Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 81
Prowadzenie sprzedaży

Procedura zapewniająca wysoką jakość higieniczną warunków produkcji oraz przetwarzania żywności to

A. GAP
B. HACCP
C. FAO
D. GMP
HAN.01 Pytanie 82
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie przemieszczał ciężkie ładunki i w wyniku wysiłku doznał krwawienia z nosa. Jakie czynności pierwszej pomocy powinien wykonać?

A. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do tyłu
B. należy ułożyć poszkodowanego na plecach i unieść jego nogi
C. należy ułożyć poszkodowanego na wznak
D. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do przodu
Prowadzenie sprzedaży

Klient zakupił 01 marca 2009 r. zmywarkę do naczyń. Dnia 10 maja 2009 r. zgłosił problem z urządzeniem do punktu sprzedaży, w którym dokonał zakupu. Do 26 maja 2009 r. sklep nie udzielił odpowiedzi. W tej sytuacji można stwierdzić,

A. że reklamacja została uznana
B. że klient powinien samodzielnie naprawić zmywarkę
C. że klient powinien oddać zmywarkę do sklepu
D. że reklamacja została odrzucona
Prowadzenie sprzedaży

Jan Kowalski zamierza otworzyć niewielki zakład usługowy i myśli o wyborze formy opodatkowania. W tej sytuacji może skorzystać z płatnej konsultacji prawnej?

A. banku giełdowego.
B. biura rachunkowego.
C. izby przedsiębiorczej.
D. zakładu ubezpieczeń.
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył odkurzacz elektryczny 7 listopada 2022 roku, a 12 grudnia 2022 roku wymienił go na nowy w ramach gwarancji z powodu wad. Kiedy kończy się termin odpowiedzialności sprzedawcy za wady towaru na podstawie rękojmi?

A. 7 listopada 2023 r.
B. 12 grudnia 2024 r.
C. 7 listopada 2024 r.
D. 12 grudnia 2023 r.
Prowadzenie sprzedaży

Pełna indywidualna odpowiedzialność materialna za powierzone dobra powstaje w chwili podpisania umowy pomiędzy

A. kierownikiem zmiany a pracownikiem
B. pracodawcą a pracownikiem
C. kierownikiem magazynu a pracownikiem
D. pracodawcą a pracownikami
HAN.01 Pytanie 89
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie spożywczym, pracujący na dziale wędlin, powinien do porcjowania oraz pakowania wędlin stosować rękawice

A. cienkie foliowe
B. z dzianiny podgumowanej
C. z dzianiny bawełnianej
D. jednorazowe gumowe
HAN.01 Pytanie 90
Prowadzenie sprzedaży

Która z poniższych instytucji nie jest częścią polskiego sektora bankowego?

A. Komisja Nadzoru Finansowego
B. Regionalna Izba Obrachunkowa
C. Bank Zachodni WBK
D. Bankowy Fundusz Gwarancyjny
Prowadzenie sprzedaży

Zarządca hipermarketu uzupełnił zapas posiadanych środków ochrony indywidualnej dla swoich pracowników. Zakupił większą liczbę fartuchów gumowych, które są podstawowym elementem ubioru roboczego zatrudnionego na dziale

A. owocowo-warzywnym
B. nabiałowym
C. rybnym
D. piekarniczym
HAN.01 Pytanie 92
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy pracownik hurtowni ceramiki budowlanej spada z wysokości i nie używa środków ochrony indywidualnej, które części ciała są najczęściej narażone na uraz?

A. głowa, ręce i nogi
B. głowa, nogi i oczy
C. głowa i ręce
D. głowa i oczy
HAN.01 Pytanie 94
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy

A. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
B. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
C. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
D. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
HAN.01 Pytanie 96
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionych w tabeli informacji określ tworzywo sztuczne oceniane najlepiej ze względów ekologicznych.

Polistyren
PS
Polietylen
PE
Politerefalan etylenowy
PET
Polichlorek winylu
PCV
przezroczyste kubki i opakowania dla żywności, styropianwiele rodzajów opakowań do żywnościbutelki do wody mineralnej, polary, wykładzinyfolia do pakowania żywności, ramy do okien, płytki podłogowe
może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościwydziela toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności

A. PCV
B. PE
C. PS
D. PET
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie fragmentu Kodeksu pracy ustal wysokość odszkodowania, należnego właścicielowi sklepu za powstały zawiniony niedobór towarów o wartości 2 000,00 zł, jeżeli miesięczne wynagrodzenie odpowiedzialnego za niedobór sprzedawcy wynosi 5 500,00 zł.

Fragment Kodeksu pracy
(...)
Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.

A. 6 000,00 zł
B. 16 500,00 zł
C. 2 000,00 zł
D. 5 500,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Okres na odstąpienie od umowy zawartej poza siedzibą przedsiębiorstwa może zostać wydłużony do 12 miesięcy w sytuacji, gdy sprzedawca

A. poinformuje o możliwości odstąpienia od umowy w ciągu miesiąca od dokonania zakupu
B. poinformuje o możliwości odstąpienia od umowy w ciągu trzech miesięcy od dokonania zakupu
C. nie przekaże informacji o możliwości odstąpienia od umowy
D. przekazuje informację o możliwości odstąpienia od umowy wraz z towarem
HAN.01 Pytanie 100
Prowadzenie sprzedaży

Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów

A. mukowiscydozą
B. włośnicą
C. salmonellą
D. boreliozą
HAN.01 Pytanie 102
Prowadzenie sprzedaży

Pracownicy powinni być chronieni za pomocą kasku ochronnego?

