o pojemności 20 l
B. Zaparzacz do kawy o pojemności 6,5 l
C. Ekspres bufetowy ciśnieniowy - dwuramienny
D. Automat do kawy na żetony o dużej wydajności
HGT.12 Pytanie 244
Organizacja żywienia i usług …

Gdy klient dokonuje wyboru potraw lub napojów oraz samodzielnie ustala swoje zobowiązanie, które jest realizowane bez zaangażowania pośredników, uczestniczy w sprzedaży

A. z automatu
B. abonamentowej
C. na zamówienie
D. ruchomej
HGT.12 Pytanie 245
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw śniadaniowy składający się z chleba razowego z masłem, jajka sadzonego oraz kakao jest ubogi pod względem

A. witamin
B. białka pełnowartościowego
C. tłuszczów
D. składników mineralnych
HGT.12 Pytanie 246
Organizacja żywienia i usług …

Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?

A. 21 200,00 zł
B. 23 000,00 zł
C. 21 000,00 zł
D. 19 000,00 zł
HGT.12 Pytanie 247
Organizacja żywienia i usług …

Jakie narzędzie promocji wykorzystała restauracja, oferując zniżki na studniówki odbywające się w piątki?

A. Marketing osobisty.
B. Wspieranie wydarzeń.
C. Promocję sprzedaży.
D. Reklamowanie.
HGT.12 Pytanie 248
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?

A. 183,0 kcal
B. 356,0 kcal
C. 178,0 kcal
D. 238,0 kcal
HGT.12 Pytanie 249
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz netto koszt gastronomiczny jednej porcji deseru, jeżeli całkowity wydatek na surowce do przygotowania 10 porcji tego deseru wynosi 80 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?

A. 28 zł
B. 12 zł
C. 20 zł
D. 8 zł
HGT.12 Pytanie 250
Organizacja żywienia i usług …

Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia

A. węglowodanów
B. tłuszczu z mleka krowiego
C. białek
D. składników mineralnych
HGT.12 Pytanie 251
Organizacja żywienia i usług …

Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?

A. Fasola biała
B. Śliwka żółta
C. Porzeczka czerwona
D. Papryka zielona
HGT.12 Pytanie 252
Organizacja żywienia i usług …

Jakie z wymienionych artykułów spożywczych stanowią najlepsze źródło białka pełnowartościowego?

A. Jaja oraz soja
B. Mięso i fasolka
C. Mleko oraz ryż
D. Mięso i mleko
HGT.12 Pytanie 253
Organizacja żywienia i usług …

Jeżeli wskaźnik masy ciała - BMI wynosi 29, co to oznacza?

A. prawidłową wagę
B. otylność umiarkowaną
C. nadwagę
D. niedożywienie
HGT.12 Pytanie 254
Organizacja żywienia i usług …

Do podawania kawy należy użyć filiżanki o pojemności 40 ml

A. latte
B. cappuccino
C. americano
D. espresso
HGT.12 Pytanie 255
Organizacja żywienia i usług …

Które z poniższych składników odżywczych należy do grupy energetycznych?

A. tokoferol
B. karoten
C. pektyny
D. skrobia
HGT.12 Pytanie 256
Organizacja żywienia i usług …

W organizmie ludzkim żółć jest wytwarzana przez

A. żołądek
B. ślinianki
C. trzustkę
D. wątrobę
HGT.12 Pytanie 257
Organizacja żywienia i usług …

Motywowanie klientów do nabycia dodatkowej potrawy lub napoju stanowi przykład sprzedaży

A. bezpośredniej
B. sugestywnej
C. ruchomej
D. tradycyjnej
HGT.12 Pytanie 258
Organizacja żywienia i usług …

Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?

A. Galaretka, sos boloński, makaron
B. Sos boloński, galaretka, makaron
C. Makaron, sos boloński, galaretka
D. Makaron, galaretka, sos boloński
HGT.12 Pytanie 259
Organizacja żywienia i usług …

Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż

A. ruchomą
B. telefoniczną
C. sugerowaną
D. sieciową
HGT.12 Pytanie 260
Organizacja żywienia i usług …

Ile kalorii może dostarczyć organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w mlecznej czekoladzie z migdałami, które posiadają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu oraz 32,3 g węglowodanów?

A. 352,4 kcal
B. 331,9 kcal
C. 228,4 kcal
D. 151,7 kcal
HGT.12 Pytanie 261
Organizacja żywienia i usług …

Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?

A. Laktoowowegetarianizm
B. Witarianizm
C. Semiwegetarianizm
D. Ichtiowegetarianizm
HGT.12 Pytanie 262
Organizacja żywienia i usług …

Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?

A. analizowanie mikrobiologiczne próbek dań pobranych w placówkach żywienia zbiorowego
B. badanie składu oraz wartości odżywczej żywności
C. nadzorowanie zawartości soli w posiłkach serwowanych przez szkolne stołówki
D. monitorowanie warunków sanitarnych w procesie produkcji żywności
HGT.12 Pytanie 263
Organizacja żywienia i usług …

Jakie enzymy inicjują proces trawienia białek w układzie pokarmowym?

A. aminopeptydazy
B. trypsyna i chymotrypsyna
C. pepsyna i podpuszczka
D. karboksypeptydazy
HGT.12 Pytanie 264
Organizacja żywienia i usług …

Zwiększone obciążenie nerek oraz wątroby u człowieka powoduje nadmierne przyjmowanie

A. wody
B. białek
C. składników mineralnych
D. węglowodanów
HGT.12 Pytanie 265
Organizacja żywienia i usług …

Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?

A. 500 g
B. 180 g
C. 1 800 g
D. 600 g
HGT.12 Pytanie 266
Organizacja żywienia i usług …

Podając zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner wykorzystuje serwis

A. niemiecki
B. rosyjski
C. francuski
D. angielski
HGT.12 Pytanie 267
Organizacja żywienia i usług …

Jakie właściwości jakościowe potraw są oceniane metodą sensoryczną w skali pięciopunktowej?

A. Zapach, konsystencję, temperaturę w °C
B. Zapach, barwę, wartość kaloryczną
C. Zapach, barwę, wagę w gramach
D. Zapach, konsystencję, intensywność smaku
HGT.12 Pytanie 268
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów mleka jest równoważne 150 g serka homogenizowanego, jeśli według tabeli zamiany produktów 100 g mleka odpowiada 30 g serka homogenizowanego?

A. 300 g
B. 150 g
C. 450 g
D. 500 g
HGT.12 Pytanie 269
Organizacja żywienia i usług …

Wyznacz cenę końcową brutto za jedną lampkę winiaku o objętości 40 ml, jeżeli restauracja nabyła butelkę winiaku o pojemności 0,5 l za 50,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 200% oraz stawkę VAT równą 23%?

A. 14,76 zł
B. 4,00 zł
C. 9,84 zł
D. 16,00 zł
HGT.12 Pytanie 270
Organizacja żywienia i usług …

Jakie metody służą do zagęszczania zupy owocowej?

A. Zawiesiną z mąki pszennej i wody
B. Oprószaniem mąką pszenną
C. Podprawą zacieraną z mąki pszennej i masła
D. Zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody
HGT.12 Pytanie 271
Organizacja żywienia i usług …

Karta dań, która została stworzona w restauracji na urodziny 6-latka, powinna być umieszczona w menü

A. dużej
B. okolicznościowej
C. standardowej
D. specjalnej
HGT.12 Pytanie 272
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami

Zmiany zachodzące w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów prostych.
B. niedoboru cukrów złożonych.
C. nadmiaru tłuszczu.
D. nadmiaru białka.
HGT.12 Pytanie 273
Organizacja żywienia i usług …

Zmiany w organizmie człowieka przedstawione w tabeli są objawami głównie
Zmiany zachodzące w organizmie człowieka
Niedokrwistość
Obniżenie sprawności fizycznej
Pogorszenie koncentracji

A. nadmiaru miedzi.
B. nadmiaru cynku.
C. niedoboru potasu.
D. niedoboru żelaza.
HGT.12 Pytanie 274
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?

A. 28,80 zł
B. 19,20 zł
C. 34,00 zł
D. 12,50 zł
HGT.12 Pytanie 275
Organizacja żywienia i usług …

Bistro to lokal gastronomiczny działający w systemie otwartym z

A. samoobsługą
B. serwisem bufetowo-kelnerskim
C. serwisem kelnerskim
D. samoobsługą oraz z obsługą barmańską
HGT.12 Pytanie 276
Organizacja żywienia i usług …

Główną usługą oferowaną przez lokale gastronomiczne jest

A. sprzedaż potraw i napojów na wynos
B. przygotowanie menu imprez
C. sporządzanie potraw i napojów
D. organizowanie imprez i bankietów poza lokalem
HGT.12 Pytanie 277
Organizacja żywienia i usług …

Typowym zakładem gastronomicznym zajmującym się żywieniem jest

A. bistro
B. stołówka
C. kafejka
D. ciastkarnia
HGT.12 Pytanie 278
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się świadomym zmniejszeniem masy ciała oraz obecnością psychicznego jadłowstrętu, nazywane jest terminem

A. anoreksja
B. anemia
C. celiakia
D. bulimia
HGT.12 Pytanie 279
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego
Składnik odżywczyZawartość składnika odżywczego
w 100 g kotleta mielonego
[g]
białko13
tłuszcze21
węglowodany12

A. 184 kcal
B. 46 kcal
C. 289 kcal
D. 244 kcal
HGT.12 Pytanie 280
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie

Wybrane objawy niedoboru
  • szybkie męczenie się
  • spadek odporności organizmu
  • rozpulchnione i krwawiące dziąsła
  • skłonność do występowania siniaków

A. elastyny.
B. witaminy C.
C. witaminy A.
D. glukozy.