Filtrowanie pytań
HGT.03 Pytanie 161
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. fakultatywna, bezpłatna
B. towarzysząca, płatna
C. komplementarna, bezpłatna
D. uzupełniająca, płatna
HGT.03 Pytanie 162
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w hotelowej sali konferencyjnej?
A. Hoker
B. Flipchart
C. Wizualizer
D. Projektor
HGT.03 Pytanie 163
Obsługa gości w obiekcie świa…
Firma farmaceutyczna zleciła hotelowi świadczenia rekreacyjne o wartości brutto wynoszącej 12 400,00 zł. Jaką sumę zaliczki powinna uiścić firma, jeśli ma ona stanowić 20% całkowitego zamówienia?
A. 1 240,00 zł
B. 124,00 zł
C. 248,00 zł
D. 2 480,00 zł
HGT.03 Pytanie 164
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?
A. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
B. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
C. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
D. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
HGT.03 Pytanie 165
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zgodnie z normami bezpieczeństwa i higieny pracy, gorące zupy mleczne serwowane podczas śniadań gościom, powinny osiągać co najmniej temperaturę
A. 63°C
B. 85°C
C. 75°C
D. 40°C
HGT.03 Pytanie 166
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką usługę dodatkową obiekty noclegowe oferują bezpłatnie?
A. Zamianę walut.
B. Dostawę do pokoju.
C. Zamówienie taksówki.
D. Pranie ubrań.
HGT.03 Pytanie 167
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który zestaw składników jest typowy tylko dla angielskiego śniadania?
A. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami boczku, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata
B. Naleśniki na ciepło, jajka sadzone na boczku, masło, konfitury, dżem i miód, pieczywo jasne lub ciemne, kawa, woda
C. Płatki kukurydziane, pszenne, musli, ryba na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem
D. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, pieczywo jasne lub ciemne, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką
HGT.03 Pytanie 168
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby pozbyć się plamy z lakieru do paznokci na dywanie, należy użyć
A. zimnej wody z amoniakiem
B. naturalnego detergentu
C. spirytusu
D. acetonu
HGT.03 Pytanie 169
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelu przeprowadzono remont 50 lokali mieszkalnych. Jaki typ sprzątania powinien zostać wykonany w tych lokalach?
A. Specjalne
B. Awaryjne
C. Gruntowne
D. Okolicznościowe
HGT.03 Pytanie 170
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych dokumentów stanowi podstawę do dokonania płatności za zrealizowane usługi dodatkowe?
A. Zestawienie kosztów
B. Rachunek uproszczony
C. Faktura
D. Kosztorys
HGT.03 Pytanie 171
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie obowiązki wykonuje housekeeper supervisor?
A. realizowanie zadań i czynności zleconych przez inspektora pięter
B. zarządzanie magazynem bielizny brudnej i czystej
C. nadzór nad pracą służby pięter oraz kontrolę pokoi przygotowanych dla gości
D. współpracę z działem HR przy rekrutacji pracowników
HGT.03 Pytanie 172
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dokument zamówienia na usługi dodatkowe przesłany przez klienta wymaga od pracowników biura obsługi klienta
A. wyłącznie wpisania informacji do formularza rezerwacyjnego
B. wyłącznie przesłania kosztorysu do klienta
C. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
D. ustnego potwierdzenia wykonania usług
HGT.03 Pytanie 173
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który akcesorium bielizny stołowej zabezpiecza powierzchnie stołów przed zarysowaniami, wyrównuje nierówności w ich połączeniach oraz tłumi dźwięki związane z zastawą?
A. Napperon
B. Obrus
C. Molton
D. Laufer
HGT.03 Pytanie 174
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działania powinien podjąć recepcjonista, gdy gość zgłasza problem z klimatyzacją w pokoju?
A. Przeprowadzić reset systemu klimatyzacji
B. Zgłosić problem do działu technicznego
C. Poinformować gościa o usterce i zasugerować otwarcie okna
D. Zapewnić gościowi wentylator
HGT.03 Pytanie 175
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak powinna się zachować osoba sprzątająca, która podczas porządkowania pokoju opuszczonego przez gościa, odnalazła tablet?
A. Zadzwonić do dyrektora i poinformować o odnalezionej rzeczy
B. Sporządzić protokół dotyczący znalezionego tabletu i przekazać go kierownikowi piętra
C. Skontaktować się z gościem i powiadomić go o pozostawionym przedmiocie
D. Przenieść tablet do pomieszczenia, w którym gromadzone są rzeczy gości
HGT.03 Pytanie 176
Obsługa gości w obiekcie świa…
Klient złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji międzynarodowej dla 150 osób, podczas której tłumaczenie ma następować na bieżąco równolegle z wystąpieniem prelegenta. Przy wykonywaniu tej usługi hotel musi mieć dostęp do sprzętu do tłumaczenia.
A. szeptanego
B. symultanicznego
C. zwrotnego
D. asymetrycznego
HGT.03 Pytanie 177
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich sytuacjach w hotelu powinno się zrealizować sprzątanie okolicznościowe?
A. Przed zbliżającym się sezonem
B. Przed okresem świątecznym
C. Po opuszczeniu obiektu przez gości indywidualnych
D. Po wyjeździe grupy turystycznej
HGT.03 Pytanie 178
Obsługa gości w obiekcie świa…
Gdzie według podanych opcji pokojowa powinna umieścić zestaw do pielęgnacji odzieży oraz obuwia oraz igielnik, aby przygotować mieszkanie na przyjęcie gości?
A. W szafie
B. Na biurku
C. W łazience
D. Na bagażniku
HGT.03 Pytanie 179
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przygotowując pokój dla gościa VIP, pracownik obsługi powinien przede wszystkim umieścić w nim
A. komplet hotelowych drobiazgów
B. ulotki promujące luksusowe usługi hotelowe
C. laptop z drukarką
D. list powitalny od dyrektora hotelu
HGT.03 Pytanie 180
Obsługa gości w obiekcie świa…
Której z wymienionych potraw nie da się przygotować na śniadanie dla gości przestrzegających diety wegańskiej?
A. Brokułów na parze
B. Kuskusa z warzywami
C. Jajek w koszulkach
D. Płatków z owocami
HGT.03 Pytanie 181
Obsługa gości w obiekcie świa…
W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić
A. grę w bilard
B. łaźnię suchą
C. jazdę konno
D. zajęcia fitness
HGT.03 Pytanie 182
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki napój powinien być zaproponowany gościowi podczas śniadania wiedeńskiego?
A. Kawę z mlekiem lub śmietanką
B. Kawę z bitą śmietaną
C. Herbatę z sokiem
D. Herbatę z cytryną lub imbirem
HGT.03 Pytanie 183
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kierownik banku złożył zlecenie do hotelu na zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być bankiet na stojąco dla mniej więcej 100 osób. Jaki rodzaj bankietu powinien być zaproponowany klientowi?
A. Brunch
B. Przyjęcie bufetowe
C. Aperitif
D. Lampkę wina
HGT.03 Pytanie 184
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kiedy osoba sprzątająca powinna przygotować wstawkę z świeżych owoców oraz szampana w pokoju gościa VIP?
A. Na dzień przed przybyciem gościa
B. W dniu wyjazdu gościa
C. W dniu przybycia gościa, po jego wejściu do pokoju
D. W dniu przybycia gościa, przed jego wejściem do pokoju
HGT.03 Pytanie 185
Obsługa gości w obiekcie świa…
Osoba z działu gastronomii, która przyjmuje od dostawcy składniki niezbędne do przygotowywania potraw, powinna szczególnie zwracać uwagę na wyznaczone przez firmę kluczowe punkty kontroli, które są istotne przy wdrożeniu systemu
A. GMP
B. ISO 9001
C. GHP
D. HACCP
HGT.03 Pytanie 186
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z poniższych elementów wyposażenia węzła higieniczno-sanitarnego nie jest wymagany w hotelach dwugwiazdkowych?
A. Ręcznik kąpielowy
B. Torba higieniczna
C. Osłona wanny lub natrysku
D. Dozownik z płynnym mydłem
HGT.03 Pytanie 187
Obsługa gości w obiekcie świa…
W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien zostać przygotowany?
A. Herbata, sok, pieczywo, jaja, wędliny
B. Kawa, sok, bagietka, wędliny
C. Herbata, mleko, jajecznica, pomidor
D. Kawa, sok, rogaliki, masło, dżem
HGT.03 Pytanie 188
Obsługa gości w obiekcie świa…
Osoba pracująca w hotelu, realizując zamówienie na room-service dotyczące śniadania kontynentalnego dla gościa, powinna skorzystać z
A. wózka serwisowego z blatem
B. dużej prostokątnej tacy
C. windy serwisowej
D. dużego płaskiego talerza
HGT.03 Pytanie 189
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie z wymienionych usług uważa się za opcjonalne?
A. Czyszczenie odzieży i obuwia, depozyt
B. Basen kąpielowy, jacuzzi
C. Usługi fryzjerskie, room-service
D. Budzenie na życzenie, podawanie śniadań
HGT.03 Pytanie 190
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dla kogo przeznaczony jest druk minibaru?
A. dla pokojowej, która uzupełnia zawartość minibaru
B. dla barmana, który sprzedaje wybrane produkty
C. dla gościa, który korzysta z minibaru w lokalu mieszkalnym
D. dla recepcjonisty, który realizuje zamówienie gościa w hotelowym barze
HGT.03 Pytanie 191
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przygotowując pokój dla gościa VIP, co powinno znaleźć się w jego wnętrzu?
A. zestaw hotelowych akcesoriów
B. list powitalny podpisany przez dyrektora hotelu
C. laptop z drukarką
D. ulotki promujące luksusowe usługi hotelowe
HGT.03 Pytanie 192
Obsługa gości w obiekcie świa…
Miejsce przeznaczone do niewielkich napraw sprzętu sportowego i turystycznego powinno obligatoryjnie mieć
A. pole biwakowe
B. camping
C. schronisko młodzieżowe
D. dom wycieczkowy
HGT.03 Pytanie 193
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby usunąć plamę z mleka na dywanie, pokojowa powinna najpierw zastosować
A. aceton
B. ciepłą wodę
C. spirytus etylowy
D. odrdzewiacz
HGT.03 Pytanie 194
Obsługa gości w obiekcie świa…
Osoba pracująca w hotelu, przyjmując zamówienie na dodatkowe usługi dla zorganizowanej grupy, powinna uzyskać od zlecającego
A. wstępny kosztorys zamawianych usług
B. informację o rodzaju zamawianych usług ze wskazaniem ich wykonawców
C. informację o rodzaju świadczonych usług podstawowych
D. informację o rodzaju usług z uwzględnieniem liczby, terminu oraz formy płatności
HGT.03 Pytanie 195
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie z poniższych zadań wchodzi w zakres obowiązków pokojowej?
A. Przygotowanie miesięcznych planów pracy
B. Codzienna kontrola porządku w pokojach
C. Zarządzanie magazynem środków czystości
D. Zbieranie brudnej bielizny pościelowej do prania
HGT.03 Pytanie 196
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kategorię usług hotelarskich reprezentują usługi fryzjerskie?
A. Podstawowych
B. Komplementarnych
C. Fakultatywnych
D. Towarzyszących
HGT.03 Pytanie 197
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego środka należy użyć, aby w szybki sposób usunąć ślady z obcasów na drewnianej podłodze w sali wielofunkcyjnej?
A. Roztworu szamponu
B. Benzyny ekstrakcyjnej
C. Zimnej wody
D. Preparatu do schładzania
HGT.03 Pytanie 198
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działania powinno się podjąć, gdy w pomieszczeniu zauważono owady?
A. Dezynfekcję
B. Deratyzację
C. Dezynsekcję
D. Dezodoryzację
HGT.03 Pytanie 199
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy wyposażenia jednostki mieszkalnej są wymagane wyłącznie w hotelach 4* oraz 5*?
A. nocny stolik lub półka przy każdym miejscu sypialnym, krzesło
B. szafa lub wnęka na ubrania, biurko bądź stół
C. wieszak na odzież wierzchnią, stojak lub bagażnik
D. fotele relaksacyjne lub kanapa, stolik
HGT.03 Pytanie 200
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie produkty powinny być składowane w magazynie dla towarów suchych?
A. Kiełbasy i tłuszcze.
B. Napoje i konfitury.
C. Cukier i kawę
D. Owoce i warzywa.