A. osoby zajmujące się ochroną mienia.
B. handlowcy, którzy ręcznie układają towary na półkach.
C. operatorzy wózków widłowych
D. pracownicy dokonujący sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 103
Prowadzenie sprzedaży

Osoba zatrudniona w dziale sprzedaży, pracująca na komputerze, jest narażona na działanie uciążliwych czynników, takich jak na przykład.

A. wpływ pola elektrostatycznego
B. wpływ promieniowania jonizacyjnego
C. wymuszona pozycja przy pracy
D. drgania mechaniczne
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionego fragmentu Kodeksu pracy, ustal wysokość odszkodowania należnego właścicielowi sklepu za powstały zawiniony niedobór towarów o wartości 1 500,00 zł, jeżeli miesięczne wynagrodzenie sprzedawcy odpowiedzialnego za niedobór wynosi 4 500,00 zł.

Fragment Kodeksu pracy
(…)
Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.
(…)

A. 4 500,00 zł
B. 3 000,00 zł
C. 13 500,00 zł
D. 1 500,00 zł
HAN.01 Pytanie 106
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki przed kradzieżą, które są prezentowane w sali sprzedaży, należy wdrożyć

A. klips zabezpieczający z aktywatorem
B. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym kablem
C. etykietę zabezpieczającą
D. kasetę zabezpieczającą
HAN.01 Pytanie 107
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca ma obowiązek odnieść się do złożonej reklamacji dotyczącej wadliwego towaru w ciągu

A. 7 dni kalendarzowych od dnia następnego po złożeniu reklamacji
B. 30 dni od daty zakupu
C. 2 lata od daty zakupu
D. 14 dni kalendarzowych od dnia następnego po złożeniu reklamacji
HAN.01 Pytanie 108
Prowadzenie sprzedaży

Polskim wyspecjalizowanym organem nadzoru, ustanowionym w celu ochrony praw i interesów konsumentów oraz gospodarczych interesów państwa, jest

A. Urząd Skarbowy
B. Państwowa Inspekcja Pracy
C. Inspekcja Handlowa
D. Powiatowy Rzecznik Praw Konsumenta
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy

A. towar poddać ocenie konsumenckiej
B. odmówić przyjęcia towaru
C. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
D. towar skierować do analizy laboratoryjnej
HAN.01 Pytanie 111
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik sklepu z artykułami gospodarstwa domowego przywłaszczył blender, co zostało zarejestrowane przez monitoring w sklepie. Za powstałą szkodę będzie on odpowiadał materialnie na zasadzie winy?

A. udowodnionej umyślnej
B. udowodnionej nieumyślnej
C. domniemanej pełnej
D. domniemanej ograniczonej
Prowadzenie sprzedaży

Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:

A. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
B. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
C. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
D. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
HAN.01 Pytanie 113
Prowadzenie sprzedaży

Każdy pracownik sklepu spożywczego powinien mieć ważne wyniki badań, które dowodzą, że nie stanowi on zagrożenia zakażeniem pałeczkami

A. tężca
B. gronkowca
C. salmonelli
D. włośnicy
HAN.01 Pytanie 114
Prowadzenie sprzedaży

Piotrek nabył namiot 10 czerwca 2008 roku. Po tygodniu korzystania z namiotu zgodnie z instrukcją, 30 lipca 2008 roku dostrzegł pęknięcie masztu. W jakim terminie powinien zgłosić ten fakt w sklepie, aby móc skorzystać z odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową?

A. Najpóźniej do 10 czerwca 2009 roku
B. Najpóźniej do 30 stycznia 2009 roku
C. Najpóźniej do 10 czerwca 2010 roku
D. Najpóźniej do 30 września 2008 roku
HAN.01 Pytanie 115
Prowadzenie sprzedaży

Co zawiera karta oceny ryzyka zawodowego?

A. spis stosowanych środków ochronnych i zabezpieczeń
B. zidentyfikowane zagrożenia bhp występujące na danym stanowisku pracy
C. przepisy oraz normy odnoszące się do oceny ryzyka zawodowego
D. wykaz stanowisk pracy oraz czynności, dla których poziom ryzyka jest niedopuszczalny
HAN.01 Pytanie 116
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż sytuację, w której towar, zgodnie z aktualnymi przepisami prawa konsumenckiego, nie odpowiada umowie.

A. Kupione spodnie są za małe dla klientki
B. Zamówiony napój nie odpowiada smakowym preferencjom klienta
C. Spodnie z tkaniny drugiej jakości mają drobne plamy
D. Kalosze przepuszczają wodę podczas korzystania w czasie deszczu
HAN.01 Pytanie 117
Prowadzenie sprzedaży

Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza

A. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
B. kod producenta
C. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
D. znak ostrzegający
HAN.01 Pytanie 118
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami BHP, stanowisko pracy powinno być wyposażone w dostęp do bieżącej wody i mydła antybakteryjnego

A. rybne
B. z konserwami mięsnymi
C. z koncentratami spożywczymi
D. alkoholowe
HAN.01 Pytanie 119
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył odkurzacz objęty dwuletnią gwarancją jakości, który po upływie roku, mimo właściwego użytkowania, przestał działać. Klient ma prawo dochodzić swoich roszczeń

A. zarazem z tytułu gwarancji i z tytułu rękojmi
B. wyłącznie z tytułu rękojmi
C. z tytułu gwarancji lub z tytułu rękojmi
D. wyłącznie z tytułu gwarancji