Filtrowanie pytań
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
A. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona
B. Mąka, jajko, cukier
C. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia
D. Mąka, jajko, drożdże
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Pracownik hotelowy znalazł cenny naszyjnik. Nie zdołano ustalić właściciela. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego dotyczącymi nieodpłatnego przechowywania, jak długo maksymalnie po znalezieniu należy trzymać przedmiot w hotelu?
A. Pięć lat
B. Dwa lata
C. Pół roku
D. Trzy miesiące
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Czyszczenie okien, usuwanie zanieczyszczeń z trudno dostępnych miejsc oraz pranie dywanów to zadania realizowane w ramach porządkowania
A. gruntownego
B. cyklicznego
C. nadzwyczajnego
D. rocznego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wskaż dokument, który nie jest wypełniany przez inspektora działów.
A. Lista kontrolna dla pokoju
B. Harmonogram pracy pokojowych
C. Rejestr wydanych kluczy
D. Formularz minibaru
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie wymiary powinien mieć obrus do przykrycia stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm, zakładając, że długość zwisu ma wynosić 30 cm?
A. 140 cm x 180 cm
B. 110 cm x 150 cm
C. 130 cm x 180 cm
D. 160 cm x 240 cm
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas porządkowania jednostki mieszkalnej?
A. Zdjąć pościel
B. Odkurzyć meble
C. Wyczyścić lustra
D. Opróżnić kosz na śmieci
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zarządzanie cyklicznymi porządkami generalnymi w hotelu należy do zadań
A. menedżera hotelu
B. osoby sprzątającej korytarze
C. właścicielki pokoju
D. inspektora pięter
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Określ typ sprzątania związany z wymianą dekoracji w strefie ogólnodostępnej przed świętami.
A. Okolicznościowe
B. Gruntowne
C. Bieżące
D. Sezonowe
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wymień czynności, jakie są realizowane podczas codziennego sprzątania pomieszczenia mieszkalnego zajmowanego przez gościa?
A. Odkurzanie podłóg, usuwanie kurzu z mebli, czyszczenie wnętrz szuflad
B. Opróżnianie koszy i popielniczek, zmiana pościeli, czyszczenie żyrandoli
C. Ścielenie łóżek, czyszczenie urządzeń łazienkowych, wymiana ręczników
D. Czyszczenie luster, pielęgnacja ram obrazów, odkurzanie tapicerki mebli
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Przewodnik wycieczki poinformował recepcjonistę o wyjeździe swojej grupy z hotelu o godzinie 400. Jaka forma serwowania śniadania będzie odpowiednia dla tej grupy?
A. Bufet ze śniadaniem
B. Table d'hôte
C. Paczka ze śniadaniem
D. Serwis pokojowy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką metodę powinno się zastosować, aby pozbyć się gumy do żucia przytwierdzonej do dywanu?
A. Posypać solą
B. Użyć zamrażacza
C. Posypać sodą
D. Użyć odplamiacza
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W hotelu zmodernizowano 60 lokali mieszkalnych. Jakiego rodzaju sprzątanie powinno się zrealizować w tych lokalach?
A. Okolicznościowe
B. Awaryjne
C. Specjalne
D. Gruntowne
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką jednostkę noclegową należy przygotować dla klienta, który dokonał rezerwacji pokoju dwuosobowego z dużym łóżkiem?
A. Double
B. Suite
C. Duplex
D. Twin
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z wymienionych grup przedstawia najczęściej spotykane sposoby serwowania śniadań dla gości hotelowych przyjeżdżających w celach rekreacyjnych?
A. Obsługa bufetowa, obsługa bankietowa, room service
B. Room service, à la carte, obsługa bankietowa
C. À la carte, room service, obsługa bufetowa
D. Obsługa bankietowa, obsługa bufetowa, à la carte
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zachowanie porządku oraz czystości w obszarze wellness i SPA w hotelu należy do zadań pracowników
A. działu technicznego
B. służby pięter
C. sekcji rekreacyjnej
D. służby parterowej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie elementy dodatkowe powinny znajdować się w jednostce mieszkalnej hotelu 3*?
A. sejf
B. minibar
C. telefon
D. lodówka
 HGT.03  Pytanie 177 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Kto przejmuje z pokoju gościa formularz zamówienia usługi pralni wraz z zabrudzoną odzieżą?
A. Recepcjonista
B. Pokojowa
C. Inspektorka pięter
D. Magazynier bielizny
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką usługę dodatkową należy zapewnić gościom w każdym hotelu, niezależnie od jego klasyfikacji?
A. Serwowanie posiłków do pokoi
B. Całodobowe przechowywanie bagażu
C. Całodobowa usługa bagażowa
D. Sprzedaż lub dostęp do prasy codziennej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Napój kawowy przygotowany na podstawie podwójnej porcji klasycznego espresso z dodatkiem mleka, przyozdobiony małym kleksem mlecznej piany, to
A. melange
B. espresso
C. cappuccino
D. latte macchiato
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który z przedstawionych fragmentów zamówienia dotyczy usług dodatkowych typu biznesowego?
A. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na spotkanie ze znanym pisarzem. Krzesła prosimy ustawić w układzie teatralnym, a salę prosimy dodatkowo wyposażyć w mikrofon bezprzewodowy i projektor multimedialny.
B. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na seminarium dla dwustu osób, a także o zorganizowanie przerw kawowych. Salę prosimy wyposażyć w sprzęt multimedialny, mównicę oraz mikrofon bezprzewodowy.
C. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na uroczysty bankiet z okazji urodzin. W menu proszę uwzględnić tort ze świeczkami i po lampce szampana.
D. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na pokaz mody. Prosimy także o zorganizowanie poczęstunku dla zaproszonych gości. Salę prosimy zaaranżować odpowiednio do przedsięwzięcia.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Co to jest jajko po wiedeńsku?
A. jajko w szklance, gotowane w gorącej wodzie, z dodatkiem masła
B. jajko ugotowane na miękko, podawane w kieliszku, z dodatkiem soli
C. jajko ugotowane na twardo, serwowane z majonezem
D. jajko ugotowane na twardo, serwowane z masłem
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wskaż poprawny sposób nakrycia stołu bielizną stołową zgodny z zasadami panującymi w hotelarstwie?
A. Napperon, obrus stołowy, skirting
B. Molton, napperon, skirting
C. Obrus stołowy, laufer, skirting
D. Molton, obrus stołowy, napperon
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jakim naczyniu można serwować mleko do kawy?
A. W filiżance
B. W dzbanuszku
C. W nelsonce
D. W kokilce
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie jest standardowe wyposażenie pokoju jednoosobowego w hotelu trzygwiazdkowym?
A. Łóżko piętrowe, zestaw do prasowania, ekspres do kawy
B. Łóżko jednoosobowe, telewizor, biurko
C. Dwa łóżka pojedyncze, minibar, sejf
D. Łóżko małżeńskie, klimatyzacja, jacuzzi
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wskaż zestaw usług oferowanych bezpłatnie w hotelu pięciogwiazdkowym?
A. Zamówienie taksówki, usługa pralnicza, obsługa bagażowa, wymiana pościeli
B. Wymiana ręczników, budzenie, informacja turystyczna, obsługa bagażowa
C. Budzenie, informacja turystyczna, parking, room-service
D. Budzenie, usługa pralnicza, parking, pomoc w nagłych wypadkach
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do pielęgnacji podłóg z marmuru?
A. Odkurzacz elektryczny
B. Szorowarkę jednotarczową
C. Mop parowy
D. Froterkę
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie z wymienionych działań można podjąć podczas porządkowania pokoju zajętego przez gościa?
A. Zabrać porozrzucane ubrania gościa do prania
B. Schować cenne przedmioty gościa do szuflady nocnej szafki
C. Ułożyć piżamę gościa na łóżku
D. Wyrzucić nieaktualne gazety gościa
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z poniższych osób nie jest członkiem ekipy sprzątającej piętra?
A. Starsza pokojowa
B. Konserwator
C. Magazynier bielizny
D. Korytarzowa
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką czynność należy wykonać na początku procesu czyszczenia wykładziny dywanowej w hotelowym korytarzu?
A. Odkurzanie na sucho
B. Usunięcie plam
C. Wyszczotkowanie
D. Spryskanie detergentem
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jak długo należy gotować jajko w wrzącej, osolonej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
A. 3-4 minuty
B. 8-10 minut
C. 4-5 minut
D. 2-3 minuty
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W której kategorii hotele i motele mają obowiązek oferowania usługi sprzedaży lub dostarczania kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej (przynajmniej szczoteczki i pasty do zębów oraz maszynki i kremu do golenia)?
A. Od 2*
B. Od 3*
C. Od 4*
D. Od 1*
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką z wymienionych czynności powinna zrealizować pokojowa podczas procedury sprzątania pokoju "na czysto"?
A. Sprawdzić stan pościeli
B. Posprzątać rzeczy gościa
C. Poinformować recepcję o gotowości pokoju
D. Poukładać kosmetyki gościa
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Dokumentem, który potwierdza przyjęcie do realizacji zamówionych przez gościa e-mailem usług dodatkowych, jest
A. regulamin hotelowy.
B. potwierdzenie rezerwacji.
C. kosztorys imprezy.
D. zamówienie na usługi.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką czynność należy wykonać najpierw podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?
A. Zaproponować gościowi nalanie napoju
B. Poprawić układ potraw na stole
C. Podać gościowi menu room service
D. Ustalić miejsce podania śniadania gościowi
 HGT.03  Pytanie 195 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podczas porządkowania jednostki mieszkalnej pokojowa przypadkowo upuściła aparat fotograficzny, który należał do gościa. Po jakim czasie następuje przedawnienie roszczeń gościa w związku z uszkodzeniem tego urządzenia?
A. Dwunastu miesięcy od chwili, gdy poszkodowany dowiedział się o szkodzie
B. Sześć miesięcy od daty, w której poszkodowany przestał korzystać z usług hotelowych
C. Trzy miesiące od momentu, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie
D. Dwunastu miesięcy od momentu, w którym poszkodowany przestał korzystać z usług hotelu
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką usługę dodatkową obiekty noclegowe oferują bezpłatnie?
A. Zamianę walut.
B. Dostawę do pokoju.
C. Zamówienie taksówki.
D. Pranie ubrań.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jakim naczyniu powinno się serwować mleko do kawy?
A. W kokilce
B. W nelsonce
C. W dzbanuszku
D. W filiżance
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie elementy wchodzą w skład pełnego węzła sanitarnego w hotelowym pomieszczeniu mieszkalnym?
A. Umywalka, prysznic i wc
B. Umywalka, prysznic, bidet i wc
C. Umywalka, wanna z prysznicem, bidet i wc
D. Umywalka, wanna z prysznicem i wc
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Klient hotelowy na specjalnej karcie zaznaczył herbatę, jajecznicę z szynką, masło oraz pieczywo. W ramach usługi room service należy przygotować
A. zestaw śniadaniowy z wybranym, szczelnie zamkniętym asortymentem potraw
B. tacę wyłożoną serwetką, talerz płaski, nóż, widelec, filiżankę na spodku z łyżeczką
C. stół jednoosobowy, talerz płaski, nóż, widelec, nakrycie do jaj, filiżankę na spodku z łyżeczką
D. bufet stolowy starannie udekorowany z pełnym kompletem zastawy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Goście zarezerwowali w hotelu nocleg z wzmocnionym śniadaniem wiedeńskim. W składzie śniadaniowym kelner nie podaje
A. miodu, dżemu
B. jajecznicy na bekonie
C. jaj po wiedeńsku
D. wędlin, serów