Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 200 g
B. 100 g
C. 150 g
D. 250 g
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Niedokrwistość | |
| Obniżenie sprawności fizycznej | |
| Pogorszenie koncentracji |
A. nadmiaru cynku.
B. nadmiaru miedzi.
C. niedoboru żelaza.
D. niedoboru potasu.
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów błonnika znajduje się w 300 g zupy cebulowej, jeśli w 100 g tej zupy jest 0,4 g błonnika?
A. 0,75 g
B. 1,20 g
C. 7,50 g
D. 0,12 g
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, fundamentem diety osoby dorosłej są
A. owoce i warzywa
B. mleko i jego przetwory
C. kasze i płatki zbożowe
D. ryby oraz mięso
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?
| Śniadanie I | Omlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem |
| Śniadanie II | Pasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy |
| Obiad | Krupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana |
| Podwieczorek | ? |
| Kolacja | Sałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata |
A. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
B. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
C. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
D. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest zapotrzebowanie na surowiec potrzebny do przygotowania 500 porcji puree z batatów, gdy jedna porcja tej potrawy waży 80 g, a odpady poprodukcyjne wynoszą 20% masy surowca?
A. 50 kg
B. 42 kg
C. 40 kg
D. 32 kg
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje kisielu karmelowego | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | |
| Mleko 3,2 % tł. | 500 | 61 |
| Cukier | 100 | 386 |
| Mąka ziemniaczana | 70 | 358 |
A. 805,00 kcal
B. 235,40 kcal
C. 670,00 kcal
D. 305,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
A. mięso, warzywa strączkowe oraz mleko
B. kawa, pieczywo i migdały
C. orzechy, produkty zbożowe oraz świeże owoce
D. soki warzywne, owoce suszone i przetwory mleczne
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów ma najwyższą zawartość cholesterolu?
A. Żółtko jaja
B. Całe jajo
C. Tłusta ryba
D. Chleb żytni
HGT.12 Pytanie 250
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz długość stołu dla dziesięciu gości, gdy odległość między środkami sąsiednich nakryć wynosi 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu to 40 cm. Goście zajmą miejsca po obu stronach stołu?
A. 720 cm
B. 410 cm
C. 600 cm
D. 400 cm
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku, oblicz cenę brutto jednodniowego szkolenia dla 50 osób w sali konferencyjnej, z dwiema przerwami kawowymi i lunchem.
| Cennik oferty konferencyjnej | ||
|---|---|---|
| Usługa | J. m. | Cena brutto |
| Sala konferencyjna dla 40 osób | doba | 600,00 zł |
| Sala konferencyjna dla 80 osób | doba | 700,00 zł |
| Zestaw przekąsek i napojów na jedną przerwę kawową | 1 osoba | 10,00 zł |
| Zestaw dań i napojów na lunch bufetowy | 1 osoba | 70,00 zł |
A. 5 200,00 zł
B. 4 600,00 zł
C. 5 100,00 zł
D. 4 700,00 zł
HGT.12 Pytanie 252
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować 4 porcje kawy latte, wykorzystano 160 ml espresso oraz 1 200 ml mleka. Jaką ilość kawy i mleka trzeba przygotować dla 17 osób?
A. Kawy 6 800 ml, mleka 5 100 ml
B. Kawy 680 ml, mleka 5 100 ml
C. Kawy 680 ml, mleka 510 ml
D. Kawy 6 800 ml, mleka 510 ml
Organizacja żywienia i usług …
W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę
A. łatwostrawną
B. bogatobiałkową
C. niskoenergetyczną
D. bogatoresztkową
HGT.12 Pytanie 254
Organizacja żywienia i usług …
Naczynie przedstawione na rysunku należy zastosować do podawania

A. wody mineralnej.
B. kawy po irlandzku.
C. wina musującego.
D. owoców w kompocie.
Organizacja żywienia i usług …
Ile naturalnego miodu trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g naturalnego miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 4,80 kg
B. 0,75 kg
C. 0,48 kg
D. 7,50 kg
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wyniesie należność za wyżywienie grupy 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
| Cennik usług żywieniowych | ||
|---|---|---|
| Usługa | Forma usługi | Cena brutto zł/os |
| Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
| całodzienna | 25,00 | |
| Lunch | serwowany | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| Kolacja | serwowana | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| uroczysta | 80,00 | |
A. 1700,00 zł
B. 3100,00 zł
C. 2700,00 zł
D. 2400,00 zł
HGT.12 Pytanie 257
Organizacja żywienia i usług …
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy
| Zestaw obiadowy |
|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii ryż czarny na sypko brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami |
A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. deser na surówkę owocową.
C. zupę czystą na zagęszczany krem.
D. ryż czarny na ziemniaki purée.
Organizacja żywienia i usług …
Podczas jakiej czynności w kuchni gastronomicznej należy używać rękawic ochronnych?
A. Podawanie pieczywa
B. Mieszanie sałatek
C. Krojenie gorących składników
D. Serwowanie napojów
Organizacja żywienia i usług …
Mięso z kością jest niemożliwe do zastąpienia
A. rybą wędzoną
B. suchymi nasionami grochu
C. mlekiem w proszku
D. makaronem pełnoziarnistym
Organizacja żywienia i usług …
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy
| Zestaw obiadowy | |
|---|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii, ryż czarny na sypko, brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami | |
A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. zupę czystą na zagęszczany krem.
