Filtrowanie pytań
Realizacja usług w recepcji
A. strata została spowodowana przez osobę zaproszoną przez gościa
B. mienie pozostawało w samochodzie na parkingu hotelowym
C. szkoda była wynikiem działania siły wyższej
D. rzecz została przekazana pracownikowi hotelu na parkingu
Realizacja usług w recepcji
Gość dzwoni do recepcji, informując, że w pokoju nr 118, pomimo ciszy nocnej, panuje hałas. W takiej sytuacji recepcjonista powinien
A. zadzwonić na policję i poprosić o interwencję w pokoju nr 118
B. zażądać od gości z pokoju nr 118 przestrzegania ciszy nocnej
C. poprosić gości z pokoju nr 118 o opuszczenie hotelu
D. wezwać ochronę hotelu, aby udzieliła gościom z pokoju nr 118 upomnienia
Realizacja usług w recepcji
W sytuacji wystąpienia pożaru w hotelu, pracownik recepcji powinien przede wszystkim
A. opuścić strefę zagrożenia
B. powiadomić pozostałych pracowników i gości
C. zawiadomić straż pożarną oraz menedżera hotelu
D. przystąpić do działania w celu ugaszenia ognia
Realizacja usług w recepcji
W przypadku zanieczyszczeń chemicznych lub biologicznych powietrza na zewnątrz obiektu, personel hotelowy powinien w pierwszej kolejności
A. jak najszybciej opuścić hotel
B. otworzyć drzwi i okna
C. wyłączyć klimatyzację i wentylatory
D. przenieść gości hotelowych do piwnicy
Realizacja usług w recepcji
Z zasad bezpieczeństwa oraz higieny pracy wynika, że pracownik obsługi pięter w obiekcie hotelowym powinien mieć zagwarantowane ergonomiczne
A. materiały informacyjne
B. stroje służbowe
C. narzędzia pracy
D. środki czystości
Realizacja usług w recepcji
Gdy nastąpi wybuch pożaru w hotelu, pracownik recepcji powinien najpierw:
A. opuścić niebezpieczny obszar
B. skontaktować się ze strażą pożarną oraz kierownikiem hotelu
C. przystąpić do działania w celu ugaszenia pożaru
D. powiadomić innych pracowników oraz gości
Realizacja usług w recepcji
Do recepcji przychodzi osoba, która twierdzi, że jest gościem hotelowym i zgubiła klucz do pokoju w formie karty magnetycznej. Jakie działania powinien podjąć recepcjonista w takiej sytuacji?
A. poprosić o potwierdzenie rezerwacji, wręczyć nowy klucz
B. wprowadzić notatkę do księgi rejestracyjnej, przekazać nowy klucz
C. wezwać przełożonego, wydać nowy klucz
D. sprawdzić listę gości, poprosić o dowód tożsamości, wydać nowy klucz
Realizacja usług w recepcji
W jaki sposób recepcjonista powinien postępować w trakcie procedury check-in z gościem korzystającym z wózka inwalidzkiego?
A. Bez wcześniejszych uzgodnień z gościem wspierać w poruszaniu wózka
B. Ustalić z gościem, jaka pomoc jest potrzebna
C. Pomagać mu we wszystkich możliwych zadaniach
D. Udzielać wsparcia, traktując gościa w sposób wyjątkowy
Realizacja usług w recepcji
Jakie środki zapewniające bezpieczeństwo osób wypoczywających są niezbędne na terenach biwakowych?
A. Punkt pomocy medycznej, sprzęt przeciwpożarowy, ogrodzenie, oświetlenie
B. System alarmowy, ogrodzenie, sprzęt przeciwpożarowy
C. Dodatkowe źródło energii elektrycznej, punkt pomocy medycznej, ogrodzenie
D. Ochrona w nocy, oświetlenie, punkt medyczny, sprzęt przeciwpożarowy
Realizacja usług w recepcji
Celem stosowania systemu HACCP jest eliminacja zagrożenia:
A. zgubienia bagażu oraz wartościowych przedmiotów gościa hotelowego
B. żywności w trakcie produkcji w gastronomii hotelarskiej
C. terrorystycznego na terenie obiektu hotelowego
D. wybuchu pożaru w obiekcie mieszkalnym
Realizacja usług w recepcji
Pobyt gościa w hotelu zakłóciło zgłoszenie o iskrzeniu w elektrycznym przełączniku w jego pokoju. Jakie działania powinien podjąć recepcjonista w takiej sytuacji?
A. powiadomić firmę energetyczną
B. wyłączyć zasilanie w pokoju
C. powiadomić straż pożarną
D. wyłączyć zasilanie w obiekcie
Realizacja usług w recepcji
Zagrożenie zwarcia instalacji elektrycznej w hotelu może być spowodowane
A. użyciem gniazd z klapką ochronną
B. zastosowaniem uziemień gniazd w łazienkach i pokojach hotelowych
C. podłączeniem urządzeń elektrycznych o wysokim napięciu
D. podłączeniem wielu urządzeń elektronicznych o napięciu 230W
Realizacja usług w recepcji
Usługi, które są obligatoryjnie oferowane w każdym hotelu, nie obejmują
A. przechowywania bagażu klientów
B. sprzedaży lub udostępniania dzienników
C. serwowania śniadań
D. udzielania pomocy w sytuacjach awaryjnych
Realizacja usług w recepcji
Bagażowy, który zauważył dziwnie wyglądającą walizkę przed hotelem, powinien
A. delikatnie otworzyć i skontrolować zawartość
B. poinformować o tym fakt swoich bezpośrednich przełożonych
C. odstawić ją w recepcji, na wypadek gdyby ktoś jej potrzebował
D. przekazać ją do przechowalni bagażu
Realizacja usług w recepcji
System HACCP w sektorze gastronomicznym hoteli pozwala na
A. identyfikację, analizę i zarządzanie ryzykiem związanym z bezpieczeństwem żywności
B. nadzór mikrobiologiczny nad przygotowywanymi potrawami
C. nadzór finansowy nad wytwarzanymi potrawami
D. identyfikację, ocenę oraz eliminację wyprodukowanej żywności
Realizacja usług w recepcji
Kwit depozytowy zostanie sporządzony przez recepcjonistę i wręczony gościowi, który
A. oddaje walizkę do bagażowej przechowalni
B. oddaje wartościową rzecz do sejfu przy recepcji
C. wpłaci zaliczkę do kasy hotelowej
D. zdeponuje gotówkę w sejfie w swoim pokoju hotelowym
Realizacja usług w recepcji
Gdy kucharz w hotelowej kuchni ranił się nożem podczas przygotowywania potrawy, jaką formę opatrunku należy zastosować, udzielając mu pierwszej pomocy?
A. z gazy nasączonej czystą wodą
B. z suchej gazy jałowej
C. z waty nasączonej wodą utlenioną
D. z waty z tłustym kremem
Realizacja usług w recepcji
W sytuacji pożaru w hotelu kluczowym etapem działań ratowniczo-gaśniczych jest
A. usuwanie przedmiotów stanowiących zagrożenie
B. gaszenie ognia
C. ochładzanie podgrzanych elementów
D. ewakuacja osób z obszaru zagrożenia
Realizacja usług w recepcji
Jednym z efektywnych sposobów ochrony hotelu przed zagrożeniem terrorystycznym jest
A. zatrudnienie zespołu antyterrorystycznego
B. wprowadzenie systemu monitoringu
C. wynajęcie psa przeszkolonego do wykrywania zagrożeń
D. zamontowanie bramki do detekcji metali
Realizacja usług w recepcji
Korzystając z danych w tabeli, ustal częstotliwość wykonywania masażu serca przy udzielaniu pierwszej pomocy osobie, która jest nieprzytomna i nie oddycha.
| Reanimacja krążeniowo-oddechowa | Niemowlę do 1 roku życia | Dziecko od 1 roku życia do okresu pokwitania | Dorosły od okresu pokwitania |
|---|---|---|---|
| Rozpoczęcie działań ratujących | 5 wdechów, a następnie 30 uciśnięć | 5 wdechów, a następnie 30 uciśnięć | 30 uciśnięć |
| Miejsce ucisku | środek linii sutkowej | jeden palec powyżej dołu mostka | dwa palce powyżej dołu mostka |
| Głębokość ucisku | 1,5 – 2,5 cm | 2,5 – 3,5 cm | 4 – 5 cm |
| Częstotliwość ucisku mostka | do 120 na minutę | 100 na minutę | 100 na minutę |
| Proporcje wdech-ucisk | 2 : 30 | 2 : 30 | 2 : 30 |
A. 90 ucisków mostka na minutę.
B. 100 ucisków mostka na minutę.
C. 30 ucisków mostka na minutę.
D. 60 ucisków mostka na minutę.
Realizacja usług w recepcji
Jaką sekcję organizacyjną musi powiadomić pracownik obsługujący rezerwację gościa z cukrzycą?
A. Gastronomię
B. Recepcję
C. Służbę parterową
D. Housekeeping
HGT.06 Pytanie 102
Realizacja usług w recepcji
Właściciel hotelu nie ma prawa odmówić przyjęcia na przechowanie papierów wartościowych, gotówki oraz innych wartościowych przedmiotów, jeżeli rzecz
A. jest niewłaściwie zapakowana
B. zajmuje nadmiernie dużo miejsca
C. stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa
D. ma zbyt wysoką wartość
HGT.06 Pytanie 103
Realizacja usług w recepcji
W jakiej sytuacji recepcjonista ma prawo odmówić przyjęcia wartościowych przedmiotów do przechowania?
A. Zlecenie usługi miało miejsce w nocy
B. Przedmioty zajmują zbyt dużo przestrzeni
C. Przedmioty są niewielkie i mogą łatwo zaginąć
D. Klient jest agresywny i niegrzeczny
Realizacja usług w recepcji
Jakie kroki powinien wykonać pracownik obsługi pięter, gdy zdenerwowany gość hotelu dzieli się swoimi problemami rodzinnymi?
A. Pocieszyć gościa i skierować do psychologa
B. Wysłuchać gościa i zasugerować wspólny spacer
C. Wysłuchać gościa i wrócić do swoich obowiązków
D. Pocieszyć gościa i odesłać do kierownika obiektu