Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 241
Organizacja żywienia i usług …
A. mąkę pszenną, masło, jaja
B. mąkę pszenną, ser twarogowy, jaja
C. mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jaja
D. mąkę ziemniaczaną, jaja, sól
HGT.12 Pytanie 242
Organizacja żywienia i usług …
Aby zaserwować wino z butelki do kieliszków dla gości, należy użyć metody
A. angielskiej
B. niemieckiej
C. francuskiej
D. rosyjskiej
HGT.12 Pytanie 243
Organizacja żywienia i usług …
Jaki składnik odżywczy jest przekształcany oraz przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu?
A. Globulina
B. Gliadyna
C. Glutelina
D. Glukoza
HGT.12 Pytanie 244
Organizacja żywienia i usług …
Który z podanych surowców zawiera najwięcej białka w 100 g?
A. Porzeczka czerwona
B. Śliwka żółta
C. Fasola biała
D. Papryka zielona
HGT.12 Pytanie 245
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadą wymiany produktów spożywczych, olej można zamienić na
A. jajka
B. maślankę
C. masło
D. śmietanę
HGT.12 Pytanie 246
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę promocji zastosowała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na sezonowe dania?
A. Promocję sprzedaży
B. Sponsoring
C. Sprzedaż osobistą
D. Reklamę
HGT.12 Pytanie 247
Organizacja żywienia i usług …
Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?
A. Ministerstwo Zdrowia
B. Państwowy Zakład Higieny
C. Państwowa Inspekcja Sanitarna
D. Instytut Żywności i Żywienia
HGT.12 Pytanie 248
Organizacja żywienia i usług …
Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie
A. prawej gospodyni
B. lewej gospodyni
C. lewej gospodarza
D. prawej gospodarza
HGT.12 Pytanie 249
Organizacja żywienia i usług …
Lipaza trzustkowa prowadzi do rozkładu
A. tłuszczy
B. makroelementów
C. węglowodanów
D. białek
HGT.12 Pytanie 250
Organizacja żywienia i usług …
Befsztyk tatarski powinien znaleźć się w menu restauracji w kategorii
A. dania z drobiu
B. dania wegetariańskie
C. przystawki zimne
D. przystawki gorące
HGT.12 Pytanie 251
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zniżki uzyska klient posiadający kartę lojalnościową z rabatem wynoszącym 15%, jeśli suma jego wydatków osiągnęła 600,00 zł?
A. 60,00 zł
B. 90,00 zł
C. 120,00 zł
D. 30,00 zł
HGT.12 Pytanie 252
Organizacja żywienia i usług …
Ile miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 25 g miodu
B. 50 g miodu
C. 16 g miodu
D. 62,5 g miodu
HGT.12 Pytanie 253
Organizacja żywienia i usług …
Według zasad przygotowywania jadłospisu, do obiadu zawierającego boeuf Strogonowa, kaszę jęczmienną, sałatkę z buraków oraz kompot morelowy należy zaproponować
A. krupnik na mięsie
B. zupę gulaszową
C. barszcz z botwinki
D. krem brokułowy
HGT.12 Pytanie 254
Organizacja żywienia i usług …
Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?
A. Makaron, sos boloński, galaretka
B. Makaron, galaretka, sos boloński
C. Galaretka, sos boloński, makaron
D. Sos boloński, galaretka, makaron
HGT.12 Pytanie 255
Organizacja żywienia i usług …
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
A. Bankiet angielski
B. Bankiet amerykański
C. Przyjęcie bufetowe
D. Przyjęcie koktajlowe
HGT.12 Pytanie 256
Organizacja żywienia i usług …
Plan produkcji potraw w kuchni zakłada użycie 20 kg obranych ziemniaków do przygotowania placków ziemniaczanych. Jaką ilość surowca powinien pobrać z magazynu szef kuchni, jeśli podczas obróbki wstępnej ziemniaków następuje ubytek masy wynoszący 20%?
A. 20,00 kg
B. 27,00 kg
C. 22,00 kg
D. 25,00 kg
HGT.12 Pytanie 257
Organizacja żywienia i usług …
Jakie obiekty zalicza się do kategorii usług uzupełniających?
A. bistra, herbaciarnie
B. restauracje, jadłodajnie
C. cukiernie, kawiarnie
D. stołówki, bufety
HGT.12 Pytanie 258
Organizacja żywienia i usług …
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu restauracji prowadzącej program "Węgierskie smakołyki"?
A. Naleśniki a la Gundel
B. Tarta cytrynowa
C. Lody cassate
D. Krem karmelowy
HGT.12 Pytanie 259
Organizacja żywienia i usług …
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
A. Laktowegetariańskiej
B. Witariańskiej
C. Laktoowowegetariańskiej
D. Frutariańskiej
HGT.12 Pytanie 260
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
A. owocami
B. jajami
C. mlekiem
D. warzywami
HGT.12 Pytanie 261
Organizacja żywienia i usług …
Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
A. mlekiem w proszku
B. owocami
C. mięsem bez kości
D. jajami
HGT.12 Pytanie 262
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?
