Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. 62,50 dm3
B. 12,50 dm3
C. 6,25 dm3
D. 125,90 dm3
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką masę NaOH w proszku trzeba zważyć oraz ile wody odmierzyć, aby uzyskać 200 g roztworu o stężeniu 1%?
A. 2 g substancji i 200 g wody
B. 1 g substancji i 200 g wody
C. 1 g substancji i 199 g wody
D. 2 g substancji i 198 g wody
Organizacja i nadzorowanie pr…
Partia serów przeznaczonych do badania zawiera 650 sztuk. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli wskaż, ile serów należy pobrać do badań.
Liczba serów w partii [szt.] | Liczba serów do pobrania próbek [szt.] |
---|---|
1 – 5 | 1 |
6 – 20 | 2 |
21 – 60 | 3 |
61 – 100 | 4 |
ponad 100 | 4+1 z każdej następnej rozpoczętej setki |
A. 7 sztuk.
B. 10 sztuk.
C. 9 sztuk.
D. 6 sztuk.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile dm3 surowego mleka jest potrzebne do wytworzenia 5 000 dm3 jogurtu, jeżeli do produkcji 1 000 dm3 gotowego produktu wymaga się 950 dm3 surowca?
A. 4 750 kg
B. 5 263 kg
C. 4 737 kg
D. 5 250 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do topienia serów dodaje się przeciętnie 3% topnika w odniesieniu do masy całkowitej mieszaniny. Jeśli do przygotowania tej mieszaniny użyto 470 kg sera podpuszczkowego, 30 kg sera twarogowego, 50 kg masła oraz 300 kg wody, to jaki będzie łączny dodatek topnika?
A. 15,0 kg
B. 25,5 kg
C. 8,5 kg
D. 34,0 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką liczbę kubeczków o gramaturze 200 g trzeba wykorzystać do zapakowania 18 000 kg twarożku ziarnistego?
A. 36 000 sztuk
B. 9 000 sztuk
C. 90 000 sztuk
D. 3 600 sztuk
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile kostek masła o wadze 200 g można uzyskać w ciągu 5 godzin, jeżeli wydajność maszyny wynosi 600 kg masła na godzinę?
A. 30 000 sztuk
B. 1 500 sztuk
C. 15 000 sztuk
D. 3 000 sztuk
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile cm3 enzymu podpuszczkowego należy zastosować do koagulacji 2 000 dm3 mleka serowarskiego, jeśli moc podpuszczki wynosi 1:100 000?
A. 50 cm3
B. 500 cm3
C. 20 cm3
D. 200 cm3
Organizacja i nadzorowanie pr…
Proszek mleczny powinien zawierać co najmniej 28% tłuszczu i nie więcej niż 4% wody. Która próbka proszku z wymienionych w tabeli spełnia wymagania?
Próbka proszku mlecznego | Zawartość wody [%] | Zawartość tłuszczu [%] |
---|---|---|
1. | 3 | 25 |
2. | 6 | 30 |
3. | 2 | 32 |
4. | 4 | 29 |
A. Próbka 4.
B. Próbka 3.
C. Próbka 2.
D. Próbka 1.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W procesie wytwarzania lodów wykorzystuje się między innymi dodatek cukru w proporcji 10% oraz stabilizatora w ilości 0,5%. Ile cukru i stabilizatora będzie potrzebne do produkcji 2 500 kg lodów?
A. 125 kg cukru oraz 25 kg stabilizatora
B. 10 kg cukru oraz 0,5 kg stabilizatora
C. 25 kg cukru oraz 12,5 kg stabilizatora
D. 250 kg cukru oraz 12,5 kg stabilizatora
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką ilość żelatyny w kilogramach trzeba zastosować do wytworzenia 4 500 kg lodów, jeśli jej zawartość wynosi 0,5% w odniesieniu do masy gotowego produktu?
A. 22,5 kg
B. 90,0 kg
C. 900,0 kg
D. 225,0 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z zakładowej normy zużycia dodatków i materiałów pomocniczych na 1 tonę masła ekstra zamieszczonej w tabeli, oblicz ile folii aluminiowej należy przygotować do zapakowania 25 ton masła.
Dodatki, materiały pomocnicze (Zużycie na 1 tonę masła ekstra) | Jednostka | Ilość |
---|---|---|
Barwnik | cm3 | 150 |
Folia aluminiowa | kg | 14,6 |
Kartony | szt. | 50 |
Szczepionka maślarska | opakowanie | 2 |
A. 365 kg
B. 1250 kg
C. 50 kg
D. 3750 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby wyprodukować 1 kg sera salami potrzebne jest 10 dm3 mleka przerobowego. Gęstość jednostkowa tego sera wynosi 2,5 kg. Ile sztuk sera salami można otrzymać z 5 000 dm3 mleka?
A. 250 sztuk
B. 150 sztuk
C. 200 sztuk
D. 100 sztuk
- ‹
- 1
- ›