Filtrowanie pytań
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
A. w sali konferencyjnej
B. w restauracji hotelowej
C. w bagażniku pojazdu
D. w pokoju gościnnym
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W terminie od 4 do 17 listopada 2021 r. pani Maria Nowakowska przebywała w hotelu. Czwartego dnia pobytu złożyła zamówienie na masaże. Wskaż datę wystawienia dokumentu przez pracownika hotelu. 
 
| Terminarz zabiegów | |
| Imię i nazwisko gościa: Maria Nowakowska | |
| Data zabiegu: 8 listopada 2021 r., 11 listopada 2021 r. | |
| Rodzaj zabiegu: masaż klasyczny całkowity | |
| Cena zabiegu: 120 złotych | |
| Opłata za wykonany zabieg zostanie doliczona do końcowego rachunku Gościa. | |
| Podpis gościa: Maria Nowakowska | |
| Podpis wystawcy dokumentu: Jan Nowakowski | |
| Dokument wystawiono dnia: ................................. | |
A. 11 listopada 2021 r.
B. 8 listopada 2021 r.
C. 4 listopada 2021 r.
D. 7 listopada 2021 r.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Od jakiej klasy hotele oraz motele mają obowiązek oferować usługi sprzedaży lub udostępniania codziennej prasy?
A. Odpowiedź 2: 2*
B. Odpowiedź 3: 4*
C. Odpowiedź 4: 1*
D. Odpowiedź 1: 3*
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Pad to narzędzie stosowane przez pracowników służby pięter do
A. usuwania kurzu
B. czyszczenia podłóg
C. polerowania posadzki
D. czyszczenia toalety
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który składnik śniadania może być przygotowywany na grillu, na patelni lub w wodzie?
A. Kiełbaski.
B. Jaja.
C. Kiełbaski.
D. Pomidory.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką opcję śniadania warto zaproponować nowożeńcom, którzy planują pobyt w apartamencie po zakończeniu przyjęcia weselnego?
A. Bufet śniadaniowy
B. A'la carte
C. Room service
D. Zestaw śniadaniowy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które obejmują nie tylko noclegi i wyżywienie, ale również usługi SPA, co powinien zaproponować hotel?
A. grę w bilard
B. zajęcia fitness
C. jazdę konno
D. łaźnię parową
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jakich rodzajach hoteli najczęściej oferowane jest śniadanie kontynentalne?
A. Butikowych
B. Ekonomicznych
C. Luksusowych
D. Kongresowych
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W którym z wymienionych scenariuszy hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?
A. Poplamienia koszuli gościa przez obsługującego kelnera
B. Kradzieży portfela gościa przez sprzątaczkę
C. Awarii laptopa podczas korzystania przez gościa
D. Uszkodzenia walizki gościa przez pracownika obsługi
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką najkorzystniejszą finansowo metodę serwowania śniadań wybierze hotel, który obsługuje 200 uczestników konferencji?
A. A’ la carte
B. Obsługa pokojowa
C. Pakiet śniadaniowy
D. Bufet śniadaniowy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Osoba sprzątająca, która planuje oczyścić jednostkę mieszkalną za pomocą silnego preparatu chemicznego, musi w pierwszej kolejności
A. zapoznać się z instrukcją użycia środka
B. przygotować roztwór do użycia
C. poinformować o tym swojego przełożonego
D. sprawdzić, czy pomieszczenie jest odpowiednio wentylowane
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Usługa przechowywania bagażu dla gości to oferta hotelowa
A. podstawowa
B. fakultatywna
C. uzupełniająca
D. towarzysząca
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który zbiór owoców oraz warzyw stanowi najbogatsze źródło witaminy C?
A. Nać pietruszki, papryka, brukselka, czarna porzeczka
B. Maliny, kalafior, ogórki, czosnek
C. Kapusta czerwona, poziomki, ogórki kiszone, pomidory
D. Jabłka, szpinak, kapusta biała, śliwki
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z wymienionych metod serwowania śniadań w hotelowej restauracji jest najodpowiedniejsza przy obsłudze grupy turystycznej?
A. Angielska
B. Rosyjska
C. Niemiecka
D. Francuska
 HGT.03  Pytanie 95 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W którym dziale hotelu realizowane są zamówienia związane z organizacją wydarzeń?
A. Służby pięter
B. Działu marketingu
C. Działu technicznego
D. Obsługi gastronomicznej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który z wymienionych zestawów śniadaniowych odpowiada zasadom zdrowego żywienia?
