Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.

Normatyw surowcowy
na 10 porcji frytek
Nazwa produktuIlość
Ziemniaki3500 g
Olej750 ml

A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
C. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?

A. 61,50 zł
B. 50,00 zł
C. 8,25 zł
D. 6,25 zł
Organizacja żywienia i usług …

Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym w diecie osób chorych?

A. w przypadku cukrzycy
B. w przypadku miażdżycy
C. w przypadku osteoporozy
D. w przypadku niedokrwistości
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.

A. 1,0 zł
B. 0,5 zł
C. 2,0 zł
D. 1,5 zł
Organizacja żywienia i usług …

Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?

A. 14,00 zł
B. 20,50 zł
C. 10,00 zł
D. 6,50 zł
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw dań jest ułożony zgodnie z zasadami tworzenia menu?

A. Barszcz ukraiński, kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, sałatka z buraków, kompot
B. Zupa ogórkowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki z wody, surówka z pomidorów, napój
C. Rosół z kury z makaronem, potrawka z kurczaka, frytki, surówka z selera, kompot
D. Zupa pomidorowa z ryżem, risotto, surówka z kapusty pekińskiej, napój
Organizacja żywienia i usług …

Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?

A. Niedostateczne spożycie mleka i jego produktów
B. Niedostateczne spożycie ryb
C. Niedostateczne spożycie owoców
D. Niedostateczne spożycie olejów roślinnych
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów mleka jest równoważne 150 g serka homogenizowanego, jeśli według tabeli zamiany produktów 100 g mleka odpowiada 30 g serka homogenizowanego?

A. 150 g
B. 300 g
C. 500 g
D. 450 g
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz na jaką kwotę należy wystawić rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób.

Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej
Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby6,00 zł
Cena brutto usługi kelnerskiej dla 125 osób100,00 zł
Udzielony upust10%

A. 765,00 zł
B. 850,00 zł
C. 600,00 zł
D. 750,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.

Zawartość witamin w 100 g czarnej porzeczki
Witamina A14,00 μg
Witamina E1,00 mg
Witamina B₁0,062 mg
Witamina B₂0,032 mg
Witamina B50,398 mg
Witamina C182,60 mg

A. Kwas pantotenowy.
B. Retinol.
C. Tokoferol.
D. Kwas askorbinowy.
HGT.12 Pytanie 340
Organizacja żywienia i usług …

Jakiego rodzaju przyjęcie łączy możliwość korzystania z bufetów oraz zajmowania miejsc przy stołach?

A. Bankiet amerykański
B. Przyjęcie koktajlowe
C. Bankiet angielski
D. Przyjęcie bufetowe
Organizacja żywienia i usług …

W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić

A. witaminy i składniki mineralne
B. węglowodany i składniki mineralne
C. białka i witaminy
D. tłuszcze i witaminy
Organizacja żywienia i usług …

Jaki instrument promocyjny został wykorzystany przez zamieszczenie w mediach nieodpłatnych pozytywnych recenzji dotyczących działalności lokalu gastronomicznego?

A. Reklamę prasową
B. Publicity
C. Sponsoring
D. Promocję sprzedaży
Organizacja żywienia i usług …

Która organizacja nadzoruje warunki sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie oraz stan higieny zatrudnionych?

A. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
B. Państwowa Inspekcja Pracy
C. Instytut Żywności i Żywienia
D. Państwowy Zakład Higieny
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".

Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego
Nazwa posiłkuLiczba posiłków w ciągu dnia
3 posiłki4 posiłki5 posiłków
I śniadanie30-35%25-30%25-30%
II śniadanie-5-10%5-10%
Obiad35-40%35-40%30-35%
Podwieczorek--5-10%
Kolacja25-30%25-30%15-20%

A. 200 kcal
B. 250 kcal
C. 150 kcal
D. 300 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.

Zestaw śniadaniowy dla 80 osób
Potrawa, dodatek, napójWartość brutto [zł]
pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką154,50
pieczywo mieszane124,40
kakao65,00

A. 5,38 zł
B. 4,30 zł
C. 42,99 zł
D. 34,39 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?

A. 6,50 zł
B. 14,00 zł
C. 20,50 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować pierogi leniwe, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy uwzględnić:

A. mąkę pszenną, masło, jaja
B. mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jaja
C. mąkę ziemniaczaną, jaja, sól
D. mąkę pszenną, ser twarogowy, jaja
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego
Składnik odżywczyZawartość składnika odżywczego
w 100 g kotleta mielonego
[g]
białko13
tłuszcze21
węglowodany12

A. 46 kcal
B. 244 kcal
C. 289 kcal
D. 184 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Którą z poniższych potraw powinno się uwzględnić w jadłospisie osoby z celiakią?

A. Kuskus z wieprzowiną i papryką
B. Bulgur z kurczakiem i cukinią
C. Pęczak z dorszem i pomidorami
D. Ryż z indykiem i brokułami
Organizacja żywienia i usług …

W technologii cook-freeze dania po obróbce cieplnej są zamrażane

A. gwałtownie i przechowywane w zamrażarce, w temperaturze -18°C
B. powoli i przechowywane w zamrażarce, w temperaturze -18°C
C. powoli i przechowywane w chłodni, w temperaturze +4°C
D. gwałtownie i przechowywane w chłodni, w temperaturze +4°C
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość będzie miała cena gastronomiczna netto jednej porcji zapiekanki, jeżeli całkowity wydatek na przygotowanie 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, a zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% oraz marżę gastronomiczną równą 150%?

A. 2,52 zł
B. 3,30 zł
C. 3,18 zł
D. 1,98 zł