A. 84 kcal
B. 126 kcal
C. 168 kcal
D. 42 kcal
HGT.12 Pytanie 263
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?
A. 540,00 zł
B. 660,00 zł
C. 480,00 zł
D. 600,00 zł
HGT.12 Pytanie 264
Organizacja żywienia i usług …
W przedszkolu na poranny posiłek przewidziano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, co można użyć zamiast szynki?
A. serem tofu
B. pastą z twarogu
C. dżemem wieloowocowym
D. pomidorem ze szczypiorkiem
HGT.12 Pytanie 265
Organizacja żywienia i usług …
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
A. ceny
B. promocji
C. personalną
D. dystrybucji
HGT.12 Pytanie 266
Organizacja żywienia i usług …
Ile pęczków rzodkiewki o ciężarze 0,25 kg trzeba zarezerwować do przygotowania 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzeba 30 g tego składnika?
A. 2 pęczki
B. 4 pęczki
C. 8 pęczków
D. 6 pęczków
HGT.12 Pytanie 267
Organizacja żywienia i usług …
Obiad, który składa się z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, powinien być zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i wymaga dodatkowego uzupełnienia
A. pierogami z mięsem
B. serem panierowanym
C. sosem pomidorowym
D. sałatką z buraków
HGT.12 Pytanie 268
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie ludzkim przyswajanie żelaza zwiększa
A. błonnik pokarmowy
B. witamina C
C. kwas fitynowy
D. wapń
HGT.12 Pytanie 269
Organizacja żywienia i usług …
Ile naturalnego miodu trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g naturalnego miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 0,75 kg
B. 4,80 kg
C. 7,50 kg
D. 0,48 kg
HGT.12 Pytanie 270
Organizacja żywienia i usług …
W którym etapie układu trawiennego człowieka enzym pepsyna zaczyna proces rozkładu białka?
A. Jamie ustnej
B. Żołądku
C. Jelicie cienkim
D. Dwunastnicy
HGT.12 Pytanie 271
Organizacja żywienia i usług …
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
A. sera podpuszczkowego
B. schabu gotowanego
C. sera twarogowego tłustego
D. dorsza wędzonego
HGT.12 Pytanie 272
Organizacja żywienia i usług …
Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?
A. O 90 kcal
B. O 40 kcal
C. O 20 kcal
D. O 50 kcal
HGT.12 Pytanie 273
Organizacja żywienia i usług …
Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż
A. sugerowaną
B. sieciową
C. telefoniczną
D. ruchomą
HGT.12 Pytanie 274
Organizacja żywienia i usług …
Kelner korzystając z francuskiej obsługi gości powinien
A. ustawić przy stole gościa wózek kelnerski i flambirować danie
B. umieścić na stole półmiski z potrawami, patery z ciastami oraz dzbanki z napojami
C. na talerz gościa nałożyć porcję potrawy z półmiska
D. wręczyć gościowi talerz z porcjowaną potrawą
HGT.12 Pytanie 275
Organizacja żywienia i usług …
Jaką formę promocji wprowadziła kawiarnia, oferując w piątki do godziny 16.00 wszystkie desery z rabatem 20%?
A. Sponsoring
B. Marketing bezpośredni
C. Public relations
D. Promocję sprzedaży
HGT.12 Pytanie 276
Organizacja żywienia i usług …
Tematyczne dania, na przykład: "Grzybowe przysmaki jesieni", powinny być umieszczane w karcie
A. standardowej
B. dnia
C. specjalnej
D. okolicznościowej
HGT.12 Pytanie 277
Organizacja żywienia i usług …
Serwując gościom zupę w głębokim talerzu, kelner korzysta z serwisu
A. niemieckiego
B. francuskiego
C. rosyjskiego
D. angielskiego
HGT.12 Pytanie 278
Organizacja żywienia i usług …
Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić
A. wieprzowiną
B. rybami
C. serem
D. drobiem
HGT.12 Pytanie 279
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty stanowią najlepsze źródło pełnowartościowego białka?
A. Jaja oraz soja
B. Mięso i fasola
C. Mleko i ryż
D. Mięso i mleko
HGT.12 Pytanie 280
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość witaminy C zawiera porcja zasmażanych buraczków, biorąc pod uwagę, że przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej wynoszą 60%, a zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków to 10 mg, natomiast do przygotowania jednej porcji potrawy potrzebne jest 200 g buraków?
A. 8 mg
B. 12 mg
C. 6 mg
D. 20 mg