Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.01 Pytanie 1
Wykonywanie usług kelnerskich

Toksyczny związek gromadzony w ziemniakach przechowywanych w nieodpowiednich warunkach to

A. kwas szczawiowy.
B. kwas erukowy.
C. solanina.
D. amigdalina.
HGT.01 Pytanie 2
Wykonywanie usług kelnerskich

Gotowanie surowca w szklance zanurzonej w kąpieli wodnej jest techniką stosowaną do obróbki cieplnej jaj

A. po chińsku.
B. po wiedeńsku.
C. po polsku.
D. po szkocku.
HGT.01 Pytanie 3
Wykonywanie usług kelnerskich

Produkt utrwalony metodą biologiczną to

A. kiszona kapusta.
B. marynowane pieczarki.
C. mleko UHT.
D. szynka wędzona.
HGT.01 Pytanie 4
Wykonywanie usług kelnerskich

Deser tiramisu, zgodnie z oryginalną recepturą, należy sporządzać z sera

A. mascarpone.
B. fromage.
C. feta.
D. mozzarella.
HGT.01 Pytanie 5
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia standardowego sosu pesto oprócz oliwy z oliwek, orzeszków pinii, parmezanu i soli należy użyć

A. bazylii.
B. majeranku.
C. szpinaku.
D. oregano.
HGT.01 Pytanie 6
Wykonywanie usług kelnerskich

Na ilustracji przedstawiono świeże liście sałaty

Ilustracja do pytania 6
A. roszponki.
B. masłowej.
C. rzymskiej.
D. lodowej.
HGT.01 Pytanie 7
Wykonywanie usług kelnerskich

Gulasz to potrawa

A. grillowana.
B. gotowana.
C. duszona.
D. pieczona.
HGT.01 Pytanie 8
Wykonywanie usług kelnerskich

Sorbety to desery sporządzane

A. z syropu owocowego i bitej śmietanki.
B. z przecieru owocowego i syropu cukrowego.
C. z soku owocowego i ubitych żółtek.
D. z purée owocowego i mleka skondensowanego.
HGT.01 Pytanie 9
Wykonywanie usług kelnerskich

Surowce zamieszczone w wykazie służą do produkcji

Ilustracja do pytania 9
A. kisielu.
B. musu.
C. kompotu.
D. sufletu.
HGT.01 Pytanie 10
Wykonywanie usług kelnerskich

Technika blanszowania polega na zanurzeniu produktu

A. w wodzie z dodatkiem octu.
B. we wrzącej wodzie.
C. w wodzie z dodatkiem tłuszczu.
D. w zimnej wodzie.
HGT.01 Pytanie 11
Wykonywanie usług kelnerskich

Sprzęt przedstawiony na ilustracji ma zastosowanie do sporządzania herbaty

Ilustracja do pytania 11
A. po rosyjsku.
B. po chińsku.
C. po angielsku.
D. po japońsku.
HGT.01 Pytanie 12
Wykonywanie usług kelnerskich

Obszarem działania Dobrej Praktyki Higienicznej w zakładzie gastronomicznym jest

A. proces obróbki wstępnej.
B. kontrolowanie odpadów.
C. magazynowanie żywności.
D. proces obróbki cieplnej.
HGT.01 Pytanie 13
Wykonywanie usług kelnerskich

W którym bufecie ma zastosowanie ekspedycja potraw śniadaniowych i obiadowych?

A. Lunch.
B. Angielski.
C. Koktajlowy.
D. Brunch.
HGT.01 Pytanie 14
Wykonywanie usług kelnerskich

W dziale produkcyjnym restauracji pracuje

A. kelner.
B. zaopatrzeniowiec.
C. kierownik sali.
D. cukiernik.
HGT.01 Pytanie 15
Wykonywanie usług kelnerskich

Na którym rysunku przedstawiono filiżankę ze sporządzoną kawą latte?

Ilustracja do pytania 15
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HGT.01 Pytanie 16
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli wskaż warunki odpowiednie do przechowywania zakąsek zimnych.

Ilustracja do pytania 16
A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
HGT.01 Pytanie 17
Wykonywanie usług kelnerskich

Która cecha osobowości nie jest pożądana w zawodzie kelnera?

A. Upór.
B. Systematyczność.
C. Dyskrecja.
D. Uprzejmość.
HGT.01 Pytanie 18
Wykonywanie usług kelnerskich

Który serwis zastosował kelner, jeśli wyporcjowaną potrawę pobrał z kuchni i podał z prawej strony gościa?

A. Angielski.
B. Francuski.
C. Rosyjski.
D. Niemiecki.
HGT.01 Pytanie 19
Wykonywanie usług kelnerskich

W którym systemie samoobsługi ekspedycja potraw i napojów odbywa się zgodnie z zamieszczonym schematem?

Ilustracja do pytania 19
A. Szwedzkim.
B. Czeskim.
C. Francuskim.
D. Polskim.
HGT.01 Pytanie 20
Wykonywanie usług kelnerskich

Pierwszym sygnałem werbalnym w procesie komunikacji kelnera z gościem jest

A. naturalny uśmiech.
B. zachowanie właściwej postawy.
C. życzliwy kontakt wzrokowy.
D. powitanie dostosowane do pory dnia.
HGT.01 Pytanie 21
Wykonywanie usług kelnerskich

Na przyjęciu urodzinowym obowiązuje karta menu

A. standardowa.
B. okolicznościowa.
C. dzienna.
D. specjalna.
HGT.01 Pytanie 22
Wykonywanie usług kelnerskich

Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać

Ilustracja do pytania 22
A. po zakąsce gorącej.
B. po zakąsce zimnej.
C. po deserze zimnym.
D. po daniu głównym.
HGT.01 Pytanie 23
Wykonywanie usług kelnerskich

Który deser należy zaplanować w ofercie dla osób z nietolerancją glutenu?

