Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Gulasz wołowy, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, kasza, sałata zielona ze śmietaną
B. Kisiel mleczny, kasza, sałata zielona ze śmietaną, gulasz wołowy, zupa jarzynowa
C. Kasza, gulasz wołowy, zupa jarzynowa, kisiel mleczny, sałata zielona ze śmietaną
D. Sałata zielona ze śmietaną, kisiel mleczny, zupa jarzynowa, gulasz wołowy, kasza
Organizacja żywienia i usług …
Czy strategią, którą stosuje właściciel restauracji, gdy oferuje 20% rabatu dla rodzin z dziećmi zamawiających przynajmniej 3 zestawy obiadowe dnia, jest
A. produktu
B. promocji
C. ceny
D. dystrybucji
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?
A. 244 kcal
B. 238 kcal
C. 234 kcal
D. 242 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Podaj kolejność przygotowywania potraw wchodzących w skład zestawu obiadowego, który obejmuje makaron, sos boloński oraz galaretkę owocową?
A. Galaretka, sos boloński, makaron
B. Makaron, galaretka, sos boloński
C. Makaron, sos boloński, galaretka
D. Sos boloński, galaretka, makaron
Organizacja żywienia i usług …
Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to
A. fasolka szparagowa
B. polędwica wołowa
C. ser twarogowy
D. masło śmietankowe
Organizacja żywienia i usług …
Planowanie przyjęcia w postaci lampki wina powinno odbywać się w godzinach
A. 10.00 - 11.00
B. 20.00 - 22.00
C. 12.00 - 13.00
D. 14.00 - 15.30
Organizacja żywienia i usług …
Jaki procent zniżki oferuje jadłodajnia dla stałych klientów, gdy zestaw dnia dostępny jest w cenie 18,75 zł, a w stałej ofercie kosztuje 25,00 zł?
A. 20,00%
B. 6,25%
C. 8,25%
D. 25,00%
HGT.12 Pytanie 288
Organizacja żywienia i usług …
Stół o wymiarach 140 cm x 140 cm powinien być przykryty obrusem
A. prostokątnym o wymiarach 120 cm x 90 cm
B. okrągłym o średnicy 0 125 cm
C. okrągłym o średnicy 0 90 cm
D. prostokątnym o wymiarach 60 cm x 90 cm
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę serwowania zastosował kelner, gdy podał danie przy stoliku gości z użyciem wózka kelnerskiego?
A. Francuską
B. Angielską
C. Rosyjską
D. Niemiecką
HGT.12 Pytanie 290
Organizacja żywienia i usług …
Do podania jakiego dania należy użyć talerza głębokiego?
A. barszcz czerwony z krokietem
B. rosół wołowy z kołdunami
C. bulion drobiowy z żółtkiem
D. krem pomidorowy z grzankami
Organizacja żywienia i usług …
Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony
A. serem w panierce
B. pierogami z mięsem
C. kotletem z buraków
D. sos pomidorowy
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety 0 masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.
| Wiek kobiet [lata] | Zapotrzebowanie na energię [kcal/dobę] | |||
|---|---|---|---|---|
| Masa ciała [kg] | aktywność fizyczna | |||
| mała | umiarkowana | duża | ||
| 19 ÷ 30 | 60 | 1900 | 2750 | 3300 |
| 31 ÷ 50 | 50 | 1700 | 2450 | 2900 |
| 31 ÷ 50 | 60 | 1850 | 2650 | 3200 |
A. 2,65 l
B. 265 ml
C. 245 ml
D. 2,45 l
Organizacja żywienia i usług …
Nadzorowanie warunków sanitarno-epidemiologicznych podczas przygotowywania potraw w obiektach gastronomicznych jest obowiązkiem
A. Państwowego Zakładu Higieny
B. Instytutu Żywności i Żywienia
C. Państwowej Inspekcji Pracy
D. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość netto ceny gastronomicznej uroczystej kolacji dla jednej osoby, jeśli całkowity wydatek na przygotowanie posiłku dla 20 osób wyniósł 1 000,00 zł, a firma stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 100%?
A. 200,00 zł
B. 50,00 zł
C. 25,00 zł
D. 100,00 zł
HGT.12 Pytanie 295
Organizacja żywienia i usług …
Na przyjęcie dla czterdziestu osób zaplanowano stół bankietowy o długości 16m. Restauracja dysponuje dziesięcioma stołami o długości 180 cm oraz dwoma stołami o długości 160 cm. Jakie stoły powinny zostać wybrane do zorganizowania stołu bankietowego?
A. 8 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
B. 9 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
C. 10 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
D. 8 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z tabelą zamiany produktów, masło można zamienić na
A. oliwę z oliwek
B. olej słonecznikowy
C. smalec
D. śmietankę tortową
Organizacja żywienia i usług …
W diecie niemowląt oraz małych dzieci stosuje się artykuły spożywcze klasyfikowane jako żywność
A. wygodnej
B. funkcjonalnej
C. genetycznie zmodyfikowanej
D. specjalnego przeznaczenia
Organizacja żywienia i usług …
Normatyw surowcowy na 10 porcji dorsza panierowanego wymaga użycia 1 000 g filetów. Jaką ilość surowca należy przygotować do wyprodukowania 100 porcji tej potrawy?
A. 1,0 kg
B. 100,0 kg
C. 0,1 kg
D. 10,0 kg
Organizacja żywienia i usług …
Lipaza trzustkowa prowadzi do rozkładu
A. węglowodanów
B. białek
C. makroelementów
D. tłuszczy
Organizacja żywienia i usług …
Kucharz przygotował przepis na nową sałatkę warzywną z sosem winegret. Po przeprowadzeniu próbnej produkcji zauważono, że sałatka nie jest wystarczająco soczysta, rozdrobnione warzywa w szybkim czasie tracą wilgoć, a świeże warzywa ciemnieją. Jakie modyfikacje można wprowadzić do przepisu, by wyeliminować te problemy?
