Filtrowanie pytań
Produkcja przetworów mięsnych…
A. areometrze
B. higrometrze
C. manometrze
D. psychrometrze
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do mrożenia tusz cielęcych?
A. aparaty półkontaktowe
B. komory zamrażalnicze
C. zamrażalnie zanurzeniowe
D. aparaty kontaktowe
Produkcja przetworów mięsnych…
W magazynach przetworów mięsnych i tłuszczowych do poziomego transportu wewnętrznego o przerywanym ruchu należy użyć
A. transportów ślimakowych ukośnych
B. wciągników ręcznych oraz przyściennych
C. przenośników taśmowych oraz rolkowych
D. paletowych wózków podnośnikowych
Produkcja przetworów mięsnych…
W procesie transportu poziomego przy ciągłym ruchu w obszarze rozbioru wykorzystuje się
A. przenośniki taśmowe
B. wózki ręczne
C. wciągniki hydrauliczne
D. paletowe wózki podnośnikowe
Produkcja przetworów mięsnych…
W procesie peklowania mięsa powinno się wykorzystać
A. mieszarkę próżniową
B. nastrzykiwarkę wieloigłową
C. młynek koloidalny
D. masownicę bębnową
Produkcja przetworów mięsnych…
W obszarze pakowania, do krojenia i porcjowania mięsa, powinno się wykorzystać
A. kostkownice
B. krajalnice
C. młynki koloidalne
D. wilki
Produkcja przetworów mięsnych…
Do produkcji którego wyrobu wykorzystuje się maszyny i urządzenia wymienione w tabeli?
| Wykaz maszyn i urządzeń linii produkcyjnej |
|---|
| – Wilk – Kuter – Mieszarka – Nadziewarka – Komora chłodnicza |
A. Polędwica pieczona.
B. Kiełbasa polska wędzona.
C. Salceson włoski.
D. Kiełbasa biała surowa.
Produkcja przetworów mięsnych…
W jakim urządzeniu dokonuje się sterylizacji żywności w słoikach?
A. Komorze parzelniczej
B. Autoklawie
C. Kotle otwartym
D. Urządzeniu wędzarniczym
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenia kontrolno-pomiarowe powinny zostać zainstalowane w pomieszczeniach chłodni?
A. Areometry i wodowskazy
B. Wilgotnościomierze i termometry
C. Wodowskazy i termometry
D. Wilgotnościomierze i wentylatory
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru kwasowości mięsa?
A. chronometry.
B. termometry.
C. pH-metry.
D. wilgotnościomierze.
Produkcja przetworów mięsnych…
Aby wykonać linie cięcia i oznaczenia w procesie rozbioru wołowiny, które urządzenie powinno być użyte?
A. piły tarczowe
B. noże mechaniczne
C. noże masarskie
D. piły taśmowe
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie narzędzie należy wykorzystać do krojenia kiełbasy suchej żywieckiej?
A. krajalnicy
B. formierki
C. kostkownicy
D. dozowarki
Produkcja przetworów mięsnych…
W zakładach przetwórstwa mięsnego do pakowania wędlin próżniowych nie wykorzystuje się
A. pakowaczki z obrotowymi komorami
B. dwukomorowej maszyny do zgrzewania próżniowego
C. plasterkownicy stołowej
D. rolkowej maszyny do pakowania
Produkcja przetworów mięsnych…
Aby usunąć pozostałości mięsa z kości, należy użyć
A. noża mechanicznego
B. odbłoniarki
C. noża taśmowego
D. odmięśniarki
Produkcja przetworów mięsnych…
W jakim urządzeniu realizuje się proces wytopu tłuszczu metodą mokrą w cyklach?
A. podgrzewaczu przeponowym
B. kotle otwartym
C. odmulaczu grawitacyjnym
D. autoklawie pod ciśnieniem
Produkcja przetworów mięsnych…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, ile konserw dziennie może wyprodukować zakład, aby obróbka termiczna przebiegała w dwóch cyklach pracy autoklawu obrotowego.
| Załadunek autoklawów na jeden cykl pracy | |||
|---|---|---|---|
| Typ autoklawu | Średnica autoklawu [mm] | Liczba koszy [szt.] | Ilość puszek o wymiarach 68 x 114 [mm] w koszu |
| statyczny | 1 400 | 2 | 2 730 |
| 4 | 5 460 | ||
| 6 | 8 190 | ||
| 1 800 | 6 | 16 524 | |
| obrotowy | 1 800 | 4 | 5 460 |
A. 10 920 sztuk.
B. 43 680 sztuk.
C. 5 460 sztuk.
D. 21 840 sztuk.
Produkcja przetworów mięsnych…
W zakładach przetwórstwa mięsa do krojenia oraz dzielenia części mięsnych stosuje się
A. kostkownice
B. nadziewarki
C. krajalnice
D. wilki
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenia są używane do końcowej obróbki cieplnej wędlin podrobowych?
A. kotły otwarte
B. pasteryzatory
C. autoklawy
D. komory parzelnicze
Produkcja przetworów mięsnych…
Aby załadować kuter mięsem, należy użyć
A. przenośnika podwieszonego
B. podnośnika hydraulicznego
C. wciągnika ręcznego
D. transportera ślimakowego
Produkcja przetworów mięsnych…
Podczas pracy z masą mięsną należy dodać wodę lodową lub kostki lodu
A. nadziewarki
B. kostkownicy
C. kutra
D. wilka
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenie powinno się wykorzystać w linii zmechanizowanego rozbioru do eliminacji wyłącznie zewnętrznej tkanki łącznej z produktów mięsnych, zachowując nietkniętą strukturę mięśni?
A. Odbłoniarka
B. Skórowaczka
C. Piła tarczowa
D. Piła taśmowa
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane w produkcji parówek do precyzyjnego rozdrobnienia składników farszu?
A. Wilk ze skośną gardzielą
B. Młynek koloidalny
C. Płatkownica wirująca
D. Mieszarka otwarta
Produkcja przetworów mięsnych…
Który z poniższych procesów powinien być wykonany, by uzyskać jednorodną, zmieloną masę mięsną do produkcji parówek?
A. Masowanie
B. Homogenizację
C. Kostkowanie
D. Mielenie
Produkcja przetworów mięsnych…
W procesie wytwarzania wędlin w celu plastyfikacji mięsa, powinno się wykorzystać
A. nastrzykiwarkę wieloigłową
B. masownicę próżniową
C. mieszalnik farszu
D. kuter uniwersalny
Produkcja przetworów mięsnych…
Do produkcji tłuszczów topionych przy użyciu metody suchej należy wykorzystać
A. kotły do pasteryzacji
B. autoklawy
C. wyparki próżniowe
D. kotły otwarte
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenia są wykorzystywane do pakowania produktów mięsnych w zakładach obróbki mięsnej?
A. kutry, pakowaczki, znakownice
B. krajalnice, pakowaczki, zgrzewarki
C. wilki, plasterkownice, kostkownice
D. zgrzewarki, mieszarki, znakownice
Produkcja przetworów mięsnych…
Aby otrzymać mazistą konsystencję wątroby podczas produkcji kiszki pasztetowej, jakie urządzenie należy zastosować?
A. kuter
B. kostkownica
C. krajalnica
D. wilk
Produkcja przetworów mięsnych…
Słoiki typu twist-off z konserwami powinny być przewożone do urządzenia pakującego w zbiorczych pakietach za pomocą przenośnika
A. płytowego
B. łańcuchowego
C. hydraulicznego
D. zaczepowego
Produkcja przetworów mięsnych…
Wskaź urządzenie służące do krojenia i porcjowania schabu na plasterki?
A. Płatkownica.
B. Krajalnica.
C. Zgrzewarka.
D. Kostkownica.
Produkcja przetworów mięsnych…
Czas potrzebny na rozmrożenie mięsa można zredukować dzięki zastosowaniu
A. urządzeń kontaktowych
B. tuneli mikrofalowych
C. suszarek fluidyzacyjnych
D. komór chłodniczych
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenia należy wykorzystać do mrożenia mięsa w postaci tusz i półtusz?
A. parowniki i chłodnice
B. tunele zamrażalnicze
C. aparaty kontaktowe
D. komory chłodnicze
Produkcja przetworów mięsnych…
W linii do rozbioru półtusz wieprzowych, urządzenie z materiału nierdzewnego, wyposażone w ruchomy blat oraz boczną krawędź, umożliwiające precyzyjne cięcia, np. schabu lub karkówki na części, to
A. piła tarczowa
B. nóż tarczowy
C. piła taśmowa
D. nóż mechaniczny
Produkcja przetworów mięsnych…
Aby przyspieszyć proces peklowania, mięso poddaje się plastyfikacji
A. w masownicach
B. w basenach
C. w krajalnicach
D. w młynach
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do pomiaru temperatury oraz wilgotności względnej powietrza w chłodniach?
A. termografu i barometru
B. barometru i manometru
C. termometru i psychrometru
D. rotametru i psychrometru
Produkcja przetworów mięsnych…
W jakich urządzeniach należy przeprowadzić proces sterylizacji konserw mięsnych?
A. W autoklawach leżących
B. W pasteryzatorach taśmowych
C. W kotłach otwartych
D. W komorach parzelniczych
Produkcja przetworów mięsnych…
W zakładach przetwórstwa mięsa do pakowania wędlin wykorzystuje się
A. plasterkownice, pakowaczki, zgrzewarki
B. kutry, kostkownice, zamykarki
C. krajalnice, kostkownice, znakownice
D. wilki, odbłoniarki, zgrzewarki
Produkcja przetworów mięsnych…
Na linii do wytwarzania mięsa mielonego, kolejność łączenia urządzeń jest następująca:
A. kuter, dozator, pakowarka, waga
B. wilk, mieszarka, waga, pakowarka
C. mieszarka, wilk, waga, etykieciarka
D. kuter, waga, mieszarka, pakowarka
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenie transportu wewnętrznego współdziała z kutrem?
A. przenośnik rolkowy
B. transporter ślimakowy
C. podnośnik łańcuchowy
D. podnośnik wózkowy
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie z podanych narzędzi służy do krojenia kości, mrożonych produktów oraz bloków mrożonego mięsa w trakcie procesu rozbioru?
A. Piłę taśmową
B. Nóż rozbiorowy
C. Piłę tarczową
D. Nóż mechaniczny
Produkcja przetworów mięsnych…
Do mrożenia mięsa w tuszach, półtuszach lub ćwierćtuszach powinno się wykorzystać
A. tunele lub komory zamrażalnicze
B. tunele lub aparaty półkontaktowe
C. tunele lub aparaty kontaktowe
D. aparaty kontaktowe lub półkontaktowe