Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie działania powinien podjąć laborant, gdy na odzież roboczą rozleje się kwas azotowy(V) podczas przeprowadzania analizy chemicznej?

A. Obficie polać ubranie wodą
B. Polać ubranie roztworem zasady
C. Zdezynfekować odzież roboczą
D. Zdjąć odzież roboczą
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeżeli dłoń została polana stężonym kwasem siarkowym (VI) w laboratorium zajmującym się analizą żywności, co należy zrobić w pierwszej kolejności?

A. zdezynfekować miejsce poparzenia
B. zneutralizować ranę za pomocą zasady sodowej
C. przepłukać dłoń dużą ilością zimnej wody
D. udać się do lekarza
Organizacja i nadzorowanie pr…

Uszkodzone kartony podczas pakowania żywności należy

A. wykorzystać po dokonaniu naprawy
B. zwrócić dostawcy opakowań
C. przekazać firmie zajmującej się tym profesjonalnie
D. spalić w piecu zakładowym
Organizacja i nadzorowanie pr…

Woda używana w przemyśle mleczarskim jest wykorzystywana do

A. regeneracji mleka w proszku
B. uzupełniania wody w produkcie
C. dezynfekcji powierzchni maszyn
D. zasilania kotła parowego
SPC.06 Pytanie 5
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, pracownik przed rozpoczęciem pracy powinien

A. przejść kwarantannę
B. zmieniać odzież roboczą tylko raz w tygodniu
C. udać się na halę produkcyjną bez zmiany obuwia
D. zgłosić się do przełożonego, jeśli odczuwa chorobowe objawy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką czynność należy podjąć, gdy w kotle twarożkarskim zauważono pozostałości środków dezynfekcyjnych?

A. Powtórzyć proces płukania kotła
B. Podnieść temperaturę pasteryzacji mleka
C. Zwiększyć ciśnienie prasowania twarogu
D. Zwiększyć ilość dodawanego zakwasu
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakiej czynności nie można wykonać przy użyciu metalowych szczypiec?

A. Miareczkowania wodorotlenkiem sodu
B. Ważenia próbki żywności
C. Nalewania kwasu siarkowego
D. Ogrzewania zawartości kolbki
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak powinno się postąpić, gdy okaże się, że zakwas dodany do mleka jogurtowego jest zainfekowany bakteriami z grupy coli?

A. Do produktu dodać czysty zakwas
B. Do produktu wprowadzić konserwant chemiczny
C. Napój poddać utylizacji
D. Napój poddać mikrofiltracji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeśli mleko w pasteryzatorze nie osiągnęło wymaganej temperatury pasteryzacji, co należy zrobić?

A. poddać mleko dwukrotnej pasteryzacji wysokotemperaturowej
B. ponownie przeprowadzić proces
C. skierować mleko do wytwarzania twarogu
D. skierować mleko do produkcji serów dojrzewających