Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. tokoferol
B. karoten
C. skrobia
D. pektyny
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli zamiany 100 g kaszy jest równoważne 135 g chleba?
A. 13,50 kg
B. 27,00 kg
C. 2,70 kg
D. 1,35 kg
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji frytek | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| Ziemniaki | 3500 g |
| Olej | 750 ml |
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
C. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?
A. 61,50 zł
B. 50,00 zł
C. 8,25 zł
D. 6,25 zł
Organizacja żywienia i usług …
Czym jest HACCP?
A. standardem jakości produktów spożywczych
B. instytucją zajmującą się normalizacją
C. amerykańskim prawodawstwem dotyczącym żywności
D. systemem zabezpieczeń zdrowotnych w żywności
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych procesów jest częścią systemu GMP (Good Manufacturing Practice)?
A. Obsługa gości
B. Marketing i reklama
C. Dekorowanie sali
D. Kontrola jakości surowców
Organizacja żywienia i usług …
Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym w diecie osób chorych?
A. w przypadku cukrzycy
B. w przypadku miażdżycy
C. w przypadku osteoporozy
D. w przypadku niedokrwistości
HGT.12 Pytanie 328
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować stół o wymiarach 120 cm x 90 cm na elegancką, formalną kolację, jaki obrus należy zastosować?
A. grafitowy o wymiarach 150 cm x 120 cm
B. biały o wymiarach 180 cm x 150 cm
C. grafitowy o wymiarach 180 cm x 150 cm
D. biały o wymiarach 150 cm x 120 cm
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel lokalu gastronomicznego nabywa chleb o wadze 800 g, płacąc za niego 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g tego chleba, jeśli marża gastronomiczna wynosi 100%.
A. 1,0 zł
B. 0,5 zł
C. 2,0 zł
D. 1,5 zł
Organizacja żywienia i usług …
Całkowity koszt przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto za 1 zestaw, jeśli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
A. 14,00 zł
B. 20,50 zł
C. 10,00 zł
D. 6,50 zł
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
A. nasionami roślin strączkowych
B. homogenizowanym serkiem
C. wędzoną rybą
D. proszkowym mlekiem
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw dań jest ułożony zgodnie z zasadami tworzenia menu?
A. Barszcz ukraiński, kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, sałatka z buraków, kompot
B. Zupa ogórkowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki z wody, surówka z pomidorów, napój
C. Rosół z kury z makaronem, potrawka z kurczaka, frytki, surówka z selera, kompot
D. Zupa pomidorowa z ryżem, risotto, surówka z kapusty pekińskiej, napój
Organizacja żywienia i usług …
Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?
A. Niedostateczne spożycie mleka i jego produktów
B. Niedostateczne spożycie ryb
C. Niedostateczne spożycie owoców
D. Niedostateczne spożycie olejów roślinnych
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów mleka jest równoważne 150 g serka homogenizowanego, jeśli według tabeli zamiany produktów 100 g mleka odpowiada 30 g serka homogenizowanego?
A. 150 g
B. 300 g
C. 500 g
D. 450 g
HGT.12 Pytanie 335
Organizacja żywienia i usług …
W niemieckiej restauracji zupę krem ze szparagów powinno się podawać
A. z wazy po prawej stronie gościa
B. z wazy po lewej stronie gościa
C. w filiżance po prawej stronie gościa
D. w filiżance po lewej stronie gościa
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz na jaką kwotę należy wystawić rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób.
| Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
|---|---|
| Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
| Cena brutto usługi kelnerskiej dla 125 osób | 100,00 zł |
| Udzielony upust | 10% |
A. 765,00 zł
B. 850,00 zł
C. 600,00 zł
D. 750,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
W jakim systemie samoobsługowym konsumenci mogą obsługiwać się przy barze?
A. W systemie francuskim
B. W systemie polskim
C. W systemie szwedzkim
D. W systemie czeskim
Organizacja żywienia i usług …
Główną usługą oferowaną przez lokale gastronomiczne jest
A. sporządzanie potraw i napojów
B. sprzedaż potraw i napojów na wynos
C. przygotowanie menu imprez
D. organizowanie imprez i bankietów poza lokalem
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.
| Zawartość witamin w 100 g czarnej porzeczki | |
|---|---|
| Witamina A | 14,00 μg |
| Witamina E | 1,00 mg |
| Witamina B₁ | 0,062 mg |
| Witamina B₂ | 0,032 mg |
| Witamina B5 | 0,398 mg |
| Witamina C | 182,60 mg |
A. Kwas pantotenowy.
B. Retinol.
C. Tokoferol.
D. Kwas askorbinowy.
Organizacja żywienia i usług …
Jakiego rodzaju przyjęcie łączy możliwość korzystania z bufetów oraz zajmowania miejsc przy stołach?
A. Bankiet amerykański
B. Przyjęcie koktajlowe
C. Bankiet angielski
D. Przyjęcie bufetowe
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli wg tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 62,5 g
B. 25,0 g
C. 50,0 g
D. 16,5 g
Organizacja żywienia i usług …
W składzie substancji wpływających na procesy zachodzące w ciele ludzkim można wyróżnić
A. witaminy i składniki mineralne
B. węglowodany i składniki mineralne
C. białka i witaminy
D. tłuszcze i witaminy
Organizacja żywienia i usług …
Jaki instrument promocyjny został wykorzystany przez zamieszczenie w mediach nieodpłatnych pozytywnych recenzji dotyczących działalności lokalu gastronomicznego?
A. Reklamę prasową
B. Publicity
C. Sponsoring
D. Promocję sprzedaży
Organizacja żywienia i usług …
Która organizacja nadzoruje warunki sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie oraz stan higieny zatrudnionych?
A. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
B. Państwowa Inspekcja Pracy
C. Instytut Żywności i Żywienia
D. Państwowy Zakład Higieny
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".
| Procentowy udział poszczególnych posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa posiłku | Liczba posiłków w ciągu dnia | ||
| 3 posiłki | 4 posiłki | 5 posiłków | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
A. 200 kcal
B. 250 kcal
C. 150 kcal
D. 300 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 80 osób | |
|---|---|
| Potrawa, dodatek, napój | Wartość brutto [zł] |
| pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką | 154,50 |
| pieczywo mieszane | 124,40 |
| kakao | 65,00 |
A. 5,38 zł
B. 4,30 zł
C. 42,99 zł
D. 34,39 zł
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów zbożowych jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
A. Kasza pęczak
B. Ryż biały
C. Kasza manna
D. Kasza krakowska
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna jednego zestawu, jeśli koszt składników potrzebnych do przygotowania 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna to 250%?
A. 6,50 zł
B. 14,00 zł
C. 20,50 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Aby przygotować pierogi leniwe, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy uwzględnić:
A. mąkę pszenną, masło, jaja
B. mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jaja
C. mąkę ziemniaczaną, jaja, sól
D. mąkę pszenną, ser twarogowy, jaja
Organizacja żywienia i usług …
Do usług dodatkowych oferowanych przez zakład gastronomiczny dla klientów nie zalicza się
A. usługa cateringu
B. organizacja imprez
C. występ kabaretowy
D. sprzedaż dań na wynos
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | ||
|---|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego [g] | |
| białko | 13 | |
| tłuszcze | 21 | |
| węglowodany | 12 | |
A. 46 kcal
B. 244 kcal
C. 289 kcal
D. 184 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii składników odżywczych, które po spożyciu w ludzkim organizmie mają działanie regulujące, należy
A. laktoza
B. retinol
C. białko
D. tłuszcz
Organizacja żywienia i usług …
Jaką formę promocji wprowadziła kawiarnia, oferując w piątki do godziny 16.00 wszystkie desery z rabatem 20%?
A. Public relations
B. Marketing bezpośredni
C. Sponsoring
D. Promocję sprzedaży
Organizacja żywienia i usług …
Zastąpienie chleba płatkami owsianymi w diecie wymaga sprawdzenia ich zawartości
A. witaminy C
B. błonnika pokarmowego
C. białka ogółem
D. węglowodanów
Organizacja żywienia i usług …
Którą z poniższych potraw powinno się uwzględnić w jadłospisie osoby z celiakią?
A. Kuskus z wieprzowiną i papryką
B. Bulgur z kurczakiem i cukinią
C. Pęczak z dorszem i pomidorami
D. Ryż z indykiem i brokułami
Organizacja żywienia i usług …
W technologii cook-freeze dania po obróbce cieplnej są zamrażane
A. gwałtownie i przechowywane w zamrażarce, w temperaturze -18°C
B. powoli i przechowywane w zamrażarce, w temperaturze -18°C
C. powoli i przechowywane w chłodni, w temperaturze +4°C
D. gwałtownie i przechowywane w chłodni, w temperaturze +4°C
HGT.12 Pytanie 357
Organizacja żywienia i usług …
Podając zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner wykorzystuje serwis
A. rosyjski
B. francuski
C. niemiecki
D. angielski
HGT.12 Pytanie 358
Organizacja żywienia i usług …
Jakie wymiary obrusu będą odpowiednie do przykrycia stołu o wymiarach 120/80 cm?
A. 180/150 cm
B. 180/140 cm
C. 150/120 cm
D. 150/110 cm
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość będzie miała cena gastronomiczna netto jednej porcji zapiekanki, jeżeli całkowity wydatek na przygotowanie 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, a zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% oraz marżę gastronomiczną równą 150%?
A. 2,52 zł
B. 3,30 zł
C. 3,18 zł
D. 1,98 zł
Organizacja żywienia i usług …
W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?
A. Witariańskiej
B. Frutariańskiej
C. Laktoowowegetariańskiej
D. Laktowegetariańskiej