A. Sałatkę owocową z lodami jogurtowymi.
B. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym.
C. Szarlotkę na gorąco z lodami jogurtowymi.
D. Pierogi z jagodami i bitą śmietanką.
HGT.01 Pytanie 24
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?

A. Stek wołowy medium rare.
B. Gulasz węgierski.
C. Potrawkę z kurczaka.
D. Zrazy wołowe staropolskie.
HGT.01 Pytanie 25
Wykonywanie usług kelnerskich

Gościowi preferującemu mały poranny posiłek złożony ze świeżych rogalików croissantów i mocnej kawy, kelner powinien polecić śniadanie

A. wiedeńskie.
B. amerykańskie.
C. angielskie.
D. francuskie.
HGT.01 Pytanie 26
Wykonywanie usług kelnerskich

Na zamieszczonej ilustracji kelner prezentuje sposób przenoszenia talerzy

Ilustracja do pytania 26
A. chwytem sztaplowym z serwetką
B. chwytem dolnym.
C. chwytem górnym.
D. chwytem sztaplowym bez serwetki.
HGT.01 Pytanie 27
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zamówienie od gości siedzących przy stole dwuosobowym, powinien zająć miejsce

A. po prawej stronie gościa, który składa zamówienie jako drugi.
B. po lewej stronie gościa, który składa zamówienie jako drugi.
C. po prawej stronie gościa, który składa zamówienie jako pierwszy.
D. po lewej stronie gościa, który składa zamówienie jako pierwszy.
HGT.01 Pytanie 28
Wykonywanie usług kelnerskich

Konsumentowi preferującemu napoje z dodatkiem whisky kelner powinien zaproponować kawę

A. po turecku.
B. po rosyjsku.
C. po angielsku.
D. po irlandzku.
HGT.01 Pytanie 29
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę cappuccino sporządza się

A. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml.
B. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml.
C. w filiżance o pojemności 150-200 ml.
D. w filiżance o pojemności 50-70 ml.
HGT.01 Pytanie 30
Wykonywanie usług kelnerskich

Molton, rozłożony na stole zgodnie z zasadami nakrywania bielizną stołową, nie pełni funkcji

A. wygładzającej.
B. ochronnej.
C. wygłuszającej.
D. dekoracyjnej.
HGT.01 Pytanie 31
Wykonywanie usług kelnerskich

Naczynie przedstawione na ilustracji ma zastosowanie do serwowania

Ilustracja do pytania 31
A. żurku śląskiego.
B. zupy krem z pomidorów.
C. zupy truskawkowej z makaronem.
D. szczawiowej z jajem.
HGT.01 Pytanie 32
Wykonywanie usług kelnerskich

Maksymalna liczba sztućców wykładana w nakryciu gościa powinna wynosić

A. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie.
B. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie.
C. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie.
D. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie.
HGT.01 Pytanie 33
Wykonywanie usług kelnerskich

Do ekspedycji potraw i napojów na stołach bufetowych nie stosuje się

A. półmisków.
B. ochładzaczy do butelek.
C. podgrzewaczy do potraw.
D. salaterek.
HGT.01 Pytanie 34
Wykonywanie usług kelnerskich

Do obowiązków pracowników room service nie należy

A. wymienianie brudnych ręczników i pościeli.
B. podawanie potraw i napojów do pokoju hotelowego.
C. polerowanie elementów zastawy stołowej i sztućców.
D. odbieranie brudnej zastawy z pokoju hotelowego.
HGT.01 Pytanie 35
Wykonywanie usług kelnerskich

Sposób podawania zupy przedstawiony na ilustracji to

Ilustracja do pytania 35
A. serwowanie zupy w miseczce na podstawce.
B. serwis zupy z wazy pełny.
C. serwis zupy z wazy uproszczony.
D. serwowanie zupy w talerzu głębokim.
HGT.01 Pytanie 36
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony na ilustracji sprzęt ma zastosowane w cateringu

Ilustracja do pytania 36
A. do transportu potraw.
B. do transportu naczyń.
C. do przechowywania naczyń.
D. do przechowywania potraw.
HGT.01 Pytanie 37
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego schematu, stosując zasady nakrywania stołu, wskaż miejsca ustawienia naczyń szklanych.

Ilustracja do pytania 37
A. 1-kieliszek do wina białego, 2 — goblet do wody, 3 — kieliszek do wina czerwonego.
B. 1- kieliszek do wina czerwonego, 2 — goblet do wody, 3 — kieliszek do wina białego.
C. 1-goblet do wody, 2 — kieliszek do wina czerwonego, 3 — kieliszek do wina białego.
D. 1-kieliszek do wina czerwonego, 2 — kieliszek do wina białego, 3 — goblet do wody.
HGT.01 Pytanie 38
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą czynność przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 38
A. Filetowanie.
B. Tranżerowanie.
C. Flambirowanie.
D. Trybowanie.
HGT.01 Pytanie 39
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner w pokoju hotelowym podczas podawania śniadania gościom do konsumpcji przy stole dostawczym w pierwszej kolejności powinien

A. ustawić krzesła przy stole.
B. unieruchomić stół.
C. rozłożyć boki stołu.
D. zaproponować nalanie napojów.
HGT.01 Pytanie 40
Wykonywanie usług kelnerskich

Który produkt spożywczy należy przechowywać w warunkach chłodniczych przed otwarciem opakowania?

A. Ser twarogowy.
B. Olej kokosowy.
C. Mleko instant.
D. Dżem malinowy.