Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Do oznaczania zawartości tłuszczu w mleku metodą Gerbera wykorzystuje się następujący sprzęt laboratoryjny:

A. moździerz, parownicę, wagę techniczną
B. laktodensymetr, aparat filtracyjny, destylarkę
C. butyrometr, łaźnię wodną, wirówkę
D. rozdzielacz, eksykator, suszarkę
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wykorzystując m.in. matecznik, tank fermentacyjny oraz maszynę do napełniania, można zrealizować proces wytwarzania

A. mleka sterylizowanego
B. masła serwatkowego
C. jogurtu smakowego
D. śmietanki kawowej
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie narzędzie wykorzystuje się do pobierania próbek mleka surowego z cysterny na potrzeby badań organoleptycznych?

A. zgłębnik metalowy
B. łopatkę porcelanową
C. świder rurowy
D. ssawkę metalową
Organizacja i nadzorowanie pr…

Autoklaw jest kluczowym urządzeniem stosowanym w wytwarzaniu

A. niehigroskopijnego proszku serwatkowego
B. odtłuszczonego proszku mlecznego
C. niesłodzonego mleka zagęszczonego
D. pasteryzowanego mleka bezlaktozowego
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesie wytwarzania masła śmietankę, która wypływa z wirówki, kieruje się następnie do:

A. homogenizatora, pasteryzatora, tanku, masielnicy
B. tanku, pasteryzatora, homogenizatora, masielnicy
C. pasteryzatora, odgazowywacza, tanku, masielnicy
D. odgazowywacza, tanku, pasteryzatora, masielnicy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakiej czynności nie można wykonać przy użyciu metalowych szczypiec?

A. Ogrzewania zawartości kolbki
B. Miareczkowania wodorotlenkiem sodu
C. Ważenia próbki żywności
D. Nalewania kwasu siarkowego