Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. dekoracyjnej
B. wygładzającej
C. ochronnej
D. wygłuszającej
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby wykonać filetowanie pieczonej ryby, powinno się zastosować serwis
A. francuski
B. rosyjski
C. angielski
D. niemiecki
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego stopnia wysmażenia ma befsztyk wołowy, jeśli był smażony przez 1,5 minuty z każdej strony?
A. Medium well
B. Rare
C. Blue
D. Well done
Wykonywanie usług kelnerskich
Deser tiramisu, według tradycyjnej receptury, powinien być przygotowywany z sera
A. mascarpone
B. mozzarella
C. fromage
D. feta
Wykonywanie usług kelnerskich
Podstawowym składnikiem tradycyjnego carpaccio jest
A. schab
B. polędwica wołowa
C. szynka wieprzowa
D. karkówka
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
A. Bliny
B. Ratatouille
C. Leczo
D. Małdrzyki
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować sos holenderski, oprócz wody, cytryny i przypraw, jakie składniki należy dodać?
A. masła i żółtek jaj
B. mleka i śmietany
C. mleka i żółtek jaj
D. mąki i śmietany
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej tabeli wskaż pomieszczenie, które jest odpowiednie do przechowywania rukoli.
| Wyszczególnienie | Temperatura [°C] | Wilgotność powietrza [%] |
|---|---|---|
| A. magazyn produktów suchych | od +15 do +18 | od 56 do 60 |
| B. magazyn warzyw korzeniowych | od +6 do +10 | od 85 do 90 |
| C. komora chłodnicza warzyw nietrwałych | od +4 do +8 | od 80 do 85 |
| D. komora niskotemperaturowa | od −18 do −22 | od 80 do 90 |
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść
A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
B. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
D. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę cappuccino przygotowuje się
A. w filiżance o pojemności 50-70 ml
B. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
C. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
D. w filiżance o pojemności 150-200 ml
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek powinien zaproponować kelner do tymbalików drobiowych?
A. ocet spirytusowy
B. musztardę
C. ocet balsamiczny
D. ketchup
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?
A. Skirting
B. Napperon
C. Laufer
D. Covers
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?
A. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
B. Serwowanie zupy z wazy.
C. Złożenie zamówienia.
D. Podawanie dania głównego w porcjach.
Wykonywanie usług kelnerskich
Czynność polegająca na mieszaniu składników napoju w szklance barmańskiej to
A. mudlerowanie
B. stirowanie
C. rozdrabnianie
D. szprycowanie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino należy podać do czerwonego mięsa?
A. Różowe
B. Białe słodkie
C. Czerwone wytrawne
D. Musujące
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
| kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
| A | B | C | D |
A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować podstawowy sos holenderski, obok klarowanego masła, soku z cytryny, wody i soli, konieczne jest dodanie
A. majonezu
B. oliwy
C. surowych żółtek
D. ugotowanych żółtek
Wykonywanie usług kelnerskich
Znany włoski deser o wyraźnym smaku kawy to
A. churros
B. tort Pavlowa
C. tort Sachera
D. tiramisu
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki produkt spożywczy powinien być składowany w chłodni przed otwarciem opakowania?
A. Olej kokosowy.
B. Mleko w proszku
C. Ser twarogowy.
D. Dżem z malin.
Wykonywanie usług kelnerskich
Do warzyw o długim okresie przechowywania zalicza się
A. szpinak
B. rzodkiewkę
C. cebulę
D. brokuł
Wykonywanie usług kelnerskich
Na opakowaniu mleka UHT widnieje informacja "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Co można wywnioskować z tej informacji na temat przechowywania mleka po otwarciu opakowania?
A. 2 dni na półce w magazynie podręcznym
B. 4 dni w zamrażarce
C. 4 dni na półce w magazynie produktów suchych
D. 2 dni w lodówce
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim systemie dostarczania posiłków odbywa się serwowanie potraw przez okno łączące kuchnię z salą jadalną?
A. Szwedzkiego
B. Polskiego
C. Czeskiego
D. Francuskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Badanie zawartości glutenu przeprowadza się, oceniając jakość
A. mąki pszennej
B. mąki kukurydzianej
C. kaszy pęczak
D. skrobi ziemniaczanej
HGT.01 Pytanie 24
Wykonywanie usług kelnerskich
Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?
A. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
B. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
C. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
D. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie urządzenie nie nadaje się do pieczenia ciasta?
A. Szybkowar
B. Kuchnia mikrofalowa
C. Piekarnik
D. Piec konwekcyjny
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką ilość kilogramów pieczarek należy przygotować do wyprodukowania 22 porcji szaszłyków z pieczarek, biorąc pod uwagę, że do zrobienia 4 porcji potrawy wykorzystano 400 g tego surowca?
A. 1,6 kg
B. 5,5 kg
C. 7,2 kg
D. 2,2 kg
Wykonywanie usług kelnerskich
Goblet to szklane naczynie, które wykorzystuje się do podawania
A. mrożonej kawy
B. czerwonego wina
C. białego wina
D. wody niegazowanej
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego kelner używa klosza podczas serwowania potraw?
A. Do podawania napojów
B. Do ozdoby stołu
C. Do przechowywania sztućców
D. Do utrzymania temperatury dania
HGT.01 Pytanie 29
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich
A. w naczyniach żaroodpornych
B. w termosach
C. w wazach
D. w podgrzewaczach
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?
A. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
B. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
C. Gulasz węgierski
D. Potrawkę z kurczaka
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas uroczystości kelner powinien przestrzegać następującej kolejności podawania dań:
A. gość honorowy, mężczyźni, kobiety, dzieci
B. gość honorowy, dzieci, kobiety, mężczyźni
C. kobiety, gość honorowy, mężczyźni, dzieci
D. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
A. długość 150 cm i szerokość 120 cm
B. długość 180 cm i szerokość 150 cm
C. długość 220 cm i szerokość 180 cm
D. długość 180 cm i szerokość 140 cm
Wykonywanie usług kelnerskich
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?
A. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
B. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
C. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
D. Zachowanie porządku na bufecie
Wykonywanie usług kelnerskich
Wędliny powinny być przechowywane w chłodni o wilgotności względnej powietrza wynoszącej 70% - 80% oraz temperaturze
A. od +2°C do +6°C
B. od -1°C do +1°C
C. od -7°C do -5°C
D. od -4°C do -2°C
Wykonywanie usług kelnerskich
Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu
A. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
B. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
C. dwa kieliszki do czerwonego wina
D. kieliszek do czerwonego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby
A. podać menu
B. ustawić talerz
C. zaprezentować wino
D. odebrać zamówienie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów mięsnych?
A. Gotowanie
B. Smażenie
C. Pieczenie
D. Duszenie
Wykonywanie usług kelnerskich
Suflet to danie
A. pieczone.
B. gotowane.
C. duszone.
D. smażone.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien polecić kelner osobie z nietolerancją laktozy?
A. Suflet jabłkowy
B. Krem bawarski
C. Lody truskawkowe
D. Sernik wiedeński
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?
A. Zapamiętywanie zamówień
B. Zapisywanie zamówień na serwetkach
C. Notowanie zamówień na karcie zamówień
D. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni