Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.07 Pytanie 521
Przygotowanie imprez i usług …

Wylicz podatek VAT od marży, jeśli całkowity koszt wyjazdu turystycznego wynosi 14 500 zł, a marża agencji turystycznej to 10%?

A. 232,00 zł
B. 333,50 zł
C. 3 668,50 zł
D. 2 450,00 zł
HGT.07 Pytanie 522
Przygotowanie imprez i usług …

Osobom spędzającym czas w Andaluzji można zorganizować typowy dla południowej Hiszpanii występ

A. tańca flamenco
B. produkcji szkła z Murano
C. przygotowywania pinsy
D. ozdobienia matrioszek
HGT.07 Pytanie 523
Przygotowanie imprez i usług …

Oblicz całkowity koszt krajowej wycieczki objazdowej dla grupy, jeśli wydatki związane z organizacją tej imprezy wynoszą 13 800,00 zł, a prowizja biura podróży to 10%?

A. 18 354,00 zł
B. 15 497,40 zł
C. 16 974,00 zł
D. 14 114,40 zł
HGT.07 Pytanie 524
Przygotowanie imprez i usług …

Pilot wycieczki otrzymuje tzw. rooming list, czyli spis zawierający informacje o turystach oraz ich

A. oczekiwania związane z dodatkowymi usługami
B. preferencje dotyczące wyżywienia
C. metodę zakwaterowania
D. dane kontaktowe
HGT.07 Pytanie 525
Przygotowanie imprez i usług …

W programie wycieczki dla osób zainteresowanych historią Piastów warto uwzględnić zwiedzanie

A. Katedry w Gnieźnie
B. Pałacu w Kamieńcu Ząbkowickim
C. Muzeum w Zamku Kórnickim
D. Pałacu w Leźnie
HGT.08 Pytanie 526
Obsługa klienta oraz rozlicza…

Turystom przebywającym na Krecie można zaproponować w ramach dodatkowej atrakcji

A. wycieczkę promową na Sycylię
B. organizację spaceru
C. zwiedzanie ruin labiryntu Minotaura
D. spędzenie popołudnia na piaszczystej plaży
HGT.07 Pytanie 527
Przygotowanie imprez i usług …

Zagospodarowanie turystyczne regionu Pojezierza Mazurskiego obejmuje

A. łagodny klimat oraz zróżnicowany krajobraz
B. rozbudowaną sieć miejsc wypoczynkowych
C. dużą jeziorność oraz rzeźbę terenu
D. zachowany regionalny folklor oraz rzemiosło
HGT.08 Pytanie 528
Obsługa klienta oraz rozlicza…

Pracownik agencji turystycznej ma możliwość obserwowania reakcji klienta, a także może analizować jego potrzeby oraz oczekiwania podczas procesu sprzedaży?

A. internetowej
B. telefonicznej
C. wysyłkowej
D. osobistej
HGT.07 Pytanie 529
Przygotowanie imprez i usług …

Umowa pomiędzy organizatorem usług turystycznych a klientem nie zawiera danych dotyczących

A. zakwaterowania
B. ubezpieczenia
C. godzin otwarcia zwiedzanych atrakcji
D. rodzaju świadczeń wliczonych w cenę
HGT.07 Pytanie 530
Przygotowanie imprez i usług …

Która z wymienionych instytucji jest Światową Organizacją Turystyki?

A. UNWTO
B. IYHF
C. PIT
D. HOTREC
HGT.07 Pytanie 531
Przygotowanie imprez i usług …

Jaką trasę turystyczną powinno się uwzględnić w programie wycieczki po obiektach renesansowych w Polsce?

A. Ustroń - Rabka - Krościenko - Krynica - Iwonicz
B. Kraków - Tarnów - Krasiczyn - Zamość - Lublin
C. Poznań - Ostrów Lednicki - Gniezno - Żnin - Biskupin
D. Kraków - Ojców - Pieskowa Skała - Olsztyn - Częstochowa
HGT.07 Pytanie 532
Przygotowanie imprez i usług …

Osobie podróżującej, która pragnie wypocząć w nadmorskim uzdrowisku, powinno się zaproponować pobyt

A. w Augustowie, Polańczyku lub Inowrocławiu
B. w Sopocie, Kołobrzegu lub Dąbkach
C. w Rabce, Muszynie lub Uniejowie
D. w Ciechocinku, Supraślu lub Nałęczowie
HGT.07 Pytanie 533
Przygotowanie imprez i usług …

W planie wydarzenia dla turystów pasjonujących się historią wojskowości powinno się uwzględnić wizytę w muzeum

A. Bitwy pod Grunwaldem w Stębarku
B. Zegarów w Jędrzejowie
C. Morskie w Gdyni
D. Sportu i Turystyki w Karpaczu
HGT.07 Pytanie 534
Przygotowanie imprez i usług …

Organizator turystyki, który w trakcie trwania imprezy turystycznej nie zrealizował usługi określonej w umowie, ma obowiązek zapewnić klientowi

A. możliwość uczestnictwa w imprezie zastępczej ze zredukowaną ceną
B. świadczenie zastępcze w ramach tej imprezy z obciążeniem go różnicą cenową
C. powiększenie ilości posiłków i różnorodność menu podczas imprezy turystycznej
D. świadczenie zastępcze w ramach tej imprezy bez obciążania kosztami
HGT.07 Pytanie 535
Przygotowanie imprez i usług …

Wycieczka do Włoch zakończyła się 10 czerwca 2005 roku. W związku z tym biuro podróży zrealizowało usługę i może wystawić fakturę VAT dla klienta, który jest tym zainteresowany?

A. 16 lipca 2005 roku
B. 30 sierpnia 2005 roku
C. 16 czerwca 2005 roku
D. 31 grudnia 2005 roku
HGT.08 Pytanie 536
Obsługa klienta oraz rozlicza…

HRS to system rezerwacji dostępny w sieci

A. usług gastronomicznych
B. pakietów konferencyjnych
C. imprez turystycznych
D. miejsc noclegowych
HGT.08 Pytanie 537
Obsługa klienta oraz rozlicza…

Z jakiego modułu na stronie polska.travel powinno się skorzystać podczas planowania kilku dniowej wycieczki oraz rezerwacji noclegu w Kotlinie Kłodzkiej?

A. Trip Planner
B. Events Calendar
C. About Poland
D. Hotel Reservation
HGT.07 Pytanie 538
Przygotowanie imprez i usług …

Jak długo może pracować pracownik biura podróży przy monitorze Komputera, aby przysługiwała mu 5-minutowa przerwa wliczana do czasu pracy?

A. 120 min
B. 90 min
C. 60 min
D. 30 min
HGT.08 Pytanie 539
Obsługa klienta oraz rozlicza…

Wskaż, do którego kraju przynależą miejscowości wypoczynkowe nadmorskie Lloret de Mar, Calella oraz Santa Susana?

A. Portugalia
B. Chorwacja
C. Francja
D. Hiszpania
HGT.07 Pytanie 540
Przygotowanie imprez i usług …

Czynnością w zakresie public relations jest

A. umieszczenie billboardu z reklamą biura podróży przy wjeździe do miasta
B. włączenie do oferty produktu turystycznego agentów turystycznych
C. zaproszenie przedstawicieli mediów na bankiet z okazji jubileuszu firmy
D. przesyłanie potencjalnym klientom ofert biura podróży
HGT.07 Pytanie 541
Przygotowanie imprez i usług …

Jakiej informacji nie powinno się uwzględniać w zleceniu na usługę gastronomiczną?

A. Danych osoby zamawiającej
B. Programu zwiedzania
C. Czasu przybycia grupy
D. Daty realizacji usługi
HGT.07 Pytanie 542
Przygotowanie imprez i usług …

Planując wycieczkę turystyczną dla grupy, jak długo powinien trwać czas na obiadokolację?

A. od 1 do 1,5 godziny
B. poniżej 30 minut
C. od 40 do 50 minut
D. powyżej dwóch godzin
HGT.07 Pytanie 543
Przygotowanie imprez i usług …

Wykorzystując kulinarny przewodnik Michelin, można wybrać wyróżnione gwiazdkami słynne

A. puby
B. restauracje
C. muzea
D. kawiarnie
HGT.07 Pytanie 544
Przygotowanie imprez i usług …

Jednym z wychowawczych aspektów turystyki jest

A. odkrywanie swoich "korzeni"
B. przygotowanie do funkcjonowania w społeczeństwie
C. eliminacja zmęczenia
D. zwiększanie sprawności fizycznej
HGT.08 Pytanie 545
Obsługa klienta oraz rozlicza…

Organizując objazdową wycieczkę do Chorwacji Bałkańskie Skarby, biuro podróży ma obowiązek zapewnić uczestnikom ubezpieczenie NNW oraz

A. OC
B. KL
C. BP
D. SS
HGT.08 Pytanie 546
Obsługa klienta oraz rozlicza…

Które z miast w Europie ma możliwość umieszczenia fotografii Złotej Uliczki w swoich materiałach reklamowych?

A. Brno
B. Wilno
C. Praga
D. Wiedeń
HGT.07 Pytanie 547
Przygotowanie imprez i usług …

Jakie miejsce noclegowe można zaproponować grupie turystów podróżujących po Tatrach Wysokich?

A. schroniskach
B. motelach
C. pensjonatach
D. hotelach
HGT.07 Pytanie 548
Przygotowanie imprez i usług …

Aperitif to wydarzenie odbywające się na

A. stojąco, ma charakter luksusowego przyjęcia
B. siedząco, jest okazją do dyskusji i spotkań
C. stojąco w celu pobudzenia apetytu
D. siedząco, łączy posiłek ze spotkaniem biznesowym
HGT.07 Pytanie 549
Przygotowanie imprez i usług …

W menu dla osób stosujących dietę niskokaloryczną i łatwostrawną powinny znaleźć się potrawy

A. mączne, z serowymi sosami
B. rybne, smażone
C. warzywne, gotowane na parze
D. mięsne, grillowane
HGT.07 Pytanie 550
Przygotowanie imprez i usług …

Zakwaterowanie w hotelu, które obejmuje nocleg, pełne wyżywienie oraz dostęp do dodatkowych usług w ramach ceny to

A. all inclusive
B. fuli board
C. half board
D. bed and breakfast
HGT.08 Pytanie 551
Obsługa klienta oraz rozlicza…

W umowie dotyczącej świadczenia usług na rzecz organizatora turystyki zawartej pomiędzy biurem podróży a pilotem stosuje się odpowiednio przepisy umowy

A. agencyjnej
B. zlecenia
C. najmu
D. allotmentu
HGT.07 Pytanie 552
Przygotowanie imprez i usług …

Jakie wyżywienie powinno być zaproponowane rodzinie, która planuje korzystać ze śniadań, obiadów i kolacji podczas urlopu nad morzem?

A. HB
B. BB
C. OB
D. FB
HGT.08 Pytanie 553
Obsługa klienta oraz rozlicza…

Określając wysokość marży biura podróży, wydatki poniesione na zakup towarów i usług oferowanych na rzecz nabywcy powinny być uwzględniane w ewidencji jako kwoty

A. bez podatku oraz bez rabatu
B. bez podatku oraz z rabatem
C. brutto
D. netto
HGT.07 Pytanie 554
Przygotowanie imprez i usług …

Jakie rodzaje międzynarodowych przewozów mogą organizować biura podróży według regulacji Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej?

A. Terminowe, szybkie
B. Powolne, typowe
C. Osobowe, pośpieszne
D. Regularne, wahadłowe
HGT.07 Pytanie 555
Przygotowanie imprez i usług …

Wyznacz koszt ubezpieczenia dla grupy, która składa się z 45 uczniów, 3 opiekunów, pilota wycieczek oraz kierowcy podczas 4-dniowej wycieczki, zakładając, że ubezpieczenie NNW wynosi 3,50 zł za dzień na osobę?

A. 672,00 zł
B. 686,00 zł
C. 630,00 zł
D. 700,00 zł
HGT.08 Pytanie 556
Obsługa klienta oraz rozlicza…

Aby prawidłowo rozliczać podatek VAT, biuro podróży powinno prowadzić dokumentację

A. wyposażenia
B. marży
C. przychodów
D. wydatków
HGT.07 Pytanie 557
Przygotowanie imprez i usług …

Zajmowanie się organizowaniem atrakcji i umilaniem czasu urlopowiczom w hotelu jest jednym z kluczowych zadań

A. concierge
B. pracownika guest relations
C. animatora czasu wolnego
D. pilota wycieczki
HGT.07 Pytanie 558
Przygotowanie imprez i usług …

Wprowadzenie oferty "Lato w Hiszpanii" do katalogu biura podróży przede wszystkim wymaga

A. rozdawania reklamowych czapeczek przyszłym klientom
B. zorganizowania podróży studyjnej dla turoperatorów
C. dodania wkładki informacyjnej o ofercie do lokalnych gazet
D. rozstawienia billboardów oraz plakatów w centralnej części miasta
HGT.08 Pytanie 559
Obsługa klienta oraz rozlicza…

Informację o nowej ofercie wycieczek rowerowych na wyspie Bornholm należy wprowadzić do katalogu turystyki

A. integracyjnej
B. kwalifikowanej
C. noclegowej
D. uzdrowiskowej
HGT.07 Pytanie 560
Przygotowanie imprez i usług …

Organizator wycieczek, który w trakcie imprezy turystycznej nie zrealizował usługi określonej w umowie, ma obowiązek zapewnić klientowi

A. powiększenie porcji jedzenia oraz urozmaicenie menu w czasie imprezy
B. świadczenie zastępcze w ramach tej imprezy bez dodatkowych kosztów
C. udział w imprezie zastępczej z obniżoną ceną
D. świadczenie zastępcze w ramach tej imprezy z nałożeniem różnicy kosztów