Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja przetworów mięsnych…

W zakresie temperatur od -2°C do 4°C, przy wilgotności względnej powietrza wynoszącej 75÷80%, przez maksymalnie 10 miesięcy, można przechowywać

A. wędliny w osłonkach sztucznych
B. mięso mrożone w blokach
C. smalec wyborowy paczkowany
D. studzieniny w osłonce barierowej
Produkcja przetworów mięsnych…

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż warunki przechowywania tuszy baraniej w chłodni, jeżeli czas przechowywania wynosi 1,5 tygodnia.

Rodzaj mięsaTemperatura,
°C
od.... do
Wilgotność
względna,
%
Dopuszczalny czas
przechowywania,
tygodnie
wieprzowe w półtuszach−1,5 ÷ 085÷901÷2
wołowe w ćwierćtuszach−1,5 ÷ 0904÷5
cielęce w tuszach−1,0 ÷ 0901÷3
baranie w tuszach−1,0 ÷ 085÷901÷2

A. Temperatura – 0°C, wilgotność względna 80%
B. Temperatura – 0,5°C, wilgotność względna 84%
C. Temperatura – 1,0°C, wilgotność względna 86%
D. Temperatura – 1,5°C, wilgotność względna 90%
Produkcja przetworów mięsnych…

Słoiki typu twist-off z konserwami powinny być przewożone do urządzenia pakującego w zbiorczych pakietach za pomocą przenośnika

A. płytowego
B. łańcuchowego
C. hydraulicznego
D. zaczepowego
Produkcja przetworów mięsnych…

W magazynie jest 58 plastikowych pojemników, do których pakowane jest po 12 kg wędlin. Ile pojemników pozostanie w magazynie, jeśli do dystrybucji trzeba przygotować 60 kg kiełbasy krakowskiej oraz 108 kg kiełbasy śląskiej?

A. 24 sztuki
B. 14 sztuk
C. 34 sztuki
D. 44 sztuki
Produkcja przetworów mięsnych…

Jaką ilość gotowego towaru przygotowano do sprzedaży, skoro w opakowaniu zbiorczym znajdowało się 200 opakowań karkówki o wadze 0,5 kg oraz 100 opakowań łopatki o wadze 1 kg?

A. 400 kg
B. 100 kg
C. 200 kg
D. 300 kg
Produkcja przetworów mięsnych…

Aby wyprodukować 100 kg surowej kiełbasy białej, potrzebne jest 70 kg mięsa wieprzowego. Ile kg mięsa wieprzowego trzeba pobrać z magazynu, aby uzyskać 2000 kg kiełbasy?

A. 1400 kg
B. 1000 kg
C. 700 kg
D. 400 kg
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie powinny być parametry przechowywania smalcu w chłodni?

A. temperatura 2 ± 4°C, wilgotność 75 - 80%
B. temperatura −2 ± −4°C, wilgotność 85 - 90%
C. temperatura −2 ± −4°C, wilgotność 75 - 80%
D. temperatura 2 ± 4°C, wilgotność 85 - 90%
Produkcja przetworów mięsnych…

W zakładach przetwórstwa mięsa do pakowania wędlin wykorzystuje się

A. plasterkownice, pakowaczki, zgrzewarki
B. wilki, odbłoniarki, zgrzewarki
C. kutry, kostkownice, zamykarki
D. krajalnice, kostkownice, znakownice
Produkcja przetworów mięsnych…

Do magazynu dostarczono 2 tony mięsa bez kości w workach próżniowych, z których każdy waży 5 kg. Ile worków mięsa zostało przyjętych do magazynu?

A. 400 sztuk
B. 40 000 sztuk
C. 40 sztuk
D. 4 000 sztuk
Produkcja przetworów mięsnych…

W tabeli porównano warunki przechowywania przetworów mięsnych paczkowanych w czterech skontrolowanych pomieszczeniach z wymaganiami normy. Wskaż pomieszczenie, które spełnia te wymogi.

Warunki dla pomieszczeń
do przechowywania przetworów
mięsnych paczkowanych według
normy
Temperatura od +2 do +6°C, czyste, zaciemnione, przewiewne, zabezpieczone przed gryzoniami i owadami, bez obcych zapachów.
A.Pomieszczenie ITemperatura +9°C, czyste, zaciemnione, niezabezpieczone przed gryzoniami i owadami, stęchły i ostry zapach.
B.Pomieszczenie IITemperatura -5°C, czyste, zaciemnione, zabezpieczone przed gryzoniami i owadami, z zapachem cebuli.
C.Pomieszczenie IIITemperatura +5°C, czyste, zaciemnione, przewiewne, zabezpieczone przed gryzoniami i owadami, bez obcych zapachów.
D.Pomieszczenie IVTemperatura -1.5°C, czyste, jasne z oknami, przewiewne, zabezpieczone przed gryzoniami i owadami, bez obcych zapachów.

A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
Produkcja przetworów mięsnych…

Zgodnie z danymi w tabeli, wskaż maksymalny czas przechowywania półtusz wieprzowych w temperaturze 2 °C oraz wilgotności względnej 85%.
Orientacyjny czas magazynowania mięsa chłodzonego
Warunki
magazynowania
mięsa
Temperatura
powietrza
[°C]
Wilgotność
względna
[%]
Czas magazynowania
[w dniach]
Półtusze wieprzowe1÷2857
2÷3806
3÷5755
Tusze cielęce1÷2858
2÷3806
3÷5755

A. 4 dni.
B. 6 dni.
C. 7 dni.
D. 5 dni.
Produkcja przetworów mięsnych…

Do magazynu mięsa dostarczono 32 półtusze wieprzowe o wadze 40 kg każda oraz 25 półtusz wieprzowych o wadze 35 kg każda. Jaka jest łączna masa mięsa wieprzowego w półtuszach, która trafiła do magazynu?

A. 2155 kg
B. 2540 kg
C. 2345 kg
D. 1980 kg
Produkcja przetworów mięsnych…

Jaką ilość kilogramów schabu zakład powinien przygotować do wysyłki, jeżeli złożono zamówienie na 300 porcji schabu surowego, każda pakowana po 0,3 kg?

A. 600 kg
B. 90 kg
C. 300 kg
D. 900 kg
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie parametry monitoruje się w chłodni składowej podczas przechowywania mięsa?

A. Ciśnienie oraz prędkość obiegu, wilgotność i czystość powietrza
B. Temperaturę, ciśnienie powietrza oraz czas przechowywania
C. Temperaturę i wilgotność powietrza oraz czas przechowywania
D. Temperaturę, ciśnienie oraz prędkość obiegu powietrza