A. Bułka pszenna z masłem, jabłko, herbata z mlekiem
B. Chleb żytni ze smalcem, ogórek, herbata z mlekiem
C. Chleb razowy z szynką, papryka, kawa zbożowa
D. Kajzerka z masłem, miód, dżem, kawa zbożowa
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Pracownik obsługi pięter odpowiada w pełni majątkowo za mienie gościa w trakcie
A. pobytu gościa w wynajmowanej przez niego sali konferencyjnej
B. pobytu gościa w hotelowej restauracji
C. sprzątania korytarzy w obiekcie
D. sprzątania pokoju gościa
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podczas porządkowania jednostki mieszkalnej, która została opóźniona przez gościa, pokojowa zauważyła telefon komórkowy pozostawiony na fotelu. Jak powinna się w tej sytuacji zachować?
A. Przekazać telefon komórkowy do recepcji i poinformować kierownika pięter o odnalezionym przedmiocie
B. Zabrać telefon komórkowy, zejść do recepcji i umieścić go w sejfie
C. Zostawić telefon komórkowy w miejscu, gdzie został znaleziony, do momentu spisania protokołu dotyczącego znalezienia przedmiotu
D. Przekazać telefon komórkowy dyrektorowi, spisując z nim protokół dotyczący znalezienia przedmiotu
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie przedstawionego grafiku obłożenia wskaż numery pokojów, które należy posprzątać "na czysto" 6 grudnia. 
 
| Nr pokoju | 03.12 | 04.12 | 05.12 | 06.12 | 07.12 | 08.12 | 
|---|---|---|---|---|---|---|
| 101 | R | R | R | |||
| 102 | R | R | ||||
| 103 | R | R | R | |||
| 104 | R | 
A. 101,103,104
B. 102,103,104
C. 101,102,103
D. 101,102,104
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie zamieszczonego dokumentu określ na ile osób należy przygotować nakrycia stołu na śniadanie z konsumpcją w hotelowej restauracji. 
 
| Lista śniadaniowa | ||||
|---|---|---|---|---|
| Numer pokoju | Rodzaj pokoju | Liczba śniadań | Kraj | Uwagi | 
| 200 | DBL | 2 | Francja | Room service | 
| 201 | SGL | 1 | Polska | |
| 202 | SGL | 1 | Polska | Dieta wegetariańska | 
| 203 | DBL | 2 | Polska | |
| 204 | DBL | 2 | Niemcy | |
| 205 | Apartament | 3 | Polska | |
| 206 | DBL + extra bed | 3 | Polska | |
| 207 | Apartament | 4 | Polska | |
| 208 | Apartament | 3 | Niemcy | Room service | 
| 209 | DBL | 2 | Polska | Paczka śniadaniowa | 
| 210 | DBL | 2 | Polska | |
| 211 | SGL | 1 | Polska | |
| 212 | TPL | 3 | Polska | Wstawka śniadaniowa | 
A. 29
B. 5
C. 19
D. 15
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie przedstawionej oferty określ rodzaj usług dodatkowych oferowanych przez hotel w Kołobrzegu. 
 
| Oferta hotelu w Kołobrzegu | 
| Wydzielona strefa hotelu kusi gustownymi i przytulnymi wnętrzami, w których nasi Goście znajdą przyjemność korzystania z basenu z przeciwprądem i masażem strumieniowym oraz jacuzzi. Ciepłem przyciągają sauna sucha oraz łaźnia parowa. Dla aktywnych przygotowaliśmy salę fitness. Propozycje wyszczególnione w menu zabiegowym to starannie rytuały wykonywane w oparciu o wysokiej klasy produkty. Proponujemy Państwu wszechstronne terapie będące wyrafinowanym połączeniem najcenniejszych skarbów natury z nowoczesnym wyposażeniem w najlepszym wydaniu.  | 
A. Spa & Welbiess.
B. Cateringowe.
C. Konferencyjne.
D. Biznesowe.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Określ zalecany procentowy podział kalorii w posiłkach w ciągu dnia w diecie dzieci i młodzieży?
A. Śniadanie 10%, II śniadanie 5%, obiad 40%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
B. Śniadanie 25%, II śniadanie 10%, obiad 35%, podwieczorek 10%, kolacja 20%
C. Śniadanie 20%, II śniadanie 5%, obiad 30%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
D. Śniadanie 10%, II śniadanie 10%, obiad 30%, podwieczorek 25%, kolacja 25%
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Kto ponosi odpowiedzialność za wyrządzoną szkodę, jeśli pokojowa, wykonując swoje obowiązki, spowodowała szkodę w mieniu gościa?
A. Tylko pracodawca pokojowej
B. Tylko pokojowa
C. Pracodawca i wszystkie pokojowe
D. Kierownik służby pięter oraz pokojowa
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel, który ma wielu gości, a niewielu pracowników?
A. Room serwis
B. Serwis a'la carte
C. Serwis talerzowy
D. Bufet śniadaniowy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W hotelowej restauracji część dania została przyrządzona na oczach gości, używając wózka serwisowego. Jaką metodę obsługi zastosowano?
