Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 8
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej tabeli wskaż pomieszczenie, które jest odpowiednie do przechowywania rukoli.

WyszczególnienieTemperatura [°C]Wilgotność powietrza [%]
A. magazyn produktów suchychod +15 do +18od 56 do 60
B. magazyn warzyw korzeniowychod +6 do +10od 85 do 90
C. komora chłodnicza warzyw nietrwałychod +4 do +8od 80 do 85
D. komora niskotemperaturowaod −18 do −22od 80 do 90

A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść

A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
B. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
D. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
HGT.01 Pytanie 10
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę cappuccino przygotowuje się

A. w filiżance o pojemności 50-70 ml
B. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
C. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
D. w filiżance o pojemności 150-200 ml
HGT.01 Pytanie 12
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?

A. Skirting
B. Napperon
C. Laufer
D. Covers
Wykonywanie usług kelnerskich

Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?

kawa po wiedeńsku,
pieczywo pszenne,
masło, miód, dżem
kawa z dodatkami,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
masło, dżem, miód
kawa ze śmietanką,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
wędliny, sery, masło
czarna kawa,
sok pomarańczowy,
pieczywo,
owsianka,
masło, dżem, miód
ABCD

A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
HGT.01 Pytanie 21
Wykonywanie usług kelnerskich

Na opakowaniu mleka UHT widnieje informacja "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Co można wywnioskować z tej informacji na temat przechowywania mleka po otwarciu opakowania?

A. 2 dni na półce w magazynie podręcznym
B. 4 dni w zamrażarce
C. 4 dni na półce w magazynie produktów suchych
D. 2 dni w lodówce
Wykonywanie usług kelnerskich

Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?

A. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
B. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
C. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
D. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?

A. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
B. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
C. Gulasz węgierski
D. Potrawkę z kurczaka
HGT.01 Pytanie 32
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach

A. długość 150 cm i szerokość 120 cm
B. długość 180 cm i szerokość 150 cm
C. długość 220 cm i szerokość 180 cm
D. długość 180 cm i szerokość 140 cm
Wykonywanie usług kelnerskich

Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?

A. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
B. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
C. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
D. Zachowanie porządku na bufecie
HGT.01 Pytanie 34
Wykonywanie usług kelnerskich

Wędliny powinny być przechowywane w chłodni o wilgotności względnej powietrza wynoszącej 70% - 80% oraz temperaturze

A. od +2°C do +6°C
B. od -1°C do +1°C
C. od -7°C do -5°C
D. od -4°C do -2°C
Wykonywanie usług kelnerskich

Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu

A. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
B. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
C. dwa kieliszki do czerwonego wina
D. kieliszek do czerwonego wina
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?

A. Zapamiętywanie zamówień
B. Zapisywanie zamówień na serwetkach
C. Notowanie zamówień na karcie zamówień
D. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni