Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. higrometr
B. polarymetr
C. kalorymetr
D. areometr
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do oznaczania zawartości tłuszczu w mleku metodą Gerbera wykorzystuje się następujący sprzęt laboratoryjny:
A. moździerz, parownicę, wagę techniczną
B. laktodensymetr, aparat filtracyjny, destylarkę
C. butyrometr, łaźnię wodną, wirówkę
D. rozdzielacz, eksykator, suszarkę
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wykorzystując m.in. matecznik, tank fermentacyjny oraz maszynę do napełniania, można zrealizować proces wytwarzania
A. mleka sterylizowanego
B. masła serwatkowego
C. jogurtu smakowego
D. śmietanki kawowej
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie narzędzie wykorzystuje się do pobierania próbek mleka surowego z cysterny na potrzeby badań organoleptycznych?
A. zgłębnik metalowy
B. łopatkę porcelanową
C. świder rurowy
D. ssawkę metalową
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby pozbyć się bakterii przetrwalnikujących z mleka surowego, konieczne jest zastosowanie
A. klarifikator.
B. dekanter.
C. separator.
D. baktofugator.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Pirometr to instrument przeznaczony do pomiaru
A. temperatury
B. gęstości
C. mętności
D. kwasowości
Organizacja i nadzorowanie pr…
Autoklaw jest kluczowym urządzeniem stosowanym w wytwarzaniu
A. niehigroskopijnego proszku serwatkowego
B. odtłuszczonego proszku mlecznego
C. niesłodzonego mleka zagęszczonego
D. pasteryzowanego mleka bezlaktozowego
Organizacja i nadzorowanie pr…
W procesie wytwarzania masła śmietankę, która wypływa z wirówki, kieruje się następnie do:
A. homogenizatora, pasteryzatora, tanku, masielnicy
B. tanku, pasteryzatora, homogenizatora, masielnicy
C. pasteryzatora, odgazowywacza, tanku, masielnicy
D. odgazowywacza, tanku, pasteryzatora, masielnicy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Transport luzem jest możliwy za pomocą przenośnika rolkowego
A. kazeiny suszonej
B. gęstwy serowej
C. bloków sera
D. wstęgi masła
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile kostek masła o wadze 200 g można uzyskać w ciągu 5 godzin, jeżeli wydajność maszyny wynosi 600 kg masła na godzinę?
A. 3 000 sztuk
B. 1 500 sztuk
C. 15 000 sztuk
D. 30 000 sztuk
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby uzyskać mleko z równomiernym rozkładem tłuszczu, konieczne jest zastosowanie
A. baktofugacji
B. homogenizacji
C. odgazowania
D. pasteryzacji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do przewozu kartonów z masłem wykorzystuje się przenośnik
A. kubełkowy
B. pneumatyczny
C. taśmowy
D. ślimakowy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak przebiega proces dezodoryzacji śmietanki, która ma być wykorzystywana do produkcji masła?
A. w odgazowywaczu
B. w wirówce
C. w masielnicy
D. w homogenizatorze
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakiej czynności nie można wykonać przy użyciu metalowych szczypiec?
A. Ogrzewania zawartości kolbki
B. Miareczkowania wodorotlenkiem sodu
C. Ważenia próbki żywności
D. Nalewania kwasu siarkowego
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do schładzania spopielonych próbek żywności w piecu muflowym?
A. kąpiel.
B. eksykator.
C. regulator temperatury.
D. chłodziarka.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Urządzenie używane do prasowania serów, gdzie siła nacisku pochodzi z sprężonego powietrza, nazywa się prasą
A. dźwigniową
B. hydrauliczna
C. pneumatyczną
D. śrubową
- ‹
- 1
- ›