Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

W terminie od 4 do 17 listopada 2021 r. pani Maria Nowakowska przebywała w hotelu. Czwartego dnia pobytu złożyła zamówienie na masaże. Wskaż datę wystawienia dokumentu przez pracownika hotelu.

Terminarz zabiegów
Imię i nazwisko gościa: Maria Nowakowska
Data zabiegu: 8 listopada 2021 r., 11 listopada 2021 r.
Rodzaj zabiegu: masaż klasyczny całkowity
Cena zabiegu: 120 złotych
Opłata za wykonany zabieg zostanie doliczona do końcowego rachunku Gościa.
Podpis gościa: Maria Nowakowska
Podpis wystawcy dokumentu: Jan Nowakowski
Dokument wystawiono dnia: .................................

A. 11 listopada 2021 r.
B. 8 listopada 2021 r.
C. 4 listopada 2021 r.
D. 7 listopada 2021 r.
Obsługa gości w obiekcie świa…

W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które obejmują nie tylko noclegi i wyżywienie, ale również usługi SPA, co powinien zaproponować hotel?

A. grę w bilard
B. zajęcia fitness
C. jazdę konno
D. łaźnię parową
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z wymienionych scenariuszy hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?

A. Poplamienia koszuli gościa przez obsługującego kelnera
B. Kradzieży portfela gościa przez sprzątaczkę
C. Awarii laptopa podczas korzystania przez gościa
D. Uszkodzenia walizki gościa przez pracownika obsługi
Obsługa gości w obiekcie świa…

Osoba sprzątająca, która planuje oczyścić jednostkę mieszkalną za pomocą silnego preparatu chemicznego, musi w pierwszej kolejności

A. zapoznać się z instrukcją użycia środka
B. przygotować roztwór do użycia
C. poinformować o tym swojego przełożonego
D. sprawdzić, czy pomieszczenie jest odpowiednio wentylowane
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zbiór owoców oraz warzyw stanowi najbogatsze źródło witaminy C?

A. Nać pietruszki, papryka, brukselka, czarna porzeczka
B. Maliny, kalafior, ogórki, czosnek
C. Kapusta czerwona, poziomki, ogórki kiszone, pomidory
D. Jabłka, szpinak, kapusta biała, śliwki
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów śniadaniowych odpowiada zasadom zdrowego żywienia?

A. Bułka pszenna z masłem, jabłko, herbata z mlekiem
B. Chleb żytni ze smalcem, ogórek, herbata z mlekiem
C. Chleb razowy z szynką, papryka, kawa zbożowa
D. Kajzerka z masłem, miód, dżem, kawa zbożowa
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas porządkowania jednostki mieszkalnej, która została opóźniona przez gościa, pokojowa zauważyła telefon komórkowy pozostawiony na fotelu. Jak powinna się w tej sytuacji zachować?

A. Przekazać telefon komórkowy do recepcji i poinformować kierownika pięter o odnalezionym przedmiocie
B. Zabrać telefon komórkowy, zejść do recepcji i umieścić go w sejfie
C. Zostawić telefon komórkowy w miejscu, gdzie został znaleziony, do momentu spisania protokołu dotyczącego znalezienia przedmiotu
D. Przekazać telefon komórkowy dyrektorowi, spisując z nim protokół dotyczący znalezienia przedmiotu
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego dokumentu określ na ile osób należy przygotować nakrycia stołu na śniadanie z konsumpcją w hotelowej restauracji.

Lista śniadaniowa
Numer pokojuRodzaj pokojuLiczba śniadańKrajUwagi
200DBL2FrancjaRoom service
201SGL1Polska
202SGL1PolskaDieta wegetariańska
203DBL2Polska
204DBL2Niemcy
205Apartament3Polska
206DBL + extra bed3Polska
207Apartament4Polska
208Apartament3NiemcyRoom service
209DBL2PolskaPaczka śniadaniowa
210DBL2Polska
211SGL1Polska
212TPL3PolskaWstawka śniadaniowa

A. 29
B. 5
C. 19
D. 15
HGT.03 Pytanie 101
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionej oferty określ rodzaj usług dodatkowych oferowanych przez hotel w Kołobrzegu.

Oferta hotelu w Kołobrzegu
Wydzielona strefa hotelu kusi gustownymi i przytulnymi wnętrzami, w których nasi Goście znajdą przyjemność korzystania z basenu z przeciwprądem i masażem strumieniowym oraz jacuzzi. Ciepłem przyciągają sauna sucha oraz łaźnia parowa.

Dla aktywnych przygotowaliśmy salę fitness. Propozycje wyszczególnione w menu zabiegowym to starannie rytuały wykonywane w oparciu o wysokiej klasy produkty. Proponujemy Państwu wszechstronne terapie będące wyrafinowanym połączeniem najcenniejszych skarbów natury z nowoczesnym wyposażeniem w najlepszym wydaniu.

A. Spa & Welbiess.
B. Cateringowe.
C. Konferencyjne.
D. Biznesowe.
HGT.03 Pytanie 102
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ zalecany procentowy podział kalorii w posiłkach w ciągu dnia w diecie dzieci i młodzieży?

A. Śniadanie 10%, II śniadanie 5%, obiad 40%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
B. Śniadanie 25%, II śniadanie 10%, obiad 35%, podwieczorek 10%, kolacja 20%
C. Śniadanie 20%, II śniadanie 5%, obiad 30%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
D. Śniadanie 10%, II śniadanie 10%, obiad 30%, podwieczorek 25%, kolacja 25%
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres obowiązków kierownika działu pięter?

A. Kontrola przestrzegania norm sanitarnych
B. Współpraca z recepcją w kwestii wykorzystania pokojów
C. Przygotowanie raportów i analiz sprzedaży usług hotelarskich
D. Organizacja pracy w dziale housekeepingu
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie dania i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty kontynentalnego śniadania?

A. Herbatę, pieczywo, kiełbasę, pasztet, pieczeń
B. Sok, pieczywo, ryby, jaja, naleśniki, mięso
C. Sok, pieczywo, jaja sadzone na bekonie, miód
D. Kawę, herbatę, rogalik, masło, dżem, miód
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinien postąpić pracownik obsługi pięter, gdy po wykonaniu usługi pralniczej przyniósł odzież do pokoju gościa, a na drzwiach widniała wywieszka "Nie przeszkadzać"?

A. Poczekać, aż gość zdejmie wywieszkę
B. Zostawić w drzwiach informację o wykonanej usłudze
C. Mimo wszystko zapukać i oddać odzież gościowi
D. Poczekać, aż gość skontaktuje się z recepcją
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podaj właściwą sekwencję działań, które powinny zostać podjęte przez pokojową podczas sprzątania łazienki w hotelu?

A. Dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników
B. Uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury
C. Czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej
D. Mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak należy postąpić z dokumentami, które pokojowa znalazła na biurku w pokoju opuszczonym przez gościa podczas sprzątania?

A. Przekazać je do przechowalni bagażu w hotelu
B. Natychmiast przekazać je do depozytu
C. Po zakończeniu sprzątania powinna powiadomić dyrektora hotelu
D. Niezwłocznie poinformować recepcję lub swojego przełożonego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby przygotować kawę po irlandzku, potrzebne jest zrobienie naparu kawowego oraz:

A. mleko, śmietanka, cukier
B. skórka pomarańczowa, wrząca woda, cukier, śmietanka
C. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
D. whisky, brązowy cukier, śmietankę
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podstawowe nakrycie do śniadania kontynentalnego w wersji rozszerzonej obejmuje serwetkę, talerzyk deserowy, nóż zakąskowy, filiżankę ze spodkiem oraz łyżeczkę do kawy, a także

A. widelec zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła
B. łyżkę oraz średni widelec stołowy, goblet
C. średni widelec stołowy, szklankę do napoju zimnego
D. widelec zakąskowy, kieliszek na podstawce, goblet
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką potrawę uzyskuje się poprzez wlanie roztrzepanych jaj do gotującej się, osolonej oraz zakwaszonej wody, a następnie ich powolne gotowanie przez około 3 minuty?

A. Jaja sadzone
B. Jaja na miękko
C. Jaja poszetowe
D. Jaja frytowane
Obsługa gości w obiekcie świa…

Regularne monitorowanie stanu czystości oraz wyglądu pokoi hotelowych i przestrzeni wspólnych, jak również kontroli funkcjonalności i kompletności sprzętu oraz umeblowania w pokojach i na korytarzach, należy do zadań

A. korytarzowej
B. menadżera hotelu
C. pokojowej
D. inspektora służby pięter
HGT.03 Pytanie 120
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką ilość energii powinny zapewniać tłuszcze w diecie na cały dzień?

A. Od 36 do 44%
B. Od 20 do 35%
C. Od 58 do 65%
D. Od 12 do 14%