Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 81
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pan Kowalski złożył zamówienie na kolację oraz butelkę szampana do swojego pokoju. Jaką kwotę powinien uiścić, jeśli koszt kolacji wyniósł 200 zł, szampana 120 zł, a opłata za room service to 15% wartości całego zamówienia?

A. 320 zł
B. 368 zł
C. 340 zł
D. 426 zł
HGT.03 Pytanie 82
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów śniadaniowych obejmuje grupę potraw oraz napojów typowych dla pełnego śniadania wiedeńskiego?

A. Kawa z dodatkiem śmietanki, pieczywo pszenne, masło, dżem, jaja po wiedeńsku
B. Herbata, kawa, czekolada lub kakao, według gustu konsumentów, ciasto drożdżowe, rogaliki, masło, konfitury, dżem oraz miód
C. Kawa naturalna lub herbata, mleko lub śmietanka, pieczywo, masło, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, miód i dżem
D. Kawa, herbata lub mleko, sok z owoców cytrusowych lub warzywny, zupa mleczna, ryby na gorąco lub na zimno, potrawy z jaj lub z mięsa, masło, pieczywo
HGT.03 Pytanie 83
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej hotelu należałoby zasugerować organizatorom kongresu dla 300 uczestników?

A. Teatralny
B. Owalny
C. Bankietowy
D. Klasowy
HGT.03 Pytanie 84
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaka forma serwowania śniadania w restauracji hotelowej będzie najlepsza dla grupy turystów liczącej 50 osób?

A. Zestawy śniadaniowe
B. Room-service
C. Serwis a' la carte
D. Bufet śniadaniowy
HGT.03 Pytanie 85
Obsługa gości w obiekcie świa…

W sytuacji, gdy gość opuści hotel, nie dokonując odbioru przedmiotów ze skrytki depozytowej, jakie są wymagania do jej otwarcia i wydania przedmiotu osobie trzeciej?

A. przedstawienie dokumentu, potwierdzającego wszczęcie postępowania karnego dotyczącego gościa
B. wysłanie faksu do kierownika recepcji z instrukcją dotyczącą sposobu przekazania przedmiotu
C. upoważnienie notarialne wydane przez gościa, zawierające szczegółowy opis zawartości skrytki
D. pisemne żądanie o wydanie przedmiotu określonej osobie, podpisane przez gościa
HGT.03 Pytanie 86
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kwotę powinno się wpisać w fakturze w polu wartość netto, jeśli wartość brutto za wynajem sali konferencyjnej wynosiła 800,00 zł?

A. 650,41 zł
B. 984,00 zł
C. 949,59 zł
D. 616,00 zł
HGT.03 Pytanie 87
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokoje hotelowe przystosowane dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich klasyfikowane są jako jednostki

A. podstawowych
B. rezydencjonalnych
C. standardowych
D. specjalnych
HGT.03 Pytanie 88
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw produktów zawiera jedynie składniki śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

A. Kawa, herbata, ciasto drożdżowe, jajo po wiedeńsku, masło, sery
B. Kawa, herbatniki, zupa mleczna, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
C. Pieczywo razowe, kawa, świeży sok, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
D. Pieczywo pszenne, kawa, mleko lub śmietanka, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
HGT.03 Pytanie 89
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla kogo przeznaczony jest druk minibaru?

A. dla gościa, który korzysta z minibaru w lokalu mieszkalnym
B. dla pokojowej, która uzupełnia zawartość minibaru
C. dla recepcjonisty, który realizuje zamówienie gościa w hotelowym barze
D. dla barmana, który sprzedaje wybrane produkty
HGT.03 Pytanie 90
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych pracowników odpowiedzialny jest za utrzymanie czystości i porządku w holu recepcyjnym w hotelu o skomplikowanej strukturze organizacyjnej?

A. Recepcjonista
B. Portier
C. Pokojowa
D. Korytarzowa
HGT.03 Pytanie 91
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak nazywa się typ lokalu mieszkalnego o podwyższonym standardzie, usytuowanego na najwyższym piętrze budynku hotelowego?

A. Penthouse
B. Duplex
C. Junior suite
D. Executive
HGT.03 Pytanie 92
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest składnikiem kawy cappuccino?

A. gorące spienione mleko z dodatkiem kawowego naparu i karmelu
B. napój mleczny, który powstaje przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka
C. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, z dodatkiem cukru pudru, śmietanki oraz szczyptą cynamonu
D. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, serwowana ze spienionym mlekiem
HGT.03 Pytanie 93
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinno się przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej cechy organoleptyczne?

A. W torbie papierowej, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
B. W metalowej puszce w wilgotnym i nasłonecznionym miejscu
C. W papierowym opakowaniu laminowanym, w miejscu nasłonecznionym
D. W aluminiowej puszce, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
HGT.03 Pytanie 94
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż technikę ścielenia łóżka, w której materac pokryty jest jednym prześcieradłem, na którym znajduje się drugie prześcieradło, a następnie koc, na który zwija się część drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora?

A. Niemiecka
B. Francuska
C. Standardowa
D. Angielska
HGT.03 Pytanie 95
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby pozbyć się plamy z lakieru do paznokci na dywanie, należy użyć

A. spirytusu
B. naturalnego detergentu
C. acetonu
D. zimnej wody z amoniakiem
HGT.03 Pytanie 96
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich sytuacjach należy wykonać specjalne sprzątanie w hotelu?

A. Gdy zauważono obecność insektów
B. W sezonie wiosennym oraz jesiennym
C. Przed istotnymi świętami
D. Po przeprowadzeniu remontu oraz większych wydarzeniach
HGT.03 Pytanie 97
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie służby w hotelu zajmują się dbaniem o czystość oraz estetykę obszarów wspólnych dla gości?

A. Recepcji.
B. Parterowe.
C. Pięter.
D. Pralnicze.
HGT.03 Pytanie 98
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyjęcie rzeczy gościa hotelowego do przechowywania stanowi usługę

A. towarzyszącą płatną
B. podstawową płatną
C. fakultatywną bezpłatną
D. komplementarną bezpłatną
HGT.03 Pytanie 99
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką z wymienionych usług każdy obiekt hotelowy zapewnia nieodpłatnie swoim gościom?

A. Wypożyczenie żelazka
B. Opiekę nad dziećmi
C. Serwowanie posiłków do pokoi
D. Pranie ubrań
HGT.03 Pytanie 100
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do usług hotelarskich wspierających zalicza się m.in.:

A. solarium, saunę, wynajem sali konferencyjnej z wyposażeniem
B. dostarczenie kwiatów, udostępnienie prasy codziennej, sprzedaż kosmetyków
C. masaż, room-service, pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny
D. budzenie, szatnię, depozyt, przechowalnie bagażu, informację turystyczną
HGT.03 Pytanie 101
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania cappuccino?

A. Espresso, czekoladę i śmietankę
B. Espresso, mleko i whisky
C. Espresso i wodę
D. Espresso i mleko
HGT.03 Pytanie 102
Obsługa gości w obiekcie świa…

Osoba sprzątająca, która planuje oczyścić jednostkę mieszkalną za pomocą silnego preparatu chemicznego, musi w pierwszej kolejności

A. zapoznać się z instrukcją użycia środka
B. poinformować o tym swojego przełożonego
C. sprawdzić, czy pomieszczenie jest odpowiednio wentylowane
D. przygotować roztwór do użycia
HGT.03 Pytanie 103
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pad to narzędzie stosowane przez pracowników służby pięter do

A. czyszczenia toalety
B. czyszczenia podłóg
C. polerowania posadzki
D. usuwania kurzu
HGT.03 Pytanie 104
Obsługa gości w obiekcie świa…

Naczynie do wody to

A. tumbler
B. goblet
C. pokal
D. collins
HGT.03 Pytanie 105
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel, który ma wielu gości, a niewielu pracowników?

A. Room serwis
B. Serwis talerzowy
C. Serwis a'la carte
D. Bufet śniadaniowy
HGT.03 Pytanie 106
Obsługa gości w obiekcie świa…

Posiłek stanowiący połączenie śniadania oraz obiadu, w którym standardowe potrawy śniadaniowe są uzupełniane o dania obiadowe, takie jak zupy, gulasze, ryby, sałatki i desery, nazywa się

A. brunch
B. rotiserrie
C. lunch
D. bistro
HGT.03 Pytanie 107
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które usługi dodatkowe w hotelu są oferowane bezpłatnie?

A. transport gości z lotniska
B. organizacja opieki nad dziećmi
C. serwowanie posiłków do pokoju
D. udzielanie informacji turystycznej
HGT.03 Pytanie 108
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie akcesoria bielizny stołowej są wykorzystywane do ozdabiania bocznych powierzchni stołów bankietowych?