A. Angielską
B. Rosyjską
C. Niemiecką
D. Francuską
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Pokojowa, która natknęła się w korytarzu hotelowym na przedmiot nieprzynależący do obiektu, ma obowiązek go przekazać
A. recepcjoniście concierge
B. dyrektorowi hotelu
C. kierownikowi służby pięter
D. właścicielowi
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres obowiązków kierownika działu pięter?
A. Kontrola przestrzegania norm sanitarnych
B. Współpraca z recepcją w kwestii wykorzystania pokojów
C. Przygotowanie raportów i analiz sprzedaży usług hotelarskich
D. Organizacja pracy w dziale housekeepingu
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jakich sytuacjach należy wykonać specjalne sprzątanie w hotelu?
A. Po przeprowadzeniu remontu oraz większych wydarzeniach
B. Przed istotnymi świętami
C. Gdy zauważono obecność insektów
D. W sezonie wiosennym oraz jesiennym
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie dania i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty kontynentalnego śniadania?
A. Herbatę, pieczywo, kiełbasę, pasztet, pieczeń
B. Sok, pieczywo, ryby, jaja, naleśniki, mięso
C. Sok, pieczywo, jaja sadzone na bekonie, miód
D. Kawę, herbatę, rogalik, masło, dżem, miód
 HGT.03  Pytanie 110 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który z menedżerów w hotelu 5* odpowiada za planowanie oraz koordynację działań związanych z obsługą gości w pokojach oraz innych miejscach w części mieszkalnej?
A. Służby pięter
B. Gastronomii
C. Służby parterowej
D. Recepcji
 HGT.03  Pytanie 111 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jak powinien postąpić pracownik obsługi pięter, gdy po wykonaniu usługi pralniczej przyniósł odzież do pokoju gościa, a na drzwiach widniała wywieszka "Nie przeszkadzać"?
A. Poczekać, aż gość zdejmie wywieszkę
B. Zostawić w drzwiach informację o wykonanej usłudze
C. Mimo wszystko zapukać i oddać odzież gościowi
D. Poczekać, aż gość skontaktuje się z recepcją
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Hotel o trzech gwiazdkach musi mieć w swojej ofercie
A. centrum wellness.
B. dystrybucję lub udostępnianie gazet codziennych.
C. pranie, prasowanie i czyszczenie odzieży gości.
D. kwiaciarnie lub opcję dostawy kwiatów.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podaj właściwą sekwencję działań, które powinny zostać podjęte przez pokojową podczas sprzątania łazienki w hotelu?
A. Dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników
B. Uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury
C. Czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej
D. Mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jak należy postąpić z dokumentami, które pokojowa znalazła na biurku w pokoju opuszczonym przez gościa podczas sprzątania?
A. Przekazać je do przechowalni bagażu w hotelu
B. Natychmiast przekazać je do depozytu
C. Po zakończeniu sprzątania powinna powiadomić dyrektora hotelu
D. Niezwłocznie poinformować recepcję lub swojego przełożonego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Aby przygotować kawę po irlandzku, potrzebne jest zrobienie naparu kawowego oraz:
A. mleko, śmietanka, cukier
B. skórka pomarańczowa, wrząca woda, cukier, śmietanka
C. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
D. whisky, brązowy cukier, śmietankę
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podstawowe nakrycie do śniadania kontynentalnego w wersji rozszerzonej obejmuje serwetkę, talerzyk deserowy, nóż zakąskowy, filiżankę ze spodkiem oraz łyżeczkę do kawy, a także
A. widelec zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła
B. łyżkę oraz średni widelec stołowy, goblet
C. średni widelec stołowy, szklankę do napoju zimnego
D. widelec zakąskowy, kieliszek na podstawce, goblet
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Które produkty powinny być jako pierwsze umieszczone w bufecie na śniadanie?
A. Mleko i wyroby mleczne
B. Dżemy, powidła i konfitury
C. Chleb i inne pieczywo
D. Wędliny oraz pasztety
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką potrawę uzyskuje się poprzez wlanie roztrzepanych jaj do gotującej się, osolonej oraz zakwaszonej wody, a następnie ich powolne gotowanie przez około 3 minuty?
A. Jaja sadzone
B. Jaja na miękko
C. Jaja poszetowe
D. Jaja frytowane
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Regularne monitorowanie stanu czystości oraz wyglądu pokoi hotelowych i przestrzeni wspólnych, jak również kontroli funkcjonalności i kompletności sprzętu oraz umeblowania w pokojach i na korytarzach, należy do zadań
A. korytarzowej
B. menadżera hotelu
C. pokojowej
D. inspektora służby pięter
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką ilość energii powinny zapewniać tłuszcze w diecie na cały dzień?
A. Od 36 do 44%
B. Od 20 do 35%
C. Od 58 do 65%
D. Od 12 do 14%