A. Dodać sok z cytryny
B. Zwiększyć ilość warzyw
C. Zwiększyć objętość sosu winegret
D. Dodać cukier
Organizacja żywienia i usług …
Jaki składnik odżywczy jest przekształcany oraz przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu?
A. Glukoza
B. Gliadyna
C. Globulina
D. Glutelina
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz, którą kwotę musi dopłacić klient za przyjęcie okolicznościowe dla 100 osób, jeżeli wpłacił zaliczkę w wysokości 1200 zł.
| Lp. | Oferta usługi | Cena za usługę |
|---|---|---|
| 1 | Menu na 1 osobę | 95 zł |
| 2 | Fotograf | 1000 zł |
| 3 | Kamerzysta | 1500 zł |
| 4 | Wodzirej | 600 zł |
| 5 | Pokaz sztucznych ogni | 400 zł |
A. 3250 zł
B. 11800 zł
C. 13000 zł
D. 4450 zł
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substytucji produktów można zamiast ryby panierowanej wykorzystać
A. szaszłyki warzywne
B. krokiety z pęczakiem
C. kotlety z kalafiora
D. kotlety jajeczne
Organizacja żywienia i usług …
Ile mrożonych ryb pokrytych wodną glazurą trzeba zakupić, jeśli normatyw surowcowy wskazuje na użycie 35 kg surowca, a straty wody podczas rozmrażania wynoszą 30%?
A. 30,00 kg
B. 35,00 kg
C. 70,00 kg
D. 50,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
Ile pęczków rzodkiewki o ciężarze 0,25 kg trzeba zarezerwować do przygotowania 50 porcji surówki, jeśli do jednej porcji potrzeba 30 g tego składnika?
A. 4 pęczki
B. 6 pęczków
C. 8 pęczków
D. 2 pęczki
Organizacja żywienia i usług …
Tworzeniem międzynarodowych norm dla producentów żywności, które mają na celu ochronę zdrowia konsumentów oraz promowanie uczciwych praktyk handlowych zajmuje się
A. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa
B. Światowa Organizacja Zdrowia
C. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
D. Komitet Żywienia Człowieka PAN
Organizacja żywienia i usług …
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się świadomym zmniejszeniem masy ciała oraz obecnością psychicznego jadłowstrętu, nazywane jest terminem
A. anemia
B. celiakia
C. anoreksja
D. bulimia
Organizacja żywienia i usług …
Który z podanych składników stanowi źródło pełnowartościowego białka?
A. Orzechy włoskie
B. Fasola czerwona
C. Kasza jęczmienna
D. Jogurt owocowy
HGT.12 Pytanie 309
Organizacja żywienia i usług …
Serwując gościom zupę w głębokim talerzu, kelner korzysta z serwisu
A. rosyjskiego
B. francuskiego
C. niemieckiego
D. angielskiego
Organizacja żywienia i usług …
Kto jest instytucją odpowiedzialną za stworzenie polskich tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności?
A. GIS
B. IŻiŻ
C. FAO
D. WHO
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie ludzkim przyswajanie żelaza zwiększa
A. kwas fitynowy
B. witamina C
C. wapń
D. błonnik pokarmowy
Organizacja żywienia i usług …
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
| Normatyw surowcowy na 1 porcję pierogów leniwych | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
| 1 | Ser twarogowy tłusty | 200 | 18 |
| 2 | Jaja | 50 | 12 |
| 3 | Mąka pszenna | 30 | 10 |
| 4 | Margaryna | 20 | - |
| 5 | Bułka tarta | 10 | - |
| 6 | Cukier | 15 | - |
A. 42,00 g
B. 45,00 g
C. 27,00 g
D. 30,00 g
Organizacja żywienia i usług …
Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu
A. na oficjalne przyjęcie państwowe
B. na przyjęcie cocktailowe
C. na przyjęcie rodzinne zasiadane
D. na konferencję
Organizacja żywienia i usług …
Ilu pracowników kuchni trzeba przydzielić do przygotowania 75 kg kopytek oraz 40 kg uszek w ciągu jednego dnia, jeśli jeden kucharz jest w stanie wykonać 15 kg kopytek i 8 kg uszek dziennie?
A. 4
B. 5
C. 2
D. 3
Organizacja żywienia i usług …
Kto odpowiada za kontrolowanie sanitarnych aspektów produkcji żywności?
A. Federacja Polskich Banków Żywności
B. Instytut Żywności i Żywienia
C. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
D. Światowa Organizacja Zdrowia
HGT.12 Pytanie 316
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenia umożliwiają w lokalu gastronomicznym przygotowanie zapiekanek oraz frytek?
A. Rożen gazowy oraz trzon kuchenny
B. Patelnia elektryczna oraz toster
C. Opiekacz elektryczny i frytownica
D. Piec konwekcyjny oraz gyros grill
Organizacja żywienia i usług …
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
A. dystrybucji
B. ceny
C. promocji
D. personalną
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych z tabeli, w jakiej temperaturze powinien być przechowywany gotowy kisiel karmelowy?
|
A. powyżej 63°C
B. 0 ÷ 4°C
C. powyżej 75°C
D. 10°C
Organizacja żywienia i usług …
Jakie menu powinno być dostępne w lokalu gastronomicznym przynajmniej przez miesiąc?
A. Standardowa
B. Specjalna
C. Okolicznościowa
D. Dnia
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować espresso, potrzebne jest
A. ekspres ciśnieniowy.
B. kawiarka.
C. czajniczek.
D. ekspres przelewowy.