Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 161
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z reguł dotyczących nakrywania stołu jest niewłaściwa?

A. Maksymalnie dwie łyżki można ułożyć obok siebie
B. Liczba sztućców po lewej stronie nie powinna być większa niż trzy
C. Łyżki i widelce należy układać grzbietem do dołu
D. Ostrza noży powinny być zwrócone w lewą stronę
HGT.03 Pytanie 162
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient w zamówieniu na usługi hotelowe poprosił o rezerwację noclegu ze śniadaniem w formie kontynentalnej. Którą kategorię usług powinno się zaznaczyć przy realizacji tego zamówienia?

A. BB
B. OB
C. AP
D. CB
HGT.03 Pytanie 163
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna się zachować osoba sprzątająca, która podczas porządkowania pokoju opuszczonego przez gościa, odnalazła tablet?

A. Skontaktować się z gościem i powiadomić go o pozostawionym przedmiocie
B. Zadzwonić do dyrektora i poinformować o odnalezionej rzeczy
C. Przenieść tablet do pomieszczenia, w którym gromadzone są rzeczy gości
D. Sporządzić protokół dotyczący znalezionego tabletu i przekazać go kierownikowi piętra
HGT.03 Pytanie 164
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zarządzanie wszystkimi zadaniami związanymi z obsługą gości w pokojach hotelowych to rola

A. recepcjonisty
B. pokojowej
C. kierownika służby pięter
D. kierownika recepcji
HGT.03 Pytanie 165
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką opcję śniadania warto zaproponować nowożeńcom, którzy planują pobyt w apartamencie po zakończeniu przyjęcia weselnego?

A. A'la carte
B. Room service
C. Zestaw śniadaniowy
D. Bufet śniadaniowy
HGT.03 Pytanie 166
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki element wyposażenia dodatkowego w jednostkach mieszkalnych jest wymagany w hotelach wszystkich klas?

A. Zestaw do pielęgnacji obuwia
B. Naczynia do picia w liczbie odpowiadającej liczbie gości w pokoju
C. Torba na bieliznę gościa przeznaczoną do prania
D. Artykuły piśmiennicze
HGT.03 Pytanie 167
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania rozlanych soków i nektarów?

A. pokal
B. tumbler
C. szklanica
D. stopka
HGT.03 Pytanie 168
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując pokój dla gościa VIP, pracownik obsługi powinien przede wszystkim umieścić w nim

A. ulotki promujące luksusowe usługi hotelowe
B. list powitalny od dyrektora hotelu
C. laptop z drukarką
D. komplet hotelowych drobiazgów
HGT.03 Pytanie 169
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką z wymienionych czynności powinna zrealizować pokojowa podczas procedury sprzątania pokoju "na czysto"?

A. Sprawdzić stan pościeli
B. Poukładać kosmetyki gościa
C. Posprzątać rzeczy gościa
D. Poinformować recepcję o gotowości pokoju
HGT.03 Pytanie 170
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są potrzebne do sporządzenia tradycyjnego omletu biszkoptowego?

A. Jaja, woda, sól, soda oczyszczona
B. Jaja, woda, sól, proszek do pieczenia
C. Mąka, jaja, cukier
D. Mąka, jaja, drożdże
HGT.03 Pytanie 171
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego typu usługą hotelową jest udostępnianie samochodu dla gości?

A. Usługą podstawową
B. Usługą uzupełniającą
C. Usługą fakultatywną
D. Usługą komplementarną
HGT.03 Pytanie 172
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z normami kategoryzacyjnymi, codzienna zmiana pościeli, na życzenie gościa, nie będzie traktowana jako dodatkowa usługa płatna w hotelu?

A. 3*, 4* i 5*
B. tylko 4* i 5*
C. 1*, 2*, 3*, 4* i 5*
D. tylko 5*
HGT.03 Pytanie 173
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z poniższych miejsc osoba sprzątająca, przygotowując pokój dla gości, powinna umieścić zestaw do pielęgnacji odzieży i obuwia oraz igielnik?

A. W szafie
B. Na biurku
C. Na bagażniku
D. W łazience
HGT.03 Pytanie 174
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył zamówienie na śniadanie do swojego pokoju. W jaki sposób gastronomia zrealizuje to zamówienie?

A. Serwisu a’la carte
B. Serwisu talerzowego
C. Room service’u
D. Bufetu śniadaniowego
HGT.03 Pytanie 175
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ wysokość odszkodowania, jakie powinien zrealizować hotel dla gościa, jeśli w trakcie pobytu z jego pokoju zginął aparat fotograficzny o wartości 2 500 zł, a cena za nocleg w tym pokoju wynosi 140 zł?

A. 7 000 zł
B. 5 000 zł
C. 14 000 zł
D. 2 500 zł
HGT.03 Pytanie 176
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby przygotować kawę po irlandzku, potrzebne jest zrobienie naparu kawowego oraz:

A. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
B. mleko, śmietanka, cukier
C. skórka pomarańczowa, wrząca woda, cukier, śmietanka
D. whisky, brązowy cukier, śmietankę
HGT.03 Pytanie 177
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wystawienie faktury pro forma zleceniodawcy przed zrealizowaniem zamówienia pozwala na

A. odliczenie wykazanego w tym dokumencie podatku VAT
B. uwzględnienie szczególnych życzeń zleceniodawcy
C. wpłatę zaliczki związanej z złożonym zamówieniem
D. zaprezentowanie usług zawartych w ofercie pakietowej
HGT.03 Pytanie 178
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który komplet zawiera podstawowe elementy wyposażenia meblowego pokoju w hotelu 4*?

A. Schowek na bagaż, stolik i toaletka z lustrem
B. Stolik nocny, sofa, szafka RTV
C. Wieszak na odzież wierzchnią, biurko, komoda
D. Garderoba lub wnęka na ubrania, lustro, stolik
HGT.03 Pytanie 179
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż propozycję menu śniadaniowego dostosowanego do potrzeb gościa będącego na diecie lekkostrawnej?

A. Chleb pełnoziarnisty, ser gouda, fasola
B. Chleb pszenny, chude wędliny, banany
C. Chleb żytni, wędzone mięsa, ogórki
D. Chrupkie pieczywo, tłuste wędliny, gruszki
HGT.03 Pytanie 180
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby usunąć plamę z wosku ze świec z wykładziny dywanowej, należy zastosować

A. roztwór szamponu oraz mop parowy
B. środek mrożący i ściereczkę
C. ręcznik papierowy oraz gorące żelazko
D. zimną wodę wraz ze szczotką
HGT.03 Pytanie 181
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakiego typu czyszczenie powinno mieć miejsce w hotelu przed zorganizowaniem dużej imprezy noworocznej?

A. Okolicznościowe
B. Specjalne
C. Ogólne
D. Sezonowe
HGT.03 Pytanie 182
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności

A. prezentację oferty hotelu oraz jego usług
B. ofertę na zorganizowanie usługi
C. umowę na przeprowadzenie imprezy
D. szacunkowe zestawienie kosztów imprezy
HGT.03 Pytanie 183
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność powinno się wykonać jako pierwszą podczas porządkowania lokalu mieszkalnego?

A. Usunąć kurz z powierzchni mebli
B. Wyrzucić śmieci
C. Zamienić pościel
D. Odkurzyć wykładzinę
HGT.03 Pytanie 184
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakim naczyniu powinno się serwować mleko do kawy?

A. W nelsonce
B. W dzbanuszku
C. W kokilce
D. W filiżance
HGT.03 Pytanie 185
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działanie powinno być przeprowadzone w hotelu, aby zlikwidować mikroorganizmy z powierzchni użytkowych?

A. Sanityzację
B. Dezynfekcję
C. Deratyzację
D. Dezynsekcję
HGT.03 Pytanie 186
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej hotelu należałoby zasugerować organizatorom kongresu dla 300 uczestników?

A. Bankietowy
B. Teatralny
C. Owalny
D. Klasowy
HGT.03 Pytanie 187
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie danie podawane na śniadanie wymaga przygotowania na patelni?

A. Fasolka w pomidorach
B. Grzanki z serem
C. Jajecznica na bekonie
D. Pasztet z ciecierzycy
HGT.03 Pytanie 188
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby pozbyć się plamy z lakieru do paznokci na dywanie, należy użyć

A. acetonu
B. zimnej wody z amoniakiem
C. naturalnego detergentu
D. spirytusu
HGT.03 Pytanie 189
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył rezerwację w hotelu na zorganizowanie przyjęcia z okazji zawarcia umowy handlowej. Poprosił o przygotowanie przyjęcia w formie stojącej, trwającego około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jakiego rodzaju przyjęcia powinien recepcjonista zasugerować gościowi?

A. Garden Party
B. Przyjęcie bufetowe
C. Coctail Party
D. Lampkę wina
HGT.03 Pytanie 190
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy wyposażenia dodatkowego muszą być obecne w każdej jednostce hotelowej, niezależnie od jej kategorii?

A. Zestaw do pielęgnacji odzieży, obuwia oraz igielnik
B. Woda butelkowana w ilości odpowiedniej do liczby osób w pokoju
C. Materiały piśmiennicze dostępne w hotelu
D. Szklanki lub inne naczynia do picia w liczbie odpowiadającej liczbie osób w pokoju
HGT.03 Pytanie 191
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przytoczonego art.846 Kodeksu cywilnego wskaż, na jakiej podstawie hotel ponosi odpowiedzialność za samochód gościa pozostawiony na hotelowym parkingu?

A. Umowy przechowania
B. Warunków korzystania z depozytu
C. Umowy o świadczenie usług hotelarskich
D. Regulaminu hotelowego
HGT.03 Pytanie 192
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zarządzanie cyklicznymi porządkami generalnymi w hotelu należy do zadań

A. menedżera hotelu
B. osoby sprzątającej korytarze
C. inspektora pięter
D. właścicielki pokoju
HGT.03 Pytanie 193
Obsługa gości w obiekcie świa…

Proces deratyzacji polega na eliminacji szkodliwych

A. wirusów.
B. owadów.
C. bakterii.
D. gryzoni.
HGT.03 Pytanie 194
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób powinna postąpić pokojowa, gdy podczas sprzątania pokoju "na czysto" dostrzegła porzuconą walizkę?

A. Przenieść ją do recepcji hotelu.
B. Zanieść ją do przechowalni bagażu.
C. Natychmiast poinformować swoich przełożonych
D. Sprawdzić, co znajduje się w środku.
HGT.03 Pytanie 195
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile stołów o wymiarach 80 x 120 cm jest potrzebnych do ułożenia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 120 x 480 cm na bankiecie siedzącym?

A. 4 stoły
B. 6 stołów
C. 5 stołów
D. 8 stołów
HGT.03 Pytanie 196
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaź jednostkę mieszkalną składającą się z dwóch pokoi, charakteryzującą się unikalnym wystrojem oraz wyposażeniem.

A. Apartamentowa
B. Specjalna
C. Rezydencjonalna
D. Biznesowa
HGT.03 Pytanie 197
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania należy podjąć, gdy w magazynie z pościelą zauważono gryzonie?

A. Deratyzacja
B. Dezynsekcja
C. Dezynfekcja
D. Sanityzacja
HGT.03 Pytanie 198
Obsługa gości w obiekcie świa…

Miejsce przeznaczone do niewielkich napraw sprzętu sportowego i turystycznego powinno obligatoryjnie mieć

A. camping
B. dom wycieczkowy
C. pole biwakowe
D. schronisko młodzieżowe
HGT.03 Pytanie 199
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?

A. Od +10 °C do +15 °C
B. Od -10 °C do -6 °C
C. Od -5 °C do -1 °C
D. Od 0 °C do +6 °C
HGT.03 Pytanie 200
Obsługa gości w obiekcie świa…

Charakter działalności SPA w obiekcie hotelowym to

A. zabiegi zdrowotne
B. zabiegi prozdrowotne i poprawiające urodę
C. usługi rozrywkowe oraz zabiegi zdrowotne
D. usługi rozrywkowe