A. Napperony
B. Moltony
C. Laufry
D. Skirtingi
HGT.03 Pytanie 109
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z gościa odbiera wypełniony formularz zamówienia na usługę prania razem z brudnymi ubraniami

A. pokojowa
B. inspektorka pięter
C. recepcjonista
D. magazynier bielizny
HGT.03 Pytanie 110
Obsługa gości w obiekcie świa…

Osoba z działu gastronomii, która przyjmuje od dostawcy składniki niezbędne do przygotowywania potraw, powinna szczególnie zwracać uwagę na wyznaczone przez firmę kluczowe punkty kontroli, które są istotne przy wdrożeniu systemu

A. HACCP
B. GHP
C. ISO 9001
D. GMP
HGT.03 Pytanie 111
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie z wymienionych usług przewyższają podstawowe wymagania dotyczące usług oferowanych w hotelach 3*?

A. Codzienna wymiana ręczników i pościeli.
B. Pranie, prasowanie oraz czyszczenie odzieży gości.
C. Bar aperitifowy lub kawiarnia.
D. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów higienicznych.
HGT.03 Pytanie 112
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby usunąć plamę z wosku ze świec z wykładziny dywanowej, należy zastosować

A. środek mrożący i ściereczkę
B. zimną wodę wraz ze szczotką
C. roztwór szamponu oraz mop parowy
D. ręcznik papierowy oraz gorące żelazko
HGT.03 Pytanie 113
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie środki powinna wykorzystać pokojowa do usunięcia plamy z pasty do butów na terakotowej podłodze w hotelowej łazience?

A. zimną wodę
B. spirytus
C. benzynę ekstrakcyjną
D. płyn do mycia naczyń
HGT.03 Pytanie 114
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył zamówienie na śniadanie do swojego pokoju. W jaki sposób gastronomia zrealizuje to zamówienie?

A. Room service’u
B. Serwisu talerzowego
C. Bufetu śniadaniowego
D. Serwisu a’la carte
HGT.03 Pytanie 115
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zajmująca się transportem, przy rezerwacji pokoi hotelowych, zwróciła się z prośbą o zarezerwowanie sauny oraz siłowni dla swoich pracowników. Hotel realizując tę prośbę, oferuje usługę

A. towarzyszącą
B. podstawową
C. fakultatywną
D. uzupełniającą
HGT.03 Pytanie 116
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność powinna wykonać pokojowa w pierwszej kolejności, przystępując do codziennego sprzątania lokalu mieszkalnego?

A. Wytrzeć kurz z mebli.
B. Wyrzucić śmieci.
C. Zmienić pościel.
D. Otworzyć okno
HGT.03 Pytanie 117
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki typ sprzątania powinien być zrealizowany, gdy w pokoju hotelowym dostrzeżono insekty?

A. Ogólne
B. Okresowe
C. Specjalne
D. Sezonowe
HGT.03 Pytanie 118
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych atrakcji oferowanych gościom hotelowym nie wchodzi w zakres usług specjalnych?

A. Paralotniarstwo
B. Nurkowanie pod lodem
C. Masaż relaksacyjny
D. Umieszczenie pianina w pokoju
HGT.03 Pytanie 119
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie potrawy i napoje powinien serwować kelner przy podawaniu francuskiego śniadania?

A. Biała kawa lub herbata, pełnoziarniste bułki, masło, jajka gotowane na twardo
B. Sok pomarańczowy, kawa lub herbata, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury
C. Sok owocowy, jajecznica, parówki wieprzowe, pomidory, grzyby, fasolka w sosie pomidorowym, tosty z masłem i dżemem
D. Kawa lub herbata, pieczywo, masło, dżem, wędliny, sery, jaja, pasztet
HGT.03 Pytanie 120
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wymień czynności, jakie są realizowane podczas codziennego sprzątania pomieszczenia mieszkalnego zajmowanego przez gościa?

A. Czyszczenie luster, pielęgnacja ram obrazów, odkurzanie tapicerki mebli
B. Odkurzanie podłóg, usuwanie kurzu z mebli, czyszczenie wnętrz szuflad
C. Opróżnianie koszy i popielniczek, zmiana pościeli, czyszczenie żyrandoli
D. Ścielenie łóżek, czyszczenie urządzeń łazienkowych, wymiana ręczników