Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
Niedokrwistość
Obniżenie sprawności fizycznej
Pogorszenie koncentracji

A. nadmiaru cynku.
B. nadmiaru miedzi.
C. niedoboru żelaza.
D. niedoboru potasu.
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?

Śniadanie IOmlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem
Śniadanie IIPasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy
ObiadKrupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana
Podwieczorek?
KolacjaSałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata

A. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
B. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
C. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
D. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest zapotrzebowanie na surowiec potrzebny do przygotowania 500 porcji puree z batatów, gdy jedna porcja tej potrawy waży 80 g, a odpady poprodukcyjne wynoszą 20% masy surowca?

A. 50 kg
B. 42 kg
C. 40 kg
D. 32 kg
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.

Normatyw surowcowy na 4 porcje kisielu karmelowegoWartość energetyczna
w 100 g produktu
[kcal]
Nazwa produktuIlość
[g]
Mleko 3,2 % tł.50061
Cukier100386
Mąka ziemniaczana70358

A. 805,00 kcal
B. 235,40 kcal
C. 670,00 kcal
D. 305,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?

A. mięso, warzywa strączkowe oraz mleko
B. kawa, pieczywo i migdały
C. orzechy, produkty zbożowe oraz świeże owoce
D. soki warzywne, owoce suszone i przetwory mleczne
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku, oblicz cenę brutto jednodniowego szkolenia dla 50 osób w sali konferencyjnej, z dwiema przerwami kawowymi i lunchem.

Cennik oferty konferencyjnej
UsługaJ. m.Cena brutto
Sala konferencyjna dla 40 osóbdoba600,00 zł
Sala konferencyjna dla 80 osóbdoba700,00 zł
Zestaw przekąsek i napojów na jedną przerwę kawową1 osoba10,00 zł
Zestaw dań i napojów na lunch bufetowy1 osoba70,00 zł

A. 5 200,00 zł
B. 4 600,00 zł
C. 5 100,00 zł
D. 4 700,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Ile naturalnego miodu trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g naturalnego miodu odpowiada 100 g cukru?

A. 4,80 kg
B. 0,75 kg
C. 0,48 kg
D. 7,50 kg
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wyniesie należność za wyżywienie grupy 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.

Cennik usług żywieniowych
UsługaForma usługiCena brutto zł/os
Przerwa kawowajednorazowa10,00
całodzienna25,00
Lunchserwowany30,00
w formie bufetu50,00
Kolacjaserwowana30,00
w formie bufetu50,00
uroczysta80,00

A. 1700,00 zł
B. 3100,00 zł
C. 2700,00 zł
D. 2400,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy

Zestaw obiadowy
barszcz czerwony czysty bez dodatków
pstrąg pieczony w folii
ryż czarny na sypko
brokuły z wody
krem cytrynowy z biszkoptami

A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. deser na surówkę owocową.
C. zupę czystą na zagęszczany krem.
D. ryż czarny na ziemniaki purée.
Organizacja żywienia i usług …

W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy

Zestaw obiadowy
barszcz czerwony czysty bez dodatków
pstrąg pieczony w folii, ryż czarny na sypko, brokuły z wody
krem cytrynowy z biszkoptami

A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. zupę czystą na zagęszczany krem.
C. ryż czarny na ziemniaki purée.
D. deser na surówkę owocową.
Organizacja żywienia i usług …

Zbyt duże spożycie soli może prowadzić do

A. nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek
B. próchnicy i problemów z nerkami
C. próchnicy i osteoporozy
D. nadciśnienia tętniczego oraz osteoporozy
Organizacja żywienia i usług …

Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?

A. Dieta wegańska
B. Dieta makrobiotyczna
C. Dieta Dukana
D. Dieta Montignaca
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.

Normatyw surowcowy na 1 porcję zupy kalafiorowejWartość energetyczna 100 g produktu [kcal]
Nazwa produktuIlość [g/ml]
włoszczyzna10025
kalafior10022
śmietana 18%15184
ziemniaki6077

A. 120,80 kcal
B. 308,00 kcal
C. 261,80 kcal
D. 250,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.

Normatyw surowcowy na 10 porcji surówki z porów
Nazwa surowcaIlość
[g]
Wartość energetyczna w 100 g
[kcal]
Por1 00060,90
Jabłko40052,10
Majonez150679,70
Śmietana 18%150189,00
Sok z cytryny, sóldo smakuxxx

A. 212,05 kcal
B. 208,40 kcal
C. 817,40 kcal
D. 609,00 kcal
HGT.12 Pytanie 269
Organizacja żywienia i usług …

Który z poniższych jest podstawowym zadaniem kelnera podczas obsługi klienta?

A. Przyjmowanie i realizacja zamówień
B. Ocenianie jakości potraw
C. Przygotowywanie posiłków
D. Zarządzanie personelem kuchennym
HGT.12 Pytanie 271
Organizacja żywienia i usług …

Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację

A. przyjęć okolicznościowych
B. imprez kulturalnych
C. koncertów muzycznych
D. występów artystycznych
Organizacja żywienia i usług …

Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?

Tabela wartości odżywczej
ProduktZawartość witaminy C
[mg witaminy C/100 g]
Natka pietruszki150
Papryka120
Kapusta kwaszona15

A. 120 g
B. 120 mg
C. 40 mg
D. 40 g
Organizacja żywienia i usług …

Ile kalorii może dostarczyć organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w mlecznej czekoladzie z migdałami, które posiadają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu oraz 32,3 g węglowodanów?

A. 331,9 kcal
B. 352,4 kcal
C. 228,4 kcal
D. 151,7 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?

A. Zapiekany ryż z szynką, brokułami i papryką
B. Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
C. Makaron z twarogiem i szpinakiem
D. Kurczak pieczony z ziołami, sałata oraz pomidor, bułka grahamka
Organizacja żywienia i usług …

Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?

A. jaja na twardo.
B. kiełbasę smażoną z cebulą.
C. kiełbasę gotowaną z musztardą.
D. jajecznicę na parze.
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?

A. 1,2 kg
B. 2,4 kg
C. 8,0 kg
D. 0,8 kg
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.

Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii
Nazwa surowcaIlość [g]
ogórek110
śmietana20

A. Ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
B. Ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
C. Ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
D. Ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg