Filtrowanie pytań
SPC.04 Pytanie 281
Produkcja przetworów mięsnych…
A. zbyt niską temperaturą składowania.
B. infekcją mikrobiologiczną mięsa.
C. przepełniony magazyn.
D. sublimacją lodu z zewnętrznej warstwy.
SPC.04 Pytanie 282
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakiego narzędzia należy użyć do rozbioru półtusz?
A. nóż rurkowy
B. nóż dzwonkowy
C. nóż mechaniczny
D. trybownik
SPC.04 Pytanie 283
Produkcja przetworów mięsnych…
Jaką wydajność uzyskano w procesie produkcji 2 500 kg mielonki konserwowej, jeżeli użyto 2 000 kg surowców peklowanych?
A. 100%
B. 125%
C. 80%
D. 75%
SPC.04 Pytanie 284
Produkcja przetworów mięsnych…
Aby przygotować angielski gulasz – konserwę sterylizowaną z zawartością 340 gramów mięsa, jakiego formatu puszki trzeba użyć?
A. cylindrycznego
B. mandolinowego
C. oblong
D. pullman
SPC.04 Pytanie 285
Produkcja przetworów mięsnych…
Do magazynu mięsa konfekcjonowanego wpłynęły 4 partie mięsa garmażeryjnego po 200 kg każda oraz 3 partie mięsa krojonego w plastry, ważące po 120 kg każda. Jaką łączną masę mięsa przyjęto do magazynu?
A. 1 160 kg
B. 960 kg
C. 1 260 kg
D. 1 060 kg
SPC.04 Pytanie 286
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenia kontrolno-pomiarowe powinny zostać zainstalowane w pomieszczeniach chłodni?
A. Wodowskazy i termometry
B. Wilgotnościomierze i termometry
C. Areometry i wodowskazy
D. Wilgotnościomierze i wentylatory
SPC.04 Pytanie 287
Produkcja przetworów mięsnych…
Jak wygląda znak inspekcji weterynaryjnej dla mięsa, które nie nadaje się do spożycia?
A. koło o średnicy 6 cm
B. owal o rozmiarach 4,5 x 6,5 cm
C. trójkąt równoboczny o boku 5 cm
D. prostokąt o rozmiarach 4 x 6 cm
SPC.04 Pytanie 288
Produkcja przetworów mięsnych…
W procesie peklowania mięsa powinno się wykorzystać
A. młynek koloidalny
B. nastrzykiwarkę wieloigłową
C. mieszarkę próżniową
D. masownicę bębnową
SPC.04 Pytanie 289
Produkcja przetworów mięsnych…
Jaką wydajność uzyskano, jeśli do wyprodukowania 242 kilogramów szynki gotowanej użyto 220 kilogramów surowca?
A. 95%
B. 110%
C. 125%
D. 90%
SPC.04 Pytanie 290
Produkcja przetworów mięsnych…
Czy mięso w półtuszach można przechowywać w zamrażarkach?
A. tunelowych i immersyjnych
B. kontaktowych i immersyjnych
C. komorowych i kontaktowych
D. tunelowych i komorowych
SPC.04 Pytanie 291
Produkcja przetworów mięsnych…
Ocena trwałości konserw przy użyciu metody termostatowej polega na
A. podgrzaniu puszek do temperatury 40 ± 1°C
B. inkubacji puszek w cieplarce w temperaturze 37 ± 1°C
C. inkubacji puszek w cieplarce w temperaturze 27 ± 1°C
D. umieszczeniu puszek w wodzie o temperaturze 25 ± 1°C
SPC.04 Pytanie 292
Produkcja przetworów mięsnych…
Jaką ilość kilogramów schabu zakład powinien przygotować do wysyłki, jeżeli złożono zamówienie na 300 porcji schabu surowego, każda pakowana po 0,3 kg?
A. 600 kg
B. 90 kg
C. 300 kg
D. 900 kg
SPC.04 Pytanie 293
Produkcja przetworów mięsnych…
Mrożenie w przebiegu procesu technologicznego wykonuje się jedynie dla mięsa, które zostało zamrożone
A. w blokach
B. w ćwierćtuszach
C. w tuszach
D. w półtuszach