C. ryż czarny na ziemniaki purée.
D. deser na surówkę owocową.
Organizacja żywienia i usług …
W diecie laktowegetariańskiej uwzględnia się owoce, warzywa oraz
A. ryby
B. nabiał
C. jaja
D. drób
Organizacja żywienia i usług …
Który składnik ma działanie alkalizujące na odczyn płynów ustrojowych człowieka?
A. Szynka wędzona
B. Ser pleśniowy
C. Płatki zbożowe
D. Sałata liściasta
Organizacja żywienia i usług …
Zbyt duże spożycie soli może prowadzić do
A. nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek
B. próchnicy i problemów z nerkami
C. próchnicy i osteoporozy
D. nadciśnienia tętniczego oraz osteoporozy
Organizacja żywienia i usług …
Według zasad żywieniowych maksymalny procent energetyczny podwieczorka w codziennym zapotrzebowaniu człowieka na energię wynosi
A. 5%
B. 20%
C. 15%
D. 10%
HGT.12 Pytanie 265
Organizacja żywienia i usług …
Jaką z wymienionych dań kelner powinien podać, korzystając z bocznego chwytu szczypcowego?
A. Naleśniki z dżemem
B. Pierogi z serem
C. Placki ziemniaczane
D. Pieczarki faszerowane
Organizacja żywienia i usług …
Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
A. Dieta wegańska
B. Dieta makrobiotyczna
C. Dieta Dukana
D. Dieta Montignaca
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję zupy kalafiorowej | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g/ml] | |
| włoszczyzna | 100 | 25 |
| kalafior | 100 | 22 |
| śmietana 18% | 15 | 184 |
| ziemniaki | 60 | 77 |
A. 120,80 kcal
B. 308,00 kcal
C. 261,80 kcal
D. 250,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji surówki z porów | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | Wartość energetyczna w 100 g [kcal] |
| Por | 1 000 | 60,90 |
| Jabłko | 400 | 52,10 |
| Majonez | 150 | 679,70 |
| Śmietana 18% | 150 | 189,00 |
| Sok z cytryny, sól | do smaku | xxx |
A. 212,05 kcal
B. 208,40 kcal
C. 817,40 kcal
D. 609,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych jest podstawowym zadaniem kelnera podczas obsługi klienta?
A. Przyjmowanie i realizacja zamówień
B. Ocenianie jakości potraw
C. Przygotowywanie posiłków
D. Zarządzanie personelem kuchennym
Organizacja żywienia i usług …
Jaką formę promocji wybrała pizzeria, aby zapewnić dostarczenie pizzy do klientów?
A. Sponsoring
B. Publicity
C. Marketing bezpośredni
D. Relacje publiczne
Organizacja żywienia i usług …
Do usług dodatkowych oferowanych przez lokale gastronomiczne w sieci otwartej zalicza się organizację
A. przyjęć okolicznościowych
B. imprez kulturalnych
C. koncertów muzycznych
D. występów artystycznych
Organizacja żywienia i usług …
Kelner powinien zaserwować z prawej strony gościa
A. zupę z wazy
B. kawę z dzbanka
C. ryż z półmiska
D. surówkę z salaterki
Organizacja żywienia i usług …
Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?
| Tabela wartości odżywczej | |
|---|---|
| Produkt | Zawartość witaminy C [mg witaminy C/100 g] |
| Natka pietruszki | 150 |
| Papryka | 120 |
| Kapusta kwaszona | 15 |
A. 120 g
B. 120 mg
C. 40 mg
D. 40 g
Organizacja żywienia i usług …
Ile kalorii może dostarczyć organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w mlecznej czekoladzie z migdałami, które posiadają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu oraz 32,3 g węglowodanów?
A. 331,9 kcal
B. 352,4 kcal
C. 228,4 kcal
D. 151,7 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaka będzie cena netto gastronomiczna 125 ml płynnej czekolady, jeśli koszt zakupu 1,0 litra wynosi 80,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 100%?
A. 10,00 zł
B. 30,00 zł
C. 40,00 zł
D. 20,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?
A. Zapiekany ryż z szynką, brokułami i papryką
B. Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
C. Makaron z twarogiem i szpinakiem
D. Kurczak pieczony z ziołami, sałata oraz pomidor, bułka grahamka
Organizacja żywienia i usług …
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
A. jaja na twardo.
B. kiełbasę smażoną z cebulą.
C. kiełbasę gotowaną z musztardą.
D. jajecznicę na parze.
Organizacja żywienia i usług …
W przypadku spożywania 3 lub 4 posiłków dziennie, wartość energetyczna obiadu powinna stanowić dzienne zapotrzebowanie na energię
A. w 30-35%
B. w 40-45%
C. w 45-50%
D. w 35-40%
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?
A. 1,2 kg
B. 2,4 kg
C. 8,0 kg
D. 0,8 kg
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] |
| ogórek | 110 |
| śmietana | 20 |
A. Ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
B. Ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
C. Ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
D. Ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg